Vaellus Skotlannin YlämaillaYlämaita, Great Glen Way ja Skyen saari

Tervetuloa mukaan kalastajakylien, mutkaisten rannikkoteiden ja whiskytislaamojen Skotlantiin. Ohjelmassa on vaelluksia kauniissa luonnossa sekä mantereella että saarilla. Norjan viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria 400 vuoden ajan. Vaellamme pääasiassa Skyen saarella. Näemme alppimaisemia sekä orkideaniittyjä. Emme myöskään unohda yhtä Skotlannin ylpeydenaiheista eli whiskyä! 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Ylämaan maisemat
 • Kävely West Highland Way - tietä pitkin
 • Vaellus Skyen saarella
 • Vaellus Loch Nessin varrella Great Glen Waylla
 • Pääkaupunki Edinburgh

Päiväohjelma
2023

Päivä 1 – Lento Helsingistä Edinburghiin tai Glasgow'hun (riippuen lähtöpäivästä)
Säännöllinen lento kulkee Helsingistä Skotlantiin, Edinburghiin (tai Glasgowiin). Saapuessasi Tema-opas tapaa sinut lentokentällä ja menemme yhdessä bussilla Tyndrumiin ylängöllä, jossa vietämme vaellusmatkamme ensimmäisen yön.

Illalla nautimme tervetuliaisillallisen

Päivä 2 – Vaellus West Higland WayViikon ensimmäinen vaellus kulkee Skotlannin ensimmäistä pidempään vakiinnutettua vaellusreittiä West Highland Way -reittiä pitkin, reitin kokonaispituus on 154 km ja näistä vaeltamme 11 km. Poistuessamme hotellista heti aamiaisen jälkeen seuraamme Beinn Odharin ja Beinn Dørånin rinteitä ja maisemat ovat täydellinen johdatus ylängöille, korkeille vuorille ja syville kanervan peittämiin laaksoihin. Pienempi korkeusero vaelluksella, n. 134 m, tarkoittaa myös sitä, että voimme nauttia ympäristöstä ja tämän päivän piknikistä ilman ongelmia.


Pinta on helppokulkuisia hiekkateitä ja polkuja, jotka seuraavat rinteitä. Pääosin vanhaa sotatietä seurannut kävely päättyy pieneen Bridge of Orchyn kylään.

Matka jatkuu iltapäivällä Fort Williamiin, jossa kirjaudumme sisään kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 3 – Vaellus Glen Nevisissä
Fort Williams sijaitsee Iso-Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin (1 343 m) juurella ja täällä aloitamme matkan ensimmäisen vaelluksen.

Seurailemme ensi Nevisjoen vartta Nevisinlaaksossa ja jonkin ajan kuluttua tulemme ulos lehtimetsästä ja eteemme avautuvat laakson turvemaat ja kanervien peittämät nummet. Vaikuttava vesiputous vain lisää maiseman harmoniaa. Kanervien lisäksi täällä kasvaa sellaisia suoalueiden kasveja kuin siniyökönlehti, suolilja ja maariankämmekkä. Saatat nähdä joella myös koskikaran tai vuorivästäräkin. Katamme matkan ensimmäisen retkilounaan esille ja nautimme hetken hyvistä eväistä ja maisemista ennen kuin patikoimme pois laaksosta.

Iltapäivällä matkustamme bussilla Fort Williamsiin ja tutustumme sen kauniiseen ympäristöön.Löydämme muun muassa Caledonian kanavan. Kanava yhdistää länsi- ja itärannikon ja Loch Ness on osa vesireittiä. Kanava avattiin laivaliikenteelle vuonna 1822.

Päivä 4 – Vaellus Isle of Skyella
Nautimme varhaisen aamiaisen ja suuntaamme sen jälkeen pohjoiseen kohti Skyen saarta, joka on Sisä-Hebridien saariryhmän suurin saari. Sitä pidetään myös koko saariston kauneimpana saarena. Skyen luonto on dramaattinen ja monimuotoinen. Nousemme Mallaigissa lauttaan ja matkaamme ”over the sea to Skye”, kuten tunnetussa skotlantilaisessa balladissa lauletaan, lauttamatka kestää noin 30 minuuttia.

Norjalaiset viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria lähes 400 vuoden ajan. Vaikka saaret sen jälkeen virallisesti kuuluivat Skotlannille, niitä hallitsi vielä pari vuosisataa McDonaldin klaani, ”Lords of the Isles”. Klaanin päämaja sijaitsi juuri täällä Isle of Skyellä.

Tänään on edessä yksi viikon pidemmistä vaelluksista. Reitin pituus on noin 18 km. Vaellamme Glen Sligachanin laaksossa, joka halkoo mahtavia Cuillinin kukkuloita. Vuoristomaisema ja pienet järvet ovat säkenöivän kauniita. Vaelluksen aikana näet monia ylämaiden tyypillisiä kasveja. Tämä on Skotlannin nuorinta vuoristoaluetta, joka on syntynyt tuliperäisestä kivestä.

Vietämme seuraavat kaksi yötä Skyen saarella.

Päivä 5 – Vaellus Black Cuillinsilla
Vaellamme tänäänkin Skyen saarella ja päivän reitti alkaa nousulla lähes 300 metrin korkeuteen Black Cuillinisin luona. Korkeimmalta paikalta avautuu näköala yli Skyen keskiosien ja sitä on syytä pysähtyä ihailemaan hetkeksi.Sen jälkeen jatkamme kiemurtelevia polkuja alas kohti metsäaluetta Glen Brittleä ja jatkuu Allt Dearg Beag jokea pitkin. Retkilounaan katamme josta on näkymä joelle ja polun varrella on useita vesiputouksia.

Yhteisen illallisen nautimme hotellillamme.

Päivä 6 – Vaellus Loch Nessin ympäristössä
Tänään otamme kurssin kohti maailmankuulua Loch Nessin järveä. Saavumme Great Glenin alueelle, joka muodostaa laaksoja noin 100 kilometrin pituudelta ja jakaa Ylämaat ja Grampianvuoret.

Päivän vaellusreittimme on pituudeltaan 12 km koko The Great Glen Wayn 118.5 kilometristä. The Great Glen Wayn vaellusreitti ulottuu rannikolta rannikolle yli Skotlannin ylämaiden ja yhdistää samalla Fort Williamin ja Invernessin. Patikoidessamme pitkin metsäpolkuja saamme samalla ihailla ikimuistoista näkymää yli Loch Nessin järven.

Tämä on se päivä, jolloin Loch Nessin hirviö joko näyttäytyy meille tai päättääkin pysyä piilossa. Antoisan vaelluspäivän jälkeen vietämme yön Skotlannin Ylämaiden pääkaupungissa Invernessissä.

Päivä 7 – Edinburgh
Aamiaisen jälkeen lähdemme takaisin pääkaupunkiin. Edessä on pitkä bussimatka, mutta pidämme matkan varrella jaloittelutaukoja muun muassa Pitlochryn kylässä. Täältä löytyy Skotlannin ja ehkä koko maailman pienin tislaamo, Edradour. Siellä teemme pienen kierroksen ja saamme maistiaiset ennen kuin jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia.

Päivän aikana teemme lyhyehkön, hyvin suositun vaelluksen, ”The birks of Aberfeldy”, joka on saanut nimensä Skotlannin kansallisrunoilijan Robert Burnsin kirjoittamien laulunsanojen mukaan. Vaelluseitti kulkee pitkin jyrkähköä laaksoa ja kauniit vesiputoukset koristavat teiden varsia.

Saavuttuamme Edinburghiin, teemme yhteisen kaupunkikierroksen tässä viehättävässä kaupungissa, jota kutsutaan myös nimellä ”Athens of the North”.

Edinburgh on festivaalien kaupunki ja varsinkin elokuussa kaupungissa tapahtuu paljon kulttuurisesti mielenkiintoista. Tema-opas antaa mielellään vinkkejä ajankohtaisista tapahtumista.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Ikimuistoinen vaellusviikkomme on tullut päätökseensä. Tämän viikon aikana olemme nähneet niin upeita maisemia kuin tutustuneet mielenkiintoiseen skotlantilaiseen kulttuurinkiin. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Skotlannille, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka lentokentälle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen monipuoliseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Edinburgh
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta
• 6 illallista
• Tislaamovierailu ja whiskynmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Glasgow. Kaupunkikävely. Tervetuloillallinen. Yksi hotellimajoitusta Tyndrumissa.

Päivä 2
Tyndrum – Fort William, bussi noin 160 km. Vaellus West Highland Way, noin 11 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Fort Williamissa.

Päivä 3
Vaellus Glen Nevisissä. Noin 8 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 4
Fort William – Skye, bussi noin 115 km ja lauttamatka noin 30 minuuttia. Vaellus Skyen saarella Sligachanin laaksossa kohti The Red Cuillinsia, noin 18 km. Mannermainen aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hoptelliyöpymistä Skyen saarella.

Päivä 5
Vaellus Skyen saarella noin 8 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 6
Skye – Inverness, bussi noin 150 km. Vaellus Loch Nessin ympäristössä, noin 12 km. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Invernessissä.

Päivä 7
Inverness – Edinburgh, bussi noin 250 km. Vaellus Perthissä, noin 3,5 km. Vierailu viskitislaamossa ja viskinmaistajaiset. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Edinburghissa.

Päivä 8
Kotimatka Helsinkiin. Lentokenttäkuljetus. Aamiainen.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku
n. 65,6 milj.Pinta-ala
243 610 km²Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.Kieli
EnglantiValuutta
Punta (£, GBP)Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh (Glasgow), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)
Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 GBP / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen jakamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat jättää lisäksi oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja "sisäänajetut" kunnolliset vaelluskengät. 

Lue lisää varustautumisesta Teman vaellusmatkoihin » 

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. 

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Huomioitavaa

Hotellien taso Skotlannissa vaihtelee jonkin verran. Suuremmissa kaupungeissa hotellit ovat useimmiten tasokkaampia, kun taas hotellien taso Skotlannin ylämailla on "yksinkertaisempi". Ylämaiden hotellien huoneet saattavat olla pienempiä, hotelleissa ei ole välttämättä hissiä eikä laukunkantajaa. Skotlannin ylämaiden hotellit koetaan kuitenkin yleensä hyvin viehättävinä. 

Fort Williamissa majoitumme Ben Nevis hotelliin.

Majoitumme Kyle of Lochalshissa 19.-20.7. ja menemme Balmacara-hotelliin.

Majoitumme Craiglynne-hotellissa 21.-22.7.

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
23.06.2024 8 päivää Vaellus Skotlannin Ylämailla Helsinki 3 050 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.