Vaellus SamoksellaEgeanmeren vehreällä saarella

Samos on kuin tehty vaelluksia varten. Se on juuri sopivan kokoinen saari tarjotakseen viikon pituisen matkan vaelluksille vaihtelevia maisemia: vuoristoa, vehreitä laaksoja, oliivilehtoja, vuoristokyliä ja kauniita näkymiä merelle, TEMAn herkullisia retkilounaita unohtamatta! Viikon aikana majoitumme kahdessa eri hotellissa, pohjois- ja etelärannikolla. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus Satakielilaaksossa
 • Potaminlahti
 • Pythagoraan luola
 • Vapaapäivä kauniilla Samoksen saarella
 • Agios Ioanniksen luostari

Päiväohjelma
2023–2024

Päivä 1 – Saapuminen Samokselle ja bussikuljetus Ormos Marathokambosiin
Saavuttuasi Samoksen lentokentälle on Tema-opas lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla hotelliin.

Matkalla bussilla saaren poikki saat jo ensikäsityksen Samoksen erilaisista luontotyypeistä. Hopeanhohtoiset oliivilehdot, joita tumman vihreät sypressit korostavat kuin huutomerkit, vaihtuvat vähitellen karummaksi vuoristomaisemaksi kunnes saavumme kylään, jonne majoitumme kiertomatkamme neljäksi ensimmäiseksi yöksi.  

Päivä 2 – Vaellus Pythagoraan luolalle
Vaellamme suuremmasta Marathokamboksen kylästä mahtavan Kerkisvuoriston alarinteille. Hyvällä onnella saatamme nähdä käärmekotkia, alppitervapääskyjä ja ehkä jopa metsästävän muuttohaukan. Lyhyen nousun jälkeen saavumme luolalle, jossa Pythagoras legendan mukaan asui piilouduttuaan tyranni Polykratekselta. 

Nautimme retkilounaan rauhallisessa lehdossa johanneksenleipäpuiden ja oliivipuiden varjossa. Lounaan jälkeen jatkamme etelään halki oliivilehtojen, joissa orkideat kukkivat keväisin, kohti houkuttelevaa Votsalakian rantaa. Päivän vaelluksen kokonaispituus on noin kahdeksan kilometriä.

Päivä 3 – Agios Ioanniksen luostari
Tänään vaellamme halki villin rannikkomaiseman, suurenmoisen Kerkisvuoriston varjossa noin kahdeksan kilometrin matkan. Kuljemme ohi pienen Paleohoran kylän, joka on nykyisin lähes asumaton, ja nautimme näköalasta merelle ja Fournin ja Ikarian naapurisaarille. Tänne rantatörmille kokoontuu joskus välimerenhaukkoja pyydystämään hyönteisiä. 

Agios Ioanniksen luostari kukoistavine puutarhoineen on kuin hedelmällinen, vihreä keidas kuivassa ja karussa maisemassa. Lähistöllä on myös pieni, hieno hiekkaranta, jossa voit pulahtaa uimaan kirkkaaseen veteen.Patikoidessamme takaisin bussille sinulla on hyvä tilaisuus, kuten matkan aiemmillakin vaelluksilla, poimia tuoreita mausteyrttejä kuivattavaksi. Niistä saat ihanalta tuoksuvan ja maistuvan muiston Samokselta kotiinvietäväksi.

Päivä 4 – Vapaapäivä – runsaasti tekemistä ja näkemistä!
Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa, vaan voit viettää päivän haluamallasi tavalla – vaeltaa omin päin, rentoutua rannalla tai lähteä tutkimaan tätä uskomattoman kaunista saarta.

Suosittelemme kokopäiväretkeä veneellä Posidonion ja Lakkan rannoille. Retki sisältää barbeque-lounaan rannalla ja juomat laivalla, mukaan lukien paikallinen viini ja ouzo. Retki varataan ja maksetaan paikanpäällä, hinta noin 45-50 € / henkilö.    

Päivä 5 – Vaellus Samoksen pohjoiselle puolelle
Nyt on tullut aika siirtyä Samoksen saaren pohjoisosaan. Päivän ohjelmassa on noin 8 km:n pituinen vaellus villissä vuoristomaisemassa. Aloitamme patikoinnin pienestä Drakein kylästä, joka sijaitsee Samoksen lähes autiossa, läntisessä osassa. kirkkaalla säällä maisemat ovat kerrassaan loistavat ja silmiimme kantautuvat kauniit naapurisaaret Chios ja Andros. Patikoimme vuoristokylästä kohti pohjoista, kunnes saavumme houkuttelevalle Seitanin rannalle – nyt on tullut aika pulahtaa kristallin kirkkaaseen meriveteen!

Päivän vaelluksen jälkeen odottaa meitä lyhyehkö bussikuljetus Karlovassin viehättävän uinuvaan satamakaupunkiin, jonne majoitumme vaellusmatkamme kolmeksi viimeiseksi yöksi.

Päivä 6 – Vaellus Satakielilaaksossa ja käynti Vourliotesissa
Samoksen saaren pohjoispuolella on kaunis Satakielilaakso, joka on ehkä Samoksen kaikista vihreistä laaksoista vehrein. Päivän noin 10 km pituinen vaellusreitti kulkee pitkin vanhoja teitä ja polkuja, jotka vievät ohi viiniköynnöstä kasvavien terassien ja villin luonnon. Silmien eteen avautuu paikoin upea näköala alas rannikolle. Kauniissa Manolateksen kylässä pysähdymme tavernan luona ennen kuin jatkamme matkaa alas laakson pohjalle.

Satakielilaaksossa kasvillisuus on runsasta ja vaellamme halki lehtipuumetsän, jossa kasvaa muun muassa idänplataaneja, rautatammia ja murattia.

Patikoimme yhteen Samoksen vanhimmista kylistä Vourliotesiin, jossa on vanhoja taloja ja mutkittelevia kujia.

Päivä 7 – Vuoristokyliä ja rantoja
Lähdemme liikkeelle Karlovassin kylän vanhasta osasta ja vaellamme metsäpolkuja pitkin ylös kohti Lekan kylää. Kuljemme paikoin alepponmäntyjä kasvavassa metsässä kunnes tulemme pienelle, kauniilla paikalla sijaitsevalle kappelille, jossa pidämme tauon. Sen jälkeen jatkamme vaellusta ylös kiemurtelevia teitä pitkin pieneen Tsourlein kylään ja sieltä edelleen rannan luo. 

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Vaellusviikko on tullut päätökseensä ja palaamme bussilla Samoksen lentoasemalle, josta paluulento Helsinkiin lähtee.

Nyt haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Samos
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 4 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Samos. Lentoasema – Ormos Marathokambos, lentokenttäkuljetus noin 32 km. Tervetuloillallinen. Neljä hotelliyöpymistä Ormos Marathokambosissa.

Päivä 2
Vaellus Pythagoran luolalle, noin 12 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 3
Vaellus Samoksen lounaisrannikolla, noin 8 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Vapaapäivä, aikaa omille vaelluksille ja retkille tai rentoutumista rannalla auringonoton ja uimisen merkeissä. Aamiainen.

Päivä 5
Ormos Marathokambos – Karlovassi, bussi noin 30 km. Vaellus noin 8 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Karlovassissa.

Päivä 6
Vaellus Satakielilaaksossa, noin 10 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Vaellus pitkin länsirannikkoa, noin 7 km. Aamiainen, retkilounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Karlovassi – Samos, lentokenttäkuljetus noin 40 km. Aamiainen.

Kreikka

Asukasluku 10,7 milj.
Pinta-ala 131 940 km²
Uskonto Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.
Valuutta Euro
Kieli Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).
Aikaero Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Samos,  majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsyt ja muut aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi pienen summan juomarahoja varten, noin 15 EUR / henkilö. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä sekä syksyllä voi joinakin päivinä olla tuulista tai muuten viileämpää, erityisesti korkeammilla paikoilla saaren sisäosissa. Myös sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa ajankohtainen lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on nilkkaa tukevat kengät, joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Mukaan kannattaa ottaa myös lämpimämpiä vaatteita: villapusero ja tuulenpitävä pusakka. Luostarivierailuilla tarvitset myös olkapäät ja polvet peittävää vaatetusta (miehillä pitkät housut ja naisilla hame). Muista uimapuku, sillä useammassa paikassa on mahdollisuus uida myös meressä. Karlovassin hotellissa uima-allas on avoinna yleensä toukokuun puolivälistä alkaen.

Vaellusmatka
Matkan vaellukset eivät kokonaisuutena ole kovin vaativia, mutta maasto on mäkistä ja polut kivisiä. Useat vaellukset tehdään avoimessa maastossa ja auringonpaahteessa voi vaeltaminen olla raskaampaa. Neljännen päivän vaellus on vaativampi, erityisesti lämpimällä säällä, koska reitti kulkee ylä- ja alamäkiä (korkeuseroa n. 500 m). Viidennen päivän vaellus Pythagoraan luolalle sisältää lyhyen, jyrkän nousun, mutta halutessasi voit jäädä alhaalle odottamaan.

Samoksella on useita hyviä vaellusreittivaihtoehtoja. Jos joku ohjelmassa kuvatuista reiteistä ei jostain, esimerkiksi ryhmästä tai säästä johtuvasta syystä ole toimiva, pystyy kokenut vaellusoppaamme korvaamaan sen vastaavalla toisella vaelluksella.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustevinkkeihin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Muuta
Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Kansalliset pyhäpäivät voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä matkan päiväohjelmissa.

Lue lisää Kreikasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
10.09.2024 8 päivää Vaellus Samoksella Helsinki 1 690 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.