Klassinen EgyptiTapaaminen Sfinksin ja Tutankhamonin kanssa

Mahtavan Niilin varrelle jää todella paljon mielenkiintoista ja jännittävää nähtävää. Täällä purjehtivat faaraot jo vuosituhansia ennen Kristuksen syntymää. Vierailemme pyramideilla, näemme Sfinksin, pääsemme ihailemaan Egyptiläisen museon aarteita ja tapaamme egyptiläiset tulisielut. Muistoja faarao Tutankhamonin mystisistä ajoista aina mielenkiintoiseen Egyptin nykypäivään − kaikkea tätä tarjoaa risteily Assuanista Luxoriin. Ikimuistoisen kiertomatkan aikana tulevat tutuiksi myös mahtavat Abu Simbelin temppelit!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Egypti

Matkatyyppi: Kiertomatka - Risteily

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 16-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Pyramidit ja Sfinksi
 • Retki Abu Simbeliin
 • Felukka-purjehdus Assuanissa
 • Kuninkaiden laakso Luxorissa
 • Omaa aikaa Luxorissa

Päiväohjelma
Talvi 2022 (lähtö: 21.2.) 

Päivä 1 – Matka alkaa ja saapuminen Kairoon
Matka kohti Egyptiä ja Kairoa alkaa. Kairoon saapuessa, passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat Tema-oppaan. Nyt on vuorossa bussimatka ensimmäiselle hotellillemme. Majoitumme Meridien Pyramid -hotelliin, joka sijaitsee pyramidien läheisyydessä Gizassa. Tervetuloilallinen.

Päivä 2 – Gizan tasanko ja Tutankhamon
Aamiaisen jälkeen vierailemme Gizan tasangolla, jossa sijaitsevat maailman tunnetuimmat nähtävyydet. Giza sijaitsee Suur-Kairon alueella. Täällä meitä odottavat Pyramidit ja Sfinksi. Upeat pyramidit kertovat omalla ylpeällä ja salaperäisellä tavallaan, kaikessa hiljaisuudessa, mahtavasta neljännen dynastian ajasta.Iltapäivä alkaa tutustumisella kattavaan Egyptiläiseen Museoon, jossa yksi mielenkiintoisimmista kokoelmista on Tutankhamonin haudasta löydetyt esineet, muun muassa Tutankhamonin kuolinnaamio. Päivän aikana vierailemme myös näyttelyssä, joka kertoo papyruksesta ja sen tuhansia vuosia vanhasta historiasta.

Päivä 3 – Memphis ja Sakkara
Tänään matkaamme bussilla egyptiläiselle maaseudulle ja näemme vaikuttavat Sakkaran ja Dahshurin hauta-alueet pyramideineen ja virkamieshautoineen. Tuntuu uskomattomalta, kuinka hyvin värit ovat säilyneet näissä tuhansia vuosia vanhoissa haudoissa. Sakkarassa, joka oli muinaisen Egyptin vanhan valtakunnan pääkaupungin Memphisin hautakaupunki, sijaitsee Egyptin vanhin pyramidirakennus. Se on niin kutsuttu porraspyramidi, joka kapenee portaittain ylöspäin mentäessä ja sen rakennutti Farao Zoser.

Päivä 4 – Assuan ja Niili
Aamupäivän aikana näemme Korkean padon, joka on yksi maailman suurimmista, sen tärkeä tehtävä on kontrolloida mahtavaa Niiliä. Päivän aikana saamme ihailla kuuluisaa mestariteosta, vaikuttavaa keskeneräistä obeliskia ja nubialaisessa kylässä tutustumme muinaisen Nubian niin historiaan kuin nykypäiväänkin. Nyt on tullut aika majoittautua miellyttävälle risteilyalukselle, joka on meidän kotimme seuraavan kolmen päivän ajan. Iltapäivän aikana teemme niin kutsutun felukka-retken eli purjehdusretken vanhanaikaisella puisella purjeveneellä. Tämän rentouttavan retken päätämme Old Cataract –hotellille, jossa nautimme iltapäiväteen. Päivän kruunaa nautinnollinen hetki illalla aurinkokannella, jossa voit vain istuskella, muistella tapahtumarikasta päivää ja ihailla kaupungin valoja. Risteilyn aikana puolihoito. 

Päivä 5 – Abu Simbel
Varhain aamulla aloitamme matkamme kohti Abu Simbeliä. Noin kolmnen tunnin ajomatkan aikana ei ehdi tylsistyä. Aavikon taiaomaisia maisemia katsellessa unohtaa helposti ajankulun. Ovatko pyramidit, joita näemme luonnon muodostamia vai uneksimmeko? Faarao Ramses II:sta kohdeltiin kuin Jumalaa, hallitsihan hän sekä Ylä- että Ala-Egyptiä. Abu Simbelin temppeli rakennettiin Ramses Suuren ja tämän lempivaimon Nefertarin kunniaksi. Assuanin padon rakentamisen yhteydessä temppelit irrotettiin kalliosta ja siirrettiin osina Nasserjärven tulvavesirajan yläpuolelle. Muutaman tunnin kävelyretken jälkeen Abu Simbelissä matkamme jatkuu Assuaniin. Iltapäivällä ehdimme tutustua vielä nubialaisten mielenkiintoiseen historiaan ja kulttuuriin. Teemme retken kylään veneellä. Hieno päivämme päättyy iltapäiväteen merkeissä Cataract Hotelissa.

Päivä 6 – Risteily Niilillä – Maataloutta, krokotiilejä ja haukkoja
Päivän seikkailut alkavat jo aamun sarastaessa seilatessamme Assuanista Luxoriin. Alukseltamme nautimme näkymästä, jota värittää rauhallinen elämänmeno rantojen varsilla. Aurinkokannelta sinulle tarjoutuu erinomainen mahdollisuus katsella ohittamiemme paikkojen niin arkea kuin luontoakin. Aamulla teemme retken Kom Ombon erikoiselle kaksoistemppelille, jonka toinen puoli on pyhitetty krokotiilijumala Sobekille ja toinen puoli taas haukkajumala Horukselle. Matkamme jatkuu Edfun kaupunkiin, joka sijaitsee Niilin länsirannalla. Edfuun saavumme lounasaikaan. Täältä on mahdollisuus tehdä omatoimiretki Horuksen temppelille, joka on kaikista Egyptin temppeliraunioista parhaiten säilynyt (käynti Horuksen temppelillä ei sisälly TEMAn päiväohjelmaan). Myöhemmin iltapäivällä seilaamme Esnaan, ohitamme sulut, ja matkamme kohti Luxoria jatkuu.

Päivä 7 – Kuninkaiden Laakso
Tänään otamme suunnan kohti läntistä Luxoria ja vierailemme legendaarisessa Kuninkaiden laaksossa, joka on muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan ajan faaraoiden ja muiden korkea-arvoisten henkilöiden hautojen sijoituspaikka. Tutustumme Hatŝepsutin temppeliin. Hatŝepsut oli merkittävä naispuolinen faarao, joka hallitsi Egyptissä noin 20 vuoden ajan. Tämä muinaisen Egyptin aikainen temppeli sijaitsee keskellä Luxorin kaupunkia, jossa on peräkkäisiä rakennuksia pihoineen, upeita pylväikköjä, kappeleita ja vaikuttavia patsaita. Täällä on helppo tuntea palaavansa ajassa tuhansia vuosia taaksepäin. Päiväretkemme jälkeen palaamme takaisin risteilijällemme ja loppupäivän voit viettää haluamallasi tavalla.

Päivä 8 – Karnakin ja Luxorin temppelit
Nyt on tullut aika jättää risteilyalus. Aamupäivän vietämme tutustumalla Karnakin temppeliin, muinaisen Egyptin toiseksi suurimpaan temppeliin ja vanhaan uskonnolliseen keskukseen. Amon-jumalalle omistetun temppelikompleksin vanhimmat osat Thebessä rakennettiin jo lähes 2000 vuotta sitten. Uuden valtakunnan aikana, jolloin Thebe oli maan loistelias pääkaupunki, temppelialuetta laajennettiin varoja säästelemättä ja sinne pystytettiin niin obeliskeja, patsaita kuin faaraoista kertovia korkokuviakin. Retkemme jälkeen palaamme Luxoriin, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Illalla meitä odottaa vielä vierailu taianomaisella Luxorin temppelillä, joka oli muinaisen Egyptin aikainen temppeli keskellä Luxorin kaupunkia. Temppeli on 254 metriä pitkä ja portin kohdalta 65 metriä leveä. Se muodostuu useista peräkkäisistä rakennuksista, joissa on niin pihoja, pylväikköjä, kappeleita kuin patsaitakin. Täällä koemme aitoakin aidomman itämaisen ilmapiiriin. Erilaiset tuoksut, ihmiset, äänet ja auringonlasku kruunaavat päivämme.

Päivä 9 – Vapaapäivä
Reilun viikon ajan olemme kokeneet ja nähneet niin faaroita kuin temppeleidenkin raunioita. Tänään voit sulatella kaikkea kokemaasi ja nauttia päivästä juuri haluamallasi tavalla. Voit myös osallistua lisämaksullisille retkille (Denderahin retki, retki eläinsairaalaan, näe ja koe enemmän Luxoria tai ääni- ja valoshow Karnakissa). Lisämaksullisista retkistä saat lisätietoa Tema-oppaalta.

Päivä 10 – Deir El Medina – Faaraoiden hautoja
Tänään vierailemme kuuluisassa Deir El Medinan muinaisegyptiläisessä rauniokylässä. Deir el-Medinan asukkaat rakensivat työkseen faraoiden hautoja Kuninkaiden ja Kuningattarien laaksoissa. Näemme Medinet Habun, joka oli varhaisimpia Amonin palvonnalle omistettuja paikkoja Theban alueella. Ramses III rakennutti Medinet Habuun kuolintemppelinsä, joka on alueen huomattavin meidän päiviimme muistomerkki. Iltapäivä on vapaa omille aktiviteeteille.

Päivä 11 – Takaisin Kairoon
Nyt on aika matkustaa lentäen takaisin Kairoon, jossa vietämme kiertomatkamme viimeisen yön. Vastakohtien Kairossa teemme ikimuistoisen kaupunkikierroksen. Vierailemme kaupungin suurimmassa moskeijassa, josta matkamme jatkuu tunnetulle Khan el Khalilin basaarialueelle. Matkanpäätöslounaan nautimme ravintolassa, josta voimme ihailla keskiaikaista Kairoa.

Päivä 12 – Kotimatka
Aamiainen ja bussikuljetus lentoasemalle. Kotimatka alkaa monen monta kokemusta rikkaampana. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki – Kairo
• Egyptin sisäiset lennot Kairo – Assuan ja Luxor – Kairo 
• Majoitus
• 12 aamiaista
• 5 lounasta
• 8 illallista
• 1 iltapäiväteetarjoilu Catarcat Hotellissa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lähtö Helsingistä kohti Egyptiä ja Kairoa. Saapuminen Kairoon ja bussikuljetus lentoasemalta hotellille, noin 55 km. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Gizassa.

Päivä 2
Retki pyramideille ja Egyptiläiseen museoon, bussi noin 45 km. Vierailu yhdellä pyramidilla, Sfinksi ja Egyptiläinen museo. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Retki Memphisiin ja Sakkaraan, bussi noin 70 km. Vierailut Memphisissä ja Sakkarassa. Maan sisäinen lento Assuanin. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Assuanissa.

Päivä 4
Bussiretki Assuanissa. Majoittuminen Assuanissa risteilyalukselle kolmeksi yöksi. Felukka-purjehdus. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Retki Assuaniin – Abu Simbel, bussi noin 560 km. Vierailu korkealla padolla ja nubialaisessa kylässä. Aamiainen ja iltapäivätee.

Päivä 6
Risteily Niilillä Assuanista Luxoriin. Vierailut Kom Ombossa ja Edfussa. Mahdollisuus vierailla Horuksen temppelissä (ei sisälly TEMAn päiväohjelmaan). Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 7
Retki läntiseen Luxoriin, bussi noin 40 km. Vierailut Kuninkaanlaaksossa, Hatschepsutsin temppelissä ja Deir el-Medinassa. Iltaretki Luxorin temppelille. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Uloskirjoittautuminen risteilyalukselta. Retki Karnakin ja Luxorin temppelille, bussi noin 10 km. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Luxorissa.

Päivä 9
Vapaapäivä. Mahdollisuus varata lisämaksullisia retkiä (Denderahin retki, retki eläinsairaalaan, näe ja koe enemmän Luxoria tai ääni- ja valoshow Karnakissa). Lisämaksullisista retkistä saat enemmän tietoa Tema-oppaalta. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 10
Bussi- ja veneretki Deir El Medinaan ja Medinet Habuun. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 11
Bussikuljetus Luxorin lentoasemalle, noin 8 km. Maan sisäinen lento Kairoon. Bussikuljetus hotellille, noin 22 km. Kaksi hotelliyöpyminen Kairossa. Aamiainen ja matkanpäätöslounas.

Päivä 12
Lentokenttäkuljetus ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Egypti

Asukasluku: 95,6 miljoonaa
Pinta-ala: 1 001 450 km²
Uskonto: Muslimeja (lähinnä sunneja) 94 %, koptilaisia kristittyjä ja muita 6 %.
Valuutta: Egyptin punta (EGP tai LE)
Kieli: Arabia on virallinen kieli. Korkeammin koulutetut ymmärtävät yleensä englantia ja ranskaa.
Aikaero: Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakaiset reittilennot Helsinki – Kairo, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).


Matkaan sisältyvien aterioiden ajankohta/päivä voi vaihdella riippuen muun muassa lentoajoista. Aterioiden lukumäärä on kuitenkin aina sama.

Tärkeää tietoa viisumista ja passista

Passin pitää olla voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta matkan jälkeen.

Suomalaiset tarvitsevat viisumin Egyptiin. Viisumi myönnetän maahan saapumisen yhteydessä ja sen hinta on 25 USD  (maksettava käteisellä ja mieluiten tasaraha).

Tema-opas ja paikallinen yhteistyökumppanimme auttavat viisumin hankinnassa.

Mikäli sinulla ei ole suomalaista passia, pyydämme ottamaan yhteyttä kyseisen maan suurlähetystöön.

Valuutta
Egyptin (EGP)

Egyptin punnan alempi rahayksikkö on piasteri. Yksi Egyptin punta on 100 piasteria.Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa, ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa tai pankeissa.Ota matkakassa mukaan euroina tai US-dollareina. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä hotelleissa sekä suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. Juomarahat sisältyvät tämän matkan hintaan (laukunkantajat, bussinkuljettajat, risteilyalus ja paikallisoppaat).

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 60 USD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Egypti kuuluu subtrooppiseen alueseen, jossa on lämmin ja kuiva ilmasto. Talvikuukausina sateet eivät ole harvinaisia ja viileitä iltoja varten kannaattaa varata myös lämmintä vaatetta mukaan. Kairossa päivän keskilämpötila helmikuussa on reilusti yli 20 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Hyvät matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät Mukaan kannattaa pakata kevyitä puuvillavaatteita. Talvella, aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan. Illallisille on tapana pukeutua hieman paremmin, niin laivalla kuin muissakin illallisravintoloissa.

Muuta
Sähkö 220 V. Pistorasiat ova usein kuitenkin erilaisa kuin Suomessa, joten kannattaa ottaa adapteri mukaan. Useimmmissa hotelleissa toimii internet (maksullinen). 

Esimerkkejä paikallisesta hintatasosta: Big Mac & Company EGP 60, illallinen (ei ruokajuomia) EGP 300. Sekä viini että olut ovat useimmiten kalliimpia kuin Suomessa. Viinipullo (paikallista) maksaa noin EGP 350 – 500. Useimmat ravintolat lisäävät laskuun vielä palvelumaksun, joka on 20%. Tämä näkyy eriteltynä laskussa.

TEMA-matkoilla käytettävät bussit ovat kohdemaan tason huoimioiden hyvätasoisia. Pyrimme siis aina käyttämään parhaita mahdollisia busseja. Bussien taso Egyptissä ei ole kuitenkaan aivan sama, kuin mihin me olemme Suomessa tottuneet.  

Lue lisää Egyptistä

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. Lue myös Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.