Hyvä tietää

Matkatavarat

Matkatavaroiden kuljetuksessa on rajoituksia, jotka vaihtelevat jonkin verran lentoyhtiöittäin. Tarkempia tietoja joidenkin yleisimmin käyttämiemme lentoyhtiöiden matkatavarasäännöistä löydät kohdasta Lentomatka.

Eri lentoyhtiöiden reittilentojen matkatavaroita koskevat säännöt ja rajoitukset löydät myös ko. lentoyhtiön internetsivuilta.

Ruumaan menevät matkatavarat
Sallittu kirjatun, koneen ruumaan menevän matkatavaran määrä on pääsääntöisesti reittilennoilla 23 kg ja tilauslennoilla 20 kg per matkustaja. Yksittäinen, esim. kahden henkilön yhteinen matkalaukku, saa kuitenkin painaa lentoyhtiöstä riippuen enintään 30–32 kg. 

Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun, joka vaihtelee lentomatkan pituudesta ja lentoyhtiöstä riippuen. Joidenkin lentoyhtiöiden, esim. TUIfly Nordicin ja Finnairin, lennoille voit jo ennakolta varata tietyn ylityksen sallittuun matkatavaramäärään maksua vastaan.  

Käsimatkatavarat
Käsimatkatavaran sallittu paino ja koko vaihtelee jonkin verran lentoyhtiöittäin. Käsimatkatavaroita koskevat kuitenkin seuraavat säännöt ja ohjeet lentoyhtiöstä riippumatta, tarkempia tietoja ja ohjeita löydät Finavian verkkosivuilta.

Käsimatkatavaroita koskevien sääntöjen mukaan nestemäisiä tuotteita saa kuljettaa käsimatkatavaroissa vain, jos ne on pakattu enintään 100 ml suuruisiin pakkauksiin. Yhden henkilön nestepakkausten tulee mahtua yhteen enintään litran suuruiseen muovipussiin, joka on läpinäkyvä ja uudelleensuljettava (esim. Minigrip). Säännökset koskevat kaikkia nestemäisiä aineita, joita ovat mm. aerosolit, geelit, juomat, hammastahnat, hajuvedet, vaahdot ja erilaiset voiteet.  Huomaa kuitenkin, että yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ja yli 70-prosenttista alkoholia ei saa lainkaan viedä lentokoneeseen.

Pakkaa muualta kuin lentoasemilta tai lentokoneesta ostettu alkoholi ruumaan menevään matkatavaraan. Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon. Jatkomatkustajat saavat kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi tax free -juomat edellyttäen, että tuotteet on pakattu sinetöityyn, avaamattomaan ja läpinäkyvään kassin, jossa on selvästi esillä ostoskuitti. Selvitä etukäteen myös kunkin maan tullimääräykset.

Pakkaa varavirtalähteet eli power bankit ja akut aina käsimatkatavaraan. Myös puhelimet, kannettavat tietokoneet, ipadit, kamerat ja viihde-elektroniikka kannattaa ottaa mukaan matkustamoon, samoin kuin muut tärkeät esineet kuten esimerkiksi avaimet ja lääkkeet ja arvoesineet sekä herkästi särkyvät esineet. Sähkösavukkeet, sähköpiiput, sähkösikarit ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa. Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jonka saat kuljettaa vain taskussasi, ei käsimatkatavaroissa eikä ruumassa.

Vaarallisia ja teräviä esineitä, kuten saksia tai monitoimityökaluja, viinipullonavaajia, ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa. Ne on pakattava koneen ruumaan.

Muuta huomioitavaa
Huomaa, että matkoilla, joiden matkaohjelmassa on maan sisäisiä lentoja, saattaa olla erityisiä rajoituksia ja ohjeita matkatavaroista, ks. lisätiedot ko. matkan Hyvä tietää -osiosta.

Erikoismatkatavarat
Lastenvaunut, lastenrattaat sekä pyörätuolit kuljetetaan ilman lisämaksua. Joistakin urheilu- ja harrastusvälineistä (esim. golfbägi, polkupyörä, purjelauta) peritään lisämaksu ja niistä on ilmoitettava jo matkaa varattaessa. Näiden erikoismatkatavaroiden kuljetusmaksut vaihtelevat lentoyhtiöittäin.

Erikoisvarusteiden omistaja on itse vastuussa niiden kuljettamisesta lentokentältä hotelliin. Ne eivät välttämättä mahdu bussin tavaratilaan tai bussin kuljettaja saattaa periä niiden kuljettamisesta lisämaksun.

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.