Vaellus MadeirallaLevadoja ja laakerimetsiä

Atlantin helmi, Madeira tarjoaa unohtumattomia maisemia ja kaunista luontoa. Henkeäsalpaavien vuorenhuippujen välissä on syviä laaksoja ja vehmasta kasvillisuutta. Patikointi vanhoja vaellusreittejä, vuorenrinteillä levadoja seuraillen asiantuntevan Tema-oppaan johdolla esittelee sinulle saaren luonnon, kansan ja kulttuurin ainutlaatuisella tavalla. Poikkeuksellisen kauniin luonnon lisäksi tutustumme Madeiran viehättävään pääkaupunkiin Funchaliin.  

Tärkeää tietoa

Maat: Portugali

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Levada-vaellukset
 • Blandyn puutarha
 • Laakeripuumetsät ja ainutlaatuinen linnusto
 • Pico Ruivo
 • Funchalin kauppahalli

Päiväohjelma
2023-2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Lento lähtee Helsingistä ja noin kuuden tunnin lennon jälkeen olet perillä Madeiralla. Tema-opas on lentoasemalla vastassa ja kun koko ryhmä on koossa  siirrymme yhdessä matkan ensimmäiseen hotelliin. Ensimmäiset neljä yötä vietämme saaren kaakkoisosassa ja kolme seuraavaa lounaisosassa.

Portugalille kuuluvalla Madeiran saarella on monta kiehtovaa lempinimeä. Atlantin helmi on niistä yksi. Saarella on henkeäsalpaavia vuorenhuippuja ja villejä, luonnonvaraisia laaksoja ja paljon vehmasta kasvillisuutta. Eristäytyneen sijainnin, vulkaanisen maaperän ja ympäri vuoden leudon ilmaston ansiosta Madeiran luonto on ainutlaatuinen. Pohjois- ja etelärannikon erilainen ilmasto, kasvillisuus ja erilaiset luontotyypit tuovat lisää vaihtelua maisemaan. Saari on myös hyvin vuoristoinen ja sillä on useita yli 1800 m korkeita huippuja.

Tämän tuliperäisen saaren kasvillisuuteen, eläimistöön, kansaan ja kulttuuriin on mahdollisuus tutustua lyömättömällä tavalla seuraamalla Madeiran kuuluisia vaelluspolkuja. Vaellamme sopivissa päiväetapeissa vuoristossa ja rinteillä pitkin kastelukanavien eli levadojen vartta. Vaellusten aikana nautimme retkilounaita luonnossa, jos sää vain sallii.

Osa vaellusreiteistä seurailee laaksojen jyrkkiä rinteitä, joten huimauksesta helposti kärsiville emme matkaa suosittele.

Matkan aluksi, saavuttuamme hotelliimme, Tema-opas antaa tärkeitä neuvoja seuraavan päivän vaellusta varten. Muuten tämä ensimmäinen matkapäivä on omaa aikaa.

Päivä 2 – Vaelluksia itäisellä Madeiralla
Päivä alkaa lyhyehköllä bussimatkalla ylös Pico do Fachon näköalapaikalle, josta aloitamme ensimmäisen noin neljän kilometrin pituisen vaelluksen. Pieni polku johtaa alas (korkeuseroa runsaat 300 m) Madeiran itäisimpään kylään, Caniçalin kalastajakylään. Polun varrella sisiliskot puikkelehtivat piilopaikkoihinsa kivenkoloihin ja pensaisiin ja tuulihaukat purjehtivat nousevissa virtauksissa vuorenrinteiden yllä. Kasvitieteestä kiinnostunut voi täältä löytää useita harvinaisia kasveja.

Iltapäivällä tutkimme saaren itäisintä niemeä Ponta de São Lourençoa noin kahden kilometrin vaelluksella. Niemen maisema on karu, mutta eroosion huokoisesta laavasta muovaamat taideteokset ovat erikoisia. Kasvillisuus on täällä sopeutunut sekä kuivuuteen että suolaiseen meri-ilmaan.

Päivä 3 – Vaellus pitkin Levada do Furadoa
Aloitamme päivän vaelluksen Ribeiro Friosta. Patikoimme tänään noin 11 kilometrin matkan seuraten yhtä Madeiran monista levadoista, Levada do Furadoa, joka on ollut valtion omistuksessa jo vuodesta 1822. Se on tuonut vettä alas pohjoisrannikolle Porto de Cruzin viljelyksille.

Levada kiemurtelee välillä leveänä ja helppokulkuisena, välillä kapeana ja jännittävänä halki ikivihannan laakeripuumetsän. Hyvällä onnella näemme joitakin Madeiran ainutlaatuisista lintulajeista kuten esimerkiksi madeiranhippiäisen ja madeirankyyhkyn. Viimeksi mainittu oli pitkään uhanalainen, mutta suojelun ansiosta se on yleistynyt. Levadassa solisee vesi, ilmankosteus on korkea ja kaikkialla kasvaa kallioimarteita, jäkälää ja sammalta.

Vaelluksen päätteeksi, perillä Portelan solassa odottaa bussi viedäkseen meidät takaisin hotelliin.

Päivä 4 – Vaellus Pico Ruivolle
Päivän vaellus vie meidät ylös saaren korkeimmalle alueelle, Pico Ruivon vuorenhuipun (1862 m) ympäristöön. Näin ylhäällä on tärkeä ottaa aina sää huomioon ja sovittaa vaellusreitti sen mukaan. Siksi varalle on jo valmiiksi mietitty muita vaihtoehtoisia vaellusreittejä.

Normaaliolosuhteissa teemme noin 6 km pituisen vaelluksen, joka alkaa Achada do Texeirasta. Vaellamme kiehtovassa laavamaisemassa, jossa ensi silmäyksellä tuntuu olevan mahdoton kulkea. Mäkinen vuoripolku vie ohi eroosion murtamien huippujen ja syvien laaksojen, joissa sumuverhot välillä ajelehtivat ohi kuin aallot. Näemme vuorenseinämissä kaivettuja luolia ja syvennyksiä, jotka ovat aikoinaan toimineet karjan ja paimenten suojina. Näissä korkeuksissa voi löytää myös useita ainutlaatuisia, harvinaisia kasveja.

Paluumatkalla ajamme bussilla Santanan ja Faialin kautta takaisin hotelliin. 

Päivä 5 – Funchal ja Blandyn puutarha
Aloitamme päivän ohjelman tutustumalla yhteen Madeiran mielenkiintoisista puutarhoista, Jardim Palheiroon eli Blandyn puutarhaan niin kuin sitä myös usein kutsutaan. Ranskalainen puutarha-arkkitehti perusti puutarhan 1700-luvulla. Puutarhassa on runsaasti kasveja eri puolilta maailmaa ja se vaikuttaa paikoin villiintyneeltä, paikoin huolellisesti suunnitellulta ja hoidetulta.

Sitten ajamme alas Madeiran pääkaupunkiin Funchaliin ja käymme värikkäässä kauppahallissa Mercado do Lavradorissa. Kauppahallista on tullut maailmankuulu nähtävyys, jossa jokaisen pääkaupungissa kävijän on poikettava. Kauppahalli rakennettiin 1940-luvun alussa art decon inspiroimaan tyyliin, jota arvostettiin Portugalissa 1930- ja -40- luvuilla.

Edelleen toimivaan kauppahalliin kannattaa ehdottomasti tutustua niin varhain aamulla kuin vain mahdollista. Silloin kalatiskien tuoreen saaliin suomut vielä kimaltavat ja vihannes- ja hedelmätiskit ovat täynnä tuoreita, raikkaita hedelmiä ja vihanneksia.

Kauppahallissa käynnin jälkeen nautimme tyypillisen madeiralaisen lounaan ravintolassa vanhassakaupungissa ennen kuin nousemme köysirataa pitkin, o teleféricolla ylös Montelle. Miellyttävän ilmastonsa ansiosta Monte on aikoinaan ollut kuninkaallisten ja muiden varakkaiden suosima lomakohde. Montesta voit halutessasi lasketella kelkalla jyrkkää katua alas Livramenton kylään (ei sisälly matkan hintaan, kyyti maksetaan suoraan kelkan kuljettajille). Ne, jotka eivät halua kelkkakyytiä, nousevat odottavaan bussiin, ja kun taas olemme koossa jatkamme bussilla länteen Cabo Girãon kallionkielekkeelle, joka kohoaa meren rannalla 580 m korkeuteen.

Jatkamme pysähdyksen jälkeen vielä bussilla pieneen Quinta Granden kylään, josta aloitamme päivän vaellusosuuden (n. 7 km) pitkin Levada do Nortea pieneen Boa Morten kylään. Ohitamme joitain pienehköjä maatiloja ja monesta paikasta avautuu hieno näköala alas rannikolle ja pikkukyliin.

Mielenkiintoisen päivän päätteeksi jatkamme bussilla kohti luodetta ja Porto Monizia, jossa vietämme vaellusmatkamme viimeiset kolme yötä. Illalla nautimme yhteisen illallisen hotellissa.

Päivä 6 – Vaellus Paúl da Serralla
Tänään aloitamme vaelluksella (n. 12 km) Madeiran ylätasangolla, Paúl da Serralla, joka on melkein uskomattoman suuri tasainen alue täällä muutoin niin vuoristoisella saarella. Polku alkaa sananjalkoja kasvavalta niityltä, mutta ne vaihtuvat pian yhä korkeampiin puukanerviin. Kasvillisuus muuttuu vielä vehmaammaksi, kun jatkamme patikointia pienehkön levadan varrella.

Patikoimme yhä alemmas halki kanerva- ja laakeripuumetsän Rabaçaliin metsänvartijoiden majalle ja 100 metrin korkuiselle Riscon putoukselle. Noin 800 m pitkän tunnelin läpi kuljettuamme saavumme aurinkoiselle tasangolle, joka on täydellinen paikka retkilounaalle.

Iltapäivämme päättyy saaren lounaisosassa sijaitsevaan Ribeira Bravaan, läntisen Madeiran tärkeimpään keskukseen, jossa on mahdollisuus vierailla yhdessä saaren kauneimmista kirkoista.

Palaamme hotelliin myöhään iltapäivällä ja sinulla on aikaa levähtää ennen kuin nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 7 – Vaelluksia Pohjois- ja Länsi-Madeiralla
Nautittuamme aamiaisen ajelemme pitkin dramaattisen kaunista pohjoista vuoristotietä kohti saaren läntistä osaa, päämääränämme Achada da Cruz. Perille saavuttuamme meitä odottaa jännittävä matka kaapelihissillä alas, josta aloitamme päivän vaelluksemme. Samalla kun etsiskelemme vuorten alapuolella esiintyviä endeemisiä kasveja, korviimme kantautuu miellyttävä laineiden loiskeen ääni. 

Nyt on aika siirtyä bussiin ja ajelemme viehättävään Lamaceirosin maalaiskylään. Vaellusviikon päätteeksi teemme noin viiden kilometrin pituisen levada-vaelluksen saaren läntisimmässä osassa, jossa kaunis meri kimaltelee kaukana alapuolellamme. Löydettyämme sopivan paikan, nautimme maukkaan retkilounaan.

Palattuamme hotellin sinulla on omaa aikaa yhteiseen matkanpäästösillalliseen saakka. Sään salliessa suosittelemme tutustumista Porto Monizin luonnon muovaamiin laava-altaisiin. 

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on tullut aika lähteä paluumatkalle kohti Helsinkiä. Nyt haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMAn jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen lento Helsinki–Madeira
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Madeira. Bussikuljetus lentoasemalta hotelliin, noin 11 km. Neljä hotelliyöpymistä Caniçossa.

Päivä 2
Vaelluksia itäisellä Madeiralla, yhteensä noin 6 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 3
Vaellus pitkin Levada do Furadoa, noin 11 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Vaellus Madeiran vuoristossa, noin 6 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 5
Machico – Funchal – Porto Moniz. Retki Funchaliin ja Blandyn puutarhaan. Vaellus noin 7 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Porto Monizissa.

Päivä 6
Vaellus Paúl da Serran tasangolla, noin 12 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 7
Vaellus läntisellä ja pohjoisella Madeiralla, noin 5 km. Aamiainen, retkilounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Kuljetus lentokentälle (noin 60 km) ja lento Madeira – Helsinki. Aamiainen.

Portugali

Asukasluku 10,8 milj.
Pinta-ala 92 391 km² (sisältäen Azorien ja Madeiran saaret)
Uskonto Kristittyjä 96 %, joista roomalaiskatolilaisia 95 %. Lisäksi vähemmistönä juutalaisia ja muslimeja.
Kieli Portugali
Valuutta Euro
Aikaero Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen lento Helsinki – Madeira, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Turistivero
Tietyissä kohteissa ja kaupungeissa Portugalissa peritään turistivero. Veron suuruus vaihtelee 05 - 5 EUR / henkilö / yö riippuen ajankohdasta ja hotellin tasosta. Monimutkaisen järjestelmän vuoksi turistivero ei sisälly matkan hintaan, vaan sen maksaa jokainen matkustaja itse paikan päällä.

Valuutta
Euro

Pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa ja tavallisimmat kansainväliset luottokortit käyvät myös maksuvälineenä monissa ravintoloissa ja kaupoissa, ei kuitenkaan kauppahallissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioita muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot, tuliaiset ja juomarahat.

Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Vaellusmatka
Madeiralla maasto on mäkistä ja osa vaelluksista, erityisesti neljännen matkapäivän vaellus vuorenhuipuilla, voi peruskunnon tasosta riippuen tuntua vaativilta ja jopa raskailta. Osa vaelluksista kulkee levadoja seuraillen lähes tasaisessa maastossa. Joillakin vaellusreiteillä on myös pitkiä n. 200–300 metrin pituisia alamäkiä. Madeiran vaellusmatkamme edellyttää vähintään normaalia peruskuntoa ja koska korkeuserot ovat suuria ja rinteet jyrkkiä, emme suosittele tätä vaellusmatkaa helposti huimauksesta kärsiville.

Muistathan ottaa mukaan lautasen, aterimet ja mukin retkilounaita varten.

Tutustu vaellusmatkan muihin varustevinkkeihin temamatkat.fi / Hyvä tietää / Vaellusmatkat

Ilmasto ja vaatetus
Madeiralla voi säätila vaihdella paljonkin eri puolilla saarta ja eri korkeudessa. Yli 1000 metrin korkeudessa esiintyy kosteita sumuja ja lämpötila voi silloin laskea nopeasti. Marraskuusta tammikuuhun voi huonolla säällä olla korkeimmilla paikoilla koleaa ja kylmää. Funchalissa päivän ylin lämpötila on loka–marraskuussa hieman päälle 20 asteen, helmi–maaliskuussa n. 20 astetta. Päivän alin lämpötila on loka–marraskuussa 16–18 astetta ja helmi–maaliskuussa noin 13 astetta. Sateisia päiviä on talvella, keskitalvea lukuun ottamatta, keskimäärin 10 pv/kuukausi.Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.Pakkaa mukaan vaeltamiseen sopiva vaatetus ja lämpimämpi pusero ja tuulen- ja sateenpitävä takki tai kevyt sadeasu sekä nilkkaa tukevat, pitäväpohjaiset vaelluskengät tai vastaavat, koska polut rinteillä voivat olla liukkaita. Myös vaellussauvoista voi olla tällä matkalla hyötyä. Ota mukaan taskulamppu tunneleita varten. Muista myös uima-asu, sillä hotelleissa on uima-altaat.

Lue lisää Portugalista ja Madeirasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lisätietoja myös Portugalin matkailutoimiston internetsivuilla www.visitmadeira.pt

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Voimme käyttää vaihtoehtoisesti myös muita hotelleja, joista ilmoitamme tässä osiossa. Vaihtoehtoisten hotellien taso vastaa vähintään alkuperäisten hotellien tasoa.

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.