Uutuus

Satumainen SamarkandMatka tarunhohtoista Silkkitietä pitkin

Silkkitie tunnettiin kaikkialla maailmassa. Sitä pitkin kuljetettiin kultaa, mausteita ja ennen kaikkea kallisarvoista ja harvinaista silkkiä Kiinasta Välimeren alueelle jo 100 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tutustumme tuon ajan tärkeimpiin kauppakaupunkeihin, kuten Hivaan, Buharaan ja salaperäisten myyttien ympäröimään Samarkandiin. Myös lumoava Taŝkent on mukana monipuolisessa matkaohjelmassamme. Emme ole myöskään unohtaneet mahtavia moskeijoita, värikkäitä markkinoita ja vilkkaita basaarialueita, joihin pääset tutustumaan matkan aikana. Tervetuloa historiallisten karavaanien jäljille ja kokemaan ainutlaatuista tunnelmaa Tuhannen ja yhden yön tarinoista! 

Tärkeää tietoa

Maat: Uzbekistan

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 10 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Taškentin basaari
 • Hivan keskiaikainen keskusta
 • Buhara, Silkkitien metropoli
 • Samarkand - Sinisten moskeijoiden kaupunki
 • Registanin aukio Bibi Khanumin moskeija

Päiväohjelma
Syksy 2019 (lähtö: 15.10.) 

Päivä 1 – Matka alkaa
Matka Helsingistä Taŝkentiin alkaa ja suuri seikkailu odottaa meitä Uzbekistanissa!

Päivä 2 – Kaupunkikiertoajelu Taŝkentissa ja matka jatkuu kohti Hivaa
Saavuttuamme perille ja passi-, viisumi-, ja tullimuodollisuuksien jälkeen toivottaa Tema-opas meidät tervetulleeksi lentokenttärakennuksen ulkopuolella. Kun koko ryhmä on koossa, otamme kurssin kohti kiertomatkamme ensimmäistä hotellia, joka sijaitsee Taŝkentissa. Aamupäivän voit viettää haluamallasi tavalla, joko tutustuen lähiympäristöön tai vaikkapa vaan levähtäen ennen kuin nautimme yhdessä päivän lounaan. Lounaan jälkeen on vuorossa mielenkiintoinen kaupunkikiertoajelu Taŝkentissa, jonka aikana meille tulevat tutuiksi kaupungin merkittävimmät nähtävyydet. Iltapäivällä vaihdamme kulkuneuvoa, ja meitä odottaa lentomatka Urgenchiin, josta matkamme jatkuu edelleen bussilla päivän päämääräämme, Hivaan. Hivan voidaan sanoa olevan arkkitehtooninen ulkoilmamuseo. Se koostuu kahdesta kaupunginosasta. Sisempi, Itchan Kala, on kaupungin linnoitettu vanha osa ja samalla erinomaisen yhtenäinen esimerkki keskiaikaisesta islamilaisesta arkkitehtuurista. Kaupungin ulomman osan muodostaa taas Dishan Kalan alue. Kaupunki on yksi maan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista ja tunnelma siellä on liioittelematta kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

Päivä 3 – Kaupunkikiertoajelu Hivassa
Tämän päivän omistamme ikimuistoiselle kaupunkikiertoajelulle Hivassa. Hiva, Buhara ja Smarkand olivat kaikki keskiajalla merkittäviä metropoleja kuuluisalla Silkkitiellä. Täällä voit ihastella islamilaisen arkkitehtuurin ihmeitä, jotka saattavat tuntua yhtaikaa niin merkillisiltä kuin kauniiltakin. Tutustumme lähemmin muun muassa vaikuttavaan Djuman moskeijaan 900-luvulta ja mahtavaan Islam Khodjan minareettiin. Lounaamme muodostuu Uzbekistanilaisista erikoisuuksista, ja nautimme sen perinteisessä ravintolassa. Paikallinen keittiö, samoin kuin kulttuuri, ovat saaneet vaikutteita monesta eri maasta, kuten esimerkiksi Persiasta, Mongoliasta, Kiinasta, Venäjältä ja Koreasta. Iltapäivällä jatkamme tutustumista kaupungin vanhimpiin osiin.Tutustuttuamme lähemmin kaupunkiin, on aika syventää kulttuurisia kokemuksia ja nyt on vuorossa vierailu uzbekistanilaisessa kodissa, jossa saamme maistella perinteistä teetä. Ennen yhteistä illallista sinulle jää vielä aikaa omille tutkimusretkille.

Päivä 4 – Kyzylkumin autiomaan halki Buharaan
Vapaan aamupäivän jälkeen tapaamme yhteisellä lounaalla. Meitä odottaa pitkä, mutta antoisa junamatka, halki Kyzylkumin autiomaan, jonka nimi tarkoittaa kirjaimellisesti punaista hiekkaa. Autiomaan pinta-ala on noin 300 000 m2, mikä tekee siitä maailman 11. suurimman autiomaan. Alueen sademäärä on kuitenkin sen verran suuri, että siellä viihtyvät muun muassa lampaat, vuohet, kamelit ja kamelien sukuun kuuluvat dromedaarit. Kyzylkumin autiomaalla on myös muita ”salaisuuksia” paljastettavanaan, kuten suuri määrä kultaa, uraania ja kuparia. Maailman suurimman kultakaivoksen sijaintipaikka onkin mitä suurimmalla todennäköisyydellä juuri Uzbekistan.Saavuttuamme perille Buharan kaupunkiin odottaa meitä lyhyehkö bussikuljetus hotellillemme, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi.

Päivät 5 – 6 – Buharan pyhä kaupunki
Legendaarisessa ja erilaisten myyttien verhoamassa Buharassa vietämme kaksi kokonaista päivää. Arkeologien mukaan kaupunki olisi perustettu jo noin 200-luvulla eaa, mitä todennäköisimmin vieläkin aikaisemmin. Siitä kehittyi nopeasti tärkeä kauppa- ja kulttuurikeskus. Vaikuttavien nähtävyyksien lisäksi on siis hyvä pitää mielessä Buharan maine kauppapaikkana, kaupunki on tunnettu muun muassa erinomaisista käsitöistään. Buhara oli yksi Silkkitien varrelle jääneistä merkittävimmistä kauppakaupungeista. Tutustumme lähemmin Buharan tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten Ismail Samanin mausoleumiin, Arkin linnoitukseen, Bolo Hauzin moskeijaan ja Po-i-Kaklyaniin, joka on arkkitehtoonisten mestarinäytteiden katselupaikka vanhan kaupungin keskeisimmissä osissa. Myöhemmin päivän aikana näemme vanhoja kauppataloja, joissa niin silkki, puuvilla, jalokivet, mausteet ja muutkin merkittävät kauppatavarat vaihtoivat omistajaa kaupungin kukoistuksen aikana.Vierailemme myös Hudjumissa, paikallisessa silkkikutomossa, jossa valmistetaan mattoja. Ehdimme myös poiketa värikkäillä mauste- ja teemarkkinoilla. 

Päivien 5 ja 6 aikana teemme kaksi puolipäiväretkeä, jotka päättyvät juuri sopivasti lounasaikaan.Iltapäivät ja illat ovat vapaita omille mielenkiintoisille seikkailuille.

Päivä 7 – Matka Samarkandiin
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit unohtumattomalle Buharalle ja matkamme jatkuu kohti yhtä sen kohokohtaa – otamme suunnan kohti Samarkandia, jota kutsutaan myös Sinisten Moskeijoiden Kaupungiksi. Bussimatkallamme Samarkandiin pysähdymme Gijduvanissa, jossa vierailemme tunnetussa keramiikkatehtaassa. Samarkandin historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin, jolloin se asutettiin. Useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kaupungilla on jopa yhtä paljon ikää kuin Roomalla ja Babylonialla. Kaupungin historia on mitä mielenkiintoisin − Aleksanteri Suuri valloitti sen vuonna 329 eaa ja kaupungista kehittyi sittemmin merkittävä kauppakeskus Kiinan ja Välimeren välisessä kaupankäynnissä. Samarkandin uusin ja ehkäpä merkittävin kukoistuskausi alkoi, kun valloittaja Timur Lenk valloitti sen ja teki siitä valtakuntansa pääkaupungin 1360-luvun loppupuolella. Väkivaltaisesta maineestaan huolimatta Timurin aikana rakennettiin kaupunkiin useita kauniita ja arvokkaita rakennuksia. Hän käytti arvostetuimpia arkkitehteja ja taiteilijoita tehdäkseen kaupungista mahdollisimman upean − kaupungista, jota hän rakasti. Monia näistä rakennuksista saamme ihailla vielä tänä päivänäkin. Päivän aikana ehdimme tutustua Registanin aukioon, joka on useimmille kaupungin todellinen ydin. Aukio esiintyy niin valokuvissa kuin postikorteissakin. Se oli aikoinaan todellinen vallan keskus, jossa upeat mosaiikit ja kaakelit edelleenkin loistavat. Käytämme koko aamupäivän tutustumalla lähemmin tähän vaikuttavan mystiseen kaupunkiin. Illalla tapaamme jälleen ja nautimme yhteisen illallisen paikallisessa ravintolassa.

Päivä 8 – Kaupunkikiertoajelu Samarkandissa
Samarkandissa riittää kaunista katseltavaa silmän kantamattomiin. Saamme nauttia vielä aamupäivän näistä upeista, silmiä hivelevistä rakennuksista. Maukkaan lounaan jälkeen vierailemme Samarkandin käsityökeskuksessa, jossa riittää myös silmän iloa, ehkäpä löydät täältä myös jotain kivaa kotiin vietävää muistoksi Samarkandista. Illalla saamme keskittyä nauttimaan paikallisista kulinaristisista kokemuksista. Ennen illallista perehdymme kansallisruoan valmistamiseen, Plov, jonka jälkeen pääsemme itse nautiskelemaan sitä. Kansallisruoka koostuu riisistä, vihanneksista ja erilaisista mausteista. Usein sen valmistamisessa käytetään lampaan lihaa ja se paistetaan pannulla. Ruokaa nautiskellessa saattaa tulla mieleen valencialainen paella!

Päivä 9 – Samarkand – Taŝkent
Aamiaisen jälkeen jatkamme vielä kaupunkikiertoajelua Samarkandissa. Tutustumme lähemmin paikkoihin, joissa emme eilen ehtineet vierailla, muun muassa vaikuttavaan Bibi-Khanumin moskeijaan, joka oli aikansa suurin. Ennen kuin nautimme päivän lounaan, ehdimme tutustua värikkääseen Siabin Basaarialueeseen. Myöhemmin iltapäivällä matkaamme pikajunalla Taŝkentiin, jonne matka kestää muutaman tunnin. Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen, jonka aikana voimme muistella menneen viikon ikimuistoisia kokemuksia. Huoneet hotellissa voi pitää aina siihen saakka, kunnes aloitamme matkan kohti lentoasemaa. Lento kohti Helsinkiä lähtee seuraavan vuorokauden puolella.   

Päivä 10 – Kotimatka
Aikainen bussikuljetus lentokentälle ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. On tullut aika sanoa hyvästit Samarkandille ja Uzbekistanille, ainakin tällä kertaa, ja toivottavasti monen monta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Samarkand
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (mukaan lukien maan sisäiset lennot)
• Viisumi
• Majoitus
• 8 aamiaista (tai 9 riippuen lentoajoista)
• 8 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Taŝkent.

Päivä 2
Saapuminen Taŝkentiin. Kaupunkikiertoajelu. Lento Urgenchiin ja bussikuljetus Hivaan.Täysihoito. Kaksi hotelliyöpymistä Hivassa.

Päivä 3
Kaupunkikiertoajelu Hivassa. Täysihoito.

Päivä 4
Hiva – Buhara. Bussikuljetus Urgenchiin, junamatka Buharaan, noin 450 km. Täysihoito. Kolme hotelliyöpymistä Buharassa.

Päivät 5 – 6
Retkipäiviä. Täysihoito.

Päivä 7
Buhara – Gijduvan – Samarkand, bussi noin 300 km. Täysihoito. Kaksi hotelliyöpymistä Samarkandissa.

Päivä 8
Kaupunkikiertoajelu Samarkandissa jatkuu aamupäivällä. Täysihoito (päivän aikana nautiskelemme kanskallisruokaa Plovia).

Päivä 9
Samarkand – Taŝkentiin. Kaupunkikiertoajelu Samarkandissa jatkuu aamupäivällä. Pikajunamatka. Täysihoito, sisältäen matkanpäätösillallisen. Huoneen voit pitäää aina siihen saakka, kunnes lähdemme kohti lentoasemaa. Lento kohti Helsinkiä lähtee seuraavan vuorokauden puolella.

Päivä 10
Reittilento Taŝkent – Helsinki. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Uzbekistan

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Samarkand, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Passi ja viisumi
Pohjoismaiden kansalaiselta ei vaadita viisumia Uzbekistaniin, jos maassaolo ei ylitä 30 vuorokautta. Lentoyhtiötä varten vaaditaan täydelliset passitiedot. Huomioithan myös, että passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta Suomeen saapumisen jälkeen.

Valuutta ja ostokset
Maan valuuttaa vaihdtaan ainoastaan pankeissa ja valuutanvaihtopisteissä. Taŝkentissa on muutama pankkiautomaatti. Maan valuuttaa ei saa viedä maan rajojejn ukopuolelle. Helpoimmin vaihdettava valuutta on USD ja toissijainen EUR. Huomioithan, että setelien tulee olla uusia, ne eivät saa olla myöskään kuluneita eikä taitettuja, vaan täysin sileitä. 

Koska tämän matkan hintaa sisältyy lähes kaikki, muun muassa retket ja ateriat, et tule tarvitsemaan kovinkaan paljon käteistä rahaa kiertomatkan aikana. Muistahtan kuitenkin, että ruokajuomat eivät sisälly matkan hintaan. Varaathan myös tarpeeksi käteistä rahaa omia ostoksia varten, samoin kuin yhteistä juomarahakassaa varten (katso teksti otsikon "Juomarahat" alta). Valuuttaa voit usein vaihtaa myös hotellien vastaanotoissa kiertomatkan aikana.

Kiertomatkamme aikana sinulle tarjoutuu useita tilaisuuksia tehdä ostoksia paikallisilla markkinoilla ja putiikeissa, joissa hinnatkin ovat lähes poikkeuksetta edullisemmat kuin suuremmissa kaupoissa ja tavarataloissa. Paras valuutta tehdä ostoksia on USD ja varaa mielellään mukaan myös pienempiä kuin USD 100 seteleitä. 

Puuvilla- ja silkkituotteet, itämaiset matot ja keramiikka ovat useiden ostoslistalla. Sinulla on mahdollisuus käydä useissa basaareissa, joista voi tehdä edullisia löytöjä. 

USD 15 päiväbudjetilla pärää melko hyvin (ei suurempia ostoksia). Suurempia ostoksia voi maksaa useimmiten joko USA:n dollareilla tai euroila, kun taas pienemmät ostokset, juomat, pikku herkut ja niin edelleen maksetaan paikallisessa valuutassa. Hintaesimerkkejä: olu EUR 10, paikallinen viinipullo EUR 25. Paikallista valuuttaa ei voi vaihtaa takaisin, eikä viedä pois maasta.   

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 65 USD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.J os haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Uzbekistanissa vallitsee mannermainen ilmasto, joka vaihtelee eri vuodenaikojen mukaan. Kesän kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu ja vastaavasti talven kylmimmät kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu. Syys- ja lokakuussa, joille TEMAn kiertomatkat sijoittuvat on lämpötila erittäin mieluinen, päivällä se vaihtelee noin 20 - 28 asteen välillä. Illat voivat olla jo hieman viileämpiä. Muistathan ottaa mukaan hyvät jalkineet, jotka sopivat kävelyretkille. 

Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Muuta hyödyllistä tietoa matkan varrelle
Suosittelemme, että otat mukaan "tavallisen matka-apteekin", johon kannattaa muun muassa pakata mukaan lääkeitä, jotka auttavat elimistön nesteen puutostilassa. Muistathan pitää huolta myös käsihygieniasta. Apteeekissa käynti ennen matkaa on siis suositetavaa.

Matkalla on paljon mielenkiintoista valokuvattavaa, mutta muutama seikka kannattaa pitää mielessä. Lentokentillä, eilä rautatieasemila saa valokuvata ilman lupaa. Myöskään poliiseja, eikä sotilaita saa valokuvata. Tema-opas kertoo mielellään valokuvaukseen liittyvistä yksityiskohdista enemmän.

Lue lisää Uzbekistanista, passi- ja viisumiasioista ja matkailuterveydestä
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja  hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2019-10-15 ..

Lentotiedot

..

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Istanbul
2019-10-15
19:00
2019-10-15
22:25
Turkish Airlines, 1764
Istanbul
Tashkent
2019-10-16
00:05
2019-10-16
06:35
Turkish Airlines, 368
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2019-10-24
08:30
2019-10-24
11:50
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Helsinki
2019-10-24
14:40
2019-10-24
18:05
Turkish Airlines, 1763
10 päivää Satumainen Samarkand Helsinki 2 080 EUR Täynnä
2020-04-07 ..

Lentotiedot

..

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Istanbul
2020-04-07
12:40
2020-04-07
16:10
Turkish Airlines, 1762
Istanbul
Tashkent
2020-04-07
18:35
2020-04-08
01:05
Turkish Airlines, 370
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2020-04-16
09:00
2020-04-16
12:20
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Helsinki
2020-04-16
14:40
2020-04-16
18:05
Turkish Airlines, 1763
10 päivää Satumainen Samarkand Helsinki 2 450 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2020-10-13 ..

Lentotiedot

..

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Istanbul
2020-10-13
12:40
2020-10-13
16:10
Turkish Airlines, 1762
Istanbul
Tashkent
2020-10-13
18:35
2020-10-14
01:05
Turkish Airlines, 370
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Tashkent
Istanbul
2020-10-22
09:00
2020-10-22
12:20
Turkish Airlines, 369
Istanbul
Helsinki
2020-10-22
14:40
2020-10-22
18:05
Turkish Airlines, 1763
10 päivää Satumainen Samarkand Helsinki 2 450 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma
 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.