Vaellus LiguriassaCinque Terre, Palmaria ja Portovenere (viisi pientä kylää)

Ligurian alueella Luoteis-Italiassa vaellamme tuoksuvan macchiakasvillisuuden keskellä ihaillen suurenmoisia maisemia. Seutu on kuuluisa sekä kauneudestaan että miellyttävästä ilmastostaan ja hyvästä ruoastaan. Tutustumme mm. Portofinon kaupunkiin, Portoveneren luonnonpuistoon ja Cinque Terreen, jolla tarkoitetaan viittä maalauksellista kylää vaikuttavalla paikalla lähellä toisiaan. Tukikohtiamme vaelluksille ovat La Spezian satamakaupunki ja Portoveneren kylä.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus Cinque Terressä
 • Portofinon eksklusiivinen marina
 • Viininmaistelu Colli di Lunissa
 • Portoveneren kansallispuisto
 • Herkulliset retkilounaat

Päiväohjelma
Kesä - syyskuu 2020

Päivä 1 – Matka alkaa

Matka alkaa suoralla reittilennolla Helsingistä Milanoon. Perillä Malpensan lentokentällä odottaa Tema-opas ja bussi, ja siirrymme yhdessä hotelliimme Genovassa ensimmäiseksi yöksi.

Matkan alkajaisiksi teemme vielä kaupungissa yhdessä iltakävelyn ja nautimme tervetulomaljan.

Ligurian alue on pitkä, kapea Välimeren rantakaistale Alppien juurella Toscanan alueen ja Ranskan rajan välissä. Maisemat ovat upeita ja vaihtelevia. Vaellamme viikon aikana Liguria di Levantessa eli Genovan itäpuolisella alueella.

Päivä 2 – Vaellus Portofinon luonnonpuistossa

Aamulla suuntaamme bussilla Genovasta lyhyehkön matkan itään päin. Päivän ensimmäinen päämäärä on Santa Margherita Ligurian rannikolla. Teemme lyhyehkön (noin 4 km) vaelluksen Monte di Portofinon luonnonpuistossa Tigulliolahden yläpuolella, kivetyillä poluilla halki kumpuilevien oliivilehtojen. Elegantin Portofinon yläpuolelta on kaunis näköala alas hienoon huvipursisatamaan, jossa on tungokseen asti jahteja ja pikkuveneitä. Portofinon on tunnettu okranvärisistä taloistaan, joissa on vihreät ikkunaluukut. Katujen varsilla on tyylikkäitä putiikkeja ja aukion laidalla on mukava nauttia aperitiivi kaupunkiin tutustumisen lomassa.

Portofinosta jatkamme matkaa laivalla Rapalloon, jossa bussi odottaa viedäkseen meidät Portoveneren pitkän rantakadun varrella sijaitsevaan hotelliimme, jossa vietämme seuraavat kolme yötä.

Sinulla on tänään vielä omaa aikaa lähteä tutkimaan Portoveneren kylää omin päin. Käy vaikkapa katsomassa San Pietron kirkkoa, joka on rakennettu vuonna 1277 roomalaisen temppelin perustuksille. Sitä ympäröivät linnoituksen muurit ja jäänteet, jotka ovat peräisin niin roomalaiselta ja bysanttilaiselta kaudelta kuin keskiajaltakin. Portovenere oli aikoinaan roomalainen satama (Portus Veneris) ja sen jälkeen pitkähkön ajanjakson osa Genovan itsenäistä tasavaltaa.

Päivä 3 – Vaellus Cinque Terren rannikolla

Cinque Terre käsittää viisi viehättävää kylää, jotka näyttävät ripustautuneen Välimeren rantakallioihin ja -jyrkänteisiin. Koko alue oli eristäytynyt aina siihen asti kun rautatielinja avattiin 1800-luvulla. Eristäytyneisyys onkin auttanut ainutlaatuisella tavalla säilyttämään vanhan ligurialaisen kulttuurin. Cinque Terre on nykyisin osa kansallispuistoa ja vuodesta 1997 alkaen se on ollut Unescon suojelema kulttuuriaarre. Cinque Terren kylien välillä kulkee vaellusreittejä myötäillen rantalinjaa, ja näkymät ovat suurenmoiset.

Matkaamme ensin Portovenerestä yhteen näistä viidestä kylästä, Manarolaan. Se on tyypillinen Cinque Terren kylä värikkäine taloineen, jotka heijastuvat turkoosinsiniseen mereen. Kävelemme pitkin kylän pääkatua, jonka varrella on portaiden eteen vedettyjä veneitä. Seuraava kylä Corniglia sijaitsee jyrkällä kalliolla noin 100 metriä merenpinnan yläpuolella ja sinne päästäksemme nousemme 377 porrasaskelmaa. Perillä Cornigliassa pidämme lounastauon (lounas ei sisälly hintaan).

Iltapäivällä vaellamme vanhaa polkua pitkin rinteitä, joita peittävät sitruuna- ja oliivipuut sekä viiniköynnökset. Cinque Terren neljännessä kylässä, niemellä sijaitsevassa Vernazzassa voit kävellä katsomaan meren rantaan rakennettua Santa Margheritan kirkkoa. Monet pitävät Vernazzaa kylistä kaikkein kauneimpana. Vernazzan nähtyäsi voit joko jatkaa junalla viidenteen kylään Monterossoon tai vaeltaa sinne mäkistä (korkeuseroa noin 350 metriä), kapeaa polkua meren rantaa myötäillen. Monterossossa on suurempi ranta, jossa voit kauniilla säällä pulahtaa virkistäytymään ennen paluumatkaa. Monterossosta kulkee laiva takaisin Portovenereen.

Tämän päivän vaelluksen maasto on matkan mäkisintä. Huomaa, että ohjelmajärjestykseen voidaan joutua tekemään muutoksia säätilan johdosta.

Päivä 4 – Vaellus Portoveneren luonnonpuistossa

Nousemme bussilla Colle del Telegrafoon, josta aloitamme noin kahdeksan kilometrin pituisen vaelluksen Parco Regionale di Portoveneressä. Täällä kasvaa tyypillistä Välimeren macchiakasvillisuutta, joka koostuu lähinnä pensaikosta ja varpukasvillisuudesta ja näemme myös korkkitammia ja jalokastanjapuita. Täällä on myös krookusviljelmiä. Tämän päivän mäkiseltä vaellusreitiltä avautuvat viikon vaikuttavimmat maisemat rannikolle ja merelle. Reitti on myös eräänlainen yhteenveto koko viikosta, sillä näemme alueet, joissa viikon aikana patikoimme: Montemarcellon, Cinque Terren, Palmarian saaren ja Golfo dei Poetin lahden. Monet, erityisesti 1800-luvun englantilaiset runoilijat löysivät täältä inspiraationsa ja Lord Byronin väitetään uineen seudulla aataminasussa yleisön huvittuneisuuden sekaiseksi kauhuksi.

Vaellusta voidaan pitää vaativana, sillä polut ovat kapeita ja maasto kivistä ja korkeuseroa (alamäkeen) on noin 500 m. Sen päätteeksi saavumme takaisin kauniiseen Portovenereen.

Päivä 5 – Vaellus Palmarialla ja veneretki

Tänään lähdemme Portovenerestä laivalla Golfo dei Poetin lahdelle. Nousemme maihin Palmarialla, lahden saarista suurimmalla ja aloitamme päivän vaelluksen luonnossa. Myös täällä on macchiakasvillisuus vallitsevaa ja tyypillisiä kasveja ovat mm. kallioruusut, myrtti, väriherneet ja erilaiset yrtit. Monin paikoin on nähtävissä toisen maailmansodan aikaisten puolustusrakennelmien jäänteitä sekä pienehköjä marmorilouhoksia.

Vaelluksen jälkeen teemme veneretken, jonka aikana näemme lahdessa uloimpana sijaitsevat kolme saarta. Niiden topografia rannan luolineen ja jyrkkine vuorenseinämineen, joissa kalkkikerrokset erottuvat selvästi harmaanvalkoisina, on vaikuttava.

Veneretken jälkeen palaamme Portovenereen ja ehdit nauttia lounaan omin päin ennen kuin varhain iltapäivällä nousemme laivaan, joka vie meidät La Spezian satamakaupunkiin. Perillä kävelemme satamasta hotelliin, jossa vietämme matkan viimeiset kolme yötä. Matkatavarat kuljetetaan Portovenerestä La Spezian hotelliin erikseen omalla kyydillään.

Päivä 6 – Alta Via ja viininmaistelua

Tänään poikkeamme rannikolta sisämaahan Bolanoon, josta lähdemme patikoimaan osan Alta Vian vaellusreittiä ligurialaisilla vuorilla. Vuoret ulottuvat aina Ranskan rajalle saakka. Vaellusreitti kulkee vihreässä metsässä, jossa on enimmäkseen lehtipuita. Näkymät vehmaaseen Varalaaksoon ja Apenniinien vuoristoon, jota kutsutaan Italian selkärangaksi, ovat suurenmoiset. Patikoimme noin 500–600 metrin korkeudessa ja nautimme hiljaisuudesta ja raikkaasta ilmasta. Rautatammimetsässä näkyy polun varressa selviä merkkejä siitä, että villisiat ovat tonkineet maata.

Raikkaan ilman ja maistuvan retkilounaan vahvistamina nousemme bussiin ja lähdemme kohti Toscanan rajaa, mutta pysähdymme kuitenkin Ligurian puolella Lunissa. Perillä viinitilalla meille esitellään alueen tunnetuin viini, raikas ja hedelmäinen Vermentino ja saamme myös maistaa sitä. Saamme varmasti maistella myös muita paikallisia tuotteita: oliiviöljyä, leikkeleitä ja juustoja.

Palattuamme La Speziaan on ilta omaa aikaa.

Päivä 7 – Vaellus Montemarcellon luonnonpuistossa

Tänään ajamme bussilla lyhyehkön, noin 20 km matkan keskiaikaiseen Montemarcellon kylään, josta viikon viimeinen vaellus alkaa. Montemarcellon luonnonpuistossa kasvaa puukanervaa, komeita sypressejä ja vehmaita aleponmäntyjä. Patikoimme pitkin vanhoja mulattierejä eli kivettyjä muuliaasipolkuja, jotka aikoinaan erottivat eri tiloja toisistaan.

Vaellamme ensin noin 6 km matkan alas Tellaroon (korkeuseroa 300 metriä). Tellaro on vanha kalastajakylä, jossa on tehty paljon restaurointitöitä ja jossa nyt asuu lähinnä lomailevia milanolaisia. Kylän luonteenomainen, hallitseva väri on vaaleanpunainen ja kylän kirkko San Giorgio seisoo dramaattisella paikalla jyrkänteellä meren luona. Kallioilla nautitun retkilounaan jälkeen patikoimme vielä noin 3 km, ensin pitkin rannikkotietä ja sitten jyrkkiä kiviportaita pitkin rautatammimetsään ja perille Lericin suojaisaan venesatamaan ja mahtavalle linnoitukselle. Lericissä ehdit kierrellä vielä vähän aikaa omin päin tai vaikka pulahtaa mereen uimaan ennen kuin palaamme hotelliin.

Illalla nautimme vielä yhdessä jäähyväispäivällisen.

Päivä 8 – Kotiinpaluu

Vapaata ennen kotiinlähtöä. Tänään suuntaamme bussilla Milanon lentokentälle, josta suora reittilento lähtee kohti Helsinkiä.

Arrivederci!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Milano/tai Genovaan riippuen päivistä.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta 
• 3 illallista
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Milano (Malpensa). Milano – Genova, bussikuljetus hotelliin, noin 206 km. Hotelliyöpyminen Genovassa.

Päivä 2

Genova – Santa Margherita – Portofino, bussi noin 35 km. Vaellus Monte di Portofinon luonnonpuistossa, noin 4 km. Tutustuminen Portofinoon. Portofino – Rapallo, laiva ja Rapallo – Portovenere, bussi noin 95 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Portoveneressä.

Päivä 3

Vaellus Cinque Terressä, noin 5 tai 9 km, korkeuseroa noin 200 metriä. Tutustuminen yhteen tai useampaan Cinque Terren kylään (Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso). Aamiainen.

Päivä 4

Vaellus Portoveneren luonnonpuistossa, noin 8 km, korkeuseroa noin 500 metriä. Bussi noin10 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 5

Laivamatka Portovenere – Palmaria (noin 20 minuuttia). Vaellus Palmarian saarella, noin 6 km, korkeuseroa noin 150 metriä. Laivaretki lahdella noin 45 minuuttia ja laivamatka Palmaria – Portovenere. Portovenere – La Spezia, laivamatka. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä La Speziassa.

Päivä 6

Vaellus Alta Vian vaellusreitillä, noin 9 km. Bussi yhteensä noin 85 km. Viininmaistelu Colli di Lunissa. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7

Vaellus Montemarcellon luonnonpuistossa, noin 9 km, korkeuseroa noin 300 metriä. Tutustuminen Tellaron ja Lericin kyliin. Bussi noin 30 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 8

La Spezia – Milano Malpensan lentokenttä, bussi noin 275 km. Reittilento Milano – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Milano Malpensa, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro.

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 10 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keväällä ja syksyllä voi Liguriassa olla vielä viileää aamuisin ja iltaisin ja sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että pakkaat mukaan vaelluksia varten tukevammat, pitäväpohjaiset ja nilkkaa tukevat kengät tai vaelluskengät. Mukaan kannattaa pakata myös lämpimämpiä vaatteita ja kevyt sadeasu. Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun. Muista myös uima-asu.

Vaellusmatka
Liguria on maastoltaan kumpuilevaa ja mäkistä. Vaellusreitit kulkevat harvoin tasaisessa maastossa, yleensä reitillä on ylä- ja alamäkiä. Vaellussauvoista tai kävelysauvoista, joita on myös kokoontaittuvaa teleskooppimallia, voi olla tällä matkalla hyötyä. Nauttiaksesi matkasta sinulla pitää olla hyvä peruskunto.

Vaellusten reitteihin voidaan joutua tekemään muutoksia sääolosuhteista johtuen.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Huom. Lentoaikataulusta johtuen Tema-opas joutuu todennäköisesti lähtemään uutta ryhmää vastaan ennen kuin edellisen ryhmän matka on päätöksessään Milanon Malpensan lentoasemalla ja paluupäivän bussikuljetuksessa on silloin mukana englannin kielen taitoinen paikallisopas. Aikataulusta riippuen matkalla lentoasemalle saattaa olla mahdollisuus poiketa Parmassa.

Muuta
Lue lisää reittilennosta

www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.