Elämysten Ahvenanmaa pyöräillen– Saaria, vanha Postitie ja herkuttelua

Idylliset pyöräilyreitit, vaihteleva luonto ja meren läheisyys luovat täydelliset puitteet leppoisalle pyöräilymatkalle karun kauniilla Ahvenanmaalla. Lähes jokaisen tienmutkan takana odottaa kaunistakin kauniimpi merinäkymä tai vehreä niitty. Sileät rantakalliot ja mielenkiintoiset nähtävyydet ovat aina lähellä. Lämpimästi tervetuloa pyöräilemään kanssamme Ahvenanmaalle!


Huom! Matkamme Ahvenanmaalle alkaa laivamatkalla Turusta.

Tärkeää tietoa

Maat: Ahvenanmaa

Matkatyyppi: Pyöräilymatka - Risteily - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 5 päivää

Ryhmän koko: 15-18 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Idylliset pyöräilyreitit
 • Panimokierros ja oluenmaistajaiset
 • Kastelholman linna
 • Havsvidden Resort
 • Kävelyretki Maarianhaminassa

Päiväohjelma
Kesä 2023  

Päivä 1 – Saapuminen Ahvenanmaalle – Pyöräilyä Maarianhamina – Grelsby
Merimatkalla Ahvenanmaalle nautimme merihenkisen aamiaisen.

Tervetuloa Ahvenanmaalle ja sen pääkaupunkiin Maarianhaminaan. Ahvenanmaan saaristoalue on yksi maailman suurimmista saaristoalueista. Sen 6 700 nimettyä saarta ja 20 000 pienempää saarta ja luotoa tarjoavat loputtomasti uutta löydettävää. Miellyttävän merimatkan jälkeen kävelemme yhdessä pyörävuokraamoon ja tutustumme seuraavien päivien ajopeleihimme.

Päivän päämäärämme on viehättävä Grelsbyn kylä, jossa ovat vierailleet aikoinaan kuninkaat Kustaa Vaasa ja Kustaa IV Adolf. 

Ajelemme läpi kauniiden ahvenanmaalaisten kylien, kunnes saavumme saaren kuuluisaan Panimoravintola Stallhageniin. Opastetun panimokierroksen ja olutmaistajaisten jälkeen on aika nauttia herkullinen tervetuloillallinen.

Myöhäisen lounaan jälkeen pyöräilemme Stalldalenin pensionaattiin, jonne majoitumme pyöräilymatkamme ensimmäiseksi yöksi.

Pyöräilykilometrejä noin 20 km.

Päivä 2 – Historiallinen Ahvenanmaa ja pyöräillen  Havsviddeniiin
Tänään tutustumme lähemmin Ahvenanmaan mielenkiintoiseen historiaan. Nautittuamme aamiaisen pyöräilemme vaikuttavalle Kastelholman linnalle, johon tutustumme opastetun kierroksen merkeissä. Linnaa alettiin rakentaa jo 1300-luvun loppupuolella, ja siitä tuli Ahvenanmaan hallintokeskus 1400-luvun alussa. Kaarle XI vieraili linnassa leskikuningatar Hedvig Eleonoran kanssa. Vierailu antoi aiheen Fredrik Paciuksen ja Zachris Topeliuksen kuuluisaan Kaarle Kuninkaan metsästys -oopperaan. Tutustumme myös Kastelholman kruununvankila Vita Björniin, joka rakennettiin jo vuonna 1784 ja se oli käytössä vankilana aina vuoteen 1975 saakka.

Linna- ja museovierailun jälkeen pyöräilemme lyhyehkön matkan yhteen Ahvenanmaan suosituimmmista kulinaarikohteista. Smakby on tunnettu saaren kuuluisimmasta kokista, Micke Björklundista. Ravintolan konseptin perusajatuksena on ruoan puhtaus ja eettisyys. Smakbyssä nautimme makuhermoja kutkuttelevan lounaan.

Pyöräilymaasto tänään on hieman kumpuilevaa ja päivän pyöräilyreittimme varrelle jää viikinkien vanhoja vesireittejä.

Päivän reittimme varrelle jää Saltvikin kylä, joka on myös tunnettu viikingeistä. Uskotaan, että juuri Saltvikissa asui aikoinaan jopa viikinkien eliittiä. Jännittävistä viikingeistä, heidän perinteistään ja tavoistaan kuulemme lisää pyöräilymatkamme aikana.

Seuraavan yön majapaikkaamme, Havsvidden Resortia, voisi kuvailla rentoutujan paratiisiksi. Täällä on mahdollisuus nauttia saunasta, porealtaista, hieronnasta ja erilaisista hoidoista.

Pyöräilykilometrejä noin 30 km.

Päivä 3 – Pyöräillen Havsviddenistä Snäckön kautta Maarianhaminaan
Tänään on vuorossa pyöräilymatkamme pisin päivä. Aamiaisen jälkeen aloitamme pyöräilyn kohti Ahvenanmaan pääkaupunkia Maarianhaminaa, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Jatkamme Getan-kylästä länteen Snäckön saarelle. Poljettuamme perille, vaihtuu kulkuneuvomme hetkiseksi lauttaan, joka kuljettaa meidät Skarpnåtövikeniin.

Lauttamatkan jälkeen nousemme jälleen satulan selkään ja poljeskelemme rauhalliseen tahtiin nauttien samalla ainutlaatuisista saaristomaisemista, joita muistelet varmasti vielä matkan jälkeenkin. Reittimme varrelle jää perinteisiä pieniä kyliä ja sopivan hetken tullen, pidämme lonastauon perinteisen TEMAn retkilounaan merkeissä.

Reittimme sivuaa historiallista Postitietä, joka kulki kuningatar Kristiinan aikana vuodesta 1638 lähtien Tukholmasta Turkuun ja edelleen Ahvenanmaan kautta Pietariin. Tuohon aikaan Ahvenanmaa oli osa Ruotsin valtakuntaa. Kun kaupunkien väliset suorat postikuljetukset alkoivat 1910, Ahvenanmaa kuului vielä Venäjän imperiumiin.

Maarianhaminaan saavumme illansuussa ja majoitumme korkeatasoiseen hotelliin seuraavaksi kahdeksi yöksi. Kaupunki perustettiin jo 21.2.1861. Se on saanut nimensä, Maariansatama, Maria Aleksandrovan, Venäjän keisari Aleksanteri II:n puolison mukaan.

Ilta Maarianhaminassa on varattu omille tutkimusretkille.

Pyöräilykilometrejä noin 60 km.

 Päivä 4 – Veneretki Kobba Klintarille ja kävelyretki Maarianhaminassa
Tänään vaihtuvat polkupyörät veneisiin ja teemme mielenkiintoisen veneretken Kobba Klintarille, joka sijaitsee lähellä Maarianhaminaa. Matka sinne kestää vain 10 minuuttia, ja toisella puolella avautuu avomeri. Ahvenanmaalaiset ovat varsin ylpeitä Kobba Klintarista ja esittelevät sitä mielellään ystävilleen ja tuttavilleen, varsinkin jos suvussa on merimiehiä.

Tämä on merimiehille tavallaan ahvenanmaalainen vapaudenpatsas. Aikoinaan he itkivät saapuessaan kotiin jopa vuodenkin pituisilta matkoiltaan, ja he itkivät taas nähdessään luotojen jäävän taakse ja häviävän näkyvistä. Monet vanhat merikarhut ovat istuneet täällä tarinoimassa kyynelten vieriessä poskia pitkin. Lähtiessään aikoinaan merille he eivät voineet mitenkään aavistaa istuvansa vielä tulevaisuudessa Kobba Klintarilla viinilasillisen äärellä.

Luotsiaseman valtava sumusireeni näyttää kolmikerroksisen talon kokoiselta trumpetilta. Vanha kuulamoottori pumppaa siihen painetta ja toimii vieläkin. Moottori käynnistetään kesäkuukausina tavallisesti kerran päivässä, usein klo 13, jolloin saarella on eniten ihmisiä.

Kobba Klintarilta palaamme takaisin Maarinahaminaan ja tutustumme Tema-oppaan johdolla kävellen lähemmin viehättävään Ahvenanmaan pääkaupunkiin.

Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen.

Päivä 5 – Maarianhamina ja kotimatka
Pyöräilymatkamme Ahvenanmaalla on tullut päätökseen. Monen monta kokemusta rikkaampana aloitamme kotimatkan iltapäivällä kohti Turkua, jonne saavumme illan suussa. Laivalla pääsemme nauttimaan vielä illallisbuffetista. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Laivamatkat Turku – Maarianhamina – Turku
• Matkatavaroiden säilytys laivalla
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 5 aamiaista
• 2 lounasta, joista toinen retkilounas
• 2 illallista
• Panimokierros ja oluenmaistajaiset
• Polkupyörän vuokraus & matkatavaroiden kuljetus
• Meriretki kahvitarjoilun kera
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Laivamatka Turusta Marianhaminaan. Pyöräilyä Grelsbyhyn, noin 20 km. Opastettu kierros ja tervetulolounas Stallhagenin panimolla. Yksi hotelliyöpyminen Grelsbyssä. Aamiainen ja tervetuloillallinen.

Päivä 2
Pyöräilyä Saltvikistä Havsviddeniin, noin 30 km. Vierailu Kastelholman linnassa ja Kruununvankila Vita Björnissä. Lounas Micke Björklundin Smakbyssä. Yksi hotelliyöpyminen Havsviddenissä Getassa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Pyöräilyä Havsviddenistä Maarianhaminaan, noin 60 km. Lauttamatka Snäckön saarelta Skarpnåtövikeniin. Vapaailta Maarianhaminassa. Kaksi hotelliyöpymistä Maarianhaminassa. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Veneretki Ahvenanmaan edustalla. Kävelyretki Maarianhaminassa Tema-oppaan kanssa ja matkanpäätösillallinen. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 5
Kotimatka Maarianhaminasta Turkuun. Aamiainen ja Illallisbuffet laivalla.

Ahvenanmaa

Asukasluku n. 30 000
Pinta-ala 13 325 km²
Uskonto Kristinusko
Valuutta Euro (EUR)
Kieli Suomi ja Ruotsi

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen laivamatka Turku – Maarianhamina, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, kaikki ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Laivamatka
Menomatka M/S Glory

Lähtö: Turku to 17.08.2023 klo 08.45

Saapuminen: Maarianhamina to 17.08.2023 klo 14.10

Paluumatka M/S Viking Grace

Lähtö: Maarianhamina ma 21.08.2023 klo 14.25

Saapuminen: Turku ma 21.08.2023 klo 19.50

Valuutta

Euro (EUR)

Tavallisimmat luottokortit toimivat useimmissa pankkiautomaateissa ja käyvät maksuvälineenä.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelmassa mainitut ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Muistathan ottaa mukaan mukavat kengät, joissa jaksat kävellä kaupungeissa ja nähtävyyksiä katselemassa.

Lue lisää Ahvenanmaasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. Visit Ålandin kotisivuilta löytyy myös mielenkiintoista tietoa Ahvenanmaasta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

TÄRKEÄÄ TIETOA PYÖRÄILYMATKOISTA JA VALMISTAUTUMISESTA PYÖRÄILYMATKAAN!
Nauttiaksesi pyöräilymatkasta ja saadaksesi siitä kaiken irti kannattaa tutustua seuraaviin vinkkeihin ja ohjeisiin.

Pyöräilytottumus
Pyöräilymatkamme on luokiteltu vaativuustason mukaan kolmeen luokkaan. Useimmat matkat ovat vaativuustasoltaan kohtalaisia, keskivaativia, jolloin päiväetappien pituus vaihtelee 20 km ja 65 km välillä ja korkeuserot ovat kohtuullisia. Näille matkoille riittää normaali peruskunto ja tottumus pyöräilyyn. Kannattaa tehdä harjoituksen vuoksi muutama pidempi 20–30 km pyörälenkki ennen matkaa, mieluiten pyörällä jossa on käsijarrut.

Polkupyörät
Polkupyörät noudetaan heti Maarianhaminaan saavuttaessa ja palautetaan kolmannen pyöräilypäivän jälkeen Maarianhaminassa. Polkupyörät tällä matkalla ovat 7-vaihteisia pyöriä (naisten- ja miestenpyöriä). Pyörissä on sekä käsi- että jalkajarrut.  Pyöräilylaukku on lainattavissa.

Huoltomekaanikko on tarkistanut polkupyörän kunnon ennen sen toimitusta.

Tälle matkalle voit varata myös sähköpyörän, joita on kuitenkin rajoitettu määrä. Lisähinta on 125 EUR. Mikäli haluat varata sähköpyörän, ilmoitathan siitä varauksen tekemisen yhteydessä. 

Tavallinen pyöräilypäivä
Aamiaisen jälkeen ryhmä kokoontuu käymään oppaan johdolla läpi päivän etapin ja matkan varrelta löytyvät kohokohdat. Sen jälkeen noustaan pyörän selkään. Sovituissa paikoissa ryhmä kokoontuu taas yhteen pitämään vesi- tai lounastaukoa tai tutkimaan oppaan johdolla jotain nähtävyyttä. Päiväetappien pituus käy ilmi matkan ohjelmasta ja useimpina päiväin palataan takaisin hotelliin iltapäivän aikana. Ehdit käydä suihkussa ja levähtää ennen illallista.

Huomioithan, että pyöräilyreitteihin saattaa tulla muutoksia reittien varrella.

Hotellit
Olemme valinneet hotelleja, jotka sopivat parhaiten kokonaisuuteen niin pyöräilyreittien, luonnon kuin hotellin tunnelmankin puolesta. Luksusta on harvoin luvassa, vaan useimmiten hotellit ovat pienehköjä, keskitason, kolmen tähden hotelleja. Ne voivat olla esimerkiksi perheomisteisia pensionaatteja, tai pikkukaupunkihotelleja. Huoneissa on aina oma suihku ja wc. Yleensä hotellia vaihdetaan matkan aikana 2–3 kertaa. Hotellitiedot löydät matkan Hyvä tietää -osiosta, muutokset ovat mahdollisia.

Ateriat
Aamiainen sisältyy aina matkan hintaan, usein myös lounas. Matkaohjelmasta löydät tarkemmat tiedot matkan hintaan sisältyvistä aterioista, myös mahdollisista illallisista. Ravintolalounailla ja -illallisilla ruokajuomat eivät sisälly matkan hintaan, vaan maksat ne erikseen paikan päällä.

Matkatavarat
Matkatavarat kuljetetaan puolestasi hotellista toiseen.

Varustevinkit
Pakkaa mukaan pienehkö selkäreppu. Pyöräilyhousut tai geelipehmuste satulaan sekä pyöräilykäsineet ovat hyödylliset, mutta eivät pakollisia. Voit lainata pyöräilykypärän, mutta oma pyöräilykypärä on varmasti mukavampi, joten suosittelemme että otat sen mukaan. Epävakaisella säällä voi sade- tai tuulitakki olla tarpeen.

Pyöräilijän muistilista
Pyöräilymatkalle varustaudutaan luonnossa liikkumiseen, mutta mitään kalliita erikoisvarusteita ei tarvita. Alla on luettelo suositteluista varusteista, joista useimmat varmaan löytyvät kotoasi. Mahdolliset matkakohtaiset lisätiedot ja suositukset löydät matkan Hyvä tietää -otsikon alta.

– Pyöräilyhousut tai geelipehmuste satulaan

– Pyöräilykypärä 

– Pyöräilykäsineet

– Kevyet urheilukengät

– Lämmin pusero

– Sadeasu, tuulitakki

– Uima-asu

– Pienehkö selkäreppu

– Veitsi, haarukka ja lusikka

– Muki ja juomapullo

– Pullonavaaja ja korkkiruuvi

– Aurinkolasit ja -voide

– Pieni matka-apteekki

– Muistikirja ja kynä

– Kamera, muistikortteja ja laturi

– Pieni taskulamppu

Tärkeää muistaa
Muistathan ilmoittaa meille pituutesi varauksen yhteydessä, jotta voimme varmistaa sen, että saat juuri sinulle sopivan pyörän. Tämän tiedon täytät Minun matkani -osiossa. Tarvitsemme tämän tiedon heti varauksen tekemisen jälkeen, mutta viimeistään kuukautta ennen lähtöpäivää.

Tervetuloa pöräilemään kanssamme Ahvenanmaalle!

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
17.08.2023 5 päivää Elämysten Ahvenanmaa pyöräillen Turku 1 150 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Pyöräilymatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.