Uutuus

Pohjois-Englanti ja LontooLiverpool, Lake District ja York

Monipuolisella Pohjois-Englannin kiertomatkalla tutustumme Beatlesin vauhdikkaaseen maailmaan Liverpoolissa, Shakespearen saloihin Stratford-upon-Avonissa ja kuuluisiin runoilijoihin, kuten Wordsworthiin ja Coleridgeen romanttisella Lake Districtillä. Nautimme perinteisen iltapäiväteen viehättävässä Bownessissa, jossa voi ihailla Windemeren kauniita maisemia. Villiin kauniiseen maaseutuun on myös helppo kuvitella Beatrix Potterin kaikki satueläimet. Whitbystä matkustamme klassisella höyryveturijunalla pitkin Pohjois-Yorkshiren nummia ennen kuin saavumme Yorkiin, jossa keskiaikaisen kaupungin jännittävät kadut tulevat tutuiksi. Matkamme päättyy Lontooseen, jossa voi itse päättää, mitä haluat tehdä.

Tärkeää tietoa

Maat: Iso-Britannia, Englanti

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Liverpool ja vierailu The Beatles Storyssa
 • Luonnonkaunis ja romanttinen Lake District
 • Viehättävä York ja sen vaikuttava katedraali
 • Junamatka Whitbystä Yorkiin halki North Yorkshire Moorsin
 • Omaa aikaa Lontoossa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Saapuminen Manchesteriin ja Liverpool
Monipuolinen viikkomme Pohjois-Englannissa voi alkaa! Lyhyehkön lentomatkan jälkeen saavumme Manchesterin lentoasemalle, jossa Tema-opas toivottaa meidät tervetulleiksi. Manchesteristä ajelemme naapurikaupunki Liverpooliin, jonne majoitumme kiertomatkamme ensimmäiseksi yöksi.

Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 – The Beatles ja Pohjois-Englannin järviseutu
Liverpoolin kaupunkikierrosta on vaikea erottaa Beatlesistä. Kierroksellamme näemme ja koemme niin Liverpoolin musiikki- ja jalkapallokaupungin mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuin The Beatlesiinkin liitettyjä merkittäviä paikkoja, kuten Johnin ja Paulin kodin, Penny Lanen ja Strawberry Fieldsin.

Liverpoolin historia ulottuu yli 800 vuotta taaksepäin, ja se on Lontoon lisäksi kaupunki, jossa on eniten suojeltuja rakennuksia Englannissa, sen merihenkinen historia näkyy edelleenkin kaupunkikuvassa. Albert Dock on yksi Englannin suosituimmista matkailunähtävyyksistä, ja juuri siellä sijaitsevat muun muassa The Beatles Story, Tate Liverpool -galleria ja Merseysiden merimuseo. Tämä eläväinen kaupunki saa lähes kenet tahansa tuntemaan olonsa kotoisaksi. Monen monta kokemusta rikkaampana on aika jättää Liverpool ja otammekin kurssin kohti Pohjois-Englannin kaunista järviseutua.

Iltapäivällä saavumme järviseudulle, joka on myös Englannin suurin kansallispuisto. Täältä löytyvät varmastikin maan niin kauneimmat kuin romanttisimmatkin maisemat, samoin kuin Englannin korkein vuori, Scafell Pike, ja maan syvin järvi, Wastwater. Maan suurimmalla järvellä, Windermere-järvellä, teemme veneretken, jonka aikana meille tarjoutuu mahdollisuus nauttia toinen toistaan upeimmista maisemista. Täällä sijaitsevat silmiä hivelevät puutarhat ovat vierailun arvoisia mihin vuodenaikaan tahansa. Ihastu ja lumoudu, kuten niin monet runoilijat ja taiteilijat ovat tehneet vuosien varrella. Wordsworth, Turner, Constable ja Beatrix Potter ovat vain muutamia maineikkaita nimiä, joille Windermere ja sen ainutlaatuinen ympäristö ovat toimineet inspiraation lähteinä. Illalla on vuorossa yhteinen illallinen.

Päivä 3 – Wordsworth ja perinteinen iltapäivätee Windermeressä
Tänään saat tietää enemmän Lake Districtistä ja erityisesti William Wordsworthista, joka asui ja työskenteli Grasmeressä, Cumbrian ehkäpä viehättävimmässä kylässä. Hänen perintönsä on nähtävissä Doves Cottagessa, Daffodil Gardenissa ja hänen yksinkertaisessa hautakivessään St Oswald's Churchin kirkkomaalla. William ja hänen sisarensa opettivat 1800-luvun alussa pienessä kyläkoulussa, jossa nykyään sijaitsee Sarah Nelsonin piparkakkukauppa, jossa vierailua emme suosittele väliin jätettäväksi.

Bownessissa Windermeren rannalla nautimme perinteisen iltapäiväteen. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 4 – Yorkshire ja Whitby
Matka suuntautuu nyt itään ja ajelemme kauniin Yorkshire Dalesin kansallispuiston läpi. Puisto on yksi Britannian tärkeimmistä alueista, kasviston ja eläimistön rikkauden ja monimuotoisuuden vuoksi. Täällä näemme luonnonkukkia niityillä ja laitumilla sekä useita lintulajeja ja turvesoita laaksoissa ja nummilla. Kanervien välistä pilkottavat ainutlaatuiset kalkkikivipaljastumat. Näitä maisemia muistelee vielä pitkään matkan jälkeenkin.

Lounasaikaan saavumme Whitbyn rannikkokaupunkiin. Kaupungin talot ovat nimensä mukaisesti valkoisia, ja Whitby näyttääkin perinteiseltä pieneltä rannikkokaupungilta kauniiden kallioiden ja laakeiden lahtien keskellä. Nyt on aika matkustaa ajassa taaksepäin ja kuulla legendoja niin salakuljettajista kuin itse Draculastakin. Juuri täällä Whitbyssä, Royal-hotellissa, Bram Stoker kirjoitti menestysromaaninsa Draculasta. Kirjan mukaan juuri täällä venäläinen kuunari Demeter törmäsi East Cliffin alapuolella olevaan laituriin ja suuri koira hyppäsi maihin. Alukselle jäi kuolleena lojumaan laivan miehistö. Vampyyri saattoi ottaa monta muotoa, ja koira olikin yksi niistä, toisin sanoen Kreivi Dracula oli tullut nyt Englantiin.

Iltapäivällä nousemme klassiseen höyryjunaan ja matkustamme pitkin North Yorkshire Moorsia, ohi pienten vanhojen asemien ja viehättävien kylien Pickeringiin, jossa kulkuneuvomme vaihtuu bussiin, joka kuljettaa meidät takaisin Yorkiin. Yorkiin saavumme alkuillasta ja illalla pääsemme nauttimaan perinteisestä pubi-illallisesta.

Päivä 5 – York – viikinkejä – goottilaista arkkitehtuuria ja Auden
Yorkin kaupunki suorastaan tihkuu mielenkiintoista historiaa. Roomalaiset asuivat Yorkissa jo ennen kuin skandinaavit asettuivat Yorkiin ja samalla tuhosivat sitä. Jorvik eli nykyinen York oli yksi viikinkien merkittävimmistä paikoista Englannissa, minkä voi edelleenkin aistia kaupungin ilmapiiristä. Roomalaisten rakentamasta vaikuttavasta muurista on yhä jäljellä osia, joille on mahdollista kiivetä ja ihailla kaupunkia hieman korkeammalta. Yhteisen kävelykierroksemme aikana Yorkin tuntemattomammatkin paikat tulevat tutuiksi.

York voi ylpeillä maailmankuululla runoilijallaan WH Audenilla, joka syntyi kaupungissa vuonna 1907. Audenin Funeral Blues on varmasti monille tuttu kuuluisasta elokuvasta ”Neljät häät ja yhdet hautajaiset”. Kaupunki tunnetaan myös upeasta arkkitehtuuristaan, goottilaisesta katedraalistaan ja monista ajan patinoimista mukulakivikaduistaan. Historiallisella Yorkilla on myös romanttinen puoli, kaupungissa yhdistyvätkin menneisyys ja nykyisyys mitä täydellisimmällä tavalla. Tiesitkö, että Yorkissa on enemmän aaveita kuin missään muussa Englannin kaupungissa? Aaveiden lisäksi kaupungista löytyy katutaiteilijoita, viihtyisiä kahviloita, perinteisiä pubeja ja hauskoja pikku putiikkeja.

Ilta on varattu omille seikkailuille, jolloin sinulla on mahdollisuus vierailla vaikkapa kaupungin kauniissa katedraalissa ja nauttia perinteinen pubi-illallinen.

Päivä 6 – Shakespearin Stratford-upon-Avon
Englannin kirjallisuus teemanamme jatkuu. Nyt otamme kurssin kohti etelää ja Stratford-upon-Avonia, joka yhdistetään läheisesti William Shakespeareen, syntyihän William juuri täällä. Kaupungista onkin muodostunut tärkeä kirjallisuuden ja kulttuurin keskus. Se sijaitsee Avon-joen varrella, kauniissa Warwickshiressä, joka on tänä päivänä yksi maan tärkeimmistä matkailukohteista. Shakespearin lisäksi kaupungin vanhahtava englantilaistunnelma hurmaa helposti kävijän kuin kävijän. Anne Hathaway's Cottage ja sen kaunis puutarha ovat tutustumisen arvoisia. Ennen kuin William ja Anne menivät naimisiin vuonna 1582, Anne asui juuri täällä. Rakennuksen vanhimmat osat ovat peräisin 1400-luvun puolivälistä, ja monet esillä olevista huonekaluista kuuluivat Hathawayn perheelle.

Lounastamme Stratford-upon-Avonissa, ennen kuin matkamme jatkuu kohti päivän päämäärää, Lontoota.

Saavumme Lontooseen myöhään iltapäivällä tai alkuillasta. Lontoota on vaikea verrata mihinkään muuhun maailman suurkaupunkiin, sen ”charmi” on kerrassaan ainutlaatuista. Täällä sekä Englannin että Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupungissa on vaikea olla kohtaamatta uusia kulttuureita, puhutaanhan Lontoossa yli 300:aa kieltä. Kulttuuritarjonta on valtava ja se elää jatkuvasti, kaupungissa on aina jotain uutta tekemistä, kuulemista, näkemistä ja kokemista.

Lontoossa arvostetaan vanhoja perinteitä ja merkittävää historiaa. Kaupunki voikin ylpeillä monilla asioilla, kuten kuninkaallisella kasvitieteellisellä puutarhalla, Westminster Abbeyllä, Tower Bridgellä, Greenwichin kuninkaallista observatoriota unohtamatta. Lontoossa majoitumme matkamme kahdeksi viimeiseksi yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin. Sinulle jää mukavasti aikaa tutkia kaupunkia omin päin – Lontoo on kaupunki, joka tarjoaa jokaiselle jotakin, ketään unohtamatta.

Päivä 7 – Lontoo
Tänään sinulla on mahdollisuus osallistua opastetulle kävelykierrokselle Lontoon keskustan alueella. Tema-opas tuntee erinomaisesti myös Lontoon nähtävyydet ja kulttuuriset tapahtumat, joten häneltä kannattaa kysyä vinkkejä vapaapäivään!

Päivä 8 – Kotimatka
Tänään on aika jättää hyvästit Englannille ja Lontoolle unohtumattoman viikon jälkeen. Vuorossa on bussikuljetus lentoasemalle ja kotimatka voi alkaa, monen monta muistoa rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Lentomatkat Helsinki – Manchester ja Heathrow – Helsinki  
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 4 illallista
• 1 iltapäivätee
• Höyryjunamatka Whitbystä Pickeringiin
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Helsinki – Manchester. Bussimatka Manchesterin lentoasema - Liverpool, noin 60 km. Hotelliyöpyminen Liverpoolissa. Aamiainen.

Päivä 2
Bussimatka Liverpool - Grasmere, noin 145 km. Kaupunkikierros Liverpoolissa sisältäen vierailun The Beatles Story-museossa. Veneretki Windermer-järvellä. Kaksi hotelliyöpymistä Pohjois-Englannin järviseudulla. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 3
Kokopäiväretki järviseudulla. Aamiainen ja iltapäivätee.

Päivä 4
Bussimatka Grasmere – Whitby, noin 220 km. Junamatka Whitby – Pickering, noin 2 t. Bussi Pickering – York, noin 40 km. Kaksi hotelliyöpymistä Yorkissa.

Päivä 5
Kaupunkikävely Yorkissa sisältäen vierailun Jorvikin viikinkikeskuksessa. Aamiainen.

Päivä 6
Bussimatka York – Stratford-upon-Avon – Lontoo, noin 165 km. Vierailu Anna Hathawayn kotimuseossa. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Lontoossa.

Päivä 7
Kaupunkikävely Lontoossa Tema-oppaan kanssa. Omaa aikaa Lontoossa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Lentomatka Lontoo – Helsinki. Aamiainen.

Iso-Britannia

Asukasluku 65,6 milj.
Pinta-ala 130 395 km²
Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.
Valuutta
 Punta (£, GBP)
Kieli
Englanti
Aikaero
Suomen aika -2 t.

Englanti

Asukasluku: 50.2 milj.
Pinta-ala: 130 395 km²
Uskonto: Kristittyjä 72 %, muslimeja 3%, hinduja 1%, juutalaisia 0.5%, lisäksi sikhejä ja buddhalaisia. Noin 15% ei tunnusta mitään uskontoa
Valuutta: Englannin punta (GBP)
Kieli: Englanti
Aikaero: Suomen aika -2 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Lento Helsinki – Manchester ja Heathrow – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 GBP / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Ethän unohda adapteria!

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.