Sorrenton auringonkeltaiset sitruunatCapri, Pompeiji ja Vesuvius

Amalfin rannikko on varmasti yksi koko maailman kauneimmista rannikoista. Ainutlaatuiset uimapaikat ja Sorrenton – ehkäpä maailman parhaimmat sitruunat ja perinteiset italialaiset herkut ovat täällä vertaansa vailla. Näe ja koe jännittävä Napoli, romanttinen Caprin saari ja Vesuviuksen tulivuoren mahtava kraatteri. Retki Pompeijin vaikuttaville raunioille on kuin ”sukeltaisi” antiikin roomalaisten arkipäivän keskelle. Lämpimästi tervetuloa klassiseen Sorrentoon. 

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-23 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus Vesuviuksella
 • Amalfin rannikon kauneimmat kylät
 • Pompeijin arkeologinen kaivausalue
 • Romanttinen Capri
 • Seitsemän yötä samassa hotellissa Sorrentossa

Päiväohjelma
Syksy 2023–2024

Päivä 1 – Saapuminen Napoliin
Matka kohti Napolia alkaa. Napolin lentoasemalla meitä odottaa Tema-opas ja bussi. Heti ensimmäisen bussimatkamme aikana kohti Sorrenton niemimaata näemme toinen toistaan upeampia maisemia. Vasemmalle puolelle jää Vesuviuksen tulivuoren ääriviivat, kun taas oikealla näemme jo vilauksen lähes taianomaisesta Caprin saaresta. Vaikuttavalta rannikkokaistaleelta, jolla muun muassa Sorrento sijaitsee, löytyvät ehkäpä maailman maukkaimmat sitruunat. Sadonkorjuu alkaa helmikuun alussa.

Majoitumme trendikkääseen Sorrentoon koko kiertomatkamme ajaksi. Illalla on vuorossa yhteinen tervetuloillallinen.

Päivä 2 – Makeita sitruunoita
Kiertomatkamme ensimmäisen päivän aloitamme tutustumalla lähemmin Sorrentoon, joka sijaitsee vuoren tasangolla jyrkkine pudotuksineen merelle päin. Täällä ovat vierailleet kautta aikojen niin kuninkaalliset, kirjailijat kuin julkkiksetkin. Sorrento on tänäkin päivänä kaupunki kulttuurista kiinnostuneelle vierailijalle, tarjoten runsain mitoin silmiä hiveleviä, arjen ylittäviä kokemuksia. Täältä löytyvät herkkuputiikit, joista leijailee ulos asti uskomattoman hyvät tuoksut, viehättäviä terasseja rottinkikalusteineen ja kauniita uimapaikkoja, joissa vaihdetaan vaatteet vielä klassisen vanhanaikaisissa pukukopeissa. Kaikki tämä yhdistettynä pikkukaupungin sharmikkuuteen tekee Sorrentosta täydellisen lomakohteen!

Päivämme jatkuu bussimatkalla pitkin Sorrenton niemimaan kiemurtelevia teitä ja saavuttuamme rannikkotielle näemme niin oliivi- kuin sitruunalehtojakin. Sitruunan kuori vaikuttaa hieman ryppyisemmältä kuin se, mihin olemme kotimaassa tottuneet. Kuori tuntuu kuin se olisi öljytty ja Sorrenton sitruunoiden maku onkin uskomattoman raikas.

Bussimatkamme päätteeksi nautimme perinteisen sorrentolaisen sunnuntai-lounaan viinitilalla, josta on kerrassaan huikeat näkymät yli Sorrenton. Täällä istuskelemme kaikessa rauhassa viiniköynnösten ja viikuna-, appelsiini- ja sitruunapuiden ympäröiminä nautiskellen meille tarjottavista herkuista.

Ruokakulttuuri on yksi italialaisen kulttuurin tärkeimmistä osista, mutta vieläkin tärkeämpää italialaisille ovat perinteet – suuren ruokailupöydän äärelle kokoontuvat niin sukulaiset, naapurit kuin ystävätkin. Matkan aikana meillekin tulevat tutuiksi monet italialaisten arvostamat perinteet.

Maukkaan lounaan jälkeen palaamme hotellillemme ja ilta on vapaa omille tutkimusretkille.

Päivä 3 – Vesuvius ja Pompeiji
Aamiaisen jälkeen otamme suunnan kohti Vesuviuksen tulivuorta. Vesuvius sijaitsee 1 277 metriä merenpinnan yläpuolella. Se on rakenteeltaan keilamainen kerrostulivuori, jollaisia on mannerlaattojen rajalla. Vesuvius on rakentunut muinaisen Monte Somman tulivuoren kalderaan, joka on alkanut kehittyä vähitellen jo noin 17 000 vuotta sitten, se on edelleen aktiivinen tulivuori. Noin tuhannen metrin korkeudessa teemme pysähdyksen ja kävelemme yhdessä kraatterin reunalle.

Iltapäivällä pääsemme ihailemaan kuuluisaa Pompeijia ja sen ainutlaatuisia raunioita − yksi tämän matkan kohokohdista. Arkeologiset kaivaukset alueella alkoivat jo vuonna 1748 ja jatkuvat edelleenkin. Tänä päivänä meillä on kirjaimellisesti mahdollisuus “sukeltaa” antiikin aikaiseen maailmaan ja nähdä kuinka roomalaiset elivät arkipäiväänsä. Kävelemme pitkin katuja ja jalkakäytäviä, jotka rakennettiin jo antiikin aikana. Kävelymme aikana näemme erilaisia rakennuksia, kuten temppeleitä, kauppapaikkoja, kylpylöitä ja asuinrakennuksia, joiden koristeluun on käytetty niin mosaiikkia kuin freskojakin.

Nähtyämme Pompeijin, palaamme takaisin hotellille. Illalla nautimme hotellillamme yhteisen illallisen.

Päivä 4 – Capri
Tänään on vuorossa retki ainutlaatuiselle ja eksklusiiviselle Caprin saarelle, jonne matkamme taittuu ensin bussilla ja sitten veneellä. Dramaattiset kalliot näyttävät siltä kuin ne hetkenä minä hyvänä putoaisivat taivaansiniseen meriveteen. Caprin kauniit kylät sijaitsevat kuin maalauksessa appelsiini- ja sitruunalehtojen ympäröiminä.

Saavuttuamme satamaan, jatkuu matkamme kohti Anacapria, jossa nautimme maittavan lounaan. Täällä vierailemme myös Villa San Michelessä, jossa ruotsalainen lääkäri ja kirjailija Axel Munthe teki elämäntyönsä. Villa on rakennettu 20-luvun roomalaisen Keisari Tiberiuksen villan raunioiden päälle. Vaikuttavasta terassipuutarhasta on lyömätön näköala yli Caprin kaupungin, sataman ja Napolinlahden. Anacaprissa tutustumme myös Santa Michelen kirkkoon, joka on kuuluisa sen majolikalaatoista tehdystä lattiasta.

Lounaan jälkeen sinulle jää mukavasti aikaa tutkia kaupungin jännittäviä kujia tai miksipä et matkustaisi tuolihissillä ylös Monte Solaron vuorelle ja katselisi vaikuttavia maisemia sieltä (lipun hinta ei sisälly matkan hintaan). Ikimuistoisen Capri-vierailun jälkeen ajelemme bussilla takaisin satamaan, josta jatkamme matkaamme lautalla takaisin Sorrentoon.

Illalla nautimme yhteisen illallisen hotellillamme.

Päivä 5 – Omaa aikaa
Tämä päivä on varattu sinun omille tutkimusretkillesi. Tema-oppaalta saat ajankohtaisia vinkkejä – minne mennä ja mitä tehdä. Miltä kuulostaisi päiväretki Herculaneumin muinaisitalialaiseen kaupunkiin tai vaihtoehtoisesti Ischian saarelle, joka on tunnettu hienoista puutarhakylpylöistään. Päivän saa helposti kulumaan myös viehättävässä Sorrenton pikkukaupungissa.

Päivä 6 – Napolin arkeologinen museo
Nautittuamme aamiaisen otamme kurssin kohti Napolia, Campanian pääkaupunkia. Tutustumme tämän jännittävän kaupungin historialliseen keskustaan jalkaisin ja nautimme lounaaksi perinteisen napolilaisen pizzan! Päivämme Napolissa huipentuu vierailuun kaupungin arvostetussa arkeologisessa museossa. Museovierailun jälkeen palaamme takaisin Sorrentoon.

Päivä 7 – Amalfin rannikon parhaimmat palat
Tämän päivän retki vie meidät yhdelle maailman kauneimmista rannikoista, Amalfin rannikolle. Maisemat bussista ovat sanoinkuvaamattoman kauniit – näyttäviä vuorenhuippuja, rinteille rakennettuja viehättäviä taloja ja houkuttelevia uimapaikkoja kristallinkirkkaan veden äärellä. Amalfin pääkadulla pääsemme kokemaan paikallista tunnelmaa parhaimmillaan. Myllylaaksossa sijaitsee mielenkiintoinen paperimuseo. Vapaa-ajalla suosittelemme vierailemaan Amalfin vaikuttavassa tuomiokirkossa, jonne päästäkseen on noustava muutama rappunen ylös. Kaupungin kuuluisia konditorioita ei myöskään kannata jättää väliin. Ravellon Villa Rufolossa ehdimme nauttia näköalasta, joka tuntuu jatkuvan äärettömyyksiin.

Päivä 8 – Kotimatka
Nyt on vuorossa bussimatka Sorrentosta Capodicchinoon ja Napolin lentoasemalle. On aika sanoa Arrivederci, ainakin tällä kertaa. Pizzat, pastat, ihanat jäätelöt, maukkaat sitruunat ja mahtavat maisemat muistoissamme aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä. Kiitos tästä kerrasta ja lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!


Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki – Napoli
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta
• 4 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Hotelliverot
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento – Napoli/Capodicchino. Bussimatka Sorrentoon, noin 55 km. Seitsemän yöpymistä Sorrentossa sijaitsevassa hotellissa. Tervetuloillallinen.

Päivä 2
Bussi Sorrento - Termini – Sant Agata meno-paluu, noin 25 km. Kaupunkikävely Sorrentossa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Bussi Sorrento - Vesuvius – Pompej, meno-paluu, noin 90 km. Vierailu Vesuviuksen tulivuorella. Kävely Pompeijin raunioilla, noin 2,5 km. Aamiainen, lounas ja illallinen (omin päin hotellissa).

Päivä 4
Bussi Sorrento – satama meno-paluu, noin 4 km. Venematka Sorrento – Capri, paikallisbussi Caprilla. Vierailu Anacaprissa Axel Munthesin villalla. Aamiainen, lounas ja illallinen (omin päin hotellissa).

Päivä 5
Vapaapäivä. Aamiainen.

Päivä 6
Bussi Sorrento – Napoli meno-paluu, noin 100 km. Kaupunkikiertoajelu ja kaupunkikävely Napolissa. Vierailu arkeologisessa museossa. Aamiainen ja pizzalounas.

Päivä 7
Bussi Sorrento – Amalfi – Ravello meno-paluu, noin 90 km. Omaa aikaa Amalfissa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Bussi Sorrento – Napoli/Capodicchino, noin 55 km. Lentomatka Napoli - Helsinki. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Napoli, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta)

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR).

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kesää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Matkan aikana vierailemme sekä kaupungeissa että maaseudulla, joten pakkaathan mukaan sopivat vaatteet ja mukavat kengät kävelyretkillemme.

Pakkaa mukaan siis säähän ja luonnossa ja kaupungissa liikkumiseen sopivia vaatteita, myös lämpimämpi pusero tai takki sekä sadetakki. Tärkeää on, että mukana on mukavat, pitäväpohjaiset kengät. Sillä vaikka tämä ei ole vaellusmatka, kävelemme päivittäin yhdestä neljään kilometriä kaupungeissa, vierailukohteissa ja illallisille mennessämme. Ota mukaan myös pieni selkäreppu ja muista aurinkovoide.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Hotellimuutokset ovat mahdollisia.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.