Pohjois-Thaimaan helmetja rantalomapäiviä Koh Sametilla

Pohjois-Thaimaan helmet − hymyjen maa ja sen ainutlaatuinen luonto ja kulttuuri. Kohtaamme Thaimaan arjen, nautimme maan keittiön maukkaista herkuista, rikasta kulttuuriperintöä unohtamatta. Kokkikoulu Chiang Maissa, Thaimaan entiset pääkaupungit Sukothai ja Ayutthaya ja värikäs Bangkok! Ehdimme viettää muutaman rentouttavan rantalomapäivän kauniilla Koh Sametin paratiisisaarella, ennen kuin saavumme dynaamiseen Bangkokiin, jossa toivotamme uudenvuoden tervetulleeksi. Kiertomatkamme päättyy Bangkokiin.

Tärkeää tietoa

Maat: Thaimaa

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 15 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Chiang Mai – Pohjois-Thaimaan helmi
 • Sukothain historiallinen puisto
 • Ayutthaya - Thaimaan toinen pääkaupunki
 • Kaupunkikierros Bangkokissa
 • Rantalomapäivät Koh Sametilla

Päiväohjelma
2023-2024

Päivä 1 – Matka kohti Thaimaata alkaa
Matkamme kohti Hymyjen maata, Thaimaata, alkaa ja päämääränämme on Chiang Main kaupunki Pohjois-Thaimaassa.

Päivä 2 – Saapuminen Chiang Maihin
Tervetuloa Thaimaahan ja Chiang Maihin, Pohjois-Thaimaan suurimpaan kaupunkiin. Tämä jopa hieman myyttinen kaupunki sijaitsee ylätasangolla, vuorien ympäröimänä. Miellyttävä ilmasto ja trooppisen vehreyden ja kukkien peittämät vuorenrinteet tuovat alueelle oman ainutlaatuisen tunnelman. Raikas ilma, vihreys ja rauhallisuus ovat myös Chiang Maille tunnusomaisia piirteitä, joita ei kaikkialta Thaimaasta löydy. Chiang Maita onkin helppo kutsua Pohjois-Thaimaan helmeksi, eikä syyttä. Aikaisen hotelliin sisäänkirjoittautumisen jälkeen sinulle jää mukavasti aikaa totutella niin ilmastoon kuin ympäristöönkin. Tema-opas tuntee Chiang Main erinomaisesti ja antaa mielellään vinkkejä erilaisista aktiviteettimahdollisuuksista kaupungissa. Chiang Maissa on helppo liikkua kävellen, suosittelemmekin heti alkajaisiksi kaupunkikävelyä, jonka aikana kaupunki tulee tutuksi. Paikallinen hieronta, jooga-tunti tai jotkut useista Chiang Main värikkäistä markkinoista saattavat myös houkutella − Pohjois-Thaimaan upeita pyhiä temppeleitä unohtamatta, joiden arkkitehtuuri on omanlaisensa. Kaupungissa tuntuu olevan temppeli lähes jokaisessa kadunkulmassa, ja jokaisella niistä on oma tarina kerrottavanaan. Illalla nautimme yhteisen tervetuloilallisen.

Päivä 3 – Kokkauskurssi ja kulttuuria Chiang Maissa
Aamiaisen jälkeen suunnistamme kohti paikallisia ruokamarkkinoita ja opimme kuinka valita parhaimmat raaka-aineet, joita tarvitsemme ruoanlaitossa. Markkinoilta hankimme muun muassa kalaa, lihaa, erilaisia yrttejä ja mausteita, joita käytetään thaimaalaisessa keittiössä. Perehdyttyämme paikallisen keittiön saloihin, saamme herkutella itse valmistamamme aterian.Lounaan jälkeen on vuorossa päivän kulttuurinen anti, suuntaamme kohti Wat Phra That Doi Sutthepin merkittävää temppeliä, jossa vierailemme. Temppelialue on yksi koko Thaimaan suurimmista ja täältä saamme ihailla huikeita näkymiä yli koko kaupungin. Doi Suthepin temppeli on yksi Pohjois-Thaimaan pyhimmistä temppeleistä, samalla se on Chiang Main kaupungin suojelutemppeli ja tärkeä pyhiinvaelluspaikka buddhalaisille. Temppelialueelle voi kävellä pitkin rappusia, joita on 309 kappaletta, tai jos haluaa valita hieman kevyemmän vaihtoehdon, pääsee ylös myös köysiradalla. Nyt on aika tutustua perusteellisemmin buddhalaiseen temppelialueeseen. Monen monta uutta mielenkiintoista asiaa mielissämme palaamme takaisin hotellillemme. Ilta on varattu omille seikkailuille Pohjois-Thaimaan helmessä. Hotellimme sijaitsee erinomaisella paikalla, kuuluisia Chiang Main yömarkkinoita vastapäätä.

Päivä 4 – Vaikuttavia temppeleitä matkalla Chiang Maista Sukothaihin
Jätämme Chiang Main taakse ja matkamme jatkuu kohti Lamphunia, joka on yksi Thaimaan vanhimmista kaupungeista. Vierailemme Pohjois-Thaimaan pyhimmässä temppelissä, yli tuhat vuotta vanhassa Wat Phra That Hariphunchain temppelissä, jossa ihailemme kauniita Buddha-veistoksia ja vaikuttavia stupia. Seuraava pysähdyspaikkamme on Wat Phra That Lampang Luangin temppeli. Tämä suuri ja tyypillistä Lannan kuningaskunnan aikaista arkkitehtuuria edustava temppeli sijaitsee kukkulalla muurien ympäröimänä. Kävelemme yhdessä temppelialueelle, joka muodostuu seitsemästä eri rakennuksesta ja pyhästä puusta. Tutustumme lähemmin vaikuttavaan temppelialueeseen, jossa uskotaan olevan Buddhan pyhäinjäännöksiä. Matkalla Sukhothaihin nautimme maukkaan lounaan perinteisessä ravintolassa. Sukothaissa meitä odottaa maukas illallinen. 

Päivä 5 – Sukhothain historiallinen puisto
Tänään toivotamme Hyvää Jouluaattoa! Pääsemme vierailemaan Sukhothain historiallisessa puistossa ja opimme enemmän Thaimaan, entisen Siamin, historiasta. Sukhothai perustettiin jo 1200-luvulla ja sen perustamisesta voidaan katsoa nykyisen Thaimaan historian alkaneen. Se oli ensimmäinen thai-kansan kuningaskunta. Sukhothai oli tuon ajan ihannevaltio, jossa kukoisti niin demokratia, taide kuin kirjallisuuskin. Me perehdymme tarkemmin Sukhothain menneisyyteen historiallisessa puistossa, jossa on yli 200 rakennuksen rauniot, mukaan luettuna useiden kymmenien temppeleiden rauniot. Alue jakautuu kahteen osaan − muurien ja vallihaudan sisäpuolella sijaitsevaan alueeseen ja näiden ulkopuolella sijaitsevaan alueeseen. Puisto on kirjattu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Entinen Sukhothai sijaitsee avoimella, luonnonkauniilla paikalla. Saamme ihailla tiikkipuita, lootuksia ja vesililjoja vallihautojen ja pienten patojen välisellä alueella. Päivän ohjelmassa on yhteinen lounas. Illalla nautimme yhteisen illallisen.

Päivä 6 – Sukohtaista historialliseen Ayutthayaan 
Mielenkiintoinen kiertomatkamme jatkuu tänään kohti Thaimaan entistä pääkaupunkia, Ayutthayaa. Päivän aikana vierailemme Kamphaeng Phetin historiallisessa puistossa, joka on kirjattu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Täällä meille tarjoutuu tilaisuus tutustua sekä kulttuurisesti että historiallisesti merkittäviin niin pagodiin kuin temppeleihinkin.

Päivän aikana nautimme lounaan perinteisessä thaimaalaisessa ravintolassa. Päivän päämäärämme on Ayutthaya. Saapuessamme vaikuttavaan, aikoinaan niin loisteliaaseen Ayutthayaan, tuntuu kuin matkustaisimme ajassa taaksepäin satoja vuosia. Ilta on varattu omille tutkimusretkille Ayutthayassa.

Päivä 7 – Ayutthaya, kuninkaallinen kesäpalatsi ja illallisristeily 
Päivän ensimmäisen pysähdyksemme teemme Bang Pa-In’n ylellisessä kesäpalatsissa, joka kuuluu edelleenkin Thaimaassa vallassa olevalle hallitsijasuvulle. Matkamme jatkuu kohti entistä Ayutthayan kuningaskunnan pääkaupunkia ja täällä pääsemme tutustumaan entisen pääkaupungin upeisiin vanhojen temppeleiden raunioihin. Auytthayan historiallisella alueella sijaitsevat muun muassa Wat Yai Chaimonghon, Wat Mahathat ja Wat Phanan Soen − Wat tarkoittaa paikallisella kielellä temppeliä. Yli 400 vuoden ajan oli Ayutthaya kuningaskunnan pääkaupunki. Kaupungin tuhosivat lopullisesti burmalaiset vuonna 1767, mutta yhä edelleen voimme tuntea yhden tuon ajan merkittävimmän kaupungin satumaisen loiston, joka nousee temppeleiden raunioiden uumenista. Päivän aikana syömme yhteisen lounaan ja illalla pääsemme nauttimaan miellyttävästä illallisristeilystä.

Päivä 8 – Kohti Koh Sametin paratiisisaarta
Aamiaisen jälkeen, monta kokemusta rikkaampana, otamme kurssin kohti Rayongia ja Ban Phe –laituria, josta matkamme jatkuu noin 45 minuutin pituisella laivamatkalla Koh Sametin paratiisisaarelle. Saavuttuamme saarelle ja hotellille, on aika ryhtyä tutkimaan saarta lähemmin. Saari on suurimmaksi osaksi kansallispuistoa, rantoja on yhteensä 14 km verran. Saari on pienehkö ja siihen ehtii tutustua hyvin muutamassa päivässä. Vietämme saarella kaksi päivää ja näiden päivien aikana pääset nauttimaan niin saaren rannoista kuin myös hotellin tarjoamista mieluisista mukavuuksista.

Päivät 9–10 – Vapaa-aikaa Koh Sametilla
Nautinnollisia hetkiä paratiisisaarella. 

Päivä 11 – Koh Samet – Bangkok
Aamiaisen jälkeen matkaamme laivalla mantereelle ja lähdemme kohti pohjoista ja Thaimaan nykyistä pääkaupunkia Bangkokia. Bussimatka Rayongista Bangkokiin kestää noin neljä tuntia. Ilta on varattu omille seikkailuille moni-ilmeisessä Bangkokissa.

Päivä 12 – Bangkok
Tänään voit tutustua “Enkelten Kaupunkiin” omin päin, kysy vinkkejä Tema-oppaalta, joka tuntee kaupungin erinomaisesti. Vaihtoehtoisesti voit lähteä tutustumaan tähän värikkääseen kaupunkiin satulan selästä käsin, jolloin pääset todella lähelle paikallista kulttuuria ja erilaisia arjen ilmiöitä. Pyöräretki on lisämaksullinen retki, hinta noin THB 1890 (noin EUR 55). Retki sisältää polkupyörän, kypärän ja lounaan. Tema-opas on luonnollisesti mukana pyöräretkellä. Pyöräilemme keskeisimmillä paikoilla Bangkokissa, tutkimme tarkemmin China Townia ja Bangkokin pikku kujia. Pyöräretkemme vie meidät paikkoihin, joihin turistit eivät tavallisesti eksy. Erinomainen tapa tutustua kaupunkiin, sen värikkääseen arkeen, ja kokea sen dynaamisuus toisenlaisesta näkökulmasta.  

Päivä 13 – Kaupunkikierros Bangkokissa
Uuden vuoden ensimmäisenä päivänä tutustumme Bangkokiin yhdessä, monipuolisen kaupunkikierroksen merkeissä. Yksi päivän kohokohdista on vierailu Suuressa Palatsissa eli Grand Palacessa, joka oli nykyisen hallitsijadynastian koti lähes kaikkien kuninkaiden ajan. Suuren palatsin merkittävin nähtävyys on niin kutsuttu Smaragdi-Buddha, jonka mielenkiintoisen tarinan kuulet itse palatsissa. Päivän aikana näemme todella mahtipontisen 5 500 kg painavan kultaisen Buddha-veistoksen Wat Traimtin temppelissä. Tämänkin Buddha-veistoksen jännittävän historian kuulet Wat Traimitin temppelissä. Päivän ohjelmaan kuuluu myös yhteinen lounas. Matkallamme takaisin hotellille näemme useita merkittäviä temppeleitä ja rakennuksia. Matkanpäätösillallisen nautimme ravintolassa, joka sijaitsee läheisellä (kävelymatkan päässä) paikallisten suosimalla Thanon Rang Namilla.

Päivä 14 – Kotimatka Bangkokista kohti Helsinkiä alkaa
Nyt on tullut aika jättää Thaimaa ja Bangkok. Hotellihuoneet tulee luovuttaa kello 12.00. Kotimatkamme kohti Helsinkiä alkaa illalla, joten sinulle jää vielä tämäkin päivä aikaa tutkia yhtä maailman mielenkiintoisimmista kaupungeista. Museoita, shoppailua tai vain kaupungin ilmapiiristä nauttimista.

Päivä 15 – Saapuminen Helsinkiin
TEMA-matkat haluaa kiittää tästä kerrasta, toivomme, että matkanne Thaimaahan oli onnistunut. Lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMA-matkojen jännittävään maailmaan.

Tervetuloa Helsinkiin!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki – Bangkok
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 12 aamiaista
• 5 lounasta
• 6 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lentomatka Helsingistä kohti Thaimaata alkaa. Lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Chiang Maihin, bussi noin 6 km. Aikainen majoittuminen hotelliin. Tervetuloillallinen thaimaalaisittain. Kaksi hotelliyöpymistä Chiang Maissa.

Päivä 3
Chiang Mai. Kokkauskurssi ja retki Doi Suthepin temppelille, bussi noin 75 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Chiang Mai - Sukhothai, bussi noin 310 km. Aamiainen, lounas ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä Sukothaissa.

Päivä 5
Sukhothai, bussi noin 5 km. Vierailu Sukhothain historiallisessa temppelipuistossa. Aamiainen ja jouluaaton illallinen.

Päivä 6
Sukhothai - Khampheang - Ayutthaya, bussi noin 420 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Ayutthayassa.

Päivä 7
Ayutthaya, bussi noin 20 km. Aamupäiväretki ja illallisristeily. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 8
Ayutthaya - Koh Samet, bussi noin 260 km (noin 5 tuntia) Rayongiin. Laivamatka Koh Sametille (noin 45 minuuttia). Aamiainen.

Päivä 9
Vapaapäivä Koh Sametilla. Aamiainen.

Päivä 10
Vapaapäivä Koh Sametilla. Aamiainen.

Päivä 11
Koh Samet - Bangkok. Laivamatka Koh Samet - Rayong (noin 45 minuuttia). Bussimatka Rayong - Bangkok noin 215 km (noin 4 tuntia). Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Bangkokissa.

Päivä 12
Lisämaksullinen pyöräilyretki Bangkokissa (puolipäiväretki) tai vaihtoehtoisesti vapaapäivä. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 13
Retki Bangkokissa. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 14
Kotimatka alkaa. Lento Bangkokista Helsinkiin. Aamiainen ja lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 15
Saapuminen Helsinkiin.

Thaimaa

Asukasluku: n. 67 milj.
Pinta-ala: 514 000 km²
Uskonto: Buddhalaisia 94 %, muslimeja 4 %, konfutselaisia, kristittyjä ja muita uskontoja 2 %
Valuutta: Thaimaan Baht (THB)
Kieli: Thai (eri murteita), kiinan murteita, malaji, khmer ym.
Aikaero: Talvella (loka–maaliskuu) Suomen aika +5 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Bangkok, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Huom!
Muista tarkistaa ajoissa passisi voimassaoloaika, lisätietoja Hyvä tietää, Passi ja viisumi.

Valuutta
Thaimaan baht (THB)

Ota käteiskassaksi mukaan euroja tai US-dollareita (mieluiten pienehköjä seteleitä). Bahteja voit vaihtaa jonkin verran jo Suomessa ennen matkaa, jotta vältyt rahanvaihtopaikan etsimiseltä heti matkan alussa. Tavanomaiset luottokortit (Visa, Mastercard, American Express jne) hyväksytään yleisesti Thaimaassa maksuvälineenä ja suuremmissa kaupungeissa on pankkiautomaatteja, joista voi tehdä käteisnostoja. Pidä aina hyvä huoli rahoistasi ja luottokorteistasi!

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahat. Suosittelemme että varaat 2000 TBH paikallisoppaille ja kuljettajille. Tema-opas kerää matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii jaosta. Jos haluat jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Thaimaassa on trooppinen ilmasto ja vuorokauden ylin lämpötila on yleensä talvikaudella 30 asteen paikkeilla. Sadetta saadaan yleensä touko–kesäkuusta syys–lokakuulle. Sateisen kauden alussa sade tulee tavallisesti lyhyinä, mutta voimakkaina iltapäiväkuuroina. Syyskuussa ja vielä lokakuussakin voi olla myös pitkäaikaisempia sateita, mutta sen jälkeen sadepäiviä on vain muutamia kuukaudessa. Thaimaan pohjoisosissa voi talvikaudella (joulu–helmikuussa) olla yöllä ja aikaisin aamulla melko viileää, esim. Chiang Raissa ja Chiang Maissa vuorokauden alin lämpötila on tilastollisesti keskimäärin 10–15 asteen välillä.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähiaikojen sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Mukavimmat vaatteet päivällä ovat luonnonkuituisia, väljiä ja ilmavia, mutta kuitenkin pitkähihaisia ja -lahkeisia, jotka suojaavat sekä auringolta että mahdollisilta pistäviltä hyönteisiltä. Pakkaa mukaan viileitä aamuja ja iltoja varten takki, lämmin neule tai villatakki. Myös bussin ilmastointi voi joskus olla niin tehokas, että esimerkiksi villatakki tai fleece voi olla hyödyllinen. Pitkät housut ovat mukavat liikuttaessa luonnossa kuten myös mukavat, kosteutta kestävät kengät. Muista myös auringon paahteelta suojaava päähine, aurinkovoide ja hyvät aurinkolasit sekä tietysti uima-asu.

Thaimaalaisissa temppeleissä on peitettävä olkapäät ja polvet, suosittelemme miehille pitkiä housuja ja naisille pitkää hametta. Huomaa, että pukeutumiskoodin noudattamista Bangkokin Grand Palacessa valvotaan entistä tarkemmin: sekä miehillä että naisilla tulee olla periaatteessa pitkähihainen pusero (ei liian tiukka, eikä avonainen). Käytännössä lyhythihainen t-paitakin on toistaiseksi hyväksytty, kunhan se ei ole tiukka ja olkapäät ovat peitossa. Miehillä pitää olla pitkät housut ja naisilla joko polvet peittävä hame tai pitkät housut (caprit eivät käy).

Muuta
Paikalliset pyhäpäivät (esim. kiinalainen uusi vuosi ja thaimaalainen Song Kran -festivaali) voivat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan.

Päivämatkat eivät vaadi normaalia kuntoa tai terveyttä enempää. Mutta huomaa kuitenkin, että esimerkiksi veneretkillä vaaditaan ketteryyttä veneeseen/veneestä noustessa.

Huomioi, että Bangkokin kävelykierroksen ja vierailun Grand Palacessa eli Kuninkaallisessa palatsissa opastaa thaimaalainen virallinen opas englanniksi. Tema-ops ei saa toimia näissä vierailukohteissa edes tulkkina.

Lue lisää Thaimaasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista TEMAn kotisivujen Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.