Australia ja Uusi-SeelantiOseanian suosikit
Päiväohjelma
Avresa med svensktalande guide 22 februari 2025
Dag 1. AvresaAvresa från Helsingfors mot resans första anhalt, Singapore.
Dag 2. Övernattning i SingaporeAnkomst till Singapore, där vi får ett välbehövligt avbrott i den långa flygningen till Australien. Hotellet ligger centralt i närheten av floden, och det är bara en kort promenad till händelsernas centrum med ett stort utbud av restauranger, caféer och utomhusbarer.
Dag 3. Stadsrundtur i SingaporeSov ut och njut av den dignande frukostbuffén i lugn och ro innan vi åker ut på en stadsrundtur i denna metropol. Singa och pura är de malajiska orden för lejon respektive stad och enligt folktraditionen var den första levande varelsen som sågs här, just ett lejon. En av attraktionerna vi ser under stadsrundturen är The Merlion, Singapores symbol, som har ett lejons huvud på en fiskkropp.
Det moderna Singapores grundare, sir Thomas Stamford Raffles, var tjänsteman vid Brittiska ostindiska kompaniet. Han undertecknade ett fördrag med sultanen av Johor 1819 och upprättade Singapore som handelsplats. Hans namn sattes 1887 på det som kommit att bli ett av världens mest anrika hotell, The Raffles Hotel. Det var här drinken Singapore Sling uppfanns.
Vi har sen utcheckning från hotellet och har möjlighet till vila och dusch innan vi på kvällen flyger vi vidare mot Australien och Cairns.
Dag 4. Ankomst AustralienPå förmiddagen ankommer vi till Australien och delstaten Queensland. Drottningen som delstaten fått sitt namn efter är Victoria. Hon var en mycket populär monark i mitten av 1800-talet och det var ingen som opponerade sig när hon föreslog Queensland före Cooksland.
Cook hette James i förnamn och hade redan hundra år tidigare utforskat kusten från sina skepp. Idag kallas staten mest för The Sunshine State, eftersom solen oftast skiner här. Från hotellet, centralt beläget vid marinan, är det lätt att promenera runt i den lilla staden.
På kvällen möts vi för att promenera till en av Cairns mest välrenommerade restauranger, Ochre. Här bjuds vi på en australiensisk meny med lokalproducerade råvaror. Det blir ett riktigt gott välkomnande till Australien.
Dag 5. Kuranda i regnskogenIdag tar vi kabinbanan, Skyrail – Rainforest Cableway, till det lilla samhället Kuranda, beläget i den världsarvslistade regnskogen. Det är en 7,5 kilometer lång färd med kabinbana som glider bara några meter över regnskogens takkronor. Luften är full av den tropiska skogens ljud och dofter. Vid två tillfällen under färden har vi möjlighet att kliva av och vandra på breda gångbroar genom den täta vegetationen.
Vi tillbringar hela dagen i regnskogen där det finns mer än 1 200 blommande växter och djur som kängurur, koalor, wallabyer och krokodiler.
Efter en barbeque-lunch tar vi del av aboriginernas kulturarv med The Pamagirri Aboriginal Experience. Vi får till exempel se och lära hur man kastar en boomerang och spelar didgeridoo.
Efter våra upplevelser i regnskogen tar vi oss tillbaka till kusten genom en avkopplande och vacker tågresa. Färden går genom tät grönska, förbi vackra vattenfall och över djupa raviner. Tillbaka i Cairns är resten av dagen samt kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 6. Snorkling vid Stora barriärrevetÄven denna dag upplever vi ett av Unescos världsarv – Stora barriärrevet. Efter frukost beger vi oss ut på öppet hav med katamaran till Michaelmas Cay, ett sandrev omgivet av vacker korall och ett färgglatt marint liv. Michaelmas Cay är också ett skyddsområde för havsfågel och vi ser en stor variation av arter här. Den som vill kika närmare på korallerna kan låna snorkelutrustning ombord. Och den som vill provdyka kan göra det för en extra kostnad (142 AUD för ett provdyk). För dem som vill utforska undervattenslivet utan att bli blöta, finns en glasbottenbåt. Det blir en avkopplande dag med sol och bad.
Michaelmas Cay bjuder inte på skugga, så kom ihåg solkräm, hatt/keps och solglasögon!
Dag 7. Solnedgång vid Ayers RockIdag lämnar vi kusten och beger oss inåt landet till The Outback. Flyget landar vid Ayers Rock, eller Uluru som den världsberömda monoliten numera heter officiellt, under eftermiddagen.
Sen eftermiddag spanar vi mot Uluru och ser hur dess röda färg skiftar i solnedgången innan vi slår oss ner för middag under stjärnorna. (Observera att aktiviteterna vid Kata Tjuta och Uluru kan läggas i annan ordning beroende på väder, vind eller andra externa orsaker).
Dag 8. Soluppgång, vandring kring Uluru och Kata Tjuta samt Alice SpringsVi väcks tidigt, när det fortfarande är mörkt ute. Detta för att hinna se solens första strålar på Uluru. Det är en magisk upplevelse och väl värt en tidig morgon. Monoliten är en del av aboriginernas drömspår och historia.
Vi färdas med buss genom det fantastiska röda ökenlandskapet, från Yulara till Alice Springs. Alice Springs är än idag en utpost, omgiven av hundratals mil öken och vildmark. I staden bor en stor grupp aboriginer, Australiens urinvånare.
Dag 9. Till VictoriaUnder förmiddagen besöker vi Alice Springs Telegraph Station, ett besök som utbildar oss om hur Alice Springs och stora delar av The Outback som vi känner det idag kom till.Vi lämnar vi sedan inlandet och Northern Territory för delstaten Victoria och Australiens forna huvudstad Melbourne (numera bara huvudstad i delstaten).
Kvällens middag serveras på en av Melbournes bättre restauranger med fint läge direkt vid Yarrafloden.
Dag 10. Stadstur i vänliga Melbourne och vin i Yarra ValleyVi börjar dagen med att ge oss ut på en stadsrundtur i Melbourne, även kallad Världens vänligaste stad. Därefter fortsätter vi utanför stadsgränsen, i Yarradalen som är ett av världens bästa vindistrikt. Vi besöker två stycken vingårdar för vinprovningar och på en utav dessa passar vi även på att äta en trevlig lunch.
Efter en smaklig dag i vackra omgivningar tillbringar vi kvällen efter eget behag.
Dag 11. Egna äventyr i eller runtom MelbourneFörutom vänlig, så är Melbourne även "Captial of Cool". Passa på att njuta staden som är promenadvänlig. Eller ta en tram (spårvagn) till Saint Kildas strand. Längre bort finns utflyktsmål som Great Ocean Road och Phillip Island inom räckhåll. Reseledaren finns till hands för rekommendationer, och tips på aktuella evenemang.
Dag 12. Till Nya ZeelandIdag lämnar vi Australien för att fortsätta våra äventyr på Nya Zeeland. Vi landar i Auckland efter ca 3,5 timmes flygning och ställer samtidigt fram våra klockor 2 timmar. Med buss fortsätter vi lugnt och behagligt till kuststaden Tauranga där vi övernattar och intar kvällens gemensamma middag.
Dag 13. Maoridag med skogsvandringEfter en lugn förmiddag är det dags att lämna kusten och resa västerut mot Rotorua. Ett besök på Te Puia, ett kulturellt och geotermiskt centrum. Här gör vi en guidad tur och kommer nära södra halvklotets största (aktiva) gejser ”Pōhutu Geyser”. Vi får även se Nya Zeelands nationalfågel, Kiwin, i deras nya ”Kiwi Conservation Centre”, exploderande lerpölar och lära oss mer om Maorikulturens hantverk.
Efter besöket på Te Puia njuter vi av en picknick-lunch.
Auckland är kanske Nya Zeelands mest kända ort utomlands, medan Rotorua sannolikt är den mest intressanta. Maorierna upptäckte platsen redan på 1300-talet. De europeiska kolonisatörerna lockades hit på 1800-talet av de välgörande termalpoolerna. Idag är staden med omnejd en stor turistattraktion med sin sällsynt vackra och fascinerande natur.
Rotorua är också centrum för maorikulturen. På kvällen går vi på maorifest med mat, musik och livfull dans.
Dag 14. Vulkaner och varma källor i RotoruaWaimangus vulkandal kom till 1886 när berget Tarawera exploderade i enorma utbrott. Berget delades i två delar, en 17 kilometer lång reva uppstod och 13 kratrar skapades. Vi njuter av naturen med en scenisk vandring och båtturer på Lake Rotomahana och Lake Tarawera. Även idag serveras en smaklig picknick-lunch i det fria. Vi fortsätter därefter till "Buried Village", samhället som begravdes i aska 1886.
Kvällen spenderas på egen hand.
Dag 15. Från Rotorua till AucklandVi startar dagen med att se Nya Zeelands nationalfågel kiwin på National Kiwi Hatchery innan vi lämnar Rotorua och beger oss till en annan värld, Tolkiens sagovärld i The Shire. På vår väg till Auckland besöker vi Hobbiton, en av de många platser där man spelade in Sagan om ringen och Hobbit-trilogin. Oavsett om man läst böckerna eller sett filmerna är det en vacker och fängslande plats att besöka.
Vi kommer fram till Auckland under eftermiddagen och därefter avnjuter vi en gemensam middag.
Dag 16. Stadsrundtur och Kelly Tarltons värld och äventyrVi tillbringar förmiddagen tillsammans med en stadsrundtur i vackra Auckland. Turen tar oss även till Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure. Nya Zeeland har varit bas för många expeditioner till Antarktis och här lär vi oss mer om dem och ser livs levande pingviner bland snö och is.
Lunch, eftermiddag och kväll är till eget förfogande i denna "Seglens stad" (City of Sails). Din reseledare kan ge aktuella tips på plats. Vi rekommenderar ett besök i Sky Tower, där den äventyrlige även erbjuds en så kallad SkyWalk!
Dag 17. Queenstown och Te Anau-grottornaVi flyger nu från Nordön till Sydön och Queenstown. Härifrån beger vi oss mot Te Anau. Färden går genom ett vackert landskap med stora får- och hjortfarmar. Vi besöker en av fårfarmarna, där värdparet bjuder på en lättare lunch.Te Anau betyder "Grottan med virvlande vatten" på maori.
Under sen eftermiddag tar vi båten till de berömda Te Anau-grottorna, framför allt kända för sin mångfald av lysmaskar.
Dag 18. Milford SoundTe Anau är numera huvudorten för alla som besöker Fiordland. Fiordland är en av världens största nationalparker och en viktig del av världsarvet Te Wahi Pounamu. Området består av 14 fjordar, en mängd sjöar och nästan ogenomtränglig regnskog inramat av snötäckta bergstoppar.
Tidigt på morgonen beger vi oss iväg på dagens utflykt i delar av Nya Zeelands vackraste landskap. Framme i Milford byter vi till båt, som tar oss ut på fjorden. Runt omkring reser sig lodräta bergväggar hundratals meter rakt upp ur oceanen. Här ser vi skummande vattenfall, sälkolonier och kanske lekfulla delfiner som ibland följer båtarna i fjorden.
Tillbaka på land fortsätter resan till Queenstown där vi övernattar. Staden är vackert belägen vid Wakatipu, Sydöns näst största sjö.
Dag 19. Flyg till SydneyEfter en avkopplande förmiddag lämnar vi Nya Zeeland och flyger tillbaka till Australien för att uppleva metropolen Sydney.
Dag 20. Sydney med OperahusetDagen börjar med ett besök i världens mest berömda och kanske vackraste operahus. Byggnaden är ritat av en dansk arkitekt och beklätt med svenskt Höganäskakel. Som skandinav är det lätt att känna sig hemma.
Efter klassisk operakultur och fascinerande arkitektur fortsätter vi genom Sydney med buss och får med oss det mesta av det bästa denna stad har att erbjuda. Vi ser surfarnas Bondi Beach, nöjeskvarteren runt Kings Cross och det livliga Chinatown. I den anrika Botaniska trädgården finns Mrs Macquarie's Chair och därtill vackra vyer över hamnen.
Dag 21. Ledig dag för egna äventyr i SydneyLedig dag och kväll med gott om tid att se sig om i staden. Sydney är en fantastisk stad som TEMAs reseledare känner väl och kan ge många spännande tips.
Dag 22. Till västkustenFrån Australiens östkust flyger vi nu rakt över kontinenten till västkusten, till delstaten Western Australia och dess huvudstad Perth.
Vid ankomst ger vi oss ut på en stadsrundtur genom Perth och längs floden Swan River. Vi beger oss därefter till flodens mynning, cirka 30 minuter från storstaden, där vi finner Fremantle som är en mindre ort vid kusten med skön, avslappnad atmosfär. Här checkar vi in för två nätter med promenadavstånd till både strand och hamn.
Dag 23. Rottnest IslandVår sista heldag i Australien blir såväl strand, hav och öliv. Med färja från Fremantle når vi fristaden Rottnest. Namnet kommer från holländskans råttbo, men det som de västerlänningarna trodde var råttor var ett unikt pungdjur som går under namnet quokka. Dessa söta varelser hälsar nu oss välkomna till sin i stort sett bilfria ö. Trots sin ringa storlek har Rottnest sex olika habitat som kust, saltsjöar, träskmark, skog och hedar samt kolonialhistoriska byggnader. Runtom ön sträcker sig ett imponerande korallrev och dagen bjuder sköna bad. På kvällen samlas vi för gemensam middag.
Dag 24. Perth till LondonNjut av en lugn morgon. Tidig eftermiddag är det dags att bege sig till flygplatsen för returflygning med Qantas direkt från Perth till London.
Dag 25. Hemresa till FinlandFlygresan går via London och vi landar hemma i Helsingfors samma dag på eftermiddagen, lokal finsk tid.
Hyvä tietää
Matkan hintaan sisältyyReittilennot meno Helsinki – Singapore – Cairns – Ayers Rock – Alice Springs – Melbourne – Auckland – Queenstown – Sydney – Perth – Lontoo – Helsinki, sekä kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, ohjelman mukaiset ateriat, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki pääsymaksut ja retket, ellei toisin mainita.
Huom!
Auckland - Queenstown lentolipun saat perillä oppaalta.
Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. Huomioithan, että varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja.
Viisumista ja matkustusluvasta
Lisätietoja löydät Hyvä tietää - osiosta. Huom! Singaporeen tarvitaan niin kutsuttu "Singapore Arrival Card", jota haetaan seuraavan linkin kautta:
https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/
Suosittelemme hakemaan sitä kolme päivää ennen maahan saapumista.
Temamatkoilla matkustat pienemmissä ryhmissä
Temamatkoilla matka ja matkustaja ovat kaikki kaikessa. Yhdessä kohtaamme ihmisiä ja kulttuureja ja koemme ainutlaatuisia kokemuksia luonnossa – läheisellä, aidolla ja miellyttävällä tavalla. Ryhmäkokomme tukevat kaikkea tätä, ja se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi monet valitsevat matkustaa juuri TEMAn kanssa. Vältämme liian suuria ryhmiä matkoillamme, jotta jokainen matka olisi jokaiselle matkustajalle ennen kaikkea arjen ylittävä elämys, josta jää muistoja elinajaksi!
Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Australian dollari (AUD)
Uuden-Seelannin dollari (NZD)
On yksinkertaisinta ottaa pääosa käteiskassasta mukaan Australian ja Uuden-Seelannin dollareita. Matkakassaa arvioidessasi voit laskea n. 60 Australian dollaria/pv ja vastaavasti n. 60 Uuden-Seelannin dollaria/pv erilaisiin pikkumenoihin, ruokajuomiin (myös yhteisillä aterioilla) ja niihin aterioihin, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan.
Singaporessa voit vaihtaa euroja paikalliseksi valuutaksi lentokentällä maahan saapuessasi. On ehkä kuitenkin lyhyiden oleskelujen vuoksi käytännöllistä vaihtaa pieni summa näitä valuuttoja jo ennen matkaa.
Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään monissa paikoissa ja luottokorteilla voi myös nostaa paikallisia valuuttoja pankkiautomaateista.
Juomaraha
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 5 SGD, 25 AUD ja 20 NZD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.
Ilmasto ja vaatetus
Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuodenajat ovat käänteiset pohjoiseen pallonpuoliskoon nähden. Kevät on syys–marraskuussa, kesä joulu–helmikuussa, syksy maalis–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa.
Koska sekä Australia että Uusi-Seelanti ovat pinta-alaltaan laajoja maita, joissa etäisyydet ovat pitkiä, on säätilassa suuria vaihteluita. Marraskuusta maaliskuuhun on koko Australiassa lämmintä, ja pohjoisessa on kosteaa ja trooppisia sateita esiintyy. Uuden-Seelannin ilmasto on subtrooppinen Pohjoissaarella, jossa keskilämpötilat myös ovat korkeammat kuin Eteläsaarella. Eteläsaaren ilmasto muistuttaa enemmän skandinaavista.
Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather useammallekin matkaohjelman paikkakunnalle.
Suurkaupungeissa päivisin sekä bussimatkoilla ovat kevyet puuvillavaatteet ja sandaalityypiset jalkineet mukavimmat. Vältä synteettisiä materiaaleja ja tiukasti istuvia farmareita. Lämmin pusakka tai takki voi olla tarpeen illan tullen, erityisesti Australian The Outbackissä ja Uuden-Seelannin Eteläsaarella, sekä bussissa, koska sen ilmastointi voi tuntua viileältä ja vetoiselta. Muista myös sadeasu, mukavat, "sisäänajetut" kengät, auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, sekä shortsit ja uima-asu. Pukeutuminen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on melko epämuodollista, joten solmiota ei tarvitse pakata mukaan.
Muista myös adapteri (esim. Australiassa yleisin on brittityyppinen ns. commonwealth-tyypin pistorasia)
Lisätietoja koskien oleskelua The Outbackissa
Ayers Rock/Ulurulta Alice Springsille ulottuvalla Red Centre/The Outback -alueella voi olla todella lämmintä. Siksi on tärkeää juoda riittävästi ( 2–3 litraa/pv).
Ota mukaan hyvät jalkineet (vaelluskengät tai vast.), auringolta suojaava päähine, aurinkovoide, vesipullo, taskulamppu, hyttyskarkote ja mahdollisesti hyttyshattu (voi hankkia myös paikan päältä, mutta usein kalliimmalla hinnalla), sillä Ayers Rockilla kärpäset voivat olla hyvin ärsyttäviä! Äläkä unohda kameraa!
Kansallispuistomaksut Ulurussa ja Kata Tjutassa (25 AUD) sisältyvät matkan hintaan. Matkalla saattaa olla mahdollisuus osallistua ylimääräisiin, maksullisiin aktiviteetteihin, esim. kameliratsastus (5 AUD), helikopterilento Ulurussa (120–160 AUD) ja helikopterilento Kings Canyonilla (50–400 AUD). Mahdolliset ylimääräiset aktiviteetit varataan ja maksetaan paikan päällä.
Matkatavarasäännöt
Huomaa, että lentoyhtiöiden matkatavarasäännökset vaihtelevat jonkin verran. Finnairin ja Quantaksen lennoilla matkustajalla saa olla mukana veloituksetta korkeintaan yksi ruumaan menevä, kirjattava matkatavara, joka painaa enintään 23 kg (ympärysmitta korkeintaan 158 cm) ja lisäksi yksi käsimatkatavara, jonka paino saa olla enintään Finnairin lennoilla enintään 8 kg (enintään 56x45x25 cm) ja Quantaksen lennoilla enintään 7 kg. Painorajat matkan Uuden-Seelannin sisäisellä lennolla Aucklandista Queenstowniin (yleensä Jetstar tai Air New Zealand, lentolipun saat perillä oppaalta) ovat vastaavasti 23 kg ja 7 kg.
MuutaSekä Australiaan että Uuteen-Seelantiin on kiellettyä viedä mm. hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja tuoreita elintarvikkeita. Ennen maahan saapumista pitää täyttää lomake, jossa mm. kysytään, onko matkustajalla mukana ruokaa, esim. em. tuotteita. Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan myös, onko matkustaja liikkunut maaseudulla ja onko kengänpohjiin jäänyt siitä multaa. Maahantulomuodollisuudet ja -kontrolli ovat tiukat. Jos mukanasi on em. elintarvikkeita, on ennen tullia roska-astioita, joihin ne voi heittää.
Huomaa myös, että Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saa viedä mukanaan tullitta ostopaikasta riippumatta korkeintaan 50 savuketta tai 50 g tupakkatuotteita (esim. piipputupakkaa tai nuuskaa). Sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevissä matkatavaroissa olevat tupakkatuotteet lasketaan edellä mainittuun määrään. Tämän ylittävät tupakkatuotteet on ilmoitettava tullissa. Ohjeen noudattamatta jättämisestä seuraa sakkorangaistus.
Lue lisää Australiasta ja Uudesta-Seelannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.
Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi
Kaikki tämä sisältyy matkaan
• Reittilennot Helsingistä Singporen kautta Australiaan ja paluumatkalla Perthistä Lontoon kautta Helsinkiin.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (myös lennot)
• Majoitus
• 21 aamiaista
• 8 lounasta
• 9 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
Tulosta päiväohjelma ja hyvä tietää -osio
MATKATIETOA
Dag 1
Avresa från Finland. Flygmåltider ingår.
Dag 2
Ankomst Singapore. En övernattning på hotell i Singapore.
Dag 3
Flyg Singapore – Cairns. Stadsrundtur i Singapore. Frukost, lunch och flygmåltider ingår.
Dag 4
Ankomst Cairns. Välkomstmiddag. Tre övernattningar i Cairns.
Dag 5
Utflykt till Kuranda. Buss 60 km. Frukost och lunch.
Dag 6
Utflykt till Barriärrevet. Frukost och lunch.
Dag 7
Flyg Cairns – Ayers Rock. Buss 60 km. Frukost och middag under stjärnorna. En övernattning på hotell vid Ayers Rock.
Dag 8
Uluru/Ayers Rock – Alice Springs. Buss 440 km. Utflykt i soluppgången med vandring kring Kata Tjuta och Uluru. Frukost. En övernattning på hotell i Alice Springs.
Dag 9
Flyg Alice Springs – Melbourne. Besök vid Alice Springs Telegraph Station. Frukost och middag. Tre övernattningar i Melbourne.
Dag 10
Stadstur i Melbourne. Utflykt i Yarra Valley med vinprovning. Frukost och lunch.
Dag 11
Egna upptäckter i Melbourne. Frukost ingår.
Dag 12
Flyg Melbourne – Auckland. Buss till Tauranga, 190 km. Frukost och middag. En övernattning i Tauranga.
Dag 13
Tauranga – Rotorua. Buss 65 km. Besök på Te Puia och Maoriafton. Frukost, picknick-lunch och middag. Två övernattningar i Rotorua.
Dag 14
Utflykt i Waimangu Volcanic Valley. Buss 70 km. Frukost och picknick-lunch.
Dag 15
Rotorua – Auckland. Buss 230 km. Besök i Hobbiton. Frukost och middag. Två övernattningar i Auckland.
Dag 16
Stadstur i Auckland. Frukost ingår.
Dag 17
Auckland – Te Anau. Flyg Auckland – Queenstown. Besök på fårfarm och båttur i Te Anau-grottorna. Buss 165 km. Frukost, lätt lunch och middag. En övernattning i Te Anau.
Dag 18
Te Anau – Queenstown. 410 km. Båttur på Milford Sound. Frukost och lunch. En övernattning i Queenstown.
Dag 19
Flyg Queenstown – Sydney. Frukost. Tre övernattningar i Sydney.
Dag 20
Stadsrundtur i Sydney med besök på Operahuset. Frukost.
Dag 21
Ledig dag i Sydney. Frukost.
Dag 22
Flyg Sydney – Perth. Frukost. Två övernattningar på hotell i Fremantle.
Dag 23
Dagsutflykt till Rottnest Island. Frukost, lunch och avskedsmiddag.
Dag 24
Flyg Perth – London. Frukost och flygmåltider ingår.
Dag 25
Flyg London – Finland.
Singapore
Asukasluku n. 5,6 milj.
Pinta-ala 697 km²
Valuutta Singaporen dollari (SGD)
Uskonto Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.
Kieli Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.
Aikaero Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.
Australia
Asukasluku 24 milj.
Pinta-ala 7 692 024 km²
Valuutta Australian dollari (AUD)
Uskonto Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja
Kieli Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä.
Aikaero Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.
Uusi-Seelanti
Asukasluku n. 4,4 milj.
Pinta-ala 268 838 km²
Valuutta Uuden-Seelannin dollari (NZD)
Uskonto Kristittyjä protestantteja, katolilainen vähemmistö
Kieli Virallisia kieliä ovat englanti ja maorin kieli
Aikaero Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +11 t.