Vaellus Mallorcalla

Lähde vaellusmatkalle Mallorcalle! Välimeren kauneimpiin kuuluvalla saarella vaellusreitit kulkevat mantelipuu- ja oliivilehdoissa, vuoristossa ja läpi viehättävien kylien.

Mallorca on erinomainen lomakohde myös niille, jotka pitävät luonnosta ja patikoinnista. Serra de Tramuntanan vuoriston majesteettisella ja koskemattomalla alueella kasvaa pinjoja, sypressejä, rautatammia ja oliivipuita. Sen kukkaloisto on kauneimmillaan keväällä. Vaellusreittimme vievät sinut viehättäviin kyliin ja luonnonkauniisiin paikkoihin, Sóllerin appelsiiniviljelmille ja Balitxin laaksoon, jossa saatat nähdä uljaita lintuja.

Huom! Matkan kesto 7.10.2017 alkavalla matkalla on paluupäivä mukaan lukien 9 päivää.

Tärkeää tietoa

Maat: Espanja

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-19 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellukset Valldemossasta ja Sollerista
 • Kapearaiteinen rata yli vuorien
 • Yöpyminen Llucin luostarissa
 • Retkilounaat appelsiinitarhassa ja lintualueella
 • Palma de Mallorca

Päiväohjelma
Huhti-lokakuu 2017

Päivä 1 - Matka alkaa
Kun lento saapuu Palmaan, on TEMA-opas vastassa lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla matkan ensimmäiseen hotelliin.   

Vietämme matkan ensimmäiset viisi yötä hotellissa Palman alueella. 

Päivä 2 - Sant Elm
Aamulla lähdemme Palmasta ja ajamme bussilla rannikkoa pitkin n. 30 km päähän Port d'Andraitxin pieneen satamakaupunkiin. Suurin osa päivästä on varattu vaellukseen (n. 10 km) meren tuntumassa. Päämääränämme on Sant Elmin pieni ja rauhallinen rantalomakylä.Seudulla kasvaa Euroopan suurin luonnonvarainen kääpiöpalmukanta. Vaellusreitin korkeimmalla kohdalla (n. 300 m) nautimme maukkaan retkilounaan. Täältä on upea näköala Sant Elmiin ja lohikäärmettä muistuttavalle Dragoneran saarelle.Päivän aikana tarjoutuu myös tilaisuus pulahtaa Välimereen virkistäytymään.

Päivä 3 - Valldemossa
Päivän retki vie eräälle Mallorcan kuuluisimmista paikkakunnista, Valldemossaan, jossa vierailemme 1300-luvulla rakennetussa kuningas Sanchosin palatsissa ja läheisessä 1400-luvulta peräisin olevassa kartusiaaniluostarissa. Valldemossa sijaitsee luonnonkauniilla paikalla ja sen tunnelma on rauhallinen.Sitten jatkamme matkaa ja nousemme bussin kyydistä pienessä Deiàn kylässä, josta aloitamme vaelluksen. Lounaan nautimme oliivilehdossa, josta on näköala saaren kallioiselle luoteisrannikolle. Vaellusreittimme (n. 10 km) kulkee osittain avoimessa maastossa, osittain rautatammimetsiköissä. Mallorcalaiset miilunpolttajat asuivat aikanaan kuukausien ajan metsässä lähellä miilujaan, joista on edelleen jäljellä kiviraunioita. Vaellus päättyy Son Micoon, joka sijaitsee Puerto Sóllerin yläpuolella. 

Päivä 4 - Sóller ja Port de Sóller
Tänään ajamme ensin kapearaiteista rautatietä pitkin viehättävään Sóllerin kylään, joka sijaitsee Mallorcan appelsiinialueella. Matka on sekä mieliinpainuva että hauska ja radan varrella näet ihania puutarhoja, viljelyksiä ja vuoristoa. Tuntuu lähes epätodelliselta matkustaa kulkuvälineellä, joka on ollut käytössä jo yli sata vuotta. Rautatie vihittiin käyttöön vuonna 1912.

Perille saavuttuamme sinulla on hetki omaa aikaa, ja voit esimerkiksi tutustua moderniin katedraaliin tai käydä torilla katsomassa, mitä kalastajat ovat saaneet yöllä pyydettyä. Pienen torin laidalla on viihtyisiä kahvilaterasseja, joissa voit pitää kahvitauon ja katsella raitiovaunuja, jotka ajavat ohi matkalla Port de Sólleriin.

Lyhyttä matkaa alas meren rannalle reunustavat komeat appelsiinilehdot. Myöhemmin iltapäivällä patikoimme (n. 4 km) pitkin kivettyä polkua ikivanhojen oliivilehtojen halki ylös Port de Sóllerista. Matkantekoa säestävät lampaiden määkinä ja kellojen kalkatus.Päivän päätteeksi teemme vielä lyhyehkön kierroksen kävellen Palmassa, jonka aikana käymme mm. Palman upeassa goottilaisessa katedraalissa.

Päivä 5 - Ylätasanko Serra de Tramuntanassa
Serra de Tramuntanan vuoriston sydämessä, noin 1 000 metrin korkeudessa, sijaitsee Mallorcan ylätasanko, joka edustaa vuoristoluontoa parhaimmillaan.

Päivän vaelluksemme alkaa saaren korkeimman vuoren, Puig Mayorin (1 445 m) juurelta. Vaellusreitti (n. 10 km) kulkee paikoin puurajan yläpuolella ja täällä ilma on usein viileää. Alueella kasvaa mm. aitoa kamomillaa ja Baleaareille tyypillisiä endeemisiä kasveja, kuten mäkikuismaa ja jerusaleminsalviaa.Jos haluat iltapäivällä tehdä hieman pidemmän vaelluksen, voit jatkaa patikointia alas Sólleriin pitkin vanhaa Es Barrancin pyhiinvaellusreittiä, joka sinällään on jo vaikuttava kulttuurimuistomerkki.

Päivä 6 - Llucin luostari
Päivän vaellus (n. 15 km) alkaa Ses Barquesin näköalapaikalta, josta avautuu upea näkymä Sóllerinlahdelle ja sitä ympäröivään vuoristoon. Loivasti kumpuileva rinne vie vähitellen alas kauniiseen Balitxinlaaksoon. Matkalla näkyy kasteluun käytettyjä canaletas-vesikouruja, joita pitkin vettä johdettiin aiemmin vuorilta alas viljelmille.Päivän aikana on hyvä mahdollisuus nähdä kaksi Mallorcan linnuston ylpeyttä: munkkikorppikotka ja välimerenhaukka.

Lähempänä rannikkoa näemme tyypillisiä atalaya-vahtitorneja, joita käytettiin pitkälle 1600-luvulle asti. Torneista tähyiltiin mereltä lähestyviä maurilaisia merirosvoja. Vaellus päättyy Cala Tuentiin, jossa saat tilaisuuden uida meressä.

Yöpymispaikkamme on kuuluisa Llucin luostari, joka on Mallorcan suurin. Se sijaitsee kauniilla paikalla laaksossa. Aiemmin munkkien käytössä olleet kammiot on kunnostettu, ja nykyisin niihin majoitetaan vierailijoita. Vuorien kätkössä olevan luostarin tunnelma muuttuu illan tullen ihastuttavan rauhalliseksi.

Päivä 7 - S'Albuferan luonnonpuisto
Aamun tunteina teemme kierroksen luostarissa. Lluc on suosittu pyhiinvaelluskohde, jonka ihmeitä tekevän Neitsyt Marian patsaan maine on levinnyt siitä lähtien, kun patsas löydettiin 1200-luvulla.Sen jälkeen ajamme Llucista itärannikolle Baleaarien suurimmalle ja tärkeimmälle kosteikkoalueelle S'Albuferaan. Alue tunnetaan monipuolisesta linnustostaan. Tasangolla kuljemme kosteikossa, jossa on erityisesti lintubongareille rakennettuja piiloja. Hyvin todennäköisesti pääsemme tarkkailemaan kosteikossa viihtyviä lintuja, esimerkiksi pitkäjalkoja ja silkkihaikaroita, aivan lähietäisyydeltä.

Muutaman kilometrin patikoinnin jälkeen jatkamme kosteikkomaastosta paikkaan, jossa nautimme päivän retkilounaan. Paikka vaihtelee säästä ja vuodenajasta riippuen.Iltapäivällä palaamme taas takaisin Palmaan.

Päivä 8 - Kotiinpaluu
Lentoaikataulusta riippuen saatat vielä ehtiä tutkia Palmaa omin päin ja tehdä viimeisiä tuliaisostoksia, ennen kuin on aika lähteä lentoasemalle. Jos paluulento Helsinkiin lähtee vasta illalla, se saapuu perille seuraavan päivän puolella. 

Päivä 9 - Lento saapuu Helsinkiin

Lento laskeutuu Helsinkiin aamun varhaisina tunteina. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Palma
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta
• 6 päivällistä
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• TEMA-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Palma de Mallorca. Kuljetus lentoasemalta hotelliin. Viisi hotelliyöpymistä Palmassa.

Päivä 2
Vaellus Sant Elmin ympäristössä (n. 10 km). Bussi yht. n. 65 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 3
Retki Valldemossaan, vaellus. Bussi yht. n. 50 km, vaellus n. 10 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 4
Junamatka ja vaellus Sóllerin ympäristössä (n. 4 km), paluu bussilla n. 25 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 5
Vaellus Mallorcan ylätasangolla (n. 10 km), bussi yht. n. 70 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 6
Palma – Ses Barques, bussi n. 55 km. Vaellus Ses Barques – Cala Tuent (n. 15 km). Cala Tuent – Lluc, bussi n. 30 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Yöpyminen Llucin luostarissa.

Päivä 7
Vaellus S'Albuferan luonnonpuistossa. Bussi yht. n. 85 km, vaelluksen reitti ja pituus vaihtelee. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Palmassa.

Päivä 8
Kuljetus lentokentälle ja lento Palma – Helsinki. Aamiainen.

Päivä 9
Lento saapuu Helsinkiin.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Espanja

Asukasluku 40,5 milj. Pinta-ala 504 750 km² Uskonto Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 % Valuutta Euro Kieli Espanja, katalaani, gallego, baski Aikaero Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Mallorca (TUIfly Nordic), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse vaellusmatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta

Euro.

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Turistivero
Useissa kaupungeissa ja kohteissa paikalliset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että matkustajilta peritään yöpymisen yhteydessä erillinen turistivero tai -maksu. Se suuruus on hotellista riippuen n. 1 e/yö/matkustaja. Turistivero ei sisälly matkan hintaan ja matkustaja maksaa sen itse suoraan hotelliin sisäänkirjautumisen yhteydessä. 

Ilmasto ja vaatetus

Keväällä ja syksyllä voi Mallorcalla olla viileää aamuisin ja iltaisin ja sadekuurojakin voi esiintyä. Palman kaupungissa päivän ylin lämpötila on tilastollisesti keskimäärin huhti–toukokuussa19–22 astetta ja syys–lokakuussa 23–27 astetta ja päivän alin vastaavasti huhti–toukokuussa 11–15 ja syys–lokakuussa 16–20 astetta. Ylempänä vuoristossa on viileämpää. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on kengät, jotka tukevat nilkkaa ja joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Ota mukaan myös lämpimämpää vaatetta sekä tuulenpitävä takki ja kevyt sadeasu. Vaikka espanjalaiset eivät ole liioitellun muodollisia, ravintolapäivälliselle on tapana vaihtaa siistimpään vaatekertaan. Muista myös uimapuku.

Vaellusmatka

Suurin osa matkan vaellusreiteistä kulkee Mallorcan läntisellä vuoristoalueella, mutta olemme pyrkineet valitsemaan reitit niin, että ne sopivat normaalin, hyvän peruskunnon omaaville. Muutama vaellusreitti on vaativampi.

Mallorcalla on paljon vaellusreittejä ja joskus olosuhteiden, esimerkiksi sään ja tuulen vuoksi voidaan ohjelmassa kuvattu vaellus vaihtaa toiseen.

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta: www.temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta

Yöpyminen Llucissa voi tapahtua myös muuna kuin ilmoitettuna päivänä. Luostarikammiot Llucissa ovat vaatimattomia, mutta myös niissä on oma suihku ja wc.

Lue lisää TUIfly Nordicin lennosta www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Espanjasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi , Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose