Vaellus SamoksellaEgeanmeren vehreällä saarella

Kreikan-suosikkimme palaa ohjelmaan kesällä 2018! Samoksella, Egeanmeren vehreimmällä saarella nautit vaihtelevista maisemista ja kauniista luonnosta. Vaellat mm. Satakielilaaksossa ja Pythagoraan luolalle, ja välillä meri houkuttelee sinut pitämään virkistävän uintitauon.   

Samos on kuin tehty vaelluksia varten. Se on juuri sopivan suuri tarjotakseen viikon pituisen matkan vaelluksille vaihtelevia maisemia: vuoristoa, vehreitä laaksoja, oliivilehtoja ja kauniita näkymiä merelle. Viikon aikana majoitumme kahdessa hotellissa, pohjois- ja etelärannikolla. Ja jos haluat kokea vielä enemmän, lähde vapaapäivänä laivaretkelle Efesoksen maailmanperintökohteeseen. 

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus Satakielilaaksossa
 • Potaminlahti
 • Pythagoraan luola
 • Mahdollisuus käydä Efesoksessa
 • Agios Ioanniksen luostari

Päiväohjelma
Touko–lokakuu 2018

Päivä 1 – Matka alkaa
Saavuttuasi Samoksen lentokentälle on Tema-opas lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla hotelliin. 

Matkalla bussilla saaren poikki saat jo ensikäsityksen Samoksen erilaisista luontotyypeistä. Hopeanhohtoiset oliivilehdot, joita tumman vihreät sypressit korostavat kuin huutomerkit, vaihtuvat vähitellen karummaksi vuoristomaisemaksi kunnes pikkuhiljaa lähestymme Karlovassin kylää saaren luoteisrannikolla. Karlovassissa vietämme matkan ensimmäiset kolme yötä.

Päivä 2 – Vaellus Satakielilaaksossa ja käynti Vourliotesissa
Samoksen saaren pohjoispuolella on kaunis Satakielilaakso, joka on ehkä Samoksen kaikista vihreistä laaksoista vehrein.Päivän noin 10 km pituinen vaellusreitti kulkee pitkin vanhoja teitä ja polkuja, jotka vievät ohi viiniköynnöstä kasvavien terassien ja villin luonnon. Silmien eteen avautuu paikoin upea näköala alas rannikolle. Kauniissa Manolateksen kylässä pysähdymme tavernan luona ennen kuin jatkamme matkaa alas laakson pohjalle.

Satakielilaaksossa kasvillisuus on runsasta ja vaellamme halki lehtipuumetsän, jossa kasvaa muun muassa idänplataaneja, rautatammia ja murattia.

Patikoimme yhteen Samoksen vanhimmista kylistä Vourliotesiin, jossa on vanhoja taloja ja mutkittelevia kujia.

Päivä 3 – Vaellus Potamilahdelta Mikro Seitaniin
Kauniilta Potamilahdelta saa alkunsa kapea, vuoria halkova rotko, jonka pohjalla kiemurtelee pieni puro. Kasvillisuus on niin runsasta, että auringonvalo hädin tuskin läpäisee sen. Täällä kasvaa mm. luonnonvaraisia oleantereita. Muutaman sadan metrin päässä puro pujahtaa kallioseinämien väliin ja pääset halutessasi uimalla kapeimman kohdan läpi edemmäs ihailemaan pientä vesiputousta. 

Päivän toinen vaellusreitti vie Potamilahdelta jonkin matkaa länteen päin suojaisalle Mikro Seitanin rannalle. Soratie vaihtuu poluksi, joka kiemurtelee halki oliivilehtojen ja kukkaketojen. Alapuolella siintää sininen meri ja toisella puolella ovat korkeat, karut kalkkikivivuoret. Päivän vaellusosuuksien kokonaispituus on yhteensä noin seitsemän kilometriä.

Päivä 4 – Vaellus Karlovassista Tsourlein kylään
Tänään on tullut aika siirtyä saaren eteläpuolelle, mutta ensin teemme noin kahdeksan kilometrin vaelluksen villissä vuoristomaisemassa.

Lähdemme liikkeelle Karlovassin kylän vanhasta osasta ja vaellamme metsäpolkuja pitkin ylös kohti Lekan kylää. Kuljemme paikoin alepponmäntyjä kasvavassa metsässä kunnes tulemme pienelle, kauniilla paikalla sijaitsevalle kappelille, jossa pidämme tauon. Sen jälkeen jatkamme vaellusta ylös kiemurtelevia teitä pitkin pieneen Tsourlein kylään ja sieltä edelleen rannan luo. Päivän patikan päätteeksi nousemme täällä bussiin, joka vie meidät etelärannikolle, jossa vietämme matkan viimeiset neljä yötä.

Päivä 5 – Vapaapäivä, valinnainen retki Efesokseen
Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa, vaan voit viettää päivän haluamallasi tavalla: vaeltaa omin päin, rentoutua rannalla tai lähteä tutkimaan saarta retken mukana tai paikallisbussilla. 

Suosittelemme päiväretkeä naapurimaahan Turkkiin, joka on vain noin kolmen tunnin bussi- ja laivamatkan päässä. Turkissa voit tutustua yhteen antiikin maailman seitsemästä ihmeestä, Artemiin temppeliin, sekä kuljeskella upeassa Efesoksen kaupungissa, jossa on mm. Celsuksen kirjasto ja hellenistiseen tyyliin rakennettu teatteri. Näet myös paikan, jossa Neitsyt Maria legendan mukaan vietti viimeiset vuotensa. Paikka on nykyisin sekä kristittyjen että islaminuskoisten pyhiinvaelluskohde. Retkeltä palataan myöhään iltapäivällä Samokselle.

Päivä 6 – Vaellus Pythagoraan luolalle
Vaellamme suuremmasta Marathokamboksen kylästä mahtavan Kerkisvuoriston alarinteille. Hyvällä onnella näemme käärmekotkia, alppitervapääskyjä ja ehkä jopa metsästävän muuttohaukan. Lyhyen nousun jälkeen saavumme luolalle, jossa Pythagoras legendan mukaan asui piilouduttuaan tyranni Polykratekselta. 

Nautimme retkilounaan rauhallisessa lehdossa johanneksenleipäpuiden ja oliivipuiden varjossa. Lounaan jälkeen jatkamme etelään halki oliivilehtojen, joissa orkideat kukkivat keväisin, kohti houkuttelevaa Votsalakian rantaa. Päivän vaelluksen kokonaispituus on noin kahdeksan kilometriä.

Päivä 7 – Agios Ioanniksen luostari
Tänään vaellamme halki villin rannikkomaiseman, suurenmoisen Kerkisvuoriston varjossa noin kahdeksan kilometrin matkan. Kuljemme ohi pienen Paleohoran kylän, joka on nykyisin lähes asumaton, ja nautimme näköalasta merelle ja Fournin ja Ikarian naapurisaarille. Tänne rantatörmille kokoontuu joskus välimerenhaukkoja pyydystämään hyönteisiä. 

Agios Ioanniksen luostari kukoistavine puutarhoineen on kuin hedelmällinen, vihreä keidas kuivassa ja karussa maisemassa. Lähistöllä on myös pieni, hieno hiekkaranta, jossa voit pulahtaa uimaan kirkkaaseen veteen.Patikoidessamme takaisin bussille sinulla on hyvä tilaisuus, kuten matkan aiemmillakin vaelluksilla, poimia tuoreita mausteyrttejä kuivattavaksi. Niistä saat ihanalta tuoksuvan ja maistuvan muiston Samoksesta kotiinvietäväksi.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Vaellusviikko on tullut päätökseensä ja palaamme bussilla Samoksen lentoasemalle, josta paluulento Helsinkiin lähtee. 

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Samos
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 5 lounasta
• 5 päivällistä
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Samos. Lentoasema – Karlovassi, lentokenttäkuljetus n. 40 km. Kolme hotelliyöpymistä Karlovassissa.

Päivä 2
Vaellus Satakielilaaksossa, n. 10 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 3
Vaellus pitkin länsirannikkoa, n. 7 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 4
Karlovassi – Tsourlei – Ormos Marathokambos, Votsalakia. Vaellus n. 8 km, bussi n. 30 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Neljä hotelliyöpymistä Ormos Marathokamboksessa Votsalakiassa.

Päivä 5
Vapaapäivä, aikaa omille vaelluksille, retkille tai auringonottoon ja uimiseen. Aamiainen.

Päivä 6
Vaellus Pythagoraan luolalle, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 7
Vaellus Samoksen lounaisrannikolla, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 8
Ormos Marathokambos, Votsalakia – Samoksen lentokenttä, n.40 km. Lento Samos – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot alustavia, muutokset mahdollisia.

Kreikka

Asukasluku
10,7 milj.

Pinta-ala
131 940 km²

Uskonto
Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.

Valuutta
Euro

Kieli
Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).

Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Samos (TUIfly Nordic), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsyt ja muut aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi pienen summan juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä sekä syksyllä voi joinakin päivinä olla tuulista tai muuten viileämpää, erityisesti korkeammilla paikoilla saaren sisäosissa. Myös sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa ajankohtainen lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on nilkkaa tukevat kengät, joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Mukaan kannattaa ottaa myös lämpimämpiä vaatteita: villapusero ja tuulenpitävä pusakka. Luostarivierailuilla tarvitset myös olkapäät ja polvet peittävää vaatetusta (miehillä pitkät housut ja naisilla hame). Muista uimapuku, sillä useammassa paikassa on mahdollisuus uida myös meressä. Karlovassin hotellissa uima-allas on avoinna yleensä toukokuun puolivälistä alkaen.

Vaellusmatka
Matkan vaellukset eivät kokonaisuutena ole kovin vaativia, mutta maasto on mäkistä ja polut kivisiä. Useat vaellukset tehdään avoimessa maastossa ja auringonpaahteessa voi vaeltaminen olla raskaampaa. Neljännen päivän vaellus on vaativampi, erityisesti lämpimällä säällä, koska reitti kulkee ylä- ja alamäkiä (korkeuseroa n. 500 m). Viidennen päivän vaellus Pythagoraan luolalle sisältää lyhyen, jyrkän nousun, mutta halutessasi voit jäädä alhaalle odottamaan.

Samoksella on useita hyviä vaellusreittivaihtoehtoja. Jos joku ohjelmassa kuvatuista reiteistä ei jostain, esimerkiksi ryhmästä tai säästä johtuvasta syystä ole toimiva, pystyy kokenut vaellusoppaamme korvaamaan sen vastaavalla toisella vaelluksella.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustevinkkeihin temamatkat.fi/vaellusmatkat.

Huom!
Valinnainen, lisämaksullinen retki, 5. päivä
TURKKI JA EFESOSMatkan viidentenä päivänä ei ole yhteistä ohjelmaa. Voit viettää päivän haluamallasi tavalla. Yksi vaihtoehto on lähteä retkelle, esimerkiksi kokopäiväretkelle naapurimaahan Turkkiin ja Efesoksen kaupunkiin.

Kusadasi Turkissa on lyhyen laivamatkan päässä ja se tarjoamat ostosmahdollisuudet ja ihmisvilinä ovat myös yksi päivän kokokohtia. Toinen kohokohta on antiikinaikaisen Efesoksen kaupungin rauniot. Kreikkalaiset perustivat Efesoksen jo 1100-luvulla eaa. ja myöhemmin siitä tuli Rooman valtakunnan tärkein kaupunki Vähä-Aasiassa. Efesoksessa voit vaeltaa samoilla kaduilla, joilla Julius Caesar ja Kleopatra aikoinaan kulkivat.

Retki alkaa n. 1,5 tunnin laivamatkalla yli Egeanmeren. Perillä Kusadasissa odottaa bussi, joka vie Efesokseen. Efesoksessa on arkeologien varovasti esiin kaivamia katuja, kirjasto, palatsi, kylpylä ja amfiteatteri, jossa on paikat 24 000 katsojalle. Osa raunioista on säilynyt hyvin, osasta on jäljellä vain perustus ja yksittäisiä pylväitä.

Toisenlainen kulttuurielämys on vierailu mattokaupassa, jossa saat kuulla tarkemmin käsinkudotuista turkkilaisista matoista.

Retken päätteeksi sinulla on vielä omaa aikaa tutkiskella Kusadasin värikkäiden basaarikatujen elämänmenoa. Kaduilla on sekä viihtyisiä kahviloita että hyvä valikoima edullisia tuotteita, mm. kenkiä, laukkuja, nahkatakkeja ja muita nahkatuotteita.

Retken hintaan, n. 80 e, sisältyvät kuljetukset ja viisumi. Turkin satamavero n. 10 e maksetaan erikseen. Tema-opas ottaa vastaan retkivaraukset jo vaellusmatkan alkupäivinä ja retki maksetaan paikan päällä. Muista ottaa passi mukaan retkelle ja tarkistaa jo ennen matkaa, että se on voimassa Turkin edellyttämät vähintään 6 kk matkan jälkeen.

Muuta
Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Kansalliset pyhäpäivät voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä matkan päiväohjelmissa.

Lue lisää lennosta: Hyvä tietää, Lentomatka/TUIfly Nordic.

Huom. Lentoaikataulutiedot ovat alustavia ja ne annetaan sitoumuksetta. Tarkka aikataulu vahvistetaan noin kuukautta ennen lähtöä.

Lue lisää Kreikasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-05-22 8 päivää Vaellus Samoksella Helsinki 1240 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-09-18 8 päivää Vaellus Samoksella Helsinki 1285 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose