Vaellusmatkat - Vaellus Itä-Kreetalla. Lassithi, palmuranta ja Zakroksen rotko - Temamatkat  
 

Vaellus Itä-KreetallaLassithi, palmuranta ja Zakroksen rotko

Lähde mukaan vaellusmatkalle saaren itäisiin osiin. Vaellamme pitkin vähemmän tallattuja rannikkopolkuja, yli Lassithin tasangon ja seuraillen keskiaikaista, venetsialaista kauppatietä. Eloundassa teemme patikan Kolokithan niemen ympäri. Tiemme vie myös kreetalaiseen kotiin, jossa opettelemme valmistamaan paikallisia herkkuja. Vapaapäivänä sinulla on mahdollisuus käydä tutustumassa Spinalongan saareen. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.


Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus alas Lassithin tasangolta pitkin venetsialaista kauppatietä
 • Retkilounaat meren äärellä
 • Vaellus Vain palmurannalle
 • Uintimahdollisuudet ennen ja jälkeen sekä vaelluksen aikana
 • Zakroksen rotko

Päiväohjelma
Kesä 2018

Päivä 1 - Saapuminen Kreetalle
Kun lento saapuu Helsingistä Luoteis-Kreetalle Haniaan on Tema-opas lentoasemalla vastassa saapuvia lomalaisia ja siirrymme yhdessä bussilla matkan ensimmäiseen hotelliin. Majoitumme matkan ensimmäiseksi yöksi Rethymnoniin. 

Päivä 2 - Vaellus Elefternassa
Päivän noin viiden kilometrin pituinen vaellusreitti kiemurtelee Elefternan arkeologisella kaivausalueella. Patikoimme ohi eri aikakausien, doorilaisten ja helleenien jälkeensä jättämiltä muistomerkeiltä roomalaisille kaupunginraunioille. 

Elefterna käsittää kaksi syvää laaksoa, joiden välissä on jyrkkärinteinen vuori, mikä teki alueen puolustamisen ylhäältä käsin helpoksi. Jo muinaisina aikoina on vettä johdettu Elefternan takana kohoavilta vuorilta alas laaksoihin, mikä mahdollisti monipuolisen maanviljelyn. Käymme katsomassa maanalaisia vesisäiliöitä, joiden arvellaan olevan roomalaisten rakentamia ajanlaskumme alun paikkeilla.    

Retkilounaan katamme oliivipuiden alle bysanttilaisen basilikan raunioiden luo. Täällä sijaitsi yksi Kreetan piispanistuimista. Suuri basilika rakennettiin 600-luvulla ja se raunioitui arabien hyökkäyksessä 800-luvulla. Retkilounaan jälkeen jatkamme soratietä ohi pienten luolien, jotka noin 2 000 vuotta sitten olivat osa roomalaista hautapaikkaa.

Päivän vaelluksemme päättyy Lagan kylään, jossa istahdamme paikalliseen kahvilaan virkistävälle juomalle. Sen jälkeen jatkamme matkaa pieneen Sitian kaupunkiin itäiselle Kreetalle. Vietämme Sitiassa kolme yötä. Illalla kokoonnumme vielä uudelleen yhteiselle tervetuloillalliselle paikalliseen tavernaan.  

Päivä 3 - Vaellus Zakroksenrotkossa
Ajamme aamulla bussilla Kreetan itäisimpiin osiin ja Zakroksen kylään. Täältä aloitamme noin kahdeksan kilometrin pituisen vaelluksen kauniissa rotkossa, jota kutsutaan myös "Kuolleiden laaksoksi". Nimi johtuu siitä, että 3 500 vuotta sitten minolaiset hautasivat vainajansa luoliin, joita näkyy kallioseinämissä. 

Rotkot ovat kreetalaisessa maisemassa tavallisia. Ne ovat syntyneet maankohoamisen ja veden aiheuttaman eroosion seurauksena. Saarella tunnetaan noin 250 rotkoa, ja monet niistä ovat toimineet kulkuväylinä korkeiden vuorten ja rannikon välillä. Kaikkien rotkojen läpi ei kuitenkaan ole mahdollista kulkea. Rotkot ovat vuosituhansien ajan suojanneet kasvillisuutta äärimmäisissä sääolosuhteissa ja näin myötävaikuttaneet saaren monien endeemisten kasvien kehittymiseen. Ne ovat myös antaneet suojan kreetalaisille levottomina sodan ja vallankumousten aikoina. 

Päivän vaelluksen reitti vie meidät Zakroksen kylän läpi rotkoon, jossa punasävyiset kallioseinämät kohoavat 350 metrin korkeuteen. Rotkon pohjalta kohoaa suuria kivimuodostelmia ja täällä kasvaa villeinä vanhoja plataanipuita ja oleanteripensaita. Rotkon seinämissä asuu erilaisia petolintuja kuten hanhikorppikotkia ja erilaisia haukkoja, mutta myös pääskysiä ja korppeja.  

Retkilounaan jälkeen saavumme pieneen Kato Zakroksen rantakylään, jossa käymme tutustumassa minolaiseen palatsialueeseen. Se kaivettiin esiin vasta 1960-luvulla ja alueelta on tehty upeita arkeologisia löytöjä: kauniita vaaseja ja ruukkuja, jotka nyt ovat esillä Iraklionin arkeologisessa museossa. Perillä rannalla on aika pulahtaa virkistävään meriveteen ja nauttia virvoittavaa juomaa ennen kuin palaamme bussilla takaisin Sitiaan. 

Ilta Sitiassa on omaa aikaa ja voit istahtaa johonkin rantakadun tavernoista, maistella paikallisia meze-ruokia ja katsella ohi kulkevia ihmisiä.  

Päivä 4 - Vaellus Palekastrosta Vain palmurannalle
Palekastroa ympäröivä seutu oli asuttu jo minolaisten aikaan, 3 500 vuotta sitten. Täällä oli minolainen kaupunki nimeltään Rousoulakkos, joka oli tärkeä satama etelään ja silloiseen suurvaltaan Egyptiin suuntautuvalle liikenteelle. Kaivaukset, jotka aloitettiin 1900-luvun alussa, jatkuvat yhä. Läheisen Petsofasvuoren huipulla oli uskonnollisia rituaaleja varten minolaisten pyhäkkö, jonka luota on löydetty savesta tehtyjä uhrilahjoja.  

Vain rannalla on toinen Kreetan kahdesta palmumetsiköstä, jossa kasvaa aitoja kreetalaisia palmuja (Phoenix theophrasti). Tämä palmulaji on luokiteltu uhanalaiseksi ja tänne Vaihin on perustettu luonnonsuojelualue palmujen ympärille suojaksi liialliselta matkailulta.  

Päivän noin kahdeksan kilometrin pituista vaellusta voi hyvällä syyllä kutsua rantavaellukseksi. Patikoimme pitkin kumpuilevaa rannikkopolkua Palekastron alueelta Vain palmurannalle. Vaelluksen aikana ohitamme pieniä lahtia, joissa on houkuttelevan kirkkaansinistä vettä.  

Virkistävän uintitauon jälkeen suuntaamme takaisin Sitiaan. Pysähdymme matkalla Nikos Trouloksen banaaniviljelmillä Vain rannan lähellä. Nikos on kasvattanut täällä pieniä, makeita banaaneja jo 30 vuoden ajan. Teemme kävellen kierroksen viljelmällä ja Nikos kertoo tarkemmin banaanikasvista ja banaanien biologisesta viljelystä itäisen Kreetan subtrooppisessa ilmastossa. Ja tietysti saamme myös maistaa näitä pikkuherkkuja!

Illalla ajamme vierailulle kreetalaisen perheen luo viettämään opettavaista ja hyvältä maistuvaa iltaa. Opettelemme valmistamaan kreetalaisten keittiön erikoisuuksia ja nautimme ne sitten päivälliseksi. Saadaksemme käsityksen saaren paikallisista tuotteista maistelemme oliiviöljyä, viiniä ja väkevää kreetalaista "kansallisjuomaa" tsikoudiaa, kuten kreetalaiset rakia nimittävät.   

Päivä 5 - Vapaapäivä ja tilaisuus käydä Spinalongalla
Leppoisan aamun jälkeen suuntaamme bussilla Agios Nikolaokseen, joka on kasvanut pienestä kalastajakylästä eläväiseksi lomakyläksi. Vietämme Agios Nikolaoksessa seuraavat kaksi yötä ja tänään voit päättää itse, miten haluat päivän viettää.

Agios Nikolaoksessa voit esimerkiksi käydä arkeologisessa museossa, jossa on hienosti esillä Itä-Kreetan eri aikakausilta peräisin olevia esineitä. Tai vain jäädä nauttimaan loikoilusta rannalla tai istahtaa rantakahvilaan lukemaan kirjaa. 

Sinulla on myös mahdollisuus omakustannushintaan käydä kuuluisalla Spinalongan saarella. Saari linnoitettiin ensimmäisen kerran hellenistisellä kaudella, joitakin satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Nykyään nähtävillä olevat linnoitukset rakennettiin venetsialaisten valtakaudella 1500-luvulla ja niiden tarkoitus oli suojata Kreetan itäisiä osia ottomaaneilta, jotka purjehtivat jo Kreetan rannikolla. Nykyisin Spinalonga tunnetaan kuitenkin parhaiten leprasiirtokunnastaan, joka toimi saarella 1900-luvulla. 

Päivä 6 - Vaellus Kolokitha-niemellä
Kolokitha-niemi sijaitsee Eloundan edustalla ja kapea kanava, joka erottaa sen mantereesta kaivettiin 1800-luvun lopulla. Kaivaustöiden aikana löydettiin Kolokithan rannalta 400-luvun lopussa rakennetun kristillisen basilikan rauniot. Aikoinaan komeasta rakennuksesta on nykyisin nähtävillä lattiamosaiikki. Niemellä on myös muita kirkkoja, jotka on rakennettu keskiajalla ja nyt restauroitu. 

Patikoimme Eloundasta niemelle ja matkan varrella näemme suuria suola-altaita, joissa vielä 1970-luvun alussa kuivatettiin merivedestä suolaa. Nykyisin altaiden matalassa vedessä viihtyvät monet merilinnut. Ohitamme Olousin uponneen kaupungin rauniot. Olous oli hellenistisellä kaudella tärkeä kaupunkivaltio. Maan vajoamisen vuoksi kaupunki katosi hiljalleen aaltoihin ja nyt joitain sen katuja ja taloraunioita voi nähdä Kolokithan edustalla vedenpinnan alla tyynellä säällä. 

Noin kahdeksan kilometrin pituinen vaelluksemme vie meidät ympäri niemen. Vaellamme pitkin soratietä ja mutkittelevia polkuja keskellä kaikkea tätä historiaa ja merelle avautuvia näkymiä. Katamme retkilounaan rannalle ja halukkaat voivat käydä virkistäytymässä meren aalloissa.  

Lounaan jälkeen jatkamme takaisin hotelliin. Illalla voit omin päin käydä vaikkapa iltakävelyllä Agios Nikolaoksen "Pohjattoman järven" rannalla.  

Päivä 7 - Vaellus Lassithin tasangolla ja venetsialaisella tiellä
Tänään pakkaamme matkalaukut bussiin ja retkieväät reppuihin ja jätämme Agios Nikolaoksen taaksemme. Ensin ajamme bussilla ylös Kreetan suurimmalle vuoristotasangolle Lassithille 800 metrin korkeuteen. 

Aiemmin Lassithin tasangolla oli satoja tuulimyllyjä, joilla nostettiin vettä hedelmällisen tasangon viljelmille. Nyt dieselmoottorit ovat korvanneet tuulimyllyt, mutta menneiden aikojen tunnelma on tallella pienissä kylissä. Tasangolla viljellään suurin osa Kreetan perunoista, vihanneksista ja hedelmistä, jotka eivät viihdy matalammalla. 

Päivän noin yhdeksän kilometrin vaellus alkaa yhdestä pienestä kylästä, ja ehkä juomme kupillisen kahvia kylän kafeneionissa ennen kuin suuntaamme askeleemme tasangolle. Vaelluksen reitti kulkee ensin ylös kohti läntistä satulaa, josta avautuvat näkymät tasangolle, Kastellinlaaksoon ja merelle. Täältä kuljemme alas pitkin mutkittelevaa, kivettyä tietä, jonka venetsialaiset rakensivat keskiajalla. Tie oli silloin tärkein kuljetusreitti tasangolta alas pohjoisrannikolle.   

Vaelluksen jälkeen suuntaamme bussilla Rethymnoniin ja majoitumme jo tuttuun hotelliin. Illalla kokoonnumme vielä yhteiselle matkanpäätösillalliselle vanhaan kaupunginosaan. 

Päivä 8 - Kotiinpaluu
Vaellusviikko on tullut päätökseensä ja on aika palata koti-Suomeen. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Hania
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta
• 3 illallista
• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut.

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Hania, Kreeta. Kuljetus hotelliin, n. 70 km. Yksi hotelliyöpyminen Rethymnonissa.

Päivä 2
Rethymnon – Sitia, bussi n. 200 km. Vaellus Elefternan arkeologisella alueella, n. 5 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Sitiassa.

Päivä 3
Vaellus Zakroksenrotkossa, n. 8 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Vaellus Vain rannalle, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 5
Sitia – Agios Nikolaos, bussi n. 80 km. Aamiainen. Valinnainen, lisämaksullinen retki Spinalongalle. Kaksi hotelliyöpymistä Agios Nikolaoksessa.

Päivä 6
Vaellus Kolokitha-niemellä, n. 8 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Agios Nikolaos – Rethymnon, bussi n. 150 km. Vaellus Lassithin tasangolla, n. 9 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Rethymnonissa.

Päivä 8
Kuljetus Hanian lentokentälle (n. 70 km) ja lento Hania – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kreikka

Asukasluku 10,7 milj.

Pinta-ala 131 940 km²

Uskonto Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.

Valuutta Euro

Kieli Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).

Aikaero Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lentomatka Helsinki – Hania, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta

Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa. Moni taverna toimii vain käteisellä. 

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat. 

Juomaraha ei sisälly matkan hintaan. Suosittelemme 10 euroa / henkilö kuljettajille, ravintolan henkilökunnalle ja aktiviteeteille. Tema-oppaamme kerää ja jakaa juomarahat.

Ilmasto ja vaatetus

Keskimääräinen päivän ylin lämpötila Kreetalla (Rethymnon) on tilastollisesti huhti–toukokuussa 20–24 ja syys–lokakuussa 24–28 astetta ja päivän alin lämpötila vastaavasti huhti–toukokuussa 12–15 ja syys–lokakuussa16–20 astetta. Vuoristossa saaren sisäosissa on lämpötila yleensä muutaman asteen keskiarvoja alhaisempi ja sateitakin voi esiintyä. Vähän ennen lähtöä kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on "sisäänajetut", mukavat kengät, jotka tukevat nilkkaa ja joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Ota mukaan myös pitkähihainen pusero ja takki, sillä keväällä ja syksyllä voi olla tuulisia tai muuten viileitä päiviä ja lämpimänäkin päivänä bussin ilmastointi voi tuntua viileältä hartioilla. Luostarivierailuilla olkapäät ja polvet pitää olla peitettyinä ja naisilla on oltava hame ja miehillä pitkät housut. Muista myös uima-asu, sillä osassa hotelleja on uima-allas (avoinna yleensä toukokuun puolivälistä, säävaraus) ja meressäkin on tilaisuus uida.

Vaellusmatka

Kreetan maaseutu on hyvin vuoristoista ja vaellusten reitit kulkevat harvoin aivan tasaisessa maastossa. On ylä- ja alamäkiä ja polut ovat kivisiä, mikä voi aiheuttaa ongelmia, jos kärsii polvi- tai selkävaivoista. Huimaukselle alttiit voivat kokea jotkut vaellusetapit vaikeiksi. Vaellamme myös polkuja ja pikkuteitä pitkin ikivanhoissa kulttuurimaisemissa, joissa avointa näköalaa on kilometrikaupalla. Jos yleiskuntosi on hyvä, ei ongelmia pitäisi tulla.

Itä-Kreetalla on useita hyviä vaellusreittivaihtoehtoja. Jos joku ohjelmassa kuvatuista reiteistä ei jostain, esimerkiksi ryhmästä tai säästä johtuvasta, syystä ole toimiva, pystyy kokenut vaellusoppaamme korvaamaan sen vastaavalla toisella vaelluksella.

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta: www.temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta

Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Kansalliset pyhäpäivät kuten toukokuun 1. päivä ja ortodoksinen pääsiäinen voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä matkan päiväohjelmissa.

Lue lisää TUIfly Nordicin lennosta www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Kreikasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-10-13 8 päivää Vaellus Itä-Kreetalla Helsinki 1 465 EUR 2 paikkaa jäljellä Varaa
2019-10-05 8 päivää Vaellus Itä-Kreetalla Helsinki 1 215 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose