Klassinen KreikkaDelfoi, Olympia ja Meteoran luostarit

Kiehtova kiertomatkamme vie Meteoraan ja Olympoksen jumalien jalanjäljissä ikiaikaisen kulttuurin muistomerkeille: Ateenan Akropoliille, Delfoihin, Olympiaan, Spartaan ja Mykeneen.

Matka Kreikkaan on matka länsimaisen sivistyksen juurille. Missään muussa maassa ei historia tunnu niin elävältä kuin Kreikassa. Olympiassa kaikuvat vielä ensimmäisten olympialaisten kannustushuudot. Delfoissa Sibyllan temppelissä tuntuu siltä kuin väkijoukot olisivat juuri poistuneet. Välimeren kiehtovimman maan ikuisia muistomerkkejä kehystää dramaattisen kaunis luonto.

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Akropoliin museo Ateenassa
 • Meteoran luostarit
 • Kävely Delfoin raunioilla
 • Epidauroksen amfiteatteri
 • Tunnelma Olympian vanhalla stadionilla

Päiväohjelma
Syyskuu 2017

Päivä 1 – Matka alkaa
Matka alkaa Lufthansan reittilennolla Frankfurtin kautta Helsingistä Ateenaan. TEMA-opas on vastassa perillä Ateenan lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla kaupungissa sijaitsevaan hotelliimme, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.

Lentoaikataulusta riippuen saatat tänään ehtiä kierrellä jo tutustumassa hotellin ympäristöön omin päin. Heti hotellin ovien ulkopuolella avautuu tämän eloisan miljoonakaupungin ihmisvilinä. Kohtaat niin nykypäivän modernin Ateenan kuin lähellä hotellia sijaitsevien vanhojen käsityöläiskorttelien elämänmenon. Illalla voit suunnata päivälliselle johonkin pittoreskin, historiallisen Psirin kaupunginosan monista kahviloista.

Päivä 2 – Akropolis
Akropolis-kukkula kohoaa kuin laiva Ateenan keskustan talojen muodostaman meren keskellä. Vaikuttavat valkoiset marmoritemppelit eivät ole ainoastaan kauniita vaan myös muistomerkkejä 400-luvulta eaa, jolloin demokratia syntyi ja yksilön merkitys korostui ensi kertaa historiassa. Vanhat jumaltarut elävät yhä, mutta niin myös muistot täällä eläneistä ja vaikuttaneista ihmisistä. Sokrates, Perikles, Alkibiades ja moni muu historian merkkihenkilö luo taustan Akropoliin kierroksellemme. Kierroksen päätteeksi käymme hienossa Akropolis-museossa.

Iltapäivälla suuntaamme pohjoiseen päin pieneen Kalambakan kaupunkiin, joka sijaitsee harmaiden kallioiden juurella paikassa, jossa Piniosjoki jättää taakseen Pindosvuoret. Majoitumme seuraavaksi yöksi hotelliin Kalambakassa.

Päivä 3 – Meteora
Aamiaisen jälkeen lähdemme Unescon maailmanperintökohteeseen Meteoraan ja luostareille, jotka on rakennettu kuin linnunpesät kallioiden laelle tavoittelemaan taivasta. Luonnon muovaamat kalliot ovat kuin science fiction -filmin lavasteita. Saat tilaisuuden tutustua kahteen näistä suurenmoisista luostareista, joissa on upeita seinämaalauksia ja muita mittaamattoman arvokkaita historiallisia ja uskonnollisia aarteita.

Iltapäivällä jatkamme matkaa halki keskisen Kreikan kiehtovaan Delfoihin, jota ympäröivät mahtavat vuoret. Apollonin temppelin oraakkeli teki Delfoista maailmankuulun, ja kaupungin uskomattoman kaunista ympäristöä katsellessa on helppo ymmärtää, miksi kreikkalaiset pitivät paikkaa maailman keskipisteenä.

Delfoissa nautimme päivällisen ja vietämme seuraavan yön.

Päivä 4 – Delfoi
Delfoin temppelialue on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Pyhien kulkueiden tie kiemurtelee Parnassosvuoren rinteillä mittaamattoman arvokkaita rikkauksia sisältäneiden aarrekammioiden ohi Apollonin temppelille. Temppelissä oraakkeli istui muinoin antamassa tulkinnanvaraisia vastauksiaan kysymyksiin tulevaisuudesta.

Hieman ylempänä on antiikinaikainen teatteri, josta on lumoava näköala vuorille ja Pleistoksenlaakson laajoille oliiviviljelmille. Täältä katsoen on ilmiselvää, miksi Delfoita on aina pidetty pyhänä paikkana.

Tie Delfoista Peloponnesokseen vie halki Pleistoksenlaakson sankkojen oliivilehtojen, pitkin syvänsinisen Korintinlahden rannikkoa ja yli sillan Patrakseen Peloponnesoksen puolelle. Matkan varrella ohitamme Naupaktoksen eli Lepanton kaupungin, jonka edustalla käytiin vuonna 1571 ankara Lepanton meritaistelu. Taistelu pysäytti turkkilaisten vaikutusvallan laajentumisen Välimerellä.

Olympiassa nautimme päivällisen ja yövymme.

Päivä 5 – Olympia
Käynti Olympiassa on ainutlaatuinen kokemus. Vuonna 1896 elvytettyjen olympialaisten esikuvana toimineet muinaiset kisat käytiin täällä, ja vanhalla stadionilla seistessä tuntuu siltä, kuin yleisön huudot raikuisivat ilmassa edelleen.

Temppelialueella on helppo kuvitella väentungos kauppiaiden ympärillä, ja suositut urheilijat menossa omistamaan voitonseppeleensä kisojen suojelijalle, Zeus-jumalalle. Aamun rauhasta ja ympäröivästä pastoraalisesta maisemasta huolimatta alue tuntuu kuhisevan elämää. Paikallisessa museossa on esillä Praksiteleen mestariteos "Praksiteleen Hermes".

Matkalla etelään päin kohti Spartaa, jossa vietämme seuraavan yön, ohitamme karun kauniin Taigetosvuoriston dramaattisine huippuineen. Alueella eli aiemmin susia, ja petolintuja esiintyy edelleen runsaasti. Vuorten rinteillä näkyy pieniä kyliä.

Päivä 6 – Sparta ja Mistra
Mistran rauniokaupunkia, joka sijaitsee vuorenrinteellä Spartan lähellä, on kutsuttu Bysantin Pompeijiksi. Ihanan luonnon keskellä on palatsien ja kirkkojen raunioita, joiden murtuneita muureja peittävät ruoho ja kukkivat pensaat. Kiertely komeasti koristeltujen mutta hylättyjen ja rappeutuneiden kirkkojen ja palatsien välissä on kaihoisan kaunis kokemus. Mistra oli myös Bysantin valtakunnan viimeinen linnake, jonka turkkilaiset valtasivat vasta Konstantinopolin kukistuttua vuonna 1453.

Peloponnesoksen keskusylängöltä ajamme yhtä Kreikan kauneimmista teistä alas Herakleen maisemiin Argolikseen. Argolislahdelle ja sen rannikkotasangolle, jossa voi aavistaa Mykenen ja Argoksen muinaiset kaupungit, avautuu lähes epätodellinen näkymä. Päivän päätteeksi saavumme viihtyisään Tolon pikkukylään, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 7 – Epidauros ja Mykene
Epidauroksessa, antiikinaikaisessa lääketieteen jumalan Asklepioksen palvontapaikassa, on suurenmoinen teatteri, johon mahtuu 14 000 katsojaa. Teatterin akustiikka on vertaansa vailla. Kuiskauskin kantautuu selvästi näyttämöltä ylimmille penkkiriveille. On erikoinen kokemus seistä paikalla, jossa antiikin draamoja esitettiin jo ennen ajanlaskumme alkua, ja joka on yhä käytössä.

Mykenen ihastuttavan esihistoriallisen linnan Leijonaportin läpi kulkiessasi tunnet astuvasi nykyhetkestä menneisyyteen. Tarun ja toden raja hämärtyy, ja Homeroksen kertomukset Troijan sodasta saavat kehyksensä. Näissä vaikuttavissa maisemissa Agamemnon kokosi akhaialaiset sotaan Troijaa vastaan, ja kun hän palasi kotiin, hänen vaimonsa murhasi hänet. Homeros saattoi keksiä kaiken, mutta myöhemmissä kaivauksissa on osoittautunut, että hänen tarinoillaan on todellisuuspohja. 1870-luvulla löytyi jopa kaunis, puhtaasta kullasta valmistettu kuolinnaamio, josta arkeologi Heinrich Schliemann sähkötti kotimaahansa: "Olen katsonut Agamemnonia kasvoista kasvoihin."

Matkalla Ateenaan ylitämme Korintin kannaksen halkaisevan, piikkisuoraa kanjonia muistuttavan Korintin kanavan. Kanavan ansiosta meritie Adrianmeren ja Egeanmeren välillä lyheni 320 kilometrillä.

Vietämme matkan viimeisen yön Ateenassa, ja voit halutessasi lähteä vielä valinnaiselle, lisämaksulliselle illalliselle, josta opas kertoo enemmän matkan aikana.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on aika lähteä kotimatkalle. Lufthansan reittilento lähtee Ateenasta iltapäivällä Frankfurtiin ja koneenvaihdon jälkeen matka jatkuu Helsinkiin.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Ateena
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 4 päivällistä
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Ateena (koneenvaihto Frankfurtissa). Bussikuljetus hotelliin, n. 40 km. Hotelliyöpyminen Ateenassa.

Päivä 2
Ateena – Kalambaka, bussi n. 350 km. Tutustuminen Akropolis-kukkulaan ja -museoon. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Kalambakassa.

Päivä 3
Kalambaka – Delfoi, bussi n. 230 km. Käynti Meteorassa. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Delfoissa.

Päivä 4
Delfoi – Olympia, bussi n. 230 km. Tutustuminen Delfoin arkeologiseen alueeseen. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Olympiassa.

Päivä 5
Olympia – Sparta, bussi n. 230 km. Käynti Olympian arkeologisella alueella. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Spartassa.

Päivä 6
Sparta – Tolo, bussi n. 150 km. Tutustuminen Mistraan. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Tolossa.

Päivä 7
Tolo – Ateena, bussi n. 160 km. Käynti Epidauroksessa ja Mykenessä. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Ateenassa.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle, n. 40 km. Reittilento Ateena – Helsinki (koneenvaihto Frankfurtissa). Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Kreikka

Asukasluku
10,7 milj.

Pinta-ala
131 940 km²

Uskonto
Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.

Valuutta
Euro

Kieli
Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).

Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Ateena (Lufthansa,koneenvaihto Frankfurtissa), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen. Matkasi alkaa silloin ensimmäisestä hotellista ja päättyy viimeiseen hotelliin.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useissa liikkeissä ja ravintoloissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan sisältyvät kesällä 2017 tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Kesällä 2018 juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi käteistä juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Tilastollisesti vuorokauden ylin lämpötila on Ateenassa touko- ja lokakuussa 23–24 astetta ja vuorokauden alin noin 16 astetta. Vuoristoisilla alueilla sisämaassa on tavallisesti muutamaa astetta viileämpää ja ajoittain saattaa esiintyä sateita.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt villapusero ja takki, sillä erityisesti keväällä ja syksyllä voi olla tuulisia tai muuten viileitä päiviä ja lämpimänäkin päivänä bussin ilmastointi voi tuntua viileältä hartioilla. Luostarivierailuilla olkapäät ja polvet pitää olla peitettyinä ja naisilla on oltava hame ja miehillä pitkät housut. Muista myös uima-asu, sillä sillä Tolossa voi olla mahdollisuus uida meressä ja joissain hotelleissa on uima-allas käytössä toukokuun puolivälistä eteen päin. Tärkeintä on, että mukana on mukavat, matalakorkoiset kengät kävelyitä varten.

Muuta
Kansalliset juhlapäivät voivat aiheuttaa muutoksia päiväohjelmassa.

Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Lue lisää reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Kreikasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-09-08   8 päivää Klassinen Kreikka 1200 EUR Varauskysely

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose