Päiväohjelma
2021
Päivä 1 – Lento ShanghaihinReittilento Helsingistä kohti Shanghaita lähtee, ja Teman yhdeksän päivän ja seitsemän yön Kiinan-matka kahteen suureen, mutta erilaiseen metropoliin, Shanghaihin ja Pekingiin on alkamassa.
Päivä 2 – Kaupunkikierros Shanghaissa
Lento saapuu Shanghaihin ja passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat lentoasemalla Tema-oppaan.
Tänään perehdymme myyttiseen, legendaariseen Shanghaihin, joka on samalla maan nykyaikaisin, suurin ja dynaamisin kaupunki. Lyhyehköllä kaupunkikierroksella kuljemme kaupunkia jakavan Huangpu-joen varrella pitkin kuuluisaa The Bund -katua. Katu oli siirtomaa-aikaan muodikas kävelykatu ja sen varrella on vanhoja, loisteliaita rakennuksia aikakaudelta. Näemme mm. vanhan Hong Kong Shanghai -pankin, tullihuoneen ja legendaarisen Peace-hotellin, jolla on tuntomerkkinään pyramidinmuotoinen, vihreä katto. Joen toisella puolella näkyy Shanghain uusin kaupunginosa Pudong – kekseliästä, futuristista arkkitehtuuria ja Kiinan korkeimpiin kuuluvia rakennuksia. Korkeimmalle kohoaa 632 metrin korkuinen Shanghai Tower.
Vilkkaalla Nanjinglu-kadulla, joka on kaupungin tärkein ostoskatu, pääset jaloittelemaan hetkeksi. Tänään ohjelmassa on myös yhteinen lounas ja illallinen ja pääset maistelemaan Shanghain keittiön hapanimeliä makuja. Vietämme Shanghaissa matkan ensimmäiset kolme yötä.
Päivä 3 – Yu Yuan ja kiinalaista akrobatiaa
Aloitamme päivän kävelyllä Yu Yuanin puutarhassa, jonka perusti varakas mandariini Ming-dynastian aikaan. Se sijaitsee keskellä aluetta, josta 1800-luvulla tuli Shanghain "Chinatown" eli alue, jolla shanghailaiset itse saivat liikkua vapaasti ulkovaltojen hallitessa kaupunkia. Nykyisin alue on mielenkiintoinen kapeiden kujien, teehuoneiden, talomurjujen ja pikkuliikkeiden sekamelska.
Päivän aikana saat myös käsityksen siitä, miten silkkiä taitavasti valmistetaan silkkiäistoukkien kotiloista. Tämä taito myötävaikutti vahvasti siihen, että Shanghaista on tullut nyky-Aasian merkittävä muoti- ja trendikeskus.
Iltapäivällä ei ole yhteistä ohjelmaa ja ehdit tehdä omia tutkimusretkiä. Suosittelemme vierailua esimerkiksi Taikang Lun kortteleihin, jotka kuuluivat aiemmin Ranskan hallitsemaan alueeseen eli ns. French Concessioniin. Viehättävän arkkitehtuurin lisäksi alueella on nykyisin monia gallerioita, pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Tai jos haluat perehtyä kulttuuriin ja historiaan, kannattaa käydä mielenkiintoisessa ja arvostetussa Shanghai Museumissa, jossa on hienoa posliinia eri dynastioiden ajoilta, kalligrafiaa, pronssi- ja hopeaesineitä ja paljon muuta. Kysy oppaalta lisää vinkkejä ajankohtaisista näyttelyistä ja tapahtumista.
Päivän päätteeksi nautimme yhdessä illallisen ja näemme vaikuttavan akrobatiashow'n, joka saa sinut pidättämään henkeäsi montakin kertaa.
Päivä 4 – Vapaapäivä Shanghaissa tai valinnainen retki
Tänään sinulla on kokonainen päivä aikaa omiin löytöretkiin Shanghaissa ja vaikkapa shoppailuun. Jos haluat pois suurkaupungin vilinästä, suosittelemme lämpimästi valinnaista, lisämaksullista retkeä Dianshanhujärvelle, jonka rannalla Zhujiajiao sijaitsee. Zhujiajiaota kanaaleineen ja pikkujärvineen voisi kutsua Kiinan Venetsiaksi. Kauniit, holvatut kivisillat ja vanhat Ming- (1368–1644) ja Qing-dynastian (1644–1911) aikaiset talot tekevät kaupungista hyvin kauniin.
Marco Polon sanoin: "Paratiisi on taivaassa, ja maan päällä on Hangzhou." Hangzhou on nykyisin viiden miljoonan ihmisen kaupunki, mutta vanhoissa watertowneissa on edelleen jäljellä miljöitä, joista Marco Polo puhui – rauhaisia paikkoja, joissa klassiset, kiinalaiset puutarhat kätkeytyvät ovien taa ja gondolit keinuvat eteen päin siltojen ali.
Retken opastaa englannin kielen taitoinen paikallisopas ja retkelle ilmoittaudutaan ja se maksetaan paikan päällä Tema-oppaalle (hinta noin 400 CNY, sisältäen lounaan).
Päivä 5 – Luotijunalla Shanghaista Pekingiin ja Taivaan temppeli
Aamiaisen jälkeen lähdemme Shanghaista jatkaaksemme oleskeluamme vielä neljä päivää Pekingissä. Nämä kaksi kaupunkia yhdistettiin toisiinsa rautatiellä jo vuonna 1912, ja nyt satakunta vuotta myöhemmin junayhteys on yli kymmenen kertaa nopeampi (4 h 50 min). Junien vauhti on noin 300 km/h, mutta ne ovat mukavia. Kaikki istuvat kasvot junat kulkusuuntaan, ja matkapahoinvoinnin riski on pieni. Huomaa, että rautatieasemilla on vain rajoitetusti kantajien palveluita ja matkalaukut kannetaan itse laiturille ja junaan/junasta.
Iltapäivällä vierailemme Tian Tanissa eli Taivaan Temppelissä, jota pidetään yhtenä Kiinan arvostetuimmista uskonnollisista rakennuksista ja arkkitehtonisena mestariteoksena. Se on myös Unescon maailmanperintökohde. Temppeli sijaitsee yhdessä Pekingin suurimmista puistoista, jossa monet pekingiläiset käyvät harrastamassa tai chitä tai jotain muuta sulavaliikkeistä voimistelun muotoa, kuten esimerkiksi miekkatanssia tai tangoa.
Illalla ohjelmassa on vielä herkullinen illallinen, saamme maistella maailmankuulua Pekingin-ankkaa. Ankka grillataan puuhiilillä ja tarjoillaan ohuiden "lettusten" kanssa. Kokki paloittelee ankan pöydän vieressä, ja se maistuu parhaalta kevätsipulin, kurkun ja makean soijapavuista tehdyn kastikkeen kanssa lettuseen käärittynä. Makunautinto, jota muistelet vielä pitkään!
Päivä 6 – Retki Kiinan muurille
Tänään on ohjelmassamme kokopäiväretki Kiinan muurille, joka kiemurtelee vuoristoisessa maisemassa kuin käärme. Seudun eri hallitsijat rakennuttivat osia muurista jo 600-luvulla eaa. ja kun valtakunta vihdoin yhdistyi vuonna 221 eaa. Qin Shihuangin hallinnon alle, yhdistettiin osat toisiinsa yhtenäiseksi muuriksi. Sanotaan, että yli 300 000 orjaa työskenteli muurilla yli 10 vuoden ajan. Nykyisin muurin pituus on yli 6 000 kilometriä ja se on kiistatta yksi maailman ihmeistä. Kävely Kiinan muurilla on unohtumaton kokemus!
Illalla sinua odottaa halutessasi vielä tilaisuus kokea taidemuoto, jota länsimaissa kutsutaan Peking-oopperaksi. Oikealta nimeltään se on jingju ja juuriltaan Pekingistä se on levinnyt arvostetuksi taidemuodoksi koko maassa. Noin tunnin kestävä esitys on värikäs ja kovaääninen monine lyönti-instrumentteineen ja kimakoine lauluäänineen. Mukana on myös niin tanssia kuin akrobatiaakin. Retki oopperaan on valinnainen, lisämaksullinen retki (hinta istumapaikasta riippuen noin 285–300 CNY), joka varataan ja maksetaan paikan päällä Tema-oppaalle.
Päivä 7 – Retki Kiellettyyn kaupunkiin ja Taivaallisen rauhan aukiolle sekä hutongit ja kiinalainen teeseremonia
Tänään tutustumme Pekingin tärkeimpään nähtävyyteen, Kiellettyyn kaupunkiin. Se on noin 72 hehtaarin laajuinen, suorakulmainen alue, jossa on vaikuttavia palatseja, paviljonkeja ja puutarhoja. Kielletyn kaupungin sisempi osa, Keisarillinen palatsi oli keisarin yksityisaluetta ja hänen "elinikäinen vankilansa", jossa hän asui jalkavaimojensa ja palvelijoidensa sekä prinssien, eunukkien, pappien ja ministerien ympäröimänä. Mainittakoon, että pelkästään Kielletyn kaupungin ruokahuoltoon tarvittiin 5000–6000 kokkia! Kahden viimeisen dynastian eli Ming- ja Qing-dynastioiden 24 keisaria hallitsi maata Kielletystä kaupungista käsin lähes 500 vuoden ajan aina vuoteen 1911.
Teemme myös kävellen kierroksen maailman suurimmalla aukiolla, Taivaallisen rauhan aukiolla. Sen ympärillä on hallintorakennuksia: Suuri kansanpalatsi ja Mao Zedongin mausoleumi.
Ohjelmassa on myös pyöräkyytiä, kun lähdemme kiertämään vanhoja hutong-kortteleita trishaw'n kyydissä. Hutongin vanhat korttelit ovat yksi matkan kohokohdista. Pekingissä oli aina 1990-luvulle asti vain harvoja korkeita kerrostaloja, ja kaupunkikuvaa dominoivat matalat talot harmaiden muurien takana. Hutong-kortteleissa tunnelma on kuin maaseudulla, vaikka ne itse asiassa ovat aivan kaupungin keskustassa. Ajelemme hutongien kujilla ja poikkeamme erään perheen kotiin, jossa perhe kertoo elämästään ja muistoistaan menneiltä vuosilta.
Teellä on kiinalaisessa kulttuurissa merkittävä asema ja Pekingissä on yhä monta perinteikästä teehuonetta. Päivän aikana saamme tilaisuuden tutustua eräässä teehuoneessa perinteisen teeseremonian rituaaleihin.
Iltaohjelmaksi kannattaa harkita vaikkapa Red Theatressa käyntiä. Siellä esitetään Legend of Kung Fu -show'ta. Se on värikäs yhdistelmä kung futa, tanssia ja akrobatiaa. Lippujen hinnat vaihtelevat noin 280 ja 880 juanin välillä paikasta ja lippujen saatavuudesta riippuen. Voit varata ja maksaa lipun paikan päällä joko Tema-oppaalle tai paikallisoppaalle. Uskomattoman hieno ja vaikuttava kokemus monen TEMA-matkaajan mielestä!
Päivä 8 – Vapaapäivä Pekingissä
Tämä päivä on varattu omille löytöretkille Kiinan mielenkiintoisessa pääkaupungissa.
Peking on oikea shoppailuparatiisi. Voit poiketa vaikkapa Silk Marketissa, jonka pikkumyymälöissä on useassa kerroksessa kaikkea aamutakeista, paidoista, puseroista ja solmioista taidekäsitöihin ja erikoisempiin matkamuistoihin, kuten helmitauluihin ja syömäpuikkoihin. Tema-opas tuntee kaupungin hyvin ja voit pyytää häneltä vinkkejä, jotka sopivat omiin mielenkiinnonkohteisiisi.
Päivä 9 – Kotiinpaluu
Näiden päivien aikana olemme tutustuneet Kiinan historiaan ja kulttuuriin sekä nykypäivään, erilaisia makunautintoja unohtamatta. Nyt on tullut kotimatkan aika ja sanomme hyvästit Kiinalle, ainakin tällä kertaa. Päivän ohjelmassa on siis bussimatka Pekingin modernille kansainväliselle lentoasemalle, josta reittilento Helsinkiin lähtee. Samalla haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.