Serengetin safari ja SansibarMayara, Ngorongoro ja Tarangire

Tällä safarimatkalla voit itse kokea ja kohdata Tansanian kiehtovan luonnon ja eläimet. Manyarajärven kiehtova lintumaailma, Serengetin loppumattomat ruohotasangot, Tarangiren apinanleipäpuulehdot ja upea Ngorongoron tulivuorikraatteri, joka on kuin Eedenin puutarha, ovat luontodokumenttien ansiosta tutuntuntuisia maisemia. Safariviikon jälkeen nautit vielä leppoisista rantapäivistä myyttisellä Sansibarin saarella.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se

Tärkeää tietoa

Maat: Tansania

Matkatyyppi: Safarimatka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 15-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Safari täysihoidolla
 • Serengetin ääretön savanni
 • Lake Manyara ja sen linnusto
 • "The Big Five" Ngorongorossa
 • Tarangiren apinanleipäpuut ja norsut

Päiväohjelma
Talvi 2023

Päivä 1 – Lento Tansaniaan ja saapuminen Kilimanjaroon
Reittilento lähtee Helsingistä kohti Tansaniaa ja Kilimanjaroa. 

Päivä 2 – Saapuminen Kilimanjaroon
Saavuttuamme Kilimanjaron lentokentälle tapaatte Tema-oppaan. Lentoasemalta siirrymme yhdessä bussilla vielä noin 50 km matkan Arushaan hotelliin, jossa vietämme ensimmäisen yön. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 3 – Puistoajelu Lake Manyaran kansallispuistossa
Saavumme sopivasti lounasaikaan Manyarajärvelle, jonka luoteisrannan kansallispuiston vaihtelevissa maisemissa näet muun muassa vehreitä metsälehtoja, joissa paviaanilaumat pitävät vahtia.

Siirroksen luoteisrinteellä apinanleipäpuiden katveessa liikkuu usein norsulaumoja. Virtahevot piehtaroivat järven rantamudassa, ja paikalla näkee usein myös vaaleanpunaisten flamingojen parvia. Manyarajärven linnuston niin laji- kuin yksilömäärätkin ovat runsaita. Vietämme yhden yön lodgessa kansallispuiston tuntumassa. 

Päivä 4 – Masaikyliä ja Serengeti
Aamulla matka jatkuu länteen kuuluisaa Serengetin kansallispuistoa kohti. Serengeti on maasai-kansan kieltä ja tarkoittaa päättymätöntä tasankoa. Maisemat vaihtelevat kansallispuiston kaakkoisosan avoimista ruohoaukeista sisäosien savanneihin akaasia- ja kuumepuineen. Pohjoisessa Keniassa sijaitsevan Masai Maran rajalla maisema on kumpuilevampaa ja osittain metsän peittämää.

Vietämme Serengetissä kaksi yötä, ja näiden päivien aikana teemme useita jännittäviä puistoajeluita nelivetoisilla jeepeillä – sekä auringonnousun aikaan että iltapäivällä. 

Päivä 5 – Safari Serengetin ruohotasangoilla
Serengetin kansallispuisto on vaikuttava villieläinten valtakunta. Kafferipuhveli-, gnu- ja seepralaumat elävät rinnakkain gaselli- ja impalalaumojen kanssa. Maailman nopein kissaeläin, gepardi, metsästää täällä thomsoningaselleja pikajuoksijan vauhdilla. Sen huippunopeus on yli 100 km/h!

Alue tunnetaan myös leijonistaan, joiden lähes mustat harjat ovat vaikuttavan näköisiä. Jos sinulla on onnea, näet makkarapuussa päivän kuumina tunteina lepäilevän leopardin. Erilaiset sakaalit, hyeenat ja teräväsilmäiset korppikotkat pitävät huolta luonnon puhtaanapidosta. 

Päivä 6 – Ngorongoro Conservation Area
Aamun ja koko aamupäivän jatkamme vielä Serengetin tasangon eläinmaailman ja luonnon tutkimista ja samalla matkaamme jeepeillä itään kohti Ngorongoroa.

Juuri ennen Ngorongoron vuoristoon nousua olemme jo lähellä Olduvairotkoa, josta Leakeyn maailmankuulu tutkijaperhe löysi jälkiä esihistoriallisista ihmisistä, jotka elivät noin kaksi miljoonaa vuotta sitten. Alueelta on löydetty myös runsaasti nykyään jo sukupuuttoon kuolleiden eläinten fossiileja. Kunnioituksella voit todeta olevasi seuduilla, joka voisi olla ihmisen alkukoti.

Suurenmoisessa Ngorongoron kraatterissa on eläinten määrä käsittämätön. Täällä on hyvä mahdollisuus saada "The Big Five" täyteen. Olet todennäköisesti jo Serengetissä nähnyt norsun, puhvelin, leijonan ja hyvällä tuurilla myös leopardin ja täällä on nyt paras tilaisuus sarvikuonon havaitsemiseen.

Anivarhaisesta aamusta lounasaikaan asti tutkimme kraatterinpohjan ainutlaatuista luontoa ja eläimistöä. Noin 260 neliökilometrin suuruisella alueella on eläinlajien, ruohonsyöjien ja petoeläinten määrä käsittämätön. 

Ngorongoron ja Manyaran kansallispuiston välillä, sammuneen tulivuoren Ol Deanin ympärillä levittäytyy hedelmällinen viljelymaisema. Tämän alueen tärkein asutuskeskittymä on Karatu. Saksan siirtomaahallinnon aikaan vuosina 1885–1918, kun maan nimi vielä oli Tanganyika, perustettiin tänne kahviviljelmiä. Niitä on täällä vielä nykyäänkin. Yövymme lodgessa Karatun lähellä. lltapäivän voit viettää logden uima-altaalla ja sulatella viime päivien tapahtumia ja vaikutelmia.   

ltapäivällä saavumme viehättävään lodgeen, joka sijaitsee Karutun läheisyydessä. Tänne majoitumme yhdeksi yöksi. Iltapäivän voit viettää vaikkapa lodgen uima-altaalla ja muistella edellisten päivien jännittäviä kokemuksia savannilla. 

Päivät 7–8 –  Safari Tarangiren kansallispuistossa
Täällä puistomaisen avoimissa maisemissa, vaihtelevan puusavannin ja valtavien, vanhojen baobab- eli apinanleipäpuulehtojen keskellä on erityisesti kuivina kausina runsaasti suurriistaa ja ympäri vuoden runsaasti lintulajeja. Sinulla on hyvät mahdollisuudet nähdä norsuja, jotka pitävät ympäristön avoimena kaatamalla puita ja pensaita etsiessään jatkuvasti ruokaa. Majoitumme telttalodgeen seuraaviksi kahdeksi yöksi. Täällä meillä on runsaasti aikaa tutkia Tarangiren mielenkiintoista kansallispuistoa.

Päivä 9 – Stonetown, Sansibar 
Safariviikko on loppumaisillaan. Jätämme lodgen aamiaisen jälkeen ja matkaamme safaritunnelmissa puiston läpi. Matkaamme jeepeillä kohti Arushaa ja jätämme jäähyväiset Tema-oppaalle. Arushasta jatkamme lentäen Sansibarin saarelle, matkalipun saat paikan päällä, jossa englannin kielen taitoinen opas on vastassa ja siirrymme yhdessä Stonetowniin. Sen jälkeen voit lähteä omin päin löytöretkelle kaupungin kapeille kujille ja poiketa vaikkapa Anglikaanisessa kirkossa ja vanhalla orjamarkkinapaikalla. Myöhemmin illalla suosittelemme käyntiä Forodhani Gardensin ruokamarkkinoilla, jossa ehkä valitset illalliseksi Zanzibar-pizzan. Stonetowniin majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 10 – Maustepuutarha  matkalla rannikolle
Aamiaisen jälkeen kirjaudumme ulos hotellista ja lähdemme englannin kielen taitoisen oppaan mukana kierrokselle yhteen Sansibarin monista maustepuutarhoista. Kun olemme haistelleet ja maistelleet mausteita, jatkamme itärannikolle hotelliin, johon majoitumme matkan päätteeksi kolmeksi yöksi.

Nyt sinulla on aikaa nukkua pitkään, lepäillä ja nauttia auringosta ja uimisesta sekä sulatella safarin vaikutelmia. Voit myös snorklata ja tehdä veneretkiä. Retkiohjelmaa tarjoavat hotelli ja paikallinen edustajamme. Saat ohjelmatietoja saapuessasi tai hotellin vastaanotosta. 

Päivät 11–12 – Rantalomaa Sansibarilla
Vietät rentouttavaa ja eksoottista rantalomaa Sansibarilla.

Päivä 13 – Kotimatka alkaa
Tänään on tullut aika jättää jäähyväiset Sansibarille ja Tansanialle. Paikallinen edustajamme on järjestänyt kuljetuksen lentokentälle, josta kotimatka kohta Helsinkiä alkaa. 

Päivä 14 – Saapuminen Helsinkiin
Ikimuistoisen safarin jälkeen on aika palata takaisin kotimaahan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Kilimanjaro
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 7 lounasta 
• 10 illallista

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Kilimanjaro (Kilimanjaro International, JRO).

Päivä 2
Saapuminen Arushaan. Kuljetus lentoasema – Arusha, n. 50 km. Yöpyminen hotellissa/lodgessa Arushassa.

Päivä 3
Arusha – Manyarajärvi, n. 120 km. Vierailu kylässä ja puistoajelu Lake Manyaran kansallispuistossa. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Yöpyminen lodgessa Lake Manyaran kansallispuiston tuntumassa.

Päivä 4
Manyara – Serengeti, n. 270 km. Puistoajelu Serengetin kansallispuistossa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Serengetissä.

Päivä 5
Puistoajelut aamu- ja iltapäivällä Serengetin kansallispuistossa. Aamiainen, lounas ja päivällinen.

Päivä 6
Ngorongoro – Karatu, n. 40 km. Puistoajelu Ngorongoron kraatterissa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yöpyminen lodgessa Karatussa.

Päivät 7–8
Karatu – Tarangire, n. 100 km. Puistoajelu Tarangiren kansallispuistossa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi yöpymistä lodgessa Tarangiren kansallispuistossa.

Päivä 9
Tarangire – Arusha – Sansibar. Kuljetus jeepeillä lentokentälle (n. 140 km) ja lento Arusha – Sansibar, kuljetus hotelliin. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Stonetownissa Sansibarilla.

Päivä 10
Retki maustepuutarhaan. Kuljetus Stonetownista itärannikolle hotelliin, n. 40 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä itärannikon hotellissa.

Päivät 11–12
Rantalomaa Sansibarilla, puolihoito.

Päivä 13
Kuljetus lentokentälle ja lähtö reittilennolle Sansibarista kohti Helsinkiä. Aamiainen.

Päivä 14
Saapuminen Helsinkiin.

Tansania

Asukasluku n. 55 milj.
Pinta-ala 945 300 km²
Valuutta Tansanian šillinki (TZS)
Uskonto Kristittyjä (45–50 %), muslimeja (35–45 %) sekä pieninä vähemmistöinä hinduja, buddhalaisia, bahai-uskovaisia ja perinteisiin afrikkalaisiin uskontoihin uskovia
Kieli Englanti ja swahili (kiswahili) ovat viralliset kielet, arabiaa puhutaan Sansibarilla ja Pemballa. Lisäksi paljon paikallisia kieliä.
Aikaero Talvella Suomen aika +1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot meno Helsinki – Kilimanjaro International (JRO), Tansania ja paluu Sansibar – Helsinki. Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa hotellissa/lodgessa, Tema-oppaan palvelut safarin ajan, ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita. 

Viisumi (USD 50) ei sisälly matkan hintaan. Tarkista ajoissa, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta ja että siinä on vähintään kaksi tyhjää sivua – ja muista ilmoittaa täydentävät matkustajatiedot. Lisätietoja: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Passi ja viisumi

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Valuutta
Tansanian shillinki (TZS)

Ota matkakassa euroina (tai US-dollareina). Suosittelemme vaihdettavaksi pieniä summia kerrallaan. Ensimmäiset vaihtomahdollisuudet ovat Arushan lentokentällä, tosin vaihtokurssi on huono, ja Arushassa rahanvaihtotoimistossa toisena matkapäivänä. Kysy oppaalta tarkemmin valuutan vaihdosta. Yleisimmät luottokortit käyvät yleensä hotelleissa ja lodgeissa maksuvälineenä, mutta ne veloittavat usein noin 5 % lisämaksun luottokorttimaksuista.

Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida juomarahat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), muut juomat, mahdolliset välipalat ja matkamuisto-ostokset sekä retket Sansibarilla.

Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomaraha
Juomarahakäytäntö on Tansaniassa hyvin yleinen. Voit antaa juomarahaa autonkuljettajalle (viikon safarilla suositus on n. 50 USD), kantajille, tarjoilijoille ja siivoojille. Tavallisesti tarjoilijalle annetaan lounaalla ja päivällisellä juomarahaa n. 1 USD/hlö. Hotellien laukkujen kantajat odottavat myös noin 1 USD/hlö laukkujen toimittamisesta huoneeseen/huoneesta. Voit vielä kysyä tarkempia ohjeita ja sopivia summia Tema-oppaalta.

Safari
Huomaa, että päiväohjelmien järjestys saattaa poiketa ohjelmakuvauksesta.

Käytännön neuvoja safarille

Tansaniassa liikumme safarijeepeillä, joissa on ikkunapaikat jeepin kaikille kuudelle matkustajalle. Jeepeissä on kohotettava kattoluukku, joka avataan puistoajeluiden ajaksi, mikä helpottaa valokuvausta. Tema-opas kiertää ajoneuvojen välillä.

Koska safarijeepissä on rajoitetusti tilaa matkatavaroille, suosittelemme safarilla käytettäväksi pehmeitä kasseja. Jaa tavarat sen mukaan, mitä tarvitset safarilla ja mitä tarvitset Sansibarilla. Toisen matkalaukun/kassin voit jättää paikallisen edustajamme säilytettäväksi Arushaan odottamaan Sansibarille lähtöä. Huomaa kuitenkin, että lennoilla mukana saa veloituksetta olla vain yksi koneen ruumassa kuljetettava matkalaukku/matkustaja (max. 23 kg). Suosittelemme, että laitat matkakassin nimilappuun myös paikallisen edustajamme yhteystiedot: Anderson's African Adventure, puh. +255 788 456 456 (päivystysnumero matkatavara-asioissa).

Ota mukaan safarille:
- Pieni käsimatkatavarakassi/reppu.
- Suojapusseja, joihin voit pakata suojaan pölylle arkoja tavaroitasi.
- Taskulamppu. Monessa lodgessa suljetaan lämmin vesi ja sähkö energiansäästösyistä tiettyinä aikoina
- Hyttyskarkote. Se on tarpeen iltaisin.
- Adapteri. Monin paikoin Tansaniassa käytetään vielä brittityylisiä, commonwealth-mallin pistokkeita.
- Kamera, riittävästi muistikortteja, vara-akku ja laturi. Jos käytät filmikameraa, ota filmit mukaan jo kotoa.
- Kiikari. Hyvä kiikari, jonka suurennos on 8–10-kertainen, on usein kameraakin tärkeämpi.

Tarangiressa majoitumme kiinteässä telttaleirissä ja yöt voivat erityisesti siellä tuntua lämpimän päivän jälkeen viileiltä. Ottaen huomioon, että olemme Afrikassa luonnon keskellä, on lodgejen ja telttaleirin taso hyvä. Huoneet logdeissa ja teltat ovat siistejä. Niissä on oma wc ja suihku sekä vuoteet vuodevaatteineen ja hyttysverkkoineen. Kiinteän leirin teltta muistuttaa lähinnä telttakangasseinäistä huonetta.

Huom!
Muistathan jättää muovipussit kotiin (poikkeuksen muodostavat niin kutsutut zip-suljettavat pussit, jotka on tarkoitettu nestettä sisältäville esineille lennolla). Ympäristöhaittojen vähentämiseksi Tansania on asettanut ankarat rangaistukset niin muovipussien tuomiselle kuin käyttämisellekin maassa. Vastaavanlainen laki on ollut voimassa naapurimaa Keniassa jo vuodesta 2017 lähtien, jota YK:n ympäristöohjelma tukee.    

Valokuvaus

Safarilla pääset näkemään villieläimiä suojelualueilla niiden oikeassa elinympäristössä. Tämä merkitsee sitä, että useimmiten niitä seurataan matkan päästä, ettei eläimiä tarpeettomasti häiritä. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiot saada hyviä eläinkuvia – 135 mm voi riittää suuremmille eläimille, mutta pienemmille nisäkkäille ja linnuille tarvitaan 300–400 mm objektiivi.

Tapaamiesi ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkäluontoinen asia. Yleensä on aina kohteliasta kysyä lupa ennen kuvaamista. Univormuissa olevaa henkilöstöä (poliiseja, sotilaita ja puistovartijoita) ei saa milloinkaan valokuvata. Aikaisemmin oli jopa lailla kielletty valokuvata maasai-heimoon kuuluvia, nykyisin he veloittavat siitä maksun, joka sovitaan ennen kuvaamista. Matkan aikana on kuitenkin mahdollisuus vierailla maasai-kylässä lisämaksua (15 USD/hlö) vastaan. Silloin sinulla on tilaisuus kuvata vapaasti kylää ja sen maasai-asukkaita. Kysy oppaalta tarkemmin kuvaamiseen liittyvistä asioista.

Ilmasto ja vaatetus
Safarilla liikutaan lähellä päiväntasaajaa, mutta Tansanian pohjoisosat ovat ylänköä. Serengeti ja Ngorongoro sijaitsevat noin 1500–2600 m korkeudessa. Päivällä on yleensä kuumaa voimakkaassa auringonpaisteessa ja yli 30 asteen lämpötilat ovat tavallisia. Ngorongorossa lämpötila laskee merkittävästi yöksi ja aamuisinkin voi vielä olla viileää – kesä-elokuussa joskus jopa alle nollan asteen. Hotellit ja muut rakennukset eivät ole niin hyvin eristettyjä kuin kotona, joten yön koleus voi tunkeutua sisälle.

Sansibarilla on lämmintä ympäri vuorokauden. Vuorokauden minimilämpötila laskee harvoin alle 25 asteen.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Päivämatkoilla käytännöllisimmät ovat mukavat, kevyet vaatteet. Sandaaleja, shortseja ja hametta voi hyvin käyttää päivällä puistoajeluilla, mutta illaksi on hyvä olla pitkät housut ja pitkähihainen paita yön koleutta ja hyttysiä vastaan. Illalla ja varhain aamulla on käyttöä myös puserolla tai kevyellä takilla, esim. fleecellä. Mukavat, "sisäänajetut" jalkineet ovat tärkeät. Kevyt auringolta suojaava päähine on välttämätön, kuten myös hyvät aurinkolasit. Muista myös uima-asu, sillä joissakin lodgeissa ja tietysti myös Sansibarin hotellissa on uima-allas.

Uimakengät voi olla hyvä olla mukana, sillä merenpohja voi olla rosoinen ja terävä ja merisiilejä esiintyy.

Muuta
Sansibarilla ei ole Tema opaspalveluja, vaan siellä paikallinen edustajamme hoitaa kuljetukset lentokentän ja hotellin välillä. Aktiviteeteista ja retkistä saat lisätietoja paikalliselta edustajaltamme ja hotellin vastaanotosta.

Opas jakaa Sansibarin lentojen, Arusha – Sansibar ja Sansibar – Dar es Salaam, liput matkan aikana. Ryhmälipulla matkustavien tulee olla Sansibarilla lähtöselvityksessä yhdessä.

Lue lisää Tansaniasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasianministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Mahdollisesta keltakuumerokotuksesta ja malarianestolääkityksestä kannattaa neuvotella etukäteen lääkärin kanssa. Keltakuumeen ja malarian esiintymisalueilla on tärkeää suojautua hyttysiltä.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Safarimatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.