Klassinen EgyptiTapaaminen Sfinksin ja Tutankhamonin kanssa

Mahtavan Niilin varrelle jää todella paljon mielenkiintoista ja jännittävää nähtävää. Täällä purjehtivat faaraot jo vuosituhansia ennen Kristuksen syntymää. Vierailemme pyramideilla, näemme Sfinksin, pääsemme ihailemaan Egyptiläisen museon aarteita ja tapaamme egyptiläiset tulisielut. Muistoja faarao Tutankhamonin mystisistä ajoista aina mielenkiintoiseen Egyptin nykypäivään − kaikkea tätä tarjoaa risteily Assuanista Luxoriin. Ikimuistoisen kiertomatkan aikana tulevat tutuiksi myös mahtavat Abu Simbelin temppelit!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Egypti

Matkatyyppi: Kiertomatka - Risteily

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 15-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Pyramidit ja Sfinksi
 • Retki Abu Simbeliin
 • Felukka-purjehdus Assuanissa
 • Kuninkaiden laakso Luxorissa
 • Risteily Niilillä

Päiväohjelma
Talvi 2024-2025

Päivä 1 – Matka alkaa ja saapuminen Kairoon
Matka kohti Egyptiä ja Kairoa alkaa. Kairoon saapuessa, passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat Tema-oppaan. Nyt on vuorossa bussimatka ensimmäiselle hotellillemme, jonne majoitumme kiertomatkamme kahdeksi ensimmäiseksi yöksi. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2 – Gizan tasanko ja Tutankhamon
Aamiaisen jälkeen vierailemme Gizan tasangolla, jossa sijaitsevat maailman tunnetuimmat nähtävyydet. Giza sijaitsee Suur-Kairon alueella. Täällä meitä odottavat Pyramidit ja Sfinksi. Upeat pyramidit kertovat omalla ylpeällä ja salaperäisellä tavallaan, kaikessa hiljaisuudessa, mahtavasta neljännen dynastian ajasta.Iltapäivä alkaa tutustumisella kattavaan Egyptiläiseen Museoon, jossa yksi mielenkiintoisimmista kokoelmista on Tutankhamonin haudasta löydetyt esineet, muun muassa Tutankhamonin kuolinnaamio. Päivän aikana vierailemme myös näyttelyssä, joka kertoo papyruksesta ja sen tuhansia vuosia vanhasta historiasta.

Päivä 3 – Memphis ja Sakkara
Tänään matkaamme bussilla egyptiläiselle maaseudulle ja näemme vaikuttavan Sakkaran ja hauta-alueen pyramideineen ja virkamieshautoineen. Tuntuu uskomattomalta, kuinka hyvin värit ovat säilyneet näissä tuhansia vuosia vanhoissa haudoissa. Sakkarassa, joka oli muinaisen Egyptin vanhan valtakunnan pääkaupungin Memphisin hautakaupunki, sijaitsee Egyptin vanhin pyramidirakennus. Se on niin kutsuttu porraspyramidi, joka kapenee portaittain ylöspäin mentäessä ja sen rakennutti Farao Zoser.

Päivä 4 – Suuri pato ja nubialainen kylä
Aamupäivän aikana näemme Suuren padon, joka on yksi maailman suurimmista, sen tärkeä tehtävä on kontrolloida mahtavaa Niiliä. Päivän aikana saamme ihailla kuuluisaa mestariteosta, vaikuttavaa keskeneräistä obeliskia ja nubialaisessa kylässä tutustumme muinaisen Nubian niin historiaan kuin nykypäiväänkin. Hieno päivämme päättyy iltapäiväteen merkeissä Cataract Hotelissa.

Päivä 5 – Abu Simbel ja felukka-retki Assuanilla
Varhain aamulla aloitamme matkamme kohti Abu Simbeliä. Noin kolmnen tunnin ajomatkan aikana ei ehdi tylsistyä. Aavikon taiaomaisia maisemia katsellessa unohtaa helposti ajankulun. Ovatko pyramidit, joita näemme luonnon muodostamia vai uneksimmeko? Faarao Ramses II:sta kohdeltiin kuin Jumalaa, hallitsihan hän sekä Ylä- että Ala-Egyptiä. Abu Simbelin temppeli rakennettiin Ramses Suuren ja tämän lempivaimon Nefertarin kunniaksi. Assuanin padon rakentamisen yhteydessä temppelit irrotettiin kalliosta ja siirrettiin osina Nasserjärven tulvavesirajan yläpuolelle. Vierailun jälkeen Abu Simbelissä matkamme jatkuu Assuaniin.

Iltapäivän aikana teemme felukkapurjehdusretken vanhanaikaisella puisella purjeveneellä. Päivän kruunaa nautinnollinen hetki illalla aurinkokannella, jossa voit vain istuskella, muistella tapahtumarikasta päivää ja ihailla kaupungin valoja. Tänä päivänä on myös mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle Philaen temppelille, jossa esitetään vaikuttava ääni- ja valoshow. Risteilyn aikana täysihoito.

Päivä 6 – Risteily Niilillä – Maataloutta, krokotiilejä ja haukkoja
Päivän seikkailut alkavat jo aamun sarastaessa seilatessamme Assuanista Luxoriin. Alukseltamme nautimme näkymästä, jota värittää rauhallinen elämänmeno rantojen varsilla. Aurinkokannelta sinulle tarjoutuu erinomainen mahdollisuus katsella ohittamiemme paikkojen niin arkea kuin luontoakin. Aamulla teemme retken Kom Ombon erikoiselle kaksoistemppelille, jonka toinen puoli on pyhitetty krokotiilijumala Sobekille ja toinen puoli taas haukkajumala Horukselle. Matkamme jatkuu Edfun kaupunkiin, joka sijaitsee Niilin länsirannalla. Edfuun saavumme lounasaikaan. Edfussa on mahdollisuus tehdä lisämaksullinen retki haukkajumala Horukselle pyhitettyyn temppeliin, joka on yksi Egyptin parhaiten säilyneistä faaraoiden ajan temppeleistä. (käynti Horuksen temppelillä ei sisälly TEMAn päiväohjelmaan). Myöhemmin iltapäivällä seilaamme Esnaan, ohitamme sulut, ja matkamme kohti Luxoria jatkuu.

Päivä 7 – Kuninkaiden Laakso
Tänään otamme suunnan kohti läntistä Luxoria ja vierailemme legendaarisessa Kuninkaiden laaksossa, joka on muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan ajan faaraoiden ja muiden korkea-arvoisten henkilöiden hautojen sijoituspaikka. Luxorin länsirannalla tutustumme myös Hatŝepsutin majesteettisen mahtavaan, osittain kallion sisään hakattuun terassitemppeliin. Tällä on helppo tuntea palaavansa ajassa tuhansia vuosia taaksepäin. Hatŝepsut oli merkittävä naispuolinen faarao, joka hallitsi Egyptissä noin 20 vuoden ajan. Päiväretkemme jälkeen palaamme takaisin risteilijällemme ja loppupäivän voit viettää haluamallasi tavalla.

Päivä 8 – Karnakin ja Luxorin temppelit
Nyt on tullut aika jättää risteilyalus. Aamupäivän vietämme tutustumalla Karnakin temppeliin, muinaisen Egyptin suurimpaan temppeliin ja vanhaan uskonnolliseen keskukseen. Amon-jumalalle omistetun temppelikompleksin vanhimmat osat Thebessä rakennettiin jo lähes 2000 vuotta sitten. Uuden valtakunnan aikana, jolloin Thebe oli maan loistelias pääkaupunki, temppelialuetta laajennettiin varoja säästelemättä ja sinne pystytettiin niin obeliskeja, patsaita kuin faaraoista kertovia korkokuviakin. Retkemme jälkeen palaamme Luxoriin, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Illalla meitä odottaa vielä vierailu taianomaisella Luxorin temppelillä, joka oli muinaisen Egyptin aikainen temppeli keskellä Luxorin kaupunkia. Se muodostuu useista peräkkäisistä rakennuksista, joissa on niin pihoja, pylväikköjä, kappeleita kuin patsaitakin. Tämän ikimuistoisen päivän jälkeen nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 9 – Vapaapäivä
Reilun viikon ajan olemme kokeneet ja nähneet niin faaroita kuin temppeleidenkin raunioita. Tänään voit sulatella kaikkea kokemaasi ja nauttia päivästä juuri haluamallasi tavalla.

Päivä 10 – Deir El Medina – Faaraoiden hautoja
Tänään vierailemme kuuluisassa Deir El Medinan muinaisegyptiläisessä rauniokylässä. Deir el-Medinan asukkaat rakensivat työkseen faraoiden hautoja Kuninkaiden ja Kuningattarien laaksoissa. Näemme Medinet Habun, joka oli varhaisimpia Amonin palvonnalle omistettuja paikkoja Theban alueella. Ramses III rakennutti Medinet Habuun kuolintemppelinsä, joka on alueen huomattavin meidän päiviimme muistomerkki. Iltapäivä on vapaa omille aktiviteeteille.

Päivä 11 – Takaisin Kairoon
Nyt on aika matkustaa lentäen takaisin Kairoon, jossa vietämme kiertomatkamme viimeisen yön. Vastakohtien Kairossa teemme ikimuistoisen kaupunkikierroksen. Vierailemme kaupungin suurimmassa moskeijassa, josta matkamme jatkuu tunnetulle Khan el Khalilin basaarialueelle. Täällä koemme aitoakin aidomman itämaisen ilmapiirin. Erilaiset tuoksut, ihmiset, äänet ja auringonlasku kruunaavat päivämme. Matkanpäätöslounaan nautimme ravintolassa, josta voimme ihailla keskiaikaista Kairoa.

Päivä 12 – Kotimatka
Aamiainen ja bussikuljetus lentoasemalle. Kotimatka alkaa monen monta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Kairo
• Egyptin sisäiset lennot Kairo – Assuan ja Luxor – Kairo 
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 5 lounasta
• 7 illallista
• 1 iltapäiväteetarjoilu Catarcat Hotellissa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä kohti Egyptiä ja Kairoa. Saapuminen Kairoon ja bussikuljetus lentoasemalta hotellille, noin 55 km. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Kaksi hotelliyöpymistä Kairossa.

Päivä 2
Retki pyramideille ja Egyptiläiseen museoon, bussi noin 45 km. Vierailu yhdellä pyramidilla, Sfinksi ja Egyptiläinen museo. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 3
Retki Memphisiin ja Sakkaraan, bussi noin 70 km. Vierailut Memphisissä ja Sakkarassa. Maan sisäinen lento Assuanin. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Assuanissa.

Päivä 4
Vierailu suurella padolla, keskeneräisellä Obeliskillä ja nubialaisessa kylässä. Aamiainen ja iltapäivätee.

Päivä 5
Retki Assuaniin – Abu Simbel, bussi noin 560 km. Vierailu Abu Simbelissä. Felukka-purjehdus. Lisämaksullinen retki Philaen temppelille, jossa esitetään ääni- ja valoshow. Majoittuminen Assuanissa risteilyalukselle kolmeksi yöksi. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Risteily Niilillä Assuanista Luxoriin. Vierailut Kom Ombossa ja Edfussa. Mahdollisuus vierailla Horuksen temppelissä (ei sisälly TEMAn päiväohjelmaan). Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Retki läntiseen Luxoriin, bussi noin 40 km. Vierailut Kuninkaanlaaksossa ja Hatschepsutsin temppelissä. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Uloskirjoittautuminen risteilyalukselta. Retki Karnakin ja Luxorin temppelille, bussi noin 10 km. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Luxorissa.

Päivä 9
Vapaapäivä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 10
Bussi- ja veneretki Deir El Medinaan ja Medinet Habuun. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 11
Bussikuljetus Luxorin lentoasemalle. Maan sisäinen lento Kairoon. Bussikuljetus hotellille. Yksi hotelliyöpyminen Kairossa. Aamiainen ja matkanpäätöslounas.

Päivä 12
Lentokenttäkuljetus ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Egypti

Asukasluku: 95,6 miljoonaa
Pinta-ala: 1 001 450 km²
Uskonto: Muslimeja (lähinnä sunneja) 94 %, koptilaisia kristittyjä ja muita 6 %.
Valuutta: Egyptin punta (EGP tai LE)
Kieli: Arabia on virallinen kieli. Korkeammin koulutetut ymmärtävät yleensä englantia ja ranskaa.
Aikaero: Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Kairo, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).


Matkaan sisältyvien aterioiden ajankohta/päivä voi vaihdella riippuen muun muassa lentoajoista. Aterioiden lukumäärä on kuitenkin aina sama.

Tärkeää tietoa viisumista ja passista
Passin pitää olla voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta matkan jälkeen.

Suomalaiset tarvitsevat viisumin Egyptiin. Viisumi myönnetän maahan saapumisen yhteydessä ja sen hinta on 25 USD  (maksettava käteisellä ja mieluiten tasaraha).

Tema-opas ja paikallinen yhteistyökumppanimme auttavat viisumin hankinnassa.

Mikäli sinulla ei ole suomalaista passia, pyydämme ottamaan yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön.

Valuutta
Egyptin (EGP)

Egyptin punnan alempi rahayksikkö on piasteri. Yksi Egyptin punta on 100 piasteria.Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa, ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa tai pankeissa.Ota matkakassa mukaan euroina tai US-dollareina. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä hotelleissa sekä suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. 

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 120 USD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Egypti kuuluu subtrooppiseen alueseen, jossa on lämmin ja kuiva ilmasto. Talvikuukausina sateet eivät ole harvinaisia ja viileitä iltoja varten kannaattaa varata myös lämmintä vaatetta mukaan. Kairossa päivän keskilämpötila helmikuussa on reilusti yli 20 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Hyvät matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillavaatteita. Talvella, aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan. Illallisille on tapana pukeutua hieman paremmin, niin laivalla kuin muissakin illallisravintoloissa.

Muuta
Sähkö 220 V. Pistorasiat saattavat kuitenkin olla erilaisa kuin Suomessa, joten kannattaa ottaa adapteri mukaan. Useimmmissa hotelleissa toimii internet (maksullinen). 

Esimerkkejä paikallisesta hintatasosta: Big Mac & Company EGP 60, illallinen (ei ruokajuomia) EGP 300. Sekä viini että olut ovat useimmiten kalliimpia kuin Suomessa. Viinipullo (paikallista) maksaa noin EGP 350 – 500. Useimmat ravintolat lisäävät laskuun vielä palvelumaksun, joka on 20%. Tämä näkyy eriteltynä laskussa.

TEMA-matkoilla käytettävät bussit ovat kohdemaan tason huoimioiden hyvätasoisia. Pyrimme siis aina käyttämään parhaita mahdollisia busseja. Bussien taso Egyptissä ei ole kuitenkaan aivan sama, kuin mihin me olemme Suomessa tottuneet.  

Lue lisää Egyptistä
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. Lue myös Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
10.02.2025 12 päivää Klassinen Egypti Helsinki 4 450 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.