Vaellus Länsi-KreetallaRotkoja, rannikkoa ja oliivilehtoja

Vaellus Länsi-Kreetalla on palannut matkavalikoimaamme! Vaellamme jylhien vuorten ympäröimällä ja rotkojen halkomalla Kreetan ylätasangolla. Maisemaa koristavat johanneksenleipäpuut, oleanterit ja mansikkapuut. Vaellukset vaihtelevat helposta keskivaativaan ja niiden aikana koet luonnon, joka on samalla sekä vaikuttavan karu että ystävällisen vehreä. Luonnon lisäksi matkan kohokohtia ovat muun muassa Elafonissin kuuluisa ranta, oliiviöljyn maistelu ja illallinen Hanian pittoreskissa venetsialaisessa satamassa.


UUTTA ! TEMA Privaatti - matka vain sinulle ja läheisillesi. Kysy lisää asiakaspalvelustamme!

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 3, vaativa

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Monipuolinen vaellus Akrotirin niemimaalla
 • Retkilounaat meren äärellä
 • Elafonissin vaaleanpunainen ranta
 • Vaellus Agia Irinin rotkossa
 • Päivällinen Hanian venetsialaisessa satamassa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 - Matka alkaa
Kun lento saapuu perille Haniaan Koillis-Kreetalle, on Tema-opas lentoasemalla vastassa saapuvia lomalaisia ja siirrymme bussilla matkan ensimmäiseen hotelliin.

Vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä viehättävässä Haniassa

Päivä 2 – Vaellus Akrotirin niemimaalla
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti Akrotirin niemimaata ja Stavrosin kaupunkia, joka sijaitsee aivan Hanian koillispuolella. Aloitamme matkamme ensimmäinen vaelluksen Stavrosin rannalta, vanhasta kalastajakylästä, joka tunnetaan legendaarisesta elokuvasta "Zorba the Greek", jossa esiintyi Anthony Quinn. Elokuvassa vilahtaa myös Gouvernetoun luostari, jonka näemme myöhemmin tämän päivän aikana.

Päivän vaelluksemme on monipuolinen – polkujen ja pikkuteiden varrella näemme luostareita, luolia ja rotkoja. Vaelluksemme lopussa, hylätyn Katholikon luostarin luona, nautimme herkullisen retkilounaan ja samalla voimme ihailla luostarilta avautuvia kauniita näkymiä. Lounaan jälkeen reittimme jatkuu ylös Governetoun luostarille, joka on toiminnassa oleva ortodoksiluostari, luostari omistaa maat, joilla tänään patikoimme.

Vierailtuamme luostarissa, odottaa meitä bussimatka takaisin Haniaan, jonne saavumme myöhään iltapäivällä. Päivän vaellus on noin kymmenen kilometrin mittainen. Alkuilta on varattu omille tutkimusretkille Haniassa, kunnes kokoonnumme nauttimaan yhteisen illallisen perinteisessä tavernassa.

Päivän vaelluksen vaikeusaste oppaan mukaan 1/3.

Päivä 3 - Vaellus Agia Irinin rotkossa
Länsi-Kreetan jylhää Lefka Ori -vuoriketjua halkoo kolmisenkymmentä syvää rotkoa. Vuoret ovat kautta aikojen antaneet suojaa niin ihmisille vaikeina aikoina kuin villieläimille ja kasveillekin. Ajamme kapeita teitä halki saaren appelsiiniviljelysalueen kohti etelää ja Agia Irinin kylää, josta alkaa päivän vaellus alas pitkin mutkittelevaa, yhdeksän kilometrin pituista rotkopolkua. Rotkon rinteillä kasvaa sypressejä, pinjamäntyjä ja plataanipuita. Punakukkaiset oleanterit kukkivat, ja ilman täyttää timjamin, salvian ja kyntelin tuoksu. Agia Irinin rotko ei ehkä ole yhtä kuuluisa kuin pidempi Samarian rotko, mutta se on vähintäänkin yhtä kaunis ja sen lisäksi kävijöitä on täällä vähemmän. Monet matkailijat eivät tänne löydä ja siksi juuri täällä rotkon rauhassa voit hyvällä onnella nähdä hanhikorppikotkan liitelevän korkealla taivaalla. Suurella todennäköisyydellä näet ainakin alppivariksia, kalliopääskyjä ja punapäälepinkäisiä.

Vaellusreitti Agia Irinin rotkossa kulkee melko suurelta osin varjossa, mutta silti mukaan kannattaa ottaa sekä aurinkovoide että vettä. Rotkon suulla nousemme taas bussiin ja suuntaamme kohti etelärannikkoa. Myöhään iltapäivällä saavumme Libyanmeren rannalle ja pieneen Paleohoran rannikkokylään, jossa vietämme seuraavat neljä yötä.

Päivän vaelluksen vaikeusaste oppaan mukaan 2/3.

Päivä 4 - Vaellus rannikkoa pitkin Sougiaan
Tämänpäiväinen 13 kilometrin pituinen taival on viikon pisin, ja sille tarvitaan kunnolliset, sisäänajetut vaellusjalkineet ja hyvää kuntoa. Kuljemme pitkin polkuja fryganaksi kutsutun nummikasvillisuuden keskellä nousten yhä korkeammalle rannan yläpuolelle. Ohitamme pieniä merenlahtia sekä värihernettä ja kanervaa kasvavia tiheikköjä ennen kuin saavumme ylös tasangolle, jolla vain vuohen kaulassa roikkuva kello tai petolinnun huuto katkaisee hiljaisuuden. Kirkkaalla ilmalla voi horisontissa nähdä Gavdos-saaren, Euroopan eteläisimmän kolkan ennen Afrikkaa.

Laskeudumme retkilounaalle Lissoksen rannalle, jonka ympärillä on antiikinaikaisia raunioita ja suuria johanneksenleipäpuita. Täällä sijaitsi aikoinaan parantola, antiikinaikainen kylpylä, joka rikastui apua hakeneiden pyhiinvaeltajien temppelille antamista lahjoista. Lissos oli suuruutensa aikakaudella laajalti tunnettu parantavan vetensä ansiosta. Voit itsekin täyttää vesipullosi raikkaalla, hyvällä lähdevedellä.

Päivän vaelluksen vaikeusaste oppaan mukaan 3/3.

Päivä 5 - Vaellus Elafonissin rannalle
Kreetan karun etelärannikon maisemat ovat suurenmoiset. Vaellamme tänään reilun 10 kilometrin matkan pitkin tallattuja vuohipolkuja, jotka paikoin mutkittelevat korkealla meren tyrskyjen yläpuolella ja paikoin teräväkivisillä rantakallioilla tai houkuttelevissa hiekkapoukamissa. Vuoret kohoavat korkeina kohti taivasta ja hyvällä onnella näet harvinaisen partakorppikotkan, joka pesii täällä.

Matkan alussa mastiksipensaat ja oleanterit reunustavat polkua kunnes saavumme tuulen tuivertamien, ikivanhojen kyhmyisten katajien metsään lähempänä päivän määränpäätä, Elafonissin hiekkarantaa. Vuosisatojen ajan alue oli autio. Vesipula ja merirosvojen muodostama uhka pitivät jopa kovapintaiset kreetalaiset täältä poissa. Elafonissin rannan hiekka on vaaleanpunertavaa ja merivesi kristallinkirkasta. Elafonissi onkin usein äänestetty maailman hienoimpien rantojen joukkoon. Elafonissi on oikeastaan pieni saari, jota yhdistää Kreetan saareen hiekkasärkkä. Kun meri on rauhallinen, voi hiekkasärkkää pitkin kävellä matalassa vedessä Elafonissille. Elafonissilla pesii myös uhanalainen karettikilpikonna. Rannalla on tietysti myös aikaa pulahtaa uimaan mereen. Jos haluat, voit myös päivän vaelluksen sijaan viettää kokonaisen leppoisan rantapäivän. Pääset bussin kyydissä jo aamupäivällä Elafonissiin ja kohtaat muun ryhmän siellä.

Päivän vaelluksen vaikeusaste oppaan mukaan 3/3.

Päivä 6 - Vaellus Anydrin rotkossa
Aamulla lähdemme bussilla Azogiresin kylään 400 metrin korkeuteen. Päivän vaellusreitti alkaa suuren ainavihannan plataanipuun alta. Vanhan, 99 kirkkoisälle omistetun luostarin luona pysähdymme hetkeksi ja saat kuulla oppaalta luostarin historiasta. Kuljemme vehreillä rinteillä mutkittelevilla poluilla, joilta avautuvat hienot näkymät vuorille ja horisontissa häämöttävälle merelle. Ohitettuamme pienen Anydrin kylän reitti jatkuu alas samannimiseen rotkoon, jota pitkin patikoimme aina meren rantaan asti.

Rannalla katamme retkilounaan ja lounastamme säestää aaltojen kuohu. Lounaan jälkeen kuljemme noin tunnin matkan rannikkoa seuraillen takaisin Paleohoraan. Päivän vaelluksen pituus on kaikkiaan noin kahdeksan kilometriä.

Tänään saamme yhdessä oppaan kanssa myös maistella erilaisia oliiviöljyjä. Kreetan oliiviöljyt kuuluvat maailman parhaiden joukkoon ja joitakin niistä tuodaan Suomeen asti.

Päivän vaelluksen vaikeusaste oppaan mukaan 2/3.

Päivä 7 - Vaellus Sirikarista Poliriniaan
Aamiaisen jälkeen jätämme Paleohoran taaksemme ja nousemme bussilla ensin jonkin matkaa ylös vuorille. Tämän päivän noin kuuden kilometrin pituinen vaellus alkaa Sirikarin pikkukylästä ja vie laidunmaiden halki kohti plataanipuiden ja vaaleanpunaisten oleanterien katveessa solisevaa puronuomaa. Kalkkipitoisessa, kyntämättömässä maaperässä kukkivat keväisin lukuisat monivuotiset orkideat, kirjaimellisesti keskellä polkua. Syksyisin kukkivat vaaleanpunaiset syklaamit ja valkoiset merisipulit. Ympäröivien kallioseinämien kolot tarjoavat erinomaisia pesimäpaikkoja mm. korpeille, vuorikotkille ja hanhikorppikotkille.

Vaellus päättyy Polirinian kylään, jossa viiniköynnösten varjossa, korkealla sijaitsevassa tavernassa voit nauttia näköalasta ja virkistävästä juomasta. Matkalla Haniaan ohitamme yhden Kreetan viinialueista. Jo minolaiset viljelivät täällä aikoinaan viiniköynnöstä ja nauttivat viiniä. Nykyisin Kreetalla tuotetaan yhä enemmän erinomaisia puna- ja valkoviinejä. Hanian omaa, pihkanmakuista retsinaa (Retsina Chanion) pidetään yhtenä Kreikan parhaista.

Haniassa majoitumme matkan viimeiseksi yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin vanhankaupungin liepeille. Matkanpäätösillallisen nautimme kaupungin viehättävimmissä kortteleissa venetsialaisessa satamassa.

Päivän vaelluksen vaikeusaste oppaan mukaan 2/3.

Päivä 8 - Kotiinpaluu
Tänään on tullut aika lähteä kotimatkalle. Jos lentosi lähtee vasta illalla, ehdit vielä tutkia omin päin Hanian kaupunkia, käydä uimassa ja tehdä tuliaisostoksia. Haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMAn mieleniintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Hania.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti.
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Hania, lentokenttäkuljetus Haniaan, noin 25 km. Kaksi hotelliyöpymistä Haniassa.

Päivä 2
Vaellus Akrotirin niemimaalla, Stavrosista Gouvernetoun luostarille, noin 10 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 3
Hania – Paleochora, bussi noin 70 km (meno-paluu). Vaellus Agia Irinin rotkossa, noin 9 km – Paleohora. Bussi 110 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Neljä hotelliyöpymistä Paleohorassa.

Päivä 4
Vaellus Paleohora – Sougia, noin 13 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 5
Vaellus Elafonissiin, noin 10 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 6
Vaellus Anydrin rotkossa, noin 8 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Paleohora – vaellus Sirikarista Poliriniaan, noin 6 km – Hania. Bussimatka noin 70 km. Aamiainen, retkilounas ja matkanpäätösillallinen. Hotelliyöpyminen Hanian kaupungissa.

Päivä 8
Kuljetus lentokentälle ja paluulento Hania – Helsinki. Aamiainen.

Kreikka

Asukasluku 10,7 milj.
Pinta-ala 131 940 km²
Uskonto Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.
Valuutta Euro
Kieli Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).
Aikaero Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lentomatka Helsinki – Hania, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 15 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keskimääräinen päivälämpötila Kreetalla vaihtelee touko–lokakuussa tilastollisesti 23–26 asteen välillä.. Vuoristossa saaren sisäosissa on lämpötila yleensä muutaman asteen keskiarvoja alhaisempi ja sateitakin voi esiintyä. Vähän ennen lähtöä kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on nilkkaa tukevat kengät, joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Ota mukaan myös kevyt villapusero ja tuulenpitävä takki, sillä keväällä ja syksyllä voi olla tuulisia tai muuten viileitä päiviä. Luostarivierailuilla olkapäät ja polvet pitää olla peitettyinä ja naisilla on oltava hame ja miehillä pitkät housut. Muista myös uima-asu, sillä joissakin hotelleissa on uima-allas (avoinna yleensä toukokuun puolivälistä alkaen) ja meressäkin on mahdollisuus uida.

Vaellusmatka
Kreetan maaseutu on hyvin vuoristoista ja vaellusten reitit kulkevat harvoin aivan tasaisessa maastossa. On ylä- ja alamäkiä ja polut ovat kivisiä, mikä voi aiheuttaa ongelmia, jos kärsii polvi- tai selkävaivoista. Kuudennen päivän vaellus kestää noin kuusi tuntia ja reitillä on jyrkkiä ylä- ja alamäkiä ja se voi tuntua vaativalta. Huimaukselle alttiit voivat kokea jotkut vaellusetapit vaikeiksi. Vaellamme myös polkuja ja pikkuteitä pitkin ikivanhoissa kulttuurimaisemissa, joissa avointa näköalaa on kilometrikaupalla. Jos yleiskuntosi on hyvä, ei ongelmia pitäisi tulla.

Länsi-Kreetalla on useita hyviä vaellusreittivaihtoehtoja. Jos joku ohjelmassa kuvatuista reiteistä ei jostain, esimerkiksi ryhmästä tai säästä johtuvasta, syystä ole toimiva, pystyy kokenut vaellusoppaamme korvaamaan sen vastaavalla toisella vaelluksella.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Lue lisää vinkkejä varustautumisesta: www.temamatkat.fi / Matkavalikoima / Vaellusmatkat

Muuta
Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Kansalliset pyhäpäivät voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä matkan päiväohjelmissa.

Lue lisää Kreikasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Hotellien taso Kreikassa vaihtelee suuresti eri hotellien välillä ja joskus hotellihuoneet saattavat tuntua pienemmiltä kuin mihin ollaan aikaisemmin totuttu. Kreikan omat pyhäpäivät saattavat aiheuttaa muutoksia päiväohjelmassa.

Länsi-Kreeta on tunnettu monista korkeatasoisista vaellusreiteistään. Jos etukäteen suunniteltu vaellusreitti ei jostain syystä olekaan sopiva ryhmälle, kokeneet vaellusoppaamme etsivät vaihtoehtoisen reitin.

Paleochorassa voimme majoittua ennakkotiedoista poiketen toiseen saman tasoiseen hotelliin.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.