Hyvä tietää

Vaellusmatkat

VALMISTAUTUMINEN VAELLUSMATKAAN
Nauttiaksesi vaellusmatkasta ja saadaksesi siitä kaiken irti kannattaa tutustua seuraaviin vinkkeihin ja ohjeisiin. 

Vaellusmatkalla ollaan lähempänä luontoa ja paikallisia ihmisiä kuin kulttuurikiertomatkoilla. Matkalla opitaan tuntemaan kasveja, eläimiä, maastonmuotoja sekä tutustutaan aivan eri tavalla paikalliseen kulttuuriin ja elintapoihin. Vaellusreittien varrella on usein nähtävyyksiä, jotka ovat ”unohdettuja”, koska ne eivät sijaitse valtateiden varsilla tai kaupunkien keskellä. Olitpa biologi, harrastelija-kasvitieteilijä tai tavallinen luonnosta ja luonnossa liikkumisesta kiinnostunut ihminen, Teman vaellusmatka tarjoaa sinulle mieleenpainuvia kokemuksia.

Vaativuus
Vaellusmatkamme on luokiteltu vaativuustason mukaan päivävaellusten pituuden, korkeuserojen ja maaston vaativuuden perusteella kolmeen luokkaan: helppoihin, kohtalaisiin ja vaativiin.  
Vaellusmatkat sopivat kaikenikäisille. Ne edellyttävät kuitenkin normaalia peruskuntoa, jotta 4–5 tunnin patikointi päivittäin joskus mäkisessäkin maastossa ei tuota ongelmia. Päivämatkat on matkaohjelmissa ilmoitettu kilometreissä, mutta pelkkä kilometrimäärä ei kerro vaelluksen vaativuudesta. Lyhytkin vaellus voi olla vaativa, jos maasto on hyvin mäkinen tai se tapahtuu korkeammalla, ohuemmassa ilmanalassa.  

Joskus sääolosuhteet tai muut yllättävät esteet saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmassa mainittuihin vaellusreitteihin. Tällaisissa tapauksissa löytyy aina vaihtoehtoisia vaellusmahdollisuuksia. Yleisesti sää vuoristo- ja luonnonalueilla, joilla usein vaellamme, voi olla vaihteleva kaikkina vuodenaikoina. Tämä kannattaa huomioida varustuksessa.

Vaatetus ja kengät
Vaeltaessa viihtyy parhaiten mukavissa ja väljissä ulkoiluvaatteissa esim. verryttelyasussa, tuulipuvussa tai retkeilyvaatteissa. Lämpimällä säällä on mukava vaeltaa sortseissa, mutta korkeammalla vuoristossa ja pohjoisemmilla seuduilla lämmin villapaita sekä käsineet ja myssy saattavat olla tarpeen. Ota mukaan myös sadeasu ja repun sadesuoja – muutamme vaellusohjelmaa vasta todellisen koiranilman sattuessa. Muista myös uimapuku, sillä vaellusreitin varrella saattaa olla mahdollista uida meressä ja hotelleissakin on joskus uima-allas. Mukana on hyvä olla lisäksi parempi vaatekerta ravintolapäivällisiä varten.

Tärkeintä on kuitenkin, että vaellusjalkineet ovat ”sisäänajetut” ja mukavat. Sanotaan, että vaelluskengillä pitäisi kävellä noin 40 km ennen kuin ne on ”ajettu sisään”. Suosittelemme kunnollisia, nilkkaa tukevia, kevyitä vaelluskenkiä, jotka soveltuvat kivikkoisillekin poluille ja sekä kuivaan että kosteaan säähän. Sateen mahdollisuus on läsnä kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti kevään ja syksyn matkoilla ja jalkojen pysyminen kuivana on yksi edellytys luonnosta nauttimiselle! Ota mukaan myös tavalliset lenkkitossut tai muut kevyet ulkoilujalkineet helpompia maastoja varten ja ns. lähestymiskengiksi ja muista, että hyvät sukat ovat yhtä tärkeät kuin hyvät vaelluskengät. 

Monilla vaellusmatkoilla kokoontaitettava, teleskooppimallinen vaellussauva (tai kävelysauvat) on käytännöllinen. Ota kuitenkin huomioon, että sauvat eivät saa olla lentomatkalla matkustamossa, vaan ne tulee pakata erikseen tai ruumaan menevien matkatavaroiden mukaan.

Muut varusteet 
Useat matkaohjelman lounaista ovat retkilounaita, joten tarvitset mukaan lautasen, ruokailuvälineet ja mukin. Tema-matkoilla pyritään välttämään kertakäyttöasioita. Ota mukaan myös korkin- ja pullonavaaja sekä kenttäpullo ja/tai termospullo, jos haluat ottaa hotellista mukaan lämmintä juotavaa. 

Tema-opas hankkii lounaan ruokatarvikkeet, joista saat kannettavaksesi osan. Ota mukaan pienehkö selkäreppu, jossa voit päivän aikana tarvitsemiesi henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi kantaa lounaseväitä. Retkilounas katetaan tarjolle yhdessä.

Vaikka et olisikaan lintubongari, kannattaa mukaan ottaa myös kiikari. Suosittelemme luonnon tarkkailuun 7–10 kertaa suurentavaa kiikaria.

VAELTAJAN MUISTILISTA
Vaellusmatkalle varustaudutaan luonnossa liikkumiseen, mutta mitään kalliita erikoisvarusteita ei tarvita. Vaellussauvasta (teleskooppi) voi kuitenkin olla hyötyä monella vaelluksella. Alla on luettelo suositelluista varusteista, joista useimmat varmaan löytyvät kotoasi. Mahdolliset matkakohtaiset lisätiedot ja suositukset löydät matkan Hyvä tietää -otsikon alta. 

– Kevyet, nilkkaa tukevat vaelluskengät
– Tavalliset lenkkitossut tai ulkoilujalkineet
– Mukavat ja väljät vaatteet vaelluksille
– Lämmin pusero
– Lämmin päähine ja sormikkaat (ainakin aikaisin keväällä/myöhään syksyllä)
– Sortsit ja uimapuku
– Sadeasu ja repun sadesuoja
– Vaellussauva (teleskooppi)
– Parempi vaatekerta illaksi
– Aurinkolasit ja -hattu
– Aurinkovoide
– Pienehkö selkäreppu
– Lautanen ja muki
– Veitsi, haarukka ja lusikka
– Kenttäpullo/termospullo 
– Pullonavaaja/korkkiruuvi
– Linkkuveitsi- Kiikarit
– Taskulamppu
– Herätyskello
– Muistikirja ja kynä
– Pieni matka-apteekki (mm. rakkolaastaria)

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.