Sri Lanka, vihreän kullan saari

Kiertomatkamme alkaa Sri Lankan vanhan valtakunnan ytimestä Sigiriyasta ja Polonnaruwasta. Näemme seinämaalaukset Dambullan temppelissä ja Pyhän hampaan temppelin viehättävässä Kandyssä sekä Matalen maustepuutarhat. Matkan kohokohtiin kuuluu myös bussimatka, joka vie meidät ylängön teeviljelmille ja vuoristomaisemiin. Matkan lopussa vietät muutaman leppoisan päivän rannikolla ja pääkaupungissa Colombossa.


Nyt voit varata kiertomatkan päätteeksi rentouttavia lomapäiviä Malediivien paratiisisaarilla - ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin kerromme lisää!

Tärkeää tietoa

Maat: Sri Lanka

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 18-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Leijonakallio Sigiriyassa
 • Pyhän hampaan temppeli Kandyssä
 • Ylämaiden kauniit teeviljelmät
 • Safari Udawalawessa
 • Rentoutumista Hikkaduwassa

Päiväohjelma
2023-2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Reittilento Colomboon, Bandaranaiken kansainväliselle lentoasemalle ja seikkailumme Sri Lankalla voi alkaa!

Päivä 2 – Saapuminen Sri Lankalle
Kun lento saapuu perille Sri Lankan kansainväliselle lentokentälle Bandaranaikelle, on Tema-opas ryhmää vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla matkamme ensimmäiselle hotellille, joka sijaitsee hieman Negombon ulkopuolella.

Päivä 3 – Dambulla
Aamiaisen jälkeen lähdemme Dambullaan, joka tunnetaan parhaiten vaikuttavasta buddhalaisesta luolatemppelien kokonaisuudesta Raja Maha Viharasta. Se on peräisin 100-luvulta eaa ja se on koko maan suurin ja parhaiten säilynyt luolien ryhmä, joka käsittää yli 80 luolaa, useita luostareita, patsaita ja Buddha-veistoksia. Laajat muraalimaalaukset kuvaavat muun muassa Mara-demonia, joka koettelee Buddhaa ja Buddhan ensimmäistä puhetta. Dambullan kultainen temppeli on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1991. Antoisan päivän jälkeen jatkuu matka hotellille Dambullaan, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Dambullasta käsin teemme seuraavina päivinä retkiä.

Päivä 4 – Sigiriya
Lähdemme aikaisin aamulla liikenteeseen ja suuntaamme Sigiriyan erikoiselle leijonakalliolle. Kallion juurella kuljemme raunioilla, jotka ovat aikoinaan muodostaneet ehkä Aasian vanhimman maisemapuutarhan kanaaleineen, altaineen ja suihkulähteineen. Ylhäälle, noin 200 metrin korkeuteen kohoavan kallion laelle kuningas Kassapa rakennutti 400-luvulla palatsin ja linnoituksen, jotka nykyisin ovat mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Aikoinaan ylös pääsi vain köysitikkaita tai kallioon hakattuja portaita pitkin, mutta nykyisin nousu kalliolle on hieman helpompaa, vaikka portaita onkin noin 1 200. Puolivälissä nousua ovat kuuluisat freskomaalaukset, jotka esittävät paljasrintaisia, vietteleviä Sigiryan neitsyitä.

Sigiriyasta matkamme jatkuu tyypilliseen lankalaiseen Hiriwadunnan kylään, jossa kylän naiset opettavat meille, kuinka saaren perinteistä ruokaa valmistetaan saviruukuissa. Ruoanlaiton oppitunnin jälkeen nautimme lounaan lankalaiseen tapaan lootuksen lehdeltä.

Näemme kylän asukkaita järvellä puuhissaan, kalastamassa ja pyykkiä pesemässä. Järvellä viihtyvät runsaslukuisina myös erilaiset linnut. Saamme tilaisuuden ajella härkien vetämissä vaunuissa vehmaassa metsässä ja aukeilla pelloilla – kanoottiretkeä kauniilla järvellä unohtamatta.

Päivä 5 – Polonnaruwa
Aamupäivällä matkaamme itään päin ja tutustumme keskiaikaiseen Polonnaruwaan. Polonnaruwassa näemme singaleesikuninkaiden vaikuttavat vesisäiliöt. Suurin osa rakennelmista on pystytetty kaupungin suuruudenaikaan 1000–1200-luvuilla. Sen jälkeen kaupunki painui unohduksiin ja se löydettiin uudelleen viidakon kätköistä vasta paljon myöhemmin. Nykyisin alue on raivattu esiin viidakosta ja näemme muun muassa loisteliaita kuninkaallisia ja uskonnollisia rakennuksia. Polonnaruwan tärkein nähtävyys on Gal Vihara, 13 metrin pituinen, kivinen lepäävä Buddha. Iltapäivä on vapaata ja voit vain rentoutua tai nauttia hotellin tarjoamista palveluista.

Päivä 6 – Mausteviljelmiä, Peradeniyan kasvitieteellinen puutarha ja Pyhä Buddhan hampaan temppeli Kandyssä
Tänään jatkamme matkaa etelään halki mausteilta tuoksuvan Sri Lankan. Pysähdymme Matalessa ja teemme kävellen kierroksen yhdessä Matalen maustepuutarhoista. Pääsemme tutustumaan moniin tuttuihin maustekasveihin, kuten kardemummaan, inkivääriin ja kuuluisaan ceylonin kanelin, joka sai ahneet maustekauppiaat aikoinaan kiinnostumaan saaresta.

Iltapäivällä saavumme maan keskiosan ylängölle ja Kandyn kaupunkiin, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi. Ensimmäiset maininnat Kandystä löytyvät 1200-luvulta, ja se on kiinnostava sekoitus vanhaa ja uutta, maallista ja uskonnollista. Kandy, singaleesien kuningaskunnan viimeinen pääkaupunki, liitetään edelleen moniin legendoihin ja vanhoihin perinteisiin, ja singaleesien kansanperinnettä vaalitaan täällä edelleen. Useimmat rakennuksista ovat 1800-luvulta ja kaupunki on nykyisin Unescon maailmanperintökohde.

Iltapäivän aikana tutustumme Kandyssä Peradeniyan kasvitieteelliseen puutarhaan, joka alun perin rakennettiin erään singaleesikuninkaan huvipuutarhaksi. Brittien siirtomaavallan aikana tänne kerättiin puita, kasveja ja trooppisia kukkia, jotka kertovat erinomaisesti Sri Lankan monimuotoisesta kasvillisuudesta.

Päivän aikana vierailemme vielä yhdessä buddhalaisuuden tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista, Pyhän hampaan temppelissä. Buddhan kulmahammasta sanotaan säilytettävän täällä upeassa, rubiineilla ja smaragdeilla koristellussa kultalippaassa.

Päivä 7 – Teetä ja siirtoma-aikaista tunnelmaa
Nyt on tullut aika jättää viehättävä Kandy ja matkamme jatkuu bussilla läpi vuoristoisen maiseman. Reittimme varrelle jää kaunita teeplantaaseja, puutarhoja ja vesipuouksia. Saavuttuamme Nuwara Elyaan huomaamme maisemien luonteen muuttuneen jälleen. Näemme ympärillämme mäntypuita ja perunapeltoja. Koemme ehkäpä koko Sri Lankan eriskummallisimman kaupungin, johon jo englantilaiset aikoinaan ihastuivat sen viileän vuoristoilmaston vuoksi. Brittien siirtomaa-aika on edelleenkin nähtävissä niin viktoriaanisen kuin tudoreidenkin aikaisten arkkitehtonisten suuntausten inspiroimissa rakennuksissa.

Matkamme jatkuu kohti päivän päämääräämme Uduwalawea, jossa vietämme seuraavan yön.

Päivän aikana vierailemme myös teetehtaassa ja tutustumme lähemmin teen valmistusmenetelmään. Missäpä muualla maistuisi kupillinen Ceylonin teetä paremmalta kuin juuri täällä!

Päivä 8 – Safari Udawalawessa
Aikaisin aamulla lähdemme kohti Udawalawen kansallispuistoa, joka on yksi parhaista paikoista saarella norsujen näkemiseen. Puistossa asustelee noin 500 norsua, mutta täällä voi nähdä myös monia muita eläimiä kuten esimerkiksi sambarhirviä, luonnonvaraisia vesipuhveleita, mungoja, krokotiileja ja erilaisia suuria varaaniliskoja. Jeeppisafarin jälkeen jatkamme matkaa Hikkaduwaan, jossa vietämme matkan seuraavat neljä yötä. Päivän päätteeksi saattaa tuntua mukavalta kastautuminen vilvoittavassa merivedessä.

Päivät 9 –11 – Rentoutumista Bentotasssa
Edessä on nyt muutama vapaapäivä ja rentoutumista Bentotassa. Bentotasssa on useita viihtyisiä ravintoloita ja baareja ja sen ilmapiiri on ystävällinen ja rento. Voit kysellä Tema-oppaalta vinkkejä ja neuvoja siitä, mitä muuta näiden päivien aikana voit Bentotassa tehdä. Yhteistä ohjelmaa ei ole, mutta voit halutessasi lähteä mukaan ylimääräiselle, retkille, jotka järjestämme.

Päivä 9: Retkeilemme niin bussilla (bussimatka noin 40 km edestakaisin) kuin veneelläkin, veneellä pitkin Madhu-jokea. Pääsemme nauttimaan kauniista laguunista ja mangrovemetsistä. Venematkan jälkeen tutustumme pienehköllä saarella sijaitsevaan kaneliviljelmään. Täällä sinulla on myös mahdollisuus kokeilla Fish Spa'ta. Tämä retki on ilmainen.

Päivä 10: Tänään järjestämme lisämaksullisen retken viehättävään Galleen ja näemme sen vaikuttavan linnoituksen. Gallessa voi edelleenkin aistia nin englantilaisten kuin hollantilaistenkin jättämän perinnön. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä ja sen hinta on noin 35 USD / henkilö.

Päivä 11: Vapaa-aikaa – ei ylimääräisiä retkiä.

Yhteisen matkanpäätösillallisen nautimme Bentotassa viimeisenä iltana.

Päivä 12 – Colombo
Aamulla lähdemme kohti Colomboa, matkaan menee noin kaksi tuntia liikenteestä riippuen. Colombo on moni-ilmeinen kaupunki, maan elinkeinoelämän ja kulttuurin keskus, jossa liikenne on ajoittain kaoottista. Colombossa on buddhalaisia temppeleitä, siirtomaatyylisiä rakennuksia ja viihtyisiä ostoskeskuksia. Kaupunkikierroksemme aikana saamme mahdollisuuden tutustua tähän värikkääseen kaupunkiin lähemmin.

Illalla on aika muistella yhdessä menneiden päivien ikimuistoisia tapahtumia maukkaan matkanpäätösillallisen merkeissä, jonka nautimme omassa hotellissa.

Päivä 13 – Kotimatka alkaa
Päivän aikana nautimme iltapäiväteen englantilaiseen tapaan jossain kaupungin hotellissa. Tarjolla on teetä (tai kahvia!) ja paljon erilaista pikkupurtavaa, kakkuja ja sconeseja. Reittilento lähtee Colombosta ja kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 14 – Saapuminen Helsinkiin
Saapuminen Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan! 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Colombo
• Muut kuljetukset
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 10 lounasta 
• 7 illallista

• 1 Iltapäivätee 
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
• Paikallisen, auktorisoidun englannin kielen taitoisen oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Colombo. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Lento saapuu Colomboon. Bussikuljetus Bandaranaiken lentoasema – hotelli, noin 20 km. Aamiainen, lounas ja tervetuloillallinen. Hotelliyöpyminen hieman Negombon ulkopuoella sijaitsevassa hotellissa.

Päivä 3
Negombo – Dambulla, bussi noin 155 km. Tutustuminen Dambullan luolatemppeleihin. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Dambullassa.

Päivä 4
Retki Sigiriyan leijonakalliolle ja Hiriwadunnan kylään, bussi noin 50 km (edestakainen matka). Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Retki Polonnaruwaan, bussi noi 140 km (edestakainen matka). Iltapäivä omaa aikaa. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Dambulla – Matale – Kandy, bussi noin 120 km. Tutustuminen Matalen maustepuutarhaan, Peradeniyan kasvitieteelliseen puutarhaan ja vierailu Hampaan temppelissä Kandyssä. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kandyssä.

Päivä 7
Kandy – Udawalawe, bussi noin 230 km. Vierailu teetehtaassa Nuwara Eliyassa ja teetehtaaseen. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Udawalawessa.

Päivä 8
Udawalawe – Bentota, bussi noin 160 km. Jeeppisafari Udawalawessa. Aamiainen ja lounas. Neljä hotelliyöpymistä Bentotassa.

Päivä 9
Aamupäiväretki Madhu-joelle Balapitiyaan, bussi noin 40 km (edestakainen matka). Veneretki Madhu-joella, jolla näemme myös kauniiin laguunin. Aamiainen.

Päivä 10
Vapaapäivä. Mahdollisuus osallistua ylimääräiselle mielenkiintoiselle retkelle historialliseen Galleen. Hinta noin 35 USD / henkilö. Aamiainen.

Päivä 11
Tämä päivä on varattu omille tutkimusretkille. Aamiainen.

Päivä 12
Bentota – Colombo, bussi noin 125 km. Kaupunkikiertoajelu Colombossa. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen. Yksi hotelliyöpyminen Colombossa.

Päivät 13 ja 14
Kotimatka alkaa. Bussikuljetus lentoasemalle noin 32 km Reittilento Colombo – Helsinki. Aamiainen, iltapäivätee ja lennoilla tarjoiltavat ateriat. Saapuminen Helsinkiin.

Sri Lanka

Asukasluku
n. 22 milj. Pinta-ala
65 610 km² Valuutta
Sri Lankan rupia (LKR) Uskonto
Buddhalaisuus (n. 70 %), hindulaisuus, islam ja kristinusko. Maassa on uskonnonvapaus. Kieli
Viralliset kielet ovat sinhala ja tamil. Englantia käytetään hallinnollisissa asioissa ja mediassa ja sitä puhuu n. 10 % väestöstä. Aikaero
Talvella Suomen aika +3,5 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki–Colombo, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.


Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. 

Jos haluat varata pelkän kiertomatkan ilman lentoja, saat matkan hinnasta alennuksen. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme. 

Passi ja viisumi
Sri Lankan kiertomatkalle tarvitset maksuttoman matkustusvaltuutus/viisumi (ETA). Lisätietoja viisumin hankinnasta löydät: www.temamatkat.fi, Hyva tietaa/passi-ja-viisumi. Muistathan tarkistaa ajoissa myös, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta.

Valuutta
Sri Lankan rupia (LKR)

Ota käteinen matkakassasi euroina tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä ja pankkiautomaatteja on.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessasi ota huomioon muut ateriat ja ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) sekä henkilökohtaiset juomarahat, tuliaiset ja matkamuistot. Sri Lankassa suosittuja tuliaisostoksia ovat kankaat, batiikki, korut, mausteet ja tee. Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat muun muassa norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomarahat
Matkan hintaan ei sisälly juomarahoja ja suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 16 000 rupiaa (noin 70 e) juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat yhteiseen kassan matkan alussa ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, paikallisoppaalle, safarioppaille, hotellien kantajille ja tarjoilijoille yhteisillä aterioilla.

Ilmasto ja vaatetus
Sri Lankan ilmasto on trooppinen. Saaren sisäosasta suuri osa on ylänköä, jossa lämpötilat ovat hieman rannikkoa alhaisempia. Ilmastoon vaikuttavat myös kaksi kertaa vuodessa tulevat monsuunisateet. Sateet ovat yleensä lyhyitä, mutta hyvin voimakkaita kuuroja, joiden jälkeen aurinko taas paistaa.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla olevan lähipäivien sääennuste netistä, esim www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Matkavaatteita valitessa kannattaa huomioida ilmaston lämpö ja kosteus. Kiertomatkalla ollaan jatkuvasti liikkeellä ja retkillä, joten vaatteiden on hyvä olla mukavia ja kestäviä. Kevyet ja ilmavat puuvillavaatteet ovat paras valinta. Hotellien ilmapiiri on melko epämuodollinen, mutta jos haluat vaihtaa vaatteita päivälliselle, varaa mukaan kevyt puvuntakki/leninki.Tärkeintä ovat kuitenkin mukavat, sopivasti sisäänajetut, matalakorkoiset ja kumipohjaiset jalkineet, sillä kävelemme luonnossa, kylissä ja kaupungeissa. Huomioi pukeutumisessasi myös erilaiset pyhät paikat, joissa on oltava asianmukaisesti pukeutunut, mikä tarkoittaa naisilla peitettyjä olkapäitä ja sekä miehillä että naisilla kokonaan peitossa olevia jalkoja. Ota myös huomioon, että joissain temppeleissä on kengät riisuttava. Muista myös uimapuku, sillä useammassa kiertomatkan hotellissa on uima-allas. Pakkaa lisäksi mukaan aurinkolasit ja -hattu sekä korkeakertoiminen aurinkovoide ja huulirasva. Aurinkovoiteita ja hyönteiskarkotteita on saatavilla paikan päällä vain rajoitetusti. Matka-apteekkiin kannattaa harkita myös tuotetta neste- ja suolatasapainon palauttamiseen.

Noin hintataso
Suuri vesipullo 220 Rs, kupillinen teetä 20 Rs,  coca cola 170 Rs, lasi talon viiniä 900 Rs, paikallinen olut 550 Rs, lounasbuffet 750 Rs, voileipä kahvilassa 300 Rs, illallisbuffet 750 Rs, yksittäinen annos a la carte 500-1500 Rs, pizza Colombon Pizzahutissa 530 Rs, tuktuk-ajelu 100-150 Rs, 1 tunnin hieronta hotellissa 6000 Rs.

Wifi on useimmissa hotelleissa maksuton, mutta yhteydet ovat hitaita. 

Muuta
Safarit kansallispuistoissa toteutetaan pienillä avojeepeillä, joita ajavat asiantuntevat luonto-oppaat.

Lue lisää Sri Lankasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.