Irlanti ja AransaaretWild Atlantic Wayn kautta Kilkennyyn ja Dubliniin

Vihreät niityt ja subtrooppinen kasvillisuus yhdistettynä karuihin kanervanummiin ja rahkasoihin ovat Irlannin kansallismaisemaa aidoimmillaan. Arvoitukselliset kivirakennelmat, kirkot ja linnat kertovat puolestaan tarinaansa muinaisesta kulttuurista. Teemme retken Aransaariin kuuluvalle Inishmorelle ja tutustumme maailmankirjallisuuden huipuista tunnettuun Dubliniin. Irlannin matkalla tutustuminen whiskey-tislaamoon kuuluu tietysti ohjelmaan, maistiaisten kera. Céad míle fáilte! Tervetuloa Irlantiin!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Irlanti

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kokonainen päivä Aransaarilla
 • Keskiaikainen illallinen Bunrattyn Linnassa
 • Killarneyn kauniit järvimaisemat
 • Whiskeyn maistajaiset tislaamossa
 • Illallinen The Chruchissa hyvän ruoan, musiikin ja tanssin kera

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Matka alkaa

Matka kohti vihreää saarta alkaa! Saavuttuamme Dublinin lentoasemalle on Tema-opas meitä vastassa lentoasemalla ja lähdemme yhdessä bussilla kohti "länsirannikon helmeksi" kutsuttua Galwaytä. 


Ajamme itärannikolta länsirannikolle halki vehreiden ja vaihtelevien maisemien, jotka vastaavat hyvin mielikuvaa "Vihreästä saaresta". Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Galway, jossa vietämme matkan kaksi ensimmäistä yötä, on sekä yliopistokaupunki että kalastussatama. Ympäröivä seutu on niin kutsuttua Gaeltacht-aluetta, jossa perinteinen kansankulttuuri on edelleen voimissaan. Perillä Galwayssä nautimme vielä yhdessä illallisen ennen kuin alkaa olla aika vetäytyä levolle. Lentoajoista riippuen, voidaan tervetuloillallinen nauttia toisena iltana Galwayssa.


Päivä 2 – Aransaaret
Connemaran alue on suurenmoista ja jylhää: villiä luontoa, mahtavia kukkuloita, kanervanummia ja rahkasoita. Täällä voi nähdä lauman connemaranponeja, jotka ovat sopeutuneet hyvin Irlannin karuihin ja kallioisiin olosuhteisiin. Teemme Galwaystä retken Inishmorelle, jonne siirrymme lautalla Rossavealista. Inishmore on Aransaarten saariryhmän kolmesta saaresta suurin ja yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa pääkielenä on kelttiläinen kieli. Suurin osa saaren noin 900 asukkaasta puhuu äidinkielenään iirin kieltä. Aransaarilla elettiin pitkään melko eristäytyneesti: sähkö tuli saarille vasta 1970-luvulla ja televisio 1980-luvun alussa. Kalastus on edelleen tärkein elinkeino, joskin myös matkailu on nykyään tärkeä tulonlähde. Astumme maihin pienessä Kilronanin kalastajakylässä, josta minibussi vie meidät jännittävälle saarikierrokselle.


Palattuamme Galwayhyn ehdit vielä illalla tutustua kaupungin ravintola- ja pubielämään viihtyisällä kävelykadulla.


Päivä 3 – Kelttejä, rannikkoa ja juhla-ateria
Galwaystä matka jatkuu etelään halki Burrenin erikoisen kivisen maiseman. Arktiset kukat kasvavat täällä vieri vieressä kauniiden välimerenkasvien kanssa. Seuraamme rannikon tuntumassa kulkevaa tietä, ja pysähdymme Cliffs of Moherin kallioilla, joiden pystysuorat seinämät laskevat yli 200 metrin korkeudesta suoraan Atlanttiin. Meren tyrskyjen pirstoutuminen kallioita vasten on mahtava näky. Kirkkaalla säällä täältä näkee Aransaarille asti.Illalla luvassa on historiallinen juhla-ateria keskiaikaisessa Bunrattyn tai Knappoguen linnassa. Elävä musiikki, perinteiset asut ja ruokailu suuressa salissa herättävät henkiin linnan keskiaikaisen kukoistuskauden tunnelman. Vietämme Bunrattyssa / Limerickissä yhden yön.


Päivä 4 – Dinglen niemimaa
Jatkamme seuraavaksi Limerickin ja Kerryn kreivikuntien halki länteen Dinglen niemimaalle. Seudun maisemaa hallitsevat korkeat mutta pehmeälinjaiset vuoret ja syvät laaksot, joiden vihreitä rinteitä täplittävät siellä täällä valkoiset lampaat. Seurailemme etelärannikkoa Euroopan läntisimpiin osiin ja nautimme upeista näkymistä. Dinglenlahden eteläpuolisella Iveraghin niemimaalla kohoavat Irlannin korkeimmat huiput, ja lännessä häämöttävät Blasketinsaaret, joilla oli pysyvää asutusta vuoteen 1953 saakka. Pysähdymme pienessä Dinglen kylässä, jossa voit vaikka nauttia perinteisen fish & chips -aterian tai irlantilaisen totin eli toddyn ennen kuin jatkamme Killarneyhyn, jossa vietämme yhden yön.


Päivä 5 – Killarneyn järvet ja Jamesonin whiskey
Viehättävä Killarneyn kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla aivan Killarneyn kansallispuiston kupeessa. Jylhät vuoret ja kauniit järvet, joissa silmä lepää, tekevät näistä maisemista unohtumattomat. Kasvillisuus kolmen järven ympärillä ei myöskään jää huomaamatta. Hyvin poikkeuksellinen sekoitus kasveja samalla alueella – subtrooppisella alueella esiintyvän setripuun vieressä voi nähdä kasvavan esimerkiksi joko koivun tai pihlajan. Näillä kauniilla kolmella järvellä teemme veneretken, jonka jälkeen vierailemme kuuluisassa Muckrossin viktoriaanisen ajan kartanossa.  


Matkamme jatkuu Killarneysta etelärannikolle Corkin kaupunkiin. Kaupunki sijaitsee Lee-joen suistossa – joella onkin ollut aina tärkeä merkitys niin kaupungin historiassa kun nykypäivässäkin. Kaupungin vaakunasta voi lukea seuraavat sanat ””A Safe Harbour for Ships”. Joki virtailee kahden kanavan läpi ja Corkissa voi tehdä mielenkiintoisia kävelyreittejä, monet sillat tuovat kaupunkikuvaan oman viehätyksensä. Tänään ohjelmassa on tutustuminen myös toisenlaiseen veteen – nimittäin elämän veteen eli whiskeyyn. Vierailemme Jameson Midleton Tislaamolla ja kierroksen päätteeksemme nautiskelemme tätä kuuluisaa irlantilaista whiskeytä.


Päivä 6 – Titanic, Kilkenny ja Smithwick

Tänään matkamme jatkuu Cobh-nimiseen kaupunkiin, joka sijaitsee vielä Corkin luonnonsataman alueella. Cobh oli luksusristeilijäalus Titanicin viimeinen ”port of Call” sen neitsytmatkalla Southamptonista New Yorkiin. Cohb on siis kaupunki, josta Titanic otti mukaan viimeiset matkustajat. Nyt keskitymmekin lähemmin Titaniciin ja sen surulliseen kohtaloon vierailemalla Titanic- Experience-näyttelyssä. Cobh’ssa näemme myös White Star Linen vanhan lipputoimiston. Siirtolaisuus on tärkeä osa Cobh’n historiaa. Yli 2.5 miljoonaa irlantilaista jätti kotimaansa 1800- ja 1900-luvuilla. Nyt saat oman laivalippusi ja matkaat yli 100 vuotta ajassa taaksepäin. Matkamme jatkuu Cashelin kautta Kilkennyyn. Seuraavan pysähdyksen teemme Cashelissä, jossa sinulla on omaa aikaa nauttia lounas. Cashel on kuuluisa Pyhän Patrickin kalliosta, jolla sijaitsee joukko merkittäviä uskonnollisia rakennuksia, vanhimmat jo 1100-luvulta. Iltapäivällä matkamme jatkuu kohti pientä viehättävää Kilkennyn kaupunkia. Kaupunkiin saavuttuamme tutustumme oluen historiaan ja nykypäivään Smithwicksin olutpanimolla, jossa meitä odottaa hienosti toteutettu opastettu kierros, joka päättyy oluenmaistajaisiin. Tämän jälkeen majoitumme kaupungin keskustassa sijaitsevaan hotelliin.


Päivä 7 – Dublin
Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Irlannin sympaattista pääkaupunkia, jossa odottaa kaupunkikierros. Dublin on saanut nimensä gaelinkielen sanasta "dubh-linn", joka tarkoittaa merenlahtea. Viikingit perustivat Dublinin vuonna 841 kahden joen, Poddlen ja Liffeyn, muodostamaan lahteen. Dublinilla on kokoonsa nähden huomattava rooli kirjallisuuden historiassa. Kaupunkiin liitetään muun muassa suuret kirjailijat Jonathan Swift, Oscar Wilde, W.B. Yeats, James Joyce, George Bernard Shaw ja Samuel Beckett.

Dublinin kirjallisesta menneisyydestä lisää tietoa janoavien kannattaa käydä Parnell Squarella sijaitsevassa kirjailijamuseossa, jossa on edellä mainittuja ja monia muita kirjailijoita koskevia näyttelyjä sekä heidän teostensa harvinaisia painoksia. Kaupungissa on myös tilaisuus seurata James Joycen kuuluisan Odysseus-romaanin päähenkilön Leopold Bloomin jalanjälkiä. Lähes 800-sivuisen romaanin tapahtumat sijoittuvat yhteen ainoaan päivään Dublinissa kesäkuussa 1904. Myytävänä on nykyään opaskirjoja, jotka lähes koomisella tarkkuudella kertovat, missä sijaitsi esimerkiksi teurastamo, josta Bloom osti sianmunuaisen aamiaiseksi. Kansallismuseossa on näytteillä kiintoisa kokoelma Länsi-Irlannin rahkasoilta löytyneitä kultakoruja. Kunniakas yliopisto Trinity College taas muodostaa rauhaisan keitaan kaupungin hälyn keskellä. Hienojen rakennusten joukossa on maineikas kirjasto, jossa säilytetään erästä maailman kauneimmista kirjoista: Book of Kells sisältää neljä evankeliumia runsaasti kuvitettuina. Kirja kirjoitettiin ja maalattiin pergamentille Kellsin luostarissa vuonna 800. Kansallisgalleriaakaan ei kannata unohtaa! 

Dublinissa on myös useita kauppakatuja erinomaisine ostosmahdollisuuksineen. Päätämme ihanan viikon ystävällisessä Irlannissa nauttimalla illallisen yhdessä kaupungin suosituimmista ravintoloista, The Chruchissa, joka nimensa mukaisesti on aikoinaan ollut kirkko. Illallisen aikana saamme nauttia irlantilaisesta musiikista ja tanssista.


Tänään on tullut aika jättää ystävällinen Irlanti. Matkaamme Dublinin lento-asemalle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Kiitos tästä kerrasta ja tervetuloa uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Dublin
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista

• 4 illallista 
• Whiskynmaistajaiset
• Olutpanimoverailu maistajaisineen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Dublin – Galway. 250 km. Illallinen. Kaksi yöpymistä hotellissa Galwayssa.

Päivä 2
Retki Aransaarille, Inishmoorelle. 150 km. Aamiainen.

Päivä 3
Galway – Burren – Bunratty. 140 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi yöpyminen Bunrattyn kylässä.

Päivä 4
Bunratty – Dinglen niemimaa – Killarney. 200 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi yöpyminen Killarneyssa.

Päivä 5
Killarney – Cork. 135 km. Veneretki Killarneyn järvillä ja vierailu Muckrossin kartanossa. Midletonin Tislaamo. Aamiainen. Yksi yöpyminen Corkissa.

Päivä 6
Cork – Kilkenny. 190 km. Retki Cobh'iin ja vieraiu Titanic-Experiencissä. Vierailu olutpanimolla maistiaisineen. Aamiainen. Yksi yöpyminen Kilkennyssä.

Päivä 7
Kilkenny – Dublin. 120 km. Kaupunkikierros Dublinissa. Aamiainen ja yksi yöpyminen Dublinissa.

Päivä 8
Dublin – Helsinki. Aamiainen.

Irlanti

Asukasluku: 4,1 milj.

Pinta-ala: 70 273 km²

Kieli: Iiri, englanti

Valuutta: Euro

Uskonto: Katolilaisia 92 %, protestantteja 3 %, pieninä vähemmistöinä muslimeja, buddhalaisia ja juutalaisia

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Dublin, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR).

Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin EUR 20 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Irlannin sää on vaihteleva ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Sadevarusteet on hyvä pakata mukaan. Päivän ylin lämpötila on kesällä 20 asteen ja alin 10 asteen paikkeilla. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Pukeutuminen illallisille Irlannissa on rentoa.

Muuta
Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Irlannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kannattaa tutustua lisäksi Irlannin matkailutoimiston nettisivuihin

Kirjallisuusvinkkejä
Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli.
Koskettava, Pulitzer-palkittu omaelämäkertaromaani kirjailijan lapsuudesta Irlannissa.

James Joyce: Odysseus
Yksi maailmankirjallisuuden klassikoista ja monien mielestä 1900-luvun merkittävin kaunokirjallinen teos.

Nora Roberts: Tears of The Moon
Tears of the Moon on Nora Robertsin kiehtovan Irlanti-trilogian toinen osa. Trilogia kertoo Gallagherin suvusta myyttien, mystiikan ja musiikin Irlannissa. Myös trilogian ensimmäinen osa Jewels of the Sun on suositeltavaa luettavaa. Irlanti-trilogiaa ei ole käännetty suomen kielelle.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Huomioithan, että poikkeukset yllä olevasta hotellilistasta ovat mahdollisia. Yritämme löytää aina vähintään samaa tasoa olevan vaihtoehtoisen hotellin ja sijainniltaan myös vastaavanlaisen. Pidätämme oikeuden muutoksiin

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.