Klassinen KreikkaDelfoi, Olympia ja Meteoran luostarit

Matka Kreikkaan on matka länsimaisen sivistyksen juurille. Missään muussa maassa ei historia tunnu olevan niin läsnä ja elävänä kuin Kreikassa. Olympiassa kaikuvat vielä ensimmäisten olympialaisten kannustushuudot. Delfoissa Sibyllan temppelissä tuntuu siltä kuin väkijoukot olisivat juuri poistuneet. Välimeren kiehtovimman maan ikuisia muistomerkkejä kehystää dramaattisen kaunis luonto.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Akropoliin museo Ateenassa
 • Meteoran luostarit
 • Kävely Delfoin raunioilla
 • Epidauroksen amfiteatteri
 • Tunnelma Olympian vanhalla stadionilla

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Matka Helsingistä Ateenaan alkaa
Lento Helsingistä Ateenaan. Tema-opas on vastassa perillä Ateenan lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla kaupungissa sijaitsevaan hotelliimme, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.

Lentoaikataulusta riippuen saatat tänään ehtiä kierrellä jo tutustumassa hotellin ympäristöön omin päin. Heti hotellin ovien ulkopuolella avautuu tämän eloisan miljoonakaupungin ihmisvilinä. Kohtaat niin nykypäivän modernin Ateenan kuin lähellä hotellia sijaitsevien vanhojen käsityöläiskorttelien elämänmenon. Illalla voit suunnata illalliselle johonkin pittoreskin Plakan kaupunginosan monista kahviloista. 

Päivä 2 – Akropolis-museo
Akropolis-kukkula kohoaa kuin laiva Ateenan keskustan talojen muodostaman meren keskellä. Tämän päivän ohjelmassa on vierailu vaikuttavassa Akropolis-museossa. Vaikuttavaan Akropoliksen kukkulaan ehdit tutustua joko tänään tai palattuamme Tolosta (päivä 7). 

Iltapäivälla suuntaamme pohjoiseen päin pieneen Kalambakan kaupunkiin, joka sijaitsee harmaiden kallioiden juurella paikassa, jossa Piniosjoki jättää taakseen Pindosvuoret. Majoitumme seuraavaksi yöksi hotelliin Kalambakassa. 

Päivä 3 – Meteora
Aamiaisen jälkeen lähdemme Unescon maailmanperintökohteeseen Meteoraan ja luostareille, jotka on rakennettu kuin linnunpesät kallioiden laelle tavoittelemaan taivasta. Luonnon muovaamat kalliot ovat kuin science fiction -filmin lavasteita. Saat tilaisuuden tutustua kahteen näistä suurenmoisista luostareista, joissa on upeita seinämaalauksia ja muita mittaamattoman arvokkaita historiallisia ja uskonnollisia aarteita. 

Iltapäivällä jatkamme matkaa halki keskisen Kreikan kiehtovaan Delfoihin, jota ympäröivät mahtavat vuoret. Apollonin temppelin oraakkeli teki Delfoista maailmankuulun, ja kaupungin uskomattoman kaunista ympäristöä katsellessa on helppo ymmärtää, miksi kreikkalaiset pitivät paikkaa maailman keskipisteenä. 

Delfoin lähellä sijaitsevassa pienessä kylässä nautimme illallisen ja vietämme seuraavan yön. 

Päivä 4 – Delfoi
Delfoin temppelialue on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Pyhien kulkueiden tie kiemurtelee Parnassosvuoren rinteillä mittaamattoman arvokkaita rikkauksia sisältäneiden aarrekammioiden ohi Apollonin temppelille. Temppelissä oraakkeli istui muinoin antamassa tulkinnanvaraisia vastauksiaan kysymyksiin tulevaisuudesta. 

Hieman ylempänä on antiikinaikainen teatteri, josta on lumoava näköala vuorille ja Pleistoksenlaakson laajoille oliiviviljelmille. Täältä katsoen on ilmiselvää, miksi Delfoita on aina pidetty pyhänä paikkana. 

Tie Delfoista Peloponnesokseen vie halki Pleistoksenlaakson sankkojen oliivilehtojen, pitkin syvänsinisen Korintinlahden rannikkoa ja yli sillan Patrakseen Peloponnesoksen puolelle. Matkan varrella ohitamme Naupaktoksen eli Lepanton kaupungin, jonka edustalla käytiin vuonna 1571 ankara Lepanton meritaistelu. Taistelu pysäytti turkkilaisten vaikutusvallan laajentumisen Välimerellä. 

Olympiassa nautimme illallisen ja yövymme. 

Päivä 5 – Olympia
Käynti Olympiassa on ainutlaatuinen kokemus. Vuonna 1896 elvytettyjen olympialaisten esikuvana toimineet muinaiset kisat käytiin täällä, ja vanhalla stadionilla seistessä tuntuu siltä, kuin yleisön huudot raikuisivat ilmassa edelleen. 

Temppelialueella on helppo kuvitella väentungos kauppiaiden ympärillä, ja suositut urheilijat menossa omistamaan voitonseppeleensä kisojen suojelijalle, Zeus-jumalalle. Aamun rauhasta ja ympäröivästä pastoraalisesta maisemasta huolimatta alue tuntuu kuhisevan elämää. Paikallisessa museossa on esillä Praksiteleen mestariteos "Praksiteleen Hermes". 

Matkalla etelään päin kohti Spartaa, jossa vietämme seuraavan yön, ohitamme karun kauniin Taigetosvuoriston dramaattisine huippuineen. Alueella eli aiemmin susia, ja petolintuja esiintyy edelleen runsaasti. Vuorten rinteillä näkyy pieniä kyliä. 

Päivä 6 – Sparta ja Mistra
Mistran rauniokaupunkia, joka sijaitsee vuorenrinteellä Spartan lähellä, on kutsuttu Bysantin Pompeijiksi. Ihanan luonnon keskellä on palatsien ja kirkkojen raunioita, joiden murtuneita muureja peittävät ruoho ja kukkivat pensaat. Kiertely komeasti koristeltujen mutta hylättyjen ja rappeutuneiden kirkkojen ja palatsien välissä on kaihoisan kaunis kokemus. Mistra oli myös Bysantin valtakunnan viimeinen linnake, jonka turkkilaiset valtasivat vasta sen jälkeen, kun  Konstantinopoli oli kukistunut vuonna 1453. 

Peloponnesoksen keskusylängöltä ajamme yhtä Kreikan kauneimmista teistä alas Herakleen maisemiin Argolikseen. Argolislahdelle ja sen rannikkotasangolle, jossa voi aavistaa Mykenen ja Argoksen muinaiset kaupungit, avautuu lähes epätodellinen näkymä. Päivän päätteeksi saavumme viihtyisään Tolon pikkukylään, jossa vietämme seuraavan yön. 

Päivä 7 – Epidauros, Mykene ja Akropolis
Epidauroksessa, antiikinaikaisessa lääketieteen jumalan Asklepioksen palvontapaikassa, on suurenmoinen teatteri, johon mahtuu 14 000 katsojaa. Teatterin akustiikka on vertaansa vailla. Kuiskauskin kantautuu selvästi näyttämöltä ylimmille penkkiriveille. On erikoinen kokemus seistä paikalla, jossa antiikin draamoja esitettiin jo ennen ajanlaskumme alkua, ja joka on yhä käytössä. 

Mykenen ihastuttavan esihistoriallisen linnan Leijonaportin läpi kulkiessasi tunnet astuvasi nykyhetkestä menneisyyteen. Tarun ja toden raja hämärtyy, ja Homeroksen kertomukset Troijan sodasta saavat kehyksensä. Näissä vaikuttavissa maisemissa Agamemnon kokosi akhaialaiset sotaan Troijaa vastaan, ja kun hän palasi kotiin, hänen vaimonsa murhautti hänet. Homeros saattoi keksiä kaiken, mutta myöhemmissä kaivauksissa on osoittautunut, että hänen tarinoillaan on todellisuuspohja. 1870-luvulla löytyi jopa kaunis, puhtaasta kullasta valmistettu kuolinnaamio, josta arkeologi Heinrich Schliemann sähkötti kotimaahansa: "Olen katsonut Agamemnonia kasvoista kasvoihin." 

Matkalla Ateenaan ylitämme Korintin kannaksen halkaisevan, piikkisuoraa kanjonia muistuttavan Korintin kanavan. Kanavan ansiosta meritie Adrianmeren ja Egeanmeren välillä lyheni 320 kilometrillä. 

Saavuttuamme Ateenaan teemme yhteisen kävelyretken Akropolis-kukkulalla. Vaikuttavat valkoiset marmoritemppelit eivät ole ainoastaan kauniita vaan myös muistomerkkejä 400-luvulta eaa, jolloin demokratia syntyi ja yksilön merkitys korostui ensi kertaa historiassa. Vanhat jumaltarut elävät yhä, mutta niin myös muistot täällä eläneistä ja vaikuttaneista ihmisistä. Sokrates, Perikles, Alkibiades ja moni muu historian merkkihenkilö luo taustan Akropoliin kierroksellemme. 

Vietämme matkan viimeisen yön Ateenassa ja tänä iltana on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen viehättävässä Tavernassa hurmaavan Plakan alueella. 

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on aika lähteä kotimatkalle, monen monta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Ateena
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista 
• 5 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Ateena. Bussikuljetus hotelliin, noin 40 km. Hotelliyöpyminen Ateenassa.

Päivä 2
Ateena – Kalambaka, bussimatka noin 350 km. Tutustuminen Akropolis-kukkulaan ja -museoon. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kalambakassa.

Päivä 3
Kalambaka – Delfoi, bussimatka noin 230 km. Käynti Meteorassa. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Delfoissa.

Päivä 4
Delfoi – Olympia, bussimatka noin 230 km. Tutustuminen Delfoin arkeologiseen alueeseen. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Olympiassa.

Päivä 5
Olympia – Sparta, bussimatka noin 230 km. Käynti Olympian arkeologisella alueella. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Spartassa.

Päivä 6
Sparta – Tolo, bussimatka noin 150 km. Tutustuminen Mistraan. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Tolossa.

Päivä 7
Tolo – Ateena, bussimatka noin 160 km. Käynti Epidauroksessa ja Mykenessä. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen. Hotelliyöpyminen Ateenassa.

Päivä 8
Bussikuljetus lentokentälle, noin 40 km. Aamiainen.

Kreikka

Asukasluku 10,7 milj.
Pinta-ala 131 940 km²
Uskonto Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.
Valuutta Euro
Kieli Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).
Aikaero Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Ateena, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen. Matkasi alkaa silloin ensimmäisestä hotellista ja päättyy viimeiseen hotelliin.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useissa liikkeissä ja ravintoloissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia. Monet tavernat eivät ota vastaan muuta kuin käteistä. 

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 20 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Tilastollisesti vuorokauden ylin lämpötila on Ateenassa touko- ja lokakuussa 23–24 astetta ja vuorokauden alin noin 16 astetta. Vuoristoisilla alueilla sisämaassa on tavallisesti muutamaa astetta viileämpää ja ajoittain saattaa esiintyä sateita.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt villapusero ja takki, sillä erityisesti keväällä ja syksyllä voi olla tuulisia tai muuten viileitä päiviä ja lämpimänäkin päivänä bussin ilmastointi voi tuntua viileältä hartioilla. Luostarivierailuilla olkapäät ja polvet pitää olla peitettyinä ja naisilla on oltava hame ja miehillä pitkät housut. Muista myös uima-asu, sillä sillä Tolossa voi olla mahdollisuus uida meressä ja joissain hotelleissa on uima-allas käytössä toukokuun puolivälistä eteen päin. Tärkeintä on, että mukana on mukavat, matalakorkoiset kengät kävelyitä varten.

Muuta
Kansalliset juhlapäivät voivat aiheuttaa muutoksia päiväohjelmassa.

Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Lue lisää Kreikasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Hotellien taso Kreikassa vaihtelee paljon ja huoneet saattavat tuntua joskus pieniltä. Hotellit voivat poiketa alkuperäisistä hotelleista, mutta hotellien taso säilyy kuitenkin aina samana. 


Vuoden 2024 matkoilla lähdöllä 7.4 majoitumme Arachovassa hotelli Kalafatiin.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.