Kiinan parhaat palatShanghai ja Peking

Lähde Kiinaan ja koe Shanghain ja Pekingin nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet. Iltaohjelmassa on akrobatiaa ja illallispöytiin katetaan Pekingin-ankkaa ja muita herkkuja.

Viikon aikana ehdit nähdä joitain Kiinan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Pekingistä käymme Kiinan muurilla, ja näemme Kielletyn kaupungin ja Taivaallisen rauhan aukion. Shanghaista Pekingiin matkaamme luotijunalla ja kummassakin kaupungissa sinulla on yhteisen ohjelman lisäksi myös omaa aikaa ostoksilla käyntiin. 


Nopean varaajan etu EUR 50 / hlö 1.12.2017 jälkeen alkaville lähdöille 31.3.2018 saakka, kun varaat matkasi ennen 31.3.2018. Tämä etu koskee vain uusia varauksia. 

Tärkeää tietoa

Maat: Kiina

Matkan pituus: 9 päivää

Ryhmän koko: 20-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä

Kohokohdat

 • Kiinan muuri
 • Kielletty kaupunki
 • Pekingin-ankka -päivällinen
 • Shoppailu
 • Akrobaattinäytös Shanghaissa

Päiväohjelma
2018

Päivä 1 – Lento Shanghaihin

Finnairin suora reittilento lähtee iltapäivällä Helsingistä kohti Shanghaita, ja Teman yhdeksän päivän ja seitsemän yön Kiinan-matka kahteen suureen metropoliin Shanghaihin ja Pekingiin on alkamassa.

Päivä 2 – Kaupunkikierros Shanghaissa  
Lento saapuu aamulla Shanghaihin ja passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat lentoasemalla Tema-oppaan.  

Tänään perehdymme myyttiseen, legendaariseen Shanghaihin, joka on samalla maan nykyaikaisin, suurin ja dynaamisin kaupunki. Lyhyehköllä kaupunkikierroksella kuljemme kaupunkia jakavan Huangpu-joen varrella pitkin kuuluisaa The Bund -katua. Katu oli siirtomaa-aikaan muodikas kävelykatu ja sen varrella on vanhoja, loisteliaita rakennuksia aikakaudelta. Näemme mm. vanhan Hong Kong Shanghai -pankin, tullihuoneen ja legendaarisen Peace-hotellin, jolla on tuntomerkkinään pyramidinmuotoinen, vihreä katto. Joen toisella puolella näkyy Shanghain uusin kaupunginosa Pudong – kekseliästä, futuristista arkkitehtuuria ja Kiinan korkeimpiin kuuluvia rakennuksia. Korkeimmalle kohoaa 632 metrin korkuinen Shanghai Tower. 

Vilkkaalla Nanjinglu-kadulla, joka on kaupungin tärkein ostoskatu, pääset jaloittelemaan hetkeksi. Tänään ohjelmassa on myös yhteinen lounas ja illallinen ja pääset maistelemaan Shanghain keittiön hapanimeliä makuja. Vietämme Shanghaissa matkan ensimmäiset kolme yötä.

Päivä 3 – Yu Yuan ja kiinalaista akrobatiaa
Aloitamme päivän kävelyllä Yu Yuanin puutarhassa, jonka perusti varakas mandariini Ming-dynastian aikaan. Se sijaitsee keskellä aluetta, josta 1800-luvulla tuli Shanghain "Chinatown" eli alue, jolla shanghailaiset itse saivat liikkua vapaasti ulkovaltojen hallitessa kaupunkia. Nykyisin alue on mielenkiintoinen kapeiden kujien, teehuoneiden, talomurjujen ja pikkuliikkeiden sekamelska. 

Päivän aikana saat myös käsityksen siitä, miten silkkiä taitavasti valmistetaan silkkiäistoukkien kotiloista. Tämä taito myötävaikutti vahvasti siihen, että Shanghaista on tullut nyky-Aasian merkittävä muoti- ja trendikeskus. 

Iltapäivällä ei ole yhteistä ohjelmaa ja ehdit tehdä omia tutkimusretkiä. Suosittelemme vierailua esimerkiksi Taikang Lun kortteleihin, jotka kuuluivat aiemmin Ranskan hallitsemaan alueeseen eli ns. French Concessioniin. Viehättävän arkkitehtuurin lisäksi alueella on nykyisin monia gallerioita, pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Tai jos haluat perehtyä kulttuuriin ja historiaan, kannattaa käydä mielenkiintoisessa, tyylikkäästi sisustetussa Shanghai Museumissa, jossa on hienoa posliinia eri dynastioiden ajoilta, tussimaalauksia, pronssi- ja hopeaesineitä ja paljon muuta. Kysy oppaalta lisää vinkkejä ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.  

Päivän päätteeksi nautimme yhdessä illallisen ja näemme vaikuttavan akrobatiashow'n, joka saa sinut pidättämään henkeäsi montakin kertaa.

Päivä 4 – Vapaapäivä Shanghaissa tai valinnainen retki
Tänään sinulla on kokonainen päivä aikaa omiin löytöretkiin Shanghaissa ja vaikkapa shoppailuun. Jos haluat pois suurkaupungin vilinästä, suosittelemme valinnaista, lisämaksullista retkeä Dianshanhujärvelle, jonka rannalla Zhujiajiao sijaitsee. Zhujiajiaota kanaaleineen ja pikkujärvineen voisi kutsua Kiinan Venetsiaksi. Kauniit, holvatut kivisillat ja vanhat Ming- (1368–1644) ja Qing-dynastian (1644–1911) aikaiset talot tekevät kaupungista hyvin kauniin.

Marco Polon sanoin: "Paratiisi on taivaassa, ja maan päällä on Hangzhou." Hangzhou on nykyisin viiden miljoonan ihmisen kaupunki, mutta vanhoissa watertowneissa on edelleen jäljellä miljöitä, joista Marco Polo puhui – rauhaisia paikkoja, joissa klassiset, kiinalaiset puutarhat kätkeytyvät ovien taa ja gondolit keinuvat eteen päin siltojen ali.   

Retken opastaa englannin kielen taitoinen paikallisopas ja retkelle ilmoittaudutaan ja se maksetaan paikan päällä Tema-oppaalle (hinta n. 400 CNY, sis. lounaan). 

Päivä 5 – Luotijunalla Shanghaista Pekingiin
Aamiaisen jälkeen lähdemme Shanghaista jatkaaksemme oleskeluamme vielä neljä päivää Pekingissä. Nämä kaksi kaupunkia yhdistettiin toisiinsa rautatiellä jo vuonna 1912, ja nyt satakunta vuotta myöhemmin junayhteys on yli kymmenen kertaa nopeampi (4 h 50 min). Junien vauhti on noin 300 km/h, mutta ne ovat mukavia. Kaikki istuvat kasvot junat kulkusuuntaan, ja matkapahoinvoinnin riski on pieni. Huomaa, että rautatieasemilla on vain rajoitetusti kantajien palveluita ja kannat itse matkalaukkusi laiturilla ja junaan/junasta.  

Majoituttuamme hotelliin sinulla on hieman omaa aikaa ennen kuin lähdemme oppaan johdolla kävellen paikalliseen ravintolaan maukkaalle illalliselle. 

Päivä 6 – Retki Kiinan muurille
Tänään on ohjelmassamme kokopäiväretki Kiinan muurille, joka kiemurtelee vuoristoisessa maisemassa kuin käärme. Seudun eri hallitsijat rakennuttivat osia muurista jo 600-luvulla eaa. ja kun valtakunta vihdoin yhdistyi vuonna 221 eaa. Qin Shihuangin hallinnon alle, yhdistettiin osat toisiinsa yhtenäiseksi muuriksi. Sanotaan, että yli 300 000 orjaa työskenteli muurilla yli 10 vuoden ajan. Nykyisin muurin pituus on yli 6 000 kilometriä ja se on kiistatta yksi maailman ihmeistä. Kävely Kiinan muurilla on unohtumaton kokemus! 

Illalla sinua odottaa halutessasi vielä tilaisuus kokea taidemuoto, jota länsimaissa kutsutaan Peking-oopperaksi. Oikealta nimeltään se on jingju ja juuriltaan Pekingistä se on levinnyt arvostetuksi taidemuodoksi koko maassa. Noin tunnin kestävä esitys on värikäs ja kovaääninen monine lyönti-instrumentteineen ja kimakoine lauluäänineen. Mukana on myös niin tanssia kuin akrobatiaakin. Retki oopperaan on valinnainen, lisämaksullinen retki (hinta istumapaikasta riippuen 285–300 CNY), joka varataan ja maksetaan paikan päällä Tema-oppaalle.  

Päivä 7 – Retki Kiellettyyn kaupunkiin ja Taivaallisen rauhan aukiolle
Tänään tutustumme Pekingin tärkeimpään nähtävyyteen, Kiellettyyn kaupunkiin. Se on noin 72 hehtaarin laajuinen, suorakulmainen alue, jossa on vaikuttavia palatseja, paviljonkeja ja puutarhoja. Kielletyn kaupungin sisempi osa, Keisarillinen palatsi oli keisarin yksityisaluetta ja hänen "elinikäinen vankilansa", jossa hän asui jalkavaimojensa ja palvelijoidensa sekä prinssien, eunukkien, pappien ja ministerien ympäröimänä. Mainittakoon, että pelkästään Kielletyn kaupungin ruokahuoltoon tarvittiin 5000–6000 kokkia! Kahden viimeisen dynastian eli Ming- ja Qing-dynastioiden 24 keisaria hallitsi maata Kielletystä kaupungista käsin lähes 500 vuoden ajan aina vuoteen 1911. 

Teemme myös kävellen kierroksen maailman suurimmalla aukiolla, Taivaallisen rauhan aukiolla. Sen ympärillä on hallintorakennuksia: Suuri kansanpalatsi ja Mao Zedongin mausoleumi.  

Ohjelmassa on myös pyöräkyytiä, kun lähdemme kiertämään vanhoja hutong-kortteleita trishaw'n kyydissä. Hutongin vanhat korttelit ovat yksi matkan kohokohdista. Pekingissä oli aina 1990-luvulle asti vain harvoja korkeita kerrostaloja, ja kaupunkikuvaa dominoivat matalat talot harmaiden muurien takana. Hutong-kortteleissa tunnelma on kuin maaseudulla, vaikka ne itse asiassa ovat aivan kaupungin keskustassa. Ajelemme hutongin kujilla ja poikkeamme erään perheen kotiin, jossa perhe kertoo elämästään ja muistoistaan menneiltä vuosilta.    

Iltaohjelmaksi kannattaa harkita vaikkapa Red Theatressa käyntiä. Siellä esitetään Legend of Kung Fu -show'ta. Se on värikäs yhdistelmä kung futa, tanssia ja akrobatiaa. Lippujen hinnat vaihtelevat noin 280 ja 880 juanin välillä paikasta ja lippujen saatavuudesta riippuen. Voit varata ja maksaa lipun paikan päällä joko Tema-oppaalle tai paikallisoppaalle. 

Päivä 8 – Tian Tan ja perehdytys teeseremoniaan
Aamulla suuntaamme ensin Tian Taniin eli Taivaan temppeliin, jota pidetään yhtenä Kiinan arvostetuimmista uskonnollisista rakennuksista ja arkkitehtonisena mestariteoksena. Se on myös Unescon maailmanperintökohde. Temppeli sijaitsee yhdessä Pekingin suurimmista puistoista, jossa monet pekingiläiset käyvät aamuvarhaisella harrastamassa tai chitä tai jotain muuta sulavaliikkeistä aamuvoimistelun muotoa, kuten esimerkiksi miekkatanssia tai tangoa.  

Teellä on kiinalaisessa kulttuurissa merkittävä asema ja Pekingissä on yhä monta perinteikästä teehuonetta. Saamme aamupäivällä myös tilaisuuden tutustua eräässä teehuoneessa perinteisen teeseremonian rituaaleihin.

Peking on oikea shoppailuparatiisi. Sinulla onkin tilaisuus poiketa Silk Marketissa, jonka pikkumyymälöissä on useassa kerroksessa kaikkea aamutakeista, paidoista, puseroista ja solmioista taidekäsitöihin ja erikoisempiin matkamuistoihin, kuten helmitauluihin ja syömäpuikkoihin. Sen jälkeen sinulla on vielä aikaa omille löytöretkille Pekingissä. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja voit pyytää häneltä vinkkejä, jotka sopivat omiin mielenkiinnonkohteisiisi.

Illalla ohjelmassa on vielä herkullinen matkanpäätösillallinen, kun saamme vihdoin maistella Pekingin-ankkaa. Ankka grillataan puuhiilillä ja tarjoillaan ohuiden "lettusten" kanssa. Kokki paloittelee ankan pöydän vieressä, ja se maistuu parhaalta kevätsipulin, kurkun ja makean soijapavuista tehdyn kastikkeen kanssa lettuseen käärittynä. 

Päivä 9 – Kotiinpaluu
Mielenkiintoisen viikon jälkeen on tullut aika suunnata jo varhain aamulla Pekingin modernille kansainväliselle lentoasemalle, josta Finnairin suora reittilento Helsinkiin lähtee aamupäivällä. 

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Shanghai ja Peking–Helsinki
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta
• 4 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Shanghai lähtee.

Päivä 2

Saapuminen Shanghaihin. Retki Pudongiin ja The Bundille. Lounas ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Shanghaissa.

Päivä 3
Kävelyretki Yu Yuanin puutarhassa ja "Chinatownissa", sekä illalla akrobatianäytös. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 4
Vapaapäivä tai valinnainen, lisämaksullinen päiväretki Zhujiajiaoon (Watertowniin). Aamiainen.

Päivä 5
Luotijuna Shanghai – Peking. Aamiainen ja päivällinen. Neljä hotelliyöpymistä Pekingissä.

Päivä 6
Retki Kiinan muurille ja valinnainen, lisämaksullinen iltaretki Peking-oopperaan. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Retki Kielletyyn kaupunkiin ja Taivaallisen rauhan aukiolle. Trishaw-ajelu hutongeissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Käynti Taivaan temppelissä, Silk Marketissa ja tutustuminen teeseremoniaan. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 9
Bussikuljetus lentoasemalle ja reittilento Peking – Helsinki. Aamiainen.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kiina

Asukasluku 1367 milj. Pinta-ala 9 600 000 km² Uskonto Buddhalaisia, taolaisia ja konfutselaisia (harjoitetaan usein rinnakkain), vähemmistönä kristittyjä ja muslimeja. Valuutta Juan (CNY) Kieli Kiina (useita erilaisia murteita), lisäksi monilla vähemmistökansoilla on oma kieli. Aikaero Talvella Suomen aika +6 t, kesällä +5 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot (Finnair), meno Helsinki – Shanghai ja paluu Peking – Helsinki (lentoaika n. 9 t/suunta), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, TEMA-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Viisumi ei sisälly matkan hintaan, lisätietoja www.temamatkat.fi, Hyvä tietää/Passi ja viisumi sekä www.visumservice.fi/TEMA

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta

Kiinan juan (yuan, CNY).

Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa, ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa. Ota matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. Muista, että Kiina on ostosparatiisi ja houkutuksia on paljon. Jätä tuliaisille tilaa pakatessasi matkalaukkua!

Lisämaksulliset retket maksetaan euroilla, dollareilla tai juaneilla.


Juomaraha

Vuoden 2017 matkoilla matkan hintaan sisältyvät tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. TEMA-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Vuoden 2018 matkoilla juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että otat juomarahoja varten mukaan noin 26 USD/hlö. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii juomarahojen antamisesta matkan aikana. 


Ilmasto ja vaatetus

Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Voidaan sanoa, että kesä suomalaisen mittapuun mukaan kestää suurinpiirtein huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Lähes koko Kiinan ilmastoon vaikuttavat monsuunituulet ja ilmankosteus on kesällä korkea. Talvella voivat päivät olla kylmiä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ilmapiiri paremmissakin hotelleissa on suhteellisen epämuodollinen. Päivällä voi pukeutua vapaamuotoisesti ja mukavasti. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Hyvät matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät (esim. Kiinan muurilla voi olla liukasta sateella ja sateen jälkeen). Kesällä kannattaa pakata mukaan kevyitä puuvillavaatteita (hotellien pesulat toimivat hyvin ja nopeasti). Talvella, aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan.


Muuta

Bussit Kiinassa on hyvälaatuisia, mutta ne eivät mukavuudeltaan vastaa suomalaista tasoa. Päiväohjelmaan sisältyvät bussimatkat ja kiertoajelut ovat kuitenkin suhteellisen lyhytkestoisia.

Huomaa, että Facebook ei toimi Kiinassa.

Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka.

Lue lisää Kiinasta!

Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Kirjallisuutta:
Mo Yan: Seitsemän elämääni (Otava, 2013)
Jung Chang: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina (Otava, 1993)
Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema ja muita dekkareita

Hotellitiedot

Lähdöt

Päivämäärä Lento-
tiedot
Matkan pituus Matka Lähtöpaikka Hinta/henkilö Paikkoja
2018-03-16

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Shanghai
2018-03-16
17:25
2018-03-17
08:15
Finnair, 087
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Helsinki
2018-03-24
11:35
2018-03-24
17:10
Finnair, 086
9 päivää Kiinan parhaat palat Helsinki 1450 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-05-12

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Shanghai
2018-05-12
17:20
2018-05-13
07:10
Finnair, 087
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Helsinki
2018-05-20
10:55
2018-05-20
14:15
Finnair, 086
9 päivää Kiinan parhaat palat Helsinki 1655 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-07-21 9 päivää Kiinan parhaat palat Helsinki 1630 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-10-06

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Shanghai
2018-10-06
17:20
2018-10-07
07:10
Finnair, 087
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Helsinki
2018-10-14
10:55
2018-10-14
14:15
Finnair, 086
9 päivää Kiinan parhaat palat Helsinki 1665 EUR 6+ paikkaa jäljellä Varaa
2018-12-08

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Shanghai
2018-12-08
17:20
2018-12-09
07:10
Finnair, 087
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Helsinki
2018-12-16
10:55
2018-12-16
14:15
Finnair, 086
9 päivää Kiinan parhaat palat Helsinki 1650 EUR Varauskysely
2019-03-23

Lentotiedot

Kaikki ajat ovat paikallista aikaa.

Departure
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Helsinki
Shanghai
2019-03-23
17:20
2019-03-24
07:10
Finnair, 087
Return
From
To
Departure
Time
Arrival
Time
Airline and flight number
Beijing
Helsinki
2019-03-31
10:55
2019-03-31
14:15
Finnair, 086
9 päivää Kiinan parhaat palat Helsinki 1720 EUR Varauskysely

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose