Sri Lanka, vihreän kullan saari

Mielenkiintoinen kiertomatkamme Sri Lankalla, vanhalla Ceylonin maustesaarella, alkaa maan kulttuurin kolmiosta, jatkuu ylängön teeviljelmien kautta rannikolle Hikkaduwaan ja pääkaupunkiin Colomboon. 

Kiertomatkamme alkaa Sri Lankan vanhan valtakunnan ytimestä Sigiryasta ja Polonnaruwasta. Näemme seinämaalaukset Dambullan temppelissä  ja Pyhän hampaan temppelin viehättävässä Kandyssä sekä Matalen maustepuutarhat. Matkan kohokohtiin kuuluu myös junamatka, joka vie meidät ylängön teeviljelmille ja vuoristomaisemiin. Matkan lopussa vietät muutaman päivän leppoisaa rantalomaa Hikkaduwassa.

Tärkeää tietoa

Maat: Sri Lanka

Matkan pituus: 14 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Leijonakallio Sigiriyassa
 • Pyhän hampaan temppeli Kandyssä
 • Junamatka teeviljelmien halki
 • Safarit Minneriyassa ja Udawalawessa
 • Sri Lankan kaunis luonto

Päiväohjelma
Talvi 2017-18

Päivä 1 – Matka alkaa
Qatar Airwaysin reittilento lähtee aamulla Helsingistä kohti Dohaa, josta matka jatkuu koneenvaihdon jälkeen Colomboon, Bandaranaiken kansainväliselle lentoasemalle. Dohasta, matkan aikana, teille jaetaan maahantulokortit. Täyttäkää ja laittakaa osoitteeksi ensimmäinen hotellimme: Suriya Resort, Kampala Road, Wicca, Sri Lanka. 

Päivä 2 – Saapuminen Sri Lankalle  
Kun lento saapuu perille Sri Lankan kansainväliselle lentokentälle Bandaranaikelle, on Tema-opas ryhmää vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla matkamme ensimmäiselle hotellille Negombossa. Sinulle jää mukavasti aikaa nauttia aamiainen ja levähtää hetkinen pitkän lentomatkan jälkeen. Iltapäivällä jätämme tämän hotellin ja teemme leppoisan veneretken Hamiltonin kanavalla. Päivän aikana nautimme maukkaan lounaan. Illan suussa majoittaudumme Negombossa Suriya hotelliin yhdeksi yöksi ja päivän päätteeksi on vuorossa herkullinen tervetuloaillallinen.

Päivä 3 – Dambulla  
Aamiaisen jälkeen lähdemme Dambullaan, joka tunnetaan parhaiten vaikuttavasta buddhalaisesta luolatemppelien kokonaisuudesta Raja Maha Viharasta. Se on peräisin 100-luvulta eaa ja se on koko maan suurin ja parhaiten säilynyt luolien ryhmä, joka käsittää yli 80 luolaa, useita luostareita, patsaita ja Buddha-veistoksia. Laajat muraalimaalaukset kuvaavat muun muassa Mara-demonia, joka koettelee Buddhaa ja Buddhan ensimmäistä puhetta. Dambullan kultainen temppeli on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1991. Antoisan päivän jälkeen jatkuu matka hotellille Dambullaan, jonne majoitumme kolmeksi seuraavaksi yöksi. Dambullasta käsin teemme seuraavina päivinä retkiä. 

Päivä 4 – Sigiriya ja Hiriwadunna
Lähdemme aikaisin aamulla liikenteeseen ja suuntaamme Sigiriyan erikoiselle leijonakalliolle. Kallion juurella kuljemme raunioilla, jotka ovat aikoinaan muodostaneet ehkä Aasian vanhimman maisemapuutarhan kanaaleineen, altaineen ja suihkulähteineen. Ylhäälle, noin 200 metrin korkeuteen kohoavan kallion laelle kuningas Kassapa rakennutti 400-luvulla palatsin ja linnoituksen, jotka nykyisin ovat mukana Unescon maailmanperintöluettelossa. Aikoinaan ylös pääsi vain köysitikkaita tai kallioon hakattuja portaita pitkin, mutta nykyisin nousu kalliolle on hieman helpompaa, vaikka portaita onkin noin 1 200. Puolivälissä nousua ovat kuuluisat freskomaalaukset, jotka esittävät paljasrintaisia, vietteleviä Sigiryan neitsyitä. 

Sigiriyasta matkamme jatkuu tyypilliseen lankalaiseen Hiriwadunnan kylään, jossa kylän naiset opettavat meille, kuinka saaren perinteistä ruokaa valmistetaan saviruukuissa. Ruoanlaiton oppitunnin jälkeen nautimme lounaan lankalaiseen tapaan lootuksen lehdeltä.

Näemme kylän asukkaita järvellä puuhissaan, kalastamassa ja pyykkiä pesemässä. Järvellä viihtyvät runsaslukuisina myös erilaiset linnut. Saamme tilaisuuden ajella härkien vetämissä vaunuissa vehmaassa metsässä ja aukeilla pelloilla – kanoottiretkeä kauniilla järvellä unohtamatta.

Päivä 5 – Polonnaruwa ja Minneriya
Aamupäivällä teemme jeeppisafarin Minneriyan kansallispuistossa, joka tunnetaan suuresta norsupopulaatiostaan. Noin 100-150 yksilön laumoja vaeltaa viidakossa järven tuntumassa.  

Lounaan jälkeen jatkamme matkaamme itään päin ja tutustumme keskiaikaiseen Polonnaruwaan. Polonnaruwassa näemme singaleesikuninkaiden vaikuttavat vesisäiliöt. Suurin osa rakennelmista on pystytetty kaupungin suuruudenaikaan 1000–1200-luvuilla. Sen jälkeen kaupunki painui unohduksiin ja se löydettiin uudelleen viidakon kätköistä vasta paljon myöhemmin. Nykyisin alue on raivattu esiin viidakosta ja näemme muun muassa loisteliaita kuninkaallisia ja uskonnollisia rakennuksia. Polonnaruwan tärkein nähtävyys on Gal Vihara, 13 metrin pituinen, kivinen lepäävä Buddha. 

Päivä 6 – Mausteviljelmiä, Peradeniyan kasvitieteellinen puutarha ja Kandy  
Tänään jatkamme matkaa etelään halki mausteilta tuoksuvan Sri Lankan. Pysähdymme Matalessa ja teemme kävellen kierroksen yhdessä Matalen maustepuutarhoista. Pääsemme tutustumaan moniin tuttuihin maustekasveihin, kuten kardemummaan, inkivääriin ja kuuluisaan ceylonin kanelin, joka sai ahneet maustekauppiaat aikoinaan kiinnostumaan saaresta. 

Iltapäivällä saavumme maan keskiosan ylängölle ja Kandyn kaupunkiin, jonne majoitumme seuraavaksi yöksi. Ensimmäiset maininnat Kandystä löytyvät 1200-luvulta, ja se on kiinnostava sekoitus vanhaa ja uutta, maallista ja uskonnollista. Kandy, singaleesien kuningaskunnan viimeinen pääkaupunki, liitetään edelleen moniin legendoihin ja vanhoihin perinteisiin, ja singaleesien kansanperinnettä vaalitaan täällä edelleen. Useimmat rakennuksista ovat 1800-luvulta ja kaupunki on nykyisin Unescon maailmanperintökohde. 

Iltapäivän aikana tutustumme Kandyssä Peradeniyan kasvitieteelliseen puutarhaan, joka alun perin rakennettiin erään singaleesikuninkaan huvipuutarhaksi. Brittien siirtomaavallan aikana tänne kerättiin puita, kasveja ja trooppisia kukkia, jotka kertovat erinomaisesti Sri Lankan monimuotoisesta kasvillisuudesta. 

Päivä 7 – Pyhä Buddhan hampaan temppeli, junamatka ja teetä  
Aamun aikana käymme vielä yhdessä buddhalaisuuden tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista, Pyhän hampaan temppelissä. Buddhan kulmahammasta sanotaan säilytettävän täällä upeassa, rubiineilla ja smaragdeilla koristellussa kultalippaassa.

Nyt on tullut aika jättää viehättävä Kandy ja matkamme jatkuu bussilla läpi vuoristoisen maiseman. Reittimme varrelle jää kaunita teeplantaaseja, puutarhoja ja vesipuouksia. Saavuttuamme Nuwara Elyaan huomaamme maisemien luonteen muuttuneen jälleen. Näemme ympärillämme mäntypuita ja perunapeltoja. Koemme ehkäpä koko Sri Lankan eriskummallisimman kaupungin, johon jo englantilaiset aikoinaan ihastuivat sen viileän vuoristoilmaston vuoksi. Brittien siirtomaa-aika on edelleenkin nähtävissä niin viktoriaanisen kuin tudoreidenkin aikaisten arkkitehtonisten suuntausten inspiroimissa rakennuksissa.  

Hieman etelämpään sijaitsevassa Nanu Oyassa jätämme bussin ja on aika tehdä ikimuistoinen junamatka Bandarawelaan, jossa vietämme seuraavan yön. Noin kaksi tuntia kestävän junamatkan aikana ei ehdi pitkästyä, maisemat ovat kerrassaan lumoavia! 

Päivän aikana vierailemme myös teetehtaassa ja tutustumme lähemmin teen valmistusmenetelmään. Missäpä muualla maistuisi kupillinen Ceylonin teetä paremmalta kuin juuri täällä!   

Päivä 8 – Safari Udawalawessa  
Aamiaisen jälkeen suuntaamme alas ylängöltä. Matkalla ohitamme joitain näyttäviä vesiputouksia ja maisemia. Päämäärämme on Udawalawen kansallispuisto, joka on yksi parhaista paikoista saarella norsujen näkemiseen. Puistossa asuu noin 500 norsua, mutta täällä voi nähdä myös monia muita eläimiä kuten esimerkiksi sambarhirviä, luonnonvaraisia vesipuhveleita, mungoja, krokotiileja ja erilaisia suuria varaaniliskoja. Jeeppisafarin jälkeen jatkamme matkaa Hikkaduwaan, jossa vietämme matkan seuraavat neljä yötä.  

Päivät 9 –11 – Rentoutumista Hikkaduwassa
Edessä on nyt muutama vapaapäivä ja rentoutumista Hikkaduwassa. Hikkaduwassa on useita viihtyisiä ravintoloita ja baareja ja sen ilmapiiri on ystävällinen ja rento. Voit kysellä Tema-oppaalta vinkkejä ja neuvoja siitä, mitä muuta näiden päivien aikana voit Hikkaduwassa tehdä. Yhteistä ohjelmaa ei ole, mutta voit halutessasi lähteä mukaan ylimääräisille, lisämaksullisille retkille, jotka järjestämme Galleen ja/tai valasafarille Mirista.  

Esim. Valassafarille lähdetään aamulla varhain jäljittämään delfiineitä ja valaita. Marraskuun puolivälistä maalis-huhtikuulle Mirissa on yksi maailman parhaimista alueista sinivalaiden näkemiseen. Täällä viihtyvät valaat kuuluvat erikoiseen ryhmään, jotka pysyttelevät Intian valtameressä, eivätkä vaella Antarktikselle. Matkanpäätösillallisen nautimme Hikkaduwassa viimeisenä iltana. 

Päivä 12 – Colombo ja High Tea
Aamulla lähdemme kohti Colomboa, matkaan menee noin kaksi tuntia liikenteestä riippuen. Colombo on värikäs kaupunki, maan elinkeinoelämän ja kulttuurin keskus, jossa liikenne on ajoittain kaoottista. Colombossa on myös buddhalaisia temppeleitä, siirtomaatyylisiä rakennuksia ja viihtyisiä ostoskeskuksia.  

Teemme pääkaupungissa kiertoajelun ja sen jälkeen nautimme iltapäiväteen englantilaiseen tapaan jossain kaupungin hotellissa. Tarjolla on teetä (tai kahvia!) ja paljon erilaista pikkupurtavaa, kakkuja ja sconeseja. Illalla meille jää vielä aikaa rentoutua hotellissamme Colombossa ennen kuin suuntaamme Bandaranaiken lentoasemalle ja aloitamme kotimatkan kokemusrikkaiden päivien jälkeen Sri Lankan saarella.  

Päivä 13 – Kotiinpaluu
Qatar Airwaysin reittilento lähtee Colombosta kohti Dohaa keskellä yötä ja Dohassa aamun varhaisina tunteina tapahtuvan koneenvaihdon jälkeen matka jatkuu Helsinkiin, jonne lento saapuu lounasaikaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Colombo
• Muut kuljetukset
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 7 lounasta 
• 7 illallista
• 1 iltapäivätee
• 2 pulloa vettä (500 ml) per päivä per henkilö
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
• Paikallisen, auktorisoidun englannin kielen taitoisen oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Colombo (koneenvaihto Dohassa) lähtee aamulla.

Päivä 2
Lento saapuu Colomboon. Bussikuljetus Bandaranaiken lentoasema – hotelli (eri hotelli missä yövymme ensimmäisen yön). Veneretki. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Negombossa.

Päivä 3
Negombo – Dambulla, bussi noin 160 km. Tutustuminen Dambullan luolatemppeleihin. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Dambullassa.

Päivä 4
Retki Sigiriyan leijonakalliolle ja Hiriwadunnan kylään, bussi noin 50 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 5
Retki Minneriyan kansallispuistoon ja Polonnaruwaan, bussi noi 140 km. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 6
Dambulla – Matale – Kandy, bussi noin 117 km. Tutustuminen Matalen maustepuutarhaan Peradeniyan kasvitieteelliseen puutarhaan Kandyssä. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Kandyssä.

Päivä 7
Kandy – Nuwara Eliya ja Nuwara Eliya – Nanu Oya. Junamatka Nanu Oya – Bandarawela noin 90 km. Tutustuminen Nuwara Eliyaan ja teetehtaaseen. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Bandarawelassa.

Päivä 8
Bandarawela – Udawalawe – Hikkaduwa, bussi noin 275 km. Jeeppisafari Udawalawessa. Aamiainen ja lounas. Neljä hotelliyöpymistä Hikkaduwassa.

Päivät 9–11
Vapaapäiviä Hikkaduwassa. Aamiainen kaikkina päivinä. Viimeisenä iltana matkanpäätösillallinen.

Päivä 12
Hikkaduwa – Colombo, bussi noin 125 km. Kaupunkikiertoajelu Colombossa. Aamiainen ja ltapäivätee. Bussikuljetus lentoasemalle noin 32 km. Päivähuone Colombossa.

Päivä 13
Reittilento Colombo – Helsinki lähtee yöllä (koneenvaihto Dohassa) ja saapuu Helsinkiin lounasaikaan.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Sri Lanka

Asukasluku n. 22 milj. Pinta-ala 65 610 km² Valuutta Sri Lankan rupia (LKR) Uskonto Buddhalaisuus (n. 70 %), hindulaisuus, islam ja kristinusko. Maassa on uskonnonvapaus. Kieli Viralliset kielet ovat sinhala ja tamil. Englantia käytetään hallinnollisissa asioissa ja mediassa ja sitä puhuu n. 10 % väestöstä. Aikaero Talvella Suomen aika +3,5 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki–Colombo (Qatar Airways, koneenvaihto Dohassa), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Sri Lankan maksullinen matkustusvaltuutus/viisumi (ETA) ei sisälly matkan hintaan, lisätietoja www.temamatkat.fi, Hyva tietaa/passi-ja-viisumi. Muista tarkistaa ajoissa myös, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos haluat varata pelkän kiertomatkan ilman lentoja, saat matkan hinnasta alennuksen. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme. 

Valuutta
Sri Lankan rupia (LKR)

Ota käteinen matkakassasi euroina tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit hyväksytään maksuvälineenä ja pankkiautomaatteja on.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessasi ota huomioon muut ateriat ja ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla) sekä henkilökohtaiset juomarahat, tuliaiset ja matkamuistot. Sri Lankassa suosittuja tuliaisostoksia ovat kankaat, batiikki, korut, mausteet ja tee. Muista, että Suomen tuontimääräykset kieltävät uhanalaisista eläimistä valmistettujen tuotteiden maahantuonnin. Tällaisia ovat mm. norsunluu, krokotiilinnahka ja täplikkäistä kissaeläimistä tai tietyistä käärmelajeista valmistetut tuotteet sekä korallit.

Juomarahat
Matkan hintaan ei sisälly juomarahoja ja suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 10.000 rupiaa (n. 55 e) juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat yhteiseen kassan matkan alussa ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, paikallisoppaalle, safarioppaille, hotellien kantajille ja tarjoilijoille yhteisillä aterioilla.

Ilmasto ja vaatetus
Sri Lankan ilmasto on trooppinen. Saaren sisäosasta suuri osa on ylänköä, jossa lämpötilat ovat hieman rannikkoa alhaisempia. Ilmastoon vaikuttavat myös kaksi kertaa vuodessa tulevat monsuunisateet. Sateet ovat yleensä lyhyitä, mutta hyvin voimakkaita kuuroja, joiden jälkeen aurinko taas paistaa.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla olevan lähipäivien sääennuste netistä, esim www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Matkavaatteita valitessa kannattaa huomioida ilmaston lämpö ja kosteus. Kiertomatkalla ollaan jatkuvasti liikkeellä ja retkillä, joten vaatteiden on hyvä olla mukavia ja kestäviä. Kevyet ja ilmavat puuvillavaatteet ovat paras valinta. Hotellien ilmapiiri on melko epämuodollinen, mutta jos haluat vaihtaa vaatteita päivälliselle, varaa mukaan kevyt puvuntakki/leninki.Tärkeintä ovat kuitenkin mukavat, sopivasti sisäänajetut, matalakorkoiset ja kumipohjaiset jalkineet, sillä kävelemme luonnossa, kylissä ja kaupungeissa. Huomioi pukeutumisessasi myös erilaiset pyhät paikat, joissa on oltava asianmukaisesti pukeutunut, mikä tarkoittaa naisilla peitettyjä olkapäitä ja sekä miehillä että naisilla kokonaan peitossa olevia jalkoja. Ota myös huomioon, että joissain temppeleissä on kengät riisuttava. Muista myös uimapuku, sillä useammassa kiertomatkan hotellissa on uima-allas. Pakkaa lisäksi mukaan aurinkolasit ja -hattu sekä korkeakertoiminen aurinkovoide ja huulirasva. Aurinkovoiteita ja hyönteiskarkotteita on saatavilla paikan päällä vain rajoitetusti. Matka-apteekkiin kannattaa harkita myös tuotetta neste- ja suolatasapainon palauttamiseen.

Hintataso
Suuri vesipullo 220 Rs, kupillinen teetä 20 Rs,  coca cola 170 Rs, lasi talon viiniä 900 Rs, paikallinen olut 550 Rs, lounasbuffet 750 Rs, voileipä kahvilassa 300 Rs, illallisbuffet 750 Rs, yksittäinen annos a la carte 500-1500 Rs, pizza Colombon Pizzahutissa 530 Rs, tuktuk-ajelu 100-150 Rs, 1 tunnin hieronta hotellissa 6000 Rs.
Wifi on useimmissa hotelleissa maksuton, mutta yhteydet ovat hitaita. 

Muuta
Safarit kansallispuistoissa toteutetaan pienillä avojeepeillä, joita ajavat asiantuntevat luonto-oppaat.

Lue lisää Qatar Airwaysin lennoista: www.temamatkat.fi, Hyva-tietaa / Lentomatka

Lue lisää Sri Lankasta:
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose