Vaellus Teneriffalla ja La GomerallaLaakerimetsiä ja vulkaanisia maisemia

Lähde vaeltamaan Teneriffalle ja La Gomeralle vaihteleviin luontomaisemiin. Teneriffalla maisemaa hallitsee majesteettinen Teiden tulivuori. Pienemmällä, lähes pyöreällä La Gomeran saarella taas on yksi Kanariansaarten tärkeimmistä kansallispuistoista Garajonay laakeripuumetsineen sekä vihreitä laaksoja ja huimaavia rotkoja. Vaelluksilla tutustut saarten ainutlaatuiseen luontoon ja joihinkin Kanariansaarten paikallisista lintulajeista.

Tärkeää tietoa

Maat: Espanja

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 16-23 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Hienot vaellukset
 • Garajonayn ja Las Cañadasin kansallispuistot
 • Historiallinen La Lagunan kaupunki
 • Bajamarin merivesialtaat
 • Anagavuorten laakerimetsät

Päiväohjelma
Talvi 2023

Päivä 1 – Lento Teneriffalle
Lento Helsingistä saapuu Teneriffan eteläiselle lentokentälle, jossa Tema-opas on lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä matkan ensimmäiseen hotelliin, jossa vietämme yhden yön.

Matka Los Cristianoksessa sijaitsevaan hotelliin vie karun maiseman halki. Iltapäivä/ilta, riippuen lentoajoista, on varattu omille tutkimusretkille Los Cristianosessa.

Päivä 2 – Vaellus Garajonayssa La Gomeralla
Tänään lähdemme Teneriffalta laivalla La Gomeralle. Satamassa laivaa odotellessa sinulla on ehkä aikaa kuljeskella rantakadulla, nauttia lämmöstä ja ihmisvilinästä.Teneriffan ja Gomeran välisellä vesialueella asustelee ympäri vuoden pallopäävalasparvia. Aluksen lähellä voikin usein nähdä pallopäävalaita ja merilintuja.

Satamassa meitä odottaa bussi, joka kuljettaa meidät Garajonayn kansallispuistoon. Päivän vaellus on noin 10 kilometrin pituinen ja sisältää jonkin verran korkeuseroja. Noin kilometrin korkeudessa voit tutustua laakeri- ja kanervametsiin. Erityisesti maaliskuussa kukkaloisto on huipussaan. Avoimessa maastossa on hyvät mahdollisuudet tarkkailla Kanariansaarten kotoperäisiä lajeja, kuten kanarianlintuja ja madeirankiitäjiä.

Bussi noutaa meidät viehättävästä El Ceradon kylästä, joka tunnetaan perinteisistä keramiikkatöistään, joita on valmistettu guanchien ajoista lähtien. Täällä pääsemme katsomaan esineiden valmistusta ja voit ostaa niitä suoraan taitavilta keraamikoilta.

Pienehkö hotellimme sijaitsee keskeisellä paikalla San Sebastian kylässä, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Illallisen nautimme hotellin läheisyydessä sijaitsevassa ravintolassa.

Päivä 3 – Vaellus La Gomeran eteläisellä rannikolla
Tänään tutustumme täysin erilaiseen luontotyyppiin. Vaellamme (n. 9 km) kuivalla ja kivikkoisella alueella saaren koillispuolella meren läheisyydessä. Samalla voimme tarkastella saaren tyypillisiä kasveja. Tämän alueen kasvit ovat sopeutuneet erityisesti kestämään kuivuutta. Täällä on muun muassa useita erilaisia tyräkkilajeja, kanariantaatelipalmuja sekä useita neidonkielilajeja. Vaelluksen lopulla voit pulahtaa Atlantin aaltoihin.

Päivä 4 – Vaellus laakeripuumetsässä
Lähdemme bussilla saaren vehreälle ja jyrkälle pohjoispuolelle. Agulossa pysähdymme lyhyelle kahvitauolle. Paikka tunnetaan parhaiten upeasta sijainnistaan – täältä on näköala Teneriffalle ja Teide-tulivuorelle. Sen jälkeen vierailemme Las Rosasin kylän lähellä Garajonayn kansallispuiston Juego de Bolas -vierailijakeskuksessa. Tänne on rakennettu kasvitieteellinen puutarha, jossa esitellään muun muassa Gomeran 43 kotoperäistä kasvia. Tämä ehdottomasti vierailun arvoinen puisto kertoo mielenkiintoisella tavalla saaren luonnosta ja väestöstä.

Yksi saaren hienoimmista vaellusreiteistä alkaa ylhäältä laakerimetsästä ja vie pienen metsäkappelin kautta Garajonayn kansallispuiston halki. Vaelluksen aikana voit tarkastella ainutlaatuisia luontomaisemia sekä erilaisia kanervia ja laakeripuita.

Päivä 5 – Vaellus La Lajaan
Aamupäivällä patikoimme La Gomeran saaren pääkaupungin San Sebastianin läheisyydessä. Tämän päivän vaellus on hieman lyhyempi, noin kolme kilometriä. Maasto on kuitenkin suhteellisen mäkistä. Tänään on mahdollista myös lepuuttaa jalkoja. Pulahdus Atlantissa tai vierailu Kolumbuksen jalanjäljillä voivat olla mukavia vaihtoehtoja päivän vaellukselle.

Iltapäivällä palaamme laivalla Teneriffalle ja sen vilkkaaseen pääkaupunkiin Santa Cruz de Tenerifeen, jonne majoitumme vaellusmatkamme kolmeksi viimeiseksi yöksi.

Päivä 6 – Vaellus Las Cañadassa
Tänään otamme retkieväslaatikot mukaan ja lähdemme uskomattoman upealle Las Cañadas del Teiden kansallispuistoalueelle 2 200 metrin korkeuteen. Matkan varrella ohitamme suurista kanarianmännyistä koostuvan luontotyypin. Päivän vaellusreitti (n. 10 km) kulkee omaleimaisen ja vaihtelevan luonnon halki. Useimmat täällä tavattavat kasvilajit esiintyvät vain Kanariansaarten ylängöillä. Kanarialintu, kanariankirvinen ja kanarianlisko ovat yleisiä kansallispuistossa. Täällä huomattavasti normaalin pilvenkorkeuden yläpuolella saattaa maa joskus olla kuurassa yön jälkeen, mutta päivisin on tavallisesti lämmintä. Maisema saa usein Las Cañadasissa taianomaisia vivahteita erityisesti auringonnousun ja -laskun aikaan.

Antoisan vaelluspäivän jälkeen matkaamme bussilla takaisin Santa Cruz de Tenerifeen. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Teneriffan värikkäässä pääkaupungissa.

Päivä 7 – Vaellus Anagan niemimaalla
Ylhäällä La Lagunassa sinulla on aikaa käydä kauppahallissa ja tutkia kaupungin siirtomaatyylistä keskustaa. Kapeiden kujien ympäröimät talonpoikaistyyliset, 1500-luvulta peräisin olevat vauraan väen talot kertovat Kanariansaarten ensimmäisestä loistokaudesta. Täällä voit vaikka vain kuljeskella kameran kanssa – kuvauskohteita on runsaasti. Toinen vaihtoehto on istahtaa johonkin tämän kanarialaisen yliopistokaupungin kahviloista.

Päivän vaellus alkaa Anaganniemeltä ja jatkuu hyvää polkua pitkin saaren pohjoispuolelle. Alkumatkan huikaisevat näkymät muuttuvat upeaksi vuoristomaisemaksi, jossa on runsaasti saarelle tyypillisiä kasveja.

Vaelluksen jälkeen odottaa bussimme meitä Punta del Hidalgossa, Bajamarissa tarjoutuu mahdollisuus pulahtaa merivesialtaissa, josta matkamme jatkuu kohti Santa Cruz de Tenerifeä.

Illalla on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen. Santa Cruzin rantakatu baareineen ja kahviloineen on kävelymatkan päässä hotellilta. Huvielämä on vilkasta ja kaupungin asukkaat valvovat pitkään.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on aika tullut jättää hyvästit Teneriffalle. Matkaamme bussilla Reina Sofian lentokentälle, josta lento kotimaahan lähtee. Kiitos tästä kerrasta ja tervetuloa uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Teneriffa 
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta (useimmat retkilounaita)
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Teneriffa. Bussi noin 20 km. Yksi hotelliyöpyminen Los Cristianoksessa.

Päivä 2
Teneriffa – La Gomera. Lauttamatka noin 1 tunti. Vaellus Garajonayn kansallispuistossa, noin 10 km. Aamiainen, retkilounas ja illalinen. Kolme hotelliyöpymistä San Sebastianissa, La Gomeralla.

Päivä 3
Vaellus etelärannikkoa pitkin, noin 9 km. Aamiainen, retkilounas.

Päivä 4
Vaellus Hermiguaan. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 5
Vaellus Valle La Lajaan, 3 km, korkeusero 500 metriä. Lauttamatka Teneriffalle, noin 1 tunti. Bussi 80 km. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Santa Cruzissa, Teneriffalla.

Päivä 6
Vaellus Las Cañadasin alueella, 10 km. Santa Cruz – Las Cañadas – Santa Cruz 115 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Vaellus Anagan vuoristoalueella, noin 7 km, korkeusero 500 m. Aamiainen, retkilounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus lentokentälle, noin 65 km, ja lento Teneriffa – Helsinki. Aamiainen.

Espanja

Asukasluku 46,6 milj.
Pinta-ala
504 782 km²
Uskonto
Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %
Valuutta
Euro
Kieli
Espanja, katalaani, gallego, baski
Aikaero
Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Teneriffa (eteläinen Reina Sofian lentokenttä), laivamatkat Teneriffa – La Gomera – Teneriffa ja muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmat luottokortit käyvät monissa ravintoloissa ja kaupoissa maksuvälineenä ja ne toimivat useimmissa pankkiautomaateissa. Vaellusmatkan aikana voi kuitenkin olla vaikea löytää pankkiautomaattia, joten kannattaa ottaa mukaan jonkin verran myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 25 EUR /  henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Useimmilla vaelluksilla liikumme 1000–2200 metrin korkeudessa ja/tai viileässä ja varjoisassa metsikössä, jossa lämpötila on monta astetta rannikkoa matalampi ja sateen mahdollisuuskin on aina olemassa. Cañadas del Teiden kansallispuistossa voi talvella sataa jopa lunta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva sääennuste lähipäiville netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Vaellusmatka
Maasto on hyvin mäkistä, mutta sekä La Gomeralla että Teneriffalla käyttämämme polut ovat hyviä. Vaellusreitit on pyritty valitsemaan niin, että ne sopivat normaalikuntoiselle. Osa vaelluksista on vaativampia. Kolmannen päivän vaelluksella voit valita, aloitatko sen jyrkällä alamäellä vai alemmasta maastonkohdasta. Ryhmä kokoontuu yhteiselle retkilounaalle. Ota mukaan hyvät vaelluskengät, jotka sopivat vaeltamiseen vaihtelevassa maastossa.

Saarilla on erilaisia vaihtoehtoisia reittejä, jotka pituudeltaan, maisemiltaan ja vaativuudeltaan vastaavat alkuperäisiä matkaohjelmassa kuvailtuja reittejä. Opas voi joutua esimerkiksi sääolosuhteiden johdosta tekemään päätöksen vaihtoehtoisen reitin käytöstä, jolloin hän vahvistaa reitin paikan päällä.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Lisätietoja varusteista ja tarkistuslista, katso temamatkat.fi / Hyvä tietää / Vaellusmatkat

Lue lisää Espanjasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.