Israelin kiertomatkamatka muinaisesta menneisyydestä nykypäivään

Kiertomatkamme Israelissa on henkeäsalpaava kokemus, jonka aikana perehdymme Raamatusta tuttuihin paikkoihin. Todellinen aikamatka aina kulttuurin valkenemisen ajoista nykyisen modernin valtion syntymiseen. Merkittäviin vierailukohteisiimme kuuluvat Nasaret, Betlehem, Kuollutmeri, Genesaretinjärvi, kuningas Herodesin linnoitettu palatsi Masadassa ja mykistävä Jerusalem − pyhä kaupunki kolmelle suurelle maailmanuskonnolle. 

Tärkeää tietoa

Maat: Israel

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Tel Aviv – Valkoinen kaupunki
 • Kibbutzivierailu ja viininmaistajaiset
 • Öljymäki ja Jerusalem
 • Betlehemin syntymäkirkko
 • Kuningas Herodesin linnoitettu palatsi

Päiväohjelma
Talvi 2020 

Päivä 1 – Saapuminen Israeliin ja Tel Aviviin

Saavuttuamme Tel Avivin Ben Gurionin lentokentälle ja noudettuamme matkatavaramme ajelemme lyhyehkön matkan hotellillemme, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Tel Avivin kaupunki perustettiin vuonna 1909 ja se on Israelin toiseksi suurin kaupunki. Tel Aviviin majoitumme kahdeksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 2 – Tel Aviv ja Vanha Jaffa

Kiertomatkamme Raamatun maassa alkaa käynnillä vanhassa historiallisessa Jaffan satamakaupungissa, joka on nykyisin yksi Tel Avivin kaupunginosista. Jaffa on yksi maailman vanhimmista satamakaupungeista ja samalla merkittävä kaupunki koko maailmanhistoriassa. Jaffa mainitaan useaan otteeseen myös Raamatussa. Kaupunki tunnetaan niin Kuningas Salomon kuin Profeetta Joonankin satamakaupunkina, ja Apostoli Pietari julisti täältä evankeliumia.

Kävelemme läpi jännittävien kortteleiden, joissa näemme merkittäviä sekä raamatullisia että historiallisia nähtävyyksiä. Tel Aviviin tutustumme lähemmin bussista käsin ja myös jalkaisin. Nyt on helppo ymmärtää, miksi kaupunki on niin suosittu vierailukohde. Kauniit rannat, Bauhaus-arkkitehtuuri ja kansainvälinen ilmapiiri ovat läsnä kaikkialla kaupungissa. Kaupunkikierroksemme aikana näemme itsenäisyystalon, rakennuksen, jossa tapahtui Israelin valtion itsenäisyysjulistus vuonna 1948. Karmelin värikkään markkinakorttelin valikoima on uskomattoman laaja, täältä löydät kaikkea − elektroniikkaa, T-paitoja, populääritaidetta ja paljon paljon muuta. Tel Avivin suurimmat ulkoilmamarkkinat jäävät varmasti pitkäksi aikaa mieleen. Täällä myyjät kaupittelevat omalla mielenkiintoisella tavallaan hedelmiä ja hedelmämehuja, pöydät notkuvat uskomattomia määriä tuoreita hedelmiä, eksoottisia mausteita ja paikallisia erikoisuuksia. Markkinoiden läheisyydessä sijaitsee taiteesta kuuluisa Nahalat Benyaminin katu, jolla paikalliset taiteilijat myyvät omia maalauksiaan.  

Iltapäivä on varattu omille aktiviteeteille Tel Avivissa. Miltä kuulostaisi uinti Välimeressä tai miellyttävän rauhallinen kävely rantakadulla? Ehkäpä haluat käydä jossain museossa tai teatterissa? Tai miksi et istahtaisi johonkin kaupungin lukuisista viehättävistä kahviloista ja katselisi Tel Avivin värikästä arkea.

Päivä 3 – Caesarea, Karmel-vuori ja Nasaret

Aloitamme päivän tutustumalla Caesarea Maritimaan ja saamme käsityksen siitä kuinka mahtava kaupunki aikoinaan oli. Täällä sijaitsi myös roomalaisen prokuraattorin istuin. Kuningas Herodes perusti kaupungin, jonka rakennuttaminen kesti kokonaiset 12 vuotta. Hän rakennutti itselleen palatsin meren rannalle, suuren sataman, amfiteatterin ja akveduktin.

Kaupunki kasvoi Juudean toiseksi suurimmaksi kaupungiksi Jerusalemin jälkeen. Suurimmillaan se oli Bysantin aikana, jolloin kaupunkia ympäröi kaupunginmuuri ja sinne johti kaksi akveduktia. Nähtyämme Caesarea Maritiman matkamme jatkuu Karmel-vuorelle, jonka ihmisasutuksen juuret ulottuvat kauas historiaan. Paikan nimi tulee hepreankielisestä sanasta, joka tarkoittaa hedelmäpuutarhaa. Vuoren korkein kohta sijaitsee ainoastaan 552 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta näkymät ovat huikeat. 1200-luvulla erakot perustivat paikalle luostarin, jossa noudatettiin yhteisenä sääntönä karmelin lakia. Luostarilta näemme kuuluisan Harmageddonin laakson, jonne suuri sotajoukko kokoontui taisteluun. Raamantun mukaan Jumalan viholliset kerääntyivät Pedon kanssa viimeiseen suureen taisteluun. Tämän historian valossa Harmageddonin laaksosta tuli Jumalan ja pahan voimien lopullisten konfliktien symboli. Englannin kielessä sana Harmageddon on saanut merkityksen maailmanloppu, jolla viitataan juuri tähän taisteluun.

Karmel-vuorella on myös joukko pienempiä kaupunkeja, joita asuttavat druusit. Druusit ovat etnis-uskonnollinen ryhmä pääasiassa Libanonin, Israelin, Syyrian ja Jordanian alueilla. Heidän uskonnollinen perinteensä on erottanut heitä satojen vuosien ajan alueen muslimivaltaväestöstä. Täällä on mahdollisuus nauttia lounas druusien pitämässä ravintolassa.

Päivämme päättyy vierailuun kuuluisassa Marian ilmestyksen Kirkossa Nasaretissa. Nasaretissa uskotaan Marian ja Josefin eläneen, samoin kuin Jeesuksen, aina 30 ikävuoteen saakka.

Päivä 4 – Genesaretinjärvi, Kapernaum ja Kibbutz

Teemme mielenkiintoisen ja opettavaisen tutustumiskierroksen Kibbutzilla, jonka aikana kuulemme kibbutzien perinteistä ja nykypäivästä. Genesaretinjärvellä näemme noin 2000 vuotta vanhan veneen, jota käyttivät Jeesuksen aikaiset kalastajat.

Jatkamme matkaa bussilla seuraavaan kohteeseen, Kapernaumiin, kristinuskon kehtoon, jossa asuivat Jeesus ja hänen opetuslapsensa. Kävelemme pitkin kauniita teitä ja samalla tutustumme maailmanhistorian merkittävimpiin paikkoihin. Autuuden vuoren läheisyydessä näemme paikan, joka tunnetaan Jeesuksen suuren ahdingon ajasta.

Sään salliessa teemme veneretken Genesaretinjärvellä. Löydettyämme sopivan paikan, katamme herkullisen retkilounaan, jonka valmistamme tuoreista paikallisista herkuista.

Ylä-Galileassa meille tarjoutuu tilaisuus tutustua israelilaiseen viinitilaan viininmaistajaisineen. Israelissa on valmistettu viiniä jo kauan ennen Jeesuksen aikaa. Nykyisen viiniteollisuuden katsotaan alkaaneen 1800-luvun loppupuolella. Kuuluisan Bordeaux’n viinitilan omistaja Baron Edmond de Rothchild rahoitti ensimmäisten viinitarhojen istutukset Israelissa ja toi näin myös osaamista viininvalmistuksesta maahan.

Päivä 5 – Jordanjoki, Masada ja Kuollutmeri

Matkamme jatkuu Galileasta kohti maailman matalinta kohtaa. Kuollutmeri sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella. Jeesuksen kaste, jonka suoritti Johannes Kastaja, on keskeinen Jeesuksen elämään liittyvä Uuden testamentin tapahtuma. Evankeliumien mukaan Jeesus kastettiin Jordanjoella, jonka vesi virtailee Genesaretin järvestä Kuolleeseen mereen. Kuinka historijoitsijat ja arkeologit pystyvät todistamaan tämän kaiken noin 2000 vuotta sitten tapahtuneen juuri täällä, on mielenkiintoinen kysymys, johon on vaikea vastata. Joka vuosi tänne saapuu kuitenkin tuhansia ihmisiä kaikkialta maailmasta katsomaan paikkaa, jossa he uskovat Jeesuksen kastamisen tapahtuneen. Myös me pysähdymme tässä merkittävässä paikassa.

Nyt matkaamme kohti Jordanlaaksoa. Jordanjoki on pituudeltaan noin 250 km ja se päättyy Kuolleeseenmereen. Se on Lähi-idän kolmanneksi pisin joki ja muodostaa luonnollisen rajan itäisen Jordanian ja maan läntisen penkereen välillä. Alue on tunnettu lämpimästä ilmastosta, luonnonrikkauksista, erityisesti vedestä ja viljelymaasta, jossa palestiinalaiset harjoittavat maanviljelystä. Maatalouden korkeaa teknologiaa ollaan opittu Israelista, ja täällä vallitseekin rauhanomainen ilmapiiri. Matkalla Kuolleellemerelle ajamme läpi Jerikon, joka argeologien mukaan on yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Jerikossa käytiin Joosuan johtamat tunnetut taistelut, jotka kuuluvat historian merkittävimpiin taisteluihin. Tätä taistelua ja samoin Jerikon luhistuvia muureja kuvaillaan Raamatussa.

Nyt otamme kurssin kohti Masadaa. Ohitamme Qumranin arkeologisen kohteen, joka muodostuu asutusraunioista, hautausmaasta sekä luolista. Se sijaitsee noin 10 km päässä Kuolleenmeren luoteisesta osasta. Parhaiten Qumran tunnetaan Kuolleenmeren kääröinä tunnetuksi tulleen tekstikokoelman löytöpaikkana. Erikoisen muodon lisäksi Masada on tunnettu historiallisesta taustastaan. Jo kuningas Herodeksella oli temppeli vuoren huipulla. Myöhemmin viimeiset kapinalliset juutalaiset asettuivat linnoitetulle vuorelle vuonna 72 ajanlaskumme jälkeen. Pitkän piirityksen jälkeen roomalaiset onnistuivat lopulta valloittamaan linnoituksen. Vuodesta 2001 Masada on löytynyt Unescon maailmanperintöluettelosta.

Kuollutmeri on ainutlaatuinen ja erilainen kokemus. Pysähdymme uintipaikassa, jossa voit tuntea ”kelluvasi kuin korkki” tässä erittäin suolapitoisessa vedessä.

Päivä 6 – Suuri Synagoga, Oliivivuori ja Betlehem

Oliivivuori tai Öljymäki on vanhassa Jerusalemissa sijaitseva harjanne. Tänä päivänä Öljymäki on osa Jerusalemin kaupunkia. Nimensä se on saanut aikoinaan oliivipuiden tuottamasta sadosta, joka rikastutti paikallisia ihmisiä. Paikka mainitaan Raamatussa useaan otteeseen eri tapahtumien yhteydessä. Harjanteen huipulta on huikeat näkymät yli Jerusalemin. Täältä käsin tutustumme kävellen useisiin historiallisesti merkittäviin paikkoihin, kuten Öljymäen juutalaiseen hautausmaahan, jossa hautapaikkoja on yhteensä arviolta jopa noin 150 000. Tänne on haudattu muun muassa tunnettuja israelilaisia kirjailijoita ja poliitikkoja. Vanhassa testamentissa ennustetaan Herran tulemisen, kristityille Jeesuksen toisen tulemisen, tapahtuvan Öljymäellä. Juutalaiset uskovat, että tämän tapahtuman yhteydessä ne ihmiset, jotka ovat haudattuina Öljymäen hautausmaalle, kokevat ensimmäisinä ylösnousemisen.

Öljyvuoren rinteellä, Kidronin laaksossa, sijaitsee Getsemanen oliivipuutarha, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan otettiin vangiksi ennen ristiinnaulitsemistaan. Yksi päivän kohokohdista on vierailu Betlehemissä, Jeesuksen syntymäkirkossa. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Raamatun mukaan Jeesuksen uskotaan syntyneen. Keisari Konstantinus Suuri aloitti kirkon rakennuttamisen 300-luvulla. Kirkko on pyhä paikka niin kristityille kuin juutalaisillekin. Unesco lisäsi kirkon maailmanperintökohteiden listalleen vuonna 2012.

Palestiinalaiset ovat Betlehemissä tunnettuja käsintehdyistä oliivipuufiguureista. Päivän aikana käymme tutustumassa yhteen heidän putiikeistaan, joissa näitä esineitä myydään. Iltapäivä on varattu omille mielenkiintoisille tutkimusretkille.Illalla sinulla on mahdollisuus osallistua juutalaiseen Perjantai-rukoukseen Jerusalemin suuressa synagogassa, joka sijaitsee hotellimme läheisyydessä.

Päivä 7 – Vanha Jerusalem

Aloitamme päivän suunnistamalla kohti Siioninvuorta, joka sijaitsee hieman vanhankaupungin muurien ulkopuolella. Näemme huoneen, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan söi viimeisen kerran opetuslastensa kanssa. Reittimme varrelle jää myös kuningas Daavidin hauta. Tutustumme lähemmin myös vanhoihin juutalaisiin kortteleihin ja samalla opimme lisää Juutalaisuudesta, näemme ja koemme Raamatun maailmasta tuttuja paikkoja. Erilaisten tuoksujen ja ihmisvilinän keskellä matkaamme kuuluisaa Via Dolorosaa eli kärsimyksen tietä pitkin kohti Golgataa, paikkaa, jossa Jeeus Raamatun mukaan ristiinnaulittiin. Reittimme varrelle jää myös värikkäita basaareja. Kävelemme samoja kiviä pitkin, joita Jeesus aikoinaan käveli ja vierailemme Pyhän haudan kirkossa. Vierailu Länsimuurilla, vanhalla kalkkikivisellä muurilla Temppelivuoren länsilaidalla, on vaikuttava kokemus. On mielenkiintoista seurata kuinka juutalaiset pojat kutsutaan lukemaan kappaleita pyhästä Toorasta eli heprealaisesta Raamatusta. Iltapäivällä voit tehdä tutkimusretkiä ominpäin.

Päivä 8 – Yad Vashem ja kotimatka

Aamupäivälla tutustumme Yad Vashemin museoon, joka on virallinen muistopaikka holokaustin juutalaisille uhreille. Museovierailu on mielenkiintoinen, mutta saattaa herättää voimakkaitakin tuntemuksia. Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Israelille, ainakin tällä kertaa. Vuorossa on bussikuljetus lentokentälle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Tel Aviv
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 retkilounas
• 7 illallista (saapumispäivänä kevyt illallinen)
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1

Lento Helsinki – Tel Aviv. Bussikuljetus hotellille, noin 20 km. Lennolla tarjoiltavat ateriat ja kevyt ateria hotelliile saavuttaessa. Kaksi hotelliyöpymistä Tel Avivissa.

Päivä 2

Tel Aviv – Jaffa – Tel Aviv, bussi noin 15 km. Kaupunkikiertoajelu Tel Avivissa, sisältäen käynnin Jaffassa. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 3

Tel Aviv – Caesarea – Nasaret – Ginosar, bussi noin 150 km. Vierailut Caesareassa, Nasaretissa ja Karmel-vuorella. Aamiainen ja illallinen. Kaksi yöpymistä Kibbutzilla Lavissa.

Päivä 4

Ginosar – Kapernaum – Genasaretinjärvi - Lavi, bussi noin 30 km. Tutustuminen kibbutziin. Vierailut Kapernaumissa, Autuuden vuorella ja Genasaretin järvellä. Viininmaistajaiset. Aamiainen ja illalllinen.

Päivä 5

Ginosar – Jordanlaakso – Masada – Kuollutmeri – Jerusalem, bussi noin 200 km. Vierailut Masadassa ja Kuolleella merellä. Aamiainen ja illallinen. Kolme hotelliyöpymistä Jerusalemissa.

Päivä 6

Retki Jerusalemiin, bussi noin 20 km. Käynnit Oliivivuorella, Getsemanessa ja Betlehemissä. Vapaa iltapäivä. Vierailu illalla synagogassa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 7

Retki Jerusalemiin, bussi, noin 10 km. Vierailut vanhassa kaupungissa ja Siionin vuorella. Tutustuminen Via Dolorosaan, Golgataan ja Länsimuuriin. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 8

Vierailu Yad Vashemin museossa. Bussikuljetus Jerusalemista Tel Avivin lentokentälle. Aamiainen ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Israel

Asukasluku
7,35 milj. Pinta-ala
20 770 km² Valuutta
Uusi Israelin sekeli (NIS tai ILS) Kieli
Heprea, arabia Uskonto
Juutalaisuus, islam, kristinusko Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Tel Aviv, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Passi ja viisumi
Suomen kansalaiselta ei vaadita viisumia alle 90 vuorokauden matkalle. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen (maasta poistumisen).

Valuutta
Israelin valuutta on sekeli (ILS). Sekeleitä voi vaihtaa Suomessa valuutanvaihtopisteissä. Matkavaluutaksi kannaattaa ottaa mukaan sekä sekeleitä että eurioja. 

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Hintataso on suomen hintatasoa vastaava niin ravintoloissa kuin tavarataloissakin.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin ILS 300 (noin 75 EUR) / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Ilmasto Israelissa on erittäin vaihtelevaa. Rannikolla vallitsee tyypillinen välimerellinen ilmasto. Pohjoisemmassa, Jerusalemissa ja vuoristoalueilla on jo jonkin verran viileämpää. Etelälle tyypillistä on taas kuumuus ja kuivuus. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat matkavaatteet ovat kevyitä ja puuvillaa. Kannattaa varata myös lämpimämpää vaatetta mukaan, niitä saattaa tarvita keskimaassa ja pohjoisessa. Sadevarusteetkin on hyvä pakata mukaan. Ethän unohda rantapyyhettä, uimavarusteita ja sandaaleja (matkaohjelmassa on uintipaikka Kuolleella merellä). Kiertomatkoihin sisältyy usein myös jonkin verran kävelyä, joten mukavat jalkineet, esimerkiksi lenkkitossut ovat suositeltavat.

Tapakulttuurista
Perinteet ja tavat ovat edelleenkin tärkeitä juutalaisille. Eri uskontokuntien pyhiin paikkoihin tutustuessa on hyvä pitää mielessä asiallinen pukeutuminen. Valokuvaaminen moskeijoissa on kielletty.

Lue lisää Israelista
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.