Marokon kuninkaalliset kaupungit

Lähde mukaan Marokkoon ja sen värikkäisiin kaupunkeihin Marrakechiin, Fesiin, Rabatiin ja Essaouiraan. Matkamme vie sinut paikkoihin, jotka ovat kuin Tuhannen ja yhden yön saduista.

Matkamme alkaa Marrakechin vilkkailta vanhan medinan kujilta, jotka ovat täynnä itämaista tunnelmaa ja tuoksua. Näemme Marokon vanhat kuninkaalliset kaupungit Meknesin ja Rabatin. Volubiliksen rauniokaupungissa tutkimme hyvin säilyneitä rakennuksia roomalaisten ajalta ja Fesin vanhoissa basaarikortteleissa siirrymme keskiajalle. Tutustumme myös Essaouiraan, joka oli 1960- ja -70-luvuilla monien kuuluisuuksien suosiossa, ja sen vanhaan merirosvolinnoitukseen.


Huom. Paluulento Helsingissä yhdeksännen matkapäivän puolella.

Tärkeää tietoa

Maat: Marokko

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Djema el-Fna, sadunkertojien tori Marrakechissa
 • Illallinen Rick's Caféssa Casablancassa
 • Roomalainen Volubiliksen kaupunki
 • Fesin basaarikorttelit
 • Kävelyretki Essaouiran kaupunginmuurilla

Päiväohjelma
Talvi 2017-18

Päivä 1 – Matka alkaa

Lento lähtee varhain aamulla Helsingistä ja koneenvaihdon jälkeen saavut iltapäivällä Marrakechiin, joka on Pohjois-Afrikan mielenkiintoisimpia kaupunkeja. Kun olet saanut matkalaukkusi hihnalta, siirryt kohti lähintä matkalaukkuhallin uloskäyntiä. TEMA-opas tai paikallisen edustajamme henkilökuntaa on vastassa oven toisella puolella ja siirrymme yhdessä bussilla hotelliin, jossa vietämme ensimmäiset kaksi yötä. 

Hotelli Dellarosa sijaitsee Avenue Mohammed V:n tuntumassa. Sitä pitkin on helppo suunnistaa kohti medinaa ja Djema el-Fnan toria. Kadun varrella on myös ravintoloita, joissa voit haukata jotain syötävää. Hotellin vastaanotto ja TEMA-opas antavat mielellään vinkkejä ja neuvoja siitä, miten voit viettää muutaman tunnin omin päin kaupungissa yhteistä päivällistä odotellessasi.

Päivä 2 – Kaupunkikierros Marrakechissa

Aloitamme kierroksemme mahtavan Koutoubian moskeijan luota ja sen jälkeen tutustumme kaupungin eri kortteleihin ja näemme käsityöläispajoja, joissa perinteitä kunnioitetaan. Käymme maustekauppiaan luona kuuntelemassa, miten erilaisia yrttejä ja mausteita käytetään lääkkeinä ja ruoanlaitossa.

Kapeilla kujilla kulkiessamme saat hengittää orientaalista tunnelmaa sahramin, mintun, aasinlannan ja palavan puun tuoksujen sekoittuessa ilmassa. Kävelymme päättyy Djema el-Fnan eli sadunkertojien torilla.

Lounaan jälkeen suuntaamme yhteen Marrakechin tunnetuimmista puutarhoista, Jardin Majorelleen, joka on kuin keidas keskellä Marrakechin vilinää. Kuljemme merkillisten kaktusten, palmujen ja korkeiden bambupensaiden lomassa ohi suihkulähteiden ja lummelammikoiden. Yves Saint Laurent osti puutarhan vuonna 1980 ja hänen kuolemansa jälkeen se siirtyi hänen nimeään kantavan säätiön omistukseen. 

Kun myöhemmin palaamme Djema el-Fnalle, on koko tori muuttunut valtavaksi ulkoilmaravintolaksi. Grillatun lampaan ja muiden herkkujen tuoksu leijuu ilmassa ja ohjelmasta pitävät huolen musikantit, ilveilijät ja akrobaatit. Huilujen, rumpujen ja metallisten kastanjettien ääni on lähes korviahuumaava.

Iltapäivä ja ilta ovat omaa aikaa. Halutessasi voit yhteisen kierroksemme jälkeen palata hotelliimme bussilla tai jäädä torille ja palata myöhemmin hotelliin omin päin hevoskärryillä, taksilla tai jalkaisin. 

Päivä 3 – Bussimatka Marrakechista Meknesiin

Aamiaisen jälkeen matkamme jatkuu pitkähköllä bussimatkalla, jonka aikana saat nauttia kauniista ja vaihtelevista maisemista. Ajamme muun muassa halki laajan tasangon, jota reunustaa Keski-Atlaksen komea vuoristo. Vuorenrinteitä peittävät vihreät metsät, jotka tuovat mieleen Patagonian maisemat.

Päämäärämme on tänään Meknes, yksi Marokon neljästä kuninkaallisesta kaupungista. Hotellimme Meknesissä sijaitsee kaupungin laidalla, noin 5 km päässä keskustasta.

Päivä 4 – Meknes ja Volubiliksen rauniot

Tänään tutustumme ihastuttavalla paikalla sijaitsevaan Volubiliksen rauniokaupunkiin, joka perustettiin ajanlaskumme alun aikoihin. Se oli aikoinaan roomalaisten Pohjois-Afrikan provinssien hallinnon keskus. Näemme muun muassa hyvin säilyneen oikeustalon, temppelin ja riemukaaren, jotka antavat hyvän käsityksen roomalaisen valtiaskansan elämäntavasta, uskonnosta ja taiteesta.

Marokon kuninkaallisiin kaupunkeihin kuuluva Meknes oli pääkaupunkina sulttaani Moulay Ismailin valtakaudella 1600-luvulla. Kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus islamilaista ja eurooppalaista kulttuuriperintöä. 

Meknesin vanhakaupunki hyväksyttiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1996. Tutustumme kaupunkikierroksen aikana muun muassa sulttaani Ismailin moskeijaan, joka on yksi niistä harvoista marokkolaisista moskeijoista, jonne muutkin kuin islaminuskoiset ovat tervetulleita. Näemme myös kaupungin portin Bab Mansourin, joka on koristettu Volubiliksesta tuoduilla pylväillä.

Illan tullen saavumme Fesiin, Marokon kulttuurin ja uskonnon keskukseen, jonne majoitumme kahdeksi yöksi.

Päivä 5 – Kaupunkikävely Fesissä

Vietämme koko päivän Fesissä, joka on vanhin Marokon kuninkaallisista pääkaupungeista. Fes on ollut maan pääkaupunki useaan otteeseen maan historian aikana ja kaupunki on sekä historiansa puolesta että kulttuurisesti ainutlaatuinen.  

Vielä 1500-luvulla Fes oli islamin läntinen kulttuurikeskus, jossa sen suuruuden aikaan oli lähes 800 moskeijaa. Niistä 130 on vielä nykyäänkin jäljellä. 1500-luvun lopussa kaupungin merkitys alkoi kuitenkin pienentyä.

Ranskalaiset rakensivat Fesin uuden kaupungin, Ville Nouvellen vanhan kaupunkiytimen ulkopuolelle. Tutustumme kierroksellamme kuitenkin lähinnä vanhaan medinaan eli Fes el-Baliin, jossa kävellessä tuntee lähes kirjaimellisesti siirtyvänsä keskiaikaan. Basaarikatujen ja nahkureiden korttelien kirkkaat värit ja vahvat tuoksut tempaavat mukaansa. 

Iltapäivä ja ilta on omaa aikaa. 

Päivä 6 – Rabat, Marokon pääkaupunki

Tänään jatkamme matkaa Atlantin rannikolle Rabatiin, Marokon nykyiseen pääkaupunkiin.

Rabatin historia ulottuu antiikin aikaan, mutta nykypäivän Rabat on avara, moderni, ihastuttava kaupunki, jossa on leveitä, puiden reunustamia puistokatuja. Kaupunkikierroksen aikana näemme muun muassa vanhan roomalaisen satamakaupungin Sala Colonian, jonka yhteydessä on vanha kuninkaallinen hautapaikka Chella.  

Lounasaikaan poikkeamme ravintolaan, joka tarjoilee hyvää marokkolaista ruokaa. Lounas ei sisälly matkan hintaan, joten voit itse päättää mitä haluat lounaaksi syödä. 

Illan suussa saavuttuamme Casablancaan pysähdymme ihailemaan Hassan II:n moskeijaa ulkopuolelta ennen kuin jatkamme hotelliin kaupungin laidalla.

Päivä 7 – El Jadida ja Essaouira

Ajamme kaunista rantatietä upeita Atlantin näkymiä katsellen viehättävään, vanhaan Essaouiraan. Tämä hivenen rappeutunut kaunotar on jännittävä sekoitus siroa arabialaista arkkitehtuuria ja ranskalaista kaupunkisuunnittelua ja se onkin Unescon maailmanperintökohde. 1960–70-luvuilla kaupunki oli sellaisten kuuluisuuksien kuin Jimi Hendrixin, Cat Stevensin ja Leonard Cohenin asuinpaikka. 

Matkalla Essaouiraan pysähdymme El Jadidan (uudessa) satamakaupungissa, joka on kasvanut vuodelta 1502 peräisin olevan portugalilaisen linnoituksen ympärille. Samalta ajalta on peräisin vahva, kivinen kaupunginmuuri. Muuri on varhainen esimerkki renessanssiaikaisesta sotilaallisesta rakentamista. Toinen tunnettu rakennelma on myöhäisgoottilaista tyyliä edustava maanalainen säiliö, joka on vuodesta 2004 ollut Unescon maailmanperintökohde. 

Essaouiraan saavuttuamme teemme kävellen kierroksen kaupungin vilkkailla kujilla keskellä paikallista arkea. Autottomassa keskustassa liikkuu vain polkupyöriä, vetokärryjä ja jalankulkijoita.

Hotellimme Essaouirassa on tyypiltään ns. riad. Riad on perinteiseen marokkolaiseen tyyliin, sisäpihan ympärille rakennettu yleensä kaksikerroksinen talo. Useita tällaisia vanhoja rakennuksia on viime vuosikymmeninä muutettu majataloiksi, joissa alakerta sisäpihoineen palvelee hotellin yleisinä tiloina. Hotellimme Riad al Madina on alun perin rakennettu v. 1871 ja vaikka se taitaa olla tasoltaan matkan vaatimattomin, on riad ehdottomasti kokemuksen arvoinen. 

Päivä 8 – Takaisin Marrakechiin ja kotiin

Tänään palaamme Marrakechiin ja sieltä edelleen iltapäivän reittilennolla kohti Helsinkiä. Koneenvaihto tapahtuu Frankfurtissa ja olet pian vuorokauden vaihduttua perjantaiksi perillä Helsingissä.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Marrakech
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 5 päivällistä
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Marrakech (koneenvaihto Frankfurtissa). Bussikuljetus hotelliin n. 40 km. Päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Marrakechissa.

Päivä 2

Kaupunkikierros bussilla ja jalkaisin Marrakechissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3

Marrakech – Meknes, n. 450 km. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Meknesissä.

Päivä 4

Meknes – Fes, n. 150 km. Käynti Volubiliksessa. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Fesissä.

Päivä 5

Kaupunkikävely Fesissä. Vapaa iltapäivä ja ilta. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6

Fes – Rabat – Casablanca, n. 290 km. Kaupunkikierros Rabatissa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Casablancan lähellä.

Päivä 7

Casablanca – El Jadida – Essaouira, n. 350 km. Pysähdys El Jadidassa. Kaupunkikävely Essaouirassa. Aamiainen, lounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Essaouirassa.

Päivä 8

Essaouira – Marrakech, n. 170 km. Reittilento Marrakech – Helsinki (koneenvaihto Frankfurtissa). Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Marokko

Asukasluku 33,3 milj. Pinta-ala 446 550 km² Uskonto Muslimeja (lähinnä sunneja) n. 98 %, muita mm. kristittyjä ja juutalaisia n. 2 %. Valuutta Dirhami (MAD) Kieli Arabia, eri berberikieliä, ranska ja espanja. Aikaero Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen reittilento Helsinki – Marrakech (Lufthansa, koneenvaihto Frankfurtissa), majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, TEMAn opaspalvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivujen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom! Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Valuutta

Marokon dirhami (MAD).

Valuuttaa voi vaihtaa vain Marokossa.

Ota ainakin osa matkakassasta mukaan euroissa vaihdettavaksi matkan aikana. Tavallisimmat luottokortit hyväksytään maksuvälineenä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa, ja käteisen nostaminen kortilla automaateistakin onnistuu.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessasi ota huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja muut virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Paikallisoppaiden ja kuljettajien juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Marokon eri osissa ilmasto vaihtelee jonkin verran, mutta kesät ovat lämpimiä ja talvet melko kylmiä. Päivän ylin lämpötila on tilastojen mukaan loka–marraskuussa ja maaliskuussa 22–25 ja päivän alin 8–15 astetta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähiaikojen sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Kiertomatkalle, jonka aikana tehdään retkiä ja ollaan liikkeellä pitkiäkin päiviä, kannattaa valita mukaan mukavia vaatteita. Lämmin pusero, takki tai jakku on tarpeen oleskeltaessa korkeammalla ja maan sisäosien viileitä iltoja ja aamuja varten. Sadekuurojakin voi esiintyä, joten ota mukaan myös kevyt sadetakki, -viitta ja/tai sateenvarjo. Mukavat, matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät on hyvä ottaa mukaan kävelyretkiä varten.

Huom!

Saapuminen Marokkoon, Marrakechin lentoasemalle: 

Ennen kuin menet jonottamaan passintarkastukseen, hae maahantulokortti ja täytä se valmiiksi odotellessasi vuoroasi. Maahantulokorttiin täytetään seuraavat tiedot:

- Saapumispäivä ja sen lennon numero, jolla saavuit Marrakechiin
- Sukunimi (myös omaa sukua, jos olet avioliittoon mennessäsi vaihtanut sukunimeä) ja etunimi
- Syntymäaika ja -paikka, kansallisuus, asuinmaa
- Ammatti, passin numero ja päivä, jolloin passi on myönnetty
- Matkakohde ja osoite Marokossa (kiertomatkan ensimmäisen hotellin nimi)
- Matkan luonne (rasti kohtaan: turism).

TEMAn paikallisen edustajan löydät passintarkastuksen jälkeen vasemmalta tulohallista.

Muuta

Huomaa, että muutamana päivänä on ohjelmassa pidempiä bussimatkoja (290–450 km). Pisimpään matkaan Marrakechista Meknesiin kuluu aikaa taukoineen n. 8 t.

Lue lisää Marokosta!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose