Australia ja Uusi-SeelantiOseanian suosikit

Kiertomatkamme Australian Isolta valliriutalta ja Ulurulta Uuden-Seelannin vuonoille, luontoon ja kaupunkeihin alkaa Singaporesta ja Cairnsista. Matkalla poikkeamme myös Singaporeen ja Dubaihin. Huomioithan, että lokakuusta 2018 lähtien pysähdymme sekä meno- että paluumatkalla Singaporessa!

Tuntuu uskomattomalta, että yhden matkan aikana on mahdollista nähdä ja kokea näin paljon: koalat trooppisessa sademetsässä, Iso valliriutta, Uluru (Ayers Rock), Yarra Valleyn viinialue ja Sydney, Uuden-Seelannin maorikulttuuri, kaupungit ja vuonot. Tällä matkallamme Australiaan ja Uuteen-Seelantiin se on kuitenkin mahdollista. Menomatkalla ehdimme tutustua Singaporeen ja paluumatkalla yövymme Dubaissa. Huomioithan, että lokakuusta 2018 lähtien pysähdymme sekä meno- että paluumatkalla Singaporessa!

Tärkeää tietoa

Maat: Singapore, Australia, Uusi-Seelanti, Arabiemiirikunnat

Matkan pituus: 24 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Iso Valliriutta
 • Auringonnousu ja -lasku Ulurussa
 • Päivällinen The Colonial Tramcarissa Melbournessa
 • Luontoelämykset Coromandelin niemimaalla
 • Maorijuhla

Päiväohjelma
2017–2018

Päivä 1 - Lähtö Helsingistä
Matka alkaa Finnairin reittilennolla Helsingistä ensin Lontoon Heathrow'n lentokentälle ja sieltä edelleen British Airwaysin lennolla kohti Singaporea, ensimmäistä pysähdyspaikkaa.

Päivä 2 - Yöpyminen Singaporessa
Lento saapuu Singaporeen, jossa pidämme pienen, tervetulleen tauon matkanteossa. TEMA-opas on vastassa lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla hotelliimme. Hotelli sijaitsee Clarke Quaysta katsoen joen toiselle puolella, lyhyen kävelymatkan päässä tapahtumien keskipisteestä: ravintoloista, kahviloista ja ulkoilmabaareista. 

Päivä 3 - Kaupunkikierros Singaporessa
Nukuttuasi makoisat unet ja nautittuasi rauhassa runsaan aamiaisen lähdemme aamupäivällä kaupunkikierrokselle tässä vaikuttavassa metropolissa.  

Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.

Modernin Singaporen perustajana voidaan pitää Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki ja päätämmekin kaupunkierroksen pysähdykseen hotellissa.

Ehdit vielä ehkä levähtää hotellissa hetken ennen kuin suuntaamme illansuussa lentoasemalle ja jatkamme yölennolla matkaa kohti Australiaa ja Cairnsia (koneenvaihto Brisbanessa).

Päivä 4 - Saapuminen Australiaan
Vaihdamme aamulla vielä konetta Brisbanessa ja puolenpäivän aikaan saavumme perille Queenslandin osavaltioon, Cairnsiin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä. 

Osavaltio on saanut nimensä kuningatar Victorialta. Kuningatar Victoria oli suosittu monarkki 1800-luvun puolivälissä, eikä kukaan vastustanut kun hän ehdotti nimeksi Queenslandia Cookslandin sijaan. James Cook oli jo sata vuotta aiemmin tutkinut rannikkoa laivastaan käsin. Nykyisin osavaltiota kutsutaan usein lempinimellä The Sunshine State, koska useimmiten täällä paistaa aurinko. 

Majoitumme keskeisellä paikalla huvivenesataman luona sijaitsevaan hotelliimme, josta on helppo lähteä kävelylle tähän pikkukaupunkiin. Illalla tapaamme taas ja kävelemme lyhyehkön matkan yhteen Cairnsin arvostetuimmista ravintoloista, Ochreen. Tervetulopäivälliseksi nautimme lähiruokaa australialaisesta keittiöstä. 

Päivä 5 - Kuranda keskellä sademetsää
Aloitamme päivän leppoisalla junamatkalla halki tiheän trooppisen metsän, ohi kauniiden vesiputousten ja yli syvien rotkojen. Junamatkamme päättyy Kurandaan, keskelle trooppista sademetsää, joka on saanut paikan Unescon maailmanperintöluettelossa.

Tutkimme koko päivän tätä sademetsää, jossa on yli 1 200 erilaista kukkivaa kasvia ja jonka eläimistöön kuuluvat kengurut, koalat, wallabit ja krokotiilit. Päivän aikana tutustumme myös aboriginaalien kulttuuriperintöön The Pamagirri Aboriginal Experiencen avustuksella. Näemme mm. kuinka bumerangia heitetään ja kuinka soitetaan didgeridoota.Paluumatka sademetsästä kohti Cairnsia tapahtuu osin puiden latvojen tasalla pitkin Skyrail -köysirataa. Näköalat ovat upeat!

Päivä 6 - Iso valliriutta
Myös tämän päivän tutustumiskohteemme Iso valliriutta on mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Aamiaisen jälkeen lähdemme katmaraanilla merelle Michaelmas Caylle, hiekkasärkälle, jota ympäröivät kauniit korallit täynnä värikästä elämää. Michaelmas Cay on myös merilintujen suojelualue, ja niitä näkee täällä runsaasti. Pinnan alle nähdäksesi voit lainata snorklausvarusteet ja snorklailla lämpimässä vedessä. 

Jos haluat kokeilla laitesukellusta, voit lähteä lisämaksua vastaan pinnan alle mielenkiintoiselle seikkailulle (n. 75 AUD/koesukellus). Maakravut voivat tutkia riuttaa lasipohjaveneestä. Päivä sujuu leppoisissa merkeissä auringossa ja meressä. Michaelmas Cayllä ei ole nimeksikään varjoa, joten muista aurinkovoide, auringolta suojaava päähine sekä aurinkolasit!

Päivä 7 - Kata Tjuta ja auringonlasku Ulurulla
Tänään siirrymme rannikolta sisämaahan, viettämään pari päivää The Outbackissä.

Varhainen aamulentomme Cairnsista laskeutuu jo aamulla Uluruun Ayers Rockiin, jossa vietämme seuraavan yön. Aamupäivän vietämme Ayers Rockin eli Ulurun luona, kuten maailmankuulun monoliitin nimi virallisesti kuuluu. Teemme kävelyretken ja käymme vierailijakeskuksessa.

Iltapäivällä jatkamme Kata Tjutan vaikuttavien, kupolimaisten kivenmöhkäleiden lomassa ja teemme lyhyehkön patikkaretken Tuulten laaksoon. Kata Tjutaa kutsuttiin aiemmin The Olgaksi sen korkeimman huipun Mount Olgan mukaan. 1990-luvun alusta alkaen on alueesta käytetty kahta nimeä: Mount Olga ja Kata Tjuta. Myöhään iltapäivällä käännämme katseemme kohti Ulurua ja näemme, kuinka sen punainen väri hohtaa auringon laskiessa ennen kuin istuudumme päivälliselle tähtitaivaan alla. 

(Huomaa, että päivän ohjelman järjestys voi muuttua sää-, tuuli- tai muista ulkoisista olosuhteista johtuen.) 

Päivä 8 - Auringonnousu Ulurulla
Herätys on niin aikaisin aamulla, että on vielä pimeää. Näin ehdit saada silmäsi auki ennen kuin auringon ensimmäiset säteet osuvat Uluruun. Tämä maailmanperintökohde on taianomainen elämys ja aikaisen ylösnousun arvoinen. Monoliitti on osa aboriginaalien unipolkua ja historiaa. Lounastauon jälkeen jatkamme matkaa halki karun maiseman kohti Kings Canyonia, jossa yövymme yhden yön aidossa takamaiden lodgessa.

Päivä 9 - Vaellus Kings Canyonissa
Tänäänkin on aikainen herätys, jotta ehdit ihailemaan auringonnousua Kings Canyonin kauniiden kallioiden ylle ennen kuin auringon säteet ovat liian kirkkaat. Sen jälkeen päivän ohjelmassa on tarjolla kaksi erilaista vaellusreittiä. Ns. Rim-walk-reitin patikointi vie noin neljä tuntia ja se kulkee ohi kiehtovan "Lost City" -kivimuodostelman ja "Garden of Eden"-vesialtaiden.

Helpompi edestakainen vaellusreitti kulkee kanjonin pohjalla, jossa molemmin puolin kohoavat 270 metrin korkuiset kallioseinämät. Reitin patikointi kestää noin tunnin.Illalla saavumme Alice Springsiin, jonne majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 10 - Alice Springs
Aamulla tutustumme sekä School of the Air- että Royal Flying Doctors -organisaatioihin ja niiden päämajoihin Alice Springsissä. On kiehtovaa nähdä, miten nämä opettajat ja lääkärit tavoittavat etäisimmätkin syrjäiset alueet palveluillaan.

Sitten jätämme sisämaan ja Northern Territoryn ja siirrymme lentäen Victorian osavaltioon ja Australian entiseen pääkaupunkiin Melbourneen, joka nykyisin on osavaltion pääkaupunki. Melbournessa vietämme kaksi yötä, ja heti kaupunkiin saavuttuamme aloitamme kaupunkikierroksella.Tänä iltana päivällinen tarjoillaan hieman myöhemmin vanhan raitiovaunun kyydissä, joka ajelee samalla rauhalliseen tahtiin Melbournen keskusta-alueella.

Päivä 11 - Viininmaistelua Yarra Valleyssa
Yarra Valley Melbournen ulkopuolella kuuluu maailman parhaimpiin viinialueisiin. Täällä Moet & Chandon valmistaa hyvää kuohuviiniään. Käymme Domaine Chandonilla katsastamassa viinikellarin ja maistelemassa viinejä.Lounaan nautimme toisella viinitilalla ennen kuin jatkamme viininmaistelua sen tuotteiden parissa. 

Tämän makuelämysten täyteisen päivän jälkeen sinulla on ilta omaa aikaa. 

Päivä 12 - Coromandel, Uusi-Seelanti
Tänään lennämme päivällä mukavasti Australian Melbournesta Uuteen-Seelantiin. Laskeudumme Aucklandiin noin 3,5 tunnin lennon jälkeen ja siirrämme kelloja kaksi tuntia eteen päin.

Aucklandista jatkamme bussilla Coromandeliin, kauniille niemimaalle, josta monet taiteilijat ja muut luovien alojen ammattilaiset ovat löytäneet paikkansa. Melkein puolet Coromandelin niemestä on suojeltua aluetta.

Majoitumme yöksi rauhaisalla paikalla Pauanui Beachillä sijaitsevaan hotelliin ja illalla nautimme vielä yhdessä päivällisen.

Päivä 13 - Luontopatikka ja maorikulttuuria
Tänään teemme mielenkiintoisen vaellusretken metsässä TEMA-oppaan ja paikallisen asiantuntijan johdolla ja saat kuulla enemmän paikallisesta historiasta ja maorien luonnonlääkkeistä.Vaelluksen jälkeen nautimme mukavan retkilounaan ulkosalla. Sen jälkeen matka jatkuu pitkin kaunista itärannikkoa siihen asti kun käännymme sisämaahan päin tuliperäiselle Rotoruan alueelle, jossa geirisit ja kuplivat mutalammikot höyryävät rikinhajuisina.

Auckland on ehkä ulkomailla Uuden-Seelannin tunnetuin kaupunki, mutta Rotorua on varmaan sen mielenkiintoisimpia alueita. Maorit löysivät paikan jo 1300-luvulla. Eurooppalaisia siirtomaaisäntiä tänne houkuttelivat 1800-luvulla terveelliset termaalivesialtaat. Nykyisin kaupunki ympäristöineen on tärkeä matkailunähtävyys harvinaisen kauniin "elävän" luontonsa ansiosta. Majoitumme Rotoruaan kahdeksi yöksi. Rotorua on myös maorikulttuurin keskus ja illalla osallistummekin maorijuhlaan, jonka ohjelmassa on ruokaa, musiikkia ja tanssia.

Päivä 14 - Tulivuoria ja kuumia lähteitä
Omistamme tämän päivän Rotoruan ainutlaatuiselle luonnolle Waimangun tulivuorilaaksossa. Laakso syntyi vuonna 1886 kun Taraweravuori purkautui rajusti ja synnytti 17 km pitkän repeämän ja 13 kraatteria, ja vuori jakautui kahtia.Vaellamme luonnossa maisemia ihaillen ja teemme veneretken Rotomahana- ja Tarawerajärvillä. Retkilounas ulkona luonnossa maistuu hyvältä.

Halutessasi voit päivän päätteeksi kylpeä Polynesian Span lämpimissä lähteissä.

Päivä 15 - Rotoruasta Aucklandiin
Ennen kuin bussimatkamme jatkuu Aucklandiin käymme maorioppaan johdolla tutustumassa Te Puia Thermal Reserveen, jossa on kuplivia mutalammikoita ja aktiivisia geisireitä. Linnuista kiinnostuneilla on mahdollisuus nähdä Rainbow Springs & Kiwi Wildlife -puistossa Uuden-Seelannin arka kansallislintu kiivi. Endeeminen kiivilintu on uhanalainen, ja puisto käy kamppailua sen tulevaisuuden puolesta. Puiston pääsymaksut ohjataan kokonaisuudessaan The National Kiwi Trust -säätiölle. Saavuttuamme Aucklandiin teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana käymme Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure -puistossa. Uusi-Seelanti on ollut monien Antarktikselle suuntautuvien retkikuntien tukikohta ja puistossa kuulet niistä enemmän. Näet myös oikeita eläviä pingviinejä lumen ja jään keskellä.Yhteisen päivällisen nautimme Waitematan satamassa.

Päivä 16 - Vapaapäivä tai valinnainen retki
Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa ja voit tutustua Aucklandiin ja sen ympäristöön omin päin.Voit myös lähteä englanninkielisen oppaan mukaan lisämaksulliselle retkelle Bay of Islandsiin. Kokopäiväretkeen (n. klo 7.00–20.30) sisältyy delfiinisafari ja käynti Waitangi/Treaty Housessa sekä lounas. Retken hinta on noin 300 NZD/hlö.

Päivä 17 - Queenstown ja Te Anaun luolat
Tänään lennämme Pohjoissaarelta Eteläsaarelle Queenstowniin, josta suuntaamme kohti seuraavaa yöpymispaikkaamme Te Anauta halki kauniiden maisemien, jossa näkyy paljon lampaita ja kauriita. Meillä on myös tilaisuus vierailla lammasfarmilla, jonka isäntä ja emäntä tarjoavat meille kevyen lounaan.Te Anau tarkoittaa maorikielellä luolaa, jossa vesi pyörteilee. Myöhään iltapäivällä teemme veneretken kuuluisille Te Anaun luolille, jotka tunnetaan erityisesti monilukuisista kiiltomadoistaan.

Päivä 18 - Veneretki Milford Sound -vuonossa
Te Anau on nykyisin Fiordlandin alueella matkailevien tukikohta. Fiordland on yksi maailman suurimmista kansallispuistoista ja tärkeä osa Te Wahi Pounamun maailmanperintökohdetta. Lumisten vuorenhuippujen ympäröimää, 14 vuonon halkomaa ja lukuisten järvien täplittämää aluetta peittää rehevä ja paikoin lähes läpitunkematon sademetsä.Lähdemme aikaisin matkalle halki Uuden-Seelannin kauneimpien maisemien. Milfordissa siirrymme veneeseen, joka vie meidät Milford Sound -vuonoon, jota reunustavat luotisuorat kallioseinämät nousevat satoja metrejä suoraan merestä. Täällä voit nähdä kuohuvia vesiputouksia, hyljeyhdyskuntia ja ehkäpä myös leikkisiä delfiinejä, jotka joskus seurailevat vuonossa liikkuvia veneitä.

Palattuamme maihin jatkamme matkaa Queenstowniin, jossa vietämme seuraavan yön. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Wakatipun, Eteläsaaren toiseksi suurimman järven rannalla.

Päivä 19 - Lento Sydneyyn
Aamupäivällä sinulla on omaa aikaa siihen asti kun lähdemme lentokentälle. Jätämme Uuden-Seelannin taaksemme siirtyäksemme lentäen Australiaan ja Sydneyyn, jossa vietämme seuraavat kolme yötä. 

Päivä 20 - Kaupunkikierros Sydneyssä ja kuuluisa oopperatalo
Aloitamme päivän tutustumiskierroksemme Sydneyn oopperatalosta, joka on ehkä maailman tunnetuin ja kaunein oopperatalo. Oopperatalon on suunnitellut tanskalainen arkkitehti ja siellä on käytetty ruotsalaista Höganäsin keramiikkaa, joten meille suomalaisillekin sen tunnelma vaikuttaa tutunomaiselta. 

Tutustuttuamme arkkitehtuuriin ja oopperaan jatkamme bussilla kierrosta Sydneyssä. Näemme surfareiden suosiman Bondi Beachin, Kings Crossia ympäröivät huvikorttelit ja vilkkaan Chinatownin. Perinteikkäässä kasvitieteellisessä puutarhassa on Mrs Macquarie's Chair ja kaunis näköala satamaan.

Illalla sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy TEMA-oppaalta vinkkejä!

Päivä 21 - Vapaapäivä Sydneyssä
Tänään sinulla on koko päivä omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy TEMA-oppaalta vinkkejä ajankohtaisista tapahtumista ja vierailukohteista!

Illalla kokoonnumme yhteiselle illalliselle jättämään jäähyväiset Australialle. 

Päivä 22 - Lento Dubaihin
Pian puolenpäivän jälkeen lähdemme lentokentälle ja lennämme Dubaihin. Matka ei kuitenkaan ole vielä lopussa. Olemme pian puolenyön jälkeen perillä Dubaissa, jossa odottaa kuljetus hotelliin, johon majoitumme yöksi. 

Dubai kuuluu Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, joka käsittää kaikkiaan seitsemän emiraattia (Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah ja Umm al-Qaiwain).

Päivä 23 - Kaupunkikierros Dubaissa
Koska saavuimme Dubaihin keskellä yötä, saat tänään nukkua vähän pidempään. Aamiaisen jälkeen teemme kaupunkikierroksen Dubaissa. 

Aloitamme yleissilmäyksellä kaupunkiin At the Topista käsin eli maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan näköalatasanteelta. Kaupunkikierroksella on monia muitakin kohokohtia: monorail-matka Palm Islandin yllä ja pidempi pysähdys Madinat Souqissa, joka on kopio perinteisestä arabialaisesta markkinapaikasta. Kierroksemme Dubaissa on mielenkiintoinen ja mukava (ilmastoitu) matka halki nopeaan tahtiin kehittyvän kaupungin.

Vietämme mielenkiintoisen päivän yhdessä, mutta sinulla on myös aikaa tuliaisostosten tekoon ja omille löytöretkille. Hotellihuone on käytettävissäsi klo 18.00 saakka.   

Päivä 24 - Kotiinpaluu
Yölento Lontooseen lähtee Dubaista aamuyöllä ja olet varhain aamulla perillä Lontoon Heathrow'n lentokentällä, jossa vaihdat Helsinkiin lähtevään koneeseen. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot meno Helsinki–Singapore, paluu Dubai–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 20 aamiaista
• 8 lounasta
• 8 illallista
• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö reittilennolla Helsingistä Singaporeen (koneenvaihto Lontoossa).

Päivä 2
Saapuminen Singaporeen. Bussikuljetus hotelliin. Hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 3
Kaupunkikierros Singaporessa. Lento Singapore – Cairns lähtee. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Koneenvaihto Brisbanessa ja saapuminen Cairnsiin. Tervetulopäivällinen. Kolme hotelliyöpymistä Cairnsissa.

Päivä 5
Kokopäiväretki Kurandaan, bussi n. 60 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Kokopäiväretki Isolle valliriutalle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Lento Cairns – Uluru (Ayers Rock). Retki Kata Tjutassa ja Uluru. Bussimatka n. 60 km. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Ulurussa.

Päivä 8
Uluru (Ayers Rock) – Kings Canyon, bussi n. 300 km. Aamiainen ja päivällinen. Yöpyminen lodgessa Kings Canyonilla.

Päivä 9
Kings Canyon – Alice Springs, bussi n. 330 km. Vaellus Kings Canyonissa. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Alice Springsissä.

Päivä 10
Vierailut School of the Air- ja Royal Flying Doctors -järjestöjen päämajoissa. Lento Alice Springs – Melbourne. Kaupunkikierros Melbournessa. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Melbournessa.

Päivä 11
Kokopäiväretki Yarra Valleyn viinialueelle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 12
Lento Melbourne – Auckland. Bussimatka Coromandeliin n. 160 km. Aamiainen ja päivällinen. Hotelliyöpyminen Pauanui Beachillä.

Päivä 13
Luontovaellus Coromandelissa. Coromandel – Rotorua, bussi n. 220 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Rotoruassa.

Päivä 14
Kokopäiväretki Waimangun tulivuorilaaksossa. Bussimatka n. 70 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 15
Rotorua – Auckland, bussi n. 230 km. Luontovaellus Te Puia Thermal Reservessa. Kaupunkikierros Aucklandissa. Aamiainen ja päivällinen. Kaksi hotelliyöpymistä Aucklandissa.

Päivä 16
Vapaapäivä Aucklandissa tai valinnainen, lisämaksullinen retki. Aamiainen.

Päivä 17
Lento Auckland – Queenstown. Queenstown – Te Anau. Bussimatka n. 165 km. Vierailu lammasfarmilla ja veneretki Te Anau -luolille. Aamiainen ja kevyt lounas. Hotelliyöpyminen Te Anaussa.

Päivä 18
Te Anau – Queenstown, bussi n. 290 km. Veneretki Milford Sound -vuonossa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Queenstownissa.

Päivä 19
Lento Queenstown – Sydney. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä Sydneyssä.

Päivä 20
Kaupunkikierros Sydneyssä sisältäen opastetun kierroksen Sydneyn oopperatalossa. Aamiainen.

Päivä 21
Omaa aikaa Sydneyssä. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 22
Lento Sydney – Dubai. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Dubaissa.

Päivä 23
Kaupunkikierros Dubaissa. Aamiainen.

Päivä 24
Lento Dubai – Helsinki (koneenvaihto Lontoossa).

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia, muutokset mahdollisia.

Singapore

Asukasluku
n. 5,7 milj.Pinta-ala
697 km²Valuutta
Singaporen dollari (SGD)Uskonto
Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Australia

Asukasluku 22,7 milj. Pinta-ala 7 741 220 km² Valuutta Australian dollari (AUD) Uskonto Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja Kieli Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä. Aikaero Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Uusi-Seelanti

Asukasluku
n. 4,4 milj.Pinta-ala
268 838 km²Valuutta
Uuden-Seelannin dollari (NZD)Uskonto
Kristittyjä protestantteja, katolilainen vähemmistöKieli
Virallisia kieliä ovat englanti ja maorin kieliAikaero
Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +11 t.

Päiväohjelma
2018-2019

Päivä 1 – Lähtö Helsingistä
Matka kohti Singaporea alkaa, joka on ensimmäinen pysähdyspaikkamme.

Päivä 2 – Yöpyminen Singaporessa
Lento saapuu Singaporeen, jossa pidämme pienen, tervetulleen tauon matkanteossa. Tema-oppaan kanssa siirrymme yhdessä bussilla hotelliimme. Hotelli sijaitsee Clarke Quaysta katsoen joen toiselle puolella, lyhyen kävelymatkan päässä tapahtumien keskipisteestä: ravintoloista, kahviloista ja ulkoilmabaareista.

Päivä 3 – Kaupunkikierros Singaporessa
Nukuttuasi makoisat unet ja nautittuasi rauhassa runsaan aamiaisen lähdemme aamupäivällä kaupunkikierrokselle tässä vaikuttavassa metropolissa. Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.Modernin Singaporen perustajana voidaan pitää Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki ja päätämmekin kaupunkierroksen pysähdykseen hotellissa.Ehdit vielä ehkä levähtää hotellissa hetken ennen kuin suuntaamme illansuussa lentoasemalle ja jatkamme yölennolla matkaa kohti Australiaa ja Cairnsia. 

Päivä 4 – Saapuminen Australiaan
Saavumme aamupäivällä perille Queenslandin osavaltioon, Cairnsiin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä. Osavaltio on saanut nimensä kuningatar Victorialta. Kuningatar Victoria oli suosittu monarkki 1800-luvun puolivälissä, eikä kukaan vastustanut kun hän ehdotti nimeksi Queenslandia Cookslandin sijaan. James Cook oli jo sata vuotta aiemmin tutkinut rannikkoa laivastaan käsin. Nykyisin osavaltiota kutsutaan usein lempinimellä The Sunshine State, koska useimmiten täällä paistaa aurinko. Majoitumme keskeisellä paikalla huvivenesataman luona sijaitsevaan hotelliimme, josta on helppo lähteä kävelylle tähän pikkukaupunkiin. Illalla tapaamme taas ja kävelemme lyhyehkön matkan yhteen Cairnsin arvostetuimmista ravintoloista, Ochreen. Tervetuloillalliseksi nautimme lähiruokaa australialaisesta keittiöstä.

Päivä 5 – Kuranda keskellä sademetsää
Aloitamme päivän leppoisalla junamatkalla halki tiheän trooppisen metsän, ohi kauniiden vesiputousten ja yli syvien rotkojen. Junamatkamme päättyy Kurandaan, keskelle trooppista sademetsää, joka on saanut paikan Unescon maailmanperintöluettelossa.Tutkimme koko päivän tätä sademetsää, jossa on yli 1 200 erilaista kukkivaa kasvia ja jonka eläimistöön kuuluvat kengurut, koalat, wallabit ja krokotiilit. Päivän aikana tutustumme myös aboriginaalien kulttuuriperintöön The Pamagirri Aboriginal Experiencen avustuksella. Näemme muun muassa kuinka bumerangia heitetään ja kuinka soitetaan didgeridoota. Paluumatka sademetsästä kohti Cairnsia tapahtuu osin puiden latvojen tasalla pitkin Skyrail -köysirataa. Köysiradan pituus on 7.5 km ja matkan varrella pysähdymme hetkiseksi, jolloin sinulle tarjoutuu erinomainen tilaisuus nauttia kävellen raikkaasta sademetsästä. Näköalat ovat upeat!

Päivä 6 – Iso valliriutta ja snorklausta
Myös tämän päivän tutustumiskohteemme Iso valliriutta on mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Aamiaisen jälkeen lähdemme katmaraanilla merelle Michaelmas Caylle, hiekkasärkälle, jota ympäröivät kauniit korallit täynnä värikästä elämää. Michaelmas Cay on myös merilintujen suojelualue, ja niitä näkee täällä runsaasti. Pinnan alle nähdäksesi voit lainata snorklausvarusteet ja snorklailla lämpimässä vedessä. Jos haluat kokeilla laitesukellusta, voit lähteä lisämaksua vastaan pinnan alle mielenkiintoiselle seikkailulle (n. 75 AUD/koesukellus). Maakravut voivat tutkia riuttaa lasipohjaveneestä. Päivä sujuu leppoisissa merkeissä auringossa ja meressä. Michaelmas Cayllä ei ole nimeksikään varjoa, joten muista aurinkovoide, auringolta suojaava päähine sekä aurinkolasit!

Päivä 7 – Kata Tjuta ja auringonlasku Ulurulla
Tänään siirrymme rannikolta sisämaahan, viettämään pari päivää The Outbackissä.Varhainen aamulentomme Cairnsista laskeutuu jo aamulla Uluruun Ayers Rockiin, jossa vietämme seuraavan yön. Aamupäivän vietämme Ayers Rockin eli Ulurun luona, kuten maailmankuulun monoliitin nimi virallisesti kuuluu. Teemme kävelyretken ja käymme vierailijakeskuksessa.Iltapäivällä jatkamme Kata Tjutan vaikuttavien, kupolimaisten kivenmöhkäleiden lomassa ja teemme lyhyehkön patikkaretken Tuulten laaksoon. Kata Tjutaa kutsuttiin aiemmin The Olgaksi sen korkeimman huipun Mount Olgan mukaan. 1990-luvun alusta alkaen on alueesta käytetty kahta nimeä: Mount Olga ja Kata Tjuta. Myöhään iltapäivällä käännämme katseemme kohti Ulurua ja näemme, kuinka sen punainen väri hohtaa auringon laskiessa ennen kuin istuudumme päivälliselle tähtitaivaan alla. (Huomaa, että päivän ohjelman järjestys voi muuttua sää-, tuuli- tai muista ulkoisista olosuhteista johtuen.)

Päivä 8 – Auringonnousu Ulurulla
Herätys on niin aikaisin aamulla, että on vielä pimeää. Näin ehdit saada silmäsi auki ennen kuin auringon ensimmäiset säteet osuvat Uluruun. Tämä maailmanperintökohde on taianomainen elämys ja aikaisen ylösnousun arvoinen. Monoliitti on osa aboriginaalien unipolkua ja historiaa. Matkamme jatkuu bussilla kohti Alice Springsiä, läpi fantastisten, punertavien autio- ja erämaamaisemien, jotka tuntuvat jatkuvan silmänkantamattomiin. Alice Springsissä asuuu suurehko Aboriginaalien yhteisö, jotka ovat Australian alkuperäiskansaa.

Päivä 9 – Alice Springs
Aamulla tutustumme sekä School of the Air- että Royal Flying Doctors -organisaatioihin ja niiden päämajoihin Alice Springsissä. On kiehtovaa nähdä, miten nämä opettajat ja lääkärit tavoittavat etäisimmätkin syrjäiset alueet palveluillaan.Nyt jätämme sisämaan ja Northern Territoryn ja siirrymme lentäen Victorian osavaltioon ja Australian entiseen pääkaupunkiin Melbourneen, joka nykyisin on osavaltion pääkaupunki. Melbournessa vietämme kolme yötä, ja heti kaupunkiin saavuttuamme teemme kaupunkikierroksen. Tänä iltana illallinen tarjoillaan hieman myöhemmin vanhan raitiovaunun kyydissä, joka ajelee samalla rauhalliseen tahtiin Melbournen keskusta-alueella.

Päivä 10 – Kaupunkikierros ystävällisessä Melbournessa ja viininmaistelua Yarra Valleyssa
Melbournea kutsutaan Maailman ystävällisimmäksi kaupungiksi! Aloitamme päivän tekemällä mielenkiintoisen kaupunkikierroksen. Päivämme jatkuu Yarra Valleyssa, joka sijaitsee Melbournen ulkopuolella. Yarra Valley kuuluu maailman parhaimpiin viinialueisiin. Täällä Moet & Chandon valmistaa hyvää kuohuviiniään. Käymme Domaine Chandonilla katsastamassa viinikellarin ja maistelemassa viinejä. Lounaan nautimme toisella viinitilalla ennen kuin jatkamme viininmaistelua sen tuotteiden parissa. Tämän makuelämysten täyteisen päivän jälkeen ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 11 – Vapaapäivä Melbournessa
Melbourne on eittämättä myös “capital of Cool” ja tänään sinulla on omaa aikaa tutustua tähän jalankulkuystävälliseen kaupunkiin. Tai miksi ei kokeilla raitiovaunua ja ajella Melbournen kuuluisimmalle rannalle, St Kildan rannalle? Mukavia päiväretkikohteita ovat Great Ocean Road ja Phillip Islands. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja häneltä voit kysellä enemmän kaupungista ja sen ajankohtaisista tapahtumista.

Päivä 12 – Coromandel, Uusi-Seelanti
Tänään lennämme päivällä mukavasti Australian Melbournesta Uuteen-Seelantiin. Laskeudumme Aucklandiin noin 3,5 tunnin lennon jälkeen ja siirrämme kelloja kaksi tuntia eteen päin. Aucklandista jatkamme bussilla Coromandeliin, kauniille niemimaalle, josta monet taiteilijat ja muut luovien alojen ammattilaiset ovat löytäneet paikkansa. Melkein puolet Coromandelin niemestä on suojeltua aluetta.Majoitumme yöksi rauhaisalla paikalla Pauanui Beachillä sijaitsevaan hotelliin ja illalla nautimme vielä yhdessä illallisen.

Päivä 13 – Luontopatikka ja maorikulttuuria
Tänään teemme mielenkiintoisen vaellusretken metsässä Tema-oppaan ja paikallisen asiantuntijan johdolla ja saat kuulla enemmän paikallisesta historiasta ja maorien luonnonlääkkeistä. Vaelluksen jälkeen nautimme mukavan retkilounaan ulkosalla. Sen jälkeen matka jatkuu pitkin kaunista itärannikkoa siihen asti kun käännymme sisämaahan päin tuliperäiselle Rotoruan alueelle, jossa geirisit ja kuplivat mutalammikot höyryävät rikinhajuisina.Auckland on ehkä ulkomailla Uuden-Seelannin tunnetuin kaupunki, mutta Rotorua on varmaan sen mielenkiintoisimpia alueita. Maorit löysivät paikan jo 1300-luvulla. Eurooppalaisia siirtomaaisäntiä tänne houkuttelivat 1800-luvulla terveelliset termaalivesialtaat. Nykyisin kaupunki ympäristöineen on tärkeä matkailunähtävyys harvinaisen kauniin "elävän" luontonsa ansiosta. Majoitumme Rotoruaan kahdeksi yöksi. Rotorua on myös maorikulttuurin keskus ja illalla osallistummekin maorijuhlaan, jonka ohjelmassa on ruokaa, musiikkia ja tanssia.

Päivä 14 – Tulivuoria ja kuumia lähteitä
Omistamme tämän päivän Rotoruan ainutlaatuiselle luonnolle Waimangun tulivuorilaaksossa. Laakso syntyi vuonna 1886 kun Taraweravuori purkautui rajusti ja synnytti 17 km pitkän repeämän ja 13 kraatteria, ja vuori jakautui kahtia. Vaellamme luonnossa maisemia ihaillen ja teemme veneretken Rotomahana- ja Tarawerajärvillä. Retkilounas ulkona luonnossa maistuu hyvältä.Halutessasi voit päivän päätteeksi kylpeä Polynesian Span lämpimissä lähteissä.

Päivä 15 – Rotoruasta Aucklandiin
Ennen kuin bussimatkamme jatkuu Aucklandiin käymme maorioppaan johdolla tutustumassa Te Puia Thermal Reserveen, jossa on kuplivia mutalammikoita ja aktiivisia geisireitä. Linnuista kiinnostuneilla on mahdollisuus nähdä Rainbow Springs & Kiwi Wildlife -puistossa Uuden-Seelannin arka kansallislintu kiivi. Endeeminen kiivilintu on uhanalainen, ja puisto käy kamppailua sen tulevaisuuden puolesta. Puiston pääsymaksut ohjataan kokonaisuudessaan The National Kiwi Trust -säätiölle. Yhteisen illallisen nautimme Waitematan satamassa.

Päivä 16 – Kaupunkikierros Aucklandissa ja Kelly Tarltonin maailma
Tänään vietämme aamupäivän yhdessä tutustuen kauniiseen Aucklandiin. Kaupunkikierroksemme vie meidät muun muassa Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure -puistoon. Uusi-Seelanti on ollut monien Antarktikselle suuntautuvien retkikuntien tukikohta ja puistossa kuulet niistä enemmän. Näet myös oikeita eläviä pingviinejä lumen ja jään keskellä.

Päivä 17 – Queenstown ja Te Anaun luolat
Tänään lennämme Pohjoissaarelta Eteläsaarelle Queenstowniin, josta suuntaamme kohti seuraavaa yöpymispaikkaamme Te Anauta halki kauniiden maisemien, jossa näkyy paljon lampaita ja kauriita. Meillä on myös tilaisuus vierailla lammasfarmilla, jonka isäntä ja emäntä tarjoavat meille kevyen lounaan. Te Anau tarkoittaa maorikielellä luolaa, jossa vesi pyörteilee. Myöhään iltapäivällä teemme veneretken kuuluisille Te Anaun luolille, jotka tunnetaan erityisesti monilukuisista kiiltomadoistaan.

Päivä 18 – Veneretki Milford Sound -vuonossa
Te Anau on nykyisin Fiordlandin alueella matkailevien tukikohta. Fiordland on yksi maailman suurimmista kansallispuistoista ja tärkeä osa Te Wahi Pounamun maailmanperintökohdetta. Lumisten vuorenhuippujen ympäröimää, 14 vuonon halkomaa ja lukuisten järvien täplittämää aluetta peittää rehevä ja paikoin lähes läpitunkematon sademetsä. Aikaisin aamulla lähdemme matkalle halki Uuden-Seelannin kauneimpien maisemien. Milfordissa siirrymme veneeseen, joka vie meidät Milford Sound -vuonoon, jota reunustavat luotisuorat kallioseinämät nousevat satoja metrejä suoraan merestä. Täällä voit nähdä kuohuvia vesiputouksia, hyljeyhdyskuntia ja ehkäpä myös leikkisiä delfiinejä, jotka joskus seurailevat vuonossa liikkuvia veneitä.Palattuamme maihin jatkamme matkaa Queenstowniin, jossa vietämme seuraavan yön. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Wakatipun, Eteläsaaren toiseksi suurimman järven rannalla.

Päivä 19 – Lento Sydneyyn
Aamupäivällä sinulla on omaa aikaa siihen asti kun lähdemme lentokentälle. Jätämme Uuden-Seelannin taaksemme siirtyäksemme lentäen Australiaan ja Sydneyyn, jossa vietämme seuraavat kolme yötä.

Päivä 20 – Kaupunkikierros Sydneyssä ja kuuluisa oopperatalo
Aloitamme päivän tutustumiskierroksemme Sydneyn oopperatalosta, joka on ehkä maailman tunnetuin ja kaunein oopperatalo. Oopperatalon on suunnitellut tanskalainen arkkitehti ja siellä on käytetty ruotsalaista Höganäsin keramiikkaa, joten meille suomalaisillekin sen tunnelma vaikuttaa tutunomaiselta. Tutustuttuamme arkkitehtuuriin ja oopperaan jatkamme bussilla kierrosta Sydneyssä. Näemme surfareiden suosiman Bondi Beachin, Kings Crossia ympäröivät huvikorttelit ja vilkkaan Chinatownin. Perinteikkäässä kasvitieteellisessä puutarhassa on Mrs Macquarie's Chair ja kaunis näköala satamaan.Illalla sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä!

Päivä 21 – Vapaapäivä Sydneyssä
Tänään sinulla on koko päivä omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä ajankohtaisista tapahtumista ja vierailukohteista!Illalla kokoonnumme matkanpäätösillalliselle ja jätämmme jäähyväiset Australialle. 

Päivä 22 – Lento Singaporeen
Aamupäivällä sinulle jää aikaa nauttia vielä Sydneysta. Iltapäivällä lähdemme lentokentälle ja lennämme jo tuttuun Singaporeen. Matka ei kuitenkaan ole vielä lopussa. Perillä Singaporessa meitä odottaa kuljetus hotelliin, johon majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 23 – Veneretki Puutarhakaupungissa
Tänään saamme jälleen nauttia futuristisesta Singaporesta, mutta tällä kertaa katselemme kaupunkia hieman toisenlaisesta näkökulmasta. Singapore haluaa kääntää 1900-luvun käsitteen “Garden city” (puutarhakaupunki) päälaelleen eli nyt kaupunkia kutsutaankin “City in garden” (kaupunki puutarhassa) ja juuri sitähän se on. Vierailemme Garden by the Bay’ssä, jossa näemme niin sademetsiä kuin vesiputouksiakin. Päivämme jatkuu tutustumalla kaupunkiin nyt veneestä käsin, Singaporejoella. Jännittävän päivän aikana nautimme myös maukkaan lounaan. Iltapäivällä sinulle jää vielä omaa aikaa, jonka voit käyttää vaikkapa vielä viime hetken shoppailuun tai tehdä omia seikkailuja Singaporessa. Hotellihuone on käytettävissäsi kello 18.00 saakka.

Päivä 24 – Kotiinpaluu
Singaporesta lennämme Lontoon kautta Helsinkiin (koneenvaihto).

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot meno Helsinki–Singapore, paluu Dubai–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 20 aamiaista
• 8 lounasta
• 8 illallista
• Yhteiset juomarahat
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lähtö reittilennolla Helsingistä Singaporeen (koneenvaihto Lontoossa).

Päivä 2

Saapuminen Singaporeen. Bussikuljetus hotelliin. Hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 3

Kaupunkikierros Singaporessa. Lento Singapore – Cairns lähtee. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4

Saapuminen Cairnsiin. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Cairnsissa.

Päivä 5

Kokopäiväretki Kurandaan, bussi n. 60 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6

Kokopäiväretki Isolle valliriutalle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7

Lento Cairns – Uluru (Ayers Rock). Retki Kata Tjutassa ja Uluru. Bussimatka n. 60 km. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Ulurussa.

Päivä 8

Uluru (Ayers Rock) – Alice Springs, bussi n. 440 km. Retki auringonnousun aikaan. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Alice Springsissä.

Päivä 9

Vierailut School of the Air- ja Royal Flying Doctors -järjestöjen päämajoissa. Lento Alice Springs – Melbourne. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Melbournessa.

Päivä 10

Kaupunkikierros Melbournessa ja retki Yarra Valleyn viinialueelle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11

Vapaapäivä Melbournessa. Aamiainen.

Päivä 12

Lento Melbourne – Auckland. Bussimatka Coromandeliin n. 160 km. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Pauanui Beachillä.

Päivä 13

Luontovaellus Coromandelissa. Coromandel – Rotorua, bussi n. 220 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Rotoruassa.

Päivä 14

Kokopäiväretki Waimangun tulivuorilaaksossa. Bussimatka n. 70 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 15

Rotorua – Auckland, bussi n. 230 km. Luontovaellus Te Puia Thermal Reservessa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Aucklandissa.

Päivä 16

Kaupunkikierros Aucklandissa. Aamiainen.

Päivä 17

Lento Auckland – Queenstown. Queenstown – Te Anau. Bussimatka n. 165 km. Vierailu lammasfarmilla ja veneretki Te Anau -luolille. Aamiainen, kevyt lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Te Anaussa.

Päivä 18

Te Anau – Queenstown, bussi n. 290 km. Veneretki Milford Sound -vuonossa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Queenstownissa.

Päivä 19

Lento Queenstown – Sydney. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä Sydneyssä.

Päivä 20

Kaupunkikierros Sydneyssä sisältäen opastetun kierroksen Sydneyn oopperatalossa. Aamiainen.

Päivä 21

Omaa aikaa Sydneyssä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 22

Lento Sydney – Singapore. Aamiainen ja lennolla tarjottavat ateriat. Hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 23

Vierailu "Gardens by the Bay'ssä". Lento Singapore – Lontoo. Aamiainen, lounas ja lennolla tarjottavat ateriat.

Päivä 24

Lento Lontoo – Helsinki.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Singapore

Asukasluku
n. 5,7 milj.Pinta-ala
697 km²Valuutta
Singaporen dollari (SGD)Uskonto
Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Australia

Asukasluku 22,7 milj. Pinta-ala 7 741 220 km² Valuutta Australian dollari (AUD) Uskonto Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja Kieli Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä. Aikaero Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Uusi-Seelanti

Asukasluku
n. 4,4 milj.Pinta-ala
268 838 km²Valuutta
Uuden-Seelannin dollari (NZD)Uskonto
Kristittyjä protestantteja, katolilainen vähemmistöKieli
Virallisia kieliä ovat englanti ja maorin kieliAikaero
Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +11 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot meno Helsinki – Singapore (Finnair ja British Airways, koneenvaihto Lontoossa) ja Singapore – Brisbane – Cairns (Quantas), paluu Sydney – Dubai (Quantas) ja Dubai – Helsinki (Quantas ja British Airways, koneenvaihto Lontoossa, sekä muut ohjelman mukaiset lentomatkat ja kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, ohjelman mukaiset ateriat, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki pääsymaksut ja retket, ellei toisin mainita. Huom!

Lokakuusta 2018 alkaen pysähdymme meno- ja paluumatkalla Singaporessa. 

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja)

Huom!
6.2.2018 alkavalla matkalla majoitus Queenstownissa on hotellilistasta poiketen Novotel Queenstown Lakeside Hotellisssa****

Lokakuusta 2018 alkaen majoitus Melbournessa on hotellilistasta poiketen Clarion Suites Gateway Hotellissa****.

Huom!
Lokakuusta 2018 alkaen poikkeamme meno- ja paluumatkalla Singaporessa.

Huom!
Matkustajatiedot

Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: etunimet ja sukuninimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus, passin numero, saapumispäivä sekä lennon numero. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään kaksi (2) kuukautta ennen lähtöä. Tiedot voi ilmoittaa myös sähköpostilla (otsikkoon varausnumero). Lisätietoja: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Passi ja viisumi. Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika. Muista myös tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika ja hankkia maksuton Australian e-Visitor-viisumi, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi

Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Australian dollari (AUD)
Uuden-Seelannin dollari (NZD)
Yhdistyneet Arabiemiraatit, Dubai, dirhami (AED)

On yksinkertaisinta ottaa pääosa käteiskassasta mukaan Australian ja Uuden-Seelannin dollareita. Matkakassaa arvioidessasi voit laskea n. 60 Australian dollaria/pv ja vastaavasti n. 60 Uuden-Seelannin dollaria/pv erilaisiin pikkumenoihin, ruokajuomiin (myös yhteisillä aterioilla) ja niihin aterioihin, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan.

Singaporessa ja Dubaissa voit vaihtaa euroja paikalliseksi valuutaksi lentokentällä maahan saapuessasi. On ehkä kuitenkin lyhyiden oleskelujen vuoksi käytännöllistä vaihtaa pieni summa näitä valuuttoja jo ennen matkaa.

Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään monissa paikoissa ja luottokorteilla voi myös nostaa paikallisia valuuttoja pankkiautomaateista.

Juomaraha

Tämän matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Lokakuusta 2018 juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin SGD 5, AUD 20, NZD15 ja USD 10 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuodenajat ovat käänteiset pohjoiseen pallonpuoliskoon nähden. Kevät on syys–marraskuussa, kesä joulu–helmikuussa, syksy maalis–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa.

Koska sekä Australia että Uusi-Seelanti ovat pinta-alaltaan laajoja maita, joissa etäisyydet ovat pitkiä, on säätilassa suuria vaihteluita. Marraskuusta maaliskuuhun on koko Australiassa lämmintä, ja pohjoisessa on kosteaa ja trooppisia sateita esiintyy. Uuden-Seelannin ilmasto on subtrooppinen Pohjoissaarella, jossa keskilämpötilat myös ovat korkeammat kuin Eteläsaarella. Eteläsaaren ilmasto muistuttaa enemmän skandinaavista.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather useammallekin matkaohjelman paikkakunnalle.

Suurkaupungeissa päivisin sekä bussimatkoilla ovat kevyet puuvillavaatteet ja sandaalityypiset jalkineet mukavimmat. Vältä synteettisiä materiaaleja ja tiukasti istuvia farmareita. Lämmin pusakka tai takki voi olla tarpeen illan tullen, erityisesti Australian The Outbackissä ja Uuden-Seelannin Eteläsaarella, sekä bussissa, koska sen ilmastointi voi tuntua viileältä ja vetoiselta. Muista myös sadeasu, mukavat, "sisäänajetut" kengät, auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, sekä shortsit ja uima-asu. Pukeutuminen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on melko epämuodollista, joten solmiota ei tarvitse pakata mukaan.

Muista myös adapteri (esim. Australiassa yleisin on brittityyppinen ns. commonwealth-tyypin pistorasia).

Huomaa, että lentoyhtiöiden matkatavarasäännökset vaihtelevat jonkin verran. Finnairin ja Quantaksen lennoilla matkustajalla saa olla mukana veloituksetta korkeintaan yksi ruumaan menevä, kirjattava matkatavara, joka painaa enintään 23 kg (ympärysmitta korkeintaan 158 cm) ja lisäksi yksi käsimatkatavara, jonka paino saa olla enintään Finnairin lennoilla enintään 8 kg (enintään 56x45x25 cm) ja Quantaksen lennoilla enintään 7 kg. Painorajat matkan Uuden-Seelannin sisäisellä lennolla Aucklandista Queenstowniin (yleensä Jetstar tai Air New Zealand, lentolipun saat perillä oppaalta) ovat vastaavasti 23 kg ja 7 kg.

Lisätietoja koskien oleskelua The Outbackissa
Ayers Rock/Ulurulta Alice Springsille ulottuvalla Red Centre/The Outback -alueella voi olla todella lämmintä. Siksi on tärkeää juoda riittävästi ( 2–3 litraa/pv).

Ota mukaan hyvät jalkineet (vaelluskengät tai vast.), auringolta suojaava päähine, aurinkovoide, vesipullo, taskulamppu, hyttyskarkote ja mahdollisesti hyttyshattu (voi hankkia myös paikan päältä, mutta usein kalliimmalla hinnalla), sillä Ayers Rockilla kärpäset voivat olla hyvin ärsyttäviä! Äläkä unohda kameraa!

Kansallispuistomaksut Ulurussa ja Kata Tjutassa (25 AUD) sisältyvät matkan hintaan. Matkalla saattaa olla mahdollisuus osallistua ylimääräisiin, maksullisiin aktiviteetteihin, esim. kameliratsastus (5 AUD), helikopterilento Ulurussa (120–160 AUD) ja helikopterilento Kings Canyonilla (50–400 AUD). Mahdolliset ylimääräiset aktiviteetit varataan ja maksetaan paikan päällä.

Muuta

Sekä Australiaan että Uuteen-Seelantiin on kiellettyä viedä mm. hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja tuoreita elintarvikkeita. Ennen maahan saapumista pitää täyttää lomake, jossa mm. kysytään, onko matkustajalla mukana ruokaa, esim. em. tuotteita. Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan myös, onko matkustaja liikkunut maaseudulla ja onko kengänpohjiin jäänyt siitä multaa. Maahantulomuodollisuudet ja -kontrolli ovat tiukat. Jos mukanasi on em. elintarvikkeita, on ennen tullia roska-astioita, joihin ne voi heittää. Huomaa myös, että Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saa viedä mukanaan tullitta ostopaikasta riippumatta korkeintaan 50 savuketta tai 50 g tupakkatuotteita (esim. piipputupakkaa tai nuuskaa). Tämän ylittävät tupakkatuotteet on ilmoitettava tullissa.

Arabiemiraatteihin matkailija voi viedä omaan käyttöönsä tavanomaisia reseptilääkkeitä edellyttäen, että hänellä on mukanaan voimassa oleva lääkemääräys englanniksi käännettynä. Eräiden voimakkaiden narkoottisten ja psyykenlääkkeiden maahantuonti on rajoitettua ja edellyttää alkuperäisen ja notaarin oikeaksi todistaman englanniksi käännetyn lääkemääräyksen lisäksi Arabiemiraattien terveysviranomaisen luvan lääkkeiden maahantuontiin. Lisätietoa netissä: www.uaeinteract.com/travel/drug.asp tiedustelut: UAE Ministry of Health, Drug Control Department drugcl.csc@moh.gov.ae tel. +971 2 611 7240, fax +971 2 632 7644.

Lue lisää Australiasta ja Uudesta-Seelannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose