Valloittava IstanbulKulinaristisia nautintoja, historiaa ja shoppailua

Konstantinopoli, Euroopan tärkein uskonnollinen ja kulttuurinen keskus, oli Itä-Rooman eli Bysantin valtakunnan pääkaupunki. Myöhemmin Osmanien valtakunnan tai Turkin sulttaanikunnan aikana kaupunki oli vähintäänkin yhtä loistelias kuin Bysantin aikana. 1500- ja 1600 luvuilla ei vaivannäössä säästelty kun kaupunkiin rakennettiin loisteliaita ja koristeellisia palatseja, minareetteja ja puutarhoja. Tällä viiden päivän matkalla ammattitaitoinen Tema-opas perehdyttää sinut niin Istanbulin värikkääseen historiaan, kulttuuriin kuin nykypäiväänkin.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Turkki

Matkatyyppi: Kaupunkiloma

Matkan pituus: 5 päivää

Ryhmän koko: 16-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Sininen moskeija
 • Hagia Sofian kirkko
 • Topkapin palatsi
 • Kaupunkikävely Istanbulissa
 • Veneretki Bosporinsalmella

Päiväohjelma
Kevät ja Syksy 2021 (Lähdöt: 8.4. ja 14.10.)

Päivä 1 – Saapuminen Istanbuliin

Lento Helsingistä Istanbuliin. Passi- ja tullimuodollisuuksien jälkeen tapaat lentoasemalla Tema-oppaan ja siirrymme yhdessä bussilla hotelliin, joka sijaitsee Istanbulin historiallisessa Sultanahmetin korttelissa

Illalla nautimme maukkaan tervetuloillallisen ravintolassa, hotellimme läheisyydessä. Lämpimästi tervetuloa jännittävään Istanbuliin!

Päivä 2 – Kaupunkikävely ja Kirkkojen Kirkko

Aamupäivällä tutustumme jalkaisin Istanbulin merkittävimpiin nähtävyyksiin ja samalla pääsemme aistimaan kaupungin mielenkiintoista historiaa, joka vie meidät aikamatkalle vuosisatoja taaksepäin.

Tutustumme Topkapiin, joka oli aikoinaan Sulttaanin palatsi. Se sijaitsee kukkulalla, jossa voimme ihailla sekä kiehtovaa Istanbulia että kuuluisaa Kultaista Sarvea ja kaunista Bosporinsalmea. Palatsi on tunnettu sen merkittävistä rikkauksista ja aarteista. Upeat jalokivet, kulta- ja hopeaesineet tekevät lähtemättömän vaikutuksen, samoin kuin maailman suurin majesteettinen posliinikokoelma, joka koostuu lähinnä kiinalaisesta ja vietnamilaisesta posliinista. Pientä lisämaksua vastaan voit vierailla omin päin palatsin Sulttaanin haaremissa, jonka eristyksessä elivät sadat, ajoittain jopa tuhannet, ainoastaan hallitsevalle sulttaanille kuuluvat naiset. Täällä, jos missä pääset uppoutumaan legendaarisen lumoavan idän mystiikan maailmaan.

Hagia Sofiaa voi todellakin kutsua ”Kirkkojen Kirkoksi”. Se rakennettiin 500-luvulla kristilliseksi kirkoksi, mutta muutettiin ajan kuluessa moskeijaksi. Kirkon korkeaa kupolia reunustaa kaksi puolikupolia, ja sen alareunassa sijaitsevat kymmenet ikkunat luovat vaikutelman, että kupoli ikään kuin leijuisi ilmassa. Värikkäät, runsaat mosaiikit vangitsevat helposti katseen. Tämä kuuluisin Bysantin taiteen arkkitehtoninen luomus kunnioittaa omalla arvokkaalla tavallaan kulttuurisesti moniulotteista Istanbulia. Lounaaksi nautimme herkullista ja terveellistä turkkilaista ruokaa, jonka jälkeen seikkailumme kaupungissa jatkuvat – nyt suunnistamme kohti Sinistä moskeijaa, joka on Turkin kansallismoskeija. Sen kaunis sinivalkoinen kaakeliverhoilu on vertaansa vailla.

Ennen tutustumista perinteikkääseen Suureen basaariin, kuulemme tarinan Hippodromesta ja graniitista tehdystä obeliskista, joka kuljetettiin tänne laivalla Egyptistä jo 300-luvulla.

Vanhan ajan basaaritunnelmasta pääset nauttimaan vilkkaalla Suuren basaarin alueella. Yhdessä Sinisen moskeijan, pyhän Hagia Sofian ja Topkapin palatsin kanssa sen katsotaan olevan yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Tätä valtavaa rakennusta alettiin rakentaa jo 1400-luvulla. Basaarirakennus, jonka tänä päivänä näemme on peräisin 1600-luvulta. Suuri basaari työllistää noin 24 000 ihmistä ja päivittäinen kävijämäärä vaihtelee 250 000 ja 400 000 välillä. 

Ilta on varattu omille tutkimusretkille Istanbulissa. Vaihtoehtoisesti voit osallistua yhteiselle ja unohtumattomalle Hodjapashan retkelle, jossa on mahdollisuus nähdä tanssivia Derviŝŝejä. Paikka, jossa tämä ikimuistoinen tanssiesitys esitetään, on toiminut jo 1500-luvulla turkkilaisena kylpylänä. Retken hinta on noin 20 € / henkilö.  

Päivä 3 – Istanbul jalkaisin, Bosporinsalmi ja trendikäs Kadıköy

Tänään jatkamme kaupunkiin tutustumista edelleenkin jalkaisin, mikä on mitä mainioin tapa oppia tuntemaan valloittavaa Istanbulia paremmin. Tutustumme lähemmin Kultaiseen sarveen, joka on Bosporista länteen työntyvä lahti ja merkittävin satamapaikka Istanbulissa. Kultaisen sarven värikkäät kaupunginosat, Fener ja Balat tulevat meille päivän aikana tutuiksi. Täällä asuvat niin juutalaiset, armenialaiset kuin kreikkalaisortodoksitkin. Nyt pääsemme uskomattoman lähelle kaupungin mielenkiintoista historiaa, jota ei voi olla aistimatta.

Lounaan nautimme kuuluisassa Hamdin ravintolassa, jossa meille tarjoillaan perinteistä, maukasta ja hienostunutta turkkilaista ruokaa.

Lounaan jälkeen tutkimme kaupunkia erilaisesta näkökulmasta − teemme jännittävän veneretken Bosporinsalmen historiallisella merireitillä, joka oli tärkeä linkki Välimeren, Egeanmeren ja Mustanmeren välillä. Mereltä meille avautuu todellinen kosmopoliittinen metropoli. Näemme turkkilaisia linnoja, Osmanien valtakunnan aikaisen Sulttaanin palatsin, kauniita puistoja, upeita villoja, moskeijan jos toisenkin ja useita kirkkoja. Nyt otamme kurssin kohti Anatoliaa, Istanbulin aasialaista osaa, jossa tutustumme Kadıköyn kaupunginosaan. Viehättävässä Kadıköyssä kohtaat Istanbulin energisen ja dynaamisen ilmapiirin. Tässä nuorekkaassa ja trendikkäässä ja kaupunginosassa Istanbul näyttää meille uudet ja erilaiset kasvot. Kadıköyhin on virrannut vaikutteita kaikkialta Turkista − eksoottisia hedelmiä ja vihanneksia, markkinakojuja ja pieni putiikkeja, puoleensa vetäviä paikallisia kuppiloita, kahviloita ja leipomoita − kaikesta tästä pääset nauttimaan täällä.

Takaisin Galatan sillan vieressä sijaitsevalle laiturille, joka sijaitsee kävelyetäisyyden päässä hotelliltamme, matkaamme hieman nopeammalla lautalla. Illalla sinulla on vielä aikaa tutustua kaupunkiin omin päin.

Päivä 4 – Vapaapäivä Istanbulissa

Tämä päivä on varattu omille seikkailuille Istanbulissa. Ostosmahdollisuudet Istanbulissa ovat vertaansa vailla, pienemmät ja perinteisemmät putiikit löytyvät kaupungin pikku kujilta, jonne kannattaa muistaa kurkistaa. Jos haluat mukavaa rentoutusta iltapäivääsi, suosittelemme käyntiä Hamamissa eli turkkilaisessa kylpylässä, jolla on pitkät historialliset perinteet.

Päivä 5 – Kotimatka

Tänään on tullut aika jättää jännittävä Istanbul. Ohjelmassa on bussikuljetus lentokentälle ja kotimatka Helsinkiin. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki − Istanbul
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 4 aamiaista
• 2 lounasta

• 1 illallinen
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lentomatka Helsinki – Istanbul. Tervetuloillallinen. Neljä hotelliyöpymistä Istanbulissa.

Päivä 2

Kaupunkikävely ja käynti Suuressa Basaarissa. Lisämaksullinen Hodjapashan iltaretki. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3

Kaupunkikävely jatkuu. Veneretki Bosporinsalmella ja retki Kadıköyn kaupunginosaan. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4

Vapaapäivä omille seikkailuille Istanbulissa. Aamiainen.

Päivä 5

Kotimatka Istanbul – Helsinki. Aamiainen.

Turkki

Asukasluku
77,8 milj. Pinta-ala
780 580 km² (josta 23 764 km² Euroopassa) Valuutta
Turkin liira (TRY) Uskonto
Muslimeja (lähinnä sunnimuslimeja ja aleviitteja) n. 99 %, kristittyjä ja juutalaisia alle1 %. Kieli
Virallinen kieli on turkki, suurin vähemmistökieli kurdi. Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot Helsinki – Istanbul – Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen (tarkista hinta asiakaspalvelusta).

Valuutta
Turkin liira (TRY)

Voit vaihtaa euroja paikan päällä Turkin liiroihin ja tavallisimmat pankki- ja luottokortit käyvät myös yleisesti sekä maksuvälineenä (poikkeuksena markkinat ja pienemmät putiikit) että käteisnostoihin pankkiautomaateissa, mutta ainakin pieni alkukassa liiroja on ajan säästämiseksi hyvä vaihtaa jo ennen matkaa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 20 EUR / hlö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen koko ryhmän puolesta juomarahojen antamisesta kuljettajille, paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää keväällä ja syksyllä voi olla vaihtelevaa ja sadekuurotkin saattavat yllättää. Varaathan myös lämmintä vaatetta mukaasi. Suosittelemme kävelyihin sopivia, "sisäänajettuja" kenkiä.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Lue lisää
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Viikonloppu- kaupunkilomat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.