Vaellus hurmaavassa WalesissaRannikkomaisemia, Snowdonian rinteitä ja ainutlaatuista kulttuuria

Pohjois-Wales on kuin Iso-Britannia pienoiskoossa – kauniita näkymiä, villejä rantoja, värikkäitä taloja ja vaikuttava vuorovesi-ilmiö. Loputtomat jännittävät legendat eivät tunnu loppuvan koskaan. Snowdonian kansallispuisto tarjoaa huikeita vuoristomaisemia ja mutkikkaita laaksoja. Ruokakulttuuri on arvostettua, erilaiset merenherkut ovat tärkeä osa sitä. Vaelluksemme vievät meidät Liisa Ihmemaassa -maisemista rannikolle ja perinteisistä kivikylistä satumaisille raunioille. Vaellukset ovat helppoja ja turvallisia, ja helppoa on myös ihastua viehättävään Walesiin!

Tärkeää tietoa

Maat: Wales, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 1, helppo

Matkan pituus: 7 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Conwyn rannikko ja maailmanperintökohdelinna
 • Llanddwynin niemimaa ja sen majakka
 • Snowdonian vaikuttava kansallispuisto
 • Pittoreski ja värikäs Portmeirion
 • Llangollenin historia ja Pontcysyllten akvedukti

Päiväohjelma
Kesä 2024 

Päivä 1 – Kohti Walesia – Liisa Ihmemaassa
Vaellusmatka Walesissa on alkamassa ja lennämme Ison–Britannian Manchesteriin. Englannin jätämme kuitenkin heti taaksemme ja noin kahden tunnin ajomatkan jälkeen saavummekin jo Pohjois-Walesiin, jossa vietämme tulevan viikon. Wales on yksi Yhdistyneen kuningaskunnan neljästä osasta, ehkäpä hieman vähemmän tunnettu “maa”, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen niemimaa Isossa-Britanniassa. Jännittävä walesilainen kulttuuri tulee heti tutuksi monessakin muodossa. Huomiota herättävät muun muassa vaikeasti luettavat kyltit, joita näemme kaikkialla. Matkamme jatkuu kohti merellisiä maisemia kunnes saavumme viehättävään Llandudnoon, jossa vietämme vaellusmatkamme kaksi ensimmäistä yötä. Juuri tänne saapui aikoinaan kesälomalle vanhempiensa kanssa pieni tyttö nimeltään Alice, josta on kirjoitettu maailmankuulu klassikkokirja Liisan seikkailut ihmemaassa. Majoitumme hotellillemme ja illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 – The Great Orme jalkaisin ja raitiotievaunulla
Hotellimme sijaitsee aivan meren äärellä ja aamiaisen jälkeen on vuorossa kävelyretki pitkin rantakatua kohti merestä kohoavaa niemenkärkeä. Suuren ja korkean niemenkärjen nimi on sitä hyvin kuvaileva The Great Orme. Säästääksemme voimia, ajelemme ylös kiemurtelevaa rinnettä viehättävällä raitiotievaunulla. Walesista löytyy yli 400 historiallisesti arkeologisesti kiinnostavaa paikkaa – raitiotievaunusta näemme pilkahduksen vanhaa kuparikaivosta, jonka juuret ulottuvat 1800-luvun puoleen väliin saakka. Niemenkärjestä silmiimme kantautuu myös Pyhän Tudnon kirkko 600-luvulta. Juuri tämän pyhimyksen mukaan on Llandudnokin saanut nimensä. Laskettelurinne ei ole varmastikaan ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Walesista, mutta sellaisellakin Wales voi ylpeillä. Lämmittelytuvassa ehdimme nautiskella pikku purtavaa ja juotavaa ennen kuin aloitamme patikkaretken alas merenpinnan tasolle. korkeudelle.Illansuussa teemme retken läheiseen Conwyyn. Conwy on tunnettu linnastaan, joka löytyy Unescon maailmanperintöluettelosta kolmen muun walesilaisen linnan ja kaupunginmuurin lisäksi. Nämä kulttuurihistorialliset aarteet ovat peräisin jo 1200-luvun loppupuolelta Gvynedin Kuninkaan Edwardin ajoilta. Conwyssa teemme yhteisen kävelykierroksen, jonka jälkeen sinulle jää aikaa nauttia illallinen mieluisessasi ravintolassa.

Päivä 3 – Llanddwynsin niemimaa ja merisuolaa
Aamiaisen jälkeen on aika jättää Walesin mannermaa ja nyt suuntaammekin Angleseyn saarelle. Tämä Walesin suurin saari on pinta-alaltaan noin 700 km2 – saari ylpeilee neljällä kirjaimella, jotka ovat AONB, eli Area of Outstanding Natural Beauty. Kirjaimet asettuvatkin täydellisesti paikoilleen, kun näemme saaren. Llanddwyn, ehkäpä yksi Walesin kauneimmista paikoista, sijoittuu etelärannikolle. Kautta historian ovat tänne saapuneet ihmiset kunnioittamaan Pyhää Dwynwenya, jonka voidaan sanoa olevan vastine Valentinelle eli rakkauden pyhimykselle. Nyt on vuorossa hieman pidempi vaellus vaihtelevassa maastossa, ja samalla on tärkeää pitää mielessä vuorovesi ja sen vaikutus alueella. Llanddwyniä kutsutaan yleisesti saareksi, mutta itse asiassa se on todella korkealla sijaitseva joki. Lounaan nautimme Halen Môns –suolatehtaan läheisyydessä. Vatsat ja mieli tyytyväisinä tutustumme lähemmin suolatehtaaseen, jossa pääsemme mukaan opastetulle kierrokselle. Iltapäivällä saavumme Beaumarisin rannikkokaupunkiin, josta löytyy myös yksi neljästä linnasta, joka on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Tänne viehättävän rauhalliseen kylään majoitumme kahdeksi yöksi.

Päivä 4 – Snowdonian kansallispuisto ja Elämän vettä
Ylitettyämme kauniin riippusillan sanomme samalla hyvästit Angleseyn saarelle. Nyt meitä odottaa päiväretki Snowdonian kansallispuistossa. Snowdon on Walesin korkein vuori, jonne on mahdollista kiivetä tai vaihtoehtoisesti sinne pääsee myös varsin suositulla junalla. Tutuksi tulee laakso, joka esiintyy paljon mainetta niittäneessä Game of Thrones –sarjassa. Näemme kylttejä “hobbit-merkkeineen” ja saatamme tuntea Kuningas Artturin läsnäolon. Monia vaeltajia emme täällä tapaa. Iltapäivän lähestyessä olemme suoriutuneet tämän päivän patikoinnista ja saapuneet rannikolle, jolla pidämme hyvin ansaitun lounastauon. Päivämme jatkuu mielenkiintoisissa merkeissä tutustumalla paikalliseen tislaamoon, joka valmistaa sekä whiskyä että giniä, tosin se on tunnettu paremmin ginistään. Vietettyämme päivän “mannermaalla” jatkuu matkamme kohti Menain salmea, joka erottaa mantereen ja Angleseyn saaren. Angleseyn saarella meitä odottaakin jo tuttu hotelli Beaumarsin kylässä. Illansuussa nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 5 – Rantaa ja arkkitehtooninen kävelykierros
Walesissa on upea noin 1300 km pitkä rannikko, joka alkaa maan pääkaupungista Cardiffista ja jatkuu aina pohjoiseen saakka, alueelle, joka on tullut meillekin jo tutuksi. Rannikkoa kutsutaan osuvasti Wales Pathiksi. Tämän päivän vaellusreittimme sijoittuu Llynin niemimaalle. Patikoimme rannalla ja golfkentällä – meren läheisyydessä, jolloin meille tarjoutuu myös mitä suurimmalla todennäköisyydellä mahdollisuus katsella sympaattisia delfiinejä. Hieman etelään Chesteristä sijaitsee valloittava Portmeirionin kylä, johon tutustumme lähemmin. Kylä oli arkkitehti Sir Clough Williams-Ellisin unelmien luomus. Walesin rannikon suistossa sijaitsevasta kylästä löydämme italialaisen piazzan ja upeita rakennuksia, jotka edustavat erilaisia arkkitehtoonisia tyylejä, aina goottilaisesta orientaaliseen tyyliin. Portmeirion on esiintynyt useissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, kuuluisin niistä on varmaankin The Prisoner, jonka suosio ajoittuu 60-luvun lopulle. Pääsemme kokemaan tämän pittoreskin kylän ainutlaatuisen tunnelman yhteisellä kävelykierroksellamme. Iltapäivän päätteeksi nautimme kahden ruokalajin lounaan a la Portmeirion.

Iltapäivällä matkamme jatkuu Snowdonian kansallispuiston halki. Pidämme kahvitauon viehättävässä Beddgelertissä ennen kuin matkamme jatkuu Llangolleniin, jonna majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 6 – Llangollensin historiaa ja maailmanperintökohde
Sisämaassa, lähempänä Englannin rajaa, näemme niin kauniita kuin kumpuileviakin maisemia – vuoria ja kukkuloita, jotka sijaitsevat Llangollensian kylän läheisyydessä. Saavuttuamme tähän historialliseen kylään teemme todellisen aikamatkan, joka vie meidät mitä mielenkiintoisimpien tarinoiden pariin. Kylän läpi virtailee kanava kohti Pontcysyllten akveduktia, joka on listattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2009.Hotelli, jossa vietämme vaellusmatkamme viimeisen yön, sijaitsee aivan Llangollenin kanavan läheisyydessä – näillä seuduilla kanavaa kutsutaan nimellä Camlas Llangollen. Halukkailla onkin vielä iltapäivällä mahdollisuus kävellä pitkin kanavan vartta ja samalla nautiskella walesilaisista maisemista.Illalla kokoonnumme matkanpäätösillalliselle, jonka ääressä voimme yhdessä muistella menneen viikon tapahtumia.

Päivä 7 – Kotimatka
Aamiaisen ja rauhallisen aamun jälkeen on tullut aika jättää viehättävä Wales. Aikataulun salliessa pysähdymme historiallisessa Chesterissä, jossa jää aikaa nauttia lounas omin päin. Tämän jälkeen matkaamme kohti Manchesterin lentoasemaa. Nyt on siis kotimatkan aika, ja haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Manchester
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 6 aamiaista
• 4 lounasta, joista 2 retkilounaita (säävaraus)
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Manchester. Bussikuljetus Llandudnoon, noin 120 km. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Llandudnossa.

Päivä 2
Luontopatikka The Great Ormessa, noin 10 km. Kävely Conwyn kylässä. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 3
Vaellus Ynys Llanddwynin ympäristössä Angleseyn saarella, noin 8 km. Opastettu kierros merisuolatehtaassa. Bussimatka, noin 80 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Beaumarissa.

Päivä 4
Vaellus Snowdonin kansallispuistossa, noin 5 km. Vierailu tislaamossa ja maistajaiset. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 5
Vaellus Lleynin niemimaalla, noin 4 km. Tutstuminen kävellen Portmeirioniin, noin 2 km. Bussimatka noin 130 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Llangollenissa.

Päivä 6
Vaellus Llangollenin ympäristössä ja vierailu Pontcysyllten akveduktilla, noin 10 km. Aamiainen ja illallinen. Bussimatka noin 55 km.

Päivä 7
Lento Manchester – Helsinki. Bussikuljetus Manchesterin lentoasemalle, noin 95 km. Aamiainen.

Wales

Asukasluku: 3.2 milj.

Pinta-ala: 20 770 km²

Uskonto: Kristittyjä 57.6 %, muslimeja 1.5%

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Kymri ja englanti

Aikaero: Suomen aika -2 t

Iso-Britannia

Asukasluku 65,6 milj.
Pinta-ala 130 395 km²
Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.
Valuutta
 Punta (£, GBP)
Kieli
Englanti
Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Manchester, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 15 £ / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Lue lisää TEMAn vaellusmatkoista!

Ethän unohda adapteria!

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön netiisivuilta www.formin.fi, Maat- ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
16.06.2024 info_icon

Lentotiedot

cross

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Manchester
2024-06-16
08:20
2024-06-16
09:20
Finnair, 1361
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Manchester
Helsinki
2024-06-22
17:55
2024-06-22
22:35
Finnair, 1366
7 päivää Vaellus hurmaavassa Walesissa Helsinki 2 350 EUR 5 paikkaa jäljellä Varaa
15.06.2025 7 päivää Vaellus hurmaavassa Walesissa Helsinki 2 390 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.