Vaellus Aíginalla ja Argoliissa Vaelluksia saarella ja mantereella

Vihdoin vaellusmatka, jolla yhdistyvät vaellukset saarella ja mannermaalla. Aloitamme vaellusmatkamme Kreikan pääkaupungista Ateenasta. Matka jatkuu lautalla Aíginan (Eginan) saarelle, jossa teemme kaksi hyvin erilaista vaellusta. Palattuamme mantereelle ylitämme Korintin kanavan ja vaellamme viinin ja appelsiinien Argoliissa, viinitilalla vierailua ja viininmaistajaisia unohtamatta! Täällä ovat myös entinen pääkaupunki Nafplio ja maailmanperintökohteet Agamemnonin Mykene ja Epidauroksen teatteri. Peloponnesoksella majoitumme aivan rannan tuntumaan viehättävään Tolon kylään. 

Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kreikka

Matkatyyppi: Vaellusmatka - vaikeustaso 2, kohtalainen

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-22 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Kävely Palaióchorassa kirkkojen raunioilla
 • Afaian temppeli Aíginalla
 • Vaellukset Epidauroksen ja Mykenen maailmanperintökohteisiin
 • Avgoun luostarin tunnelma ja ympäröivä luonto
 • Vierailu oliiviöljytehtaassa

Päiväohjelma
2023–2024

Päivä 1 – Ateena, antiikin kehto
Kun lento saapuu Ateenaan, on Tema-opas vastassa perillä Ateenan lentoasemalla ja siirrymme yhdessä bussilla kaupungissa sijaitsevaan hotelliimme, jossa vietämme matkan ensimmäisen yön.

Myöhemmin iltapäivällä tai varhain illalla lähdemme yhdessä tutkimaan ympäristöä ja teemme kaupunkikävelyn, joka vie meidät ohi Herodes Atticuksen odeionin, antiikin teatterin ja Akropoliin juurelle. Kuljemme Ateenan vanhemmassa, viehättävässä Plakan kaupunginosassa. Kujilla saattaa kattoterasseilta kantautua bouzoukimusiikkia ja saat ensikosketuksen käsitteisiin ”parea” ja ”kefi”, jotka kuvaavat kreikkalaista, ihmisten välistä kanssakäymistä.

Ilta on varattu omille aktiviteeteille, Tema-opas antaa mielellään vinkkejä illallispaikoista.

Päivä 2 – Palaióchoran kirkot ja Afaian temppeli
Lähdemme Ateenan keskustasta heti aamiaisen jälkeen ja ajamme bussilla Pireuksen esikaupunkialueelle, jonka satamasta lähtevät laivat kaikkialle Kreikan saaristoon.

Me suuntaamme saarelle, joka sijaitsee mukavan matkan päässä mantereelta eikä lauttamatka Aíginalle(Eginalle) kestä edes puoltatoista tuntia. Ateenan läheisyyden ansiosta saarella käy myös paljon ateenalaisia nauttimassa saaren rauhoittavasta, leppoisesta ilmapiiristä ja vehreydestä.

Saarella vallitseen nyt rauha, mutta sen historia kertoo merirosvoista ja hyökkäyksistä, joiden johdosta saaren pääkaupuki sijoitettiin korkeammalle kauemmas rannikosta. Vanha Palaióchoran kaupunki on jo kauan ollut hylätty ja vaeltaessamme kivipoluilla näemme mm. joitain sen monista kirkoista. Osa niistä on edelleen käytössä. Paikka on rauhallinen ja näköala on hieno. Kävelemme täällä vain noin kilometrin verran ennen kuin ajamme rannikolle lounaalle viihtyisään tavernaan.

Täynnä uutta energiaa jatkamme iltapäivällä vaelluksella komeaan Afaian temppeliin ja sen jälkeen majoitumme hotelliin seuraavaksi kahdeksi yöksi. Ennen nukkumaanmenoa nautimme vielä yhdessä maukkaan illallisen Aíginan kaupungissa sijaitsevassa ravintolassa.

Päivä 3 – Aíginan länsirannikko
Tämän kokonaisen päivän saarella vietämme sen länsirannikolla. Vaellusreittimme kulkee rinteillä Marathonaksen rantojen yläpuolella tuhatvuotisissa oliivilehdoissa. Löydettyämme sopivan paikan, katamme herkullisen retkilounaan. Jos sää suosii voit pulahtaa päivän aikana mereen uimaan.

Illalla sinulla on omaa aikaa, ja suosittelemme tutustumista sataman paikalliseen elämänmenoon. Voit nauttia ouzon tai muun aperitiivin terassilla ja katsella ohikulkevia ihmisiä voltallaan auringon laskiessa Peloponnesoksen taa meren toisella puolella.

Päivä 4 – Korintin akropoli
Tänään lähdemme hotellista ja suuntaamme lautalla Aíginalta takaisin mantereelle. Matkan jälkimmäisen osan vietämme Pelopsin saarella eli Peloponnesoksella. Päästäksemme sinne ohitamme Korintin kannaksen ja ylitämme vaikuttavan Korintin kanavan, joka yhdistää Saronin- ja Korintinlahtia. Kanava valmistui vuonna 1893.

Korintin kaupungilla on pitkä historia ja nykyisin se on Peloponnesoksen toiseksi suurin kaupunki. Paikka yhdistetään mytologian Sisyfokseen, jota Zeus rankaisi niin, että tämä joutui vierittämään kivenlohkaretta rinteen päälle, ikuisesti aina uudelleen. Kreikan mytologian mukaan myös siivekäs hevonen Pegasus on kotoisin täältä ja historia kertoo, että apostoli Paavali kävi paikalla saarnaamassa. Kuulet lisää tarinoita ja historiaa ennen kuin on mahdollisuus tehdä omin päin noin kahden kilometrin patikkaretki ympäri Korintin akropoliin Akrokorintin, joka kohoaa kaupungin ylle (reitti on paikoin melko jyrkkää ylä- ja alamäkeä)

Matka jatkuu tämän jälkeen vehmaaseen Argoliin maakuntaan ”Kreikan ruoka-aittaan” ja Tolon rantakylään. Argolis on tunnettua viininviljelyaluetta, tutustumme yhteen viinitilaan, maistelemme hyvää kreikaklaista viiniä ja nautimme maukkaan lounaan. Tolossa majoitumme neljäksi yöksi rannalla sijaitsevaan hotelliin.

Päivä 5 – Agamemnonin Mykene
Vaellusviikkomme jatkuu antiikin merkeissä vaelluksella pitkin vanhaa mykeneläistä tietä. Kuljemme halki vehmaan laakson pitkin soratietä ja polkuja. Matkan varrella pysähdymme oliivipuiden katveeseen retkilounaalle. Päivän päämäärä, noin 11 kilometrin pituisen vaelluksen päätteeksi, on Agamemnonin linna ja koti Mykene.

Agamemnon oli alueen kuningas ja yksi suurista Troijan vastaisen sodan päälliköistä. Sinulla on mahdollisuus tutustua Mykenen arkeologiseen alueeseen ennen kuin palaamme takaisin Toloon.

Illalla suuntaamme vielä Nafplioniin. Kaupunki, joka on nykyisin Argoliin maakunnan pääkaupunki, oli vuosina 1823–1834 koko Kreikan pääkaupunki. Teemme pienen kaupunkikävelyn. Nautimme vielä illallisen kaupungissa ennen kuin palaamme takaisin Toloon.

Päivä 6 – Epidauroksen teatteri
Argoliissa on laajojen appelsiinilehtojen lisäksi joitain antiikin merkittävimpiä paikkoja. Päivän vaelluksen reitti vie meidät tänään Epidaurosta ympäröiviin oliivilehtoihin. Epidauroksen kaupunki oli antiikin aikaan merkittävä satamakaupunki ja täällä on myös Asklepioksen temppeli, jonka kylpylään saapui ihmisiä niin läheltä kuin kaukaa.

Aloitamme päivän vierailulla oliiviöljytehtaassa nähdäksemme, kuinka oliiviöljyä valmistetaan, ja saamme tietysti myös maistella oliiviöljyjä. Vierailun jälkeen vaellamme muutaman kilometrin Epidauroksen arkeologiselle alueelle, jossa pääset todistamaan teatterin täydellistä akustiikkaa. Sen jälkeen vaellusreittimme jatkuu kohti rannikkoa, jossa voit nauttia kahvia, tutustua kaivauksiin tai mikäli hienot ilmat pulahtaa mereen. Päivän aikana nautimme lounaan. Iltapäivällä palaamme Toloon.

Päivä 7 – Avgoun luostari
Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tolosta itään on Radosjoki, jonka jokilaaksossa kulkee vaellusreittimme tänään. Reitti pitkin soratietä on melko helppo lukuunottamatta nousua Avgoun luostariin, joka on päivän kohokohta. Noin kahden kilometrin matkalla on korkeuseroa noin 200 metriä (reitin kokonaispituus on noin 12 km, josta kaksi kilometriä kiemurtelee rinnettä ylös luostarille, ja alas samaa reittiä – suosittelemme vaellussauvoja). Nousu luostarille maksaa kuitenkin vaivan. Se on kätketty ja unohdettu helmi ja näköala laaksoon, jossa olemme vaeltaneet, on suurenmoinen.

Pidämme luostarin luona lounastauon ja nautimme mukana tuomamme retkilounaan. Ja jos luostarin ainoa munkki on kotona ja hyvällä tuulella, saamme ehkä vielä kupilliset kreikkalaista kahvia.

Illalla nautimme yhdessä matkanpäätösillallisen hotellissamme.

Päivä 8 – Kotimatka
Tämän viikon aikana olemme kokeneet niin mielenkiintoisia vaellusreittejä kuin upeita maisemiakin, mutta nyt on tullut kotimatkan aika ja sanoa hyvästit Kreikalle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on bussimatka Tolosta Ateenan lentoasemalle. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Ateena
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 6 lounasta
• 3 illallista
• Maistiaisia - oliiviöljy ja viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Ateena. Bussikuljetus hotelliin noin 35 km. Kaupunkikävely, noin 5 km. Hotelliyöpyminen Ateenassa.

Päivä 2
Ateena – Aígina (Egina), lauttamatka, noin 1 tunti. Vaellus Palaióchoran ja Afaian temppelin ympäristössä, noin 5 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Aíginalla.

Päivä 3
Vaellus Aíginan länsirannikolla, noin 6 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 4
Aígina – Tolo, lauttamatka, noin 1 tunti ja bussikuljetus noin 150 km. Vierailu Akrokorintissa ja ja vaellus sen arkeologisella alueella (lisämaksullinen), noin 2 km. Vierailu viinitilalla ja viininmaistajaiset. Aamiainen ja lounas. Neljä hotelliyöpymistä Tolossa.

Päivä 5
Vaellus Mykeneen, noin 11 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 6
Vaellus Epidauroksessa, noin 7 km. Aamiainen ja retkilounas.

Päivä 7
Vaellus Avgoun luostariin, noin 12 km. Aamiainen, retkilounas ja illallinen.

Päivä 8
Tolo – Ateena, bussikuljetus noin 140 km. Reittilento Ateena – Helsinki. Aamiainen.

Kreikka

Asukasluku 10,7 milj.
Pinta-ala 131 940 km²
Uskonto Ortodokseja n. 98 %, vähemmistönä muslimeja, juutalaisia ja katolilaisia.
Valuutta Euro
Kieli Virallinen kieli on dimotiki (nykykreikan muoto).
Aikaero Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Ateena. Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit käyvät maksuvälineenä monessa kaupassa ja ravintolassa ja niillä voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista. Vaellusten aikana pankkiautomaattia voi olla vaikeampi löytää, joten varaa mukaan myös käteistä rahaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvi ja muut virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat sisältyvät suurimmalta osin tähän kiertomatkaan. Suosittelemme kuitenkin, että varaat noin 20 EUR / henkilö juomarahoja varten. TEMA-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Keskimääräinen päivälämpötila Ateenan alueella vaihtelee tilastollisesti huhtikuussa 11–20 asteen ja syyskuussa 20–28 asteen välillä. Mantereen sisäosissa on lämpötila yleensä muutaman asteen keskiarvoja alhaisempi ja sateitakin voi keväällä ja syksyllä esiintyä. Lähempänä lähtöä kannattaa tarkistaa netistä (esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather) ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Tärkeintä on vaeltamiseen sopivien vaatteiden lisäksi, että mukana on nilkkaa tukevat kengät, joissa on pitävä, paksu pohja, esimerkiksi vaelluskengät. Ota mukaan myös kevyt villapusero ja tuulenpitävä takki, sillä keväällä ja syksyllä voi olla tuulisia tai muuten viileitä päiviä. Luostarivierailuilla olkapäät ja polvet pitää olla peitettyinä ja naisilla on oltava hame ja miehillä pitkät housut. Muista myös uima-asu, sillä joissakin hotelleissa on uima-allas (avoinna yleensä toukokuun puolivälistä alkaen) ja meressäkin on mahdollisuus uida.

Vaellusmatka
Maasto on hyvin mäkistä ja vaellusten reitit kulkevat harvoin aivan tasaisessa maastossa. On ylä- ja alamäkiä ja polut ovat kivisiä, mikä voi aiheuttaa ongelmia, jos kärsii polvi- tai selkävaivoista. Huimaukselle alttiit voivat kokea jotkut vaellusetapit vaikeiksi, mutta vaellamme myös polkuja ja pikkuteitä pitkin ikivanhoissa kulttuurimaisemissa, joissa avointa näköalaa on kilometrikaupalla. Jos yleiskuntosi on hyvä, ei ongelmia pitäisi tulla.

Lue lisää vinkkejä valmistautumisesta vaellusmatkaan ja varustautumisesta: www.temamatkat.fi / Matkavalikoima / Vaellusmatkat

Muuta
Kreikassa samassakin hotellissa huoneiden taso voi vaihdella ja osa huoneista voi olla pohjaratkaisultaan erikoisia tai pieniä kooltaan. 

Kansalliset pyhäpäivät voivat aiheuttaa tilapäisiä, ennalta ilmoittamattomiakin muutoksia aukioloajoissa ja sen myötä matkan päiväohjelmissa.

Lue lisää Kreikasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. 

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Vaellusmatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.