Anatolian klassisia maailmanperintökohteitaKoe Troija, Pergamon ja Efesos

Matkamme alkaa Euroopan suurimmasta metropolista Istanbulista, johon perehdymme lähemmin ikimuistoisen kaupunkikierroksen merkeissä. Jatkamme kohti Turkin upeaa länsirannikkoa ja vierailemme alueen historiallisesti merkittävimmissä kohteissa, kuten Troijassa, Pergamonissa ja Efesoksessa. Tema-oppaan taitavan opastuksen johdolla perehdymme Euroopan klassiseen historiaan ja joihinkin sen ihmeisiin. Maukkaista turkkilaisen keittiön antimista saamme nauttia matkamme aikana päivittäin.     

Tärkeää tietoa

Maat: Turkki

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 7 päivää

Ryhmän koko: 15-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Taianomainen Istanbul
 • Veneretki Bosporinsalmella
 • Troija
 • Pergamon
 • Efesos

Päiväohjelma
Kevät 2021 (lähtö: 20.4.)

Päivä 1 – Matka Istanbuliin alkaa
Tema-opas toivottaa lämpimästi tervetulleeksi Istanbuliin ja kun koko ryhmä on koossa, ajelemme kohti kiertomatkamme ensimmäistä hotellia. Illalla nautimme yhteisen tervetuloillallisen.

Päivä 2 – Kaupunkikierros Istanbulissa – Viikinkien Miklagård

Omistamme koko päivän Konstantinopolin ja Istanbulin ainutlaatuisille nähtävyyksille ja muistomerkeille. Teemme aikamatkan niin roomalaisten, bysanttilaisten kuin ottomaanienkin kaupunkiin, jossa tänä päivänä asuu noin 18 miljoonaa ihmistä, omaten monia erilaisia kulttuurisia taustoja.

Monipuolisen kaupunkikierroksemme aikana tutustumme muun muassa antiikin Hippodromeen, hämmästyttävään maanalaiseen Basilikaan ja Topkapin palatsiin, jonka katsotaan olevan yksi kaupungin tärkeimmistä rakennuksista, unohtamatta vaikuttavaa Sinistä Moskeijaa, jonka upeat sinivalkoiset kaakeliverhoilut suorastaan vangitsevat katseen. Tutuksi tulee myös maailmankuulu Hagia Sofia, jota todellakin voi kutsua ”Kirkkojen Kirkoksi”. Se rakennettiin 500-luvulla kristilliseksi kirkoksi, mutta muutettiin ajan kuluessa moskeijaksi. Kirkon korkeaa kupolia reunustavat kaksi puolikupolia, ja sen alareunassa sijaitsevat kymmenet ikkunat luovat vaikutelman, että kupoli ikään kuin leijuisi ilmassa. Tämä kuuluisin Bysantin taiteen arkkitehtoninen luomus kunnioittaa omalla arvokkaalla tavallaan kulttuurisesti moniulotteista Istanbulia.

Ennen lounasta perehdymme lähemmin Topkapin palatsiin vierailemalla itse palatsissa. Se oli aikoinaan Sulttaanin palatsi ja sijaitsee kukkulalla, josta voimme ihailla sekä kiehtovaa Istanbulia että kuuluisaa Kultaista Sarvea ja kaunista Bosporinsalmea. Palatsi on tunnettu sen merkittävistä rikkauksista ja aarteista. Upeat jalokivet, kulta- ja hopeaesineet tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Jos jossain, niin juuri täällä tuntuu Idän myyttinen mystiikka olevan voimakkaasti läsnä.

Päivän aikana tutkimme kaupunkia myös erilaisesta näkökulmasta − teemme jännittävän veneretken Bosporinsalmen historiallisella merireitillä, joka oli aikoinaan tärkeä linkki Välimeren, Egeanmeren ja Mustanmeren välillä. Mereltä meille avautuu todellinen kosmopoliittinen metropoli. Näemme turkkilaisia linnoja, Osmanien valtakunnan aikaisen Sulttaanin palatsin, kauniita puistoja, upeita villoja, moskeijan jos toisenkin ja useita kirkkoja.

Palattuamme takaisin maankamaralle vierailemme värikkäillä maustemarkkinoilla, joiden erilaiset tuoksut vievät mielen helposti herkulliseen turkkilaiseen keittiöön.

Illallisen nautimme ravintolassa, joka sijaitsee Orient Expressin – Idän Pikajunan – asematiloissa. Nyt onkin helppo päästää mielikuvitus valloilleen ja aistia aitoa tunnelmaa Agatha Christien kuuluisasta romaanista ”Idän pikajunan arvoitus”.

Illalla on mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle lisämaksulliselle retkelle, jonka aikana näemme tanssivia Derviŝŝejä. Vaikuttava näytelmä, joka koostuu musiikista, tanssista ja uskonnollisista rituaaleista. Paikka, jossa näytelmä esitetään, on toiminut jo 1500-luvulla turkkilaisena kylpylänä. Retken hinta on noin 20 € / henkilö ja retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä Tema-oppaalle.

Päivä 3 – Verinen taistelukenttä ja lautalla Euroopasta Aasiaan

Jätämme Istanbulin taaksemme heti aamiaisen jälkeen ja matkaamme kohti länttä pitkin Marmarajärveä, kunnes pikku hiljaa otamme kurssin kohti etelää, Tekidragista Gallipolin niemimaalle. Täällä sijaitsevat rannat, jotka toimivat aikoinaan näyttämönä veriselle sisällissodalle ensimmäisen maailmansodan aikana – rannat olivat tuolloin kirjaimellisesti todellisia teurastamoita. Karvaan tappion kokivat niin Australian joukot, uusiseelantilaiset kuin turkkilaisetkin sotilaat. Tätä traagista tapahtumaa, joka yhdistää edellä mainittuja kansallisuuksia muistellaan joka vuosi järjestettävällä muistotilaisuudella. Päivän aikana näemme sekä Anzak Coven maihinnousupaikan että Conkbayirin muistomerkin.  

Nautittuamme lounaan ylitämme Dardanellit, joka antiikin aikana tunnettiin nimellä Hellespontos. Nyt kohteenamme on varmasti tämän matkan mielikuvituksellisin paikka. Pian saavumme nimittäin antiikin Troijan raunioille. Helleniläiset kutsuivat kaupunkia nimellä Ilion. Tämän vaikuttavan kaupungin löysi uudelleen vuonna 1865 englantilainen arkkitehti Frank Calvert.

Diktaattori Homeroksen eeposten Ilias ja Odysseia katsotaan olevan vanhimpia esimerkkejä kreikkalaisesta ja eurooppalaisesta kirjallisuudesta, joilla on ollut suuri vaikutus myös meidän länsimaiseen kulttuuriimme. Oliko tämä paikka juuri se Troija, jota Homeros kuvailee eeppisessä teoksessaan, jää todennäköisesti ikuiseksi arvoitukseksi. Tässä vaikuttavassa paikassa on kuitenkin helppo tuntea historian häkellyttävä havina ja merkillisen arvoituksellinen ilmapiiri menneiltä päiviltä. 

Alueella on suoritettu useita kaivauksia ja 1800-luvun lopulla saksalainen arkeologi Heinrich Schlieman teki suuren löydön – löydettyjen jalokivien uskotaan kuuluneen Troijan Kauniille Helenalle. 

Vierailtuamme ikimuistoisessa, kauniissa Troijassa, ajelemme Canakkaleen, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi.  

Päivä 4 – Klassisella Joonian maaperällä

Aamiaisen jälkeen on vuorossa bussimatka pitkin Egeanmeren kaunista rannikkoa. Päivän vierailukohteemme on Pergamonin kaupunki, joka oli aikansa johtava kulttuurikeskus. Pergamon mainitaan historian kirjoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 399 ennen ajanlaskumme alkua, jolloin sillä oli kreikkalaisen osavaltion asema. Myöhemmin kaupungista tuli osa Rooman valtakuntaa ja sitä myöden myös kulttuurisesti tärkeä kaupunki.

Kaupungissa oli suuri kirjasto, joka kilpaili Egyptiläisen Aleksandrian kirjaston kanssa. Legenda kertoo, että kun Aleksandria kilpailijaa häiritäkseen kielsi papyruksen maastaviennin, kehittivät pergamonilaiset tilalle pergamentin. Pergamonista on jäljellä huomattavia muinaisjäännöksiä, muun muassa Zeuksen alttaristo, joka löytyy tänä päivänä Berliinissä sijaitsevasta museosta.

Lounaan jälkeen tutustumme moderniin Bergamoniin eli Bergamaan, jossa vierailemme Asklepeionissa. Se oli aikansa tärkeä lääketieteen keskus.

Iltapäivällä otamme kurssin kohti etelää. Reittimme varrelle jää Izmirin kaupunki, jota Ilmestyskirjassa kutsutaan Smyrnaksi. Tuolloin Efesos oli eittämättä merkittävin satamakaupunki Jooniaksi kutsutulla alueella.

Kiertomatkamme seuraava majoituspaikka sijaitsee rannan läheisyydessä Kusadasin kaupungissa.

Ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 5 – Efesos ja antiikin ihmeitä


Lyhyehkön bussimatkan jälkeen olemme perillä Efesosissa, joka oli yksi antiikin ajan merkittävimmistä kaupungeista. Vierailemme Neitsyt Marian pienessä kappelissa, joka sijaitsee havumetsikössä Efesosin yläpuolella. Kappeli on tärkeä pyhiinvaelluskohde niin kristityille kuin muslimeillekin.

Matkamme jatkuu hyvin säilyneille Efesosin kaupungin jäänteille. Kaupunki perustettiin jo 600-luvulla ennen ajanlaskumme alkua ja se oli yksi maailman ensimmäisistä suurkaupungeista. Olipa Efesos aikoinaan yhden Rooman provinssinkin, Asia Minorin, pääkaupunki. Jo aikaisemmin 500-luvulla Lyydian kuningas Kroisos aloitti Artemiin temppelin rakentamisen, joka laskettiin maailman seitsemän ihmeen joukkoon – se oli joidenkin lähteiden mukaan jopa ensimmäinen seitsemästä maailman ihmeestä.  

Päivän aikana vierailemme monessa ainutlaatuisessa paikassa, kuten Keisari Trajanuksen suihkulähteellä, Hadrianuksen temppelissä, Celsiuksen kirjastossa ja suuressa teatterissa, jossa Apostoli Paavali piti kuuluisan puheensa. Efesosin voidaan sanoa olevan tänä päivänä yksi maailman mielenkiintoisimmista arkeologisista alueista.

Nautittuamme lounaan jatkamme tutustumista Efesosiin ja pääsemme vierailemaan mahtavassa Pyhän Johanneksen basilikassa. Legendan mukaan basilikaan on haudattu Apostoli Johannes.

Monen monta kokemusta rikkaampana palaamme takaisin hotellillemme. Sinulle jää mukavasti aikaa sulatella päivän aikana kokemiamme nähtävyyksiä, ennen kuin on aika nauttia yhteinen illallinen, joka tarjoillaan omassa hotellissa.

Päivä 6 – Aleksanteri Suuren Priene ja Didyman Oraakkeli

Jatkamme vielä tänään mielenkiintoista löytöretkeämme jännittävässä antiikin Jooniassa tutustumalla antiikin maailmanperintökohteisiin Egeanmeren tuntumassa.

Päivän aikana tutustumme joihinkin antiikin kulttuurin kohokohtiin, mutta ehkäpä hieman vähemmän tunnettuihin. Saamme nähdä muun muassa hyvin säilyneen Prienen kaupungin, jonka Aleksanteri Suuri perusti jo 300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.

Lähellä Prieneä sijaitsee toinen jännittävä kaupunki nimeltään Miletos, jonne matkaamme seuraavaksi. Kaupunki oli kukoistava kauppakaupunki ja merkittävä tieteiden, filosofian ja taiteiden keskus antiikin aikana. Thales, Anaximander, Anaximenes, Anaxagoras ja Leukippos, jotka kaikki edustivat luonnonfilosofiaa, tulivat juuri Miletosista.

Didymassa sijaitseva oraakkeli, joka on omistettu Apollonille, on Delfoin jälkeen kuuluisin oraakkeli hellenistisessä maailmassa.

Nautittuamme lounaan Didymassa on aika palata takaisin hotellillemme Kusadasiin. Illalla kokoonnumme muistelemaan ikimuistoista mennyttä viikkoa matkanpäätösillallisen merkeissä. 

 

Päivä 7 – Kotimatka

Nyt on aika sanoa hyvästit Turkille, ainakin tällä kertaa, ja aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä. Ensin on vuorossa bussikuljetus Izmirin lentoasemalle, josta lennämme Istanbuliin ja Istanbulista koneenvaihdon jälkeen edelleen Helsinkiin.

Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan!


Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset lennot

• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset

• Majoitus

• 6 aamiaista

• 5 lounasta

• 6 illallista

• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti

• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Matka alkaa ja saapuminen Istanbuliin. Lentomatka ja bussikuljetus hotellille. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Istanbulissa.

Päivä 2

Kaupunkikierros sisältäen muun muassa Sinisen Moskeijan, Hagia Sofian, Suuren Bazaarin ja maustemarkkinat. Veneretki Bosporinsalmella. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 3

Istanbul – Gallipoli – Troja – Çanakkale, bussi noin 375 km. Lauttamatka Dardanellien yli. VierailuTroijassa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Çanakkalessa.

Päivä 4

Çanakkale – Pergamon – Kusadasi, bussi noin 410 km. Vierailu Pergamonin kaupungissa. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Kusadasissa.

Päivä 5

Kusadasi – Efesos. Päiväretki Efesosiin, bussi noin 35 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6

Päiväretki Prieneen, Miletosiin ja Didymaan. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7

Kotimatka. Kusadasi – Izmir – Helsinki. Lentokenttäkuljetus Kusadasin lentoasemalle. Koneenvaihto Istanbulissa. Aamiainen.

Turkki

Asukasluku
77,8 milj. Pinta-ala
780 580 km² (josta 23 764 km² Euroopassa) Valuutta
Turkin liira (TRY) Uskonto
Muslimeja (lähinnä sunnimuslimeja ja aleviitteja) n. 99 %, kristittyjä ja juutalaisia alle1 %. Kieli
Virallinen kieli on turkki, suurin vähemmistökieli kurdi. Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot Helsinki – Istanbu/Izmir – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta

Turkin liira (TRY)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä Turkin liiroihin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä (poikkeuksena markkinat ja pienemmät putiikit) että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa liiroja on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 50 EUR / hlö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Sää keväällä ja syksyllä voi olla vaihtelevaa ja sadekuurotkin saattavat yllättää. Varaathan myös lämmintä vaatetta mukaasi. Suosittelemme kävelyihin sopivia, "sisäänajettuja" kenkiä.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Lue lisää

Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.