Uutuus

Suuri Taiwanin kiertomatkaFormosan kaunis saari

Taiwan, pienestä pinta-alastaan huolimatta, tarjoaa vierailijalle parhaimmat palat Kaakkois-Aasiasta. Samanaikaisesti huippumoderni ja perinteistään tiukasti kiinni pitävä saari onnistuu erinomaisesti tässä tehtävässä. Saarella kohtaavat japanilaiset vaikutteet, Kiina ja länsimainen kulttuuri. Tällä monipuolisella matkalla koet Taipein metropolin, kauniin itärannikon, etelän trooppiset rannat ja saaren ensimmäisen pääkaupungin, hurmaavan Tainanin. Monet uudet ja mieleenpainuvat kokemukset kruunaa maaginen Sun Moon -järvi ja sen ympäristö. 


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Taiwan

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 13 päivää

Ryhmän koko: 10-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Luonnonkaunis Tarokon laakso
 • Taipein maailman kattavin kiinalainen museo sisältäen arvokkaita keisarilisia aarteita
 • Vaellus Alishanin kauniin luonnon keskellä
 • Auringon- ja kuun järven mahtava maisemapuisto
 • Kenting - Taiwanin eteläinen kärki

Päiväohjelma
2023

Päivä 1 − Matka alkaa
Matka Helsingistä Aasiaan ja Taiwanille alkaa. Tapaa saarikansa Manner-Kiinan ulkopuolella, Okinawan saaren ja Filippiinien välissä. Useille Taiwan on jäänyt vielä suhteellisen tuntemattomaksi. Maa, jota kutsutaan joskus Toiseksi Kiinaksi tai Oikeaksi Kiinaksi. Taiwan on kokenut uskomattoman suuren ja nopean nykyaikaistumisen, jota voidaan pitää ainutlaatuisena. Samanaikaisesti kuitenkin niin historia kuin perinteetkin ovat onnistuneet pysymään voimakkaina läsnä. Vaikka Taiwan on yksi maailman tiheimmin asutuista maista, koet upean yhdistelmän luontoa − metsiä, järviä, vuoria ja villiä rannikkoa. Matkan aikana et välttämättä kohtaa muita länsimaisia turistiryhmiä, tämä kiertomatka on erilainen kokemus. Majoitumme korkeatasoisissa hotelleissa, mutta samalla aistit kuinka pääset lähelle saaren tuntemattomampia polkuja.

Päivä 2 − Tervetuloa Taipeihin
Lento laskeutuu Taoyunanin lentokentälle, joka sijaitsee Taipein ulkopuolella. Lentokenttää nimitettiin aikaisemmin Chiang Kai Shekin kansainväliseksi lentokentäksi. Lentokentällä tapaat Tema-oppaan ja lähdemme yhdessä bussilla kohti hotelliamme.

Päivä 3 − Kaupunkikiertoajelu Taipeissa
Taipei sijaitsee syvänteessä Danshui-joen rannalla, vuorien ympäröimänä. Taipei on Kiinan tasavallan pääkaupunki, ja 1700-luvulta alkaen se on ollut tärkeä kauppakaupunki. Nationalistijohtaja Chiang Kai Shek ja monet häntä seuranneet pakolaiset Manner-Kiinasta pitivät kaupunkia vain tilapäisenä asuinpaikkana. Tarkoituksena oli, että he valloittaisivat sieltä käsin Kiinan takaisin. Kaupunki kehittynyt tärkeäksi finanssikeskukseksi ja yhdeksi Aasian rikkaimmista pääkaupungeista jo 1960-luvun niin kutsutusta Taiwanin talousihmeestä lähtien.

Kaupunkikierroksen aikana vierailemme yhdessä Taipein mielenkiintoisimmista temppeleistä, Long Shanin -temppelissä. Temppeli mahtavine ornamentteineen edustaa tyypillistä eteläkiinalaista tyyliä. Temppeli pursuaa paikallista elämää, jota on mukava seurata vierestä. Koska surullisen kuuluisa kulttuurivallankumous ei vaikuttanut Taiwanissa, ovat uskonnolliset perinteet säilyneet kansan keskuudessa voimakkaina. Tämän saamme havaita temppelivierailumme yhteydessä. Ximendengin alue, joka tunnetaan nuorten ja muotitietoisten kaupunkilaisten ostosalueena, jää reittimme varrelle. Ximendengiä verrataan usein Tokion trendikkääseen Shibuyan alueeseen, eikä suotta. Iltapäivä ja ilta on varattu omille tutkimusretkille Taipeissa.

Vierailemme myös Kansallismuseossa, National Palace Museum, jonka kulttuuriset aarteet saapuivat museoon kahden eri tapahtuman yhteydessä. Ensin japanilaisten Taiwanin valloituksen yhteydessä toisen maailmansodan aikana ja toisen kerran sisällissodan päättyessä vuonna 1949, kun Chiang Kai Shek pakeni Manner-Kiinasta Taiwaniin. Mukana seurasi 5000 kirstua pullollaan toinen toistaan arvokkaampia esineitä. Esineiden määrä on niin suuri, ettei niitä kaikkia voida pitää yhtaikaa esillä. Niitä on yli 60 000. Suurin osa esineistä on peräisin Kiinan suuruudenajoilta 700-1700 -luvuilta, mutta vanhimmat esineet ovat jopa 8000 vuotta vanhoja. Tässä uskomattoman hienossa kokoelmassa on pronssi- ja jade-esineitä, maisemamaalauksia, puuleikkaustöitä ja paljon muita silmiä hiveleviä esineitä.

Illalla mitä mainioin ajatus on suunnata joillekin kaupungin lukuisista ja myös vilkkaista yömarkkinoista. Shilin Market on yksi suosituimmista yömarkkinoista, toinen vaihtoehto on mielenkiintoinen Huaxi Night Market, lempinimeltään Käärmekuja. Se mistä nämä Huaxi Night Marketin yömarkkinat ovat saaneet nimensä, jääköön vielä tässä vaiheessa salaisuudeksi.

Päivä 4 − Whiskyä ja Tarokon kansallispuisto
Matkamme jatkuu Taiwanin koillisrannikolle. Ensin ajelemme “freewaylla”, niin kuin taiwanilaiset tätä tietä amerikkalaisittain kutsuvat. Tämän jälkeen tie muuttuu kiemurtelevammaksi. Saavumme Snowy-vuorille − trooppisen ilmaston ja kristallinkirkkaiden vuoristopurojen yhdistelmä luo tänne lähes paratiisinomaisen tunnelman. Mitä todennäköisemmin juuri täältä löytyy Taiwanin paraslaatuisin vesi, ja sen käyttö onkin osattu hyödyntää mitä parhaimmalla tavalla. Sitä käytetään nimittäin yhtenä “Elämän Veden” (uisce beatha eli whisky) raaka-aineena. Vierailemme Yuan Shan Tislaamolla ja ehkäpä saamme maistella heidän whiskyä, Kavalania. 

Päivän suuri kokemus on vielä edessä, Tarakon laakso, jonka sanotaan olevan yksi maailman merkittävimmistä geologisista ihmeistä. Sadeveden ja Liwujoen eroosio on vaikuttanut kalliomuodostelmiin, muodostaen tämän häkellyttävän pystysuoran laakson. 

Majoitumme seuraavaksi yöksi hotelliin kansallispuiston alueella, jota ympäröivät metsien peittämät vuortenrinteet.

Päivä 5 − Kravun kääntöpiiri
Tämä päivä vie meidät Taiwanin itärannikolle. Täältä löytyy suuria vuoristoisia, asumattomia alueita. Vaikuttavat stupat pilkahtelevat esiin kaiken vehreyden keskeltä, tavoitellen Tyyntämerta. Taiwan muodostuu suurimmaksi osaksi uskomattoman hienoista vuoriketjuista. Ohitettuamme Kravun kääntöpiirin jätämme subtrooppisen ilmaston taaksemme ja siirrymme tropiikkiin. Itärannikko on aluetta, jossa alkuperäisten taiwanilaisten uskotaan asuneen jo useita tuhansia vuosia, ennen suurta 1600-luvun muuttoliikettä Manner-Kiinasta. 

Alkuillasta saavumme Chihpenin lomakohteeseen, joka sijaitsee kuumista lähteistään tunnetun Taitungin laidalla. Ainoastaan Japanissa on enemmän kuumia lähteitä kuin Taiwanissa. Hotellille saavuttuamme pääset kokeilemaan näitä nautinnollisia kuumia lähteitä.

Päivä 6 − Rantaelämää ja rentoutumista
Matkamme etenee kohti Taiwanin eteläisiä osia. Pysähdymme majakalla, josta aukeaa näkymä yli rannikkokaistaleen. Kenting on Taiwanin todellinen rantalomakohde, samoin suosittu retkikohde aina keväästä myöhäiseen syksyyn saakka. Hotellimme sijaitsee rannalla. Tunnelma täällä muistuttaa hyvin paljon Etelä-Thaimaata, tämän lähemmäksi Etelä-Thaimaata et voi Taiwanissa päästä. 

Täällä on omaa aikaa rentoutua koko iltapäivän ja illan ajan. Halukkaat voivat tehdä kevyehkön vaelluksen läpi vehreän tropiikin.

Päivä 7 − Kaohsiung
Ajomatkamme aikana maisemat muuttuvat Pingtungin provinssin riisi-, hedelmä- ja betelpalmuviljemistä teollisemman tai ehkäpä nykyaikaisemman oloisiksi. Ainoastaan muutaman kymmenen kilometrin päässä etelärannikolta sijaitsee Tainan, Taiwanin vanha pääkaupunki. Juuri Tainaniin perustivat hollantilaiset oman siirtokuntansa 1600-luvun puolessa välissä. 

Matkalla kohti Tainania pysähdymme toisenlaisessa kaupungissa, Kaohsiungissa, joka on Taiwanin toiseksi suurin kaupunki, tunnettu maan suurimmasta satamasta ja laivastosta. Täällä vierailemme Lohikäärmeen ja Tiikerin Pagodeissa, jotka sijaitsevat kauniin Lotus-järven rannalla. Kaohsiungissa näemme myös vanhan, nyt restauroidun, brittien konsulaatin vuodelta 1879.

Päivä 8 − Tainan − Taiwanin vanhin kaupunki
Tainanista tuli Taiwanin pääkaupunki 1600-luvun loppupuolella, kun Ming-merirosvo Koxinga oli ajanut hollantilaiset pois kaupungista Bataviaan eli nykyisen Jaavan saaren Jakartaan. Tämän johdosta Koxingaa pidetään eräänlaisena vapaussankarina. Taiwania hallittiin Tainanista, joka oli viimeinen itsenäinen kiinalainen etuvartio mantŝujen kontrolloimassa Kiinassa. Missään muussa Taiwanin kaupungissa ei ole yhtä paljon temppeleitä tai palvottuja jumalia ja jumalattaria kuin Tainanissa. Kaupunki onkin tunnettu monista värikkäistä juhlistaan. 

Tainan on nykyisin Taiwanin neljänneksi suurin kaupunki. Tutustumme lähemmin joihinkin kaupungin historiallisista helmistä, kuten Koxingan Temppeliin tai hollantilaisten rakentamaan Fort Provintiaan.

Päätämme kaupunkikierroksen lounaan merkeissä. Jos olet kiinnostunut Tainanin ainutlaatuisesta ruokakulttuurista, joka on tunnettu koko Taiwanissa, kannattaa hakeutua illalla joillekin kaupungin yömarkkinoista.

Päivä 9 − Alishanin kansallispuisto
Taiwan näyttää meille tänään jälleen uudenlaiset kasvot. Päivän ohjelmassamme on Alishan (Ali-vuori), suosittu paikka Taiwanissa vuorten ja metsien ystäville. Toisen maailmansodan aikana tämä oli japanilaisten tukikohta. Kuljettaakseen täältä puutavaraa muualle japanilaiset rakensivat kapean yksiraiteisen rautatien. Nykyäänkin Alishassa kasvavat muun muassa sypressit, ja yli 2000 vuotta vanhat peikkometsiköt lumoavat katsojan kauneudellaan. Oolongin tee ja Wasabi ovat myös tärkeä osa Alishaa. Pääsemme itsekin nauttimaan pienestä kävelyretkestä metsässä. 

Majoitumme viehättävään hotelliin, joka sijaitsee noin 2 000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Päivä 10 − Auringon ja kuun -järvi
Varhain aamulla matkaamme pitkin japanilaisten rakentamaa rautatietä. Rautatie vie meidät noin 2 400 metrin korkeuteen, josta ihailemme auringonnousua. Auringonnousut ovat erilaisia aamusta toiseen − jos meillä on hitunen hyvää onnea matkassa, saatamme nähdä yhden upeimmista auringonnousuista. Nyt on aika laskeutua alaspäin Ali-vuorelta ja jonkin ajan kuluttua maistelemme maankuulua Oolongin teetä. Matkamme jatkuu edelleen kohti Nantoun provinssia. 

Aivan Taiwanin sydämessä sijaitsee “Auringon ja kuun -järvi”, joka on varmastikin yksi maan kauneimmista paikoista. Täällä voit todellakin antaa mielen levätä. Järven itäinen puolisko muistuttaa aurinkoa ja läntinen taas kuuta, josta järvi on saanut nimensä.

Päivä 11 − Veneretki
Teemme tänään veneretken järvellä ja tutustumme punaiseen Wenwun Temppeliin. Temppeli on omistettu sekä sodan että kirjallisuuden jumalille. Jos nouset hieman temppelin yläpuolelle, eteesi avautuu uskomattoman kaunis näköala lähiympäristöön. Kurkistamme myös puutarhaan, joka on täynnä toinen toistaan koreampia riikinkukkoja.

Auringon ja kuun -järven laitamia komistavat useat teeviljelmät, tällä alueella valmistetaan mustaa teetä. Ennen matkanpäätösillallistamme jää sinulle vielä aikaa nauttia hotellin tarjoamista palveluista.

Päivä 12 − Kotimatka
Ennen yhteistä lounasta on sinulle vielä hetkinen aikaa nautiskella niin hotellista kuin sen ympäristöstäkin. Lounaan jälkeen matkaamme bussilla Taipein lentoasemalle, josta kotimatka kohti Helsinkiä alkaa.

Päivä 13 − Saapuminen Helsinkiin
Haluamme kiittää tästä kerrasta, ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset reittilennot Helsinki − Taipei

• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 10 aamiaista
• 4 lounasta
• 4 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Matka alkaa Helsingistä. Lennoilla tarjottavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Taipeihin. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Taipeissa.

Päivä 3
Kaupunkikiertoajelu Taipeissa. Aamiainen.

Päivä 4
Taipei – Taroko, bussi noin 200 km. Vierailu viskitislaamolla ja retki Tarokon kansallispuistoon. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Tarokon kansallispuistossa.

Päivä 5
Taroko – Chihpen, bussi noin 300 km. Itärannikko ja kuumat lähteet Chihpenissä. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Chihpenissä.

Päivä 6
Chihpen – Kenting, bussi noin 140 km. Kentingin kansallispuisto. Valinnainen luontovaellus. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Kentingissä.

Päivä 7
Kenting – Kaohsiung, bussi noin 180 km. Retki Kaohsiungissa. Aamiainen. Yksi hotelliyöpyminen Kaohsiungissa.

Päivä 8
Kaohsiung – Tainan, lyhyehkö bussimatka. Kapunkikiertoajelu Tainanissa. Aamiainen ja lounas. Yksi hotelliyöpyminen Tainanissa.

Päivä 9
Tainan – Alishan, bussi noin 120 km. Kevyehkö vaellus Alishanin kansallispuistossa. Aamiainen ja illallinen. Yksi hotelliyöpyminen Alishanissa.

Päivä 10
Alishan – Sun Moon Lake, bussi noin 140 km. Vierailu teeviljelmällä. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä hotellissa Sun Moon Laken läheisyydessä.

Päivä 11
Veneretki ja tutustuminen Sun Moon lake -alueen nähtävyyksiin. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 12
Vapaa aamupäivä. Bussikuljetus Taipein lentokentälle, noin 250 km. Aamiainen ja lennoilla tarjottavat ateriat.

Päivä 13
Saapuminen Helsinkiin.

Taiwan

Asukasluku 23,4 milj.
Pinta-ala 35 980 km²
Valuutta Uusi Taiwanin dollari (TWD)
Uskonto Buddhalaisuus, taolaisuus sekä vähemmistöinä kristittyjä ja muslimeja
Kieli
Mandariinikiina, taiwan ja hakka sekä useita vähemmistökieliä
Aikaero
Talvella: Suomen aika +6 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot, ja muut kuljetukset matkaohjelman mukaisesti, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset retket, sisäänpääsymaksut, ateriat, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta).

Huom!
Muista täyttää ajoissa Taiwanin sähköinen maahansaapumiskortti ja tarkistaa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi 

(valitse Taiwan).

Valuutta
Uusi Taiwanin dollari (TWD)

Ota käteinen matkakassa euroina (mieluiten 50 euron seteleinä) tai US-dollareina. Taiwanin valuuttaa vaihdat vaivattomimmin perillä, lentokentällä maahan saavuttuasi ja myös suuremmat hotellit vaihtavat valuuttaa. Taipeissa ja länsirannikon suuremmissa kaupungeissa on lisäksi helppo nostaa käteistä rahaa pankkiautomaateista luottokortilla (Visa, MasterCard). Pankkiautomaatteja on esimerkiksi 7/11-kaupoissa.

Tavallisimmat luottokortit hyväksytään maksuvälineenä hotelleissa ja suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ateriat on mainittu matkaohjelmassa. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot. Hintataso Taiwanissa ei ole niin korkea kuin esimerkiksi Japanissa ja Hongkongissa, mutta korkeampi kuin esimerkiksi Thaimaassa tai Vietnamissa.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin USD 50 / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Taiwanissa ilmasto on etelässä trooppinen ja pohjoisessa subtrooppinen. Ilmankosteus on monsuunituulien johdosta usein korkea ja sateitakin voi esiintyä. Tainanissa ja Taipeissa päivän ylin lämpötila on tilastollisesti syys–lokakuussa 26–31 ja maaliskuussa 21–26 astetta ja päivän alin syys–lokakuussa 21–23 ja maaliskuussa 15–16 astetta. Ylhäällä vuorilla voi olla viileämpää aamuisin ja iltaisin, joten lämpimämpi pusero tai kevyt takki kannattaa ottaa mukaan. Ja vaikka ulkona on lämmin, voi bussissa ja ravintoloissa olla viileää ilmastoinnin vuoksi.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Sää voi vaihdella samankin päivän aikana. Pakkaa mukaan sadetakki tai sateenvarjo sekä aurinkovoide ja auringolta suojaava päähine. Muista myös uima-asu, sillä osassa hotelleja on uima-allas. Hotellit edellyttävät asiakkaidensa käyttävän uimalakkia, joita yleensä saa ostaa paikan päältäkin. Hotellivieraat pukeutuvat yleensä melko epämuodollisesti, mutta illalliselle on tapana pukeutua paremmin. Mukavat, matalakorkoiset kengät sopivat parhaiten kävelyihin ja lyhyehköihin patikointeihin.

Taiwan on mäkinen saari ja itärannikolla osa matkareitistä kulkee hyviä, mutta mutkaisia teitä halki kauniin luonnon. Matkapahoinvointilääkkeet kannattaa ottaa mukaan jo kotimaasta, jos tiedät kärsiväsi helposti matkapahoinvoinnista.

Muuta
Bussit Taiwanissa ovat hyvälaatuisia, mutta eivät aina yhtä mukavia kuin kotimaassa.

Taiwanissa sähkövirta on 110 V, adapteri tarvitaan (litteät pistokkeet). Osassa hotelleja on pistorasioita, joihin sopivat esimerkiksi suomalaiset laturit.

Internetkahviloita on Taiwanissa rajoitetusti, useimmilla taiwanilaisilla on internetyhteys kotonaan. Suuremmissa kaupunkihotelleissa on yleensä internet huoneissa ja langaton internetyhteys vastaanoton alueella. Joskus yhteydet ovat maksullisia, joskus ilmaisia. Matkapuhelimet toimivat yleensä Taiwanissa ongelmitta.

Lue lisää Kiinasta ja Taiwanista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.