Vaellus Skotlannin YlämaillaMantereella ja Sisä-Hebrideillä

Lähde vaeltamaan Skotlannin erämaihin, Ylämaille ja Sisä-Hebrideille. Vaellat muun muassa Eiggin tulivuorisaarella ja Skyellä, joka on Sisä-Hebridien saarista suurin ja ehkä koko saariston kaunein. Matkan varrella näemme niin vuoristoisia maisemia kuin suomaita orkideaniittyineen ja ehdimme myös maistella whiskyä aidossa ympäristössään. 

Tervetuloa mukaan kalastajakylien, mutkaisten rannikkoteiden ja whiskytislaamojen Skotlantiin. Ohjelmassa on vaelluksia kauniissa luonnossa sekä mantereella että saarilla. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Järjestämme lennot haluamaltasi lähtöpaikkakunnalta.

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Ylämaan maisemat
 • Eiggin tulivuorisaari
 • Vaellus Skyen saarella
 • Mahdollisuus osallistua valassafariin
 • Pääkaupunki Edinburgh

Päiväohjelma
Kesä 2018

Päivä 1 – Matka alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä Skotlantiin, Edinburghiin. Perillä Tema-opas on lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla länsirannikolle Ballachulishiin, jossa vietämme matkan ensimmäiset kaksi yötä.

Majoituttuamme hotelliin on loppupäivä päivälliseen asti omaa aikaa.

Päivä 2 – Vaellus Glen Nevisissä
Ballachulish sijaitsee Iso-Britannian korkeimman vuoren Ben Nevisin (1 343 m) juurella ja täällä aloitamme matkan ensimmäisen vaelluksen.

Seurailemme ensi Nevisjoen vartta Nevisinlaaksossa ja jonkin ajan kuluttua tulemme ulos lehtimetsästä ja eteemme avautuvat laakson turvemaat ja kanervien peittämät nummet. Vaikuttava vesiputous vain lisää maiseman harmoniaa. Kanervien lisäksi täällä kasvaa sellaisia suoalueiden kasveja kuin siniyökönlehti, suolilja ja maariankämmekkä. Saatat nähdä joella myös koskikaran tai vuorivästäräkin. Katamme matkan ensimmäisen retkilounaan esille ja nautimme hetken hyvistä eväistä ja maisemista ennen kuin patikoimme pois laaksosta.

Iltapäivällä ajamme lyhyen matkan pitkin Caledonian Canalin vartta. Kanava yhdistää länsi- ja itärannikon ja Loch Ness on osa vesireittiä. Kanava avattii laivaliikenteelle vuonna 1822.

Päivä 3 – Vaellus Eiggillä
Aloitamme päivän varhain bussimatkalla pitkin Skotlannin kauneimpiin kuuluvaa tietä ”Road to the Islesia”. Tie vie meidät Hebrideille. Pidämme tauon Glenfinnanissa, jossa Skotlannin kruununperillinen Bonnie Prince Charlie nousi aikoinaan maihin ja onnistui yhdistämään klaanit kapinaan englantilaisia vastaan. Voit kuvitella, kuinka säkkipillit soivat kukkuloilla vuonna 1745 kun kapina alkoi.

Pienestä Arisaigin kalastajakylästä suuntaamme lautalla Eiggin tulivuorisaarelle. Jos olosuhteet ovat suotuisat, näet runsaasti merilintuja kuten esimerkiksi pikkuliitäjiä, suulia, myrskylintuja ja karimetsoja. Myös hylkeitä, delfiinejä ja pienempiä valaita tavataan näillä vesillä.

Vaelluksemme Eiggin saarella vie meidät ohi talojen, joissa saaren noin 60 asukasta asuu, ja edelleen yli laidunten. Kun katamme retkilounaan esille kauniilla paikalla rannikko ja saaristo ympärillämme, saatamme saada seuraksemme uteliaita lampaita.

Seuraavaksi yöksi palaamme mantereelle Mallaigiin.

Päivä 4 – Vaellus Skyellä
Nautimme varhaisen aamiaisen ja suuntaamme sen jälkeen pohjoiseen kohti Skyen saarta, joka on Sisä-Hebridien saariryhmän suurin saari. Sitä pidetään myös koko saariston kauneimpana saarena. Skyen luonto on dramaattinen ja monimuotoinen. Nousemme Mallaigissa lauttaan ja matkaamme ”over the sea to Skye”, kuten tunnetussa skotlantilaisessa balladissa lauletaan.  

Norjalaiset viikingit valloittivat Hebridit 800-luvulla ja hallitsivat saaria lähes 400 vuoden ajan. Vaikka saaret sen jälkeen virallisesti kuuluivat Skotlannille, niitä hallitsi vielä pari vuosisataa McDonaldin klaani, ”Lords of the Isles”. Klaanin päämaja sijaitsi juuri täällä Isle of Skyellä.

Tänään on edessä yksi viikon pidemmistä vaelluksista. Reitin pituus on noin 18 km. Vaellamme Glen Sligachanin laaksossa, joka halkoo mahtavia Cuillinin kukkuloita. Vuoristomaisema ja pienet järvet ovat säkenöivän kauniita. Vaelluksen aikana näet monia ylämaiden tyypillisiä kasveja. Tämä on Skotlannin nuorinta vuoristoaluetta, joka on syntynyt tuliperäisestä kivestä.

Vietämme seuraavan yön mantereen puolella Kyle of Lochalshissa vastapäätä Skyen saarta.

Päivä 5 – Vaellus Black Cuillinsilla
Vaellamme tänäänkin Skyen saarella ja päivän reitti alkaa nousulla lähes 400 metrin korkeuteen Black Cuillinisin luona. Korkeimmalta paikalta avautuu näköala yli Skyen keskiosien ja sitä on syytä pysähtyä ihailemaan hetkeksi. Sen jälkeen jatkamme kiemurtelevia polkuja alas kohti metsäaluetta Glen Brittlessä. Katamme vaelluksen loppupuolella yhdessä retkilounaan orkidea niitylle.

Lähdettyämme Skyeltä jatkamme matkaa pohjoiseen päin, kauniiseen Gairlochiin, johon majoitumme kahdeksi yöksi. Gairloch oli jo 1800-luvun viktoriaanisella aikakaudella tunnettu kauneudestaan. Nimi on oikeastaan useamman tämän vaikuttavan ja luonnonkauniin rannikon kylän yhteinen nimitys. Ajamme pitkin mutkittelevaa teitä ihaillen merenlahtia, pieniä järviä ja vuoria.

Päivä 6 – Vaellus Loch Kernesaryn ympäri
Skotlannin Ylämaiden villillä luoteisrannikolla on paljon nähtävää ja löydettävää. Siksi aamupäivällä ei ole yhteistä ohjelmaa ja voit halutessasi lähteä omin päin vaikkapa meriretkelle etsimään valaita, hylkeitä, delfiinejä ja tarkkailemaan erilaisia merilintuja.

Lounaan jälkeen teemme vaelluksen hieman Gairlochin ulkopuolella, kauniin Loch Kernesaryn ympäri. Vaellusreitti on luonnonkaunis ja helppo, korkeuseroja reitillä ei juuri ole.

Jos haluat vielä lepuuttaa jalkojasi, voit iltapäivällä käydä Inverewe Gardenin kasvitieteellisessä puutarhassa (valinnainen, lisämaksullinen retki, hinta n. 9 GBP).

Päivä 7 – Edinburgh
Jos olet aamuvirkku, voit lähteä ennen aamiaista lyhyelle, helpohkolle vaellukselle suoraan hotellista. Muutoin tapaamme aamiaisen jälkeen ja lähdemme takaisin pääkaupunkiin. Edessä on pitkä bussimatka, mutta pidämme matkan varrella jaloittelutaukoja mm Pitlochryn kylässä. Täältä löytyy Skotlannin ja ehkä koko maailman pienin tislaamo, Edradour. Siellä tehdään pieni kierros ja saadaan maistiaiset ennen kuin jatkamme matkaa kohti pääkaupunkia.  

Edinburgh on festivaalien kaupunki ja tässä viehättävässä kaupungissa tapahtuu useimmiten jotain mielenkiintoista. Tema-opas antaa mielellään vinkkejä ajankohtaisista tapahtumista. Matkoilla, jotka osuvat elokuisen The Royal Edinburgh Military Tattoo -tapahtuman ajankohtaan, lippu hienoon esitykseen Edinburghin linnan pihalla sisältyy hintaan.

Päivä 8 – Kotiinpaluu  
Vaellusviikko on tullut päätökseensä ja suuntaamme bussilla lentoasemalle, ja edelleen Finnairin suoralla reittilennolla Helsinkiin.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Edinburgh

• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti

• Majoitus

• 7 aamiaista

• 5 lounasta

• 6 illallista

• Tislaamokäyntiä ja whiskymaistelua

• 1 Lippu Military Tattoo -tapahtumaan 29.7.2018 alkavalla matkalla

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti

• Tema-oppaan palvelut


MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Edinburgh. Edinburgh – Ballachulish, bussi n. 230 km. Päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Ballachulishissa.

Päivä 2
Vaellus Glen Nevisissä, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 3
Ballachulish – Arisaig – Mallaig, bussi n. 120 km. Lauttamatka Arisaig – Eigg, meno-paluu. Vaellus Eiggillä 6–8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Mallaigissa.

Päivä 4
Mallaig – Kyle of Lochalsh, bussi n. 110 km, lautta n. 30 min. Vaellus Skyellä, Sligachaninlaaksossa kohti Red Cuillinsia, n. 18 km. Mannermainen aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Lyöe of Loachalshissa.

Päivä 5
Vaellus Skyellä, n. 8 km. Bussi Gairlochiin, n. 150 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Gairlochissa.

Päivä 6
Vaellus Gairlochin alueella, n. 8 km. Vapaa aamupäivä. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 7
Vaellus Gairlochin alueella, n. 4 km. Gairloch – Edinburgh, bussi n. 360 km. Vierailu tislaamossa ja pienet maistiaiset. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Edinburghissa.

Päivä 8
Bussikuljetus Edinburghin lentoasemalle. Reittilento Edinburgh – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Skotlanti

Asukasluku: n. 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)

Pinta-ala: 80 077 km²

Valuutta: Englannin punta (GBP)

Kieli: Englanti, gaeli ja skotti

Uskonto: Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %.

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh (Finnair), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Lippu hienoon The Royal Military Tattoo -tapahtumaan sisältyy matkan hintaan 29.7.2018 alkavalla matkalla.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Huom!
Hotellitiedot poikkeavat osin hotelliluettelon tiedoista seuraavasti kesän 2018 lähdöillä:

Lähdöt 29.7.2018 ja 26.8.2018:
Fort William/Ballaclulish, yövymme Glenspean Lodgessa

Lähtö 26.8.2018:
Mallaig, yövymme The Morar hotellissa

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)
Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 15 puntaa juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen jakamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat jättää lisäksi oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Brittein saarilla vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather. 

Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja "sisäänajetut" kunnolliset vaelluskengät. 

Lue lisää varustautumisesta Teman vaellusmatkoihin » 

Muuta
Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Isosta-Britanniasta
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. 

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-07-29

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
London
2018-07-29
08:00
2018-07-29
09:10
Finnair, 1311
London
Edinburgh
2018-07-29
11:40
2018-07-29
13:05
Finnair, 5963
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Helsinki
2018-08-05
19:45
2018-08-06
00:25
Finnair, 1376
8 päivää Vaellus Skotlannin Ylämailla Helsinki 1930 EUR 2 paikkaa jäljellä Varaa
2018-08-26

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
London
2018-08-26
08:00
2018-08-26
09:10
Finnair, 1311
London
Edinburgh
2018-08-26
11:40
2018-08-26
13:05
Finnair, 5963
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Helsinki
2018-09-02
19:45
2018-09-03
00:25
Finnair, 1376
8 päivää Vaellus Skotlannin Ylämailla Helsinki 1745 EUR Täynnä
2019-05-23 8 päivää Vaellus Skotlannin Ylämailla Helsinki 1740 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2019-07-28

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
London
2019-07-28
08:00
2019-07-28
09:10
Finnair, 1311
London
Edinburgh
2019-07-28
11:40
2019-07-28
13:05
Finnair, 5963
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Helsinki
2019-08-04
19:45
2019-08-05
00:25
Finnair, 1376
8 päivää Vaellus Skotlannin Ylämailla Helsinki 1960 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2019-08-25

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
London
2019-08-25
08:00
2019-08-25
09:10
Finnair, 1311
London
Edinburgh
2019-08-25
11:40
2019-08-25
13:05
Finnair, 5963
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Edinburgh
Helsinki
2019-09-01
19:45
2019-09-02
00:25
Finnair, 1376
8 päivää Vaellus Skotlannin Ylämailla Helsinki 1840 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose