Päiväohjelma
2024
Päivä 1 – Matka alkaaSaavuttuasi reittilennolla Edinburghiin tai Glasgow'hun on Tema-opas vastassa lentoasemalla ja jatkamme yhdessä bussilla Glasgow’hun, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.
Glasgow, jota vielä 1980-luvulla painoivat monenlaiset ongelmat, on nykyisin kulttuuriin tehtyjen panostusten ansiosta eloisa kaupunki. Vanhoja viktoriaanisia rakennuksia on peruskorjattu, slummeja saneerattu ja positiivinen kehitys näyttää vain jatkuvan. Tämän ja paljon muuta näet kaupunkikierroksen aikana.
Päivä 2 – Loch Lomond ja Argyll
Tänään suuntaamme pitkin Loch Lomondin, Ison-Britannian suurimman järven, rantoja kohti Tarbetia. Tarbetissa käännymme kohti länttä ja Skotlannin sydäntä Argyllia, jota muinaisen kuningaskunnan aikaa kutsuttiin nimellä Dal Ríata. Pian näemme Inveraryn linnan, Campbellin klaanin vahvan tukikohdan jo vuosisatojen takaa. Täältä jatkamme matkaa kohti rannikkoa Obaniin, Skotlannin merenelävien pääkaupunkiin. Vietämme Obanissa matkan seuraavat kaksi yötä.
Päivä 3 – Mull, Iona ja Staffa
Omistamme tämän päivän hienolle kierrokselle laivalla kahdelle, tai toivon mukaan kolmelle, geologisesti mielenkiintoiselle ja kauniille saarelle Skotlannin länsirannikon edustan saaristossa. Noin 45 minuutin lauttamatka vie meidät Sisä-Hebrideihin kuuluvalle Mullin saarelle. Siellä suuntaamme ensin poikki saaren Fionnphortiin, josta jos sää sallii (*), jatkamme laivalla Staffan pienelle basalttisaarelle. Staffanilla käymme mm. upeassa Fingal’sin luolassa. Sen jälkeen, noin tunnin kuluttua, jatkamme matkaa kohti Ionaa, joka on valkoisine hiekkarantoineen, kuin kaunis, vihreä jalokivi kristallinkirkkaassa Atlantissa. Iona on gaelien oma mekka, saari jota palvotaan niin kauneutensa kuin mielenkiintoisen historiansakin vuoksi.
Ionaa on pitkään pidetty pyhänä paikkana. Keltit kutsuivat saarta nimellä Innisnam Druidbneach, druidien saari, ja pyhät miehet suorittivat saarella erilaisia uskonnollisia ja mystisiä initiaatioriittejä. Saaresta tuli myöhemmin kristinuskon kehto Brittein saarilla. Ensimmäisen kristillisen luostarin perusteti munkki Columba vuonna 563. Hänet oli karkoitettu Irlannista, ja Jumala johdatti hänet tälle karulle mutta kauniille saarelle. Columba ja hänen seuraajansa rakensivat alun perin puisen luostarin, mutta se korvattiin 1200-luvulla kivirakennuksella. 1900-luvun alussa luostari oli raunioina, mutta se on nyt restauroitu. Iona Abbey on nykyisin suosittu matkailu- ja pyhiinvaelluskohde.
(*) Jos sää ei ole suotuisa, Staffan käynti jää väliin ja jatkamme Mullin saarelta lautalla suoraan Ionalle.
Päivä 4 – Isle of Skye
Tänään on aika jatkaa matkaa pohjoisen suuntaan, pitkin hurmaavan kauniin Loch Linnhen merenlahden rantaa Fort Williamiin, suosittuun matkailukohteeseen Ison-Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin luona. Täältä kaunis ”Road to the Isles” vie meidät kohti Mallaigia ja Maillaigista nousemme lauttaan ja teemme noin 30 min lauttamatkan ”over the sea to Skye”, kuten tunnetussa skottilaisessa balladissa sanotaan.
Isle of Skyeta pidetään Hebridien kauneimpana saarena, ja olet varmaan samaa mieltä jo iltapäivän bussimatkan aikana nauttiessasi saaren suurenmoisen kauniista luonnosta. Norjalaiset viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria 400 vuoden ajan. Vaikka saaret sen jälkeen muodollisesti kuuluivat Skotlannille, niitä johti parin vuosisadan ajan McDonaldin klaani, ”Lord of the Isles”, joka piti tukikohtanaan juuri Isle of Skyetä. Toinen seudun mahtavista klaaneista oli McLeodin klaani, jonka 30. päämien vielä nykyäänkin asuu Dunveganin linnassa. Käymme tutustumassa klaanin linnaan ja nautimme vielä Skyen luonnosta ja jännittävästä historiasta ennen kuin bussi vie meidät sillan yli mantereelle ja Kyle of Lochalshiin, jossa vietämme seuraavan yön.
Päivä 5 – Loch Ness ja Inverness
Tänään suuntaamme Invernessiin, skotlantilaisen ylämaan pääkaupunkiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla Skotlannin tunnetuimman järven Loch Nessin rannalla. Järven kuuluisuus perustuu tietysti säännöllisesti toistuviin, mutta aina kyseenalaisiin raportteihin järven myyttisestä asukkaasta, merihirviö Nessiestä. Loch Ness on melko suuri järvi, 37 km pitkä, 16 km leveä ja 183 m syvä, ja muodostaa luonnollisen rajan Pohjois- ja Etelä-Skotlannin välille. Majoitumme Invernessiin seuraavaksi yöksi.
Päivä 6 – Whiskyä ja Edinburgh
Aloitamme tämän päivän suuntaamalla kohti Speysideä – yhtä Skotlannin whiskyalueista. Reitti voi kuitenkin vaihdella riippuen siitä, missä tislaamossa vierailemme. Täällä tutustumme whiskyn tislaamiseen jaloon taitoon. Yhdellä ”The Whisky Trailin” tunnetuimmista tislaamoista saamme nähdä, kuinka tätä kultaista juomaa valmistetaan. Saat tietysti halutessasi myös maistiaisen. Sen jälkeen matka jatkuu mutkaista vuoristotietä hali The Grampianin vuorten. Saatamme nähdä myös vilauksen Balmoralin linnasta, joka on brittiläisen kuningasperheen rakastama kesäasunto Ylämailla.
Pysähdymme lounasaikaan tauolle Braemarin kylään, joka tunnetaan parhaiten Ylämaan kisoistaan, ja sen jälkeen jatkamme The Devil’s Elbown vuorisolan ja alas Glen Sheen laaksoon Blairgowieen. Lounastauon saatamme pitää myös jossain muussa Skotlannin viehättävässä kaupungissa. Hieman edempänä etelässä ohitamme Perthin kaupungin ja muutamaa tuntia myöhemmin ylitämme Firth of Forthin, yhden Euroopan pisimmistä riippusilloista. Iltapäivällä saavumme päivän päätepisteeseen Edinburghiin, jossa vietämme matkan viimeiset kaksi yötä.
Päivä 7 – Edinburgh
Omistamme aamupäivän kiertoajelulla Skotlannin kauniissa ja mielenkiintoisessa pääkaupungissa. Käymme mm. Stuartien suvun entisessä valtakeskuksessa Edinburghin linnassa, jossa skottilaisia vallanmerkkejä säilytetään. Iltapäivällä voit kuljeskella kaupungilla omin päin ja tutustua vaikkapa johonkin museoon tai shoppailla Princes Streetin putiikeissa. Illalla sinulla on mahdollisuus osallistua skottilaiseen illanviettoon ja päättää kiertomatka juhlallisesti (valinnainen, lisämaksullinen retki, hinta noin 88 GBP, varataan ja maksetaan paikan päällä).
Päivä 8 – Kotiinpaluu
Viikko fantastisessa Skotlannissa on tullut päätökseensä. Tämän viikon aikana olemme nähneet niin upeita maisemia kuin tutustuneet mielenkiintoiseen skotlantilaiseen kulttuurinkiin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Skotlannille, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen monipuoliseen maailmaan.
Kaikki tämä sisältyy matkaan
• Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 lounas
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
MATKATIETOA
Päivä 1
Reittilento Helsinki – Edinburgh (Edinburgh – Glasgow, bussi noin 70 km) tai Glasgow. Kaupunkikierros Glasgow’ssa. Tervetuloillallinen. Hotelliyöpyminen Glasgow’ssa.
Päivä 2
Glasgow – Oban, bussi noin 200 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Obanissa.
Päivä 3
Laivaretki. Bussi noin140 km. Aamiainen.
Päivä 4
Oban – Isle of Skye – Kyle of Lochalsh, bussi noin 260 km. Mannermainen aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kyle of Lochalshissa.
Päivä 5
Kyle of Lochalsh – Inverness, bussi noin 150 km. Aamiainen, lounas (voidaan nauttia myös muuna päivänä matkan aikana) ja illallinen. Hotelliyöpyminen Invernessissä.
Päivä 6
Inverness – Edinburgh, bussi noin 250 km. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Edinburghissa.
Päivä 7
Kaupunkikierros Edinburghissa. Aamiainen.
Päivä 8
Bussikuljetus lentoasemalle ja reittilento Edinburgh tai Glasgow – Helsinki. Aamiainen.
Skotlanti
Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)
Pinta-ala: 80 077 km²
Valuutta: Englannin punta (GBP)
Kieli: Englanti, gaeli ja skotti
Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.
Aikaero: Suomen aika -2 t.
Iso-Britannia
Asukasluku
n. 65,6 milj.Pinta-ala
243 610 km²Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.Kieli
EnglantiValuutta
Punta (£, GBP)Aikaero
Suomen aika -2 t.