Päiväohjelma
2023–2024
Päivä 1 – Matka Helsingistä Ateenaan alkaaLento Helsingistä Ateenaan. Tema-opas on vastassa perillä Ateenan lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla kaupungissa sijaitsevaan hotelliimme, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.
Lentoaikataulusta riippuen saatat tänään ehtiä kierrellä jo tutustumassa hotellin ympäristöön omin päin. Heti hotellin ovien ulkopuolella avautuu tämän eloisan miljoonakaupungin ihmisvilinä. Kohtaat niin nykypäivän modernin Ateenan kuin lähellä hotellia sijaitsevien vanhojen käsityöläiskorttelien elämänmenon. Illalla voit suunnata illalliselle johonkin pittoreskin Plakan kaupunginosan monista kahviloista.
Päivä 2 – Akropolis-museo
Akropolis-kukkula kohoaa kuin laiva Ateenan keskustan talojen muodostaman meren keskellä. Tämän päivän ohjelmassa on vierailu vaikuttavassa Akropolis-museossa. Vaikuttavaan Akropoliksen kukkulaan ehdit tutustua joko tänään tai palattuamme Tolosta (päivä 7).
Iltapäivälla suuntaamme pohjoiseen päin pieneen Kalambakan kaupunkiin, joka sijaitsee harmaiden kallioiden juurella paikassa, jossa Piniosjoki jättää taakseen Pindosvuoret. Majoitumme seuraavaksi yöksi hotelliin Kalambakassa.
Päivä 3 – Meteora
Aamiaisen jälkeen lähdemme Unescon maailmanperintökohteeseen Meteoraan ja luostareille, jotka on rakennettu kuin linnunpesät kallioiden laelle tavoittelemaan taivasta. Luonnon muovaamat kalliot ovat kuin science fiction -filmin lavasteita. Saat tilaisuuden tutustua kahteen näistä suurenmoisista luostareista, joissa on upeita seinämaalauksia ja muita mittaamattoman arvokkaita historiallisia ja uskonnollisia aarteita.
Iltapäivällä jatkamme matkaa halki keskisen Kreikan kiehtovaan Delfoihin, jota ympäröivät mahtavat vuoret. Apollonin temppelin oraakkeli teki Delfoista maailmankuulun, ja kaupungin uskomattoman kaunista ympäristöä katsellessa on helppo ymmärtää, miksi kreikkalaiset pitivät paikkaa maailman keskipisteenä.
Delfoin lähellä sijaitsevassa pienessä kylässä nautimme illallisen ja vietämme seuraavan yön.
Päivä 4 – Delfoi
Delfoin temppelialue on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Pyhien kulkueiden tie kiemurtelee Parnassosvuoren rinteillä mittaamattoman arvokkaita rikkauksia sisältäneiden aarrekammioiden ohi Apollonin temppelille. Temppelissä oraakkeli istui muinoin antamassa tulkinnanvaraisia vastauksiaan kysymyksiin tulevaisuudesta.
Hieman ylempänä on antiikinaikainen teatteri, josta on lumoava näköala vuorille ja Pleistoksenlaakson laajoille oliiviviljelmille. Täältä katsoen on ilmiselvää, miksi Delfoita on aina pidetty pyhänä paikkana.
Tie Delfoista Peloponnesokseen vie halki Pleistoksenlaakson sankkojen oliivilehtojen, pitkin syvänsinisen Korintinlahden rannikkoa ja yli sillan Patrakseen Peloponnesoksen puolelle. Matkan varrella ohitamme Naupaktoksen eli Lepanton kaupungin, jonka edustalla käytiin vuonna 1571 ankara Lepanton meritaistelu. Taistelu pysäytti turkkilaisten vaikutusvallan laajentumisen Välimerellä.
Olympiassa nautimme illallisen ja yövymme.
Päivä 5 – Olympia
Käynti Olympiassa on ainutlaatuinen kokemus. Vuonna 1896 elvytettyjen olympialaisten esikuvana toimineet muinaiset kisat käytiin täällä, ja vanhalla stadionilla seistessä tuntuu siltä, kuin yleisön huudot raikuisivat ilmassa edelleen.
Temppelialueella on helppo kuvitella väentungos kauppiaiden ympärillä, ja suositut urheilijat menossa omistamaan voitonseppeleensä kisojen suojelijalle, Zeus-jumalalle. Aamun rauhasta ja ympäröivästä pastoraalisesta maisemasta huolimatta alue tuntuu kuhisevan elämää. Paikallisessa museossa on esillä Praksiteleen mestariteos "Praksiteleen Hermes".
Matkalla etelään päin kohti Spartaa, jossa vietämme seuraavan yön, ohitamme karun kauniin Taigetosvuoriston dramaattisine huippuineen. Alueella eli aiemmin susia, ja petolintuja esiintyy edelleen runsaasti. Vuorten rinteillä näkyy pieniä kyliä.
Päivä 6 – Sparta ja Mistra
Mistran rauniokaupunkia, joka sijaitsee vuorenrinteellä Spartan lähellä, on kutsuttu Bysantin Pompeijiksi. Ihanan luonnon keskellä on palatsien ja kirkkojen raunioita, joiden murtuneita muureja peittävät ruoho ja kukkivat pensaat. Kiertely komeasti koristeltujen mutta hylättyjen ja rappeutuneiden kirkkojen ja palatsien välissä on kaihoisan kaunis kokemus. Mistra oli myös Bysantin valtakunnan viimeinen linnake, jonka turkkilaiset valtasivat vasta sen jälkeen, kun Konstantinopoli oli kukistunut vuonna 1453.
Peloponnesoksen keskusylängöltä ajamme yhtä Kreikan kauneimmista teistä alas Herakleen maisemiin Argolikseen. Argolislahdelle ja sen rannikkotasangolle, jossa voi aavistaa Mykenen ja Argoksen muinaiset kaupungit, avautuu lähes epätodellinen näkymä. Päivän päätteeksi saavumme viihtyisään Tolon pikkukylään, jossa vietämme seuraavan yön.
Päivä 7 – Epidauros, Mykene ja Akropolis
Epidauroksessa, antiikinaikaisessa lääketieteen jumalan Asklepioksen palvontapaikassa, on suurenmoinen teatteri, johon mahtuu 14 000 katsojaa. Teatterin akustiikka on vertaansa vailla. Kuiskauskin kantautuu selvästi näyttämöltä ylimmille penkkiriveille. On erikoinen kokemus seistä paikalla, jossa antiikin draamoja esitettiin jo ennen ajanlaskumme alkua, ja joka on yhä käytössä.
Mykenen ihastuttavan esihistoriallisen linnan Leijonaportin läpi kulkiessasi tunnet astuvasi nykyhetkestä menneisyyteen. Tarun ja toden raja hämärtyy, ja Homeroksen kertomukset Troijan sodasta saavat kehyksensä. Näissä vaikuttavissa maisemissa Agamemnon kokosi akhaialaiset sotaan Troijaa vastaan, ja kun hän palasi kotiin, hänen vaimonsa murhautti hänet. Homeros saattoi keksiä kaiken, mutta myöhemmissä kaivauksissa on osoittautunut, että hänen tarinoillaan on todellisuuspohja. 1870-luvulla löytyi jopa kaunis, puhtaasta kullasta valmistettu kuolinnaamio, josta arkeologi Heinrich Schliemann sähkötti kotimaahansa: "Olen katsonut Agamemnonia kasvoista kasvoihin."
Matkalla Ateenaan ylitämme Korintin kannaksen halkaisevan, piikkisuoraa kanjonia muistuttavan Korintin kanavan. Kanavan ansiosta meritie Adrianmeren ja Egeanmeren välillä lyheni 320 kilometrillä.
Saavuttuamme Ateenaan teemme yhteisen kävelyretken Akropolis-kukkulalla. Vaikuttavat valkoiset marmoritemppelit eivät ole ainoastaan kauniita vaan myös muistomerkkejä 400-luvulta eaa, jolloin demokratia syntyi ja yksilön merkitys korostui ensi kertaa historiassa. Vanhat jumaltarut elävät yhä, mutta niin myös muistot täällä eläneistä ja vaikuttaneista ihmisistä. Sokrates, Perikles, Alkibiades ja moni muu historian merkkihenkilö luo taustan Akropoliin kierroksellemme.
Vietämme matkan viimeisen yön Ateenassa ja tänä iltana on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen viehättävässä Tavernassa hurmaavan Plakan alueella.
Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on aika lähteä kotimatkalle, monen monta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!