Skotlannin kiertomatka – whiskyä, linnoja ja Hebridit

Viikon mittaisella kiertomatkallamme näemme Hebridien saaria, keskiaikaisia linnoja ja kanervien peittämiä nummia, joilla lampaat laiduntavat. Glasgow’n jälkeen suuntaamme Skotlannin pyhimmälle saarelle Ionalle ja Isle of Skyelle. Matkan muita kohokohtia ovat Loch Ness ja sen myyttinen ”Nessie”, matka pitkin ”The Whisky Trailia” ja kaupunkikierros Edinburghissa. 


Lue Tema-opas Jannen ajatuksia Skotlannin kiertomatkasta!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Veneretki Staffalle ja Ionalle
 • Retki Isle of Skyelle
 • Ylämaan luonto
 • The Whisky Trail ja maistiaiset
 • Maailmanperintökohteet

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Saavuttuasi reittilennolla Edinburghiin tai Glasgow'hun on Tema-opas vastassa lentoasemalla ja jatkamme yhdessä bussilla Glasgow’hun, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.

Glasgow, jota vielä 1980-luvulla painoivat monenlaiset ongelmat, on nykyisin kulttuuriin tehtyjen panostusten ansiosta eloisa kaupunki. Vanhoja viktoriaanisia rakennuksia on peruskorjattu, slummeja saneerattu ja positiivinen kehitys näyttää vain jatkuvan. Tämän ja paljon muuta näet kaupunkikierroksen aikana.

Päivä 2 – Loch Lomond ja Argyll
Tänään suuntaamme pitkin Loch Lomondin, Ison-Britannian suurimman järven, rantoja kohti Tarbetia. Tarbetissa käännymme kohti länttä ja Skotlannin sydäntä Argyllia, jota muinaisen kuningaskunnan aikaa kutsuttiin nimellä Dal Ríata. Pian näemme Inveraryn linnan, Campbellin klaanin vahvan tukikohdan jo vuosisatojen takaa. Täältä jatkamme matkaa kohti rannikkoa Obaniin, Skotlannin merenelävien pääkaupunkiin. Vietämme Obanissa matkan seuraavat kaksi yötä.

Päivä 3 – Mull, Iona ja Staffa
Omistamme tämän päivän hienolle kierrokselle laivalla kahdelle, tai toivon mukaan kolmelle, geologisesti mielenkiintoiselle ja kauniille saarelle Skotlannin länsirannikon edustan saaristossa. Noin 45 minuutin lauttamatka vie meidät Sisä-Hebrideihin kuuluvalle Mullin saarelle. Siellä suuntaamme ensin poikki saaren Fionnphortiin, josta jos sää sallii (*), jatkamme laivalla Staffan pienelle basalttisaarelle. Staffanilla käymme mm. upeassa Fingal’sin luolassa. Sen jälkeen, noin tunnin kuluttua, jatkamme matkaa kohti Ionaa, joka on valkoisine hiekkarantoineen, kuin kaunis, vihreä jalokivi kristallinkirkkaassa Atlantissa. Iona on gaelien oma mekka, saari jota palvotaan niin kauneutensa kuin mielenkiintoisen historiansakin vuoksi.

Ionaa on pitkään pidetty pyhänä paikkana. Keltit kutsuivat saarta nimellä Innisnam Druidbneach, druidien saari, ja pyhät miehet suorittivat saarella erilaisia uskonnollisia ja mystisiä initiaatioriittejä. Saaresta tuli myöhemmin kristinuskon kehto Brittein saarilla. Ensimmäisen kristillisen luostarin perusteti munkki Columba vuonna 563. Hänet oli karkoitettu Irlannista, ja Jumala johdatti hänet tälle karulle mutta kauniille saarelle. Columba ja hänen seuraajansa rakensivat alun perin puisen luostarin, mutta se korvattiin 1200-luvulla kivirakennuksella. 1900-luvun alussa luostari oli raunioina, mutta se on nyt restauroitu. Iona Abbey on nykyisin suosittu matkailu- ja pyhiinvaelluskohde.

(*) Jos sää ei ole suotuisa, Staffan käynti jää väliin ja jatkamme Mullin saarelta lautalla suoraan Ionalle.

Päivä 4 – Isle of Skye
Tänään on aika jatkaa matkaa pohjoisen suuntaan, pitkin hurmaavan kauniin Loch Linnhen merenlahden rantaa Fort Williamiin, suosittuun matkailukohteeseen Ison-Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin luona. Täältä kaunis ”Road to the Isles” vie meidät kohti Mallaigia ja Maillaigista nousemme lauttaan ja teemme noin 30 min lauttamatkan ”over the sea to Skye”, kuten tunnetussa skottilaisessa balladissa sanotaan.

Isle of Skyeta pidetään Hebridien kauneimpana saarena, ja olet varmaan samaa mieltä jo iltapäivän bussimatkan aikana nauttiessasi saaren suurenmoisen kauniista luonnosta. Norjalaiset viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria 400 vuoden ajan. Vaikka saaret sen jälkeen muodollisesti kuuluivat Skotlannille, niitä johti parin vuosisadan ajan McDonaldin klaani, ”Lord of the Isles”, joka piti tukikohtanaan juuri Isle of Skyetä. Toinen seudun mahtavista klaaneista oli McLeodin klaani, jonka 30. päämien vielä nykyäänkin asuu Dunveganin linnassa. Käymme tutustumassa klaanin linnaan ja nautimme vielä Skyen luonnosta ja jännittävästä historiasta ennen kuin bussi vie meidät sillan yli mantereelle ja Kyle of Lochalshiin, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 5 – Loch Ness ja Inverness
Tänään suuntaamme Invernessiin, skotlantilaisen ylämaan pääkaupunkiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla Skotlannin tunnetuimman järven Loch Nessin rannalla. Järven kuuluisuus perustuu tietysti säännöllisesti toistuviin, mutta aina kyseenalaisiin raportteihin järven myyttisestä asukkaasta, merihirviö Nessiestä. Loch Ness on melko suuri järvi, 37 km pitkä, 16 km leveä ja 183 m syvä, ja muodostaa luonnollisen rajan Pohjois- ja Etelä-Skotlannin välille. Majoitumme Invernessiin seuraavaksi yöksi.

Päivä 6 – The Whisky Trail
Aloitamme tämän päivän suuntaamalla kohti Speysideä – yhtä Skotlannin whiskyalueista. Täällä tutustumme whiskyn tislaamiseen jaloon taitoon. Yhdellä ”The Whisky Trailin” tunnetuimmista tislaamoista saamme nähdä, kuinka tätä kultaista juomaa valmistetaan. Saat tietysti halutessasi myös maistiaisen. Sen jälkeen matka jatkuu mutkaista vuoristotietä hali The Grampianin vuorten. Saatamme nähdä myös vilauksen Balmoralin linnasta, joka on brittiläisen kuningasperheen rakastama kesäasunto Ylämailla.

Pysähdymme lounasaikaan tauolle Braemarin kylään, joka tunnetaan parhaiten Ylämaan kisoistaan, ja sen jälkeen jatkamme The Devil’s Elbown vuorisolan ja alas Glen Sheen laaksoon Blairgowieen. Hieman edempänä etelässä ohitamme Perthin kaupungin ja muutamaa tuntia myöhemmin ylitämme Firth of Forthin, yhden Euroopan pisimmistä riippusilloista. Iltapäivällä saavumme päivän päätepisteeseen Edinburghiin, jossa vietämme matkan viimeiset kaksi yötä. Edinburghissa järjestetään joka vuosi elokuussa (6. – 28.8.2021) The Royal Edinburgh Military Tattoo, hieno näytelmä värikkäine paraateineen. Elokuun kiertomatkalla liput tapahtumaan sisältyvät matkan hintaan (saat liput Tema-oppaalta perillä).

Päivä 7 – Edinburgh
Omistamme aamupäivän kiertoajelulla Skotlannin kauniissa ja mielenkiintoisessa pääkaupungissa. Käymme mm. Stuartien suvun entisessä valtakeskuksessa Edinburghin linnassa, jossa skottilaisia vallanmerkkejä säilytetään. Iltapäivällä voit kuljeskella kaupungilla omin päin ja tutustua vaikkapa johonkin museoon tai shoppailla Princes Streetin putiikeissa. Illalla sinulla on mahdollisuus osallistua skottilaiseen illanviettoon ja päättää kiertomatka juhlallisesti (valinnainen, lisämaksullinen retki, hinta noin 80 GBP, varataan ja maksetaan paikan päällä).

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Viikko fantastisessa Skotlannissa on tullut päätökseensä. Tämän viikon aikana olemme nähneet niin upeita maisemia kuin tutustuneet mielenkiintoiseen skotlantilaiseen kulttuurinkiin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Skotlannille, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen monipuoliseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti 
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Edinburgh (Edinburgh – Glasgow, bussimatka noin 70 km) tai Glasgow. Kaupunkikierros Glasgow’ssa. Tervetuloillallinen. Hotelliyöpyminen Glasgow’ssa.

Päivä 2
Glasgow – Oban, bussimatka noin 200 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Obanissa.

Päivä 3
Laivaretki. Bussimatka noin140 km. Aamiainen.

Päivä 4
Oban – Isle of Skye – Kyle of Lochalsh, bussimatka noin 260 km. Mannermainen aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kyle of Lochalshissa.

Päivä 5
Kyle of Lochalsh – Inverness, bussimatka noin 150 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Invernessissä.

Päivä 6
Inverness – Edinburgh, bussimatka noin 250 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Edinburghissa.

Päivä 7
Kaupunkikierros Edinburghissa. Aamiainen.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle ja reittilento Edinburgh tai Glasgow – Helsinki. Aamiainen.

Skotlanti

Asukasluku: 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)
Pinta-ala: 80 077km²
Uskonto: 
Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %
Valuutta:
 Englannin punta (£, GBP)
Kieli: 
Englanti
Aikaero: 
Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku 65,6 milj.
Pinta-ala 130 395 km²
Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.
Valuutta
 Punta (£, GBP)
Kieli
Englanti
Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. 

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 GBP / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Muuta
Lue lisää reittilennoista: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Ethän unohda adapteria!

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.