Jordania − matka kuninkaalliseen ArabiaanJerash, Kuollutmeri ja Petra

Pilvenpiirtäjät, beduiiniteltat, kristittyjen kirkot ja monet moskeijat − käynti Kuolleenmeren tuntumassa, kuuta muistuttava Wadi Rumin autiomaa ja kalliokaupunki Petra. Kaikki nämä yhdessä muodostavat täydellisen kiertomatkan Jordaniaan. Lähde TEMAn matkassa Jordaniaan ja olet monen monta unohtumatonta muistoa rikkaampi matkan jälkeen.

Tärkeää tietoa

Maat: Jordania

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 9 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

  • Jerash, Lähi-idän Pompeji
  • Masaba, kauniiden mosaiikkien kaupunki
  • Kuollutmeri, jossa kellut kuin korkki
  • Wadi Musa, kaunista aavikkomaisemaa
  • Petra, kätketty kalliokaupunki

Päiväohjelma
Talvi 2019 

Päivä 1 – Saapuminen Jordaniaan ja Ammaniin

Saavuttuamme Ammaniin, Jordanian dynaamiseen pääkaupunkiin, ja matkatavarat noudettuamme tapaamme Tema-oppaan ja lähdemme bussilla kohti kiertomatkamme ensimmäistä hotellia, jonne majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi. 

Päivä 2 – Amman ja Jerash
Kiertomatkamme alkaa todellisella kohokohdalla, vierailemalla historiallisessa Jerashin kaupungissa. Tämä merkittävä arkeologinen alue, joka oli hautautunut pitkäksi toviksi hiekan alle, löydettiin vasta 1800-luvun loppupuolella. Jerash oli osa Rooman valtakuntaa, yksi sen provinsseista, ja se on myös yksi parhaiten Lähi-idässä säilyneistä roomalaiskaupungeista. Näemme niityllä leppoisasti ruohoa syöviä vuohia ja kaikkea tätä ympäröivät mahtavat antiikkiset aarteet, vuohien niistä juuri välittämättä. Merkittävimpien nähtävyyksien joukossa ovat Hadrianuksen kaari sekä Hippodromen ja Artemisin temppelit. Historian havinan keskellä kävelemme pitkin Cardo Maximuksen antiikkista katua.Matkamme jatkuu kohti Ammania ja näemme useita kukkuloita, rakennettiinhan kaupunki alunperin seitsemälle kukkulalle, niin kuin Roomakin aikoinaan rakennettiin. Reittimme varrelle jää kauniita oliivilehtoja ja vehnäpeltoja, kun taas kyliä koristavat useat moskeijat. Näemme viljeltyjä peltoja, ihmisiä perinteisissä asusteissaan ja uusia korkeita kerrostaloja. Kaikki tämä sulautuu miellyttävällä tavalla yhteen. Mitä lähemmäksi Ammania pääsemme, sitä vilkkaammaksi muuttuu myös liikenne. Aleksanteri Suuri alkoi levittää alueella hellenistiläistä kulttuuria, kaupunki nimettiin uudelleen ja se sai nimekseen Philadelphia. Roomalaiset jättivät oman leimansa kaupunkiin, muun muassa rakennuttamalla Herkuleksen temppelin ja amfiteatterin. Kaupunkikiertoajelun aikana vierailemme Citadel-kukkulalla ihailemassa näköaloja ja päivän ohjelmassa on myös käynti pienehkössä arkeologisessa museossa.

Päivä 3 – Nebo-vuori ja Pikku Petra
Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on Nebo-vuori. Viidennen Mooseksen kirjan mukaan juuri tältä vuorelta Mooses näki Kaanainmaan. Raamatun Vanhan Testamentin mukaan Mooses kuoli täällä. Sitä symbolisoi vuorella oleva muistokivi.Sään salliessa saatamme nähdä yli Jordanlaakson ja Kuolleenmeren. Vuorella sijaitsee kirkko, jonka uskotaan olleen samalla paikalla jo Kristinuskon syntymisen ajoista lähtien. Tätä pyhää paikkaa ja sen mosaiikkilattiaa on restauroitu jo muutaman vuoden ajan. Rakkauden täyttämästä restauroinnista on kiittäminen fransiskaanimunkkiveljiä, jotka asustelevat viereisessä luostarissa. Matkamme jatkuu kohti Madabaa, jossa vierailemme Pyhän Yrjön kirkossa. Kirkon lattiamosaiikissa on maailman vanhin tunnettu kartta Pyhästä maasta, joka kattaa alueen aina Sidonista Aleksandriaan saakka. Noin 30 prosenttia Madaban asukkaista on kristittyjä. Tänä päivänä kaupungista löytyykin enemmän kirkkoja kuin moskeijoita. Ennen päivän päämääräämme Petraa pysähdymme Pikku Petrassa, joka oli ulkomaalaisten karavaanien pysähdyspaikka, jonne saavuttiin aina Kiinasta saakka kuuluisaa silkkitietä pitkin. Kuten nimikin kertoo, on Pikku Petra kuin rauniokaupunki Petra pienoiskoossa. Paikka on tunnettu rituaalisista juhlasaleistaan, jotka kätkeytyvät viileän laakson uumeniin. Täällä näemme portaita, jotka nousevat pitkin vuorenseinämiä johtaen hautaluoliin. Taianomaiseen Petraan saavumme illansuussa ja tänne majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 4 – Petran Kalliokaupunki
Petran kätketty kalliokaupunki on useimmille matkan ehdoton kohokohta. Patikoimme noin 1.2 km pituisen reitin pitkin kalliosolaa. Samaisen reitin voi tehdä myös ratsastaen. Patikkamatkan aikana vuorenseinämät vaihtelevat viekkaasti väriään. Ajanlaskumme alussa Petraa hallitsivat nabatealaiset, joka oli paimentolaisheimo ja saapui Petraan Arabian niemimaalta. Tänne he päättivät perustaa kuningaskuntansa pääkaupungin. Kiveen kaiverrettu arkkitehtuuri on yksi Petran ominaispiirre ja patikkareitin päättyessä avautuukin eteemme upea, vaaleanpunaiseen kalkkikiveen kaivettu temppeli. Petran kaupunki on Jordanian merkittävin historiallinen nähtävyys ja se on listattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Petra oli pitkään kätkeytyneenä salaperäisen verhonsa taakse. Beduiinit vartioivat kaupunkiansa luvattomilta tunkeilijoilta. Petrassa kohtaat aitoa beduiinielämää tänäkin päivänä. Elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki näyttäytyi myös nabatealaisten salainen kaupunki, jota esiteltiin valkokankaalla ympäri maailmaa. Alue on niin suuri, ettemme ehdi nähdä sitä kokonaisuudessaan yhden päivän aikana. Tänä päivänä kävelemme runsaasti, joten muistathan ottaa mukaan mukavat jalkineet. Suurempien teiden varsilla, jos väsymys tuntuu ottavan vallan, on mahdollisuus vuokrata kulkuneuvoksi hevonen tai vaikkapa kameli, ja edulliseen hintaan. Päivän aikana näemme hautoja, temppeleitä ja teattereita. Sinulle jää myös aikaa tutkia tätä antiikkista ympäristöä ominpäin.

Päivä 5 – Wadi Rumista Aqabaan
Tämän päivän päämäärämme on Aqaba, rannikkokaupunki Aqabanlahdella. Ensimmäisen pysähdyksen teemme Wadi Rumissa, beduiinien aavikolla sijaitsevassa laaksossa. Tämä joidenkin kuun maisemaksi kutsuma vaikuttava paikka, ainutlaatuinen ja karun kaunis vuoriryhmä, sijaitsee noin 1 000 metriä merenpinnan yläpuolella. Wadi Rum on tänä päivänä kansallispuisto. Näin ollen meidänkin tulee jättää bussi hetkeksi ja jatkamme matkaamme avolavajeepeillä itse kansallispuiston alueelle. Syvällä laaksossa kohtaamme uskomattoman kauniit hiekan eri punaisen vivahteet ja kalliomuodostelmien vaaleanpunaiset seinämät. Olemme päässeet Arabian Lawrencen jalanjäljille. Ehkäpä olet nähnytkin elokuvan, joka kertoo brittiupseeri Lawrencestä. Voimme mielissämme kuvitella ne suuret kansainväliset karavaanit, jotka toivat mukanaan mausteita, mirhaaa ja suitsukkeita. Aqaba on Jordanian ainoa rannikkokaupunki ja satamakaupunki. Se on ollut historiansa aikana aina merkittävä, johtuen sen strategisesta sijainnista Punaisellamerellä, Aasian ja Afrikan mantereiden välissä. Bysantin valtakunnan alaisuudessa kaupungista tuli yksi kristinuskon tukikohdista alueella. Osmanien valtakunta valtasi Aqaban vuonna 1500-luvulla, kunnes se myöhemmin vapautettiin arabialaisen kansannousun yhteydessä. Nykyään tärkeimmät tulonlähteet kaupungille muodostuvat kaupasta ja turismista. Värikkään historiallisessa Aqabassa vietämme yhden yön.

Päivä 6 – Punainenmeri
Aamupäivällä sinulla on vielä aikaa tehdä omia tutkimusretkiä Aqabassa. Voit vaikkapa snorklata tai kokea merenalaista elämää lasipohjaisesta veneestä käsin. Punaisellamerellä on erittäin monipuolinen ja värikäs koralliyhdyskunta. Yhdessä paikallisen edustajamme kanssa järjestämme neljän tunnin päiväretken kello 10.00 – 14.00 välillä, johon sinulla on mahdollisuus osallistua. Retkeilemme merellä ja retken hintaan noin USD 35 / henkilö sisältyvät snorklausvälineet, rantapyyhe ja BBQ-lounas juoman kanssa (alkoholiton). Hotellimme sijaitsee erinomaisella paikalla, hotellilla on uima-allas ja oma ranta. South Beach sijaitsee ainoastaan noin 15 minuutin taksimatkan päässä Agaba Citystä. Täällä voit nauttia upeasta hiekkarannasta ja hienoista koralliriutoista. Tavoittaaksesi koralliriutat et tarvitse edes venettä. Jos haluat kuitenkin lähteä veneretkelle, on lasipohjaisia veneitä runsaasti tarjolla. Suosittelemme myös käyntiä kaupungin linnoituksella. Aivan linnoituksen vieressä näet maailman korkeimman lipputangon, jolla on korkeutta 137 metriä. Nyt on tullut aika lähteä kiertomatkamme viimeiseen kohteeseen, Kuolleenmeren äärelle, joka on taas toisenlainen, vertaansa vailla oleva kokemus. Majoitumme tänne kahdeksi yöksi.

Päivä 7 – Kuollutmeri
Ainutlaatuisen maiseman ympäröimänä löytyy tämä luonnon muodostama Spa, yksi maailman tunnetuimmista kylpylöistä. Täällä sijaitsee myös maailman matalin kohta, joka on noin 420 metriä merenpinnan alapuolella. Kuollutmeri on tunnettu runsaasta suolapitoisuudestaan, joka on noin 33 %. Suurelle suolapitoisuudelle löytyy omat syynsä. Mereen laskeva Jordanvirta sisältää jonkin verran suolaa ja koska Kuolleellamerellä ei ole laskujokea, poistuu vesi siitä ainoastaan haihtumalla. Meren sisältämiä suoloja ja mineraaleja on käytetty terveyden edistämiseksi jo kuningas Herodesin ajoista lähtien. Kuolleessameressä kelluminen on ainutlaatuinen kokemus. Voit kokeilla hieroa itseesi terveellistä savea ja sen jälkeen kastautua Kuolleessameressä – ja kellua kirjaimellisesti kuin korkki. Tämän parempaa paikkaa on vaikea löytää kiertomatkamme viimeiselle päivälle. Jos missään, juuri täällä olosuhteet ovat täydelliset rentoutumiselle ja virkistykselle. Unohtumaton kokemus!

Päivä 8 – Kotimatka
On tullut aika sanoa hyvästit ikimuistoiselle Jordanialle, ainakin tällä kertaa, ja toivottavasti monta uutta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Amman
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta (syksystä 2019 alkaen 5 lounasta)
• 7 illallista 
• Turistiviisumi
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Amman. Bussikuljetus hotellille, noin 35 km. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Kaksi hotelliyöpymistä Ammanissa.

Päivä 2
Retki Jerashiin, bussi noin 100 km (edestakaisin). Kaupunkikiertoajelu Ammanissa. Aamiainen.

Päivä 3
Amman – Nebo-vuori – Madaba – Petra, bussi noin 250 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Petrassa.

Päivä 4
Kävely Petrassa, noin 6 – 8 km. Mahdollisuus ratsastaa hevosella 3 km:n matka Aamiainen.

Päivä 5
Petra – Wadi Rum – Aqaba, bussi noin 190 km. Avolavajeeppiretki Wadi Rumissa, ratsastusmahdollisuus. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Aqabassa.

Päivä 6
Aqaba – Kuollutmeri, bussi noin 277 km. Vapaa iltapäivä Aqabassa. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Kuolleenmeren tuntumassa.

Päivä 7
Koko päivä Kuolleenmeren tuntumassa. Aamiainen.

Päivä 8
Bussilkuljetus Ammanin lentokentälle, noin 55 km. Kotimatka alkaa. Aamiainen tai mukaan otettava aamiaispaketti ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Aterioiden lukumäärä aamiaisten lisäksi tällä matkalla on yhteensä 11 (lounaat ja illallliset).

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Jordania

Asukasluku
6,4 milj. Pinta-ala
89 213 km² Valuutta
Jordanian dinaari (JOD) Uskonto
Islam, enemmistö sunnimuslimeja, pieni vähemmistö shiiamuslimeja sekä kristittyjä Kieli
Arabia (virallinen kieli) Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Amman, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Passi ja viisumi
Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen (maasta poistumisen). Suomen kansalaiselta vaaditaan viisumi Jordaniaan. Viisumi sisältyy tämän matkan hintaan (Suomen kansalaiselle). Jotta saat kauttamme viisumin, tulee Sinun sisäänkirjautua Minun matkani -tiedostoon ja täyttää siellä passisi tiedot. Klikkamalla alla olevaa linkkiä pääset täyttämään helposti passisi tiedot. Suosittelemme tekemään sen heti matkan varauksen jälkeen, kuitenkin viimeistään 30 päivää ennen matkan alkamista, jotta saat voimassa olevan viisumin saapuessasi Jordaniaan.

https://mybooking.temaresor.se/fi/?ln=fi

Valuutta
Jordanian valuutta on Jordanian dinaari (JOD). Dinaareita voi vaihtaa Suomessa valuutanvaihtopisteissä. Matkavaluutaksi kannaattaa ottaa mukaan paikallista valuuttaa ja joko Yhdysvaltain dollareita tai euroja. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä muun muassa hotelleissa ja suuremmissa kaupoissa. Suurimmissa kaupungeissa on pankkiaautomaatteja, joista voi nostaa käteistä rahaa ylensä joko Mastercardilla tai Visalla. 

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin JOD 40 (n. EUR 50) / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Jordaniassa vallitsee kuiva ja aavikkomainen ilmasto, tosin maan läntisessä osassa saatta esiintyä runsaitakin sateita aina marraskuusta huhtikuuhun saakka. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat matkavaatteet ovat kevyitä ja puuvillaa. Kannattaa varata myös lämpimämpää vaatetta mukaan, niitä saattaa tarvita ja myös sadevarusteet on hyvä pakata mukaan. Ethän unohda rantapyyhettä, uimavarusteita ja sandaaleja. Kiertomatkoihin sisältyy usein myös jonkin verran kävelyä, joten mukavat jalkineet, esimerkiksi lenkkitossut ovat suositeltavat.

Pukeutuminen Jordaniassa on melko rentoa. Eri uskontokuntien pyhiin paikkoihin tutustuessa on hyvä pitää mielessä asiallinen pukeutuminen. Valokuvaaminen moskeijoissa on kielletty.

Hintasosta esimerkki: Illallinen maksaa useimmiten alle 15 e / henkilö.

Lue lisää Jordaniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista TEMAn Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose