Hyvä tietää

Lentomatka

Tema-matkoja toteutetaan sekä tilauslennoilla (esimerkiksi TUIfly Nordic ja Jet Time) että eri lentoyhtiöiden reittilennoilla. 

Lentoyhtiö voi muuttaa lentoaikataulua ja siksi matkan esittelyssä mainitut lentoaikataulut ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Lentojen aikataulut vahvistetaan noin kuukautta ennen lähtöä postitettavassa lentolipussa.  

Ateria lennolla
Tilauslennoilla ateriat eivät sisälly hintaan. Se on tilattava erikseen varausvaiheessa tai viimeistään 30 vuorokautta ennen matkan alkua puhelimitse tai sähköpostitse TEMAn varauksesta. Euroopan sisäisillä reittilennoilla monet lentoyhtiöt (esim. SAS, Norwegian, Icelandair ja Finnair) tarjoilevat pienen välipalan, joka saattaa olla myös maksullinen. 

Silloin kun lentoateria sisältyy matkan hintaan, voit terveydellisistä tai elämänkatsomuksellisista syistä varata lentoyhtiöltä erikoisaterian. Mainitse erikoisruokatoiveista matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 14 vuorokautta ennen matkalle lähtöä. Erikoisruokatoiveet lähetetään lentoyhtiölle, joka vastaa aterian toimittamisesta lennolle.

Istumapaikat lennolla
Monet lentoyhtiöt  tarjoavat mahdollisuuden varata ennakkoon maksua vastaan tietyn istumapaikan lennolla. Samalla suurin osa lentoyhtiöistä on ilmoittanut, ettei ota istumapaikkoja koskevia toiveita vastaan. Mikäli sinulla ei istumapaikan suhteen ole mitään erityistoiveita, ei paikanvarausta ole tarpeen tehdä. Samalla matkavarauksella olevat matkustajat pyritään automaattisesti sijoittamaan vierekkäin tai lähelle toisiaan.

Tema-asiakkaiden lentopaikat on varattu reittilennoilla economy-luokasta.  Joidenkin lentoyhtiöiden verkkosivuilla voit itse lentoyhtiön varaustunnuksen saatuasi korottaa lentoluokan economy comfort -luokkaan lisämaksua vastaan.  

Lähtöselvitys
Lähtöselvitys kannattaa tehdä hyvissä ajoin, viimeistään kuitenkin tuntia ennen lennon lähtöä. Tiettyinä aikoina lentoasemalla saattaa olla ruuhkia lähtöselvityksessä, joten suosittelemme, että saavut lentoasemalle vähintään kaksi tuntia ennen lennon merkittyä lähtöaikaa. 

Helsinki-Vantaan lentoasemalla lennon terminaali määräytyy sen mukaan, millä lentoyhtiöllä matkustaja lentää. Lennolle lähdetään ja matkalta saavutaan joko terminaalin T1 tai T2 kautta sen mukaan, missä terminaalissa lentoyhtiö operoi. Käyttämämme tilauslentoyhtiöt operoivat yleensä terminaalissa T2, mutta oikea terminaali on hyvä tarkistaa muutosten varalta ennen lentoasemalle lähtöä esimerkiksi Finavian verkkosivuilta tai lentolipusta.

Useilla lentoyhtiöillä lähtöselvitys on mahdollista tehdä lentoaseman lähtöselvitysautomaatilla tai jo ennakkoon lentoyhtiön verkkosivuilla. Monilla lentoyhtiöillä ei enää ole lainkaan lähtöselvitystä tiskillä. Kun teet itse lähtöselvityksen, tarvitset siihen lentoyhtiön lipun numeron tai varaustunnuksen. Lähtöselvityksen jälkeen koneen ruumaan menevät matkatavarat jätetään Baggage Drop -pisteeseen yleensä viimeistään noin tuntia ennen lennon lähtöaikaa. 

Koneeseennousukortti pitää esittää turvatarkastuksessa siirryttäessä lentoaseman ns. kansainväliselle puolelle. 

Matkatavara
Matkatavaraa koskevat säännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin.  

Käsimatkatavaroita koskevat kuitenkin tietyt säännöt ja ohjeet lentoyhtiöstä riippumatta, tarkempia tietoja löydät Finavian verkkosivuilta sekä kohdasta Matkatavarat.

Matkatavaroiden viivästyminen tai vahingoittuminen, ks. kohta Vahingoittunut/kadonnut matkatavara.

Lentoasemalla 
Seuraa lentosi ja lähtöporttisi tietoja terminaalin monitoreista, Finavian verkkosivuilta tai mobiiliapplikaatiosta. Helsinki-Vantaa on hiljainen kenttä, eikä kaikkia lentoja enää kuuluteta, eikä myöhässä olevia matkustajia kuuluteta läpi terminaalin kuuluvilla ilmoituksilla. Ilmoitukset kuuluvat lähtöportilla ja sen välittömässä läheisyydessä. Yleiskuulutuksia käytetään edelleen poikkeustilanteisiin liittyvissä ilmoituksissa. 

Lentoaseman palveluista löydät lisätietoja Finavian verkkosivuilta.

EU-asetuksen (EY) N:o 2111/2005, artiklan 9 edellyttämä luettelo Euroopan unionin alueella toimintakieltoon asetetuista lentoyhtiöistä on saatavilla osoitteesta: http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_fi.htm

UUTTA - TEMA Privaatti - matka vain sinulle ja läheisillesi!
  Kuluton muutosoikeus!
   Ajankohtaista tietoa Korona-viruksesta ja sen aiheuttamista vaikutuksista matkustamiseen
    Lentolippu
     Ateriat
      Bussit
       Hotelliyöpyminen Helsingissä
        Hotellit
         Ilmasto ja sää
          Juomarahat
           Kirjallisuus ja kartat
            Lapset Tema-matkalla
             LentomatkaLiikuntaesteiset
              Matkailuterveys ja rokotuksetMatkaehdotMatkavakuutus
               Matkakohteen turvallisuus
                Matkaohjelma ja päivämatkat
                 Matkatavarat
                  Matkan kesto
                   Matkan maksaminen
                    Matkan peruutus
                     Mies- ja naispaikat
                      "Minun matkani"
                       Muutokset matkaohjelmassa
                        Passi, viisumi ja ESTAPaikalliset oppaat
                         Pyöräilymatkat
                          Retket
                           Safarimatkat – vinkit
                            Sähkö ja adapteri
                             Tema-matka ilman lentovarausta
                              Tullimääräykset
                               Tema-opas
                                Valuutanvaihto
                                 Vaellusmatkat
                                  Vahingoittunut/kadonnut matkatavara
                                   Valokuvaus
                                     
                                    XClose
                                     
                                    XClose
                                    Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

                                    Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

                                    Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


                                    Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.