Klassinen EgyptiTapaaminen Sfinksin ja Tutankhamonin kanssa

Mahtavan Niilin varrelle jää todella paljon mielenkiintoista ja jännittävää nähtävää. Täällä purjehtivat faaraot jo vuosituhansia ennen Kristuksen syntymää. Vierailemme pyramideilla, näemme Sfinksin, pääsemme ihailemaan Egyptiläisen museon aarteita ja tapaamme egyptiläiset tulisielut. Muistoja faarao Tutankhamonin mystisistä ajoista aina mielenkiintoiseen Egyptin nykypäivään − kaikkea tätä tarjoaa risteily Assuanista Luxoriin. Ikimuistoisen kiertomatkan aikana tulevat tutuiksi myös mahtavat Abu Simbelin temppelit!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Egypti

Matkatyyppi: Kiertomatka - Risteily

Matkan pituus: 11 päivää

Ryhmän koko: 15-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Pyramidit ja Sfinksi
 • Retki Abu Simbeliin
 • Felukka-purjehdus Assuanissa
 • Kuninkaiden laakso Luxorissa
 • Risteily Niilillä

Päiväohjelma
Talvi 2023/2024

Päivä 1 – Matka alkaa ja saapuminen Kairoon
Matka kohti Egyptiä ja Kairoa alkaa. Kairoon saapuessa, passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat Tema-oppaan. Nyt on vuorossa bussimatka ensimmäiselle hotellillemme, jonne majoitumme kiertomatkamme kahdeksi ensimmäiseksi yöksi. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2 – Memphis, Sakkara ja Egyptin museo
Tänään matkaamme bussilla egyptiläiselle maaseudulle ja näemme vaikuttavan Sakkaran ja hauta-alueen pyramideineen ja virkamieshautoineen. Tuntuu uskomattomalta, kuinka hyvin värit ovat säilyneet näissä tuhansia vuosia vanhoissa haudoissa. Sakkarassa, joka oli muinaisen Egyptin vanhan valtakunnan pääkaupungin Memphisin hautakaupunki, sijaitsee Egyptin vanhin pyramidirakennus. Se on niin kutsuttu porraspyramidi, joka kapenee portaittain ylöspäin mentäessä ja sen rakennutti Farao Zoser.

Iltapäivä alkaa tutustumisella kattavaan Egyptiläiseen Museoon. Mikäli uutta museota ei ole vielä avattu, vierailemme Eyptiläisessä museossa Kairossa. Päivän aikana vierailemme myös näyttelyssä, joka kertoo papyruksesta ja sen tuhansia vuosia vanhasta historiasta.

Päivä 3 – Gizan tasanko ja Assuan
Aamiaisen jälkeen vierailemme Gizan tasangolla, jossa sijaitsevat maailman tunnetuimmat nähtävyydet. Giza sijaitsee Suur-Kairon alueella. Täällä meitä odottavat Pyramidit ja Sfinksi. Upeat pyramidit kertovat omalla ylpeällä ja salaperäisellä tavallaan, kaikessa hiljaisuudessa, mahtavasta neljännen dynastian ajasta.

Lounaan jälkeen jätämme Kairon toistaiseksi ja lennämme etelään Assuaniin, jonne majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 4 – Korkea pato ja Felukka
Aamupäivän aikana näemme Korkean padon, joka on yksi maailman suurimmista, sen tärkeä tehtävä on kontrolloida mahtavaa Niiliä. Päivän aikana saamme ihailla kuuluisaa mestariteosta, vaikuttavaa keskeneräistä obeliskia.

Iltapäivän aikana teemme felukkapurjehdusretken vanhanaikaisella puisella purjeveneellä.

Päivämme päättyy miellyttävän iltapäiväteen merkeissä hienostuneessa Cataract-hotellissa

Päivä 5 – Abu Simbel
Varhain aamulla aloitamme matkamme kohti Abu Simbeliä. Noin kolmen tunnin ajomatkan aikana ei ehdi tylsistyä. Aavikon taiaomaisia maisemia katsellessa unohtaa helposti ajankulun. Ovatko pyramidit, joita näemme luonnon muodostamia vai uneksimmeko? Faarao Ramses II:sta kohdeltiin kuin Jumalaa, hallitsihan hän sekä Ylä- että Ala-Egyptiä. Abu Simbelin temppeli rakennettiin Ramses Suuren ja tämän lempivaimon Nefertarin kunniaksi. Assuanin padon rakentamisen yhteydessä temppelit irrotettiin kalliosta ja siirrettiin osina Nasserjärven tulvavesirajan yläpuolelle. Täällä ehdit tehdä myös oman lyhyehkön tutustumisretken alueeseen, jonka jälkeen matkamme jatkuu Assuaniin. Assuanissa siirrymme risteilyalukseen, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi.

Tänä päivänä on myös mahdollisuus osallistua retkelle Philaen temppelille, jossa esitetään vaikuttava ääni- ja valoshow. Risteilyn aikana täysihoito.

Päivä 6 – Risteily Niilillä
Päivän seikkailut alkavat jo iltapäivällä seilatessamme Assuanista Luxoriin. Alukseltamme nautimme näkymästä, jota värittää rauhallinen elämänmeno rantojen varsilla. Aurinkokannelta sinulle tarjoutuu erinomainen mahdollisuus katsella ohittamiemme paikkojen niin arkea kuin luontoakin. Aamulla teemme retken Kom Ombon erikoiselle kaksoistemppelille, jonka toinen puoli on pyhitetty krokotiilijumala Sobekille ja toinen puoli taas haukkajumala Horukselle. Matkamme jatkuu Edfun kaupunkiin, joka sijaitsee Niilin länsirannalla.

Päivä 7 – Risteily Niilillä ja Karnakin ja Luxorin temppelit
Tänä aamuna heräämme Edfussa, jossa on mahdollisuus vierailla ominpäin haukkajumala Horukselle pyhitettyssä temppelissä, joka on yksi Egyptin parhaiten säilyneistä faaraoiden ajan temppeleistä (käynti Horuksen temppelillä ei sisälly TEMAn päiväohjelmaan) .Myöhemmin iltapäivällä seilaamme Esnaan, ohitamme sulut, ja matkamme kohti Luxoria jatkuu, jonne saavumme lounasaikaan.

Iltapäivän vietämme tutustumalla Karnakin temppeliin, muinaisen Egyptin suurimpaan temppeliin ja vanhaan uskonnolliseen keskukseen. Amon-jumalalle omistetun temppelikompleksin vanhimmat osat Thebessä rakennettiin jo lähes 2000 vuotta sitten. Uuden valtakunnan aikana, jolloin Thebe oli maan loistelias pääkaupunki, temppelialuetta laajennettiin varoja säästelemättä ja sinne pystytettiin niin obeliskeja, patsaita kuin faaraoista kertovia korkokuviakin.

Päivän aikana ehdimme vierailla vielä taianomaisella Luxorin temppelillä, joka oli muinaisen Egyptin aikainen temppeli keskellä Luxorin kaupunkia. Se muodostuu useista peräkkäisistä rakennuksista, joissa on niin pihoja, pylväikköjä, kappeleita kuin patsaitakin. Tämän mieleenpainuvan vierailun aikana saamme kokea jännittävää itämaista tunnelmaa. Oman lisänsä tunnelmaan tuovat minareettien kuuluttajien hieman ehkä valittavalta kuulostavat äänet, basaarien vilske ja niiden erilaiset tuoksut.

Päivä 8 – Kuninkaiden laakso
Tänään on tullut aika jättää risteilyalus. Aikaisin aamulla vierailemme legendaarisessa Kuninkaiden laaksossa, joka on muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan ajan faaraoiden ja muiden korkea-arvoisten henkilöiden hautojen sijoituspaikka. Luxorin länsirannalla tutustumme myös Hatŝepsutin majesteettisen mahtavaan, osittain kallion sisään hakattuun terassitemppeliin. Tällä on helppo tuntea palaavansa ajassa tuhansia vuosia taaksepäin. Hatŝepsut oli merkittävä naispuolinen faarao, joka hallitsi Egyptissä noin 20 vuoden ajan.

Päiväretken jälkeen palaamme takaisin Luxoriin, jonne majoitumme kahdeksi yöksi. Loppupäivän voit viettää haluamallasi tavalla.

Päivä 9 – Deir El Medina – Faaraoiden hautoja
Tänään vierailemme kuuluisassa Deir El Medinan muinaisegyptiläisessä rauniokylässä. Deir el-Medinan asukkaat rakensivat työkseen faraoiden hautoja Kuninkaiden ja Kuningattarien laaksoissa. Näemme Medinet Habun, joka oli varhaisimpia Amonin palvonnalle omistettuja paikkoja Theban alueella. Ramses III rakennutti Medinet Habuun kuolintemppelinsä, joka on alueen huomattavin meidän päiviimme muistomerkki. Iltapäivä on vapaa omille aktiviteeteille.

Päivä 10 – Takaisin vastakohtien Kairoon
Nyt on aika matkustaa takaisin Kairoon (lentomatka). Kairossa meille tarjoutuu mahdollisuus vierailla kauniissa Sultan Hassanin moskeijassa, joka yhdessä ympäröivän alueen kanssa on yksi kaupungin merkittävimmistä maamerkeistä. Tutustumme myös historiallisen alueen ympäröimään koptilaiseen laaksoon. Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen, jonka äärellä on mukava palauttaa mieliin edellisten päivien jännittävät tapahtumat värikkäässä Egyptissä.

Päivä 11 – Kotimatka
Aamiainen ja bussikuljetus lentoasemalle. Kotimatka alkaa monen monta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Kairo
• Egyptin sisäiset lennot Kairo – Assuan ja Luxor – Kairo 
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 5 lounasta
• 7 illallista
• 1 iltapäiväteetarjoilu Catarcat Hotellissa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä kohti Egyptiä ja Kairoa. Saapuminen Kairoon ja bussikuljetus lentoasemalta hotellille, noin 55 km. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Kaksi hotelliyöpymistä Kairossa.

Päivä 2
Retki Memphisiin ja Sakkaraan, bussi noin 70 km. Vierailut Memphisissä ja Sakkarassa. Egyptiläinen museo. Maan sisäinen lento Assuanin. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 3
Retki pyramideille, Sfinksi ja koptilainen Kairo, bussin noin 45 km (meno-paluu). Maan sisäinen lento Assuaniin. Kaksi hotelliyöpymistä Assuanissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Vierailu Suurella padolla ja keskeneräisellä Obeliskillä. Iltapäivätee Hotelli Cataractissa. Aamiainen ja iltapäivätee.

Päivä 5
Retki Assuaniin – Abu Simbel, bussi noin 560 km. Vierailu Abu Simbelissä. Felukka-purjehdus. Retki Philaen temppelille, jossa esitetään ääni- ja valoshow. Majoittuminen risteilyalukselle kolmeksi yöksi. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Risteily Assuanista Edfuun. Vierailu Kom Ombon kaksoitemppelillä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Risteily Luxoriin. Mahdollisuus vierailla Horuksen temppelissä (ei sisälly TEMAn päiväohjelmaan). Retki Karnakin ja Luxorin temppeleille. Bussi, noin 10 km (meno-paluu). Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Uloskirjoittautuminen risteilyalukselta. Vierailut Kuninkaanlaaksossa ja Hatschepsutsin temppelissä. Kaksi hotelliyöpymistä Luxorissa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 9
Bussi- ja veneretki Deir El Medinaan ja Medinet Habuun. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 10
Bussikuljetus Luxorin lentoasemalle. Maan sisäinen lento Kairoon. Bussikuljetus hotellille. Yksi hotelliyöpyminen Kairossa. Aamiainen ja matkanpäätöillallinen.

Päivä 11
Lentokenttäkuljetus ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Egypti

Asukasluku: 95,6 miljoonaa
Pinta-ala: 1 001 450 km²
Uskonto: Muslimeja (lähinnä sunneja) 94 %, koptilaisia kristittyjä ja muita 6 %.
Valuutta: Egyptin punta (EGP tai LE)
Kieli: Arabia on virallinen kieli. Korkeammin koulutetut ymmärtävät yleensä englantia ja ranskaa.
Aikaero: Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Kairo, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).


Matkaan sisältyvien aterioiden ajankohta/päivä voi vaihdella riippuen muun muassa lentoajoista. Aterioiden lukumäärä on kuitenkin aina sama.

Tärkeää tietoa viisumista ja passista
Passin pitää olla voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta matkan jälkeen.

Suomalaiset tarvitsevat viisumin Egyptiin. Viisumi myönnetän maahan saapumisen yhteydessä ja sen hinta on 25 USD  (maksettava käteisellä ja mieluiten tasaraha).

Tema-opas ja paikallinen yhteistyökumppanimme auttavat viisumin hankinnassa.

Mikäli sinulla ei ole suomalaista passia, pyydämme ottamaan yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön.

Valuutta
Egyptin (EGP)

Egyptin punnan alempi rahayksikkö on piasteri. Yksi Egyptin punta on 100 piasteria.Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa, ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa tai pankeissa.Ota matkakassa mukaan euroina tai US-dollareina. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä hotelleissa sekä suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. 

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 120 USD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Egypti kuuluu subtrooppiseen alueseen, jossa on lämmin ja kuiva ilmasto. Talvikuukausina sateet eivät ole harvinaisia ja viileitä iltoja varten kannaattaa varata myös lämmintä vaatetta mukaan. Kairossa päivän keskilämpötila helmikuussa on reilusti yli 20 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Hyvät matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillavaatteita. Talvella, aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan. Illallisille on tapana pukeutua hieman paremmin, niin laivalla kuin muissakin illallisravintoloissa.

Muuta
Sähkö 220 V. Pistorasiat ova usein kuitenkin erilaisa kuin Suomessa, joten kannattaa ottaa adapteri mukaan. Useimmmissa hotelleissa toimii internet (maksullinen). 

Esimerkkejä paikallisesta hintatasosta: Big Mac & Company EGP 60, illallinen (ei ruokajuomia) EGP 300. Sekä viini että olut ovat useimmiten kalliimpia kuin Suomessa. Viinipullo (paikallista) maksaa noin EGP 350 – 500. Useimmat ravintolat lisäävät laskuun vielä palvelumaksun, joka on 20%. Tämä näkyy eriteltynä laskussa.

TEMA-matkoilla käytettävät bussit ovat kohdemaan tason huoimioiden hyvätasoisia. Pyrimme siis aina käyttämään parhaita mahdollisia busseja. Bussien taso Egyptissä ei ole kuitenkaan aivan sama, kuin mihin me olemme Suomessa tottuneet.  

Lue lisää Egyptistä
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. Lue myös Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.