Marokon kuninkaalliset kaupungitMatka tuhannessa ja yhdessä yössä

Lähde mukaan matkallemme värikkääseen Marokkoon, ja koe Marrakeshin vilkkaita vanhoja kujia, jotka ovat täynnä itämaista tunnelmaa ja tuoksua. Näemme Marokon vanhat kuninkaalliset kaupungit Meknesin ja Rabatin. Volubiliksen rauniokaupungissa tutkimme hyvin säilyneitä rakennuksia roomalaisten ajalta ja Fèsin vanhoissa basaarikortteleissa siirrymme keskiajalle. Tutustumme myös Essaouiraan, joka oli 1960- ja -70-luvuilla monien kuuluisuuksien suosiossa, ja sen vanhaan merirosvolinnoitukseen.


Lähdöt 9. ja 17. marraskuuta toteutetaan ruotsinkielisen TEMA-oppaan johdolla!

Avresorna den 9e och 17e november genomförs med svensktalande TEMA-reseledare!

Tärkeää tietoa

Maat: Marokko

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 9 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Djema el-Fna, sadunkertojien tori Marrakechissa
 • Illallinen Rick's Caféssa Casablancassa
 • Roomalainen Volubiliksen kaupunki
 • Fèsin basaarikorttelit
 • Kävelyretki Essaouiran kaupunginmuurilla

Päiväohjelma
2023-2024

Päivä 1 – Saapuminen Marrakeshiin
Tervetuloa Marokkoon ja värikkään jännittävään Marrakeshiin! Saavuttuamme lentoasemalle on meitä vastassa sekä Tema-opas että englanninkielinen paikallisopas. Nyt on vuorossa bussikuljetus hotellille ja illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 – Marrakesh
Aloitamme monipuolisen kaupunkikierroksemme vaikuttavan Koutoubia-moskeijan luota. Kaupunkikierroksemme teemme sekä bussilla että jalkaisin, päästäksemme mahdollisimman lähelle paikallista kulttuuria. Tutustumme Marrakeshin eri kortteleihin – näemme upeita käsitöitä ja pian huomaamme myös, kuinka paljon vanhoja perinteitä edelleenkin kunnioitetaan täällä. Vierailemme maustekauppiaan luona, joka kertoo meille mausteiden ja yrttien merkityksestä niin ruoanlaitossa kuin lääkityksessäkin. Itämainen tunnelma suorastaan tarttuu myös meihin kävellessämme näiden korttelien kapeita kujia. Täällä tuoksuu sahrami, minttu ja erilaiset suitsukkeet. Päätämme kävelykierroksemme Marrakeshin medinaan, jossa nautimme maukkaan lounaan. Lounaan jälkeen näemme Marrakeshin tunnetuimman puutarhan, Jardin Majorellen, jossa kävelemme kaktusten, palmujen ja bambujen keskellä. Yksi puutarhan omistajista sen historian aikana on ollut Yves Saint Laurent.

Palatessamme iltapäivällä takaisin Djema el-Finan aukiolle, huomaamme, että se on kokenut täydellisen muodonmuutoksen – nyt olemme keskellä erilaisia katukeittiöitä. Grillatun lampaanlihan voimakkaat tuoksut ja sekä tuttujen että tuntemattomampienkin mausteiden aromit leijailevat ilmassa – uteliailta katseilta emme myöskään täysin välty. Musikantit, narrit, akrobaatit ja tarinakertojat viihdyttävät kansaa. Huilujen, rumpujen ja kastanjettien äänten sinfonia tuo oman lisänsä taianomaiseen tunnelmaan.

Iltapäivä ja ilta ovat vapaita omille tutkimusretkille. Halutessasi voit jäädä vielä markkinatorille, jolloin voit palata takaisin hotellille vaikkapa hevoskärrykyydillä.

Päivä 3 – Fès
Aikaisen aamiaisen jälkeen on tullut aika jättää värikäs Marrakesh taaksemme ja aloitamme matkan kohti tämän päivän päämääräämme, joka on kiehtova kulttuuripääkaupunki Fès. Bussimatkan aikana näemme koko maan upeimpia maisemia, jotka ovat hyvin vaihtelevia – aina kilometrien pituisesta tasangosta komeille keskimmäisille Atlasvuorille saakka.

Reittimme varrelle jää muun muassa Ifrane, joka on Marokon suosittu talviurheilukeskus. Täällä sijaitsee myös yksi maan englanninkielisistä yliopistoista. Iltapäivällä saavumme Fèsiin, joka on Marokon niin kulttuurinen, henkinen kuin uskonnollinenkin keskus. Fès voi ylpeillä myös pääsystään Unescon maailmanperintöluetteloon. Fèsiin majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 4 – Vanha Fès
Fès on yksi koko Marokon vanhimmista kuninkaallisista pääkaupungeista. Kaupunki oli hyvin pitkään kerrassaan ainutlaatuinen sekä kulttuurisesta että historiallisesta näkökulmasta. Fès on ollut maan pääkaupunki useaan eri otteeseen vuosien varrella. 1500-luvulla Fèsistä oli muodostunut koko läntisen islamilaisen maailman kulttuurinen keskus, mutta lähestyttäessä vuosisadan loppua alkoi kaupunki pikkuhiljaa menettää tätä merkittävää asemaansa.

Suuren kukoistuksen aikana Fèsissä oli jopa 800 moskeijaa, tänä päivänä kaupungista löytyy yhä 130 moskeijaa. Islamilainen yliopisto perustettiin tänne jo vuonna 859 eli noin 400 vuotta ennen Euroopan ensimmäisen yliopiston perustamista.

Kävellessä vanhassa medinassa, tuntuu kuin palaisi takaisin keskiajalle. Paikalliset ihmiset aina tungokseen saakka, kirkkaiden värien sekoitus ja kaikki jännittävät tuoksut luovat näille kujille tunnelman, jota voi helposti kuvailla lumoavaksi.

Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille Fèsissä.

Päivä 5 – Volubilis ja Meknes
Tänään vierailemme Volubilisissä ja Meknesissä. Volubilis on Marokon merkittävin arkeologinen tutkimuskohde. Kaupungin perustaminen ajoittuu samoihin aikoihin Kristuksen syntymän kanssa. Kaupunki oli osa Rooman valtakuntaa ja laajeni hyvin nopeasti, kunnes roomalaiset vetäytyivät alueelta ja kaupungin ottivat haltuunsa paikalliset berberiheimot. Roomalaisten alueelle tuoma kulttuuri kuitenkin jatkui ja kaupunki säilyikin vuosisatojen ajan varsin monikulttuurisena. Näemme kaupungin keskustaa hallitsevat kaksi suurta julkista rakennusta, hyvin säilyneen kaupungin oikeustalon ja Capitoliumin temppelin, riemukaarta unohtamatta. Nämä antavat meille hyvän käsityksen roomalaisen valtiaskansan elämäntavasta, uskonnosta ja taiteesta.

Meknes taas oli pääkaupunki sulttaani Moulay Ismailin aikana 1600-luvulla. Kaupunki on löytynyt Unescon maailmanperintöluettelosta jo vuodesta 1996 lähtien. Kaupunkikierroksemme aikana näemme muun muassa Bab Mansourin kaupunginportin, jonka koristeluun on käytetty Volubilistä peräisin olevia roomalaisia pylväitä.

Nyt on aika palata takaisin Fèsiin. Illalla nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 6 – Pääkaupunki Rabat ja satamakaupunki Casablanca
Matkamme jatkuu nyt Marokon nykyiseen pääkaupunkiin Rabatiin, joka sijaitsee Atlantin rannikolla. Tämä ehkä hieman tuntemattomampi kaupunki yllättää vierailijansa monipuolisuudellaan. Kaupungin historia ulottuu aina antiikin aikoihin saakka. Tämän päivän Rabat on ihastuttava, avara ja samalla nykyaikainen kaupunki kiehtovine puistokatuineen, joita reunustavat kauniit puut. Kaupunkikierroksemme aikana näemme muun muassa vanhan roomalaisten satamakaupungin Sala Colonian, jonka yhteydessä sijaitsee vanha kuninkaallinen hautapaikka Chella.

Saavuttuamme Casablancan satamakaupunkiin, pysähdymme ihailemaan Hassan II:n valtavaa moskeijaa ulkopuolelta, jonka jälkeen matkamme jatkuu hotellillemme. Illalla nautimme yhteisen illallisen tunnetussa Rick’s Caféssa Casablancassa. Täällä yövymme yhden yön.

Päivä 7 – El Jadida ja Essaouira
Satamakaupunki El Jadida alkoi muodostua ja kasvaa portugalilaisen linnoituksen ympärille vuonna 1502. Samalta ajalta on peräisin vahva, kivinen kaupunginmuuri. Teemme yhtisen lyhyehkön vierailun portugalilaisessa kaupunginosassa, joka on kirjattu Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2004.

Tämän päivän päämäärämme on Essaouira, jossa majoitumme kaupungin muurien sisäpuolelle, medinaan, jonne eivät autot ole tervetulleita. Kävelemme yhdessä noin 500 metriä omalle ”Riadille” eli perinteiselle marokkolaiselle talolle, joka on rakennettu sisäpihan ympärille. Rakennus, joka nyt avautuu eteemme on vanha Pasha-palatsi 1800-luvulta. 60-luvulla kaupunki houkutteli taitelijoita, kirjailijoita ja hippejä ympäri maailmaa. Seuraavan yön majapaikassamme ovat viihtyneet muun muassa Jimmie Hendrix, Leonard Cohen ja monen monta muuta kuuluisuutta. Illalla on vuorossa yhteinen illallinen.

Päivä 8 – Ympyrä sulkeutuu
Ennen kuin jätämme Essaouiran taaksemme, teemme mielenkiintoisen kävelykierroksen kaupungin värikkäillä kujilla. Kävelijöiden lisäksi kujille mahtuvat polkupyörät ja perässä vedettävät kärryt. Kaupungin arkkitehtuuri on siroa arabialaista arkkitehtuuria, kun taas kaupunkisuunnittelu on rankalaista perua. Tämä jännittävä yhdistelmä tekeekin kaupungista todella kauniin.

Illalla nautimme Marrakeshissä yhteisen matkanpäätösillallisen.

Päivä 9 – Kotimatka
Nyt on tullut aika aloittaa kotimatka monen monta kokemusta ja muistoa rikkaampana. Kiitos tästä kerrasta ja lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Marrakech.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 8 aamiaista
• 6 lounasta
• 6 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Marrakesh. Kaksi hotelliylpymistä Marrakeshissa. Bussi noin 40 km. Tervetuloillallinen.

Päivä 2
Kaupunkikierros bussilla ja jalkaisin Marrakeshissä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Marrakesh – Fès. Bussi noin 530 km. Kolme hotelliyöpymistä Fèsissä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Kaupunkikävely Fèsissä. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Fès - Volubilis – Meknes - Fès. Bussi 180 km. Vierailut Volubilisissä och Meknesissä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Fès – Rabat – Casablanca. Bussi 290 km. Vierailut Rabatissa ja Casablancassa. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Casablancassa.

Päivä 7
Casablanca – El Jadida – Essaouira. Bussi 350 km. Vierailu El Jadidassa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Essaouirassa.

Päivä 8
Essaouira – Marrakesh. Kaupunkikävely Essaouirassa. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Marrakeshissä.

Päivä 9
Marrakesh – Helsinki. Bussikuljetus Marrakeshin lentoasemalla, noin 40 km. Aamiainen.

Marokko

Asukasluku: 33,6 milj.
Pinta-ala: 446 550 km²
Uskonto: Muslimeja (lähinnä sunneja) n. 98 %, muita mm. kristittyjä ja juutalaisia n. 2 %.
Valuutta: Dirhami (MAD)
Kieli: Arabia, eri berberikieliä, ranska ja espanja.
Aikaero: Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Marrakech, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivujen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom! Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Valuutta

Marokon dirhami (MAD).

Valuuttaa voi vaihtaa vain Marokossa.

Ota ainakin osa matkakassasta mukaan euroissa vaihdettavaksi matkan aikana. Tavallisimmat luottokortit hyväksytään maksuvälineenä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa, ja käteisen nostaminen kortilla automaateistakin onnistuu.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessasi ota huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja muut virvokkeet sekä matkamuistot.


Juomaraha

Tämän matkan hintaan ei sisälly. Varaa juomarahoja noin 45 USD per henkilö. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellin laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla..   Paikallisoppaiden ja kuljettajien juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.


Ilmasto ja vaatetus

Marokon eri osissa ilmasto vaihtelee jonkin verran, mutta kesät ovat lämpimiä ja talvet melko kylmiä. Päivän ylin lämpötila on tilastojen mukaan loka–marraskuussa ja maaliskuussa 22–25 ja päivän alin 8–15 astetta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähiaikojen sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Kiertomatkalle, jonka aikana tehdään retkiä ja ollaan liikkeellä pitkiäkin päiviä, kannattaa valita mukaan mukavia vaatteita. Lämmin pusero, takki tai jakku on tarpeen oleskeltaessa korkeammalla ja maan sisäosien viileitä iltoja ja aamuja varten. Sadekuurojakin voi esiintyä, joten ota mukaan myös kevyt sadetakki, -viitta ja/tai sateenvarjo. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät on hyvä ottaa mukaan kävelyretkiä varten.


Huom!

Saapuminen Marokkoon, Marrakechin lentoasemalle: 

Ennen kuin menet jonottamaan passintarkastukseen, hae maahantulokortti ja täytä se valmiiksi odotellessasi vuoroasi. Maahantulokorttiin täytetään seuraavat tiedot:

- Saapumispäivä ja sen lennon numero, jolla saavuit Marrakechiin
- Sukunimi (myös omaa sukua, jos olet avioliittoon mennessäsi vaihtanut sukunimeä) ja etunimi
- Syntymäaika ja -paikka, kansallisuus, asuinmaa
- Ammatti, passin numero ja päivä, jolloin passi on myönnetty
- Matkakohde ja osoite Marokossa (kiertomatkan ensimmäisen hotellin nimi)
- Matkan luonne (rasti kohtaan: turism).

TEMAn paikallisen edustajan löydät passintarkastuksen jälkeen vasemmalta tulohallista.


Muuta

Huomaa, että muutamana päivänä on ohjelmassa pidempiä bussimatkoja (290–450 km). Pisimpään matkaan Marrakechista Meknesiin kuluu aikaa taukoineen n. 8 t.

Lue lisää Marokosta!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.