Uutuus

Vaeltaen valloittavassa BulgariassaPirin-, Rila- ja Rodópi-vuorilla

Vaellusmatkamme Bulgariassa on ikimuistoinen elämys Balkanian sydämeen. Täällä kohtaavat ja sekoittuvat vaikutteet Etelästä, Idästä ja Keski- Euroopasta, fantastisella tavalla. Vaellamme halki vanhojen kaupunkien ja läpi idyllisten kylien. Pääsemme lähelle Bulgarian upeaa luontoa, näemme viiniviljelmiä ja kuulemme maan mielenkiintoisesta historiasta. Unescon maailmanperintökohteet ja ystävälliset ihmiset vain täydentävät tätä matkaa. Lämpimästi tervetuloa!

Tärkeää tietoa

Maat: Bulgaria

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Pirin-vuoren biodiversiteetti
 • Banskon yläpuolella sijaitsevat kauniit järvet
 • Viininmaistajaiset Melnikissä
 • Rilan luostari ja näkymät Rila-vuorelta
 • Vesiputousrotko ja ja Smolyan

Päiväohjelma

Päivä 1 − Tervetuloa Bulgariaan
Saapuminen Sofiaan, jossa Tema-opas toivottaa sinut tervetulleeksi Bulgariaan. Lyhyehkö, noin 20 minuutin bussimatka hotellillemme, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungissa. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 − Pirin-vuoristo ja Vihren
Tänään jätämme Sofian. Otamme kurssin kohti länttä ja ajelemme tuhansia vuosia vanhojen viljelysmaiden halki. Mitä todennäköisimmin näemme pelloilla kattohaikaroita. Perillä Banskossa suunnistamme ylös kohti Pirin-vuoristoa. Pirinin kansallispuisto käsittää suuren osan Pirinin vuorista Bulgarian lounaisosassa. Täältä aloitamme matkamme ensimmäisen vaelluksen, jonka aikana saamme ihailla kauniin vihreätä laaksoa. Mitä ylemmäs patikoimme, sitä useampia pieniä järviä osuu reittimme varrelle – yhden järven rannalla nautimme herkullisen TEMA-retkilounaan. Silmiimme kantautuu useita vuorenhuippuja näissä vaikuttavissa graniittimaisemissa. Korkeuserot tekevätkin Pirinistä kasvitieteellisesti yhden Bulgarian kiinnostavimmista puistoista. Korkein kohta on Vihren, joka sijaitsee noin 3000 metriä merenpinnan yläpuolella. Kävelemme nautiskellen järvien ympäri, kunnes palaamme paikkaan, josta aloitimme päivän patikointiretken. Ylöspäin korkeuseroa kertyy noin 700 metriä ja alaspäin tullessa 2 300 metriä. Vaelluksen kesto on noin 5 tuntia. Palattuamme takaisin hotellillemme, on sinulla mahdollisuus nauttia hotellin spa-osastosta. Illalla nautimme buffet-illallisen hotellillamme. 

Päivä 3 − Rilan luostari ja Rila-vuoristo
Päivämme alkaa bussimatkalla Banskosta Rila-vuoristoon, jossa vierailemme Rilan luostarissa. Luostari on päässyt myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Rilan luostari sijaitsee luonnonkauniilla paikalla, jonka lisäksi se voi ylpeillä seinäfreskoilla ja ikoneilla, jotka johdattelevat meidät luostarin mielenkiintoiseen historiaan. Lyhyehkön kävelymatkan päästä luostarista aloitamme päivän vaelluksen, jälleen upeissa graniittivuoristomaisemissa. Patikoimme aluksi metsän halki, kunnes pikku hiljaa saavumme avoimille vuoristoniityille, joilta aukeavat upeat näkymät kohti lähes 3000 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevia vuorenhuippuja. Korkeusero ylöspäin mennessä on noin 500 metriä ja alaspäin patikoidessamme helpohkoa polkua pitkin noin 800 metriä. Päivän retkilounaan nautiskelemme paikassa, jossa riittää myös silmänruokaa. Tämän päivän vaelluksen kesto on noin 5-6 tuntia. Saavuttuamme takaisin Banskoon jää sinulle hieman omaa aikaa ennen kuin kävelemme alas kohti vanhoja kortteleita. Täällä on läsnä niin historia, kulttuuri kuin upea arkkitehtuurikin sekä lukuisia Maxanoita, paikallisia tavernoita. Näistä yhdessä nautimme yhteisen illallisen. 

Päivä 4 − Melnik ja viininmaistajaiset
Graniitin lisäksi Rila-vuoristosta löytyy myös kiveä, ja tänään otammekin suunnan kohti vuoriston hiekkakivipitoista aluetta. Ajelemme puolisentoista tuntia pitkin alatasankoa, kohti pientä Melnikin kaupunkia. Kaupunki sijaitsee noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja asukkaita siellä on 286, mutta kaupungin kukoistaessa asukasmäärä oli yli 25 000. Alue on tunnettu jo pitkään viininvalmistuksen keskuksena. Pehmeä hiekkakivi ja noin 350 aurinkoista päivää vuodessa luovat erinomaiset olosuhteet myös viinin varastoimiselle. Patikoimme noin kaksi tuntia, korkeusero lähtöpaikastamme Rosen-luostarilta ylös korkeimmalle etapillemme on noin 200 metriä. Perille päästyämme saamme ihailla fantastisia, miljoonia vuosia vanhoja kivimuodostelmia. Laskeudumme alas pitkin kiemurtelevaa polkua, korkeuseron ollessa noin 300 metriä, paikkaan, jossa yksi laaksoista yhdistyy Melnikiin. Nyt on vuorossa ansaitut viininmaistajaiset paikallisessa bodegassa eli viinikellarissa, jonka jälkeen nautimme bulgarialaisen maalaishenkisen lounaan. Banskossa sinulla on iltapäivä ja ilta aikaa omille tutkimusretkille, ja voit nauttia illallisen vaikkapa jossain vanhan kaupungin viehättävässä tavernassa.

Päivä 5 - Rodópivuoret ja luolia
Nyt on tullut aika jättää Bansko ja matkamme jatkuu kohti Rodópivuoria. Noin tunnin ajomatkan jälkeen olemme perillä pienessä Dolenin kylässä, missä aika tuntuu pysähtyneen satojen vuosien taa. Aloitamme päivän patikoinnin Yagodinan kylästä, eikä aikaakaan, kun on aika kattaa herkullinen retkilounas läheiselle niitylle. Vaellamme halki kauniiden niittyjen ja vaikuttavien metsien. Reitin korkeusero ylöspäin mennessä on noin 300 metriä ja alaspäin tullessa noin 400 metriä. Ennen lyhyttä ajomatkaa hotellillemme Smolyanissa, vierailemme Pirunluolassa. Ehkäpä nautit hotellin spa-osastosta ennen yhteistä illallista hotellillamme.

Päivä 6 – Vesiputousrotko ja arkkitehtuurimuseo
Päivämme alkaa lyhyellä bussimatkalla kauniille vesiputousrotkolle. Seurailemme rotkon pohjaa ja reittimme varrelle jää useita pieniä vesiputouksia. Lähdemme vaeltamaan noin 1200 metrin korkeudesta merenpinnan yläpuolella – ylitämme useita pieniä siltoja, kunnes saavutamme noin 1600 metrin korkeuden. Nyt eteemme avautuu näkymä vaikuttavaan Rodópivuoristoon, aina Kreikkaan saakka. Paluumatkalla patikoimme toista rotkoa pitkin. Ennen saapumistamme rotkon pohjalle, on aika kattaa jälleen maukas retkilounas. Rotkolta ajelemme noin puoli tuntia Shiroka Lukan kylään, jota voidaan kutsua eläväksi ulkoilmamuseoksi, eikä vähiten sen arkkitehtuurin takia. Täällä on mukava kävellä kujilla, aistia kylän viehättävää tunnelmaa, istua johonkin monista kahviloista ja katsella paikallisia ihmisiä ja heidän arkeaan. Takaisin hotellille saavumme iltapäivällä. Illalla on vuorossa yhteinen illallinen hotellillamme.

Päivä 7 – Plovdiv ja Smolyan
Ajelemme ylös kohti pientä Smolyanin kylää, josta aloitamme vaellusmatkamme viimeisen patikoinnin. Kävelemme metsän halki Kreikan suuntaan ja saamme ihailla useita useita Rodópivuorten huippuja. Vaelluksen kesto on noin 2.5 tuntia ja reittimme varrelle jää monia kauniita järviä, nyt olemme noin 250 metriä meren pinnan yläpuolella. Täällä meitä odottaa bussi ja matkamme jatkuu Bachkovon luostarille. Aivan luostarin vieressä näemme aikoinaan strategisesti merkittävästi sijainneen Asenin linnoituksen. Nähtyämme luostarin ja linnoituksen, jatkuu matkamme Plovdiviin, jossa nautimme viehättävässä ravintolassa päivän maukkaan lounaan. Lounaan jälkeen teemme yhteisen kävelyretken kaupungin jännittävissä kortteleissa. Kaupungista löytyy paljon mielenkiintoista katseltavaa, muun muassa arkeologisia kaivauksia, kaksi antiikin aikaista teatteria, keskiaikaisten muurien ja tornien jäännöksiä, ottomaanien kylpylä ja moskeijoita. Täällä ehdit tehdä omia tutkimusretkiä muutaman tunnin verran, jonka jälkeen kävelemme yhdessä ravintolaan, jossa nautimme matkanpäätösillallisen.

Päivä 8 – Sofia ja kotimatka
Tänä aamuna heräämme Plovdvssa. Aloitamme noin 1.5 tuntia kestävän matkan kohti Sofiaa ja reittimme kulkee halki Trakian tasangon. Perille saavuttuamme tutustumme kävellen kaupunkiin ja sen mielenkiintoisiin historiallisiin kortteleihin. Kaupunkikävely voidaan toteuttaa myös tulopäivänä, riippuen lentoajoista. 

Monta kokemusta rikkaampana, Bulgariaan tutustuneina, on aika palata Helsinkiin. Nyt haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen Tema-matkojen maailmaan. Kaupunkikävelyn jälkeen on aika lähteä kohti lentokenttää ja Helsinkiä.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Sofia
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta, joista 4 ovat retkilounaita
• 6 illallista
• Viininmaistajaiset Melnikissä
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Sofia. Bussilkujetus keskeisellä paikalla sijaitsevalle hotellille Sofian keskustassa, noin 20 km. Yhteinen tervetuloillallinen.

Päivä 2
Sofia – Bansko, bussi noin 150 km. Vaellus Pirin vuoristossa, Banskon yläpuolella, noin 5 tuntia. Kolme hotelliyöpymistä Banskossa. Aamiainen, eväspussi ja illallinen.

Päivä 3
Bansko – Rila, bussi noin 180 km (meno- ja paluumatka). Vaellus Rila-vuoristossa, noin 5-6 tuntia. Aamiainen, retkilounas ja illalinen.

Päivä 4
Bansko – Melnik, bussi noin 220 km (meno- ja paluumatka). Vaellus Melnikin ympäristössä, jossa näemme upeita hiekkakivimuodostelmia, noin 2 tuntia. Aamiainen, lounas ja viininmaistajaiset.

Päivä 5
Banskosta Dolenin ja Yagordinan kautta Smolyaniin, bussi noin 210 km. Käynti Dolenissa. Vaellus ja retkilounas, noin 4 tuntia. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 6
Bussimatka vesiputousrotkolle, noin 10 km. Vaellus noin 4 tuntia. Vesiputousrotko – Shiroka, bussi noin 55 km (meno- ja paluumatka). Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 7
Bussimatka Smolyanin lähistölle, noin 15 minuuttia. Vaellus noin 2.5 tuntia. Bussimatka Smolyan – Bachkovon luostari – Asenin linnoitus – Plovdiv. Kävely Plovdivin historiallisissa kortteleissa. Ajokilometrejä kertyy noin 150 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Bussimatka Sofiaan, noin 150 km ja 1.5 tuntia. Kaupunkikävely historiallisessa Sofiassa. (voidaan tehdä myös matkan ensimmäisenä päivänä, riippuen lentoajoista). Bussikuljetus lentokentälle, noin 20 km. Aamiainen.

Bulgaria

Asukasluku
7,1 milj. Pinta-ala
110 910 km² Uskonto
Asukkaista 82,6 % kuuluu Bulgarian ortodoksiseen kirkkoon, muslimeja on 12 % , katolilaisia 0,6 % ja protestantteja 0,4 %. Valuutta
Leva (BGN) Kieli
Bulgaria

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lentomatka Helsinki – Sofia, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Bulgarian leva (BGN).

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin EUR 50 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Vähän ennen lähtöä kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on nilkkaa tukevat kengät, joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Ota mukaan myös kevyt villapusero ja tuulenpitävä takki, sillä keväällä ja syksyllä voi olla tuulisia tai muuten viileitä päiviä. Luostarivierailuilla olkapäät ja polvet pitää olla peitettyinä ja naisilla on oltava hame ja miehillä pitkät housut. 

Vaellusmatkasta
Rodopi- ja Rila-vuoristot ovat mäkisiä ja maasto on harvoin tasaista, useimmiten patikoimme joko ylös- tai alaspäin. Jotkut polut ovat osittain kivisiä ja kallioisia. Yleiskunnon tulisi olla hyvä, jotta tästä vaellusmatkasta tulisi mahdollisimman nautinnollinen. Suosittelemme, että otat vaellussauvat mukaan. Vaellusreitit voivat vaihdella johtuen eseimerkiksi sääolosuhteista. 

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta: www.temamatkat.fi / Matkavalikoima / Vaellusmatkat

Lue lisää Bulgariasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.