Koe Egeanmeren vehreimpiin ja luonnonkauniimpiin kuuluvan saaren monimuotoinen luonto.

Vaellusmatka. Samos on kuin tehty vaelluksia varten. Se on juuri sopivan suuri tarjotakseen viikon pituisen matkan vaelluksille vaihtelevia maisemia: vuoristoa, vehreitä laaksoja, oliivilehtoja ja kauniita näkymiä merelle. Jos haluat matkaasi myös kulttuurihistoriallista sisältöä, lähde vapaapäivänä laivaretkelle Turkkiin, antiikin Efesokseen.

Hinta alk. 998e
Lataa...

Tärkeää tietoa

 • Maa: Kreikka
 • Vaikeusaste:
 • Matkan pituus: 8 päivää
 • Ryhmän koko: 15–25 henkeä
 • Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Vaellus Satakielilaaksossa
 • Potamilahti
 • Pythagoraan luola
 • Vapaapäivä ja mahdollisuus käydä Efesoksessa
 • Agios Ioanniksen luostari
 

Lähdöt

Päivämäärä Matkan pituus Lähtöpaikka Perushinta Paikkoja
8 päivää Helsinki 998e 3 Varaa
8 päivää Helsinki 998e 2 Varaa
8 päivää Helsinki 998e > 10 Varaa

Eurooppa - muita matkoja

Hintaan sisältyy

 • Edestakainen lento Helsinki–Samos
 • Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
 • Majoitus
 • 7 aamiaista
 • 5 lounasta
 • 5 päivällistä
 • Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
 • TEMA-oppaan palvelut

Kreikka

Kreikka
 • Asukasluku: 10,7 milj.
 • Pinta-ala: 131 940 km²
 • Uskonto: Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.
 • Valuutta: Euro
 • Kieli: Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).

Päiväohjelma Kesä 2014

Touko–syyskuu

Päivä 1 - Matka alkaa

Saavuttuasi Samoksen lentokentälle ovat Finnmatkojen oppaat lentoasemalla vastassa saapuvia lomalaisia ja ohjaavat sinut bussiin, joka vie sinut hotelliin. TEMA-oppaan tapaat joko lentoasemalla tai perillä hotellissa.

Matkalla bussilla saaren poikki saat jo ensikäsityksen Samoksen erilaisista luontotyypeistä.

Hopeanhohtoiset oliivilehdot, joita tumman vihreät sypressit korostavat kuin huutomerkit, vaihtuvat vähitellen karummaksi vuoristomaisemaksi kunnes pikkuhiljaa lähestymme Karlovassin kylää saaren luoteisrannikolla. Karlovassissa vietämme matkan ensimmäiset kolme yötä.

Päivä 2 - Vaellus Satakielilaaksossa ja käynti Vourliotesissa

Samoksen saaren pohjoispuolella on kaunis Satakielilaakso, joka on ehkä Samoksen kaikista vihreistä laaksoista vehrein.

Päivän noin 10 km pituinen vaellusreitti kulkee pitkin vanhoja teitä ja polkuja, jotka vievät ohi viiniköynnöstä kasvavien terassien ja villin luonnon. Silmien eteen avautuu paikoin upea näköala alas rannikolle. Kauniissa Manolateksen kylässä pysähdymme tavernan luona ennen kuin jatkamme matkaa alas laakson pohjalle. Satakielilaaksossa kasvillisuus on runsasta ja vaellamme halki lehtipuumetsän, jossa kasvaa muun muassa idänplataaneja, rautatammia ja murattia

Vourliotes on yksi Samoksen vanhimmista kylistä, jossa on vanhoja taloja ja mutkittelevia kujia.

Päivä 3 - Vaellus Potamilahdelta Mikro Seitaniin

Kauniilta Potamilahdelta saa alkunsa kapea, vuoria halkova rotko, jonka pohjalla kiemurtelee pieni puro. Kasvillisuus on niin runsasta, että auringonvalo hädin tuskin läpäisee sen. Täällä kasvaa mm. luonnonvaraisia oleantereita. Muutaman sadan metrin päässä puro pujahtaa kallioseinämien väliin ja pääset uimalla kapeimman kohdan läpi edemmäs ihailemaan pientä vesiputousta.

Päivän toinen vaellusreitti vie Potamilahdelta jonkin matkaa länteen päin suojaisalle Mikro Seitanin rannalle. Soratie vaihtuu poluksi, joka kiemurtelee halki oliivilehtojen ja kukkaketojen. Alapuolella siintää sininen meri ja toisella puolella ovat korkeat, karut kalkkikivivuoret. Päivän vaellusosuuksien kokonaispituus on yhteensä noin seitsemän kilometriä.

Päivä 4 - Vaellus Karlovassista Tsourlein kylään

Tänään on tullut aika siirtyä saaren eteläpuolelle. Suurimman osan matkasta sinne voit vaeltaa halki villin vuoristomaiseman.

Lähdemme liikkeelle Karlovassin kylän vanhasta osasta ja vaellamme metsäpolkuja pitkin kohti Lekan kylää. Kuljemme paikoin alepponmäntyjä kasvavassa metsässä kunnes tulemme pienelle, kauniilla paikalla sijaitsevalle kappelille, jossa pidämme tauon. Sen jälkeen jatkamme vaellusta ylös kiemurtelevia teitä pitkin pieneen Tsourlein kylään ja sieltä edelleen rannan luo. Täällä odottaa bussimme viedäkseen meidät etelärannikolle, jossa vietämme matkan viimeiset neljä yötä.

Päivä 5 - Vaellus Pythagoraan luolalle

Vaellamme suuremmasta Marathokamboksen kylästä mahtavan Kerkisvuoriston alarinteille. Hyvällä onnella näemme käärmekotkia, alppitervapääskyjä ja ehkä jopa metsästävän muuttohaukan. Lyhyen nousun jälkeen saavumme luolalle, jossa Pythagoras legendan mukaan asui piilouduttuaan tyranni Polykratekselta.

Nautimme retkilounaan rauhallisessa lehdossa johanneksenleipäpuiden ja oliivipuiden varjossa. Lounaan jälkeen jatkamme etelään halki oliivilehtojen, joissa orkideat kukkivat keväisin, kohti houkuttelevaa Votsalakian rantaa.

Päivä 6 - Vapaapäivä, valinnainen retki Efesokseen

Tänään ei ole yhteistä ohjelmaa, vaan voit viettää päivän haluamallasi tavalla: vaeltaa omin päin, rentoutua rannalla tai lähteä tutkimaan saarta retken mukana tai paikallisbussilla.

Suosittelemme päiväretkeä naapurimaahan Turkkiin, joka on vain noin kolmen tunnin bussi- ja laivamatkan päässä. Turkissa voit tutustua yhteen antiikin maailman seitsemästä ihmeestä, Artemiin temppeliin, sekä kuljeskella upeassa Efesoksen kaupungissa, jossa on mm. Celsuksen kirjasto ja hellenistiseen tyyliin rakennettu teatteri. Näet myös paikan, jossa Neitsyt Maria legendan mukaan vietti viimeiset vuotensa. Paikka on nykyisin sekä kristittyjen että islaminuskoisten pyhiinvaelluskohde. Retkeltä palataan myöhään iltapäivällä Samokselle.

Päivä 7 - Vaellus Samoksen lounaisrannikolla

Tänään vaellamme halki villin rannikkomaiseman, suurenmoisen Kerkisvuoriston varjossa noin kahdeksan kilometrin matkan. Kuljemme ohi pienen Paleohoran kylän, joka on nykyisin lähes asumaton, ja nautimme näköalasta merelle ja Fournin ja Ikarian naapurisaarille. Tänne rantatörmille kokoontuu joskus välimerenhaukkoja pyydystämään hyönteisiä.

Agios Ioanniksen luostari kukoistavine puutarhoineen on kuin hedelmällinen, vihreä keidas kuivassa ja karussa maisemassa. Lähistöllä on myös pieni, hieno hiekkaranta, jossa voit pulahtaa uimaan kirkkaaseen veteen.

Patikoidessamme takaisin bussille sinulla on hyvä tilaisuus, kuten matkan aiemmillakin vaelluksilla, poimia tuoreita mausteyrttejä kuivattavaksi. Niistä saat ihanalta tuoksuvan ja maistuvan muiston Samoksesta kotiinvietäväksi.

Päivä 8 - Kotiinpaluu

Nyt on tullut aika palata Samoksen lentokentälle ja aloittaa kotimatka – ellet sitten ole varannut yhdistelmälomaa ja päättänyt viettää vielä viikon nauttien kauniista Samoksesta. Valitsemaasi yhdistelmäloman toisen viikon lomakohteeseen ja hotelliin siirrytään lentokentän kautta Suomesta saapuvien matkustajien mukana, joten varaudu pieneen odotteluun lentoasemalla. 

Lyhyesti

Päivä 1

Lento Helsinki – Samos. Samos – Karlovassi, lentokenttäkuljetus n. 40 km. Kolme hotelliyöpymistä Karlovassissa.

Päivä 2

Vaellus Satakielilaaksossa, n. 10 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 3

Vaellus pitkin länsirannikkoa, n. 7 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 4

Karlovassi – Tsourlei – Ormos Marathokambos, Votsalakia. Vaellus n. 8 km, bussi n. 30 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen. Neljä hotelliyöpymistä Ormos Marathokamboksessa Votsalakiassa.

Päivä 5

Vaellus Pythagoraan luolalle, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 6

Vapaapäivä, aikaa omille vaelluksille, retkille tai auringonottoon ja uimiseen. Aamiainen.

Päivä 7

Vaellus Samoksen lounaisrannikolla, n. 8 km. Aamiainen, retkilounas ja päivällinen.

Päivä 8

Ormos Marathokambos, Votsalakia – Samoksen lentokenttä, n.40 km. Lento Samos – Helsinki. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta.  

Kuvat & video

TEMA-opas

Tässä muutamia oppaitamme, jotka toimivat tavallisesti oppaina kiertomatkoilla Eurooppa. Valitettavasti emme kuitenkaan voi taata, että opas toimii juuri sinun matkallasi.

Esa Eskelinen

Esan suosikkimaita ovat Afrikan maat, kuten Tansania ja Kenia, mutta myös Kreikka, jossa Esa tällä hetkellä asuu. Safareilla Esa innostuu eläimistä ja asioista, mikä innostaa myös TEMA-matkaajia. Esan tavoitteena on näyttää vieraille asioita, joihin ihmiset eivät aina kiinnitä aluksi huomiota, kuten huiluakaasiat ja norsujen raapimat puunrungot. TEMA-oppaana Esa tekee kaikkensa, että asiakkaat kokevat ainutlaatuisia elämyksiä ja että käytännön asiat toimivat, vaikka joskus aikataulut ovat tiukat eikä kaikki mene ihan niin kuin on suunniteltu. Loppu on kiinni onnesta ja luonnosta.

Lisätietoa

 • Koulutus: Biologi, eläintiede
 • Opaskokemus vuosina: 7
 • Kielitaito: Suomi, englanti, kreikka, ruotsi
 • Opastaa: Itä-Afrikka, Kreikka, Irlanti
 • Tätä et tiennyt minusta: -

Lisätietoa

 • Koulutus: FM, valtiotieteilijä
 • Opaskokemus vuosina: 8
 • Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, kreikka
 • Opastaa: Kreeta, vaellus- ja kiertomatkat
 • Tätä et tiennyt minusta: Olen aika haka melomaan merikajakkia mökkimme merialueilla läntisen Ruotsin saaristossa ja reilun kuuden metrin mittaista kaksikko-merikajakkiamme Kreetan merialueilla!

Anna Meurling

Kymmenkunta vuotta sitten tulin Kreetalle viettämään sapattivuotta tuolloisista työtehtävistäni. Olen edelleen täällä.

Tuo ehkä kuvaa sitä, miten tämä ihana saari koukuttaa ihmisen! Myös nykyisessä työssäni tapaan usein matkailijoita, jotka vuosi toisensa jälkeen palaavat Kreetalle. Kreeta on niin paljon: Luontoa riittää, aina löytyy uusia kukkivia kasveja, huimaavia vuorten huippuja, salaperäisiä rotkoja, syrjäisiä pikku kyliä ystävällisine asukkaineen. Kreetan historia ja monituhatvuotinen kulttuuri tarjoavat mielenkiintoisia ja jännittäviä kertomuksia muinaisista korkeakulttuurisista minolaisista alkaen lukemattomiin sankaritarinoihin saaren myrskyisten vuosisatojen aikana. Ja taustana on kaikenaikaa sininen kirkasvetinen meri rantoineen.

Nautin matkaamisesta ympäri Kreetaa kuin myös mahdollisuudesta viedä toisia matkalaisia tutustumaan tähän Välimeren helmeen. Minulle TEMAoppaana on tärkeää ottaa matkailijani vastaan kreetalaisten tavoin vieraanvaraisena emäntänä, toivottaa heidät tervetulleeksi ja tarjota heille mahdollisuus kokea tämä saari monipuolisesti ja viihtyä Kreetan ja TEMAmatkojen vieraana.

Unohtumaton matkamuisto TEMA-vaellusryhmän kanssa läntiseltä Kreetalta, tapahtui joitakin vuosia sitten: Olimme aloittaneet päivän vaelluksen Paleohorasta kohti Elafonisia ja saavuimme reilun tunnin patikoinnin jälkeen pienelle Agios Janniokselle omistetulle kappelille. Juuri tuona päivänä juhlittiin tämän nimenomaisen pyhimyksen nimipäivää suurin juhlamenoin, jota kreikankielellä kutsutaan panagiriksi. Paikallisia ihmisiä oli kerääntynyt melkoisin joukoin jo aamusta alkaen kirkonmäelle, suurissa keittopadoissa porisi avotulella lampaanliha ja juhlapilahvi. Ryhmämme kutsuttiin mukaan, esiin kannettiin suuria vateja vastakeitettyä lampaanlihaa, piiraita ja kannullisia paikallista viiniä. Vaikka olimme hiljan syöneet kunnollisen aamiaisen, maistuivat nämä yksinkertaiset suussa sulavat makupalat meille ja istuimme juhlaväen seuraan hyväksi hetkeksi. Ennen kuin jatkoimme matkaa, lauloimme kiitokseksi joitakin suomalaisia kansanlauluja. Seuraavana aamuna, kun kävin Paleohoran leipomossa ostamassa leipää päivän vaellukselle, kuulin miten leipomossa puhuttiin siitä kauniisti laulavasta suomalaisesta kuorosta, joka oli lomalla patikoimassa Kreetalla…

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Edestakainen lento Helsinki – Samos, muut ohjelman mukaiset kuljetukset, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut, ohjelman mukaiset ateriat, retket, sisäänpääsyt ja muut aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on noin 70 e (tarkista lisämaksu nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Lähtöpäivät: 6.5., 13.5., 2.9. ja 9.9.2014.

Lisäviikko

Vaellusmatkan jälkeen voit viettää rentouttavan rantalomaviikon valitsemassasi Finnmatkojen Samoksen lomakohteessa. Lomakohteet ja hotellit on esitelty Finnmatkojen nettisivuilla finnmatkat.fi.

Yhdistelmälomia koskevat tiedustelut ja varaukset puhelimitse numerosta 0303 60 620.

Rantalomaviikolla käytettävissäsi ovat Finnmatkojen opaspalvelut. Valitsemasi lomakohteen palvelut on esitelty Finnmatkojen nettisivuilla valitsemasi hotellin esittelyn yhteydessä.

Valuutta

Kreikan valuutta on euro.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat ja virvokkeet, kahvit, matkamuistot sekä juomarahat.

Ilmasto ja vaatetus

Varhain keväällä sekä syksyllä voi joinakin päivinä jo olla tuulista tai muuten viileämpää, erityisesti korkeammilla paikoilla saaren sisäosissa. Myös sadekuuroja voi esiintyä. Lähempänä matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa ajankohtainen lähipäivien sääennuste esim. Ilmatieteen laitoksen tai Forecan nettisivuilta foreca.fi

Mukaan kannattaa ottaa myös lämpimämpiä vaatteita: villapusero ja tuulenpitävä pusakka. Tärkeintä on kuitenkin, että kengät ovat mukavat ja "sisäänajetut". Suosittelemme paksupohjaisia kävelyyn ja vaeltamiseen sopivia kenkiä, esim. urheilukenkiä tai vaelluskenkiä. Luostarivierailuilla tarvitset myös olkapäät ja polvet peittävää vaatetusta: miehillä pitäisi olla pitkät housut ja naisilla hame. Ota mukaan myös uimapuku, sillä useammassa paikassa on mahdollisuus uida meressäkin.

Vaellusmatka

Matkan vaellukset eivät kokonaisuutena ole kovin vaativia, mutta maasto on mäkistä ja polut kivisiä. Useat vaellukset tehdään avoimessa maastossa ja auringonpaahteessa voi vaeltaminen olla raskaampaa. Neljännen päivän vaellus on vaativampi, erityisesti lämpimällä säällä, koska reitti kulkee ylä- ja alamäkiä (korkeusero n. 500 m). Viidennen päivän vaellus Pythagoraan luolalle sisältää lyhyen, jyrkän nousun, mutta halutessaan voi jäädä alhaalle odottamaan.

Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin täältä.

Huom!

Valinnainen, lisämaksullinen retki, 6. päivä
TURKKI JA EFESOS
Matkan kuudentena päivänä ei ole yhteistä ohjelmaa. Voit viettää päivän haluamallasi tavalla. Yksi vaihtoehto on lähteä retkelle ja suosittelemmekin kokopäiväretkeä naapurimaahan Turkkiin ja Efesoksen kaupunkiin.

Kusadasi Turkissa on lyhyen laivamatkan päässä ja se tarjoamat ostosmahdollisuudet ja ihmisvilinä ovat päivän yksi kokokohta. Toinen kohokohta on antiikinaikaisen Efesoksen kaupungin rauniot.

Kreikkalaiset perustivat Efesoksen jo 1100-luvulla eaa. ja myöhemmin siitä tuli Rooman valtakunnan tärkein kaupunki Vähä-Aasiassa. Efesoksessa voit vaeltaa samoilla kaduilla, joilla Julius Caesar ja Kleopatra aikoinaan kulkivat.

Retki alkaa n. 1,5 tunnin laivamatkalla yli Egeanmeren. Perillä Kusadasissa odottaa bussi, joka vie Efesokseen. Efesoksessa on arkeologien varovasti esiin kaivamia katuja, kirjasto, palatsi, kylpylä ja amfiteatteri, jossa on paikat 24 000 katsojalle. Osa raunioista on säilynyt hyvin, osasta on jäljellä vain perustus ja yksittäisiä pylväitä.

Toisenlainen kulttuurielämys on vierailu mattokaupassa, jossa saat kuulla tarkemmin käsinkudotuista turkkilaisista matoista.

Retken päätteeksi sinulla on vielä omaa aikaa tutkiskella Kusadasin värikkäiden basaarikatujen elämämenoa. Kaduilla on sekä viihtyisiä kahviloita että hyvä valikoima edullisia tuotteita, mm. kenkiä, laukkuja, nahkatakkeja ja muita nahkatuotteita.

Retken hintaan, n. 80 e, sisältyvät kuljetukset. Turkin satamavero 10 e maksetaan erikseen. Retken varaus ja maksu tapahtuvat paikan päällä oppaalle vaellusmatkan alkupäivinä. Muista ottaa passi mukaan retkelle ja tarkistaa jo ennen matkaa, että se on voimassa Turkin edellyttämät vähintään 3 kk matkan jälkeen.

Muuta

Kaikki matkaohjelman hotellit ovat keskitasoa, ja huoneissa on oma suihku ja wc. Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan.

Kansalliset pyhäpäivät kuten toukokuun 1. päivä ja ortodoksinen pääsiäinen voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä kiertomatkan päiväohjelmissa.

Lue lisää Kreikasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Passi ja viisumi

EU-maat (Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Portugali, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari). Matkan ajan voimassaoleva passi tai Schengen-sopimukseen kuuluvissa EU-maissa myös 1.3.99 jälkeen myönnetty henkilökortti. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 päivän oleskeluun. Lisätietoja tarvittaessa ao. maan suurlähetystöstä.

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kroatiaa, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa, sekä Islanti ja Sveitsi) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa. Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina. 

Passi ja viisumi

Hotelli

Muutokset yöpymispaikoissa ja hotelleissa ovat mahdollisia.

Samaina Inn Hotel

Karlovassi

Puhelin: +30 22730 304 00

Fax: +30 22730 344 71

Hotel Kerkis Bay

Ormos Marathokambos, Votsalakia

Puhelin: +30 22730 372 02, 373 73

Fax: +30 22730 373 72