Viinivaellus Douron laaksossaKulttuurimaisemia ja Portviinitaloja

Vaellusreittimme kulkevat halki keskiaikaisten kylien ja terassiviljelmien maailmanperintökohde Douron laakson kauniissa maisemissa. Maistelemme erilaisia viinejä ja erinomaisia portugalilaisia herkkuja. Ihailemme henkeäsalpaavia maisemia myös junasta ja perinteisestä portviiniveneestä käsin. Viinivaellusmatkamme alkaa värikkäästä Portosta ja päättyy Guimarãesin kulttuurikaupunkiin. 

Tärkeää tietoa

Maat: Portugali

Matkatyyppi: Ruoka- ja viinimatka - Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-19 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellukset ympäristöineen
 • Perinteinen portugalilainen keittiö
 • Hotellit
 • Junamatka ja jokiristeily
 • Vaellus Arouca Geoparkissa

Päiväohjelma
Syksy 2022 (lähtö: 29.9.)

Päivä 1 – Tervetuloa Portoon

Tervetuloa Pohjois-Portugalin viehättävään pääkaupunkiin! Tapaat lentoasemalla Tema-oppaan, joka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Portoon. Nyt tutustumme lähemmin tähän ainutlaatuiseen portugalilaiseen kaupunkiin kaupunkikierroksen merkeissä.

Hotellimme sijaitsee erinomaisella paikalla, keskellä kaupunkia.


Tänään tutustumme lähemmin yhteen Porton ylpeyden aiheista – portviiniin. Vierailemme Vila Nova de Gaian portviinitalossa, joka sijaitsee Porton kaupunkia vastapäätä, Douro-joen eteläisellä rannalla. Juuri tänne ovat keskittyneet alueen kaikki merkittävimmät portviinikellarit. Portviinin historia ulottuu jo roomalaisten aikaan ja portviini onkin yksi maailman vanhimmista ”alkuperäisistä” viineistä. Portossa voi tuskin vierailla ilman, että tutustuu jalon portviinin valmistusmenetelmään. Tutustuttuamme niin portviinin historiaan kuin sen valmistukseenkin, on vuorossa portviininmaistajaiset ja saammekin maistella muutamia viinikellarin aarteista.


Yhteisen tervetuloillallisen nautimme ravintolassa, jossa pääsemme maistelemaan Portugalin luoteisimmalle provinssille, Trás-os-Montesille, tyypillisiä herkkuja.


Päivä 2 – Kaupunkikävely ja kalamarkkinat Matosinhosissa

Ennen kuin on aika jättää Porto, tutustumme siihen lähemmin tekemällä ikimuistoisen kävelykierroksen kaupungin historiallisissa ja samalla mielenkiintoisimmissa osissa, jotka löytyvät myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Tutustumme joihinkin Porton todellisiin helmiin, kuten upeaan Clérigosin kirkkoon ja vaikuttavaan São Benton rautatieasemaan. Kävelykierroksemme aikana näemme ja koemme Porton sykkivän vilkkaan ja värikkään keskustan. Tämän unohtumattoman kokemuksen jälkeen otamme kurssin kohti Matosinhosin kalastajasatamaa ja ohitamme Boavistan rannat, joilla tyrskyävät Atlantin mahtavat mainingit. Matosinhos on Portugalin suurin kalastajasatama, tunnettu sardiineistaan. Paikallisessa kauppahallissa vierailua ei voi jättää väliin. Täällä nautimme myös maukkaan merihenkisen lounaan.


Lounaan jälkeen on aika sisäänkirjoittautua hotellillemme. Sekä loppuiltapäivä että ilta ovat vapaita omille tutkimusretkille. 
Päivä 3 – Geologinen maailmanperintökohde

Nautittuamme aamiaisen matkamme jatkuu ensin kohti etelää ja sitten vaihtuukin kulkusuunnaksi itä. Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on Arouca Geopark, joka on arvostetusti ansainnut paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Täällä vaeltaessamme dramaattisen kaunis luonto tuntuu lähes koskemattomalta. Vaellusreitin nimi on Passadiços do Paiva ja se on 8.7 km pitkä. Vaellusreitti on luontokokemus ylitse muiden!

Vaelluksen lomassa nautimme maukkaan retkilounaan. Ensimmäisen melko vaativan vaelluksemme jälkeen matkaamme edelleen kohti itää ja Lamengon kaupunkia, joka sijaitsee syvemmällä Douron laaksossa. Aluetta kutsutaan joko Portviinimaakunnaksi tai Douron maakunnaksi. Portviinialue alkaa sisämaasta, suojassa kosteilta ja kylmiltä Atlantin tuulilta. Nyt ihailemme uskomattoman kaunista kulttuurimaisemaa, yhtä Portugalin maailmanperintökohteista.


Saavuttuamme Lamegoon majoittaudumme hotelliimme. Iltapäivä ja ilta ovat varattuja omille aktiviteeteille.

Lamego on viehättävä pikkukaupunki, jonka suurmahdin aika ajoittuu 1800-luvulle – alueella tuotettiin erittäin hienostuneita viinejä. Tänä päivänä täällä valmistetaan pääasiassa kuohuviinejä, paikallisittain espumantea.

Lamegosta löytyy useita rakennuksia varhaiskeskiajalta. Rakennuksista silmiinpistävin on Nossa Senhora dos Remédiosin barokkityylinen kirkko, joka ikään kuin kruunaa koko kaupungin.


Päivä 4 – Roomalaisten teitä ja portugalilaista espumantea

Päivän vaellus seurailee pitkin laaksoa, jota kutsutaan nimellä Cistercien-laakso. Pienet kylät viini- ja hedelmäviljelyksineen, manteli- ja kastanjapuineen luovat täydelliset puitteet patikoinnillemme. Roomalaisten tiet ja sillat, romaaniset kirkot ja goottilaiset luostarit muistuttavat meitä alueen rikkaasta historiasta, joka sijoittuu keskelle vaikuttavaa mäkistä kulttuurimaisemaa.

Patikoidessamme kohtaamme ystävällisiä paikallisia ihmisiä pienissä portugalilaisissa kylissä, arkisten askareitten äärellä – useimmiten viiniviljelmillä. Saavuttuamme Ucanhan pieneen kylään, on aika nauttia päivän lounas perinteisessä tavernassa. Tavernaa johtavat menestyksekkäästi kylän naiset. Lounaan jälkeen tutustumme lähemmin kylän mielenkiintoisiin muistomerkkeihin. Näemme muun muassa portugalilaisittain ainutlaatuisen romaanisen 1100-luvulta peräisin olevan sillan, jonka alla virtailee Varosa-joki.


Olemme edelleen alueella, joka on tunnettu korkealaatuisista kuohuviineistä ja nyt tutustummekin paikalliseen viinimuseoon, joka kertoo meille enemmän kuohuviinistä ja sen valmistamisesta. Toki maistelemme myös joitakin alueen paikallisia viinejä.

Viinien maukkaasta maailmasta palaamme hotellillemme Lamegoon. Illan voit suunnitella juuri sinulle sopivalla tavalla.
Päivä 5 – Portviinijuna ja Pesqueira

Linha du Douro, Douron rautatie, valmistui vuonna 1887. Tämän upean Douro-jokea myötäilevän maisemareitin varrelle on rakennettu 26 tunnelia ja 30 siltaa. Junamatkamme halki Douron laakson kauneimpien näkymien kestää noin tunnin verran. Reittimme kulkee vähemmän tunnettujen portviinialueiden halki.


Tämän päivän kevyemmälle vaellukselle kertyy pituutta noin 9 km. Heti reitin alussa saamme ihailla ainutlaatuista näkymää jokilaakson yli. Nyt näemme perinteisten viiniviljelmien lisäksi myös manteli- ja oliiviviljelmiä. Maatalous sen eri muodoissa on edelleenkin perinteinen elinkeino paikallisille ihmisille, joita näemme työn touhussa viljelmillä matkamme varrella.


Päätämme päivän vaelluksen hyvin säilyneeseen keskiaikaiseen Pesqueiran kylään, jonka juuret ulottuvat 700-luvulle saakka. Oliiviviljelmien lisäksi tärkeitä tulonlähteitä kyläläisille ovat myös juustot ja viinit. TEMAn paikallisen yhteistyökumppanin hyvien suhteiden ansiosta pääsemme nyt hyvin lähelle kylän mielenkiintoista arkea. Kylässä nauttimamme lounas koostuu ainoastaan niistä raaka-aineista, joita Pesqueiran kylässä on tuotettu. Tapaamme paikallisia ihmisiä ja kuulemme enemmän kyläläisten arjesta: leipä on leivottu kylän yhteisessä leipomossa ja oliiviöljy pöytäämme tulee herra Josén oliiviviljelmältä. Maukas viini on puolestaan valmistettu herra Antonion viinitilalla. Juusto ja muut kylmät herkut ovat myös kylän omia antimia. Lounas valmistetaan paikan päällä ja on varmasti ikimuistoinen monella tavalla. Hyvää ruokahalua!


Maukkaan lounaan jälkeen matkaamme kohti pohjoista Vale de Mendiziin, joka on tunnettu joistakin alueen parhaimmista portviiniviljelmistä. Olosuhteet portviiniviljelmille ovat täällä mitä parhaimmat – yhdistelmä sopivaa ilmastoa ja hedelmällistä maaperää. Elegantti ja moniulotteinen alueen viineistä kertova määritelmä pitää sisällään myös kaikki ne ainutlaatuiset ja inhimilliset ominaisuudet, joita viinialueelta löytyy, kuten kulttuuri, perinteet ja tietotaito.

Majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi miellyttävään hotelliin, joka sijaitsee siis Douron viinialueella. Päivän päätteeksi voit patikoida vielä omaan tahtiin.


Päivä 6 – Aatelinen kylä ja perinteinen lounas

Tämän päivän vaellus on hitusen haastavampi kuin eilinen. Jatkamme edelleen maailmaperintökohde Douron laakson tutkimista. Patikoimme noin 10.5 km verran halki terassiviiniviljelmien, Douron sivujoen Rio Pinhãon tuntumassa. Vaelluksen päätteeksi nautimme lounaan Provezenden kylässä, jota ei portugalilaisten opaskirjojen mukaan tulisi jättää väliin, syystä, että täällä sijaitsee erittäin kaunis aatelinen palatsi. 13 barokki- ja uusklassista suuntausta edustavaa julkisivua puhuvat puolestaan. Vanhin sijoittuu jo 1400-luvulle, sen upeat vaakunat kaiverrettuina graniittiin.

Kylän leipomosta leijailee kaduille juuri leivotun leivän tuoksu, ja nyt onkin aika nautiskella päivän lounas paikallisessa tavernassa. Lounaamme koostuu jälleen erilaisista portugalilaisista herkuista.


Lounaan jälkeen palaamme takaisin hotellillemme. Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille.


Päivä 7 – Risteily Douro-joella ja Kulttuuripääkaupunki

Keskellä portviinialuetta sijaitsee pieni Pinhão, joka on myös alueen maantieteellinen keskus. Tänne sijoittuvat kiinteistöt ja viinitarhat, jotka kuuluvat suurelle ja ehkäpä tunnetuimmalle portviinitalolle. Pinhão ei ole kaikkein tunnetuinta aluetta, mutta ehdottomasti yksi Douron kauneimmista paikoista. Päivän noin 6 km vaellus tuo meidät juuri tänne. Näemme viiniköynnöksiä jyrkillä mäkien rinteillä, ja nyt onkin helppo ymmärtää, kuinka paljon kovaa työtä nämä silmiä hivelevät terassiviiniviljelmät ovat vaatinet vuosisatojen ajan.


Aloitamme päivän vaelluksen ylhäältä Douron kukkuloilta, joilta hiljalleen laskeudumme Douron jokirannoille. Tätä kulttuurimaisemaa on helppo ihastella, reittimme seurailee pitkin kiemurtelevia teitä ja vuorten pehmeän aaltoilevia muotoja.

Saapuessamme Pinhãon hyvin säilyneeseen kylään, näemme kauniin elegantteja graniittiin kaiverrettuja rakennusten julkisivuja. Upea kaupungintalo sinivalkoisine kaakelikoristeineen on kylän ehkäpä silmiinpistävin rakennus.


Quita do Bomfimin viinitila kuuluu Symingtonin perheelle. Suvun viisi jäsentä huolehtii viinitilasta. Symingtonin suku on valmistanut alueella viiniä jo monen sukupolven ajan, jolloin viinin tekemisen taito on hioutunut huippuunsa, samoin kuin viinitilan erinomainen maine on kiirinyt pitkälle. Tutustumme viinitilaan opastetun kierroksen merkeissä, jonka päätteeksi maistelemme kolmea eri viiniä. Viininmaistajaisten jälkeen meille tarjoillaan lounas.

Iltapäivällä teemme risteilyn Douro-joella niin kutsutulla rabelolla eli klassisella portviiniveneellä, jota käytettiin aikoinaan ainoastaan portviinin kuljetukseen täältä Porton portviinikellareihin – tai tarkemmin sanottuna Vila Nova de Gaiaan, johon saimme tutustua jo aikaisemmin vaellusmatkamme aikana.


Noin tunnin ajan nautiskelemme risteillen, lipuen hiljalleen rauhallisilla vesillä, Douro-joen maailmanperintökohteen kauneimmista maisemista.
Nyt on aika jättää ainutlaatuinen Douron laakso ja suuntamme länttä kohti, päämääränämme Guimarãesin kaupunki (lausutaan gimaräjnsch), joka valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2012. Ennen tätä oli harva Portugalin ulkopuolella kuullut puhuttavan Guimarãesista. Portugalilaisille kaupunki on kuitenkin maan kehto. Jo varhain koulussa opitaan Guimarãesin mielenkiintoista historiaa. Juuri täällä kruunattiin Afonso Henriques vuonna 1139 Portugalin ensimmäiseksi kuninkaaksi. Käytännössä tämä tarkoitti, että Portucalensisin kreivikunta irtaantui Leonin kuningaskunnasta ja näin syntyi oma itsenäinen kuningaskunta, joka on yksi Euroopan vanhimmista.


Pohjois-Portugali on tunnettu maan teollisena keskuksena. Guimarãesiin on keskittynyt paljon kenkä- ja tekstiiliteollisuutta. Täältä löytyvät eittämättä maailman taitavimmat suutarit. Useat italialaiset ja ranskalaiset muotitalot valmistuttavat sekä kengät että vaatteet juuri täällä. 

Päivä 8 – Kotimatka

Sisältörikas ja monipuolinen vaellusviikkomme on tullut päätökseensä. Nyt on tullut aika sanoa hyvästit tälle erilaiselle Iberian niemimaan osalle. Vuorossa on lentokenttäkuljetus ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.


Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Porto
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 ravintolalounasta sisältäen viinin 

• 2 retkilounasta
• 2 Illallista
• 3 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Porto. Bussikuljetus Portoon ja kaupunkikiertoajelu. Bussi noin 30 km. Vierailu Portviinitalossa ja portviininmaistajaiset. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Portossa.

Päivä 2
Kaupunkikävely Portossa, lounas Matosinhosissa. Bussi noin 25 km. Vapaailta. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Porto – Arouca – Lamego. Bussi noin 160 km. Vaellus Arouca Geoparkissa pitkin Passadiços do Paivaa, noin 8,7 km (vaativa). Aamiainen ja lounaspaketti. Kaksi hotelliyöpymistä Lamegossa.

Päivä 4
Vaellus Cisterciensin laaksossa, noin 8,4 km (helpohko). Vierailu Ucanhan kylässä. Käynti viinimuseossa. Aamiainen, lounas ja viininmaistajaiset.

Päivä 5
Junamatka pitkin Douro-jokea, noin yksi tunti. Laaksovaellus, 6–9 km (kevyehkö - keskivaikea). Kylävierailu ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Alijóssa.

Päivä 6
Vaellus Sabrosasta Provezendeen, noin 9,5 km. Bussikuljetus noin 20 km. (keskivaikea - vaativa). Aamiainen ja perinteinen lounas ruokajuomineen.

Päivä 7
Quinta do Silval – Pinhão – Guimarães. Vaellus Pinhãoon, noin 6 km. Vierailu viinitilalla ja kevyt lounas. Risteily Douro-joella portviinilaiva rabelolla. Bussi 110 km. Aamiainen, kevyt lounas ja matkanpäätösillallinen ruokajuomineen. Yksi hotelliyöpyminen Guimarãesissa.

Päivä 8
Guimarães – Helsinki. Lentokenttäkuljetus. Aamiainen.

Portugali

Asukasluku 10,8 milj.
Pinta-ala 92 391 km² (sisältäen Azorien ja Madeiran saaret)
Uskonto Kristittyjä 96 %, joista roomalaiskatolilaisia 95 %. Lisäksi vähemmistönä juutalaisia ja muslimeja.
Kieli Portugali
Valuutta Euro
Aikaero Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Porto, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom!
Päiväohjelma voidaan toteuttaa eri järjestyksessä päivien 3 & 4 ja 5 & 6 osilta. Päiväohjelman järjestys ei vaikuta itse matkan sisältöön.

Turistivero
Tietyissä kohteissa ja kaupungeissa Portugalissa peritään turistivero. Veron suuruus vaihtelee 05 - 5 EUR / henkilö / yö riippuen ajankohdasta ja hotellin tasosta. Monimutkaisen järjestelmän vuoksi turistivero ei sisälly matkan hintaan, vaan sen maksaa jokainen matkustaja itse paikan päällä.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankkiautomaatteja on ja tavallisimmat kansainväliset luottokortit käyvät myös maksuvälineenä monissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioita muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot, tuliaiset ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Vaikka Portugali on Euroopan aurinkoisimpia maita, esiintyy sateita keväällä ja myöhään syksyllä. Huhti-touko- ja syys-lokakuussa päivän ylin lämpötila on tavallisesti 20 ja 25 asteen välillä, päivän alin 10–15 asteen paikkeilla, mutta varhain keväällä voi lämpötila, erityisesti sisämaassa ja vuoristossa, pudota jopa lähelle nollaa. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi kannattaa pakata mukaan kevyt sadetakki tai -viitta sekä lämpimämpi pusero ja takki. Ota mukaan vaihtelevaan maastoon sopivat, pitäväpohjaiset, tukevat vaelluskengät tai vastaavat.

Vaellusmatka
Maasto on mäkistä, mutta polut ja tiet ovat hyväkuntoisia. Tälle matkalle olemme pyrkineet valitsemaan sellaisia vaellusreittejä, jotka sopivat normaalikuntoiselle. 

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta
Lue lisää Portugalista!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lisätietoja myös Portugalin matkailutoimiston internetsivuilla www.visitportugal.com.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Ruoka- ja viinimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.