Uutuus

Satumainen SamarkandMatka tarunhohtoista Silkkitietä pitkin

Silkkitie tunnettiin kaikkialla maailmassa. Sitä pitkin kuljetettiin kultaa, mausteita ja ennen kaikkea kallisarvoista ja harvinaista silkkiä Kiinasta Välimeren alueelle jo 100 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tutustumme tuon ajan tärkeimpiin kauppakaupunkeihin, kuten Hivaan, Buharaan ja salaperäisten myyttien ympäröimään Samarkandiin. Myös lumoava Taŝkent on mukana monipuolisessa matkaohjelmassamme. Emme ole myöskään unohtaneet mahtavia moskeijoita, värikkäitä markkinoita ja vilkkaita basaarialueita, joihin pääset tutustumaan matkan aikana. Tervetuloa historiallisten karavaanien jäljille ja kokemaan ainutlaatuista tunnelmaa Tuhannen ja yhden yön tarinoista! 

Tärkeää tietoa

Maat: Uzbekistan

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 10 päivää

Ryhmän koko: 20-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Taškentin basaari
 • Hivan keskiaikainen keskusta
 • Buhara, Silkkitien metropoli
 • Samarkand - Sinisten moskeijoiden kaupunki
 • Registanin aukio ja Bibi Khanumin moskeija

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Tashkent
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (mukaan lukien maan sisäiset lennot)
• Viisumi
• Majoitus
• 8 aamiaista (tai 9 riippuen lentoajoista)
• 8 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

Header Image Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Tashkent.

Päivä 2
Saapuminen Tashkentiin, ja kuljetus hotellille. Kaupunkikiertoajelu. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Tashkentissa.

Päivä 3
Tashkent – Nukus – Hiva. Lento- ja bussimatka, bussimatka noin 180 km. Vierailu Savitsky-museossa Nukuksessa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Hivassa.

Päivä 4
Kaupunkikierros Hivassa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Hiva – Buhara, bussimatka noin 450 km. Aamiainen, kevyt lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Buharassa.

Päivät 6-7
Kaupunkikierrokset. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Buhara-Gijduvan-Samarkand, bussimatka noin 240 km. Vierailu tunnetussa keramiikkipajassa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Samarkandissa.

Päivä 9
Kaupunkikierros. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen. Iltaretki Registan-aukiolle.

Päivä 10
Reittilento Tashkent – Helsinki. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Uzbekistan

Asukasluku 27,8  milj
Pinta-ala 447.400 km²
Valuutta Uzbekistanin som, UZS
Uskonto Islam, kristinusko.
Kieli Uzbekki, venäjä.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Tashkent, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelustamme).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain kiertomatkalle, myönnämme matkan hinnasta alennuksen.

Eri lähtöpäiville on varattu erilaisia lentojärjestelyjä, joten päiväohjelma voidaan toteuttaa eri järjestyksessä. 

Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!

Passi ja viisumi
Pohjoismaiden kansalaiselta ei vaadita viisumia Uzbekistaniin, jos maassaolo ei ylitä 30 vuorokautta. Lentoyhtiötä varten vaaditaan kuitenkin täydelliset passitiedot. Huomioithan myös, että passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta Suomeen saapumisen jälkeen.

Valuutta ja ostokset
Maan valuuttaa vaihdetaan ainoastaan pankeissa ja valuutanvaihtopisteissä. Taŝkentissa on muutama pankkiautomaatti. Muualla maassa on pankkiautomaatteja hyvin rajoitetusti. Maan valuuttaa ei saa viedä maan rajojejn ukopuolelle. Helpoimmin vaihdettava valuutta on USD ja toissijainen EUR. Huomioithan, että setelien tulee olla uusia, ne eivät saa olla myöskään kuluneita eikä taitettuja, vaan täysin sileitä.
Koska tämän kiertomatkan hintaan sisältyy lähes kaikki, muun muassa retket ja ateriat, et tarvitse paljon käteistä rahaa kiertomatkan aikana. Muistathan kuitenkin, että ruokajuomat eivät sisälly matkan hintaan. Varaa myös tarpeeksi käteistä rahaa omia ostoksia varten, samoin kuin yhteistä juomarahakassaa varten (katso teksti otsikon "Juomarahat" alta). Valuuttaa voit usein vaihtaa myös hotellien vastaanotoissa kiertomatkan aikana.
Kiertomatkamme aikana sinulle tarjoutuu useita tilaisuuksia tehdä ostoksia paikallisilla markkinoilla ja putiikeissa, joissa hinnatkin ovat lähes poikkeuksetta edullisemmat kuin suuremmissa kaupoissa ja tavarataloissa. Paras valuutta tehdä ostoksia on USD, varaa mielellään mukaan myös pienempiä kuin USD 100 seteleitä.

Puuvilla- ja silkkituotteet, itämaiset matot ja keramiikka ovat useiden ostoslistalla. Matkan aikana sinulla on mahdollisuus käydä useissa basaareissa, joista voi tehdä edullisia löytöjä.

USD 15 päiväbudjetti on usein sopiva (ei kalliimpia ostoksia). Kalliimmat ostokset voi maksaa useimmiten joko USA:n dollareilla tai euroilla, kun taas edullisemmat ostokset, kuten juomat ja pikku herkut maksetaan paikallisella valuutalla. Hintaesimerkkejä: Olut EUR 10 ja paikallinen viinipullo EUR 25. Huomioithan, että paikallista valuuttaa ei voi vaihtaa takaisin, eikä myöskään viedä pois maasta.  

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemmekin, että varaat noin 65 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa on kulloinkin sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Uzbekistanissa vallitsee mannermainen ilmasto, joka vaihtelee eri vuodenaikojen mukaan. Kesän kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu ja vastaavasti talven kylmimmät kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu. Keväällä ja syksyllä lämpötila on erittäin mieluinen. Päivällä se vaihtelee noin 20 - 28 asteen välillä. Illat voivat olla jo hieman viileämpiä. Muistathan ottaa mukaan hyvät jalkineet, jotka sopivat kävelyretkille.
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Muuta hyödyllistä tietoa matkan varrelle
Suosittelemme, että otat mukaan "tavallisen matka-apteekin", johon kannattaa pakata mukaan muun muassa lääkkeitä, jotka auttavat nestehukan oireissa. Muistathan pitää huolta myös käsihygieniasta. Apteeekissa käynti ennen matkaa on siis suositetavaa.

Matkalla on paljon mielenkiintoista valokuvattavaa, mutta muutama seikka kannattaa pitää mielessä. Lentokentillä ja rautatieasemilla ei saa valokuvata ilman lupaa. Myöskään poliiseja ja sotilaita ei saa valokuvata. Tema-opas kertoo mielellään valokuvaukseen liittyvistä yksityiskohdista enemmän.

Lue lisää Uzbekistanista, passi- ja viisumiasioista ja matkailuterveydestä
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista löydät kotisivujemme Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.


Tässä muutamia mielenkiintoisia lukuvinkkejä:

Sovjetistan : matka Turkmenistaniin, Kazakstaniin, Tadžikistaniin, Kirgisiaan ja Uzbekistaniin
Kirjailija: Erika Fatland

Silkkitiet: Uusi maailmanhistoria

Kirjailija: Peter Frankopan

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.