Andalusian kiertomatkaGranada, Córdoba ja Sevilla

Marokkolainen maailmanmatkaaja Ibn Battuta kuvasi 1300-luvulla Andalusiaa maaksi jossa odottaa palkinto. Yhä edelleen palkinto odottaa sitä, joka lähtee tutkimaan tätä kaunista historian ja kulttuurin mosaiikkia. Matkamme vie Granadaan, Córdobaan, Sevillaan, Cádiziin ja lopuksi upealla paikalla kallionkielekkeellä sijaitsevaan Rondaan. Koet kaiken Alhambran kauneudesta Sevillan Calle Sierpesin säkenöivään elämänmenoon.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Espanja

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Granada ja Alhambran maailmanperintökohde
 • Oliivipuut ja maurilaiset linnoitukset
 • Moskeija Córdobassa
 • Eloisa Sevilla
 • Ronda rotkon laidalla

Päiväohjelma
2023–2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Lento saapuu Málagaan ja suuri seikkailumme Andalusiassa voi alkaa! Tema-opas toivottaa meidät tervetulleiksi lentokentällä ja siirrymme yhdessä bussilla Málagan kaupunkiin, jossa vietämme kiertomatkamme ensimmäisen yön.

Jos lento on aamulento, sinulla on tänään vielä omaa aikaa tutustua Málagan viehättävään keskustaan. Málagasta on tullut kaupunki, joka myös täynnä mielenkiintoisia museoita ja voit poiketa vaikkapa Picasso-museoon tai keväällä 2015 avattuun Pompidou-keskukseen.

Päivä 2 – Granada ja Alhambra
Aamiaisen jälkeen aloitamme matkan kohti monissa lauluissa ylistettyä Granadaa, maurien viimeistä linnaketta, jossa vietämme seuraavan yön. Kaupunki sijaitsee ainutlaatuisen kauniilla paikalla ja sen taustalla kohoavat Sierra Nevadan lumihuiput.Granadaa hallitsee Alhambran "punainen linna", joka kätkee sisäänsä satumaisia saleja sekä pieniä sisäpihoja, joista tunnetuin on Leijonapiha. Ylempänä kukkulalla on "taivaallinen puutarha", Generalife, maurihallitsijoiden muinainen kesäpalatsi suihkulähteineen, sypressikujineen ja hyvin hoidettuine kukkaistutuksineen.Alhabrassa vierähtää helposti reilut kaksi tuntia ja sen jälkeen vierailemme myös Capilla Realissa, kuningaspari Isabellan ja Ferdinandin upeassa hautakappelissa. Tämä kuningaspari johdatti Espanjan suurvaltakaudelle. Vuonna 1492 he valloittivat itsenäisen islaminuskoisen Granadan. Vähän myöhemmin samana vuonna he lähettivät Kolumbuksen löytöretkelle, joka mullisti maailman ainiaaksi. Iltapäivällä sinulla on omaa aikaa tutustua Granadan vilkkaaseen keskustaan ja kävelykatuihin. Tai mikset pistäytyisi mahtavassa, Kaarle V aikaan rakennetussa majesteettisessa renessanssikatedraalissa.

Päivä 3 – Kaupunkikävely Córdobassa
Aamupäivällä matkaamme halki viehättävän, melkeinpä eksoottisen andalusialaisen maiseman, jossa lähes joka kylässä on vanha maurien linna, ja jossa oliivilehdot ulottuvat silmänkantamattomiin. Lounasaikaan saavumme Córdobaan, joka oli aikoinaan samannimisen mahtavan kalifikunnan pääkaupunki. Vietämme Córdobassa yhden yön. Maurilaisen kulttuurin kukoistuskaudella (800–1100-luvuilla) Córdobaan rakennettiin aikansa uljain rakennus La Mezquita. Entistä moskeijaa voi kokonsa puolesta lähes verrata Mekkaan, ja sen sisätilat näyttävät pilarien loputtomalta metsältä. La Mezquita sijaitsee vanhojen maurilaisten ja juutalaisten korttelien naapurissa. Valkoiseksi kalkittujen talojen välissä kiemurtelevilla kapeilla kujilla ja kukkien koristamilla sisäpihoilla kuljeskellessa maurien ajan tunnelma on vahvasti läsnä. Sisäpihat ovat oikeita taideteoksia, ja joka vuosi kaunein niistä palkitaan.

Päivä 4 – Córdobasta Sevillaan
Ajamme aavan, aaltoilevan ja vaikuttavan viljelymaiseman halki Andalusian pääkaupunkiin Sevillaan, jossa viivähdämme kaksi yötä. Ohitamme matkalla muun muassa Andalusian paistinpannuksi kutsutun Ecijan sekä Carmonan. Lounasaikaan saavumme kiehtovaan Sevillaan, jonka historialliset kaupunginosat ovat innoittaneet monia runoilijoita, muusikoita ja taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Sevilla on Euroopan vanhimpia kaupunkeja. Se oli kosmopoliittinen kaupunki jo varhaisella keskiajalla ja 1500-luvulla Espanjan tärkeimpiä satamia. Andalusian pääkaupungilla on ainutlaatuinen ja rikas historia, joka näkyy vieläkin tässä romanttisessa kaupungissa – eikä vähiten sen asukkaissa.

Päivä 5 – Kaupunkikierros Sevillassa
Vietämme Sevillassa osan neljännestä matkapäivästä ja koko tämän viidennen päivän. Käymme muun muassa kristikunnan kolmanneksi suurimmassa katedraalissa, Don Juan -näytelmän tapahtumapaikkana tunnetussa Barrio de Santa Crúzin kaupunginosassa, Plaza de Españalla Maria Luisa -puistossa sekä tietenkin Calle Sierpesin tyylikkäällä kävelykadulla keskustassa. Sevillaan on aikaa tutustua myös omin päin – käynnin arvoisia ovat myöskin taidemuseo, Hospital de la Caridad ja Alcázar. Voit halutessasi lähteä myös katsomaan tulista ja säkenöivää flamencoesitystä, hinta noin 40 euroa.

Päivä 6 – Cádiz
Tänään suuntaamme länteen kohti Atlantin rannikkoa. Sevillasta on ensin noin tunnin matka Jeréz de la Fronteraan, joka on englannin kielen kautta antanut nimensä sherrylle. Espanjassa juodaan pääasiassa rutikuivaa, oljenkeltaista sherryä, jota kutsutaan finoksi – tai mazanillaksi, jos se on kotoisin hieman pohjoisempana sijaitsevasta San Lúcar de Baramedasta. Jerezissä käymme yhdessä kuuluisista viinikellareista eli González-Byassin bodegassa katselemassa tämän jalon juoman kypsymistä tynnyreissä – ja pääsemme totta kai sitä maistelemaankin.Iltapäivällä saavumme Euroopan Havannaksikin kutsuttuun Cádiziin, joka on yksi Euroopan vanhimpia kaupunkeja. Teemme lyhyehkön kaupunkikierroksen ja tutustumme alueen pitkään historiaan, joka ulottuu aina eteläisen Euroopan ensimmäisiin sivilisaatioihin. Vietämme Cádizissa seuraavan yön ja ehdit tutustua kaupunkiin hieman myös omin päin ennen yhteistä päivällistä.

Päivä 7 – Ronda, unelmien kaupunki
Lähdemme aikaisin aamupäivällä Cádizista, matkaamme halki hedelmällisten viljelyalueiden ja saavumme pian El Gastorin viehättävään pikkukaupunkiin, jossa pidämme tauon. Andalusia on kuin taideteos, ja kiertomatkan viimeisenä päivänä sen kehys sulkeutuu kun saavumme taianomaiseen Rondaan. Ronda tunnetaan maailmalla hyvin luonnonkauniista sijainnistaan 723 metriä merenpinnan yläpuolella sekä kaupungin kahtia jakavasta, syvästä rotkosta, jonka pohjalla virtaa joki. Monet kirjailijat ovat ylistäneet Rondan kauneutta, muun muassa Rainer Maria Rilke kutsui sitä "unelmien kaupungiksi". Amerikkalainen elokuvaohjaaja Orson Welles rakastui Rondaan, ja hänet haudattiin maatilalle kaupungin ulkopuolelle. Vuosisatoja pitkä historia tekee Rondasta helmen Andalusian kaupunkien joukossa. Nähtyämme ja koettuamme vaikuttavan Rondan, jatkuu matkamme kohti Málagaa, jossa vietämme kiertomatkamme viimeisen yön.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Nyt on tullut aika jättää jäähyväiset Andalusialle ja vuorossa on bussikuljetus lentokentälle. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan! 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki-Malaga
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 2 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Málaga. Yksi hotelliyöpyminen Málagassa.

Päivä 2
Málaga – Granada, bussimatka noin 125 km. Alhambra ja Capilla Real. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Granadassa.

Päivä 3
Granada – Córdoba, bussimatka noin 170 km. Kaupunkikierros, sisältäen käynnin moskeijassa ja juutalaiskortteleissa. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Córdobassa.

Päivä 4
Córdoba – Sevilla, bussimatka, noin 140 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Sevillassa.

Päivä 5
Sevilla. Kaupunkikierros, sisältäen käynnin muun muassa katedraalissa ja Barrio de Santa Crúzissa. Aamiainen.

Päivä 6
Sevilla – Jeréz – Puerto de Santa Maria – Cádiz, bussimatka, noin 140 km. Sherrynmaistajaiset. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Cádizissa.

Päivä 7
Cádiz – Ronda – Málaga, bussimatka noin 260 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Málagassa.

Päivä 8
Bussikuljetus Málagan lentoasemalle, noin 10 km. Reittilento Málaga – Helsinki. Aamiainen.

Espanja

Asukasluku 46,6 milj.
Pinta-ala
504 782 km²
Uskonto
Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %
Valuutta
Euro
Kieli
Espanja, katalaani, gallego, baski
Aikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Málaga, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut, kaikki ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta)

Tärkeää tietoa vierailusta Alhambrassa
Alhambra on yksi Espanjan ja koko maailman suosituimmista nähtävyyksistä. Joskus on äärimmäisen vaikea saada lippuja niin kutsuttuun Palacios Nazaríesiin, johon kuuluu myös Leijonapiha. Näin ollen TEMA-matkatkaan ei voi aina taata pääsyä näihin kohteisiin eli emme valitettavasti pysty takaamaan lippuja Palacios Nazaríesiin. Teemme luonnollisesti aina kaikkemme, jotta saisimme toteutettua vierailun. Tutustumme kuitenkin palatsin muihin fantastisiin osiin ja upeisiin puutarhoihin, kuten El Generalifen kesäresidenssisiin ja Kaarle V:n palatsiin. 

Valuutta
Euro

Tavallisimmat luottokortit toimivat useimmissa pankkiautomaateissa ja käyvät maksuvälineenä. Kannattaa ottaa matkakassaan mukaan käteistä ainakin matkan ensimmäisiä päiviä varten, jotta et heti joudu etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelmassa mainitut ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Turistivero
Useissa kaupungeissa ja kohteissa paikalliset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että matkustajilta peritään yöpymisen yhteydessä erillinen turistivero tai -maksu. Sen suuruus vaihtelee hotellista riippuen 0.5-5 e/yö/matkustaja. Koska turistivero muuttuu tietyin väliajoin, on sitä vaikea sisällyttää matkan hintaan. Näin ollen matkustaja maksaa sen itse suoraan hotelliin sisäänkirjautumisen yhteydessä. 

Ilmasto ja vaatetus
Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä voi olla viileää ja sateistakin, joten kevyt villapusero tai takki sekä sadeasu tai ainakin sateenvarjo voivat olla paikallaan. Málagassa päivän ylin lämpötila on
tilastollisesti keskimäärin loka–marraskuussa 20–24 ja maalis–huhtikuussa 19–21 astetta ja päivän alin vastaavasti loka–marraskuussa 11–14 ja maalis–huhtikuussa 9–10 astetta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on ottaa mukaan mukavat kengät, joissa jaksat kävellä kaupungeissa ja nähtävyyksiä katselemassa.

Muuta
Lue lisää reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka

Lue lisää Espanjasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi , Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Hotellimuutokset ovat mahdollisia.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.