Uutuus

Risteily Alaskassaja Vancouver

Kaakkois-Alaskan ja Brittiläisen Kolumbian rannikot ja saaristot tarjoavat yhden maailman kauneimmista risteilyreiteistä. Liu’umme läpi vesiväylien ja vuonojen, joita mahtavat jäätiköt ovat hitaasti muokanneet. Satamat kertovat meille omalla kielellään Alaskan värikkäästä historiasta, aina venäläisistä uudisasukkaista kultakuumeen loiston päiviin. Matkamme aikana pääsemme tutustumaan myös Alaskan ainutlaatuiseen erämaahan ja villieläimiin. Risteilyllä on luonnollisesti mukana koko ajan asiansa osaava Tema-opas, joka johdattaa sinut myös Alaskan vähemmän tunnettuihin saloihin. 

Tärkeää tietoa

Maat: Yhdysvallat, Kanada

Matkatyyppi: Risteily

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 16-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Misty Fjordsin Kansallismonumentti
 • Vuonoja ja jäätiköitä
 • Kultakuumen Skagway
 • Kauniin rauhallinen Juneau
 • Vancouver

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Saapuminen Kanadaan ja Vancouveriin
Lentomatka Helsingistä Vancouveriin, jonne saavumme jo saman vuorokauden puolella. Tema-opas toivottaa ryhmän tervetulleeksi lentoasemalla ja suuri seikkailumme Alaskassa voi alkaa. Vancouverin lentoasemalta ajelemme hotellillemme, jonne majoitumme yhdeksi yöksi. Illalla kokoonnumme yhteiselle tervetuloillalliselle, jonka nautimme paikallisessa ravintolassa.

Päivä 2 – Laivaan nousu
Nautittuamme aamiaisen on aika jättää hotelli ja otamme kurssin kohti Vancouverin satamaa, jossa nousemme laivaan, nautimme lounaan ja majoitumme hytteihimme.

Päivä 3 – Risteily alkaa
Risteillessämme Pohjois-Amerikan länsirannikkoa pitkin, ymmärrämme entistä paremmin, miksi juuri tätä risteilyreittiä pidetään yhtenä maailman kauneimmista. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä meitä tervehtivät Alaskan villieläimistöön kuuluvat valaat ja miekkavalaat. Saatat nähdä valkopäämerikotkan, joka on Amerikan kansallislintu, ja rantakohteisiin silloin tällöin ilmestyviä ruskeakarhuja.

Päivä 4 – Juneau, Alaska
Aamulla saavumme Tracy Arm Inletiin, joka on yksi Alaskan upeimmista vuonoista. Sitä ympäröivät jyrkät kalliot, jäätikön peittämät vuoret ja Yhdysvaltojen suurin lauhkean vyöhykkeen sademetsä. Täällä laivamme pysähtyy lyhyeksi ajaksi, ennen kuin matka jatkuu kohti Juneauta, jonne saavumme pian lounaan jälkeen.

Varhain iltapäivällä saavumme Juneauhun – uneliaaseen, usein sumun peittämään kaupunkiin, jossa asuu noin 32 000 asukasta, enimmäkseen kalastajia ja pienyrittäjiä. Kaupungin viihtyisä ilmapiiri ja monet luonnonnähtävyydet ovat tehneet Juneausta yhden Alaskan suosituimmista matkailukohteista, jossa vierailee joka kesä yli miljoona ihmistä.

Nyt astumme bussiin, joka kuljettaa meidät ensin Mendenhallin jäätikölle, Alaskan kuuluisimmalle ja helppokulkuisimmalle jäätikölle. Lähes kaksi kilometriä pitkä jäätikkö kiemurtelee kuin jäinen joki, näkymä on mitä mahtavin näissä ainutlaatuisissa maisemissa.

Ollessamme tyytyväisiä sekä digitaalisiin että muistiin tallentuneisiin kuviin, jatkuu matkamme Mendenhallin laakson halki Auke Bayhin, jossa on vuorossa yksi matkamme kohokohdista – valaiden tarkkailu. Nousemme juuri näihin olosuhteisiin suunniteltuun alukseen, nähdäksemme ja kokeaksemme Alaskan villieläimet parhaimmalla mahdollisella tavalla. Nyt voit rentoutua aluksen lämpimässä ja viihtyisässä hytissä, samalla kun alus matkaa Stephen Passagen jännittävässä saaristossa.

Kesäisin alue on suosittu kokoontumispaikka monille ryhävalaille, jotka tulevat tänne ruokailemaan. Majesteettiset pyrstöevät, jotka kurkottavat taivaalle ryhävalaiden sukeltaessa, on näky, jota muistelet vielä pitkään matkan jälkeenkin.

Vaikka emme voikaan luvata, että näemme valaita, uskallamme kuitenkin väittää, että mahdollisuudet ovat erinomaiset. Viimeisten 15 vuoden aikana, jolloin alueella on bongailtu valaita, niitä on nähty jokaisella matkalla. Ryhävalaiden lisäksi on mahdollista nähdä myös muita valaita, merileijonia, hylkeitä, pyöriäisiä ja kotkia. Mukanamme retkellä on luontoasiantuntija, joka kertoo meille enemmän näkemistämme eläimistä.

Päivä 5 – Skagway, Alaska
Klondiken kultakuumeen loistavina aikoina Skagway oli ensisijainen portti legendaarisille kultakentille, ja alue kasvoikin nopeasti Alaskan suurimmaksi asutuskeskukseksi. Se oli vilkas, lähes kaoottinen niin siirtolaisten kuin onnenonkijoidenkin kokoontumispaikka, jossa oli kauppoja, saluunoita ja hotelleja.

Kun kultakuume laantui 1900-luvulla, katosi myös Skagway väliaikaisesti kartalta. Nykyään kaupunki elää jälleen uutta elämää, porttina matkailijoille, jotka ovat kiinnostuneita Alaskan värikkäästä historiasta, villieläimistä ja luonnonkauneudesta.

Satamassa meitä odottaa bussi, joka kuljettaa meidät White Pass & Yukon Route Railroad -junaradan alkupäähän, josta alkaa myös tämän päivän seikkailumme – junamatka pohjoiseen, joka kuljettaa meidät 120 vuotta ajassa taaksepäin. Vuoden 1898 Klondiken kultakuumeen aikana rautatie rakennettiin Pohjois-Alaskan karuimman maaston läpi, mikä on suorastaan hämmästyttävä tuon ajan insinöörien taidonnäyte. Rata nousee lähes 900 metrin korkeuteen. Täällä istumme klassisissa vaunuissa, joista on mukava ihailla meitä ympäröiviä kauniita maisemia.

Näkymämme muodostuvat vuorista, jäätiköistä, vesiputouksista, rotkoista, tunneleista ja historiallisista kohteista. Kallioissa voit nähdä alueen ensimmäisen rautatien jäljet, jotka ovat pysyvä muistutus tuhansista ja tuhansista ihmisistä, jotka olivat juuri täällä etsimässä onnea paremman elämän toivossa.

Nyt saavumme Bennettiin, hylättyyn kaupunkiin, joka oli aikoinaan tärkeä solmukohta matkalla Klondikeen. Täällä rakennettiin monia veneitä ja lauttoja, joilla jatkettiin matkaa Bennett-järven yli, Yukon-jokea pitkin. Noustuamme junasta meillä on aikaa vierailla paikallisessa rautatiemuseossa, kävellä Bennett-järven rannalla ja ehkäpä vierailla kukkulalla sijaitsevassa kirkossa.

Palatessamme takaisin junaan, tarjoillaan meille lounas samalla kun jatkamme matkaa kohti Carcrossia, joka on yksinkertaistettu nimi kaupungin oikeasta nimestä, Caribou Crossingista. Se on myös junamatkamme viimeinen asema. Täällä kulkuneuvomme vaihtuu junasta bussiin. Matkalla takaisin Skagwayhin saamme nauttia Klondike Highwayn varrelle jäävistä mahtavista maisemista.

Päivä 6 – Glacier Bay
Nauttiessasi aamiaista, voit samanaikaisesti ihailla sammaloituneisiin metsiin hitaasti vajoavia pakkasjyrkänteitä ja 457 metriä syvää vuonoa. Glacier Bay on yksi maailman suurimmista biosfäärialueista (kestävän kehityksen alue, joka kuuluu Unescon ohjelmaan ”Programme on Man and the Biosphere”). Täällä jään, kallion ja veden kohtaaminen muuttaa ja muokkaa edelleen tätä dramaattista maisemaa, joka on yksi Alaskan luontokokemusten huipuista.

Vielä 1700-luvun lopulla koko aluetta peitti valtava, 1 200 metriä korkea jäämassa. Vuoteen 1916 mennessä jäätikkö oli kuitenkin vetäytynyt 105 kilometriä, mikä on yksi nopeimmista koskaan mitatuista vetäytymisistä. Nopean vetäytymisen seurauksena maamassat nousevat nyt noin 30 millimetriä vuodessa. Joissakin vuonoissa tämä muutos on selvästi nähtävissä, sillä vastikään paljastunut maa-alue on terävämpi ja kasvillisuus on vähentynyt.

Päivä 7 – Ketchikan, Alaska
Aamiaisen jälkeen otamme kurssin kohti Ketchikania, joka on pitkään ollut alueen lohenkalastuksen keskus ja jonka monissa paikallisissa ravintoloissa tarjoillaan tuoreita mereneläviä. Täällä Alaskan alkuperäiskansojen rikas kulttuuri ja perinteet elävät edelleenkin kukoistavina intiaanikansojen, kuten Tlingit-, Haida- ja Tsimshian-heimojen, keskuudessa.

Tutustuessamme Misty Fjords National Monumenttiin, ovat luontokokemukset vertaansa vailla. Seikkailumme alkaa Kechikanin viehättävästä satamasta, jossa nousemme pieneen risteilyalukseen ja liu'umme vesistöön keskelle kalastusaluksia ja värikkäitä vesilentokoneita. Ethän unohda tarkkailla paikallisia villieläimiä niin vedessä, maalla kuin karulla rannikollakin.

Saapuessamme Behm-kanavalle, meitä ympäröi Misty Fjords National Monumentin luonnonkaunis ympäristö. Luonnontieteilijä John Muirin sanotaan kutsuneen aluetta "pohjoisen Yosemiteksi", mikä kertoo erinomaisesti Misty Fjordsin alueen vaikutuksesta vierailijoihin.

Retkemme aikana näemme kaljuuntuneen pesän, jännittävää Tlingit-alkuperäiskansan kuvakirjoitusta ja New Eddystone Rockin – tuliperäisen, smaragdinvärisestä vedestä kohoavan huipun. Saamme kokea myös Rudyerd Bayn – jään muovaaman mestariteoksen syvällä Misty Fjordsissa. Täällä opimme lisää vuonojen historiasta, matkatessamme halki lähes 1 000 metrin korkeuteen kohoavien jyrkänteiden.

Paluumatkalla meille tarjoillaan välipalaa ja samalla meillä on mahdollisuus nähdä valaita, hylkeitä, kotkia ja muita eläimiä.

Joko ennen tai jälkeen retkemme suosittelemme käyntiä historiallisella Creek Streetillä, puisella rantakadulla, jossa voit ostaa matkamuistoja, paikallista taidetta ja savulohta, josta alue on myös kuuluisa.

Päivä 8 – Viimeinen risteilypäivä
Risteilyn viimeisenä päivänä otamme kurssin kohti etelää ja Vancouveria. Nyt seilaamme sekä Amerikan että Kanadan rannikkoa pitkin. Vielä kerran voit nauttia upeista vuonomaisemista, ja ehkäpä näet vilaukselta valaan evät, jotka rikkovat kauniisti meren pinnan, tai kotkia, jotka lentelevät ylväästi kylmien tuulten keskellä.

Päivä 9 – Vancouver
Ikimuistoinen risteilymme on päättynyt, mutta suuri seikkailumme jatkuu vielä hetkisen. Laivalla nautitun aamiaisen jälkeen on aika poistua laivasta ja nyt suuntaamme Vancouveriin, jonne majoitumme yhdeksi yöksi.

Vancouver löytyy usein kärkipäästä "maailman paras kaupunki” -äänestyksessä, jossa mitataan elämänlaatua. Matkailu on metsäteollisuuden jälkeen kaupungin suurin tulonlähde, eikä ole vaikea ymmärtää miksi, kun ihailee luonnonkaunista ympäristöä ja aistii samalla kaupungin monikulttuurisen ilmapiirin.

Tänään Vancouverin kaupunki tulee tutuksi kaupunkikierroksen merkeissä. Sen aikana näemme muun muassa English Bayn, Canada Placen, China Townin ja Robson Streetin. Ohitamme myös mahtavan Stanley Parkin, joka on jopa hieman suurempi kuin New Yorkin Central Park.

Nyt ylitämme upean Lions Gate -sillan ja saavumme North Vancouveriin. Täällä ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Capilano Suspension Bridge Park, setripuun tuoksuinen luonnonpuisto, jossa on myös vaikuttavia toteemipylväitä. Täällä tarjoutuu myös mahdollisuus perehtyä Kanadan mielenkiintoiseen intiaanikulttuuriin. Capilano-joki on tunnettu myös lohiportaastaan ja siellä sijaitsevasta vierailijakeskuksestaan. Halutessasi voit ihailla maisemia puistolle nimensä antaneelta riippusillalta. 137 metriä pitkä riippusilta sijaitsee noin 70 metriä Capilano-rotkon yläpuolella.

Päivämme jatkuu Grouse Mountainilla, joka on suosittu hiihto-, vaellus- ja maastopyöräilyalue kaupungin keskustan pohjoispuolella. Päästyämme perille siirrymme köysiradalle, joka kuljettaa meidät ylös vuorelle. Nyt meitä odottaa fantastinen näkymä yli Vancouverin, Howe Soundin ja Burrard Inletin. Kesällä Grouse Mountainilla on yleensä vilinää ja vilskettä, paikalliset metsurit viihdyttävät meitä jännittävässä The Grouse Mountain's Lumberjack Show -tapahtumassa. Täältä löytyy myös uhanalaisten lajien suojelualue, jossa elelee harmaasusi ja harmaakarhu.

Myöhään iltapäivällä palaamme Vancouveriin, jossa ilta on varattu omille tutkimusretkille. Vancouver on tunnettu monista erinomaisista ravintoloista. Kysy lisää vinkkejä Tema-oppaalta.

Päivä 10 – Vapaapäivä
Tänään voit tutustua Vancouveriin omin päin. Kaupungilla on uskomattoman paljon tarjottavanaan. Tema-opas antaa mielellään vinkkejä. Illalla on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen, jonka aikana on mukava palautella menneiden päivien tapahtumia mieleen.

Päivä 11– Kotimatka
Tänään on aika sanoa hyvästit Vancouverille ja Kanadalle. Aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä.

Päivä 12 – Saapuminen Helsinkiin
Saapuminen Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMAn mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Vancouver
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 7 lounasta
• 9 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Helsinki – Vancouver. Tervetuloillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Vancouverissa.

Päivä 2
Omaa aikaa aamulla. Bussikuljetus satamaan ja laivaan nousu. Aamiainen, lounas ja illallinen. 7 yöpymistä risteilyaluksella.

Päivä 3
Risteilypäivä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4
Saapuminen Juneauhun, Alaskaan. Yhteinen päiväretki. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Saapuminen Skagwayhin, Alaskaan. Yhteinen päiväretki. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Risteilypäivä. Risteily Glacer Bayssä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Saapuminen Ketchikaniin, Alaskaan. Yhteinen päiväretki. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Risteilypäivä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 9
Saapuminen Vancouveriin ja opastettu kaupunkikiertoajelu. Aamiainen.

Päivä 10
Vapaapäivä. Yhteinen matkanpäätösillallinen. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 11
Bussikuljetus lentoasemalle. Matka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen.

Päivä 12
Saapuminen Helsinkiin.

Yhdysvallat

Asukasluku: 302 milj. 

Pinta-ala: 9 372 614 km² 

Valuutta: Yhdysvaltain dollari (USD) 

Uskonto: Protestanttinen kristinusko vallitseva, lisäksi myös roomalaiskatolisia ja pienempinä vähemmistöinä mm. mormoneita, juutalaisia, muslimeja ja buddhalaisia. 

Kieli: Englanti. Suurin vähemmistökieli on espanja, jota puhuu arviolta 30 miljoonaa ihmistä. 

Aikaero: Mantereella viisi aikavyöhykettä. New York: Suomen aika -7 t, San Francisco: Suomen aika -10 t.

Kanada

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki - Vancouver, majoitus kahden hengen ikkunallisessa hytissä, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Huom!
Tämän matkan ennakkomaksu on 900 EUR / henkilö, joka tulee maksaa viikon kuluessa matkan varaamisesta. Mikäli asiakas peruu varaamansa matkan, ei ennakkomaksua palauteta. Tarkistathan matkavakuutuksesi korvauspiirin. Jos TEMA joutuu perumaan matkan, maksetaan kaikki suoritetut maksut matkaehtojen mukaisesti takaisin.

Risteilyohjelmasta
Ohjelmaan voi tulla muutoksia, joista päätöksen tekee laivanvarustamo. Johtuen esimerkiksi säätilasta, voidaan reittiä muuttaa, mutta luonnollisesti laivanvarustamo pyrkii pitämään aina alkuperäisestä ohjelmasta kiinni.

Varustamosta
Holland America Line on englantilaisamerikkalainen yritys ja yksi maailman vanhimmista laivanvarustamoista, joka on perustettu jo vuonna 1873. Tuolloin yrityksen nimi oli Netherlands-America Steamship Company. Yritystoimintaan kuului matkustajaliikenne ja kuljetustoiminta Euroopasta Amerikkaan. Vuonna 1875 Holland America Line järjesti ensimmäisen risteilynsä ja vuonna 1971 yritys luopui kuljetustoiminnasta ja keskittyi nyt ainoastaan risteilyjen järjestämiseen.

Tänä päivänä Holland America Linella on suuri valikoima keskikokoisia risteilyaluksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden risteillä eksoottisiin ja jännittäviin paikkoihin lähes kaikkialla maailmassa. Varustamo on tunnettu korkeatasoisista risteilyistä, fantastisesta palvelusta, erinomaisesta ruoasta ja ympäristöystävällisestä toiminnastaan. Muun muassa näistä syistä on TEMA-matkat valinnut yhteistyökumppanikseen Holland America Linen.

Risteilyaluksesta
Risteilyalus ei ole sama kaikille lähdöille. Kaikki risteilijät tarjoavat kuitenkin samantasoisen, laadukkaan ja miellyttävän risteilyn matkustajilleen. Laivalla on erinomainen aktiviteettitarjonta, muun muassa kokkauskursseja, erilaisia esityksiä, musiikkia ja paljon muuta. Laivan aktiviteeteista pitää Tema-opas sinut ajan tasalla.

Risteilyaluksella on myös suuri kuntosali ja kaksi suurta uima-allasta. Laivan Tutkimuskeskuksesta saat hyödyllistä tietoa niistä kohteista, joissa vierailemme risteilyn aikana. Tema-opas kertoo myös tarkemmin eri kohteista ja retkien sisällöstä ennen retkille lähtöä. Ja mikä parasta, suurin osa aktiviteeteista sisältyy matkan hintaan.

Maksullisia palveluja ovat muun muassa spa, kauneussalonki ja parturi-kampaamo.

Risteilyaluksella on myös WIFI. Hinta 30 USD / vuorokausi tai 150 USD / 12 vuorokautta.

Hyteistä
Matkan hintaan sisältyy Ocean View -hytti (ikkunallinen merinäköalalla). Kaikissa hyteissä on oma suihku, WC, säilytystilat, jääkaappi ja hiustenkuivaaja. Lisämaksua vastaan voit varata parvekkeellisen hytin.

Hyttien määrä on rajoitettu ja esimerkiksi parvekkeelliset hytit voidaan myydä nopeastikin loppuun. Mikäli harkitset hyttiluokan korottamista, kannattaa se tehdä mahdollisimman pian, heti varauksen yhteydessä. Jos jostain syystä haluaisitkin risteilyaluksella vaihtaa takaisin alkuperäiseen hyttiluokkaan, ei se välttämättä ole mahdollista.

Tälle risteilylle voit varata lisämaksua vastaan Vista Suiten, jossa on yksityinen terassi/parveke.

Hinta on 525,- EUR per henkilö jaetussa kahden hengen hytissä ja yhden hengen hytissä 1 050,- EUR per henkilö.

Mikäli haluat varata parvekkeellisen hytin, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme!

Muistathan ottaa adapterin mukaan!

Ruoasta ja juomista risteilijällä
Risteilyaluksella ei tarvitse koskaan tuntea olevansa nälkäinen tai janoinen. Ravintoloiden, välipalapaikkojen, baarien ja kahviloiden määrä on runsas, josta voit valita juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Useimmat näistä sisältyvät matkan hintaan. Jos haluat käyttää risteilyaluksen 24 h huonepalvelua, sisältyy se myös matkan hintaan.

Vesi, mehu, kahvi, tee ja maito sisältyvät matkan hintaan. Muun muassa erikoiskahveista (cappuccino, café latte jne...), pullovedestä ja smootheista peritään lisämaksu. Myöskään alkoholijuomat eivät sisälly matkan hintaan. 

Voit kuitenkin varata Holland America Linesin "Have it All" -juomapaketin jo etukäteen. Juomapakettiin sisältyy laaja valikoima viinejä, olutta, cocktaileja tai alkoholittomia juomia, laivayhtiön järjestämä ylimääräinen retki, à la carte -illallinen ja Wi-Fi-paketti (1 laite). Tämän hinta on 65 EUR per henkilö per päivä eli yhteensä 520 Eur per henkilö. 

Viisumista
Tälle matkalle tarvitaan matkustuslupa sekä Kanadaan että USA:han, jotka matkustajan tulee hankkia itse ennen matkaa. Alla ohjeet näiden hankkimseen. 

USA:han vaaditaan niin kutsuttu matkustusvaltuutus. Tämän tarvitset lentomatkaa varten. Lisätietoja sähköisen matkustusvaltuutuksen hakemisesta saat klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Lue lisää ESTA:sta.

Ennen Kanadaan saapumista, tarvitsee sinun rekisteröityä ”Electronic Travel Authorization” -sivustolle sähköiseen matkustusluvan saamiseksi. Kirjaudu hallituksen verkkosivustolle rekisteröityäksesi. Maksu on 7 CAD (Kanadan dollaria) per henkilö. Maahantulolupa on voimassa 5 vuotta (maahantulolupa rekisteröidään passiin, joten jos passisi vanhenee sillä välin, sinun on haettava uutta ETA-lupaa uuteen passiisi). Viranomaiset ovat myös ladanneet videon, jossa näytetään, miten lupaa haetaan.

Kirjauduthan myös ”Minun matkani" -osioon täydentääksesi passitiedot, jotka tarvitaan lentoyhtiötä varten.

Valuutta ja sen vaihtaminen
Risteilijällä käypä valuutta on Yhdysvaltan dollari (USD). Jos haluat vaihtaa paikallista valuuttaa, onnistuu myös se risteilyaluksella. Usein satamien läheisyydessä on myös valuutanvaihtotoimistoja ja pankkiautomaatteja.

Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä suuremmissa kaupungeissa ja kaupoissa.

Risteilyaluksella maksaminen
Holland America Linen asiakkaana saat automaattisesti oman tilin, Käytännössä se tarkoittaa, että risteilijällä ei käytetä käteistä rahaa laisinkaan, vaan sisäänkirjoittauduttaessa rekisteröidään luottokorttisi tiedot (Visa, Master, American Express tai Discover) omaan avainkorttiisi, joka toimii kaikkialla maksuvälineenä.

Luottokortiltasi "varataan" summa, joka on USD 100 per henkilö per risteilypäivä. Mikäli käytät tämän summan ennen kuin risteily päättyy, voit kuitenkin käyttää avainkorttiasi maksuvälineenä USD 100 per henkilö per risteilypäivä aina risteilyn päättymiseen saakka.

Juomarahoista
USA:n juomarahakulttuuri poikkeaa hyvin paljon meidän pohjoismaalaisesta juomarahakulttuurista. Ravintoloissa juomarahana on tapana maksaa noin 15-18%. Huomioithan myös, että USA:ssa verot vaihtelevat riippuen tuotteesta 1-10% välillä, joka lisätään tuotteiden, kuten ruoan ja juomien, hintaan.

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 60 / USD henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta.

Risteilijällä on käytössä niin kutsuttu "Hotel service charge", joka jokaisen matkustajan tulee maksaa kaikista risteilijän tarjoamista palveluista. Tämä summa, joka on tällä hetkellä $14,50-$16,00 per henkilö per päivä riippuen hyttiluokasta, lisätään automaattisesti tilillesi.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa.

Ilmasto
Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä (esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Vaatetuksesta ja varustuksesta
Päiväsaikaan risteilijällä voi pukeutua varsin rennosti, T-paita ja /lenkkitossutsandaalit käyvät vallan mainiosti. Iltaisin ja illalliselle on tapana pukeutua hieman paremmin. Miehiltä ei vaadita pukua, mutta suorat housut, paita ja pikkutakki on hyvä pakata mukaan, myös tummat farkut pikkutakin kanssa illalliselle on sopiva "pukukoodi". Naisten "pukukoodi" illalla ja illalliselle on mekko, hame tai siistit housut.

Alaskassa säätila voi muuttua nopeasti. Sadekuurot eivät ole harvinaisia kesällä ja lämpötilat muistuttavat samoja kuin meidän leudon talven lämpötilat, joten kerrospukeutumista suositellaan. Pakkaathan mukaan myös sadevaatteet ja mukavat, vedenkestävät kävelykengät. Lenkkarit sopivat hyvin kaupunkikävelyihin Vancouverissa ja laivalla, mutta Alaskan retkille suosittelemme matalia, vedenkestäviä vaelluskenkiä. Ethän unohda myöskään lämmintä puseroa, pipoa ja käsineitä, mieluiten villaisia.

Tema-oppaalta saat neuvoja retkivarustuksesta, Laivan tutkimuskeskus tarjoaa myös tietoa ilmastosta eri kohteissa.

Huom! Jokaisella retkellä tulee olla mukana passi tai kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Risteilyt

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.