Uutuus

Löytöretki Israeliin - Raamatun maahanMatka muinaisesta menneisyydestä nykypäivään

Kiertomatkamme Israelissa on henkeäsalpaava kokemus, jonka aikana perehdymme Raamatusta tuttuihin paikkoihin. Todellinen aikamatka aina kulttuurin valkenemisen ajoista nykyisen modernin valtion syntymiseen. Merkittäviin vierailukohteisiimme kuuluvat Nasaret, Betlehem, Kuollutmeri, Genesaretinjärvi, kuningas Herodesin linnoitettu palatsi Masadassa ja mykistävä Jerusalem − pyhä kaupunki kolmelle suurelle maailmanuskonnolle. 

Tärkeää tietoa

Maat: Israel

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

  • Tel Aviv – Valkoinen kaupunki
  • Kibbutzivierailu ja viininmaistajaiset
  • Öljymäki ja Jerusalem
  • Betlehemin syntymäkirkko
  • Kuningas Herodesin linnoitettu palatsi

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Saapuminen Israeliin ja Tel Aviviin
Saavuttuamme Tel Avivin Ben Gurionin lentoasemalle ja noudettuamme matkatavaramme, tapaamme Tema-oppaan, joka toivottaa meidät lämpimästi tervetulleiksi Israeliin. Ajelemme lyhyehkön matkan hotellillemme, joka sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Tel Avivin kaupunki perustettiin vuonna 1909 ja se on Israelin toiseksi suurin kaupunki. Tel Aviviin majoitumme yhdeksi yöksi.

Päivä 2 – Tel Aviv – Valkoinen kaupunki ja Nasaret
Kiertomatkamme Raamatun maassa alkaa käynnillä vanhassa historiallisessa Jaffan satamakaupungissa, joka on nykyisin yksi Tel Avivin kaupunginosista. Jaffa on yksi maailman vanhimmista satamakaupungeista ja samalla merkittävä kaupunki koko maailmanhistoriassa. Jaffa mainitaan useaan otteeseen myös Raamatussa. Kaupunki tunnetaan niin Kuningas Salomon kuin Profeetta Joonankin satamakaupunkina, ja Apostoli Pietari julisti täältä evankeliumia.

Tutustumme joihinkin Tel Avivin merkittävimpiin sekä raamatullisiin että historiallisiin nähtävyyksiin. Kauniit rannat, Bauhaus-arkkitehtuuri ja kansainvälinen ilmapiiri ovat läsnä kaikkialla kaupungin värikkäässä arjessa. Kaupunki on kuuluisa valkoisista rakennuksistaan ja se onkin saanut lempinimen Valkoinen kaupunki. Tel Aviv kirjattiin Unescon maailmanperintöluetteloon jo vuonna 2003.

Nyt on aika jättää jännittävä Tel Aviv taakse ja matkamme jatkuu kohti Caesarea Maritimaa. Perille saavuttuamme saamme käsityksen siitä, kuinka mahtava kaupunki aikoinaan oli. Täällä sijaitsi myös roomalaisen prokuraattorin istuin. Kuningas Herodes perusti kaupungin, jonka rakennuttaminen kesti kokonaiset 12 vuotta. Hän rakennutti itselleen palatsin meren rannalle, suuren sataman, amfiteatterin ja akveduktin. Kaupunki kasvoi Juudean toiseksi suurimmaksi kaupungiksi Jerusalemin jälkeen. Suurimmillaan se oli Bysantin aikana, jolloin kaupunkia ympäröi kaupunginmuuri ja sinne johti kaksi akveduktia.

Päivämme päättyy vierailuun kuuluisassa Marian ilmestyksen Kirkossa Nasaretissa. Nasaretissa uskotaan Marian ja Josefin eläneen, samoin kuin Jeesuksen, aina 30 ikävuoteen saakka.

Majoitumme seuraavaksi kahdeksi yöksi Nof Ginosarissa sijaitsevaan Kibbutsi-hotelliin, joka sijaitsee erinomaisella paikalla aivan Arbel-vuoren juurella. Saamme nauttia yksityisestä rannasta Genesaretin järven äärellä, kauniista puutarhasta ja ulkoilmauima-altaasta (avoinna huhtikuusta syyskuun loppuun).

Päivä 3 – Kibbutsi ja Kapernaum
Aamupäivällä teemme yhteisen mielenkiintoisen ja opettavaisen tutustumiskierroksen Kibbutsilla, jonka aikana kuulemme kibbutsien perinteistä ja nykypäivästä. Kibbutsi on israelilainen kollektiivitila. Kibbutz-sana on hepreaa ja tarkoittaa ryhmää. Ensimmäiset kibbutsit perustettiin jo 1900-luvun alussa vapaaehtoisiksi ja tasa-arvoisiksi kommuuneiksi. Kaikki kibbutseilla työskentelevät saavat saman korvauksen, riippumatta työtehtävistä. Kibbutsien merkitys on nykyisin huomattavasti pienempi Israelissa kuin mitä se oli alkuvuosikymmeninä.

Genesaretinjärvellä näemme noin 2000 vuotta vanhan veneen, jota käyttivät Jeesuksen aikaiset kalastajat. Sään salliessa teemme veneretken Genesaretinjärvellä. 

Jatkamme matkaa bussilla seuraavaan kohteeseen, Kapernaumiin, kristinuskon kehtoon, jossa asuivat Jeesus ja hänen opetuslapsensa. Kävelemme pitkin kauniita teitä ja samalla tutustumme maailmanhistorian merkittävimpiin paikkoihin. Autuuden vuoren läheisyydessä näemme paikan, joka tunnetaan Jeesuksen suuren ahdingon ajasta.

Ylä-Galileassa meille tarjoutuu tilaisuus tutustua israelilaiseen viinitilaan viininmaistajaisineen. Israelissa on valmistettu viiniä jo kauan ennen Jeesuksen aikaa. Nykyisen viiniteollisuuden katsotaan alkaaneen 1800-luvun loppupuolella. Kuuluisan Bordeaux’n viinitilan omistaja Baron Edmond de Rothchild rahoitti ensimmäisten viinitarhojen istutukset Israelissa ja toi näin myös osaamista viininvalmistuksesta maahan. Tänä päivänä samaisen suvun kaksi viinitilaa tuottavat niin paljon viiniä, että sitä viedään Israelista jopa 40 eri maahan.

Päivä 4 – Kuollutmeri ja Masada
Matkamme jatkuu Galileasta kohti maailman matalinta kohtaa. Kuollutmeri sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella. Jeesuksen kaste, jonka suoritti Johannes Kastaja, on keskeinen Jeesuksen elämään liittyvä Uuden testamentin tapahtuma. Evankeliumien mukaan Jeesus kastettiin Jordanjoella, jonka vesi virtailee Genesaretin järvestä Kuolleeseenmereen. Kuinka historijoitsijat ja arkeologit pystyvät todistamaan tämän kaiken noin 2000 vuotta sitten tapahtuneen juuri täällä, on mielenkiintoinen kysymys, johon on vaikea vastata.

Nyt matkaamme kohti Jordanlaaksoa. Jordanjoki on pituudeltaan noin 250 km ja se päättyy Kuolleeseenmereen. Se on Lähi-idän kolmanneksi pisin joki ja muodostaa luonnollisen rajan itäisen Jordanian ja maan läntisen penkereen välillä. Alue on tunnettu lämpimästä ilmastosta, luonnonrikkauksista, erityisesti vedestä ja viljelymaasta, jossa palestiinalaiset harjoittavat maanviljelystä. Maatalouden korkeaa teknologiaa ollaan opittu Israelista, ja täällä vallitseekin rauhanomainen ilmapiiri. Matkalla Kuolleellemerelle ajamme läpi Jerikon, joka argeologien mukaan on yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Jerikossa käytiin Joosuan johtama tunnettu taistelu, joka kuuluu historian merkittävimpiin taisteluihin. Tätä taistelua ja samoin Jerikon luhistuvia muureja kuvaillaan Raamatussa.

Nyt otamme kurssin kohti Masadaa. Ohitamme Qumranin arkeologisen kohteen, joka muodostuu asutusraunioista, hautausmaasta sekä luolista. Se sijaitsee noin 10 km päässä Kuolleenmeren luoteisesta osasta. Parhaiten Qumran tunnetaan Kuolleenmeren kääröinä tunnetuksi tulleen tekstikokoelman löytöpaikkana. Erikoisen muodon lisäksi Masada on tunnettu historiallisesta taustastaan. Jo kuningas Herodeksella oli temppeli vuoren huipulla. Myöhemmin viimeiset kapinalliset juutalaiset asettuivat linnoitetulle vuorelle vuonna 72 ajanlaskumme jälkeen. Pitkän piirityksen jälkeen roomalaiset onnistuivat lopulta valloittamaan linnoituksen. Vuodesta 2001 Masada on löytynyt Unescon maailmanperintöluettelosta.

Kuollutmeri on ainutlaatuinen ja erilainen kokemus, voit tuntea ”kelluvasi kuin korkki” tässä erittäin suolapitoisessa vedessä.

Jerusalemiin majoitumme neljäksi seuraavaksi yöksi.

Päivä 5 – Vanha Jerusalem
Aloitamme päivän suunnistamalla kohti Siioninvuorta, joka sijaitsee hieman vanhankaupungin muurien ulkopuolella. Näemme huoneen, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan söi viimeisen kerran opetuslastensa kanssa. Reittimme varrelle jää myös kuningas Daavidin hauta. Tutustumme lähemmin myös vanhoihin juutalaisiin kortteleihin ja samalla opimme lisää Juutalaisuudesta, näemme ja koemme Raamatun maailmasta tuttuja paikkoja. Erilaisten tuoksujen ja ihmisvilinän keskellä matkaamme kuuluisaa Via Dolorosaa eli kärsimyksen tietä pitkin kohti Golgataa, paikkaa, jossa Jeesus Raamatun mukaan ristiinnaulittiin. Reittimme varrelle jää myös värikkäita basaareja. Kävelemme samoja kiviä pitkin, joita Jeesus aikoinaan käveli ja vierailemme Pyhän haudan kirkossa. Vierailu Länsimuurilla, vanhalla kalkkikivisellä muurilla Temppelivuoren länsilaidalla, on vaikuttava kokemus. On mielenkiintoista seurata kuinka juutalaiset pojat kutsutaan lukemaan kappaleita pyhästä Toorasta eli heprealaisesta Raamatusta. Iltapäivällä voit tehdä tutkimusretkiä ominpäin. Illalla on mahdollisuus osallistua juutalaisten Perjantai-rukoukseen Jerusalemin Suuressa synagogassa. Kysy lisää vinkkejä Tema-oppaalta!

Päivä 6 – Uusi Jerusalem
Aloitamme päivän vierailemalla Jerusalemin suuressa Synagogassa. Täällä opimme jotain juutalaisten mielenkiintoisista tuhansia vuosia vanhoista perinteistä, jotka ovat säilyneet aina meidän päiviimme saakka. Tutkimusmatkamme nykyaikaisessa Jerusalemissa jatkuu ja nyt otamme kurssin kohti Yad Vashemia, joka on Israelin virallinen muistopaikka juutalaisille uhreille. Museoalueelta löytyy muun muassa holokaustin historiaa käsittelevä museo, Lasten muistomerkki, muistohalli, puutarha, arkisto ja kirjasto. Yad Vashem on kokemuksena vaikuttava, joka saattaa herättää voimakkaitakin tuntemuksia.

Israelin valtiota perustettaessa alettiin myös miettiä sopivaa juutalaisuuden symbolia valtion tunnukseksi, jolloin oli luonnollista, että päädyttiin Menoraan. Se on yksi vanhimmista juutalaisten tunnuksista, jonka sanotaan symboloivan Mooseksen näkemää palavaa pensasta. Nykyään tämä seitsenhaarainen kynttelikkö näyttäytyy myös Israelin vaakunassa. Teemme pysähdyksen Knessetin eli Israelin parlamentin luona nähdäksemme kuuluisan kynttelikön, jota koristavat kauniit oliivinoksat kummallakin puolella.

Iltapäivä on varattu omille tutkimusretkille.

Tema-opas antaa mielellään vinkkejä, mitä tehdä ja minne mennä! Paikalliset markkinat ovat aina mielenkiintoinen vierailukohde. Jerusalemin kuuluisten elintarvikemarkkinoiden, Mahane Yehuda, juuret ulottuvat aina 1800-luvulle saakka. Täällä jerusalemilaiset tekevät ruokaostoksia ennen sapattia, joka on juutalaisuudessa viikoittainen lepopäivä ja sitä vietetään juutalaisen viikon viimeisenä päivänä, lauantaina. Erinomaisesti Jerusalemin tunteva Tema-opas antaa mielellään lisää vinkkejä niin päivän kuin illankin varalle. 

Päivä 7 – Oliivivuori, Getsamane ja Betlehem
Oliivivuori tai Öljymäki on vanhassa Jerusalemissa sijaitseva harjanne. Tänä päivänä Öljymäki on osa Jerusalemin kaupunkia. Nimensä se on saanut aikoinaan oliivipuiden tuottamasta sadosta, joka rikastutti paikallisia ihmisiä. Paikka mainitaan Raamatussa useaan otteeseen eri tapahtumien yhteydessä. Harjanteen huipulta on huikeat näkymät yli Jerusalemin. Täältä käsin tutustumme kävellen useisiin historiallisesti merkittäviin paikkoihin, kuten Öljymäen juutalaiseen hautausmaahan, jossa hautapaikkoja on yhteensä arviolta jopa noin 150 000. Tänne on haudattu muun muassa tunnettuja israelilaisia kirjailijoita ja poliitikkoja. Vanhassa testamentissa ennustetaan Herran tulemisen, kristityille Jeesuksen toisen tulemisen, tapahtuvan Öljymäellä. Juutalaiset uskovat, että tämän tapahtuman yhteydessä ne ihmiset, jotka ovat haudattuina Öljymäen hautausmaalle, kokevat ensimmäisinä ylösnousemisen.

Öljyvuoren rinteellä, Kidronin laaksossa, sijaitsee Getsemanen oliivipuutarha, jossa Jeesus Uuden testamentin mukaan otettiin vangiksi ennen ristiinnaulitsemistaan. Yksi päivän kohokohdista on vierailu Betlehemissä, Jeesuksen syntymäkirkossa. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Raamatun mukaan Jeesuksen uskotaan syntyneen. Keisari Konstantinus Suuri aloitti kirkon rakennuttamisen 300-luvulla. Kirkko on pyhä paikka niin kristityille kuin juutalaisillekin. Unesco lisäsi kirkon maailmanperintökohteiden listalleen vuonna 2012.

Palestiinalaiset ovat Betlehemissä tunnettuja käsintehdyistä oliivipuufiguureista. Päivän aikana käymme tutustumassa yhteen heidän putiikeistaan, joissa näitä esineitä myydään.

Tämän mielenkiintoisen retkipäivän jälkeen palaamme takaisin Jerusalemiin.

Päivä 8 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Israelille, ainakin tällä kertaa. Vuorossa on bussikuljetus lentoasemalle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa. Haluamme kiittää tästä kerrasta ja toivottaa uudelleen tervetulleeksi TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Tel Aviv
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 1 retkilounas
• 6 illallista (saapumispäivänä kevyt illallinen)
• 1 viininmaistajaiset
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Tel Aviv. Bussikuljetus hotellille, noin 20 km. Lennolla tarjoiltavat ateriat. Yksi hotelliyöpyminen Tel Avivissa.

Päivä 2
Tel Aviv – Caesarea – Nasaret – Nof Ginosar, bussimatka noin 180 km. Kaupunkikiertoajelu Tel Avivissa sisältäen vierailut Jaffassa, Caesareassa ja Nasaretissa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi yöpymistä Kibbutsilla Nof Ginosarissa Genesaretin järven tuntumassa.

Päivä 3
Genesaretinjärvi – Kapernaum, bussimatka edestakaisin noin 105 km. Tutustuminen kibbutziin ja vierailut Kapernaumissa, Autuuden vuorella ja Genesaretin järvellä. Viininmaistajaiset. Aamiainen ja illalllinen.

Päivä 4
Ginosar – Jordanlaakso – Masada – Kuollutmeri – Jerusalem, bussimatka noin 200 km. Vierailu Masadassa. Uintimahdollisuus Kuolleessa meressä. Aamiainen ja illallinen. Neljä hotelliyöpymistä Jerusalemissa.

Päivä 5
Retki Jerusalemiin, bussimatka noin 10 km. Vierailu Siionin vuorella. Tutustuminen Via Dolorosaan – Kärsimysten tiehen, Golgataan ja Länsimuuriin eli Itkumuuriin. Illalla mahdollisuus osallistua Perjantai-rukoukseen Jerusalemin Suuressa synagogassa. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 6
Retki suureen synagogaan. Yad Vashemin museo ja Knesset (sisänpääsymaksut eivät sisälly matkan hintaan). Vapaa iltapäivä. Suosittelemme tutustumista paikallisiin markkinoihin.

Päivä 7
Retki Jerusalemiin, bussimatka noin 20 km. Käynnit Oliivivuorella, Getsemanessa ja Jeesuksen synnyinkirkossa Betlehemissä. Vapaa iltapäivä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 8
Bussikuljetus Jerusalemista Tel Avivin lentoasemalle, noin 40 km. Aamiainen ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Israel

Asukasluku
7,35 milj. Pinta-ala
20 770 km² Valuutta
Uusi Israelin sekeli (NIS tai ILS) Kieli
Heprea, arabia Uskonto
Juutalaisuus, islam, kristinusko Aikaero
Sama aika kuin Suomessa.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Tel Aviv, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket, sisäänpääsymaksut ja aktiviteetit, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Passi ja viisumi
Suomen kansalaiselta ei vaadita viisumia alle 90 vuorokauden matkalle. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen (maasta poistumisen).

Valuutta
Israelin valuutta on sekeli (ILS). Sekeleitä voi vaihtaa Suomessa valuutanvaihtopisteissä. Matkavaluutaksi kannaattaa ottaa mukaan sekä sekeleitä että eurioja. 

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit ja virvokkeet, matkamuistot ja juomarahat.

Hintataso on suomen hintatasoa vastaava niin ravintoloissa kuin tavarataloissakin.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 70 USD / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille ja ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. 

Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Ilmasto Israelissa on erittäin vaihtelevaa. Rannikolla vallitsee tyypillinen välimerellinen ilmasto. Pohjoisemmassa, Jerusalemissa ja vuoristoalueilla on jo jonkin verran viileämpää. Etelälle tyypillistä on taas kuumuus ja kuivuus. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat matkavaatteet ovat kevyitä ja puuvillaa. Kannattaa varata myös lämpimämpää vaatetta mukaan, niitä saattaa tarvita keskimaassa ja pohjoisessa. Sadevarusteetkin on hyvä pakata mukaan. Ethän unohda rantapyyhettä, uimavarusteita ja sandaaleja (matkaohjelmassa on uintipaikka Kuolleella merellä). Kiertomatkoihin sisältyy usein myös jonkin verran kävelyä, joten mukavat jalkineet, esimerkiksi lenkkitossut ovat suositeltavat.

Tapakulttuurista
Perinteet ja tavat ovat edelleenkin tärkeitä juutalaisille. Eri uskontokuntien pyhiin paikkoihin tutustuessa on hyvä pitää mielessä asiallinen pukeutuminen. Valokuvaaminen moskeijoissa on kielletty.

Lue lisää Israelista
Mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

  • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
  • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
  • Ateriat
  • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
  • Maistiaisia
  • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.