Vaellus Dolomiiteilla

Dolomiiteilla Koillis-Italiassa vaellamme henkeäsalpaavissa maisemissa. Terävät vuorenhuiput, vihreät alppiniityt ja rikas kasvillisuus ovat tehneet seudusta kuuluisan. Täällä kohtaavat itävaltalainen ja italialainen ruokakulttuuri, arkkitehtuuri ja kieli. Näemme Canazein, Campitellon ja Vigo di Fassan viehättävät kylät, vaellamme Marcialongan kuuluisan maastohiihtotapahtuman maisemissa. Vaellusten lomassa maistelemme paikallisten tuottajien viiniä, juustoja ja grappaa.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kotoisa Vigo di Fassan kylä
 • Sininen Karerjärvi
 • Bolzanon arkeologinen museo
 • Vaellus Sas Becéssä
 • Grappa-, juusto- ja viinimaistiaiset

Päiväohjelma
2023–2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä ja saavuttuasi koneenvaihdon jälkeen perille Venetsiaan on Tema-opas on vastassa lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla Vigo di Fassaan. Majoituspaikkamme sijaitsee Vigo di Fassassa koko vaellusviikkomme ajan. Yhteisen tervetuloillallisen nautimme lennon saapumisajan puitteissa.


Päivä 2 – Paolinan ja Costalungan solat
Aamiaisen jälkeen ajamme kohti Paolinan solaa jatkaaksemme sitten matkaa ylöspäin tuolihissillä. Muutamassa minuutissa olemme ylhäällä 2 125 metrin korkeudessa. Nautimme koko päivän vuoristomaisemista vaeltaessamme sora- ja kivipoluilla. Matala pensaskasvillisuus näyttää vaaleanvihreältä matolta laaksoissa, joissa patikoimme kohti päivän lounas- ja lepotaukoa.

Tauon jälkeen vaellamme yli kalliopaasien ja vehreiden kesäniittyjen – älä hämmästy, jos yhtäkkiä kohtaat laiduntavan lehmän silmästä silmään. Reitillä on ala- ja ylämäkeä, yksi jyrkempi nousu, jossa korkeuseroa kertyy noin 150 m.

Päivä 3 – Carezzajärvi, Bolzano ja Mummeltierin viinitila
Tänään ajamme bussilla ensin myyttiselle, siniselle Carezzajärvelle Latemarvuoren juurella. Sitten jatkamme Bolzanoon, jossa teemme kaupunkikävelyn ja käymme Bolzanon arkeologisessa museossa katsomassa "jäämies" Ötziä, joka eli Alpeilla noin 3300 eaa. ja löytyi jäätyneenä ja muumioituneena vuonna 1991.

Bolzanossa näemme myös fransiskaanien kirkon ja kauniita palatseja ja suihkulähteitä. Piazza Walterilla, kaupungin tyylikkäimmällä aukiolla, katedraali ja raatihuone kilpailevat ulkoilmakahviloiden kanssa matkailijoiden huomiosta.

Päätämme päivän ohjelman vierailulla Murmeltierin viinitilalla, jossa viljellään perinteisiä rypälelajikkeita. Viiniä on valmistettu tällä Murmeltierin perheen omistamalla viinitilalla jo 1700-luvulta lähtien. Paikan päällä saamme myös maistella joitain tilan viineistä. Tämän päivän aikana kuljemme alhaalla.

Päivä 4 – Vaellus Catinaccion solassa
Aamiaisen jälkeen lähdemme gondolihissillä ylös 2 000 metrin korkeuteen. Teemme ensin lyhyehkön vaelluksen kivetyillä poluilla mäkisessä maastossa ja metsässä. On helppo rentoutua kuunnellen lintujen laulua ja kauempaa kantautuvaa lehmänkellojen kalketta. Puunlatvojen yllä häämöttää Dolomiittien korkeimman vuoren Marmoladan siluetti (3 342 m). 

Jatkamme patikointia sora- ja kivipoluilla. Ne vievät meidät mutkitellen yhä ylemmäs. Dolomiittien kauniit maisemat eivät lakkaa kiehtomasta: minne tahansa katseensa kääntää, on aina edessä uusi, lumoava näkymä. Alppimajan luona pidämme tauon, joka taitaa olla jo tarpeen. Kevyehkön lounaan ja lepotauon jälkeen olemme valmiita iltapäivän vaellukselle. 

Nyt voit valita joko vaativamman reitin, joka vie ensin ylös vuorenseinää ja sitten alas, tai kevyehkön reitin takaisin Ciampedie-terassille ja sieltä seuraten jotain monista metsäpoluista alas hotelliin. Vaellusten aikana kertyy korkeuseroa noin 300 metriä, ja reitti kulkee jyrkässä maastossa, mutta etenemme rauhallisesti.


Päivä 5 – Vapaapäivä
Tänään voit viettää päivän haluamallasi tavalla, sillä yhteistä ohjelmaa ei ole. Voit lähteä tutustumaan kauppojen tarjontaan tai vuokrata polkupyörän ja tehdä pyöräretken lähiympäristöön. Tai ehkä haluat lähteä vaellukselle laaksoon Marcialongan reitille. Kysy oppaalta lisää vinkkejä päivän ohjelman suunnittelua varten.


Päivä 6 – Sassolungo ja Campitello
Campitellon kylästä nousemme gondolihissillä päivän reitin alkupisteeseen Col Rodellaan 2 480 metrin korkeudessa. Vaelluksemme suuntautuu tänään Sassolungon eteläpuolelle. Sassolungon vuoriryhmä kurkottaa yli 3 000 metrin korkeuteen, mutta me tyydymme ihailemaan massiivia kauempaa ja vaellamme alaspäin savista sorapolkua. Täällä saatat kuulla pienten, suloisten murmelien vihellyksiä. Monen polunmutkan jälkeen saavumme alppimajalle.

Reittimme jatkuu sitten lehmäpoluille ja vihreille niityille. Palattuamme Campitelloon sinulla on hieman omaa aikaa ja voit vaikkapa nauttia jotain hyvää jossakin kylän monista ulkoilmakahviloista ennen kuin bussi vie meidät takaisin hotelliin. Päivän reitillä on korkeuseroa ylämäkeen noin 100 m ja noin 600 metrin pituinen alamäki, jossa korkeuseroa kertyy noin 300 m.

Päivä 7 – Passo Pordoi
Viikon viimeisenä vaelluspäivänä ajamme ensin bussilla Canazeihin ja jatkamme köysiradalla ja gondolihissillä ylös 2 382 metrin korkeuteen Col di Rosciin. Täältä on upea näköala Canazeihin ja laaksoon, jossa Marcialongan reitti kulkee. Näemme myös Marmoladavuoren valkoisen jäätikköpeiton.

Vaellamme alas Sas Becèn vuorenhuipulta ja sopivasti aamupäiväkahvin aikaan olemme perillä Passo Pordoissa, josta nousemme vielä gondolihissillä ylemmäs aina 2 950 metrin korkeuteen. Näin ylhäällä on viileää ja mukaan kannattaakin ottaa lämmin pusero. Ei ole lainkaan harvinaista, että näin ylhäällä on lunta heinäkuuhun asti.

Nyt voit nauttia maisemista jollakin näköalaterassilla ja ottaa vähän rennommin tai halutessasi voit tehdä lyhyehkön vaelluksen Forcella Pordoin alppimajalle. Nautimme leppoisan lounaan ja lähdemme sitten paluumatkalle hotelliin. Päivän lyhyehköillä vaellusreiteillä on korkeuseroa kahdessa eri kohdassa noin 150 m.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään palaamme bussilla Venetsiaan ja lentoasemalle, josta paluulento kohti Helsinkiä lähtee. Kiitos tästä kerrasta ja lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn mielenkiiintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Venetsia.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti.
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 2 lounasta (omia retkilounasvälineitä ei tarvitse ottaa mukaan tälle vaellusmatkalle)
• 7 (6) illallista
• Viini-, grappa- ja juustomaistelut

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Edestakainen reittilento Helsinki – Venetsia. Bussikuljetus Vigo di Fassaan, noin 175 km. Tervetuloillallinen. Seitsemän hotelliyöpymistä Vigo di Fassassa.

Päivä 2
Keskivaativa vaellus Paolinan ja Costalungan solissa, noin 5 tuntia (12 - 16 km). Bussimatka noin 10 km. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 3
Kevyet vaellukset Carezzajärvellä (Karerjärvellä) ja Bolzanossa, noin 3 tuntia. Bussimatka noin 80 km. Tutustuminen Bolzanoon. Viini- ja grappamaistelut. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Vaellus Catinaccion solassa, noin 4–6 tuntia, pituus noin 10 - 16 km, riippuen valitun reitin vaikeusasteesta ja sääolosuhteista. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5
Vapaapäivä. Opas antaa lisätietoja eri vaellusriteistä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 6
Keskivaativa vaellus Sassolungossa noin 5–6 tuntia, pituus noin 14 - 22 km. Bussimatka n. 20 km. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 7
Kevyehkö vaellus noin 4 tuntia, pituus noin 8 - 15 km, bussimatka noin 25 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus Vigo di Fassa – Venetsia, noin 175 km. Paluulento Venetsia – Helsinki. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Venetsia, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat ja retket, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro
Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi juomarahoja varten noin 25 EUR / henkilö. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellin laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Kesäkuussa voi Dolomiiteilla, ylhäällä vuoristossa olla vilelä viileää ja päivän ylin lämpötila voi jäädä jopa vain noin 15 asteeseen. Sadekuurojakin saattaa esiintyä. Kauniilla säällä päivän ylin lämpötila voi kuitenkin nousta yli 25 asteen. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi, www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat kengät, esim. kunnolliset vaelluskengät. Ota mukaan myös jotain lämpimämpää vaatetta ja tuulenpitävä pusakka sekä kevyt sadeasu. Pakkaa mukaan myös mukavat, sisäänajetut kengät kaupungeissa, kylissä ja museoissa liikkumista varten.

Vaellusmatka
Ryhmän koko on vähintään 15 ja enintään 20 vaeltajaa.

Dolomiiteilla maasto on mäkistä ja vaellusreitit kulkevat harvoin tasaisessa maastossa, yleensä reitillä on ylä- ja alamäkiä. Reitit kulkevat hyviä polkuja, mutta paikoin on kivisempiä ja kallioisempia osuuksia. Reiteillä on vain yksittäisiä jäisiä tai lumisia osuuksia, eikä tällä vaellusmatkalla ei tarvita apuna jäärautoja tai kiipeilyköysiä. Vaellussauvoista, joita on myös teleskooppimallia, voi olla tällä matkalla hyötyä. Nauttiaksesi matkasta sinulla pitää olla hyvä peruskunto.

Huomaa, että ohjelmassa mainittuihin vaellusreitteihin voidaan tehdä olosuhteista, esimerkiksi säästä, johtuen muutoksia vielä matkan aikana.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Tälle vaellusmatkalle et tarvitse omia retkiruokailuvälineitä.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.