Kiinan parhaat palatShanghai ja Peking

Viikon aikana ehdit nähdä joitain Kiinan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Pekingistä käymme Kiinan muurilla, ja näemme Kielletyn kaupungin ja Taivaallisen rauhan aukion. Shanghaista Pekingiin matkaamme luotijunalla ja kummassakin kaupungissa sinulla on yhteisen ohjelman lisäksi myös omaa aikaa vaikkapa ostoksilla käyntiin. 


Huom! Kiinan suurlähetystö on muuttanut viisumin hakemuskäytäntöään. Lue lisää tämän matkan Hyvä tietää -osiosta!


Lue TEMA-opas Jannen mielenkiintoinen matka-artikkeli Kiinan kiertomatkasta klikkaamalla tätä linkkiä.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Kiina

Matkatyyppi: Kaupunkiloma - Kiertomatka

Matkan pituus: 9 päivää

Ryhmän koko: 20-28 henkeä

Viisumi tarvitaan: Kyllä (napsauta saadaksesi lisätietoja)

Kohokohdat

 • Kiinan muuri
 • Kielletty kaupunki
 • Pekingin-ankka -päivällinen
 • Shoppailu
 • Akrobaattinäytös Shanghaissa

Päiväohjelma

2021


Päivä 1 – Lento Shanghaihin

Reittilento Helsingistä kohti Shanghaita lähtee, ja Teman yhdeksän päivän ja seitsemän yön Kiinan-matka kahteen suureen, mutta erilaiseen metropoliin, Shanghaihin ja Pekingiin on alkamassa.

Päivä 2 – Kaupunkikierros Shanghaissa

Lento saapuu Shanghaihin ja passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat lentoasemalla Tema-oppaan.  

Tänään perehdymme myyttiseen, legendaariseen Shanghaihin, joka on samalla maan nykyaikaisin, suurin ja dynaamisin kaupunki. Lyhyehköllä kaupunkikierroksella kuljemme kaupunkia jakavan Huangpu-joen varrella pitkin kuuluisaa The Bund -katua. Katu oli siirtomaa-aikaan muodikas kävelykatu ja sen varrella on vanhoja, loisteliaita rakennuksia aikakaudelta. Näemme mm. vanhan Hong Kong Shanghai -pankin, tullihuoneen ja legendaarisen Peace-hotellin, jolla on tuntomerkkinään pyramidinmuotoinen, vihreä katto. Joen toisella puolella näkyy Shanghain uusin kaupunginosa Pudong – kekseliästä, futuristista arkkitehtuuria ja Kiinan korkeimpiin kuuluvia rakennuksia. Korkeimmalle kohoaa 632 metrin korkuinen Shanghai Tower.

Vilkkaalla Nanjinglu-kadulla, joka on kaupungin tärkein ostoskatu, pääset jaloittelemaan hetkeksi. Tänään ohjelmassa on myös yhteinen lounas ja illallinen ja pääset maistelemaan Shanghain keittiön hapanimeliä makuja. Vietämme Shanghaissa matkan ensimmäiset kolme yötä.

Päivä 3 – Yu Yuan ja kiinalaista akrobatiaa

Aloitamme päivän kävelyllä Yu Yuanin puutarhassa, jonka perusti varakas mandariini Ming-dynastian aikaan. Se sijaitsee keskellä aluetta, josta 1800-luvulla tuli Shanghain "Chinatown" eli alue, jolla shanghailaiset itse saivat liikkua vapaasti ulkovaltojen hallitessa kaupunkia. Nykyisin alue on mielenkiintoinen kapeiden kujien, teehuoneiden, talomurjujen ja pikkuliikkeiden sekamelska.  

Päivän aikana saat myös käsityksen siitä, miten silkkiä taitavasti valmistetaan silkkiäistoukkien kotiloista. Tämä taito myötävaikutti vahvasti siihen, että Shanghaista on tullut nyky-Aasian merkittävä muoti- ja trendikeskus.

Iltapäivällä ei ole yhteistä ohjelmaa ja ehdit tehdä omia tutkimusretkiä. Suosittelemme vierailua esimerkiksi Taikang Lun kortteleihin, jotka kuuluivat aiemmin Ranskan hallitsemaan alueeseen eli ns. French Concessioniin. Viehättävän arkkitehtuurin lisäksi alueella on nykyisin monia gallerioita, pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Tai jos haluat perehtyä kulttuuriin ja historiaan, kannattaa käydä mielenkiintoisessa ja arvostetussa Shanghai Museumissa, jossa on hienoa posliinia eri dynastioiden ajoilta, kalligrafiaa, pronssi- ja hopeaesineitä ja paljon muuta. Kysy oppaalta lisää vinkkejä ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.  

Päivän päätteeksi nautimme yhdessä illallisen ja näemme vaikuttavan akrobatiashow'n, joka saa sinut pidättämään henkeäsi montakin kertaa.

Päivä 4 – Vapaapäivä Shanghaissa tai valinnainen retki

Tänään sinulla on kokonainen päivä aikaa omiin löytöretkiin Shanghaissa ja vaikkapa shoppailuun. Jos haluat pois suurkaupungin vilinästä, suosittelemme lämpimästi valinnaista, lisämaksullista retkeä Dianshanhujärvelle, jonka rannalla Zhujiajiao sijaitsee. Zhujiajiaota kanaaleineen ja pikkujärvineen voisi kutsua Kiinan Venetsiaksi. Kauniit, holvatut kivisillat ja vanhat Ming- (1368–1644) ja Qing-dynastian (1644–1911) aikaiset talot tekevät kaupungista hyvin kauniin.

Marco Polon sanoin: "Paratiisi on taivaassa, ja maan päällä on Hangzhou." Hangzhou on nykyisin viiden miljoonan ihmisen kaupunki, mutta vanhoissa watertowneissa on edelleen jäljellä miljöitä, joista Marco Polo puhui – rauhaisia paikkoja, joissa klassiset, kiinalaiset puutarhat kätkeytyvät ovien taa ja gondolit keinuvat eteen päin siltojen ali.  

Retken opastaa englannin kielen taitoinen paikallisopas ja retkelle ilmoittaudutaan ja se maksetaan paikan päällä Tema-oppaalle (hinta noin 400 CNY, sisältäen lounaan).

Päivä 5 – Luotijunalla Shanghaista Pekingiin ja Taivaan temppeli

Aamiaisen jälkeen lähdemme Shanghaista jatkaaksemme oleskeluamme vielä neljä päivää Pekingissä. Nämä kaksi kaupunkia yhdistettiin toisiinsa rautatiellä jo vuonna 1912, ja nyt satakunta vuotta myöhemmin junayhteys on yli kymmenen kertaa nopeampi (4 h 50 min). Junien vauhti on noin 300 km/h, mutta ne ovat mukavia. Kaikki istuvat kasvot junat kulkusuuntaan, ja matkapahoinvoinnin riski on pieni. Huomaa, että rautatieasemilla on vain rajoitetusti kantajien palveluita ja matkalaukut kannetaan itse laiturille ja junaan/junasta.  

Iltapäivällä vierailemme Tian Tanissa eli Taivaan Temppelissä, jota pidetään yhtenä Kiinan arvostetuimmista uskonnollisista rakennuksista ja arkkitehtonisena mestariteoksena. Se on myös Unescon maailmanperintökohde. Temppeli sijaitsee yhdessä Pekingin suurimmista puistoista, jossa monet pekingiläiset käyvät harrastamassa tai chitä tai jotain muuta sulavaliikkeistä voimistelun muotoa, kuten esimerkiksi miekkatanssia tai tangoa.

Illalla ohjelmassa on vielä herkullinen illallinen, saamme maistella maailmankuulua Pekingin-ankkaa. Ankka grillataan puuhiilillä ja tarjoillaan ohuiden "lettusten" kanssa. Kokki paloittelee ankan pöydän vieressä, ja se maistuu parhaalta kevätsipulin, kurkun ja makean soijapavuista tehdyn kastikkeen kanssa lettuseen käärittynä. Makunautinto, jota muistelet vielä pitkään!

Päivä 6 – Retki Kiinan muurille

Tänään on ohjelmassamme kokopäiväretki Kiinan muurille, joka kiemurtelee vuoristoisessa maisemassa kuin käärme. Seudun eri hallitsijat rakennuttivat osia muurista jo 600-luvulla eaa. ja kun valtakunta vihdoin yhdistyi vuonna 221 eaa. Qin Shihuangin hallinnon alle, yhdistettiin osat toisiinsa yhtenäiseksi muuriksi. Sanotaan, että yli 300 000 orjaa työskenteli muurilla yli 10 vuoden ajan. Nykyisin muurin pituus on yli 6 000 kilometriä ja se on kiistatta yksi maailman ihmeistä. Kävely Kiinan muurilla on unohtumaton kokemus!  

Illalla sinua odottaa halutessasi vielä tilaisuus kokea taidemuoto, jota länsimaissa kutsutaan Peking-oopperaksi. Oikealta nimeltään se on jingju ja juuriltaan Pekingistä se on levinnyt arvostetuksi taidemuodoksi koko maassa. Noin tunnin kestävä esitys on värikäs ja kovaääninen monine lyönti-instrumentteineen ja kimakoine lauluäänineen. Mukana on myös niin tanssia kuin akrobatiaakin. Retki oopperaan on valinnainen, lisämaksullinen retki (hinta istumapaikasta riippuen noin 285–300 CNY), joka varataan ja maksetaan paikan päällä Tema-oppaalle.  

Päivä 7 – Retki Kiellettyyn kaupunkiin ja Taivaallisen rauhan aukiolle sekä hutongit ja kiinalainen teeseremonia

Tänään tutustumme Pekingin tärkeimpään nähtävyyteen, Kiellettyyn kaupunkiin. Se on noin 72 hehtaarin laajuinen, suorakulmainen alue, jossa on vaikuttavia palatseja, paviljonkeja ja puutarhoja. Kielletyn kaupungin sisempi osa, Keisarillinen palatsi oli keisarin yksityisaluetta ja hänen "elinikäinen vankilansa", jossa hän asui jalkavaimojensa ja palvelijoidensa sekä prinssien, eunukkien, pappien ja ministerien ympäröimänä. Mainittakoon, että pelkästään Kielletyn kaupungin ruokahuoltoon tarvittiin 5000–6000 kokkia! Kahden viimeisen dynastian eli Ming- ja Qing-dynastioiden 24 keisaria hallitsi maata Kielletystä kaupungista käsin lähes 500 vuoden ajan aina vuoteen 1911.

Teemme myös kävellen kierroksen maailman suurimmalla aukiolla, Taivaallisen rauhan aukiolla. Sen ympärillä on hallintorakennuksia: Suuri kansanpalatsi ja Mao Zedongin mausoleumi.  

Ohjelmassa on myös pyöräkyytiä, kun lähdemme kiertämään vanhoja hutong-kortteleita trishaw'n kyydissä. Hutongin vanhat korttelit ovat yksi matkan kohokohdista. Pekingissä oli aina 1990-luvulle asti vain harvoja korkeita kerrostaloja, ja kaupunkikuvaa dominoivat matalat talot harmaiden muurien takana. Hutong-kortteleissa tunnelma on kuin maaseudulla, vaikka ne itse asiassa ovat aivan kaupungin keskustassa. Ajelemme hutongien kujilla ja poikkeamme erään perheen kotiin, jossa perhe kertoo elämästään ja muistoistaan menneiltä vuosilta.  

Teellä on kiinalaisessa kulttuurissa merkittävä asema ja Pekingissä on yhä monta perinteikästä teehuonetta. Päivän aikana saamme tilaisuuden tutustua eräässä teehuoneessa perinteisen teeseremonian rituaaleihin.

Iltaohjelmaksi kannattaa harkita vaikkapa Red Theatressa käyntiä. Siellä esitetään Legend of Kung Fu -show'ta. Se on värikäs yhdistelmä kung futa, tanssia ja akrobatiaa. Lippujen hinnat vaihtelevat noin 280 ja 880 juanin välillä paikasta ja lippujen saatavuudesta riippuen. Voit varata ja maksaa lipun paikan päällä joko Tema-oppaalle tai paikallisoppaalle. Uskomattoman hieno ja vaikuttava kokemus monen TEMA-matkaajan mielestä!

Päivä 8 – Vapaapäivä Pekingissä

Tämä päivä on varattu omille löytöretkille Kiinan mielenkiintoisessa pääkaupungissa.  

Peking on oikea shoppailuparatiisi. Voit poiketa vaikkapa Silk Marketissa, jonka pikkumyymälöissä on useassa kerroksessa kaikkea aamutakeista, paidoista, puseroista ja solmioista taidekäsitöihin ja erikoisempiin matkamuistoihin, kuten helmitauluihin ja syömäpuikkoihin. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja voit pyytää häneltä vinkkejä, jotka sopivat omiin mielenkiinnonkohteisiisi.

Päivä 9 – Kotiinpaluu

Näiden päivien aikana olemme tutustuneet Kiinan historiaan ja kulttuuriin sekä nykypäivään, erilaisia makunautintoja unohtamatta. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Kiinalle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka Pekingin modernille kansainväliselle lentoasemalle, josta reittilento Helsinkiin lähtee. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Shanghai ja Peking–Helsinki
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta
• 3 illallista 

• Tietyt ruokajuomat (esimerkiksi olut, virvoitusjuomat ja vesi) lounailla ja illallisilla
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Reittilento Helsinki – Shanghai lähtee.

Päivä 2

Saapuminen Shanghaihin. Retki Pudongiin ja The Bundille. Illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Shanghaissa.

Päivä 3

Kävelyretki Yu Yuanin puutarhassa ja "Chinatownissa", sekä illalla akrobatianäytös. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 4

Vapaapäivä tai valinnainen, lisämaksullinen päiväretki Zhujiajiaoon (Water Village). Aamiainen.

Päivä 5

Luotijuna Shanghai – Peking. Vierailu Taivaan Temppelissä. Aamiainen ja illallinen (Pekingin ankkaa). Neljä hotelliyöpymistä Pekingissä.

Päivä 6

Retki Kiinan muurille ja valinnainen, lisämaksullinen iltaretki Peking-oopperaan. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7

Retki Kielletyyn kaupunkiin ja Taivaallisen rauhan aukiolle. Trishaw-ajelu perinteisellä Hutong-alueella. Teeseremonia. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8

Vapaapäivä omille tutkimusretkille Pekingissä. Aamiainen.

Päivä 9

Bussikuljetus lentoasemalle ja reittilento Peking – Helsinki. Aamiainen.

Kiina

Asukasluku
1367 milj. Pinta-ala
9 600 000 km² Uskonto
Buddhalaisia, taolaisia ja konfutselaisia (harjoitetaan usein rinnakkain), vähemmistönä kristittyjä ja muslimeja. Valuutta
Juan (CNY) Kieli
Kiina (useita erilaisia murteita), lisäksi monilla vähemmistökansoilla on oma kieli. Aikaero
Talvella Suomen aika +6 t, kesällä +5 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy

Reittilennot, meno Helsinki – Shanghai ja paluu Peking – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Lue tärkeää tietoa viisumista ja passista
Kiinan suurlähetystö on muuttanut viisumin hakemuskäytöntöään. Luethan tarkasti seuraavan, jotta viisumin saanti sujuu mahdollisimman mutkattomasti!

Suomen kansalaisilta vaaditaan viisumi aina kun oleskelu Kiinassa kestää yli 72 tuntia. Viisumi ei sisälly matkan hintaan. TEMA-matkat suosittelee ryhmäviisumia Kiinan kiertomatkalle. Me autamme ryhmäviisumin hankinnassa, teemme yhteistyötä paikallisen edustajamme kanssa Kiinassa. Ryhmäviisumia varten pyydämme Teitä ystävällisesti toimittamaan seuraavat asiakirjat ja tiedot alla mainittuun sähköpostiosoitteeseen tai vaihtoehtoisesti tallenna "minun matkani" -alle viimeistään kuusi viikkoa ennen matkanne alkamispäivää:

- värikopio passista

- ammatti

- työnantaja

- passi- tai ID-kuva sähköisessä muodossa

Sähköpostiosoite: info@temamatkat.fi 

Ryhmäviisumin hinta on EUR 165 per hlö.

TEMA tekee viisumiasioissa yhteistyötä Visumservice – Viisumipalvelut -nimisen yrityksen kanssa. Visumservice on viisumipalvelujen asiantuntija ja sillä on toimipiste Helsingissä. Voit hankkia Kiinan viisumin ottamalla suoraan yhteyttä Visumserviceen, ohjeet ja hinnat löydät Visumservicen kotisivulta. Visumservice auttaa mielellään myös muiden viisumien hankkimisessa.

Voit myös hankkia itse viisumin Kiinan matkallesi, lisätietoja löydät klikkaamalla seuraavaa linkkiä:

http://www.chinaembassy-fi.org/eng/lsfw/chinesevisa/t1486813.htm.

Huomaa että tarvitsemme myös passitiedot sekä passikopion lentoyhtiötä sekä hotelleja varten viimeistään 40 päivää ennen lähtöä. Nämä tiedot voit syöttää 'Minun matkani' -alle tai lähettää sähköpostitse passport@temaresor.se. 

Varaa viisumin hakemiseen riittävän paljon aikaa ja muista tarkistaa passisi voimassaoloaika. Passin on oltava voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Lisätietoja Kiinan viisumiin liittyvistä yksityiskohdista löydät myös www.temamatkat.fi, Hyvä tietää/passi ja viisumi -osiosta.

Valuutta
Kiinan juan (yuan, CNY).

Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo kotimaassa, ainakin ensimmäisiä matkapäiviä varten. Perillä vaihdat valuuttaa vaivattomimmin hotellien vaihtotoimistoissa. Ota matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä hotelleissa sekä suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa, myös ruokajuomat yhteisillä aterioilla sisältyvät rajoitetusti (paikallinen olut, vesi ja virvoitusjuomat). Matkakassaa arvioidessasi muista, että Kiina on ostosparatiisi. Muista jättää tuliaisille tilaa pakatessasi matkalaukkua!

Lisämaksulliset retket maksetaan euroilla, dollareilla tai juaneilla.

Juomaraha

Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että otat juomarahoja varten mukaan noin 240 CNY/hlö. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii juomarahojen antamisesta matkan aikana. 

Ilmasto ja vaatetus

Matkan ajankohta vaikuttaa luonnollisesti siihen, mitä kannattaa pakata mukaan. Voidaan sanoa, että kesä suomalaisen mittapuun mukaan kestää suurinpiirtein huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Lähes koko Kiinan ilmastoon vaikuttavat monsuunituulet ja ilmankosteus on kesällä korkea. Talvella voivat päivät olla kylmiä. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ilmapiiri paremmissakin hotelleissa on suhteellisen epämuodollinen. Päivällä voi pukeutua vapaamuotoisesti ja mukavasti. Muista, että olet melkein koko ajan liikkeellä. Hyvät matalakorkoiset ja kumipohjaiset kengät ovat tärkeät (esim. Kiinan muurilla voi olla liukasta sateella ja sateen jälkeen). Kesällä kannattaa pakata mukaan kevyitä puuvillavaatteita (hotellien pesulat toimivat hyvin ja nopeasti). Talvella, aikaisin keväällä ja syksyllä tarvitaan lämpimiäkin vaatteita, esim. villapuseroa ja takkia. Sateita voi esiintyä, joten sadetakki tai -viitta tai ainakin sateenvarjo ovat paikallaan.

Katso että sinulla on hyvä matkalaukku, koska laukut joutuvat usein kovan kohtelun kohteeksi. Ota myös mukaasi ylimääräinen laukku johon voit laittaa tuliaiset ja muut ostokset. 

Muuta

Bussit Kiinassa on hyvälaatuisia, mutta ne eivät mukavuudeltaan vastaa suomalaista tasoa. Päiväohjelmaan sisältyvät bussimatkat ja kiertoajelut ovat kuitenkin suhteellisen lyhytkestoisia.

Huomaa, että Facebook ei toimi Kiinassa.

Lue lisää Kiinasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Vinkit & Artikkelin alta löydät oppaamme Janne Variksen: Kiinan monet kasvot

Lue myös 

Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Kirjallisuutta
Mo Yan: Seitsemän elämääni (Otava, 2013)
Jung Chang: Villijoutsenet. Kolmen kiinattaren tarina (Otava, 1993)
Qiu Xiaolong: Punaisen sankarittaren kuolema ja muita dekkareita

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Viikonloppu- kaupunkilomat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.