Serengetin safari ja SansibarMayara, Ngorongoro ja Tarangire

Tällä safarimatkalla voit itse kokea ja kohdata Tansanian kiehtovan luonnon ja eläimet. Manyarajärven kiehtova lintumaailma, Serengetin loppumattomat ruohotasangot, Tarangiren apinanleipäpuulehdot ja upea Ngorongoron tulivuorikraatteri, joka on kuin Eedenin puutarha, ovat luontodokumenttien ansiosta tutuntuntuisia maisemia. Safariviikon jälkeen nautit vielä leppoisista rantapäivistä myyttisellä Sansibarin saarella.

Lue matka-artikkeli "Anna Afrikan mykistää" klikkaamalla tästä.

Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se

Tärkeää tietoa

Maat: Tansania

Matkatyyppi: Safarimatka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 15-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Safari täysihoidolla
 • Serengetin ääretön savanni
 • Lake Manyara ja sen linnusto
 • "The Big Five" Ngorongorossa
 • Tarangiren apinanleipäpuut ja norsut

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Kilimanjaro
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 9 lounasta 
• 10 illallista

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

Header Image Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Kilimanjaro (Kilimanjaro International, JRO).

Päivä 2
Saapuminen Arushaan. Kuljetus lentoasema – Arusha, n. 50 km. Yöpyminen hotellissa/lodgessa Arushassa.

Päivä 3
Arusha – Manyarajärvi, n. 120 km. Vierailu kylässä ja puistoajelu Lake Manyaran kansallispuistossa. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Yöpyminen lodgessa Lake Manyaran kansallispuiston tuntumassa.

Päivä 4
Manyara – Serengeti, n. 270 km. Puistoajelu Serengetin kansallispuistossa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Serengetissä.

Päivä 5
Puistoajelut aamu- ja iltapäivällä Serengetin kansallispuistossa. Aamiainen, lounas ja päivällinen.

Päivä 6
Ngorongoro – Karatu, n. 40 km. Puistoajelu Ngorongoron kraatterissa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yöpyminen lodgessa Karatussa.

Päivät 7–8
Karatu – Tarangire, n. 100 km. Puistoajelu Tarangiren kansallispuistossa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Tarangiren kansallispuistossa.

Päivä 9
Tarangire – Arusha – Sansibar. Kuljetus jeepeillä lentokentälle (n. 140 km) ja lento Arusha – Sansibar, kuljetus hotelliin. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Stonetownissa Sansibarilla.

Päivä 10
Retki maustepuutarhaan. Kuljetus Stonetownista itärannikolle hotelliin, n. 40 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä itärannikon hotellissa.

Päivät 11–12
Rantalomaa Sansibarilla, puolihoito.

Päivä 13
Kuljetus lentokentälle ja lähtö reittilennolle Sansibarista kohti Helsinkiä. Aamiainen.

Päivä 14
Saapuminen Helsinkiin.

Tansania

Asukasluku n. 55 milj.
Pinta-ala 945 300 km²
Valuutta Tansanian šillinki (TZS)
Uskonto Kristittyjä (45–50 %), muslimeja (35–45 %) sekä pieninä vähemmistöinä hinduja, buddhalaisia, bahai-uskovaisia ja perinteisiin afrikkalaisiin uskontoihin uskovia
Kieli Englanti ja swahili (kiswahili) ovat viralliset kielet, arabiaa puhutaan Sansibarilla ja Pemballa. Lisäksi paljon paikallisia kieliä.
Aikaero Talvella Suomen aika +1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot meno Helsinki – Kilimanjaro International (JRO), Tansania ja paluu Sansibar – Helsinki. Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa/lodgessa, Tema-oppaan palvelut safarin ajan, ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita. 

Viisumi (USD 50) ei sisälly matkan hintaan. Tarkista ajoissa, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta ja että siinä on vähintään kaksi tyhjää sivua – ja muista ilmoittaa täydentävät matkustajatiedot. Lisätietoja: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Passi ja viisumi

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!

Valuutta
Tansanian shillinki (TZS)

Ota matkakassa euroina (tai US-dollareina). Suosittelemme vaihdettavaksi pieniä summia kerrallaan. Ensimmäiset vaihtomahdollisuudet ovat Arushan lentokentällä, tosin vaihtokurssi on huono, ja Arushassa rahanvaihtotoimistossa toisena matkapäivänä. Kysy oppaalta tarkemmin valuutan vaihdosta. Yleisimmät luottokortit käyvät yleensä hotelleissa ja lodgeissa maksuvälineenä, mutta ne veloittavat usein noin 5 % lisämaksun luottokorttimaksuista.

Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida juomarahat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), muut juomat, mahdolliset välipalat ja matkamuisto-ostokset sekä retket Sansibarilla.

Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomaraha
Juomarahakäytäntö on Tansaniassa hyvin yleinen. Voit antaa juomarahaa autonkuljettajalle (viikon safarilla suositus on n. 50 USD), kantajille, tarjoilijoille ja siivoojille. Tavallisesti tarjoilijalle annetaan lounaalla ja päivällisellä juomarahaa n. 1 USD/hlö. Hotellien laukkujen kantajat odottavat myös noin 1 USD/hlö laukkujen toimittamisesta huoneeseen/huoneesta. Voit vielä kysyä tarkempia ohjeita ja sopivia summia Tema-oppaalta.

Safari
Huomaa, että päiväohjelmien järjestys saattaa poiketa ohjelmakuvauksesta.

Käytännön neuvoja safarille

Tansaniassa liikumme safarijeepeillä, joissa on ikkunapaikat jeepin kaikille kuudelle matkustajalle. Jeepeissä on kohotettava kattoluukku, joka avataan puistoajeluiden ajaksi, mikä helpottaa valokuvausta. Tema-opas kiertää ajoneuvojen välillä.

Koska safarijeepissä on rajoitetusti tilaa matkatavaroille, suosittelemme safarilla käytettäväksi pehmeitä kasseja. Jaa tavarat sen mukaan, mitä tarvitset safarilla ja mitä tarvitset Sansibarilla. Toisen matkalaukun/kassin voit jättää paikallisen edustajamme säilytettäväksi Arushaan odottamaan Sansibarille lähtöä. Huomaa kuitenkin, että lennoilla mukana saa veloituksetta olla vain yksi koneen ruumassa kuljetettava matkalaukku/matkustaja (max. 23 kg). Suosittelemme, että laitat matkakassin nimilappuun myös paikallisen edustajamme yhteystiedot: Anderson's African Adventure, puh. +255 788 456 456 (päivystysnumero matkatavara-asioissa).

Ota mukaan safarille:
- Pieni käsimatkatavarakassi/reppu.
- Suojapusseja, joihin voit pakata suojaan pölylle arkoja tavaroitasi.
- Taskulamppu. Monessa lodgessa suljetaan lämmin vesi ja sähkö energiansäästösyistä tiettyinä aikoina
- Hyttyskarkote. Se on tarpeen iltaisin.
- Adapteri. Monin paikoin Tansaniassa käytetään vielä brittityylisiä, commonwealth-mallin pistokkeita.
- Kamera, riittävästi muistikortteja, vara-akku ja laturi. Jos käytät filmikameraa, ota filmit mukaan jo kotoa.
- Kiikari. Hyvä kiikari, jonka suurennos on 8–10-kertainen, on usein kameraakin tärkeämpi.

Tarangiressa majoitumme kiinteässä telttaleirissä ja yöt voivat erityisesti siellä tuntua lämpimän päivän jälkeen viileiltä. Ottaen huomioon, että olemme Afrikassa luonnon keskellä, on lodgejen ja telttaleirin taso hyvä. Huoneet logdeissa ja teltat ovat siistejä. Niissä on oma wc ja suihku sekä vuoteet vuodevaatteineen ja hyttysverkkoineen. Kiinteän leirin teltta muistuttaa lähinnä telttakangasseinäistä huonetta.

Huom!
Muistathan jättää muovipussit kotiin (poikkeuksen muodostavat niin kutsutut zip-suljettavat pussit, jotka on tarkoitettu nestettä sisältäville esineille lennolla). Ympäristöhaittojen vähentämiseksi Tansania on asettanut ankarat rangaistukset niin muovipussien tuomiselle kuin käyttämisellekin maassa. Vastaavanlainen laki on ollut voimassa naapurimaa Keniassa jo vuodesta 2017 lähtien, jota YK:n ympäristöohjelma tukee.    

Valokuvaus

Safarilla pääset näkemään villieläimiä suojelualueilla niiden oikeassa elinympäristössä. Tämä merkitsee sitä, että useimmiten niitä seurataan matkan päästä, ettei eläimiä tarpeettomasti häiritä. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiot saada hyviä eläinkuvia – 135 mm voi riittää suuremmille eläimille, mutta pienemmille nisäkkäille ja linnuille tarvitaan 300–400 mm objektiivi.

Tapaamiesi ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkäluontoinen asia. Yleensä on aina kohteliasta kysyä lupa ennen kuvaamista. Univormuissa olevaa henkilöstöä (poliiseja, sotilaita ja puistovartijoita) ei saa milloinkaan valokuvata. Aikaisemmin oli jopa lailla kielletty valokuvata maasai-heimoon kuuluvia, nykyisin he veloittavat siitä maksun, joka sovitaan ennen kuvaamista. Matkan aikana on kuitenkin mahdollisuus vierailla maasai-kylässä lisämaksua (15 USD/hlö) vastaan. Silloin sinulla on tilaisuus kuvata vapaasti kylää ja sen maasai-asukkaita. Kysy oppaalta tarkemmin kuvaamiseen liittyvistä asioista.

Ilmasto ja vaatetus
Safarilla liikutaan lähellä päiväntasaajaa, mutta Tansanian pohjoisosat ovat ylänköä. Serengeti ja Ngorongoro sijaitsevat noin 1500–2600 m korkeudessa. Päivällä on yleensä kuumaa voimakkaassa auringonpaisteessa ja yli 30 asteen lämpötilat ovat tavallisia. Ngorongorossa lämpötila laskee merkittävästi yöksi ja aamuisinkin voi vielä olla viileää – kesä-elokuussa joskus jopa alle nollan asteen. Hotellit ja muut rakennukset eivät ole niin hyvin eristettyjä kuin kotona, joten yön koleus voi tunkeutua sisälle.

Sansibarilla on lämmintä ympäri vuorokauden. Vuorokauden minimilämpötila laskee harvoin alle 25 asteen.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Päivämatkoilla käytännöllisimmät ovat mukavat, kevyet vaatteet. Sandaaleja, shortseja ja hametta voi hyvin käyttää päivällä puistoajeluilla, mutta illaksi on hyvä olla pitkät housut ja pitkähihainen paita yön koleutta ja hyttysiä vastaan. Illalla ja varhain aamulla on käyttöä myös puserolla tai kevyellä takilla, esim. fleecellä. Mukavat, "sisäänajetut" jalkineet ovat tärkeät. Kevyt auringolta suojaava päähine on välttämätön, kuten myös hyvät aurinkolasit. Muista myös uima-asu, sillä joissakin lodgeissa ja tietysti myös Sansibarin hotellissa on uima-allas.

Uimakengät voi olla hyvä olla mukana, sillä merenpohja voi olla rosoinen ja terävä ja merisiilejä esiintyy.

Muuta
Sansibarilla ei ole Tema opaspalveluja, vaan siellä paikallinen edustajamme hoitaa kuljetukset lentokentän ja hotellin välillä. Aktiviteeteista ja retkistä saat lisätietoja paikalliselta edustajaltamme ja hotellin vastaanotosta.

Opas jakaa Sansibarin lentojen, Arusha – Sansibar ja Sansibar – Dar es Salaam, liput matkan aikana. Ryhmälipulla matkustavien tulee olla Sansibarilla lähtöselvityksessä yhdessä.

Lue lisää Tansaniasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasianministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Mahdollisesta keltakuumerokotuksesta ja malarianestolääkityksestä kannattaa neuvotella etukäteen lääkärin kanssa. Keltakuumeen ja malarian esiintymisalueilla on tärkeää suojautua hyttysiltä.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Safarimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.