Vaellus Skotlannin YlämaillaMantereella ja Sisä-Hebrideillä

Tervetuloa mukaan kalastajakylien, mutkaisten rannikkoteiden ja whiskytislaamojen Skotlantiin. Ohjelmassa on vaelluksia kauniissa luonnossa sekä mantereella että saarilla. Norjan viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria 400 vuoden ajan. Käymme pääasiassa Skyen saarella. Näemme alppimaisemia sekä orkideaniittyjä. Emmekä saa unohtaa whiskyn maistelua! 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Ylämaan maisemat
 • Eiggin tulivuorisaari
 • Vaellus Skyen saarella
 • Mahdollisuus osallistua valassafariin
 • Pääkaupunki Edinburgh

Päiväohjelma
Kesä 2020 (lähdöt: 26.7. ja 30.8.) 

Päivä 1 –  Lento Helsingistä Edinburghiin tai Glasgow'hun (riippuen lähtöpäivästä) 
Reittilento lähtee Helsingistä Skotlantiin, Edinburghiin tai Glasgow'hun. Perillä Tema-opas on lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla länsirannikolle Fort Willamsiin, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä.

Majoituttuamme hotelliin on loppupäivä päivälliseen asti omaa aikaa. 

Päivä 2 – Vaellus Glen Nevisissä
Fort Williams sijaitsee Iso-Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin (1 343 m) juurella ja täällä aloitamme matkan ensimmäisen vaelluksen.

Seurailemme ensi Nevisjoen vartta Nevisinlaaksossa ja jonkin ajan kuluttua tulemme ulos lehtimetsästä ja eteemme avautuvat laakson turvemaat ja kanervien peittämät nummet. Vaikuttava vesiputous vain lisää maiseman harmoniaa. Kanervien lisäksi täällä kasvaa sellaisia suoalueiden kasveja kuin siniyökönlehti, suolilja ja maariankämmekkä. Saatat nähdä joella myös koskikaran tai vuorivästäräkin. Katamme matkan ensimmäisen retkilounaan esille ja nautimme hetken hyvistä eväistä ja maisemista ennen kuin patikoimme pois laaksosta. 

Iltapäivällä matkustamme bussilla Fort Williamsiin ja tutustumme sen kauniiseen ympäristöön.Löydämme muun muassa Caledonian kanavan. Kanava yhdistää länsi- ja itärannikon ja Loch Ness on osa vesireittiä. Kanava avattiin laivaliikenteelle vuonna 1822. 

Päivä 3 – Vaellus Eiggillä
Aloitamme päivän varhain bussimatkalla pitkin Skotlannin kauneimpiin kuuluvaa tietä ”Road to the Islesia”. Tie vie meidät Hebrideille. Pidämme tauon Glenfinnanissa, jossa Skotlannin kruununperillinen Bonnie Prince Charlie nousi aikoinaan maihin ja onnistui yhdistämään klaanit kapinaan englantilaisia vastaan. Voit kuvitella, kuinka säkkipillit soivat kukkuloilla vuonna 1745 kun kapina alkoi.

Pienestä Arisaigin kalastajakylästä suuntaamme lautalla Eiggin tulivuorisaarelle. Jos olosuhteet ovat suotuisat, näet runsaasti merilintuja kuten esimerkiksi pikkuliitäjiä, suulia, myrskylintuja ja karimetsoja.Hylkeet, delfiinit ja pienet valaat eivät myöskään ole harvinaisia näillä vesillä.

Vaelluksemme Eiggin saarella vie meidät ohi talojen, joissa saaren noin 100 asukasta asuu, ja edelleen yli laidunten. Kun katamme retkilounaan esille kauniilla paikalla rannikko ja saaristo ympärillämme, saatamme saada seuraksemme uteliaita lampaita.

Päivä 4 – Vaellus Skyellä
Nautimme varhaisen aamiaisen ja suuntaamme sen jälkeen pohjoiseen kohti Skyen saarta, joka on Sisä-Hebridien saariryhmän suurin saari. Sitä pidetään myös koko saariston kauneimpana saarena. Skyen luonto on dramaattinen ja monimuotoinen. Nousemme Mallaigissa lauttaan ja matkaamme ”over the sea to Skye”, kuten tunnetussa skotlantilaisessa balladissa lauletaan.

Norjalaiset viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria lähes 400 vuoden ajan. Vaikka saaret sen jälkeen virallisesti kuuluivat Skotlannille, niitä hallitsi vielä pari vuosisataa McDonaldin klaani, ”Lords of the Isles”. Klaanin päämaja sijaitsi juuri täällä Isle of Skyellä. 

Tänään on edessä yksi viikon pidemmistä vaelluksista. Reitin pituus on noin 18 km. Vaellamme Glen Sligachanin laaksossa, joka halkoo mahtavia Cuillinin kukkuloita. Vuoristomaisema ja pienet järvet ovat säkenöivän kauniita. Vaelluksen aikana näet monia ylämaiden tyypillisiä kasveja. Tämä on Skotlannin nuorinta vuoristoaluetta, joka on syntynyt tuliperäisestä kivestä. 

Vietämme seuraavan yön mantereen puolella Kyle of Lochalshissa vastapäätä Skyen saarta. 

Päivä 5 – Vaellus Black Cuillinsilla
Vaellamme tänäänkin Skyen saarella ja päivän reitti alkaa nousulla lähes 300 metrin korkeuteen Black Cuillinisin luona. Korkeimmalta paikalta avautuu näköala yli Skyen keskiosien ja sitä on syytä pysähtyä ihailemaan hetkeksi.Sen jälkeen jatkamme kiemurtelevia polkuja alas kohti metsäaluetta Glen Brittleä ja jatkuu Allt Dearg Beag jokea pitkin. Retkilounaan katamme josta on näkymä joelle ja polun varrella on useita vesiputouksia.

Lähdettyämme Skyeltä jatkamme matkaa pohjoiseen päin, kauniiseen Gairlochiin, johon majoitumme kahdeksi yöksi. Gairloch oli jo 1800-luvun viktoriaanisella aikakaudella tunnettu kauneudestaan. Nimi on oikeastaan useamman tämän vaikuttavan ja luonnonkauniin rannikon kylän yhteinen nimitys. Ajamme pitkin mutkittelevaa teitä ihaillen merenlahtia, pieniä järviä ja vuoria. 

Päivä 6 – Vaellus Loch Kernesaryn ympäri

Tänään vaellamme hieman Gairlochin ulkopuolella, kauniin Loch Kernesaryn ympäri. Vaellusreitti on luonnonkaunis ja helppo, korkeuseroja reitillä ei juuri ole. Kävelemme läpi niittymaisemien ja rauhallisilla metsäteillä.

Skotlannin Ylämaiden villillä luoteisrannikolla on paljon nähtävää ja löydettävää. Loppupäivän voit viettää haluamallasi tavalla, sillä yhteistä ohjelmaa ei ole. Halutessasi voit lähteä omin päin vaikkapa meriretkelle etsimään valaita, hylkeitä, delfiinejä ja tarkkailemaan erilaisia merilintuja.

Jos haluat vielä lepuuttaa jalkojasi, voit käydä Inverewe Gardenin kasvitieteellisessä puutarhassa (valinnainen, lisämaksullinen retki, hinta n. 12,50 GBP). 

Päivä 7 – Edinburgh
Aamiaisen jälkeen lähdemme takaisin pääkaupunkiin. Edessä on pitkä bussimatka, mutta pidämme matkan varrella jaloittelutaukoja mm Pitlochryn kylässä. Täältä löytyy Skotlannin ja ehkä koko maailman pienin tislaamo, Edradour. Siellä tehdään pieni kierros ja saadaan maistiaiset ennen kuin jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia.

Edinburgh on festivaalien kaupunki ja tässä viehättävässä kaupungissa tapahtuu useimmiten, varsinkin elokuussa paljon kulttuurisesti mielenkiintoista. Tema-opas antaa mielellään vinkkejä ajankohtaisista tapahtumista. 

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Vaellusviikko on tullut päätökseensä. Tämän viikon aikana olemme nähneet niin upeita maisemia kuin tutustuneet mielenkiintoiseen skotlantilaiseen kulttuurinkiin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Skotlannille, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen monipuoliseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Edinburgh
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta
• 6 illallista
• Tislaamovierailu ja whiskynmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Edinburgh / Glasgow. Edinburgh / Glasgow – Fort William, bussi n. 160 km. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Fort Williamsissa.

Päivä 2
Vaellus Glen Nevisissä, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 3
Ballachulish – Arisaig – Mallaig, bussi n. 120 km. Lauttamatka Arisaig – Eigg, meno-paluu. Vaellus Eiggillä 6–8 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Mallaigissa.

Päivä 4
Mallaig – Kyle of Lochalsh, bussi n. 110 km, lautta n. 30 min. Vaellus Skyellä, Sligachaninlaaksossa kohti Red Cuillinsia, n. 18 km. Mannermainen aamiainen, retkilounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kyle of Loachalshissa.

Päivä 5
Vaellus Skyellä, n. 8 km. Bussi Gairlochiin, n. 150 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Gairlochissa.

Päivä 6
Vaellus Gairlochin alueella, n. 8 km. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 7
Gairloch – Edinburgh, bussi n. 360 km. Vierailu tislaamossa ja pienet maistiaiset. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Edinburghissa.

Päivä 8
Bussikuljetus Edinburghin lentoasemalle. Reittilento Edinburgh – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku
n. 65,6 milj.Pinta-ala
243 610 km²Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.Kieli
EnglantiValuutta
Punta (£, GBP)Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)
Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin GBP 15 juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen jakamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat jättää lisäksi oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather. 

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja "sisäänajetut" kunnolliset vaelluskengät. 

Lue lisää varustautumisesta Teman vaellusmatkoihin » 

Hotelleista Skotlannisa

Hotellien taso Skotlannissa vaihtelee jonkin verran. Suuremmissa kaupungeissa hotellit ovat useimmiten tasokkaampia, kun taas hotellien taso Skotlannin ylämailla on "yksinkertaisempi". Ylämaiden hotellien huoneet saattavat olla pienempiä, hotelleissa ei ole välttämättä hissiä eikä laukunkantajaa. Skotlannin ylämaiden hotellit koetaan kuitenkin yleensä hyvin viehättävinä. 

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. 

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.