Vaellus ystävällisessä IrlannissaVilliä ja kaunista

Vaella Irlannin ainutlaatuisissa maisemissa, jotka ovat täynnä vihreän eri sävyjä. Koe Kilkennyn historia ja elämää sykkivä Dublin. Matkaamme halki maan ja sen täynnä kontrasteja oleviin ainutlaatuisiin maisemiin: pehmeästi kumpuileville kukkuloille, kanervanummille, syviin jäätikön synnyttämiin soliin ja dramaattisille kalliorannoille. Kaiken tämän ja paljon muuta ehdit kokea tällä vaellusmatkalla Ystävällisessä Irlannissa. Vierailu viskitislaamossa täydentää kuvaa maan ylpeästä kulttuurista.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Irlanti

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 18-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Sheep's Head ja lintujen katselu
 • Veneretki Killarneyn järvillä
 • Käynti tislaamossa ja whiskeyn maistajaiset
 • Vaellus pitkin Nore-joen vartta Kilkennyyn
 • Kaupunkikävely Dublinissa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Fàilte – Matka alkaa
On monta syytä siihen, että Irlanti on oikea patikoijan paratiisi. Ilmaston ansiosta maisema on vehreä ja lämpötila sopii erinomaisesti ulkoiluun. Lisäksi maisemat ovat poikkeuksellisen vaihtelevia pinta-alaltaan näinkin pieneksi maaksi.

Saavuttuasi Dublinin lentokentälle, tapaat Tema-oppaan ja mielenkiintoinen vaellusviikko voi alkaa. Aloitamme vaellusviikkomme Adaresta, jonka sanotaan olevan Irlannin viehättävin kylä, eikä syyttä. Adare sijaitsee ruhallisella, puiden reunustamalla maaseutumaisella alueella, jonka vieressä virtailee rauhallisesti Maiguejoki. Perinteiset irlantilaiset kivitalot upeine olkikattoineen ja jopa kolmen luostarin rauniot tuovat oman jännittävän tunnelmansa tähän pieneen romanttiseen kylään (tietyillä lähdöillä asumme Limerickin kaupungissa).

Päivä 2 – Vaellus Dinglen niemimaalla
Tänään edessämme on pitkähkö noin 17 km vaellus ja lähdemmekin hotellista heti aamiaisen jälkeen noin 1,5 tunnin bussimatkan päähän Campiin, Dinglen niemimaalla. Vaellusreittimme on osa ns. Dingle Waytä ja se vie Campista etelään päin halki tuulentuivertamien nummien ja soiden. Täällä on kautta aikojen nostettu turvetta ja todennäköisesti näemme prosessin eri vaiheiden tuloksia, esimerkiksi kuivumassa olevia turvekekoja. Vaellusreitti nousee sen jälkeen ylämäkeen Ardroe Hillille (430 m), josta on kaunis näköala niemimaan etelärannikolle. Rannikolla Inchin luona on kahdeksan kilometrin matkalla hiekkadyynejä ja rantoja. Toisella puolella lahtea näkyy Kerryn niemimaa.

Vaelluksen jälkeen jatkamme bussilla Annascaulin kautta Killarnneyhin, jonne majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi.

Päivä 3 – Vaellus Gap of Dunloessa
Tämän päivän vaellus Gap of Dunloen laaksossa alkaa Killarneyjärven vastarannalta Kate Kearney's Cottagen luota. Täällä pysähtyvät monet matkailijoita kuljettavat bussit valokuvaustauolle. Paikka on kaunis ja täällä on kuvattu muun muassa irlantilaista The Crying Game -elokuvaa.

Vaellamme läpi laakson (gap), joka on syntynyt jäätikön etenemisen myötä miljoonia vuosia sitten. Ympäristö voi aluksi tuntua karulta, mutta tämä vaellus on ehkä matkan kaikkein vaikuttavin. Reilun kymmenen kilometrin pituinen vaellusreitti kulkee pitkin lähinnä hevosten ja vaunujen liikennöimiä teitä. Vaellamme ohi hylättyjen talojen ja yli kivisiltojen dramaattisessa ja karussa luonnossa. Sen sijaan, että patikoisimme takaisin samaa reittiä, nousemme veneeseen, joka kuljettaa meidät Killarneyn kolmen järven, Upper, Middle ja Lower Laken yli Ross Castlen raunioille. Raunioilta on kaunis näköala Killarneyn kansallispuistoon.

Päivä 4 – Vaellus Garnish Islandilla
Killarneystä etelään on Bantrynlahti, jolla teemme tänään veneretken pienelle Garnishin eli Ilnacullinin saarelle. Tämä 15 hehtaarin kokoinen saari tunnetaan hortonomien ja puutarhaharrastajien keskuudessa kaikkialla maailmassa harvinaisen kauniina pienenä puutarhasaarena. Kasvilajien kirjo on laaja niin muodoiltaan kuin väreiltään, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan. Touko- ja kesäkuussa ovat silmiinpistävimpiä alppiruusujen ja atsaleojen värit ja juhannuksesta elokuuhun taas dominoivat köynnöshortensia, metsäköynnös ja (kiinalainen) trumpettiköynnös. Saaren suojaisan sijainnin ja Golfvirran lämmittävän vaikutuksen vuoksi on ilmasto saarella jossain suhteessa subtrooppinen ja sopii eri puolilta maailmaa kotoisin olevien kasvien kasvatukseen.

Iltapäivällä saavumme hotelliin, jossa vietämme seuraavat kaksi yötä. Ilta on varattu omille tutkimusretkille.

Päivä 5 – Vaellus rannikolla, Sheep's Headin niemellä
Tämän päivän hieman pidemmän, noin 17 km pituisen vaelluksemme reitti kulkee Sheep's Headin dramaattisessa rannikkomaisemassa, ohi vaikuttavien kallioiden ja majakoiden. Maasto on hyvin vaihtelevaa ja kuljemme niin mäkisiä polkuja kuin vaelluspolkuja poikki aukeiden ruoho- ja kanervanummien. Tuulisella säällä voit ihailla merilintujen, esimerkiksi merikeijujen, kääpiöliitäjien, myrskylintujen ja pikkukajavien, leikkiä tuulenpuuskissa. Täällä tavataan myös isoliitäjiä, keltanokkaliitäjiä ja nokiliitäjiä. Rannikolla tehdään joka vuosi myös valas-, merikilpikonna- ja haihavaintoja. Myös delfiinejä näkyy säännöllisesti.

Päivä 6 – Vaellus Kilkennyyn
Päivämme alkaa vierailemalla Blarneyn kylässä, jossa jää mukavasti aikaa nauttia vaikkapa kahvikupillinen suuren Woollen Millin luona. Blarneyn Linna on kuuluisa katolla sijaitsevasta kivestä. Legendan mukaan suutelemalla kiveä saa itselleen kaunopuheisuuden lahjan. Blarneysta matkamme jatkuu Bennettsbridgen kylään. Kevyen lounaan jälkeen suunnistamme kohti Nore-jokea. Päivän vaellusreittimme kulkee pitkin Nore-jokea ja päämäärämme on Kilkenny, useiden suosikkikaupunki Irlannissa. Kilkennyssä teemme yhteisen kävelykierroksen, jonka aikana tulevat tutuiksi niin keskiaikaiset kujat kuin perinteiset pubitkin. Kilkenny on tunnettu lukuisista musiikkipubeistaan, joihin ehdit tutustua myöhemmin illan aikana.

Päivä 7 – Kaupunkikävely Dublinissa ja vierailu viskitislaamossa
Dublinin historia ulottuu yli tuhannen vuoden taa. Viikinkien asutuspaikasta on kehittynyt nykyinen vilkas pääkaupunki. Kaupunkiin ja sen rikkaaseen kulttuuriin saat tutustua, kun teemme kaupungissa kävelyretken.

Vaeltaessamme kaupungin kaduilla ja kujilla, pitkin Liffeyjoen vartta ja halki puistojen koet historian vaiheet viikingeistä alkaen, näet gregoriaanisen arkkitehtuurin, upeat keskiaikaiset talot ja hienot katedraalit. Olet ehkä lukenut James Joycen kirjan Odysseus ja tunnistat paikkoja, joissa kirjan henkilö Leopold Bloom liikkuu.

Kaupunkikävelyn aikana poikkeamme myös The Dublin Liberties viskitislaamossa, joka on kaupungin uusin ja samalla trendikkäin tislaamo. Tutustumme tuotantoprosessiin ja saamme tietysti myös maistella tislaamon viskiä.

Päivän aikana nautimme lounaan The Church -ravintolassa, joka on yksi Dublinin suosituimmista ravintoloista. Kuten nimestäkin voi jo päätellä, sijaitsee tämä viihtyisä ravintola vanhassa kirkossa.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään sinulla on vielä omaa aikaa tutkia kaupunkia ja tehdä viimeisiä tuliaisostoksia. Iltapäivällä bussi vie meidät Dublinin lentoasemalle, josta palaamme reittilennolla Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Dublin
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta
• 4 Illallista

• 1 kahvi- tai teetarjoilu sconesin kera
• Whiskytislaamossa vierailu & maistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Dublin. Dublin – Adare, bussi noin 225 km. Tervetuloillallinen. Hotelliyöpyminen Aderissa.

Päivä 2
Adare – Killarney, bussi noin 150 km. Vaellus Dinglen niemimaalla, noin 13 km. Aamiainen, lounaspaketti ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Killarneyssa.

Päivä 3
Gap of Dunloe vaellus, noin 10 km, sekä veneretki Killarneyn kolmella järvellä. Aamiainen.

Päivä 4
Bussi Killarney – Bantry, noin 90 km. Vaellus kukkien keskellä, Garnish Islandilla, noin 2 km. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Bantryssä.

Päivä 5
Vaellus rannikolla, Sheep's Headin niemellä, noin 17 km. Aamiainen, lounaspaketti ja illallinen.

Päivä 6
Bantry – Kilkenny, bussi noin 240 km. Vaellus Nore-joen vartta pitkin Kilkennyyn, noin 5 km. Aamiainen ja kevyt lounas. Yksi hotelliyöpyminen Kilkennyssä.

Päivä 7
Kilkenny – Dublin, bussi noin 125 km. Kaupunkikävely Dublinissa ja vierailu viskitislaamossa. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Dublinissa.

Päivä 8
Kuljetus lentoasemalle ja reittilento Dublin – Helsinki. Aamiainen.

Irlanti

Asukasluku: 4,1 milj.

Pinta-ala: 70 273 km²

Kieli: Iiri, englanti

Valuutta: Euro

Uskonto: Katolilaisia 92 %, protestantteja 3 %, pieninä vähemmistöinä muslimeja, buddhalaisia ja juutalaisia

Aikaero: Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Dublin ja majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Euro (EUR)Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa.Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. 

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 20 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus

Irlannin sää on vaihteleva ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Sadevarusteet kannattaa pakata mukaan. Päivän ylin lämpötila on kesällä 20 asteen ja alin 10 asteen paikkeilla. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.Seuduilla, joilla vaellamme, on maa usein märkä ja siksi suosittelemme kunnollisia, pitäväpohjaisia, nilkkaa tukevia vaelluskenkiä kevyiden lenkkikenkien sijaan. Illallisille on tapana pukeutua vähän paremmin. Joissain ohjelman hotellissa on uima-allas, joten älä unohda uima-asua.

Vaellusmatkat
Tutustu vaellusmatkoihin ja varustesuosituksiin temamatkat.fi/vaellusmatkat.Huomaa, että tällä Irlannin vaellusmatkalla ei ohjelmassa ole retkilounaita, jotka muutoin ovat tyypillisiä Teman vaellusmatkoilla, joten et tarvitse aterimia yms. Lounaita on mahdollisuus nauttia taukojen aikana paikallisissa pubeissa, mikä tarjoaa tilaisuuden tutustua ruokakulttuuriin. Oma termospullo ja muki voivat kuitenkin olla hyödyllisiä vaelluksilla. Ota mukaan myös pienehkö selkäreppu, jossa voit kuljettaa päivän vaelluksilla tarvitsemasi henkilökohtaiset tavarat. Illalliset nautitaan useimmiten hotelleissa, joissa yövytään. 

Lue lisää vaellusmatkoista!

Muistathan ottaa mukaan adapterin.

Lue lisää Irlannista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.Kannattaa tutustua myös Irlannin matkailutoimiston nettisivuihin.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.