Australia ja Uusi-SeelantiOseanian suosikit

Tuntuu uskomattomalta, että yhden matkan aikana on mahdollista nähdä ja kokea näin paljon: koalat trooppisessa sademetsässä, Iso valliriutta, Uluru (Ayers Rock), Yarra Valleyn viinialue ja Sydney, Uuden-Seelannin maorikulttuuri, kaupungit ja vuonot. Tällä matkallamme Australiaan ja Uuteen-Seelantiin se on kuitenkin mahdollista.  Menomatkalla viivähdämme monikulttuurisessa Singaporessa.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Singapore, Australia, Uusi-Seelanti

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 24 päivää

Ryhmän koko: 20-34 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Iso Valliriutta
 • Auringonnousu ja -lasku Ulurussa
 • Rottnestin saari ja endeemiset lyhythäntäkengurut
 • Risteily Milford Soundissa
 • Maorijuhla

Päiväohjelma
2023

Päivä 1 – Lähtö Helsingistä
Matka kohti värikkään dynaamista Singaporea alkaa, joka on ikimuistoisen kiertomatkamme ensimmäinen pysähdyspaikkamme.

Päivä 2 – Yöpyminen Singaporessa
Lento saapuu Singaporeen, jossa pidämme pienen, tervetulleen tauon matkanteossa. Tema-oppaan kanssa siirrymme yhdessä bussilla hotelliimme. Hotelli sijaitsee Clarke Quaysta katsoen joen toiselle puolella, lyhyen kävelymatkan päässä tapahtumien keskipisteestä, kuten ravintoloista, kahviloista ja ulkoilmabaareista.

Päivä 3 – Kaupunkikierros Singaporessa
Nukuttuasi makoisat unet ja nautittuasi rauhassa runsaan aamiaisen lähdemme aamupäivällä kaupunkikierrokselle tässä vaikuttavassa metropolissa. Singa ja pura ovat malajinkielisiä sanoja, jotka tarkoittavat leijonaa ja kaupunkia. Kansanperinteen mukaan leijona oli ensimmäinen elävä olento, jonka kaupungin perustaja näki. Yksi nähtävyyksistä, jonka kaupunkikierroksella näemme, on The Merlion: Singaporen tunnusmerkki, jolla on leijonan pää ja kalan ruumis.Modernin Singaporen perustajana voidaan pitää Sir Thomas Stamford Rafflesia, joka oli Britannian Itä-Intian kauppakomppanian virkamies. Hän allekirjoitti vuonna 1819 sopimuksen Johorin sulttaanin kanssa ja perusti Singaporen kauppapaikan. Vuonna 1887 hänen mukaansa nimettiin The Raffles Hotel, josta on tullut yksi maailman arvostetuimmista hotelleista. Täällä keksittiin Singapore Sling -drinkki ja päätämmekin kaupunkierroksen pysähdykseen hotellissa.Ehdit vielä ehkä levähtää hotellissa hetken ennen kuin suuntaamme illansuussa lentoasemalle ja jatkamme yölennolla matkaa kohti Australiaa ja Cairnsia.

Päivä 4 – Saapuminen Australiaan
Saavumme aamupäivällä perille Queenslandin osavaltioon, Cairnsiin, jossa vietämme seuraavat kolme yötä. Osavaltio on saanut nimensä kuningatar Victorialta. Kuningatar Victoria oli suosittu monarkki 1800-luvun puolivälissä, eikä kukaan vastustanut kun hän ehdotti nimeksi Queenslandia Cookslandin sijaan. James Cook oli jo sata vuotta aiemmin tutkinut rannikkoa laivastaan käsin. Nykyisin osavaltiota kutsutaan usein lempinimellä The Sunshine State, koska useimmiten täällä paistaa aurinko. Majoitumme keskeisellä paikalla huvivenesataman luona sijaitsevaan hotelliimme, josta on helppo lähteä kävelylle tähän pikkukaupunkiin. Illalla tapaamme taas ja kävelemme lyhyehkön matkan yhteen Cairnsin arvostetuimmista ravintoloista, Ochreen. Tervetuloillalliseksi nautimme lähiruokaa australialaisesta keittiöstä.

Päivä 5 – Kuranda keskellä sademetsää
Aloitamme päivän leppoisalla junamatkalla halki tiheän trooppisen metsän, ohi kauniiden vesiputousten ja yli syvien rotkojen. Junamatkamme päättyy Kurandaan, keskelle trooppista sademetsää, joka on saanut paikan Unescon maailmanperintöluettelossa.Tutkimme koko päivän tätä sademetsää, jossa on yli 1 200 erilaista kukkivaa kasvia ja jonka eläimistöön kuuluvat kengurut, koalat, wallabit ja krokotiilit. Päivän aikana tutustumme myös aboriginaalien kulttuuriperintöön The Pamagirri Aboriginal Experiencen avustuksella. Näemme muun muassa kuinka bumerangia heitetään ja kuinka soitetaan didgeridoota. Paluumatka sademetsästä kohti Cairnsia tapahtuu osin puiden latvojen tasalla pitkin Skyrail -köysirataa. Köysiradan pituus on 7.5 km ja matkan varrella pysähdymme hetkiseksi, jolloin sinulle tarjoutuu erinomainen tilaisuus nauttia kävellen raikkaasta sademetsästä. Näköalat ovat upeat!

Päivä 6 – Iso valliriutta ja snorklausta
Myös tämän päivän tutustumiskohteemme Iso valliriutta on mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Aamiaisen jälkeen lähdemme katmaraanilla merelle Michaelmas Caylle, hiekkasärkälle, jota ympäröivät kauniit korallit täynnä värikästä elämää. Michaelmas Cay on myös merilintujen suojelualue, ja niitä näkee täällä runsaasti. Pinnan alle nähdäksesi voit lainata snorklausvarusteet ja snorklailla lämpimässä vedessä. Jos haluat kokeilla laitesukellusta, voit lähteä lisämaksua vastaan pinnan alle mielenkiintoiselle seikkailulle (n. 75 AUD/koesukellus). Maakravut voivat tutkia riuttaa lasipohjaveneestä. Päivä sujuu leppoisissa merkeissä auringossa ja meressä. Michaelmas Cayllä ei ole nimeksikään varjoa, joten muista aurinkovoide, auringolta suojaava päähine sekä aurinkolasit!

Päivä 7 – Kata Tjuta ja auringonlasku Ulurulla
Tänään siirrymme rannikolta sisämaahan, viettämään pari päivää The Outbackissä.Varhainen aamulentomme Cairnsista laskeutuu jo aamulla Uluruun Ayers Rockiin, jossa vietämme seuraavan yön. Aamupäivän vietämme Ayers Rockin eli Ulurun luona, kuten maailmankuulun monoliitin nimi virallisesti kuuluu. Teemme kävelyretken ja käymme vierailijakeskuksessa.Iltapäivällä jatkamme Kata Tjutan vaikuttavien, kupolimaisten kivenmöhkäleiden lomassa ja teemme lyhyehkön patikkaretken. Kata Tjutaa kutsuttiin aiemmin The Olgaksi sen korkeimman huipun Mount Olgan mukaan. 1990-luvun alusta alkaen on alueesta käytetty kahta nimeä: Mount Olga ja Kata Tjuta. Myöhään iltapäivällä käännämme katseemme kohti Ulurua ja näemme, kuinka sen punainen väri hohtaa auringon laskiessa ennen kuin istuudumme päivälliselle tähtitaivaan alla. (Huomaa, että päivän ohjelman järjestys voi muuttua sää-, tuuli- tai muista ulkoisista olosuhteista johtuen.)

Päivä 8 – Auringonnousu Ulurulla
Herätys on niin aikaisin aamulla, että on vielä pimeää. Näin ehdit saada silmäsi auki ennen kuin auringon ensimmäiset säteet osuvat Uluruun. Tämä maailmanperintökohde on taianomainen elämys ja aikaisen ylösnousun arvoinen. Monoliitti on osa aboriginaalien unipolkua ja historiaa. Matkamme jatkuu bussilla kohti Alice Springsiä, läpi fantastisten, punertavien autio- ja erämaamaisemien, jotka tuntuvat jatkuvan silmänkantamattomiin. Alice Springsissä asuuu suurehko Aboriginaalien yhteisö, jotka ovat Australian alkuperäiskansaa.

Päivä 9 – Alice Springs
Aamulla tutustumme sekä School of the Air- että Royal Flying Doctors -organisaatioihin ja niiden päämajoihin Alice Springsissä. On kiehtovaa nähdä, miten nämä opettajat ja lääkärit tavoittavat etäisimmätkin syrjäiset alueet palveluillaan.Nyt jätämme sisämaan ja Northern Territoryn ja siirrymme lentäen Victorian osavaltioon ja Australian entiseen pääkaupunkiin Melbourneen, joka nykyisin on osavaltion pääkaupunki. Melbournessa vietämme kolme yötä, ja heti kaupunkiin saavuttuamme teemme kaupunkikierroksen.

Päivä 10 – Kaupunkikierros ystävällisessä Melbournessa ja viininmaistelua Yarra Valleyssa
Melbournea kutsutaan Maailman ystävällisimmäksi kaupungiksi! Aloitamme päivän tekemällä mielenkiintoisen kaupunkikierroksen. Päivämme jatkuu Yarra Valleyssa, joka sijaitsee Melbournen ulkopuolella. Yarra Valley kuuluu maailman parhaimpiin viinialueisiin. Täällä Moet & Chandon valmistaa hyvää kuohuviiniään. Käymme kahdella viinitilalla maistelemassa viinejä. Lounasta nautimme toisella viinitilalla ennen kuin jatkamme matkaa.

Päivä 11 – Vapaapäivä Melbournessa
Melbourne on eittämättä myös “capital of Cool” ja tänään sinulla on omaa aikaa tutustua tähän jalankulkuystävälliseen kaupunkiin. Tai miksipä et tekisi retkeä raitiotievaunulla Saint Kildasin rannalle. Mukavia päiväretkikohteita ovat Great Ocean Road ja Phillip Islands. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja häneltä voit kysellä enemmän kaupungista ja sen ajankohtaisista tapahtumista.

Päivä 12 – Coromandel, Uusi-Seelanti
Tänään lennämme päivällä mukavasti Australian Melbournesta Uuteen-Seelantiin. Laskeudumme Aucklandiin noin 3,5 tunnin lennon jälkeen ja siirrämme kelloja kaksi tuntia eteen päin. Aucklandista jatkamme bussilla Coromandeliin, kauniille niemimaalle, josta monet taiteilijat ja muut luovien alojen ammattilaiset ovat löytäneet paikkansa. Melkein puolet Coromandelin niemestä on suojeltua aluetta. Majoitumme yöksi rauhaisalla paikalla Pauanui Beachillä sijaitsevaan hotelliin ja illalla nautimme vielä yhdessä illallisen.

Päivä 13 – Luontopatikka ja maorikulttuuria
Tänään teemme mielenkiintoisen vaellusretken metsässä Tema-oppaan ja paikallisen asiantuntijan johdolla ja saat kuulla enemmän paikallisesta historiasta ja maorien luonnonlääkkeistä. Vaelluksen jälkeen nautimme mukavan retkilounaan ulkosalla. Sen jälkeen matka jatkuu pitkin kaunista itärannikkoa siihen asti kun käännymme sisämaahan päin tuliperäiselle Rotoruan alueelle, jossa geirisit ja kuplivat mutalammikot höyryävät rikinhajuisina. Auckland on ehkä ulkomailla Uuden-Seelannin tunnetuin kaupunki, mutta Rotorua on varmaan sen mielenkiintoisimpia alueita. Maorit löysivät paikan jo 1300-luvulla. Eurooppalaisia siirtomaaisäntiä tänne houkuttelivat 1800-luvulla terveelliset termaalivesialtaat. Nykyisin kaupunki ympäristöineen on tärkeä matkailunähtävyys harvinaisen kauniin "elävän" luontonsa ansiosta. Majoitumme Rotoruaan kahdeksi yöksi. Rotorua on myös maorikulttuurin keskus ja illalla osallistummekin maorijuhlaan, jonka ohjelmassa on ruokaa, musiikkia ja tanssia.

Päivä 14 – Tulivuoria ja kuumia lähteitä
Omistamme tämän päivän Rotoruan ainutlaatuiselle luonnolle Waimangun tulivuorilaaksossa. Laakso syntyi vuonna 1886 kun Taraweravuori purkautui rajusti ja synnytti 17 km pitkän repeämän ja 13 kraatteria, ja vuori jakautui kahtia. Vaellamme luonnossa maisemia ihaillen ja teemme veneretken Rotomahana- ja Tarawerajärvillä. Retkilounas ulkona luonnossa maistuu hyvältä.Halutessasi voit päivän päätteeksi kylpeä Polynesian Span lämpimissä lähteissä.

Päivä 15 – Rotoruasta Aucklandiin
Ennen kuin bussimatkamme jatkuu Aucklandiin käymme maorioppaan johdolla tutustumassa Te Puia Thermal Reserveen, jossa on kuplivia mutalammikoita ja aktiivisia geisireitä. Linnuista kiinnostuneilla on mahdollisuus nähdä Rainbow Springs & Kiwi Wildlife -puistossa Uuden-Seelannin arka kansallislintu kiivi. Endeeminen kiivilintu on uhanalainen, ja puisto käy kamppailua sen tulevaisuuden puolesta. Puiston pääsymaksut ohjataan kokonaisuudessaan The National Kiwi Trust -säätiölle. Illalla on vuorossa yhteinen illallinen.

Päivä 16 – Kaupunkikierros Aucklandissa ja Kelly Tarltonin maailma
Tänään vietämme aamupäivän yhdessä tutustuen kauniiseen Aucklandiin. Kaupunkikierroksemme vie meidät muun muassa Kelly Tarlton's Underwater World & Antarctic Adventure -puistoon. Uusi-Seelanti on ollut monien Antarktikselle suuntautuvien retkikuntien tukikohta ja puistossa kuulet niistä enemmän. Näet myös oikeita eläviä pingviinejä lumen ja jään keskellä.

Päivä 17 – Queenstown ja Te Anaun luolat
Tänään lennämme Pohjoissaarelta Eteläsaarelle Queenstowniin, josta suuntaamme kohti seuraavaa yöpymispaikkaamme Te Anauta halki kauniiden maisemien, jossa näkyy paljon lampaita ja kauriita. Meillä on myös tilaisuus vierailla lammasfarmilla, jonka isäntä ja emäntä tarjoavat meille kevyen lounaan. Te Anau tarkoittaa maorikielellä luolaa, jossa vesi pyörteilee. Myöhään iltapäivällä teemme veneretken kuuluisille Te Anaun luolille, jotka tunnetaan erityisesti monilukuisista kiiltomadoistaan.

Päivä 18 – Veneretki Milford Sound -vuonossa
Te Anau on nykyisin Fiordlandin alueella matkailevien tukikohta. Fiordland on yksi maailman suurimmista kansallispuistoista ja tärkeä osa Te Wahi Pounamun maailmanperintökohdetta. Lumisten vuorenhuippujen ympäröimää, 14 vuonon halkomaa ja lukuisten järvien täplittämää aluetta peittää rehevä ja paikoin lähes läpitunkematon sademetsä. Aikaisin aamulla lähdemme matkalle halki Uuden-Seelannin kauneimpien maisemien. Milfordissa siirrymme veneeseen, joka vie meidät Milford Sound -vuonoon, jota reunustavat luotisuorat kallioseinämät nousevat satoja metrejä suoraan merestä. Täällä voit nähdä kuohuvia vesiputouksia, hyljeyhdyskuntia ja ehkäpä myös leikkisiä delfiinejä, jotka joskus seurailevat vuonossa liikkuvia veneitä.Palattuamme maihin jatkamme matkaa Queenstowniin, jossa vietämme seuraavan yön. Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Wakatipun, Eteläsaaren toiseksi suurimman järven rannalla.

Päivä 19 – Lento Sydneyyn
Aamupäivällä sinulla on omaa aikaa siihen asti kun lähdemme lentokentälle. Jätämme Uuden-Seelannin taaksemme siirtyäksemme lentäen Australiaan ja Sydneyyn, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä.

Päivä 20 – Kaupunkikierros Sydneyssä ja ainutlaatuinen oopperatalo
Aloitamme päivän tutustumiskierroksemme Sydneyn oopperatalosta, joka on ehkä maailman tunnetuin ja kaunein oopperatalo. Oopperatalon on suunnitellut tanskalainen arkkitehti ja siellä on käytetty ruotsalaista Höganäsin keramiikkaa, joten meille suomalaisillekin sen tunnelma vaikuttaa tutunomaiselta. Tutustuttuamme arkkitehtuuriin ja oopperaan jatkamme bussilla kierrosta Sydneyssä. Näemme surfareiden suosiman Bondi Beachin, Kings Crossia ympäröivät huvikorttelit ja vilkkaan Chinatownin. Perinteikkäässä kasvitieteellisessä puutarhassa on Mrs Macquarie's Chair ja kaunis näköala satamaan.Illalla sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy Tema-oppaalta vinkkejä!

Päivä 21 – Lento kohti länsirannikkoa ja Perthiä
Nyt on tullut aika jättää itärannikko ja suuntaamme kohti Western Australia -osavaltiota ja sen pääkaupunkia Perthiä. Kaupunkikiertoajelu Perthissä ja yhteinen illallinen.

Päivä 22 – Rottnest Island
Päivän retkemme suuntautuu Rottnestin saarelle, joka sijaitsee noin 30-40 minuutin venematkan päässä Perthistä. Saari irtaantui mantereesta noin 7000 vuotta sitten ja se muodostuu pääasiassa kalkkikivestä, joka peittyy ohuella hiekkakerroksella. Saaren ympärillä on kaunis koralliriutta, joten muistathan pakata päivän retkelle uimavarusteet mukaan! Saarella on kuusi erilaista aluetta rannikko, suolajärvet, suo, metsä, nummi ja asuttu alue. Kalkkivialusta asettaa omat vaatimuksensa kasvistolle ja eläimistölle. Yksi saaren erikoisista asukkaista on lyhyhäntäkenguru. Aikaisemmin luultiin, että se kuului jyrsijöihin, mutta tänä päivänä tästä hauskan näköisestä saaren asukkaasta on huomattavasti enemmän tietoa.

Päivä 23 – Perthistä Lontooseen
Tänään voit viettää aamupäivän haluamallasi tavalla ja nauttia viehättävän rentouttavasta Freon ilmapiiristä. Täällä nimellä kutsuvat paikalliset asukkaat omaa kaupunkiaan. Mikset nauttisi kupillista kahvia kaupungin kuuluisalla “Cappuccino Stripillä”, jolla sijaitsee vieri vierekkäin toinen toistaan kutsuvampia kahviloita. Kävely Fremantlen katujen labyrintissa on myös mielenkiintoinen kokemus. Huomiota herättävää on sekä Yrjöjen- että Viktoriaanisen aikakauden arkkitehtuuria edustavat rakennukset. Kaupunkia voi kutsua myös taiteilijoiden Mekaksi − muusikot, taiteilijat ja muotoilijat ympäri maailmaa ovat löytäneet tiensä Fremantleen. Jos olet kiinnostunut shoppailusta, suosittelemme käyntiä George Streetillä itäisessä Fremantlessa. Täältä löytyvät myös rauhallisemmat korttelit, jotka suorastaan tihkuvat historiaa − kahviloita, taidetta ja antikvariaatteja unohtamatta. Vapaapäiväksi suunniteltu ohjelma riippuu lentoajoista.

Nyt on tullut aika sanoa hyvästit fantastiselle Australialle. Rentouttavan aamupäivän jälkeen ajelemme kohti lentoasemaa, josta matkamme jatkuu Lontooseen. 

Päivä 24 – Lontoosta Helsinkiin, kotiinpaluu
Matkamme jatkuu Lontoosta Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsingistä Singporen kautta Australiaan ja paluumatkalla Perthistä Lontoon kautta Helsinkiin.
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti (myös lennot)
• Majoitus
• 20 aamiaista
• 9 lounasta
• 8 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö reittilennolla Helsingistä Singaporeen.

Päivä 2
Saapuminen Singaporeen. Bussikuljetus hotelliin. Hotelliyöpyminen Singaporessa.

Päivä 3
Kaupunkikierros Singaporessa. Lento Singapore – Cairns. Aamiainen ja lounas ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 4
Saapuminen Cairnsiin. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Cairnsissa.

Päivä 5
Kokopäiväretki Kurandaan, bussimatka noin 60 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Kokopäiväretki Isolle valliriutalle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Lento Cairns – Uluru (Ayers Rock). Retki Kata Tjutassa ja Uluru. Bussimatka noin 60 km. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Ulurussa.

Päivä 8
Uluru (Ayers Rock) – Alice Springs, bussimatka noin 440 km. Retki auringonnousun aikaan. Aamiainen. Hotelliyöpyminen Alice Springsissä.

Päivä 9
Vierailut School of the Air- ja Royal Flying Doctors -järjestöjen päämajoissa. Lento Alice Springs – Melbourne. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Melbournessa.

Päivä 10
Kaupunkikierros Melbournessa ja retki Yarra Valleyn viinialueelle jossa viininmaistiaiset. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11
Vapaapäivä Melbournessa. Aamiainen.

Päivä 12
Lento Melbourne – Auckland. Bussimatka Coromandeliin noin 160 km. Aamiainen ja illallinen. Hotelliyöpyminen Pauanui Beachillä.

Päivä 13
Luontovaellus Coromandelissa. Coromandel – Rotorua, bussimatka noin 220 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Rotoruassa.

Päivä 14
Kokopäiväretki Waimangun tulivuorilaaksossa. Bussimatka noin 70 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 15
Rotorua – Auckland, bussimatka noin 230 km. Luontovaellus Te Puia Thermal Reservessa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Aucklandissa.

Päivä 16
Kaupunkikierros Aucklandissa. Aamiainen.

Päivä 17
Lento Auckland – Queenstown. Queenstown – Te Anau. Bussimatka noin 165 km. Vierailu lammasfarmilla ja veneretki Te Anau -luolille. Aamiainen, kevyt lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Te Anaussa.

Päivä 18
Te Anau – Queenstown, bussimatka noin 410 km. Veneretki Milford Sound -vuonossa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Queenstownissa.

Päivä 19
Lento Queenstown – Sydney. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Sydneyssä.

Päivä 20
Kaupunkikierros Sydneyssä sisältäen opastetun kierroksen Sydneyn oopperatalossa. Aamiainen.

Päivä 21
Lento Sydney – Perth. Aamiainen ja illallinen. Lyhyehkö kaupunkikiertoajelu Perthissä. Kaksi hotelliyöpymistä Fremantlessa.

Päivä 22
Päiväretki Rottnestin saarelle. Aamiainen ja lounas.

Päivä 23
Lento Perth – Lontoo. Aamiainen, ja lennolla tarjottavat ateriat.

Päivä 24
Lento Lontoo – Helsinki. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Singapore

Asukasluku n. 5,6 milj.
Pinta-ala
697 km²
Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Uskonto Buddhalaisuus, taoismi ja konfutselaisuus (usein sekoittuneena), ortodoksibuddhalais-, sunnimuslimi-, hindu-, sikhi- ja kristittyjä vähemmistöjä.
Kieli
Neljä virallista kieltä: englanti, mandariinikiina, malaiji ja tamil. Malaijin kielellä on erityisasema kansallisena kielenä. Kaikki kansanryhmät puhuvat englantia.
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) +6 t, kesällä +5 t.

Australia

Asukasluku 24 milj.
Pinta-ala 7 692 024 km²
Valuutta
Australian dollari (AUD)
Uskonto
Kristittyjä n. 61 % (n. 25 % katolilaisia ja n. 29 % protestantteja), lisäksi buddhalaisia, muslimeja ja hinduja
Kieli
Virallinen kieli englanti. Aboriginaalien keskuudessa puhutaan myös perinteisiä kieliä.
Aikaero
Mantereella kolme aikavyöhykettä. Eastern Standard Time (mm. Cairns, Sydney, Melbourne), talvella Suomen aika +9 t.

Uusi-Seelanti

Asukasluku n. 4,4 milj.
Pinta-ala
268 838 km²
Valuutta
Uuden-Seelannin dollari (NZD)
Uskonto Kristittyjä protestantteja, katolilainen vähemmistö
Kieli
Virallisia kieliä ovat englanti ja maorin kieli
Aikaero
Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +11 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot meno Helsinki – Singapore ja Singapore – Brisbane – Cairns, paluu Perthin ja Lontoon kautta Helsinkiin, sekä muut ohjelman mukaiset lentomatkat ja kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, ohjelman mukaiset ateriat, Tema-oppaan palvelut sekä kaikki pääsymaksut ja retket, ellei toisin mainita. 

Huom!

Auckland -  Queenstown lentolipun saat perillä oppaalta.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. Huomioithan, että varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja.

Matkustajatiedot
Tarvitsemme lento- ja muita paikallisia varauksia varten kaikilta varauksen matkustajilta seuraavat tiedot: etunimet ja sukuninimi (kuten passissa), syntymäaika, kansalaisuus, passin numero, saapumispäivä sekä lennon numero. Ilmoita tiedot netissä Minun matkani -sivulla viimeistään kaksi (2) kuukautta ennen lähtöä. Tiedot voi ilmoittaa myös sähköpostilla (otsikkoon varausnumero). Lisätietoja: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Passi ja viisumi. Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika. Muista myös tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika ja hankkia maksuton Australian e-Visitor-viisumi, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi

Valuutta
Singaporen dollari (SGD)
Australian dollari (AUD)
Uuden-Seelannin dollari (NZD)

On yksinkertaisinta ottaa pääosa käteiskassasta mukaan Australian ja Uuden-Seelannin dollareita. Matkakassaa arvioidessasi voit laskea n. 60 Australian dollaria/pv ja vastaavasti n. 60 Uuden-Seelannin dollaria/pv erilaisiin pikkumenoihin, ruokajuomiin (myös yhteisillä aterioilla) ja niihin aterioihin, jotka eivät sisälly matkaohjelmaan.

Singaporessa voit vaihtaa euroja paikalliseksi valuutaksi lentokentällä maahan saapuessasi. On ehkä kuitenkin lyhyiden oleskelujen vuoksi käytännöllistä vaihtaa pieni summa näitä valuuttoja jo ennen matkaa.

Tavallisimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään monissa paikoissa ja luottokorteilla voi myös nostaa paikallisia valuuttoja pankkiautomaateista.

Juomaraha

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 10 SGD, 25 AUD ja 15 NZD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuodenajat ovat käänteiset pohjoiseen pallonpuoliskoon nähden. Kevät on syys–marraskuussa, kesä joulu–helmikuussa, syksy maalis–toukokuussa ja talvi kesä–elokuussa.

Koska sekä Australia että Uusi-Seelanti ovat pinta-alaltaan laajoja maita, joissa etäisyydet ovat pitkiä, on säätilassa suuria vaihteluita. Marraskuusta maaliskuuhun on koko Australiassa lämmintä, ja pohjoisessa on kosteaa ja trooppisia sateita esiintyy. Uuden-Seelannin ilmasto on subtrooppinen Pohjoissaarella, jossa keskilämpötilat myös ovat korkeammat kuin Eteläsaarella. Eteläsaaren ilmasto muistuttaa enemmän skandinaavista.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather useammallekin matkaohjelman paikkakunnalle.

Suurkaupungeissa päivisin sekä bussimatkoilla ovat kevyet puuvillavaatteet ja sandaalityypiset jalkineet mukavimmat. Vältä synteettisiä materiaaleja ja tiukasti istuvia farmareita. Lämmin pusakka tai takki voi olla tarpeen illan tullen, erityisesti Australian The Outbackissä ja Uuden-Seelannin Eteläsaarella, sekä bussissa, koska sen ilmastointi voi tuntua viileältä ja vetoiselta. Muista myös sadeasu, mukavat, "sisäänajetut" kengät, auringolta suojaava päähine, aurinkolasit, aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin, sekä shortsit ja uima-asu. Pukeutuminen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on melko epämuodollista, joten solmiota ei tarvitse pakata mukaan.

Muista myös adapteri (esim. Australiassa yleisin on brittityyppinen ns. commonwealth-tyypin pistorasia)

Huomaa, että lentoyhtiöiden matkatavarasäännökset vaihtelevat jonkin verran. Finnairin ja Quantaksen lennoilla matkustajalla saa olla mukana veloituksetta korkeintaan yksi ruumaan menevä, kirjattava matkatavara, joka painaa enintään 23 kg (ympärysmitta korkeintaan 158 cm) ja lisäksi yksi käsimatkatavara, jonka paino saa olla enintään Finnairin lennoilla enintään 8 kg (enintään 56x45x25 cm) ja Quantaksen lennoilla enintään 7 kg. Painorajat matkan Uuden-Seelannin sisäisellä lennolla Aucklandista Queenstowniin (yleensä Jetstar tai Air New Zealand, lentolipun saat perillä oppaalta) ovat vastaavasti 23 kg ja 7 kg.

Lisätietoja koskien oleskelua The Outbackissa
Ayers Rock/Ulurulta Alice Springsille ulottuvalla Red Centre/The Outback -alueella voi olla todella lämmintä. Siksi on tärkeää juoda riittävästi ( 2–3 litraa/pv).

Ota mukaan hyvät jalkineet (vaelluskengät tai vast.), auringolta suojaava päähine, aurinkovoide, vesipullo, taskulamppu, hyttyskarkote ja mahdollisesti hyttyshattu (voi hankkia myös paikan päältä, mutta usein kalliimmalla hinnalla), sillä Ayers Rockilla kärpäset voivat olla hyvin ärsyttäviä! Äläkä unohda kameraa!

Kansallispuistomaksut Ulurussa ja Kata Tjutassa (25 AUD) sisältyvät matkan hintaan. Matkalla saattaa olla mahdollisuus osallistua ylimääräisiin, maksullisiin aktiviteetteihin, esim. kameliratsastus (5 AUD), helikopterilento Ulurussa (120–160 AUD) ja helikopterilento Kings Canyonilla (50–400 AUD). Mahdolliset ylimääräiset aktiviteetit varataan ja maksetaan paikan päällä.

Muuta

Sekä Australiaan että Uuteen-Seelantiin on kiellettyä viedä mm. hedelmiä, vihanneksia, siemeniä, pähkinöitä ja tuoreita elintarvikkeita. Ennen maahan saapumista pitää täyttää lomake, jossa mm. kysytään, onko matkustajalla mukana ruokaa, esim. em. tuotteita. Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan myös, onko matkustaja liikkunut maaseudulla ja onko kengänpohjiin jäänyt siitä multaa. Maahantulomuodollisuudet ja -kontrolli ovat tiukat. Jos mukanasi on em. elintarvikkeita, on ennen tullia roska-astioita, joihin ne voi heittää. 

Huomaa myös, että Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saa viedä mukanaan tullitta ostopaikasta riippumatta korkeintaan 50 savuketta tai 50 g tupakkatuotteita (esim. piipputupakkaa tai nuuskaa). Sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevissä matkatavaroissa olevat tupakkatuotteet lasketaan edellä mainittuun määrään. Tämän ylittävät tupakkatuotteet on ilmoitettava tullissa. Ohjeen noudattamatta jättämisestä seuraa sakkorangaistus. 

Lue lisää Australiasta ja Uudesta-Seelannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.