Hyvä tietää

Matkailuterveys ja rokotukset

Voimassa oleva jäykkäkouristus-, polio- ja kurkkumätärokotus ja MPR-rokotus (mm. tuhkarokkoa vastaan) on aina matkalla paikallaan. A-hepatiittisuojan antavaa pitkäaikaisrokotetta suositellaan nykyisin niin kaukomaille kuin Eurooppaan suuntautuville matkoillekin. Perusrokotusten lisäksi matkailijan rokotusten tarve määräytyy maanosan, oleskelun luonteen, ajankohdan ja keston mukaan. Rokotussuoja ja -tarve on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Hyönteiset voivat levittää monia virus- ja muita tartuntoja, esimerkiksi malariaa, Chikungunya- ja Denguekuumetta, Zika- ja West Nile -virusta. Hyönteisten pistoilta suojautuminen (vaatetuksella ja hyttyskarkotteella) on viisasta: näin voi ehkäistä hankaliakin tartuntoja.

Dengueinfektio on yleinen maapallon subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla Aasiassa (mm. Intiassa ja Thaimaassa), Etelä- ja Väli-Amerikassa, Karibialla sekä Afrikassa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yleistymässä myös Euroopassa, jossa tapauksia on tavattu ainakin Etelä-Ranskassa ja Madeiralla. Suomalaismatkailijoillakin diagnosoidaan 10-15 dengue-tapausta vuosittain. Dengueta vastaan ei ole saatavissa rokotetta, parasta on suojautua hyttysten pistoilta käyttämällä sopivaa vaatetusta ja muita mekaanisia keinoja sekä hyttyskarkotteita myös päiväsaikaan. Chikungunya-kuume, jota on esiintynyt mm. Mauritiuksella ja Intiassa sekä THL:n viimeisten tietojen mukaan myös Karibialla mm. Guatemalassa, paranee yleensä itsestään, siihen ei ole tehoavaa lääkitystä eikä rokotetta. Kannattaa olla tietoinen taudin olemassaolosta ja käyttää hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoja. West Nile -viruksen aiheuttamia infektioita, jonka tavallisia oireita ovat kuume, päänsärky ja lihaskivut, on tavattu viime vuosina mm. Kreikan Makedoniassa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Serbiassa sekä Italiassa ja Israelissa. Hyttysiltä suojautuminen on tässäkin tapauksessa paras tapa välttää tartunta.Zikaviruksen aiheuttamia infektioita on THL:n mukaan todettu erityisesti Etelä- ja Väli-Amerikassa, Thaimaassa ja Malediiveilla. Infektio on usein oireeton tai lieväoireinen. Kuten kaikkia hyttysten levittämiä tauteja, matkailija voi ehkäistä zikavirusinfektioita suojautumalla hyttysten pistoilta peittävällä vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla. THL kehottaa etenkin raskaana olevia suojautumaan hyvin. 

Jotkut maat vaativat todistuksen keltakuumerokotuksesta matkailijoilta, jotka saapuvat keltakuumealueilta tai ovat kulkeneet sellaisten alueiden läpi.

Ajankohtaista tietoa ja neuvoja rokotusasioissa ja malariatilanteesta saa omalta lääkäriltäsi tai terveyskeskuksesta. Ohessa maakohtaisesti huomioitavia tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksista (maaliskuulta 2016). Tarkista ajantasalla olevat tiedotteet laitoksen verkkosivuillaan (www.thl.fi) julkaisemasta Matkailijan terveysoppaasta

Matkustaja on itse velvollinen huolehtimaan rokotuksista. Ota hyvissä ajoin yhteyttä terveyskeskuksesi rokotusneuvontaan tai lääkäriisi, joka osaa parhaiten arvioida rokotustarpeesi.

Omat lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja ottaa mukaan alkuperäispakkauksissaan. Lääkkeiden kauppanimet vaihtelevat ja pakkauksesta selviävät vaikuttavien aineiden nimet, jos joudut jostain syystä hankkimaan lisää lääkkeitä lomakohteessa. Ota varmuuden vuoksi säännöllisesti käyttämiäsi lääkkeitä vähintään viikon ajaksi yli matkan tarpeen.

Matkoille kannattaa ottaa mukaan lääkereseptien lisäksi englanninkielinen lääkärin allekirjoittama luettelo käytetyistä reseptilääkkeistä. Diabeetikon on hyvä kuljettaa mukana myös todistusta neulojen tarpeesta. Selvitys tarvitaan lääkkeiden ja hoitovälineiden saamiseksi mukaan lentokoneen matkustamoon ja siitä voi olla hyötyä epäselvissä tilanteissa sellaisissa maissa, joissa kyseiset lääkeaineet eivät ole tuttuja tullivirkailijoille. Joillakin mailla (esim. Arabiemiraateilla, ks. www.formin.fi) on myös rajoituksia lääkkeiden maahantuontiin liittyen. Reseptien kopiot on hyvä jättää kotiväelle.

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.