Vaeltaen Albaniassa ja Pohjois-MakedoniassaRoomalaisten Via Egnatia ja Galičican huiput

Albanian ja Pohjois-Makedonian vieraanvarainen kulttuuri ja koskematon luonto odottavat meitä. Täällä sijaitsevat vaellusreitit, joille vasta harvat löytävät tiensä. Majoitumme mukavasti ja päiviemme aikana kohtaamme albanialaisia, joista huokuu aito ylpeys omasta maasta ja sen perinteistä. Albaniassa patikoimme pitkin vanhaa roomalaisten Via Egnatiaa ja Pohjois-Makedoniassa Galičican kansallispuiston vuorten huipuilla. Pääsemme nauttimaan kauniista Ohrid-järvestä ja sen ympäristöstä. Vaellusmatkamme päättyy Albanian mielenkiintoiseen pääkaupunkiin Tiranaan.

Tärkeää tietoa

Maat: Albania, Pohjois-Makedonia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 16-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Roomalaisten Via Egnatia
 • Voskopojan rauhallinen ja perinteinen ilmapiiri
 • Galičican kansallispuiston näkymät
 • Ohrid-järvi ja sen historia ja kulttuuri
 • Vierailu paikallisessa kodissa ja herkuttelua

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Kohti Albaniaa
Seikkailumme on alkamassa ja laskeudumme Äiti Teresan lentokentälle Albaniassa. Maa oli pitkään yksi maailman suljetuimmista maista. Toisen maailmansodan loppumisen ja kommunismin romahtamisen (1991) välisenä aikana ei maahan eikä maasta juurikaan matkusteltu. Tänä päivänä tilanne on toisenlainen, niin maahan kuin maastakin matkustetaan paljon ja ilman minkäänlaisia vaikeuksia, vaikkakin raja-asemalla jonot eivät ole tuntematon käsite.

Lentoasemalla tapaat Tema-oppaan ja kun koko ryhmä on koossa, on vuorossa bussikuljetus Elbasaan, joka sijaitsee noin 50 km etelään Tiranasta. Elbasan kaupunki on yksi maan monista kulttuurisesti merkittävistä kaupungeista, jolla on pitkä historia takanaan. Tästä kaikesta näemme todisteina muun muassa linnojen raunioita ja osia vanhasta kaupunginmuurista. llalla kokoonnumme yhteiselle tervetuloillalliselle, jonka nautimme kaupunginmuurin sisäpuolella. Ajomatka noin 60 km.

Päivä 2 – Via Egnatia
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Elbasanille ja matkamme jatkuu pitkin Via Egnatiaa, vanhaa roomalaista marssi- ja kauppatietä, joka yhdistää Durresin ja Konstantinopolin. Tämä merkittävä tie rakennettiin jo 200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua ja se oli tärkeä reitti Rooman valtakunnassa sekä antiikin että Bysantin aikana.

Lounaan nautimme Lin Pogradecin kaupungin ulkopuolella, Ohrid-järven tuntumassa. Matkamme jatkuu pitkin albanialaista maaseutua ylös rauhalliseen Voskopojan kylään, jota ympäröi Moravan vuori. Voskopojan kylä tunnettiin aikoinaan nimellä Moschopolis ja se oli vielä 1700-luvulla aromanialaisten niin kulttuurinen kuin taloudellinenkin keskus. Tänne perustettiin myös Balkanin ensimmäinen kirjapaino. Kaupungin hävitti vuonna 1788 Ali Pascha. Kaupungin vaikuttava ympäristö, hedelmätarhat ja kätketyt rauniot, kertovat meille sen suuruuden ajoista.

Päivän vaellus: noin kolme tuntia ja 8 km kivetyllä- ja metsätiellä.

Päivä 3 – Voskopoja
Tämän aamun aloitamme hieman rauhallisemmin ja saamme nauttia raikkaasta vuoristoilmasta. Kylä sijaitsee noin 1160 metriä merenpinnan yläpuolella ja kraanoista saatava vesi on alueen raikasta lähdevettä. Aikoinaan vielä 1700-luvulla Voskopojassa asui 60 000 asukasta, nyt pienen viehättävän kylän asukasluku on ainoastaan noin 500.

Päivän vaellusreittimme vie meidät yli mäkien, läpi metsien ja niittyjen. Noin puolivälissä patikointiamme saavumme pieneen Shipsken kylään, jossa vierailemme kivikirkossa, “Shen Gjergjissä” (St Georgen kirkko), joka voi ylpeillä sekä upeilla ikoneilla että seinämaalauksilla. Shipskessä nautimme myös lounaan perinteisessä tavernassa, jonka karismaattinen omistaja luo paikkaan oman idyllisen tunnelman. Ravintolasta voit ostaa kohtuulliseen hintaan mukaan vaikkapa albanialaista olutta tai viiniä.

Iltapäivällä tutustumme paikallisen perheen arkeen – saamme kokea heidän vieraanvaraisuutensa nauttiessamme itse valmistettua rakia ja varmastikin myös jotain pientä purtavaa.

Päivän vaellus: Noin neljä tuntia ja 11 km. Soratietä ja Voskopojasista polkua pitkin, noin 1160 metriä merenpinnan yläpuolelta noin 1380 metrin korkeuteen.

Päivä 4 – Mahtavia näkymiä ja Korce
Päivän vaellus ei poikkea juuri edellisen päivän vaelluksesta, mutta nyt suunnistamme etelään Voskopojasta ja reittimme nousee ylöspäin. Kävelemme halki laaksojen ja niittyjen, kunnes saavumme seudun korkeimmalle paikalle, jolta meille tarjoutuu tilaisuus ihailla toinen toistaan upeampia näkymiä. Ehkäpä näemme lammaspaimenen lampaineen matkalla paikkaan, jossa nautimme herkullisen retkilounaan raikkaassa ulkoilmassa.Palaamme vielä Voskopojaan noutamaan matkatavaramme, jonka jälkeen matka jatkuu vuorilta alas Korcen kaupunkiin. Nyt olemme saapuneet Pohjois-Makedonian ja Kreikan rajalle. Korce tunnettiin antiikin aikana Pelioni-nimisenä kaupunkina. Sillä on pitkä historia takanaan kauppakaupunkina, jossa kukoistivat niin monikulttuuriset basaarit kuin mattokauppakin. Kreikkalaisortodoksisuuteen viittaa rajakaupungin ortodoksinen katedraali. Kuljeskelemme pitkin kaupungin mukulakivikatuja ja vierailemme olutpanimossa, jossa maistelemme paikallista olutta, jonka jälkeen on aika majoittua hotelliimme.

Päivän vaellus: Hieman vaativampi vaellus pitkin metsäpolkuja, noin 5 tunnin pituinen ja kilometrejä kertyy noin 12 km. Korkeuseroa noin 400 metriä.

Päivä 5 – Pohjois-Makedonia
Hankittuamme päivän retkilounastarpeet ylitämme rajan ja saavumme Pohjois-Makedonian Galician kansallispuistoon, jossa voimme nautiskella aamukahvin St Naumin luostarin kupeessa, Ohrid-järven äärellä. Kansallispuisto on osa Sara-Pindin vuoristoketjua. Alueen luonnollisen kauneuden ja niin kasviston kuin eläimistönkin runsaslukuisuuden vuoksi nimettiin vuoriston ja järvien välinen Makedonialle kuuluva osa Ohrid ja Prespa vuonna 1958 kansallispuistoksi. Kansallispuisto hipoo huikeita korkeuksia, joista saamme nauttia vaelluksemme aikana, sään niin salliessa. Näissä korkeuksissa kultainen haukka saattaa myös toivottaa meidät tervetulleiksi kansallispuistoon.

Maukkaan retkilounaan jälkeen jatkamme matkaa vuorelta alaspäin kohti pohjoista. Seuraavaksi kahdeksi yöksi majoitumme järven äärellä sijaitsevaan hotelliin. Illan sarastaessa suunnistamme kohti Ohridin kaunista kaupunkia, johon tutustumme jalkaisin. Katselemme vaikuttavia kirkkoja, jotka löytyvät myös Unescon maailmanperintöluettelosta, jonka jälkeen nautimme Ohridissa yhteisen illallisen.

Päivän vaellus: Suhteellisen vaativa vaellus polkuja pitkin, noin 4 tuntia ja 8 km, korkeuseron ollessa 680 metriä.

Päivä 6 – Galicican kansallispuisto ja Ohrid-järvi
Tänään patikoimme vielä Galicican kansallispuistossa. Päivän vaellus on helpohko, pitkin vuorenrinnettä kohti Ohridin järveä. Sypressien varjossa, niiden kuitenkaan peittämättä näkymiä, jatkamme patikointipäiväämme. Päivän vaellukseemme sisältyy niin luontoa kuin kulttuuriakin. Lounasajan koittaessa saavumme majataloon, jossa opimme enemmän paikallisesta ruokakulttuurista. Näemme kuinka makedonialaisia herkullisia piirakoita valmistetaan. Päivän kulttuurinen anti sijoittuu veden äärelle – vierailemme museossa, jota kutsutaan “museo veden pinnalla”. Uudelleen rakennettu asumismuoto pilareiden päällä järvessä, jonka historia ulottuu aina rauta- ja pronssikaudelle saakka. Illalla sinulla on vapaa-aikaa nauttia vaikkapa hotellien tarjoamista palveluista.

Päivän vaellus: Helpohko vaellus metsäpoluilla, noin 8 km, ei suuria korkeuseroja.

Päivä 7 – Takaisin Albaniaan ja Tiranaan
Nyt on tullut aika jättää Pohjois-Makedonia ja matkaamme halki vuoriston Albaniaan. Suuren moottoritien jätämme väliin ja ajelemme pitkin pienehköä maantietä. Saavuttuamme päämääräämme aloitamme vaelluksemme, joka vie meidät viehättäviin kylämaisemiin. Tunnelma, että aika on pysähtynyt täällä ei ole suinkaan vieras. Nyt meitä on vastassa erilainen kasvisto ja kukkuloiden sijaan huomaamme olevamme vuoriston ympäröimänä. Päivän vaelluksen jälkeen saavumme kylään, jossa nautimme perinteisen lounaan, grillattua lihaa.

Iltapäivän aikana ajelemme lyhyehkön matkan maan pääkaupunkiin Tiranaan. Saavuttuamme Tiranaan teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana kaupunki tulee tutuksi. Katselemme näkymiä yli kaupungin muun muassa niin kutsutulta Marttyyrien hautausmaalta. Arkkitehtuurissa heijastuu paljon vaikutteita kommunismin ajalta. Pormestari Edi Raman, joka oli myös taiteilija, aloitteesta alkoi niin Tirana kuin koko Albaniakin saada väriä rakennuksiinsa. Monet taloista on maalattu kirkkaan värisiksi ja mieleen saattaakin tulla Meksikon värikkäät talot. Ehkäpä eniten huomiota herättävät vihreät rakennukset, joihin on maalattu todella paljon nuolia – kaikki nuolet osoittavat länteen päin.

Illalla on vuorossa matkanpäätösillallinen, jolloin saamme nautiskella paikallisista herkuista ja palautella mieliimme menneen viikon tapahtumia.

Päivän vaellus: Helpohko vaellus soratiellä, noin 10 km ja kolme tuntia.

Päivä 8 – Jäähyväiset Tiranalle
Vaellusviikkomme on tullut päätökseensä. Aamuvirkuille suosittelemme kävelyä viehättävässä Tiranassa, joka on juuri heräämässä uuteen päivään. Bussikuljetus Tiranan lentoasemalle ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Kiitos tästä kerrasta ja tervetuloa uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Tirana
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 1 retkilounas
• 4 illallista
• Sisääänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Albania. Bussikuljetus lentoaseama – Elbasan, noin 60 km. Tervetuloillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Elbasanissa.

Päivä 2
Elbasan – Voskopoja, bussi noin 145 km. Vaellus Via Egnatialla, noin 8 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Voskopojassa.

Päivä 3
Vaellus Voskopojan ympäristössä, noin 11 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Vaellus Voskopojan ympäristössä, noin 12 km. Bussi Voskopoja – Korce, noin 25 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Korcesssa.

Päivä 5
Korce – Ohrid, bussi noin 80 km. Vaellus Galicican kansallispuistossa, noin 8,5 km ja kaupunkikävely Ohridssa. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Ohridjärven tuntumassa.

Päivä 6
Vaellus Galicican kansallispuistossa, noin 8 km. Käynti Bay of Bonesilla. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Ohrid – Tirana, bussi noin 140 km. Vaellus Albanian maaseudulla Gracen ympäristössä. Kaupunkikiertoajelu Tiranassa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Tiranassa.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle, noin 20 km. Aamiainen. Lento Tirana – Helsinki.

Albania

Asukasluku 2 894 476
Pinta-ala 28 748 km²
Valutta Albanian Lek (ALL)
Uskonto Uskonnonvapaus taataan perustulaissa. Roomalaisten aikana käännytettiin kristinuskoon ja osmaanien imperiumin aikana käännytettiin islamin uskontoon
Kieli Albania

Pohjois-Makedonia

Asukasluku 2 100 025
Pinta-ala 25 713 km²
Valuutta Makedonian dinaari (MKD)
Uskonto Ortodokseja noin 65% ja muslimeja noin 34%
Kieli Makedonia

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Tirana, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Albania: Albanian lek (ALL)

Pohjois-Makedonia: Makedonian dinaari (MKD)

Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa. Markkinoilla ja kioskeissa käy vain käteinen raha. Kaupoissa hinnat ovat kiinteät, mutta markkinoilla voit kokeilla taitojasi tinkimisessä.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät enää sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 50 EUR juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja pitää sen jälkeen huolen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla ja mahdollisille paikallisoppaille.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tapana on yleensä antaa juomarahaa noin 10 % laskun loppusummasta – myös ravintoloissa, joissa palveluraha on mukana laskussa. Baareissa ja takseissa on tapana pyöristää laskun loppusummaa ylöspäin. Tema-oppaalta voit kysyä tarkemmin, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi sää olla vaihtelevaa.  Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Tutustu TEMAn vaellusmatkoihin varustevinkkeihin!

Lue lisää Albaniasta ja Pojois-Makedoniasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.