Vaellus ainutlaatuisessa Kappadokiassa

Kappadokia ja sen syvät laaksot ja merkilliset luonnon muovaamat veistokset tarjoavat meille unohtumattomia patikkaretkiä maisemissa, jotka saattavat tuntua jopa epätodellisilta. Tässä ainutlaatuisessa ympäristössä ovat ihmiset asuneet vuosituhansien ajan, rakentaneet kalliokirkkoja, kallioluostareita ja maanalaisia kaupunkeja. Paikallisissa kylissä on helppo havaita niiden omalaatuinen, mutta miellyttävä tunnelma. Tästä kaikesta saamme nauttia kaikilla aisteilla TEMAn uudella Kappadokian vaellusmatkalla.  

Tärkeää tietoa

Maat: Turkki

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-21 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kaupunkikierros Ankarassa
 • Vaellus Ihlaran laaksossa
 • Göremen luolakaupunki
 • Vaellus Punaisessa laaksossa
 • Mustafapasa

Päiväohjelma
2023

Päivä 1 – Saapuminen Ankaraan
Mielenkiintoinen vaellusviikkomme on alkamassa ja lennämme päämääräämme Ankaraan Istanbulin kautta. Ennen yhteistä tervetuloillallista ehdit tutkiskella kaupunkia omin päin.

Päivä 2 – Anatolian sivilisaatio ja Ihlaran laakso
Varhain aamulla aloitamme päivän ohjelman Ankarassa. Ensimmäinen vierailukohteemme on modernin Turkin isän vaikuttava hautamonumentti Kemal Atatürk Mausoleum. Täältä matkamme jatkuu yhteen Turkin mielenkiintoisimmista museoista, joka kertoo merkittävästä Anatolian sivilisaatiosta ja sen eri kulttuureista. Museossa saamme perinpohjaisen oppitunnin tästä ehkäpä hieman jopa monimutkaiselta tuntuvasta korkeakulttuurisesta sivilisaatiosta.

Lounaan jälkeen on aika jättää Turkin pääkaupunki ja nyt otamme kurssin kohti Kappadokiaa, jonne saavumme iltapäivällä. Hotelliin kirjautumisen jälkeen sinulle jää hieman omaa aikaa tutustua tähän ainutlaatuiseen paikkaan ennen kuin nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 3 – Patikointia ja Punainen kirkko
Tänään on vuorossa matkamme ensimmäinen vaellus. Reittimme kulkee Kappadokian syvimmässä rotkossa, kuvankauniissa Ihlaran rotkossa Ihlarasta Belisirmaan. Näemme myös Melendizin 14 km pitkän luonnonkauniilla alueella kiemurtelevan joen. Voimme vain kuvitella, kuinka paljon mielenkiintoista historiaa joella olisi kerrottavanaan – tänä päivänä me saamme kuitenkin ihailla satoja mielikuvituksellisia luolakirkkoja. Useimpien kirkkojen ulkoasu koristeluineen on saanut muotonsa jo 600-1300-lukujen välisenä aikana.

Nautimme maukkaan lounaan Belisirmassa, jonka jälkeen palaamme takaisin hotellillellemme. Ennen illallista vierailemme Kızıl Kilisessä, jota kutsutaan myös punaiseksi kirkoksi. Sen rakennutti Justinianus Suuri ja se on omistettu Gregory Nazianukselle, yhdelle Kappadokian "isistä".

Vaellamme noin 6 km näissä hurmaavissa, henkeä salpaavissa maisemissa.

Päivä 4 – Selimen luolakirkko ja maanalainen Kaymaklin kaupunki
Aamiaisen jälkeen palaamme takaisin jo eiliseltä päivältä tuttuun Ihlaran laaksoon ja päivämme alkaa jatkamalla tämän ainutlaatuisen laakson ”tutkimista”.

Tänään vierailemme myös vaikuttavassa Selimen Katedraalissa, joka on suurin kiveen louhittu uskonnollinen rakennus koko Kappadokiassa.

Noin seitsemän kilometrin patikoinnin jälkeen on aika siirtyä bussiin ja nyt matkaamme kohti jännittävää Kayamaklin maanalaista kaupunkia.

Rakennus, joka koostuu kahdeksasta maanalaisesta kerroksesta tarjosi asuinpaikan jopa 20 000 ihmiselle, jotka vihollisen hyökätessä pystyivät selviytymään täällä jopa kuuden kuukauden ajan. Muun muassa kristityt pakenivat vainojen vuoksi maan alle. Lukuisat turvaratkaisut kertovat meille, että maanalaiset kaupungit toimivat piilopaikkoina. Vierailulle maanalaiseen kaupungin neljään kerrokseen pääsemme labyrinttimaisten käytävien kautta. Kaupungissa on helppo kuvitella kuinka täällä aikoinaan asuttiin – näemme muun muassa makuuhuoneen, ruokakomeron, keittiön, viinikellarin, kappelin ja ylipäätänsä kaikki elämiseen tarvittavat asiat. Happea maanalaiseen kaupunkiin saatiin monimutkaisten ilmanvaihtokanavien avulla.

Tämän maanalaisen kaupungin historia ulottuu useita satoja vuosia taaksepäin ennen ajanlaskumme alkua. Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta kaupungissa elettiin aina 1920-luvulle saakka.

Vaelluksen jälkeen jätämme Ihlaran taaksemme ja matkamme jatkuu Mustafapasaan, joka sijaitsee Keski-Kappadokiassa. Tänne majoitumme neljäksi seuraavaksi yöksi ja illalla nautimme yhteisen illallisen.

80 vuotta sitten kutsuttiin Mustafapasa Sinasosia ”Auringon kaupungiksi”. Talous kukoisti kaupungissa ja se oli rikas kaupunki. Sen noin 8 000 kreikkalaisortodoksista asukasta pakotettiin jättämään kaupunki. Kaupungin väkiluku kasvoi lähes räjähdysmäisesti Lausannen vuoden 1923 rauhansopimuksen jälkeen. Yhteensä yli miljoona kreikkalaista pakotettiin jättämään kotinsa, jotka asettuivat nyt Turkkiin – noin 400 000 turkkilaista joutui jättämään kotinsa ja asettuivat vuorostaan Kreikan maaperälle.

Tänä päivänä näemme alueella monia suuria huviloita hylättyinä, jotka ovat sään jumalien armoilla. Kaupungin rikas menneisyys on kuitenkin helppo havaita.

Päivä 5 – Vaeltaen Valkoisessa laaksossa ja Göremessä
Maisema Kappadokiassa on vertaansa vailla, ehkäpä yksi merkillisimmistä maisemista koko maailmassa. Tämä ylänkö jännittävine veistoksineen ja laaksoineen muodostui jo noin kolme miljoonaa vuotta sitten useiden peräkkäisten ja voimakkaiden tulivuorenpurkausten johdosta, jolloin koko alue oli tuhkan peitossa. Eroosio – tuuli, sade, suuret lämpötilanvaihtelut, kuumat kesät ja synkät talvet – ovat vaikuttaneet tämän epätodellisen alueen syntyyn. Pilarit, pyramidit ja kolmiulotteiset tornit tekevät katsojaan lähtemättömän vaikutuksen. Tässä oudohkon kauniissa ympäristössä ovat ihmiset tuhansien vuosien ajan eläneet ja perustaneet kalliokirkkoja, kallioluostareita, erikoisia kyliä ja maanalaisia kaupunkeja.

Alueen erilaisten värisävyjen kirjo, kuten punaisen, keltaisen, harmaan ja valkoisen, ei myöskään jää huomaamatta. Vaellustemme aikana näemme ja koemme toinen toistaan uskomattomampia maisemia ainutlaatuisen ja ikivanhan kulttuurin ympäröiminä.

Nyt on vuorossa bussimatka pieneen Göremen kaupunkiin, jossa vierailemme suuressa ulkoilmamuseossa, joka on yksi alueen suosituimmista vierailukohteista. Bysantin valtakunnan aikana Göreme ylpeili yli 365 luostarillaan.

Tänään on mahdollisuus kokeilla suosittua kuumailmapallolentoa ja ihailla näitä ainutlaatuisia maisemia ylhäältä käsin. Lisätietoja tästä retkestä löydät matkan Hyvä tietää -osiosta.

Päivä 6 – Vaellus Punaisessa laaksossa
Tänään vaellamme yhdessä Kappadokian kauneimmista paikoista, Punaisessa laaksossa, Kızılçukur turkin kielellä. Vaelluksemme aikana näemme niin viinitiloja, hedelmäviljelmiä kuin useita vanhoja luolakirkkojakin.

Vaelluksen jälkeen sinulle jää omaa aikaa viehättävässä Göremessä, josta matkamme jatkuu Avanosiin.

Ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 7 – Kätketty laakso ja Sinasos
Matkamme viimeisen vaelluksen teemme niin kutsutussa Kätketyssä laaksossa. Vaelluksen pituus on noin 10 km ja se päättyy pieneen mielenkiintoiseen Mustafapasan kaupunkiin, joka tunnettiin vielä 80 vuotta sitten nimellä Sinasos eli ”auringon kaupunki”. Kaupunki oli tuolloin vauras, ja kaupankäynti kukoisti siellä. 8000 asukkaan kreikkalaisortodoksinen väestö karkoitettiin kaupungista. Suuri väestönkasvu alkoi kaupungissa vuonna 1923 Lausannessa solmitun rauhansopimuksen jälkeen. Yhteensä yli miljoona kreikkalaista joutui jättämään kotinsa Turkissa, mutta Kreikasta puolestaan muutti jopa noin 400 000 turkkilaista Turkkiin.

Tänä päivänä näemme kaupungissa useita hylättyjä suuria villoja, jotka kertovat tämän historiallisen ajanjakson mahdista, joka on myös helppo aistia.

Vaelluksen jälkeen on aika nauttia päivän lounas, jonka jälkeen otamme kurssin kohti Avanosia.

Illalla kokoonnumme yhteiselle matkanpäätösillalliselle.

Päivä 8 – Kotimatka
Vaellusviikkomme on tullut päätökseen ja nyt on aika sanoa hyvästit Turkille, ainakin tällä kertaa. Lennämme Nevsehirsin lentoasemalta Istanbuliin, josta matkamme jatkuu kohti Helsinkiä. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

•Matkaohjelmassa mainitut lennot

• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta
• 4 Illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Ankara. Yksi hotelliyöpyminen Ankarassa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2
Ankara – Güzelyurt, bussimatka noin 270 km. Kaupunkikiertoajelu Ankarassa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Güzelyurtissa.

Päivä 3
Vaellus Ihlaran laaksossa, noin 6 km. Vierailu Kızıl Kilisessä, punaisessa kirkossa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Vaellus Ihlaran laaksossa, noin 7 km. Bussimatka noin 100 km. Retki Kaymaklin maanalaiseen kaupunkiin ja vierailu Belisirmassa sisältäen käynnin Selimen luolakatedraalissa. Aamiainen. Neljä hotelliyöpymistä Muatafapasassa.

Päivä 5
Vaellus Valkoisessa laaksossa, noin 6 km. Bussimatka noin 25 km. Retki Göremen arkeologiseen ulkoilmamuseoon. Aamiainen.

Päivä 6
Vaellus Punaisessa laaksossa, noin 6 km. Bussimatka noin 35 km. Vapaa-aikaa Göremessä. Aamiainen.

Päivä 7
Vaellus Kätketyssä laaksossa, noin 10 km. Bussimatka noin 40 km. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Mustafapasassa ja Urgupissa.

Päivä 8
Mustafapasa – Nevsehirin lentoasema, noin 55 km. Lento Nevsehir – Istanbul – Helsinki. Aamiainen.

Turkki

Asukasluku
77,8 milj. Pinta-ala
780 580 km² (josta 23 764 km² Euroopassa) Valuutta
Turkin liira (TRY) Uskonto
Muslimeja (lähinnä sunnimuslimeja ja aleviitteja) n. 99 %, kristittyjä ja juutalaisia alle1 %. Kieli
Virallinen kieli on turkki, suurin vähemmistökieli kurdi. Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot Helsinki – Ankara/Nesehir  – Istanbul – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Turkin liira (TRY)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä Turkin liiroihin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä (poikkeuksena markkinat ja pienemmät putiikit) että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa liiroja on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 55 EUR / hlö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää keväällä ja syksyllä voi olla vaihtelevaa ja sadekuurotkin saattavat yllättää. Varaathan myös lämmintä vaatetta mukaasi. Suosittelemme myös sisäänajettuja vaelluskenkiä mukaan matkalle. Vieraillessamme uskonnollisissa paikoissa tulee huomioida myös asianmukainen pukeutuminen: niin polvien kuin olkapäidenkin tulee olla peitossa.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Vaelluksesta
Vaellusreitit ovat helpohkoja, harvoin kuitenkin vaellamme täysin tasaisessa maastossa. Reiteillämme on sekä ylä- että alamäkiä, samoin joillain poluilla ja teillä saattaa olla irtokiviä. 

Vaellusmatka sopii kuitenkin erinomaisesti normaalin peruskunon omaaville. Selkä- ja polvivaivat saattavat tehdä vaelluksista raskaita.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Hyödyllistä tietoa TEMAn vaellusmatkoista.

Lue lisää
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
26.09.2024 8 päivää Vaellus ainutlaatuisessa Kappadokiassa Helsinki 2 890 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.