Viikonloppu EdinburghissaKohokohtana The Royal Edinburgh Military Tattoo

Pidennetty viikonloppu, joka pitää sisällään unohtumattoman The Royal Military Tattoon. Tutustumme yhdessä Edinburghin vaikuttavaan linnaan. Sinulle jää myös omaa aikaa tehdä tutkimusretkiä tässä charmikkaassa ja ystävällisessä kaupungissa. Matkaamme myös kaupungin ulkopuolelle, viehättävälle maaseudulle, jossa tutustumme Rosslyn Kappeliin. Kappeli on tullut tunnetuksi Da Vinci Koodi -elokuvasta ympäri maailmaa. Whiskyyn ja sen saloihin perehdymme kuvankauniissa Glenkinchien tislaamossa, joka sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Edinburghista. Lammemuirin kukkulat Skotlannin alamailla tarjoavat erinomaiset puitteet tämän Single Malt -whiskyn valmistamiseen, jota luonnollisesti maistelemme tislaamolla. Tervetuloa tutustumaan kanssamme Skotlantiin ja sen ainutlaatuiseen kulttuuriin!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Skotlanti, Iso-Britannia

Matkatyyppi: Kaupunkiloma - Kiertomatka

Matkan pituus: 4 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • The Royal Edinburgh Military Tattoo
 • Retki Rosslyn Kappelille
 • Illanvietto skotlantilaisittain
 • Käynti tislaamossa ja whiskeyn maistajaiset
 • Hotellin keskeinen sijainti - helppo lähteä omille tutkimusretkille

Päiväohjelma
Elokuu 2024

Päivä 1 − Edinburgh − festivaalien juhlahumua elokuussa
Matka kohti yhtä Euroopan mielenkiintoisinta pääkaupunkia alkaa.

Vanhan kaupungin (Old Town) mukulakiviset, keskiaikaista tunnelmaa tihkuvat viehättävät kadut ja kujat, yhdessä Uuden kaupungin (New Town) Yrjöjen aikaisten tunnelmallisten kortteleiden kanssa, tekevät Edinburghista vastustamattoman vastakohtien kaupungin. Edinburghista löytyy jokaiselle jotakin − shoppailua, historiaa, ainutlaatuista skotlantilaista kulttuuria, upeita puistoja ja suuri valikoima erinomaisia kahviloita ja ravintoloita. Tähän kaupunkiin on vaikea olla ihastumatta heti ensi silmäyksellä!

Edinburgh on tunnettu useista festivaaleistaan. Suurimmat kansainväliset festivaalit järjestetään elokuussa, jolloin tunnelma kaupungissa on lähes karnevaalimainen. Kirjallisuuden ystäville järjestettävä “Book Festival” kestää kokonaiset kaksi viikkoa ja taiteen ystäville on tarjolla “Art Festival”, jolloin järjestetään useita, kerrassaan erinomaisia taidenäyttelyitä niin gallerioissa kuin muissakin mielenkiintoisissa paikoissa, koko festivaalikuukauden ajan. The Fringe on yksi elokuun kohokohtia. Se pitää sisällään vapaata, luovaa ja improvisoitua teatteria, kuten esimerkiksi stand up -komiikkaa. Vanhan kaupungin pääkatu, Royal Mile, kirjaimellisesti täyttyy erilaisista teatterin muodoista, fantastisista esityksistä, tanssista ja laulusta. Free Fringe -termi kätkee taaksensa kaikki ilmaiset tapahtumat, joita The Fringe järjestää Edinburghissa kuukauden aikana jopa 500 – 600!

Elokuun Edinburghissa kruunaa maailmankuulu The Royal Military Tattoo, joka on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1950. Yli 200 000 ihmistä ympäri maailmaa tulee vuosittain todistamaan tätä ainutlaatuista tapahtumaa, joka esitetään kaksi kertaa illassa, yhden esityksen kestäessä puolitoista tuntia. Tapaat Tema-oppaan Edinburghin lentokentällä. Kun koko ryhmä on koossa, matkaamme bussilla hotellillemme, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungissa.

Ensimmäisen illan aikana tutustumme skotlantilaiseen kulttuuriin, erinomaisen illallisen, perinteisten tanssien ja laulujen merkeissä − aito skotlantilainen tervetulotoivotus TEMA-matkalle ja lähes taianomaiseen Edinburghiin, jossa vietämme kolme seuraavaa yötä.

Päivä 2 − Whiskyä, Rosslyn ja Tattoo
Aamiaisen jälkeen jätämme viehättävän Edinburghin keskusta-alueen ja pian ympäristö muuttuukin maaseutumaisemmaksi. Aamupäivällä tutustumme yhteen Skotlannin ylpeyden aiheista, elämän veteen eli skotlantilaiseen whiskyyn. Glenkinchien tislaamossa perehdymme lähemmin whiskyn moniin saloihin ja toki maistelemme Glenkinchien Single Malt -whiskyä.

Tislaamolta matkamme jatkuu salaperäiselle Rosslyn kappelille. Kappelin perustuskivi asetettiin vuonna 1644 ja kappelin omistaa Rosslynin Kreivi, jonka mailla se sijaitsee. Liioittelematta voidaan sanoa, että se lukeutuu arkitehtoonisten mestarinäytteiden joukkoon. Menestyselokuvaa Da Vinci -koodi, joka perustuu samannimiseen Dan Brownin kirjoittamaan romaaniin, filmattiin osittain täällä vuonna 2005, jolloin myös upea kappeli pääsi elokuvan myötä maailmankartalle. Visit Scotlandin mukaan Rosslyn kappeli on viidenneksi merkittävin viiden tähden nähtävyys Skotlannissa − tämä on helppo ymmärtää kun on nähnyt kappelin.

Yhteisen lounaan nautimme suositussa The Golf Tavernassa, jonka juuret ulottuvat 1400-luvulle saakka. Pubi sijaitsee kuuluisan Bruntsfieldin Golfkentän vieressä ja onkin 1700-luvulla ollut golfkentän oma ”klubitalo”. Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille Edinburghissa. Iltapäivä on varattu omille tutkimusretkille Edinburghissa. Opas antaa mielellään vinkkejä iltapäväksi!

Illalla tapaamme uudelleen ja matkamme käy kohti Edinburghin linnaa ja linnanpihaa, jolla esitetään unohtumaton The Royal Military Tattoo. Tunnelma on sanoinkuvaamaton kun säkkipillit ja rummut alkavat soida, fanfaarin kajahtaessa ilmoille. Skotlantilaisia tansseja ja perinteistä huumoria ei unohdeta täälläkään, ja mahtava ilotulitus päättää tämän ikimuistoisen illan. The Lone Piperin rauhoittava esitys on hetki, joka on jäänyt jo monen muistoihin ja tulee varmasti olemaan Sinullekin yksi illan kohokohdista.

Päivä 3 − Edinburghin Linna
Edinburghissa on yli 4500 rakennusta historiallisten rakennusten rekisterissä ja yksi niistä on luonnollisesti Edinburghin Linna, joka on tunnettu sen erityisen kauniista arkkitehtuurista. Kaupunki on siis tapana jakaa kahteen osaan − Old Town ja New Town. Vanhassa kaupungissa, Royal Milen eli Kuninkaallisen Mailin yläpäässä sijaitsee Edinburghin Linna, jonka jo edellisenä iltana näimme upeasti valaistuna. Uudesta kaupungista löytyy arkkitehtooniselta tyyliltään myös uusklassisia rakennuksia. Jo vuodesta 1995 nämä merkittävät rakennukset on kirjattu Unescon maailmanperintöluetteloon, joka on helppo ymmärtää kaupunkia kierrellessä. Aamupäivällä perehdymme lähemmin Edinburghin linnan mielenkiintoiseen historiaan vierailemalla mahtipontisessa linnassa ja sen eri rakennuksissa.

Iltapäivällä ehdit tutustua kaupunkiin vielä omin päin. Ehkäpä joku galleria tai museo jäi näkemättä tai kenties haluat käyttää vapaa-aikasi shoppailuun tässä fantastisessa kaupungissa – tai miksi ei vain kävellä, aistia ainutlaatuista ilmapiiriä ja käydä vaikkapa paikallisessa pubissa. Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen hotellin läheisyydessä sijaitsevassa ravintolassa.

Päivä 4 − See you again − Soon!
Tapahtumarikas viikonloppumme Edinburghissa on nyt tullut päätökseen. Ennen kotimatkaa ehdit vielä tehdä kävelyretken kaupungissa. TEMA-matkat haluaa kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi Skotlantiin, jossa riittää sekä näkemistä että kokemista pidemmäksikin aikaa.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset.
• Majoitus
• 3 aamiaista
• 1 lounas
• 2 illallista
• Skotlantilainen illanvietto (esitys, illallinen ja ruokajuomaksi puna- tai valkoviiniä)
• Whiskyn maistajaiset (1)
• Lippu Edinburghin Military Tattooseen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki − Edinburgh. Skotlantilainen illanvietto. Illallinen. Kolme hotelliyöpymistä keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa Edinburghissa.

Päivä 2
Vierailu Glenkinchien tislaamolla. Retki Rosslyn Kappelille. The Royal Military Tattoo. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Edinburghin Linna. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 4
Lento Edinburgh - Helsinki. Aamiainen.

Skotlanti

Asukasluku: 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)
Pinta-ala: 80 077km²
Uskonto: 
Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %
Valuutta:
 Englannin punta (£, GBP)
Kieli: 
Englanti
Aikaero: 
Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku 65,6 milj.
Pinta-ala 130 395 km²
Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.
Valuutta
 Punta (£, GBP)
Kieli
Englanti
Aikaero
Suomen aika -2 t.

Päiväohjelma
Kesä 2022 (lähtö: 18.8.)

Päivä 1 − Edinburgh − festivaalien juhlahumua elokuussa
Matka kohti yhtä Euroopan mielenkiintoisinta pääkaupunkia alkaa. 

Vanhan kaupungin (Old Town) mukulakiviset, keskiaikaista tunnelmaa tihkuvat viehättävät kadut ja kujat, yhdessä Uuden kaupungin (New Town) Yrjöjen aikaisten tunnelmallisten kortteleiden kanssa, tekevät Edinburghista vastustamattoman vastakohtien kaupungin. Edinburghista löytyy jokaiselle jotakin − shoppailua, historiaa, ainutlaatuista skotlantilaista kulttuuria, upeita puistoja ja suuri valikoima erinomaisia kahviloita ja ravintoloita. Tähän kaupunkiin on vaikea olla ihastumatta heti ensi silmäyksellä!  

Edinburgh on tunnettu useista festivaaleistaan. Suurimmat kansainväliset festivaalit järjestetään elokuussa, jolloin tunnelma kaupungissa on lähes karnevaalimainen. Kirjallisuuden ystäville järjestettävä “Book Festival” kestää kokonaiset kaksi viikkoa ja taiteen ystäville on tarjolla “Art Festival”, jolloin järjestetään useita, kerrassaan erinomaisia taidenäyttelyitä niin gallerioissa kuin muissakin mielenkiintoisissa paikoissa, koko festivaalikuukauden ajan. The Fringe on yksi elokuun kohokohtia. Se pitää sisällään vapaata, luovaa ja improvisoitua teatteria, kuten esimerkiksi stand up -komiikkaa. Vanhan kaupungin pääkatu, Royal Mile, kirjaimellisesti täyttyy erilaisista teatterin muodoista, fantastisista esityksistä, tanssista ja laulusta. Free Fringe -termi kätkee taaksensa kaikki ilmaiset tapahtumat, joita The Fringe järjestää Edinburghissa kuukauden aikana jopa 500 – 600!  

Elokuun Edinburghissa kruunaa maailmankuulu The Royal Military Tattoo, joka on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1950. Yli 200 000 ihmistä ympäri maailmaa tulee vuosittain todistamaan tätä ainutlaatuista tapahtumaa, joka esitetään kaksi kertaa illassa, yhden esityksen kestäessä puolitoista tuntia. Tapaat Tema-oppaan Edinburghin lentokentällä. Kun koko ryhmä on koossa, matkaamme bussilla hotellillemme, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungissa. 

Ensimmäisen illan aikana tutustumme skotlantilaiseen kulttuuriin, erinomaisen illallisen, perinteisten tanssien ja laulujen merkeissä − aito skotlantilainen tervetulotoivotus TEMA-matkalle ja lähes taianomaiseen Edinburghiin, jossa vietämme kolme seuraavaa yötä.

Päivä 2 − Whiskyä, Rosslyn ja Tattoo
Aamiaisen jälkeen jätämme viehättävän Edinburghin keskusta-alueen ja pian ympäristö muuttuukin maaseutumaisemmaksi. Aamupäivällä tutustumme yhteen Skotlannin ylpeyden aiheista, elämän veteen eli skotlantilaiseen whiskyyn. Glenkinchien tislaamossa perehdymme lähemmin whiskyn moniin saloihin ja toki maistelemme Glenkinchien Single Malt -whiskyä. 

Tislaamolta matkamme jatkuu salaperäiselle Rosslyn kappelille. Kappelin perustuskivi asetettiin vuonna 1644 ja kappelin omistaa Rosslynin Kreivi, jonka mailla se sijaitsee. Liioittelematta voidaan sanoa, että se lukeutuu arkitehtoonisten mestarinäytteiden joukkoon. Menestyselokuvaa Da Vinci -koodi, joka perustuu samannimiseen Dan Brownin kirjoittamaan romaaniin, filmattiin osittain täällä vuonna 2005, jolloin myös upea kappeli pääsi elokuvan myötä maailmankartalle. Visit Scotlandin mukaan Rosslyn kappeli on viidenneksi merkittävin viiden tähden nähtävyys Skotlannissa − tämä on helppo ymmärtää kun on nähnyt kappelin.

Yhteisen lounaan nautimme suositussa The Golf Tavernassa, jonka juuret ulottuvat 1400-luvulle saakka. Pubi sijaitsee kuuluisan Bruntsfieldin Golfkentän vieressä ja onkin 1700-luvulla ollut golfkentän oma ”klubitalo”. Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille Edinburghissa. Iltapäivä on varattu omille tutkimusretkille Edinburghissa. Opas antaa mielellään vinkkejä iltapäväksi!

Illalla tapaamme uudelleen ja matkamme käy kohti Edinburghin linnaa ja linnanpihaa, jolla esitetään unohtumaton The Royal Military Tattoo. Tunnelma on sanoinkuvaamaton kun säkkipillit ja rummut alkavat soida, fanfaarin kajahtaessa ilmoille. Skotlantilaisia tansseja ja perinteistä huumoria ei unohdeta täälläkään, ja mahtava ilotulitus päättää tämän ikimuistoisen illan. The Lone Piperin rauhoittava esitys on hetki, joka on jäänyt jo monen muistoihin ja tulee varmasti olemaan Sinullekin yksi illan kohokohdista.

Päivä 3 − Edinburghin Linna
Edinburghissa on yli 4500 rakennusta historiallisten rakennusten rekisterissä ja yksi niistä on luonnollisesti Edinburghin Linna, joka on tunnettu sen erityisen kauniista arkkitehtuurista. Kaupunki on siis tapana jakaa kahteen osaan − Old Town ja New Town. Vanhassa kaupungissa, Royal Milen eli Kuninkaallisen Mailin yläpäässä sijaitsee Edinburghin Linna, jonka jo edellisenä iltana näimme upeasti valaistuna. Uudesta kaupungista löytyy arkkitehtooniselta tyyliltään myös uusklassisia rakennuksia. Jo vuodesta 1995 nämä merkittävät rakennukset on kirjattu Unescon maailmanperintöluetteloon, joka on helppo ymmärtää kaupunkia kierrellessä. Aamupäivällä perehdymme lähemmin Edinburghin linnan mielenkiintoiseen historiaan vierailemalla mahtipontisessa linnassa ja sen eri rakennuksissa. 

Iltapäivällä ehdit tutustua kaupunkiin vielä omin päin. Ehkäpä joku galleria tai museo jäi näkemättä tai kenties haluat käyttää vapaa-aikasi shoppailuun tässä fantastisessa kaupungissa – tai miksi ei vain kävellä, aistia ainutlaatuista ilmapiiriä ja käydä vaikkapa paikallisessa pubissa. Illalla nautimme yhteisen matkanpäätösillallisen yhdessä kaupungin kuuluisimmista ravintoloista, Michael’s Steak & Seafood -ravintolassa. Michael Neave oli vain 21-vuotias, kun hän perusti ensimmäisen ravintolansa. Seitsemän vuotta myöhemmin hänellä on kaksi hyvin suosittua ravintolaa, jotka tarjoilevat herkullista lähiruokaa ja juomia. 

Päivä 4 − See you again − Soon!
Tapahtumarikas viikonloppumme Edinburghissa on nyt tullut päätökseen. Ennen kotimatkaa ehdit vielä tehdä kävelyretken kaupungissa. TEMA-matkat haluaa kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi uudelleen tervetulleeksi Skotlantiin, jossa riittää sekä näkemistä että kokemista pidemmäksikin aikaa.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset.
• Majoitus
• 3 aamiaista
• 1 lounas
• 2 illallista
• Skotlantilainen illanvietto (esitys, illallinen ja ruokajuomaksi puna- tai valkoviiniä)
• Whiskyn maistajaiset (1)
• Lippu Edinburghin Military Tattooseen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki − Edinburgh. Skotlantilainen illanvietto. Illallinen. Kolme hotelliyöpymistä keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa Edinburghissa.

Päivä 2
Vierailu Glenkinchien tislaamolla. Retki Rosslyn Kappelille. The Royal Military Tattoo. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Edinburghin Linna. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 4
Lento Edinburgh - Helsinki. Aamiainen.

Skotlanti

Asukasluku: 5,3 milj. (Iso-Britannia n. 64,4 milj.)
Pinta-ala: 80 077km²
Uskonto: 
Skotlannin kirkon jäseniä n. 25 %, roomalais-katolisia n. 14 %, muita kristittyjä n. 8 %
Valuutta:
 Englannin punta (£, GBP)
Kieli: 
Englanti
Aikaero: 
Suomen aika -2 t.

Iso-Britannia

Asukasluku 65,6 milj.
Pinta-ala 130 395 km²
Uskonto
72 % kristittyjä, 3 % muslimeja, 1 % hinduja, 0,5 % juutalaisia ja muita vähemmistöjä. Noin 15 % briteistä ei tunnusta mitään uskontoa.
Valuutta
 Punta (£, GBP)
Kieli
Englanti
Aikaero
Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Edinburgh, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta). 

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Valuutta
Iso-Britannia: punta (GBP)Voit vaihtaa euroja paikan päällä puntiin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa puntia on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa. 

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Matkan hintaan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 10 GBP / henkilö juomarahoja varten.Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää voi olla Skotlannissa vaihtelevaa ja äkilliset sadekuurot ovat tavallisia. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather. Ota mukaan kevyt sateen- ja tuulenpitävä takki ja mukavat, kävelyihin sopivat, "sisäänajetut" kengät.

Muuta
Lue lisää Isosta-Britanniasta. Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta. 

Ethän unohda adapteria!

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Viikonloppu- kaupunkilomat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.