Lento laskeutuu Kuala Lumpurin uudenaikaiselle lentokentälle, jossa Tema-opas on vastassa.
Lähdemme yhdessä lentoasemalta bussilla kohti Kuala Lumpurin (lyhyesti KL) keskustaa ja hotellia, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä. KL on eloisa kaupunki, jolla on rikas ja värikäs historia, ja siihen onkin helppo ihastua. Kuala Lumpur on myös yksi Kaakkois-Aasian jännittävimmistä kaupungeista. 1800-luvun maahanmuuttoaallosta seurasi kaupungin nopea vaurastuminen, joka perustui lähinnä tina- ja kumikauppaan. Trooppiset puistot, näyttävä islamilainen arkkitehtuuri, värikäs katuelämä, monet katukeittiöt ja niiden herkulliset tuoksut tekevät kaupungista ainutlaatuisen.
Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.
Päivä 3 – Kaupunkikierros Kuala Lumpurissa
Tämän päivän aikana tutustumme Kuala Lumpurin tärkeimpiin nähtävyyksiin kaupunkikierroksen merkeissä – bussilla ja kävellen.
Petronas Twin Towersin pilvenpiirtäjät ovat lähes pakollinen nähtävyys Kuala Lumpurissa – tornit ovat siis myös meidän tämän päivän ohjelmassa.
Näemme muun muassa malaijien tärkeimmän maamerkin Dataran Merdekan eli Itsenäisyyden aukion, jolla itsenäisen Malesian oma lippu nostettiin ensi kertaa salkoon 31. elokuuta 1957.
Modernin Kuala Lumpurin arkkitehtuuri on saanut paljon vaikutteita länsi-intialaisesta arkkitehtuurista. Kaupungin historia ja malajien arki ovat kuitenkin lähes käsin kosketeltavissa, intialaista ja kiinalaista kulttuuria unohtamatta.
Ilta on varattu omille tutkimusretkille. Kaupunki on tunnettu sen monista erinomaisista niin ravintoloista kuin katukeittiöistäkin. Illallisvalinta voikin olla vaikea koska tarjolla on sekä kiinalaista, intialaista että perinteisen malesialaisen keittiön herkkuja.
Päivä 4 − Batu-luolat ja Ipohin kautta Penangin saarelle
Aamiaisen jälkeen on tullut aika sanoa hyvästit Kuala Lumpurille. Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on hindujen pyhä paikka, mystiset Batu-luolat. Luolien sisällä on vaikuttava temppeli, joka on omistettu apinakuningas Hanumanille. Päästäksemme itse temppelille on meillä ensin jonkin verran rappusia kiivettävänä. Reittimme varrella viihtyvät hyvin myös apinat.
Tinalla on ollut suuri merkitys Malesian historiassa. Noin puolessa välissä matkaamme pysähdymme Ipohissa, joka oli aikoinaan yksi Malesian merkittävimmistä ”tinakaupungeista”. Kinta-joki jakaa kaupungin uudempaan ja vanhempaan osaan. Concubine Lanella näemme siirtomaa-aikaisia rakennuksia, jotka muistuttavat meitä kaupungin entisestä vauraudesta. Ipohissa ei turisteja näy, ja nyt saammekin nauttia hetkisen kaupungin ainutlaatuisesta tunnelmasta ja sen arjen ilmiöistä, kuten katukaupoista ja perinteisestä malesialaisesta ruoasta.
Myöhemmin iltapäivällä ylitämme yhden Kaakkois-Aasian pisimmistä silloista saapuessamme trooppiselle Penangin saarelle. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – Penangia kutsutaan niin Betelpähkinäsaareksi, Idän helmeksi kuin Malesian ruoan mekaksikin. Täällä sekoittuvat villi viidakko, hienot rannat ja historiallinen Georgetown. Penangin saarella vietämme kaksi seuraavaa yötä.
Päivä 5 – George Town
Vietämme aamupäivän tutustuen lähemmin moni-ilmeiseen George Towniin, joka listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2008. Tutuiksi tulevat Fort Cornwallis, veden päälle rakennettu The Clan Jetties -kaupunginosa Weld Quayssa, ja niin kutsuttu harmonian katu – saman kadun varrelle ”mahtuvat” kadun nimen mukaisesti niin kirkot, temppelit kuin moskeijatkin. Katselemme kaupunkia ja sen arkea myös paikallisen polkupyörätaksin eli Trishavin kyydissä. Näemme muun muassa The Blue Mansionin, joka on yksi George Townin merkittävimmistä arkkitehtoonisista aarteista. Sekä iltapäivä että ilta on varattu omille tutkimusretkille. Illalla pääset tutustumaan Penangin monikulttuurisen keittiöön tarjontaan omin päin ja valita mieleisesi ravintolan illallispaikaksi.
Päivä 6 – Takaisin manterelle
Nyt palaamme takaisin mantereelle. Alueet, jotka ohitamme päivän aikana ovat merkittäviä Malesian tinakaupan historiassa. Hieman ehkä uneliailta tänä päivänä vaikuttavat Kuala Sepatangin ja Taipingin kaupungit ovat olleet aikoinaan merkittäviä kalastuskaupunkeja. Alue voi ylpeillä myös kuninkaallisesta historiastaan.
Taipingissa vierailemme kahvipaahtimossa, jossa tutustumme perinteiseen malesialaiseen kahvinvalmistusmenetelmään ja toki maistelemme myös paikallista kahvia.
Lounaan jälkeen matkamme jatkuu kohti Belumin laaksoa, jossa luonnon ihmeet heräilevät jälleen henkiin.
Kokemusrikkaan päivän jälkeen majoitumme Resortiimme kahdeksi seuraavaksi yöksi.
Päivä 7 – Seikkailu Belumin sademetsässä
Tänään seikkailemme kuninkaallisessa Belumin osavaltion puistossa, joka on tunnettu rikkaasta eläimistöstä ja kasvistosta. Alue on osa suurempaa luonnonsuojelualuetta, (Belum-Temengor Forest Complex), joka kattaa myös Thaimaan eteläisimpiä osia. Belumin sademetsän yhdessä Tamara Negaran kansallispuiston metsien kanssa uskotaan kuuluvan maailman vanhimpien sademetsien joukkoon, joiden ikä on yli 30 miljoonaa vuotta. Päivän aikana teemme veneretken ja tutustumme lähemmin Orang Asli -ihmisiin ja heidän kulttuuriinsa. Nimi Orang Asli tarkoittaa kirjaimellisesti ”alkuperäisiä ihmisiä”. Patikoimme viidakossa ja yritämme löytää Rafflesian, maailman suurimman kukan. Viidakon keskeltä löydämme myös virkistävän vesiputouksen.
Päivän aikana syömme lounaan (lounaspaketti). Saavuttuamme takaisin hotellille, voit nauttia niin upeasta luonnosta kuin hotellin tarjoamista mukavuuksistakin. Pulahdus hotellin ulkoilmauima-altaassa retkipäivän jälkeen kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta.
Päivä 8 – Kohti Cameronin ylänköä
Jätettyämme taaksemme Belunin järven ja trooppisen sademetsän suuntaamme kohti kaunista Cameronin ylänköä. Matkalla poikkeamme kuninkaallisessa Kuala Kangsarin kaupungissa.
Siirtomaa-aikana englantilaisilla oli tapana tulla viettämän vapaa-aikaa Cameronin ylängölle, koska ilmasto täällä muistuttaa paljon englantilaista ilmastoa. Merkkejä siirtomaavallan ajasta näemme parhaiten ylängön arkkitehtuurissa. Alue tuli tunnetuksi myös erinomaisista viljelymahdollisuuksista – upeat teeviljelmät hallitsevat maisemaa, Cameron Highlandsin kuuluisia mansikoita unohtamatta. Tänä päivänä ihmiset hakeutuvat tänne sekä viileän ilmaston takia että näkemään ja kokemaan toisenlaista Malesiaa.
Päivän aikana nautiskelemme kupillisen teetä sconesin kera! Illalla on vuorossa yhteinen illallinen.
Päivä 9 – Ikivihreä metsä ja vesiputous
Aamulla teemme yhteisen kävelyretken sammalmaisessa metsässä (riippuen alueen infrastruktuurista). Nyt olemme saavuttaneet korkeuden, jossa pilvet ovat hyvin matalalla, metsä on sumun peitossa ja ilmankosteus on korkea. Tämä kaikki yhdessä muodostaa ihanteellisen luontotyypin sammaleille, saniaisille ja orkideoille. Ikivihreä metsä on erinomainen elinympäristö hyönteisille, sammakoille ja linnuille, jotka viihtyvät hieman kosteammassa ja viileämmässä ympäristössä.
Kävelyretken jälkeen palaamme takaisin hotellille, jossa ehtii levähtää hetkisen. Täältä matkamme jatkuu pitkin kiemuraisia teitä takaisin kohti Kuala Lumpuria. Reittimme varrelle jää kaunis Iskandarin vesiputous. Täällä pidämme tauon, ja nyt tarjoutuu tilaisuus maistella myös paikallisia herkkuja.
Ennen kun on tullut aika jättää Cameronin ylänkö, nautimme täällä maukkaan lounaan.
Ilta Kuala Lumpurissa on varattu omille tutkimusretkille. Hotellimme sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, jossa erilaisten illallispaikkojen tarjonta on runsasta. Kiinalaista, malesialaista vaiko intialaista?
Päivä 10 – Kohti Borneota ja Sabahia
Aamulla kiertomatkamme jatkuu lentämällä, kohti jännittävää Borneon saarta ja Sabahia. Osavaltio on saanut sijaintinsa vuoksi lempinimen ”The Land below the wind”. Se jää nimittäin pyörremyrskyvyöhykkeen eteläpuolelle.
Matkamme jatkuu lähemmäs uskomattoman kaunista ja monipuolista luontoa – kulkuvälineemme vaihtuu bussista veneeksi. Päivän päämäärämme on Bilit, aivan Kinabatangan-joen kupeessa. Lodge, jonne majoitumme, on rakennettu pilareiden päälle ja sulautuu täydellisesti sitä ympäröivään luontoon.
Iltapäivällä matkaamme joelle eläimiä katselemaan. Kinabatangan-joki on Borneon suurin villieläinkeskittymä, ja täällä näkee varmasti ainakin gibboneja ja makakeja.
WWF:llä on käynnissä projekti Kinabatangan-joen luonnon säilyttämiseksi ja jokivarren eläimistön elinolosuhteiden palauttamiseksi.
Päivä 11 – Safari ja patikka Kinabatangan-joella
Lintuja on täällä todella paljon, muun muassa kahdeksan lajia sarvinokkalintuja – jokin niistä saattaa herättää sinut aikaisin aamulla. Lähdemme jo aamukuudelta veneretkelle, josta taivaanrannan dramaattiset värinvaihdokset auringon noustessa ja värikkäät linnut tekevät taatusti ikimuistoisen. Näemme todennäköisesti tyylikkäitä haikaroita, erilaisia kuningaskalastajia sekä alueelle tyypillisiä pitkänokkaisia mehiläissyöjiä – ja lintujen ohella krokotiileja, joita toisinaan tulee rantakiville paistattelemaan aamuauringon lämmössä. Veneajelun jälkeen palaamme lodgeen aamiaiselle.
Joko tänään tai huomenna teemme lyhyehkön viidakkopatikan tutkiaksemme erityisesti lähiseudun kasvillisuutta, mutta myös meille vieraita hyönteisiä ja sammakoita.
Iltapäivällä palaamme taas joelle nähdäksemme vielä enemmän paikallista kasvistoa ja eläimistöä. Mikäli meillä on hieman onnea matkassa, saatamme nähdä kääpiönorsun, joka on melko harvinainen näky – on paljon todennäköisempää, että pääsemme näkemään oudonnäköisiä nenäapinoita.
Päivä 12 – Orankeja ja karhuja
Aamiaisen ja hotellista uloskirjoittautumisen jälkeen on vuorossa bussimatka Sepilokin orankien kuntoutuskeskukseen, jossa tutumme lähemmin näiden isojen ihmisapinoiden elämään. Voit kävellä trooppisessa sademetsässä pitkin jonkin verran maanpinnan yläpuolella olevaa kävelysiltaa katselemassa eri syistä huostaan otettuja (muun muassa laittomasti pyydystettyjä tai vammautuneita) orankeja, jotka saavat täällä parasta mahdollista hoitoa, voidakseen jälleen sopeutua elämään luonnossa.
Halutessasi voit osallistua orankien suojeluun itsekin, adoptoimalla orangin. Saat adoptoinnista todistuksen sekä adoptoimasi orangin kuvan ja historian. Sen lisäksi saat kaksi kertaa vuodessa raportin siitä kuinka "oma" orankisi jakselee.
Alkuvuodesta 2014 avattiin Sepilokin vehreässä ympäristössä toinenkin keskus, jossa vierailemme. The Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC) huolehtii aiemmin laittomasti vankeudessa pidetyistä malaijikarhuista. Keskuksessa karhut saavat elää turvallisessa ympäristössä, samalla kun keskus tekee tutkimusta ja jakaa tietoa siitä, kuinka nämä maailman pienimmät karhut elävät ja pärjäävät luonnossa.
Iltapäivän aikana vierailemme Rainforest Discovery Centerissä. Täällä voit kävellä pitkin puiden latvojen korkeuksissa sijaitsevia kävelysiltoja ja ihailla kaunista sademetsää lintuperspektiivistä. Päivän aikana nautimme lounaan. Yhteisen matkanpäätösillallisen jälkeen sinulla on vielä mahdollisuus osallistua öiselle kävelyretkelle.
Päivä 13 – Kotimatka Borneosta alkaa
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Borneolle ja Malesialle. Lennämme ensin Sandakanin lentoasemalta Kuala Lumpuriin, josta koneenvaihdon jälkeen matkamme jatkuu kohti Helsinkiä.
Päivä 14 – Saapuminen Helsinkiin
Tänään saavumme Helsinkiin ja on tullut aika kiittää tästä kerrasta. Lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan.