Hyvä tietää

Lentomatka

Tema-matkoja toteutetaan sekä tilauslennoilla (esimerkiksi TUIfly Nordic ja Jet Time) että eri lentoyhtiöiden reittilennoilla. 

Lentoyhtiö voi muuttaa lentoaikataulua ja siksi matkan esittelyssä mainitut lentoaikataulut ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Lentojen aikataulut vahvistetaan noin kuukautta ennen lähtöä postitettavassa lentolipussa.  

Ateria lennolla
Tilauslennoilla ateriat eivät sisälly hintaan. Se on tilattava erikseen varausvaiheessa tai viimeistään 30 vuorokautta ennen matkan alkua puhelimitse tai sähköpostitse TEMAn varauksesta. Euroopan sisäisillä reittilennoilla monet lentoyhtiöt (esim. SAS, Norwegian, Icelandair ja Finnair) tarjoilevat pienen välipalan, joka saattaa olla myös maksullinen. 

Silloin kun lentoateria sisältyy matkan hintaan, voit terveydellisistä tai elämänkatsomuksellisista syistä varata lentoyhtiöltä erikoisaterian. Mainitse erikoisruokatoiveista matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 14 vuorokautta ennen matkalle lähtöä. Erikoisruokatoiveet lähetetään lentoyhtiölle, joka vastaa aterian toimittamisesta lennolle.

Istumapaikat lennolla
Monet lentoyhtiöt  tarjoavat mahdollisuuden varata ennakkoon maksua vastaan tietyn istumapaikan lennolla. Samalla suurin osa lentoyhtiöistä on ilmoittanut, ettei ota istumapaikkoja koskevia toiveita vastaan. Mikäli sinulla ei istumapaikan suhteen ole mitään erityistoiveita, ei paikanvarausta ole tarpeen tehdä. Samalla matkavarauksella olevat matkustajat pyritään automaattisesti sijoittamaan vierekkäin tai lähelle toisiaan.

Tema-asiakkaiden lentopaikat on varattu reittilennoilla economy-luokasta.  Joidenkin lentoyhtiöiden verkkosivuilla voit itse lentoyhtiön varaustunnuksen saatuasi korottaa lentoluokan economy comfort -luokkaan lisämaksua vastaan.  

Lähtöselvitys
Lähtöselvitys kannattaa tehdä hyvissä ajoin, viimeistään kuitenkin tuntia ennen lennon lähtöä. Tiettyinä aikoina lentoasemalla saattaa olla ruuhkia lähtöselvityksessä, joten suosittelemme, että saavut lentoasemalle vähintään kaksi tuntia ennen lennon merkittyä lähtöaikaa. 

Helsinki-Vantaan lentoasemaa on laajennettu niin sanotun one roof -konseptin mukaan (ei enää eri terminaaleja).  Uudet palvelut on sijoitettu yhteen rakennukseen, saman katon alle.  Näin ollen välimatkat pysyvät lyhyinä, palvelut ovat helposti saavutettavissa ja asiointi on sujuvaa.  Lue lisää Finavian verkkosivuilta tai lentolipusta.

Useilla lentoyhtiöillä lähtöselvitys on mahdollista tehdä lentoaseman lähtöselvitysautomaatilla tai jo ennakkoon lentoyhtiön verkkosivuilla. Monilla lentoyhtiöillä ei enää ole lainkaan lähtöselvitystä tiskillä.  Kun teet itse lähtöselvityksen, tarvitset siihen lentoyhtiön lipun numeron tai varaustunnuksen. Lähtöselvityksen jälkeen koneen ruumaan menevät matkatavarat jätetään Baggage Drop -pisteeseen yleensä viimeistään noin tuntia ennen lennon lähtöaikaa. 

Koneeseennousukortti pitää esittää turvatarkastuksessa siirryttäessä lentoaseman ns. kansainväliselle puolelle. 

Matkatavara
Matkatavaraa koskevat säännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin.  

Käsimatkatavaroita koskevat kuitenkin tietyt säännöt ja ohjeet lentoyhtiöstä riippumatta, tarkempia tietoja löydät Finavian verkkosivuilta sekä kohdasta Matkatavarat.

Matkatavaroiden viivästyminen tai vahingoittuminen, ks. kohta Vahingoittunut/kadonnut matkatavara.

Lentoasemalla 
Seuraa lentosi ja lähtöporttisi tietoja lentoaseman monitoreista, Finavian verkkosivuilta tai mobiiliapplikaatiosta. Kaikkia lentoja ei kuuluteta, eikä myöhässä olevia matkustajia kuuluteta läpi terminaalin kuuluvilla ilmoituksilla. Ilmoitukset kuuluvat lähtöportilla ja sen välittömässä läheisyydessä. Yleiskuulutuksia käytetään edelleen poikkeustilanteisiin liittyvissä ilmoituksissa. 

Lentoaseman palveluista löydät lisätietoja Finavian verkkosivuilta.

EU-asetuksen (EY) N:o 2111/2005, artiklan 9 edellyttämä luettelo Euroopan unionin alueella toimintakieltoon asetetuista lentoyhtiöistä on saatavilla osoitteesta: http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_fi.htm

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.