Skotlannin kiertomatka – whiskyä, linnoja ja Hebridit

Viikon mittaisella kiertomatkallamme näemme Hebridien saaria, keskiaikaisia linnoja ja kanervien peittämiä nummia, joilla lampaat laiduntavat. Glasgow’n jälkeen suuntaamme Skotlannin pyhimmälle saarelle Ionalle ja Isle of Skyelle. Matkan muita kohokohtia ovat Loch Ness ja sen myyttinen ”Nessie”, matka pitkin ”The Whisky Trailia” ja kaupunkikierros Edinburghissa. 


Lue Tema-opas Jannen ajatuksia Skotlannin kiertomatkasta!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Veneretki Staffalle ja Ionalle
 • Retki Isle of Skyelle
 • Ylämaan luonto
 • The Whisky Trail ja maistiaiset
 • Maailmanperintökohteet

Päiväohjelma
2023

Päivä 1 – Matka alkaa
Saavuttuasi reittilennolla Edinburghiin tai Glasgow'hun on Tema-opas vastassa lentoasemalla ja jatkamme yhdessä bussilla Glasgow’hun, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.

Glasgow, jota vielä 1980-luvulla painoivat monenlaiset ongelmat, on nykyisin kulttuuriin tehtyjen panostusten ansiosta eloisa kaupunki. Vanhoja viktoriaanisia rakennuksia on peruskorjattu, slummeja saneerattu ja positiivinen kehitys näyttää vain jatkuvan. Tämän ja paljon muuta näet kaupunkikierroksen aikana.

Päivä 2 – Loch Lomond ja Argyll
Tänään suuntaamme pitkin Loch Lomondin, Ison-Britannian suurimman järven, rantoja kohti Tarbetia. Tarbetissa käännymme kohti länttä ja Skotlannin sydäntä Argyllia, jota muinaisen kuningaskunnan aikaa kutsuttiin nimellä Dal Ríata. Pian näemme Inveraryn linnan, Campbellin klaanin vahvan tukikohdan jo vuosisatojen takaa. Täältä jatkamme matkaa kohti rannikkoa Obaniin, Skotlannin merenelävien pääkaupunkiin. Vietämme Obanissa matkan seuraavat kaksi yötä.

Päivä 3 – Mull, Iona ja Staffa
Omistamme tämän päivän hienolle kierrokselle laivalla kahdelle, tai toivon mukaan kolmelle, geologisesti mielenkiintoiselle ja kauniille saarelle Skotlannin länsirannikon edustan saaristossa. Noin 45 minuutin lauttamatka vie meidät Sisä-Hebrideihin kuuluvalle Mullin saarelle. Siellä suuntaamme ensin poikki saaren Fionnphortiin, josta jos sää sallii (*), jatkamme laivalla Staffan pienelle basalttisaarelle. Staffanilla käymme mm. upeassa Fingal’sin luolassa. Sen jälkeen, noin tunnin kuluttua, jatkamme matkaa kohti Ionaa, joka on valkoisine hiekkarantoineen, kuin kaunis, vihreä jalokivi kristallinkirkkaassa Atlantissa. Iona on gaelien oma mekka, saari jota palvotaan niin kauneutensa kuin mielenkiintoisen historiansakin vuoksi.

Ionaa on pitkään pidetty pyhänä paikkana. Keltit kutsuivat saarta nimellä Innisnam Druidbneach, druidien saari, ja pyhät miehet suorittivat saarella erilaisia uskonnollisia ja mystisiä initiaatioriittejä. Saaresta tuli myöhemmin kristinuskon kehto Brittein saarilla. Ensimmäisen kristillisen luostarin perusteti munkki Columba vuonna 563. Hänet oli karkoitettu Irlannista, ja Jumala johdatti hänet tälle karulle mutta kauniille saarelle. Columba ja hänen seuraajansa rakensivat alun perin puisen luostarin, mutta se korvattiin 1200-luvulla kivirakennuksella. 1900-luvun alussa luostari oli raunioina, mutta se on nyt restauroitu. Iona Abbey on nykyisin suosittu matkailu- ja pyhiinvaelluskohde.

(*) Jos sää ei ole suotuisa, Staffan käynti jää väliin ja jatkamme Mullin saarelta lautalla suoraan Ionalle.

Päivä 4 – Isle of Skye
Tänään on aika jatkaa matkaa pohjoisen suuntaan, pitkin hurmaavan kauniin Loch Linnhen merenlahden rantaa Fort Williamiin, suosittuun matkailukohteeseen Ison-Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin luona. Täältä kaunis ”Road to the Isles” vie meidät kohti Mallaigia ja Maillaigista nousemme lauttaan ja teemme noin 30 min lauttamatkan ”over the sea to Skye”, kuten tunnetussa skottilaisessa balladissa sanotaan.

Isle of Skyeta pidetään Hebridien kauneimpana saarena, ja olet varmaan samaa mieltä jo iltapäivän bussimatkan aikana nauttiessasi saaren suurenmoisen kauniista luonnosta. Norjalaiset viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria 400 vuoden ajan. Vaikka saaret sen jälkeen muodollisesti kuuluivat Skotlannille, niitä johti parin vuosisadan ajan McDonaldin klaani, ”Lord of the Isles”, joka piti tukikohtanaan juuri Isle of Skyetä. Toinen seudun mahtavista klaaneista oli McLeodin klaani, jonka 30. päämien vielä nykyäänkin asuu Dunveganin linnassa. Käymme tutustumassa klaanin linnaan ja nautimme vielä Skyen luonnosta ja jännittävästä historiasta ennen kuin bussi vie meidät sillan yli mantereelle ja Kyle of Lochalshiin, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivä 5 – Loch Ness ja Inverness
Tänään suuntaamme Invernessiin, skotlantilaisen ylämaan pääkaupunkiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla Skotlannin tunnetuimman järven Loch Nessin rannalla. Järven kuuluisuus perustuu tietysti säännöllisesti toistuviin, mutta aina kyseenalaisiin raportteihin järven myyttisestä asukkaasta, merihirviö Nessiestä. Loch Ness on melko suuri järvi, 37 km pitkä, 16 km leveä ja 183 m syvä, ja muodostaa luonnollisen rajan Pohjois- ja Etelä-Skotlannin välille. Majoitumme Invernessiin seuraavaksi yöksi.

Päivä 6 – The Whisky Trail
Aloitamme tämän päivän suuntaamalla kohti Speysideä – yhtä Skotlannin whiskyalueista. Täällä tutustumme whiskyn tislaamiseen jaloon taitoon. Yhdellä ”The Whisky Trailin” tunnetuimmista tislaamoista saamme nähdä, kuinka tätä kultaista juomaa valmistetaan. Saat tietysti halutessasi myös maistiaisen. Sen jälkeen matka jatkuu mutkaista vuoristotietä hali The Grampianin vuorten. Saatamme nähdä myös vilauksen Balmoralin linnasta, joka on brittiläisen kuningasperheen rakastama kesäasunto Ylämailla.

Pysähdymme lounasaikaan tauolle Braemarin kylään, joka tunnetaan parhaiten Ylämaan kisoistaan, ja sen jälkeen jatkamme The Devil’s Elbown vuorisolan ja alas Glen Sheen laaksoon Blairgowieen. Hieman edempänä etelässä ohitamme Perthin kaupungin ja muutamaa tuntia myöhemmin ylitämme Firth of Forthin, yhden Euroopan pisimmistä riippusilloista. Iltapäivällä saavumme päivän päätepisteeseen Edinburghiin, jossa vietämme matkan viimeiset kaksi yötä. Edinburghissa järjestetään joka vuosi elokuussa (4. – 26.8.2023) The Royal Edinburgh Military Tattoo, hieno näytelmä värikkäine paraateineen. Elokuun kiertomatkalla liput tapahtumaan sisältyvät matkan hintaan (saat liput Tema-oppaalta perillä).

Päivä 7 – Edinburgh
Omistamme aamupäivän kiertoajelulla Skotlannin kauniissa ja mielenkiintoisessa pääkaupungissa. Käymme mm. Stuartien suvun entisessä valtakeskuksessa Edinburghin linnassa, jossa skottilaisia vallanmerkkejä säilytetään. Iltapäivällä voit kuljeskella kaupungilla omin päin ja tutustua vaikkapa johonkin museoon tai shoppailla Princes Streetin putiikeissa. Illalla sinulla on mahdollisuus osallistua skottilaiseen illanviettoon ja päättää kiertomatka juhlallisesti (valinnainen, lisämaksullinen retki, hinta noin 80 GBP, varataan ja maksetaan paikan päällä).

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Viikko fantastisessa Skotlannissa on tullut päätökseensä. Tämän viikon aikana olemme nähneet niin upeita maisemia kuin tutustuneet mielenkiintoiseen skotlantilaiseen kulttuurinkiin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Skotlannille, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen monipuoliseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti 
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Edinburgh (Edinburgh – Glasgow, bussi noin 70 km) tai Glasgow. Kaupunkikierros Glasgow’ssa. Tervetuloillallinen. Hotelliyöpyminen Glasgow’ssa.

Päivä 2
Glasgow – Oban, bussi noin 200 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Obanissa.

Päivä 3
Laivaretki. Bussi noin140 km. Aamiainen.

Päivä 4
Oban – Isle of Skye – Kyle of Lochalsh, bussi noin 260 km. Mannermainen aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kyle of Lochalshissa.

Päivä 5
Kyle of Lochalsh – Inverness, bussi noin 150 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Invernessissä.

Päivä 6
Inverness – Edinburgh, bussi noin 250 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Edinburghissa.

Päivä 7
Kaupunkikierros Edinburghissa. Aamiainen.

Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle ja reittilento Edinburgh tai Glasgow – Helsinki. Aamiainen.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku
n. 65,6 milj.Pinta-ala
243 610 km²Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.Kieli
EnglantiValuutta
Punta (£, GBP)Aikaero
Suomen aika -2 t.

Päiväohjelma
Avresa med svensktalande reseledare

Dag 1 - Ankomst Skottland

Med reguljärflyg går resan från Helsingfors. På flygplatsen möter TEMAs reseledare och buss, som tar oss direkt till Glasgow.

Den under 1980-talet förfallna och problemtyngda staden sjuder idag av nytt liv tack vare stora satsningar på kultur. Den viktorianska arkitekturen har rustats upp, slummen sanerats och den positiva utvecklingen tycks fortsätta. 

Dag 2 - Stadsrundtur i Glasgow och vidare mot Loch Lomond och Argyll

Vi startar denna morgon med en stadstur i Glasgow för att sedan resa längs den sköna Loch Lomond, Storbritanniens största sjö, och vidare mot Tarbet. Vi gör ett kortare stopp i den pittoreska byn Luss och passar på att njuta av den fantastiska omgivningen. Vissa av husen kan fortfarande bära namnet Glendarroch, som var namnet på den fiktiva by i dramaserien Take the High Road, där Luss var filminspelningsplats. I Tarbet svänger vi västerut och in i Skottlands hjärta, det forna kungariket Dal Ríata, numera kallat Argyll. Snart ser vi Inverary Castle, klanen Campbells starka fäste sedan århundraden tillbaka.

Härifrån åker vi sedan vidare ut mot kusten till Oban, the Seafood Capital of Scotland. Här tillbringar vi de närmaste två nätterna. Välkomstmiddag på kvällen.

Dag 3 - Mull, Iona och Staffa

Dagen ägnas åt en härlig rundtur med båt till två, eller förhoppningsvis tre, av de geologiskt intressanta och ovanligt vackra öarna i arkipelagen utanför Skottlands västra kust. En ungefär 45 minuter lång tur med färja tar oss till ön Mull i inre Hebriderna.

Resan går först tvärs över ön till Fionnphort. Härifrån åker vi, om vädret tillåter, ut till den lilla pärlan Staffa, en basaltö, där vi bland annat besöker den fantastiska grottan Fingal's Cave.

Efter ungefär en timme fortsätter färden mot Iona som ligger likt en vacker, grön juvel med vita sandstränder i den kristallklara Atlanten.

Iona är gaelernas eget Mekka, en ö som vördas både för sin skönhet och sin intressanta historia. Iona har länge betraktats som en helig plats. Kelterna kallade ön Innisnam Druidbneach, "Druidernas ö", där heliga män genomgick olika typer av religiösa och mystiska initialriter. Ön kom senare att bli kristendomens vagga på de brittiska öarna.

Det första kristna klostret grundades år 563 av munken Columba. Bannlyst på Irland, men vägledd av Gud fann han denna karga men undersköna plats. Columba och hans adepter reste först ett träkloster som på 1200-talet ersattes av en stenbyggnad.

I början av 1900-talet låg klostret i ruiner, men har nu restaurerats och återuppstått. Iona Abbey är idag ett populärt turist- och pilgrimsmål.

(Om vädret är dåligt ställs besöket på Staffa in och vi tar då färjan direkt från Mull till Iona).

Dag 4 - Isle of Skye

Idag är det dags att fortsätta turen norrut, längs den betagande havsfjorden Loch Linnhe.

Vi kommer till Fort William, en populär turistort belägen vid Storbritanniens allra högsta berg, Ben Nevis. Härifrån leder den vackra "Road to the Isles" oss mot Mallaig. Från Mallaig tar vi färjan (30 min) "over the sea to Skye" som det heter i den kända skotska balladen.

Isle of Skye anses som den vackraste av Hebriderna, något som du säkert instämmer i redan under eftermiddagens bussresa, då du får möjlighet att njuta av öns makalösa natur.

Norska vikingar erövrade Hebriderna under 800-talet och styrde därefter öarna under 400 år. Även om öarna sedan formellt lydde under Skottland, styrdes de i ett par århundraden av klanen McDonald – "Lords of the Isles" – med säte just på Isle of Skye.

En annan av områdets mäktiga klaner var MacLeod, vars 30:e överhuvud än idag residerar på Dunvegan Castle. Vi besöker klanslottet och får njuta ytterligare av Skyes natur och spännande historia. Vi övernattar på Skye eller precis på andra sidan bron till fastlandet i Kyle of Lochalsh.

Dag 5 - Loch Ness och Inverness

Idag bär det av till Inverness, det skotska höglandets huvudstad som ligger vackert vid Skottlands mest kända sjö, Loch Ness. Berömmelsen grundar sig på de lika pålitligt återkommande som obevisbara rapporterna om observationer av sjöns ryktbara invånare, odjuret "Nessie".

Loch Ness är en förhållandevis en stor sjö, 37 km lång, 16 km bred och 183 meter djup, och bildar en naturlig gräns mellan norra och södra Skottland.

För natten checkar vi in på hotell i Inverness.

Dag 6 - Whisky Trail

Vi börjar dagen med att bege oss ut mot Speyside – ett av de skotska whiskydistrikten. Här kan du lära dig lite om den ädla konsten att destillera whisky. På ett av de mest kända destillerierna utmed "The Whisky Trail" får du se hur det går till att framställa den gyllene drycken. Givetvis blir det också provsmakning.

På slingrande bergsvägar fortsätter sedan färden genom The Grampian Mountains.

I byn Braemar, mest känd för sina mycket populära "Highland Games", gör vi uppehåll för lunch innan turen fortsätter upp genom bergspasset The Devil's Elbow och ner i dalgången Glen Shee, till Blairgowrie. Lite längre söderut passerar vi staden Perth och efter någon timme färdas vi över Firth of Forth, som är en av Europas allra största hängbroar.

På eftermiddagen anländer vi till dagens slutmål, Edinburgh. Mellan 4–26 augusti (2023) pågår den kända Edinburgh Military Tattoo med sina fantastiska skådespel och färgstarka parader. Biljett ingår och fås på plats av TEMAs reseledare.

Dag 7 - Edinburgh

Förmiddagen ägnas åt en rundtur i Skottlands vackra och intressanta huvudstad Edinburgh. Du får exempelvis besöka ätten Stuarts forna maktcentrum Edinburgh Castle, där de skotska riksregalierna förvaras.

Eftermiddagen är fri att ströva omkring på egen hand, kanske besöka något museum eller lockas till shopping bland butikerna längs Princes Street.

På kvällen kan man gå på skotsk afton – en festlig avslutning på rundresan (kostnad 80 GBP, bokas och betalas på plats).

Dag 8 - Hemresa

Under dagen är det dags för hemresa med reguljärflyg till Finland.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti 
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Dag 1

Skandinavien – Glasgow. Övernattning på hotell i Glasgow.

Dag 2

Glasgow – Oban. 20 mil. Frukost ingår. Stadstur. Två övernattningar på hotell i Oban. Frukost och Välkomstmiddag ingår.

Dag 3

Båtutflykt. Bussresa 14 mil och båttur. Frukost ingår.

Dag 4

Oban – Isle of Skye – Kyle of Lochalsh. 26 mil. Kontinental frukost och middag ingår. Övernattning på hotell på Skye eller i Kyle of Lochalsh.

Dag 5

Kyle of Lochalsh – Inverness. 15 mil. Frukost, och middag ingår. Övernattning på hotell i Inverness.

Dag 6

Inverness – Edinburgh. 25 mil. Frukost ingår. Två övernattningar på hotell i Edinburgh.

Dag 7

Stadsrundtur i Edinburgh. Frukost ingår.

Dag 8

Edinburgh – Finland. Frukost ingår.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku
n. 65,6 milj.Pinta-ala
243 610 km²Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.Kieli
EnglantiValuutta
Punta (£, GBP)Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. 

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 15 GBP / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Muuta
Lue lisää reittilennoista: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Ethän unohda adapteria!

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.