Suuri Vietnamin kiertomatkaHanoista Ha Longin kautta Saigoniin

Kiertomatkamme kiehtovassa Vietnamissa alkaa järvien kaupungista Hanoista, jatkuu Halonginlahden saaristoon, Hoi Aniin ja päättyy Saigonin suurkaupunkiin. Tutustumme hymyilevien asukkaiden arkeen, kulttuuriin ja vietnamilaisen keittiön maukkaaseen ruokaan. Matkaamme maalla ja ilmassa, joilla ja merellä sekä maan alla – Cu Chi -tunneleissa. Monipuolinen kiertomatka vaikuttavassa Vietnamissa, jota muistelet vielä pitkän matkan jälkeenkin.


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Vietnam

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Halonginlahden sokeritoppavuoret
 • Hoi Anin vanha kaupunginosa
 • Cu Chi, tunnelien salainen verkosto
 • Vietnamilaisen ruoanlaiton oppitunti
 • Veneretki Mekong-joen suistossa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 - Matka alkaa
Reittilento lähtee Helsingistä kohti Hanoita.

Päivä 2 – Saapuminen Hanoihin, Vietnamiin
Tema-opas on perillä Hanoin lentoasemalla vastassa ja jo bussimatkalla lentoasemalta keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliimme kohtaat maaseudun, esikaupunkien ja keskustan ihmisvilinän. Kaikki näyttävät olevan matkalla jonnekin, kaikilla tuntuu olevan jokin tehtävä suoritettavanaan. 

Majoituttuamme hotelliin. Ensimmäinen päivämme Vietnamissa päättyy tervetuloillalliseen, jonka aikana aloitamme tutustumisemme maukkaaseen vietnamilaiseen keittiöön. 

Päivä 3 – Kaupunkikierros Hanoissa
Hanoi, monien järvien kaupunki, on Vietnamin poliittinen pääkaupunki. Tuhannet moottoripyörät ja mopedit tungeksivat lukemattomien riksojen ja jalankulkijoiden keskellä lähes uskomattomassa sekasotkussa. Huolimatta siitä, että kaupunki kasvanut valtavasti, on kaupungin luonteessa edelleen jäljellä jotain kylänomaista. Modernimpien kaupunkien osien ulkopuolella tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt, ja ilmapiiri on kuin siirtomaa-ajalla, samalla unenomainen ja todellinen. 

Aamupäivän kaupunkikierros vie meidät sekä siirtomaa-aikaiseen keskustaan että asuinalueille, joissa on kauniisti koristeltuja vanhempia taloja, mutta myös myöhemmin rakennetuille, jäykän neuvostotyylisille rakennuksille. Näemme pagodeja ja pyhäkköjä, kuten esimerkiksi ”Kirjallisuuden temppelin” sekä Ho Chi Minh -museon ja presidentinpalatsia ympäröivän alueen. Tämän vietnamilaisen vapaustaistelijan ja kansallissankarin koti ja mausoleumi muistuttavat nykyhistoriasta. Kaupunkikierroksen aikana nautimme yhteisen, vietnamilaisen lounaan. 

Iltapäivällä lähdemme yhdessä liikkeelle polkupyörätakseilla, jotka kuuluvat kiinteästi Hanoin katukuvaan. Kierros vie meidät ohi Hoan Kiem -järven, ja näet saarella sijaitsevan Ngoc Sonin kauniin temppelin. Hanoi oli aikoinaan kaupan keskus, jossa jokaisella tuoteryhmällä oli oma katunsa. Olipa kauppoja jäljellä tai ei, ovat katujen nimet säilyneet ja ohitamme mm. Sokeri-, Tina- ja Paperi-kadut. Käymme myös Dong Xuanin markkinoilla. 

Illalla tapaamme taas kokeaksemme vietnamilaista kulttuuria, jolla on tuhatvuotiset perineet. Näemme nimittäin ihastuttavaa Water Puppet -teatteria, jossa puiset nuket näyttävät tanssivan vedenpinnalla altaassa. 

Päivä 4 – Risteily Halonginlahdelle
Aamulla suuntaamme itään Halonginlahdelle. Matkalla sinne ajamme poikki Punaisen joen viljavan suistoalueen ja näemme todisteita perinteisestä maanviljelystä, jota koneistaminen ei vielä ole tavoittanut. Maisemaa hallitsevat riisiviljelmät ja malvanväriset padot, joissa lootukset ja vesihyasintit kukkivat. 

Halonginlahti on todennäköisesti yksi Vietnamin ja koko Kaakkois-Aasian eriskummallisimpia ja kauneimpia maisemia. Nousemme džonkkia muistuttavaan alukseen, joka vie meidät vesille. Lahden suurenmoinen saaristo koostuu pienistä, syvänvihreistä saarista, jotka nousevat vedestä kuin sokeritopat. Näemme läheltä korkeat, jyrkästi veteen putoavat kalkkikivikalliot ja vesirajan jännittävät luolat, jotka vuosisatojen eroosio on synnyttänyt. 

Lounas tarjoilla korkean kalliomuodostelman juurella, ja sen jälkeen purjehdimme takaisin ja majoitumme yöksi hotelliin Halongissa. 

Päivä 5 – Kohti keskistä Vietnamia
Suuntaamme tänään ensin modernia, nopeampaa tietä takaisin Hanoihin ja jatkamme sieltä matkaa maan sisäisellä lennolla noin 1 000 kilometrin etapin Danangiin. Danang on keskisuuri kaupunki, joka sijaitsee rannikolla puolivälissä matkaa Hanoista Saigoniin. 

Danangissa oli USA:n suurin lentotukikohta Vietnamin sodan aikaan, mikä vielä nykyäänkin näkyy kaupungin länsimaisemmassa ilmeessä. 

Danangista jatkamme matkaa rannikkoa pitkin etelään, historialliseen Hoi Aniin. Hoi An on maan vanhin kaupunki, jota usein kutsutaan Vietnamin kehdoksi ja majoitumme kaupunkiin seuraavaksi kolmeksi yöksi. 

Päivä 6 – Hoi Anin maaseutua ja vanhaa kaupunkia
Tänään lähdemme ulos maaseudulle ja tapaamme Hoi Ania ympäröivän seudun asukkaita, jotka saavat elantonsa kalastuksesta ja maanviljelystä. Tutkimme veneellä Thu Bon -jokea ja jos haluat, voit kokeilla pyöreän, korimaisen bambuveneen soutamista. Se on vaikeampaa kuin moni uskookaan. Lounaaksi saamme yksinkertaisessa ravintolassa Hoi Anissa vietnamilaista pikaruokaa, jota kutsutaan nimellä banh mi. Nimen voi kääntää vietnamilaiseksi leiväksi, ja se on täytetty patonki, jossa siis yhdistetään länsimainen leipä itämaiseen täytteeseen. 

Iltapäivällä tutkimme Hoi Anin vanhinta kaupunginosaa. Kaupungin keskusta on autoton, ja se houkuttelee kävelylle liikkeiden, taidegallerioiden ja vanhojen rakennusten keskelle. Tämä arvostettu kauppakaupunki jäi Vietnamin sodan aikaan eristyksiin katkaistujen rautatielinjojen ja padotun joen vuoksi, ja säilyi sen johdosta sodan tuhoilta. Vielä nykyisinkin miljöö on kuin pala mennyttä aikaa. Hyvin säilyneiden, vanhojen kauppatalojen arkkitehtuuri muistuttaa ajanjaksosta, jolloin japanilaiset, ranskalaiset, kiinalaiset ja intialaiset liikemiehet asuivat Hoi Anissa. On helppo ymmärtää, miksi kaupunki on saanut paikan Unescon maailmanperintöluettelossa. 

Päivä 7 – Oppitunti vietnamilaiseen keittiöön
Tänään sinulle on mielenkiintoinen tilaisuus oppia lisää vietnamilaisesta keittiöstä – ja kokeilla itsekin ruoanlaittoa. Aloitamme päivän käynnillä paikallisilla markkinoilla. Värien, tuoksujen ja vaikutelmien keskellä tarkkailemme ensin toimintaa ennen kuin itse lähdemme ostamaan joitain ruoanlaitossa tarvitsemiamme aineksia. 

Sen jälkeen nousemme veneeseen ja kuljemme hiljalleen myötävirtaan paikalliseen, joen rannalla sijaitsevaan ravintolaan. Perillä tutustumme ensin lähemmin yrtti- ja vihannestarhaan ja sen tarjoamiin perusaineksiin, joita Hoi Anissa ja vietnamilaisessa keittiössä käytetään. Sitten on aika kokin näyttää meille taitonsa ennen kuin itse ryhdymme valmistamaan samaa annosta omin päin (itse ruoanlaittoon kuluu noin kaksi tuntia). Kun oppitunti on ohi ja ruoka valmista nautimme yhdessä valmistamamme aterian. Aamupäivä on varmasti hauska, opettavainen ja kulinaarisesti muistorikas. 

Iltapäivä ja ilta on omaa aikaa ja voit halutessasi nauttia olostasi hotellin viihtyisällä allasalueella tai rannalla meren äärellä. Nyt sinulla on myös tilaisuus tutustua omin päin viehättävään Hoi Aniin. 

Päivä 8 – China Beachin kautta Saigoniin
Aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista ja jatkamme matkaa Marmorivuorelle, jossa on loisteliaita temppeleitä, suurenmoisia luolia ja hieno näköala Non Nuocin rantaa huuhtoviin aaltoihin. Pysähdymme Non Nuocin rannalla, jota Vietnamin sodan aikaan kutsuttiin nimellä China Beach. Silloin se oli amerikkalaisten sotilaiden suosima rentoutumis- ja toipumispaikka. 

Kiertomatkamme jatkuu kohti Etelä-Vietnamia ja Saigonia, jonne lennämme Danangista (noin 1 tunti). Saavuttuamme perille Saigoniin, on vuorossa bussikuljetus arvostetulle keskeisellä paikalla sijaitsevalle hotellillemme. Ilmasto Saigonissa on huomattavasti lämpimämpi ja kosteampi kuin Pohjois-Vietnamissa. Saigon, joka nimi nykyään on Ho Chi Minh City, on maan suurin kaupunki, Vietnamin talouselämän keskus ja Saigonin suiston tärkein satamakaupunki. 

Päivä 9 – Cu Chi -tunnelit
Aamulla jätämme suurkaupungin ja suuntaamme maaseudulle, kohti Kambodžan rajaa. Omistamme aamupäivän kuuluisille, pahamaineisille Cu Chi -tunneleille, jotka Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama FNL rakensi ja joita se käytti ennen Vietnamin sotaa ja sen aikana. Nämä kilometrien pituiset tunnelit, jotka paikoin on rakennettu kolmeen kerrokseen maan alle ja joissa on kokoustiloja, sairaala ja paljon muuta, ovat vaikuttava kokemus. Jotkut tunneleista rakennettiin aivan amerikkalaisten tukikohtien alle ja niistä oli mahdollista tehdä nopeita hyökkäyksiä tukikohtiin.  

Palattuamme Saigoniin vierailemme sotamuseossa, Museum of War Remnants, jonka nimi aiemmin oli The Museum of American and Chinese War Crimes ja jopa Museum of War Atrocities. Sen jälkeen jatkamme tutustumista kaupunkiin ja katselemme nähtävyyksiä kuten esimerkiksi aiempaa presidentinpalatsia, Notre Damea ja Central marketia. 

Illalla sinulla on aikaa tutkia Saigonia ja sen ravintola- ja huvielämää omin päin. 

Päivä 10 – Mekongin suisto, Saigon ja kotimatka
Tämän päivän tutustumiskohde on Mekongin suisto. Lähdemme Saigonista jo varhain aamulla ja suuntaamme suistoon, jota pidetään Vietnamin ”riisikulhona”. Maisema, jota vesiväylät halkovat, on täynnä vihreän eri sävyjä. Vedellä on päärooli sekä maisemassa että arjessa. Vietämme koko päivän veneiden, proomujen ja kelluvien markkinoiden keskellä. 

Teemme lyhyehkön kävelyretken halki meille hyvin vieraan todellisuuden, aistien ympäristön ääniä, tuoksuja ja makuja. Pysähdymme hetkeksi pienen ravintolan luo maistamaan vietnamilaista kahvia ennen kuin jatkamme sillan yli ja pitkin kanavan vartta. Pienessä kylässä näemme, kuinka riisiä käsitellään riisimyllyssä. Tutkimme veneellä vielä lisää suistoa, kuulemme kookospähkinöistä ja saamme maistaa erilaisia kookostuotteita. 

Päivän lounas sopii loistavasti ympäristöön. Saamme jättiläisguramia (elephant ears fish), joka on friteerattuna sekä taideteos että maistuva ateria. 

Vietämme koko päivän keskellä vietnamilaista arkea Mekongin suistossa ja myöhään iltapäivällä palaamme Saigoniin. Illalla on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen. 

Päivä 11 – Kotimatka alkaa
Kiertomatkamme värikkäässä Vietnamissa on lähenemässä loppuaan. Monta kokemusta rikkaampana aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä. 

Päivä 12 – Saapuminen Helsinkiin
Monta kokemusta rikkaampana saavumme Helsinkiin ja haluammekin kiittää tästä kerrasta ja toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uudelleen TEMA-matkojen mielenkiintoiseen maailmaan.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Reittilennot Helsinki–Hanoi, Saigon–Helsinki
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 9 aamiaista 
• 6 lounasta 
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Hanoi. Lennolla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 2
Saapuminen Hanoihin ja bussikuljetus hotelliin. Tervetuloillallinen. Kaksi hotelliyöpymistä keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa Hanoissa.

Päivä 3
Kaupunkikierros Hanoissa sisältäen polkupyörätaksiajelun. Water Pupet -teatteri. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Hanoi – Halong, bussi noin 200 km. Veneretki Halonginlahdella. Aamiainen, lounas ja illallinen. Hotelliyöpyminen Halongissa.

Päivä 5
Halong – Hanoi, bussi noin 200 km. Lento Hanoi – Da Nang, noin 1 t 15 m. Aamiainen. Kolme hotelliyöpymistä Hoi Anissa.

Päivä 6
Retki maaseudulle, veneretki ja kaupunkikävely Hoi Anissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Käynti markkinoilla ja ruoanlaiton oppitunti. Vapaa iltapäivä ja ilta. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Lento Danang – Saigon, noin 1 t 20 m. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa Saigonissa.

Päivä 9
Retki Cu Chi -tunneleihin ja käynti War Remnants -museossa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 10
Retki Mekongjoen suistoon. Aamiainen, lounas ja illallinen.

Päivä 11
Lentomatka Saigonista Helsinkiin. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Päivä 12
Saapuminen Helsinkiin.

Vietnam

Asukasluku n. 100 milj.
Pinta-ala 331 210 km²
Uskonto
Buddhalaisuus, roomalaiskatolisuus, konfutselaisuus, daoismi, caodaismi ja hoa hao.
Kieli
Vietnam (virallinen kieli)
Valuutta
Dong (VND)
Aikaero
Talvella Suomen aika +5 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Reittilennot Helsinki—Hanoi ja Saigon—Helsinki, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja pääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta. 

Vietnamin sisäiset lennot Hanoi—Da Nang ja Da Nang—Saigon varaa paikallinen edustajamme ja Tema-opas jakaa liput näille lennoille matkan aikana. Maan sisäisillä lennoilla saa olla kirjattavaa matkatavaraa enintään 20 kg sekä lisäksi yksi, enintään 7 kg painava käsimatkatavara.

Passi, viisumi ja täydentävät matkustajatiedot
brSuomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 15 päivän matkoille. Pidä varmuuden vuoksi matkapäiväkirja käsimatkatavaroissa, jotta voit esittää sen lennon lähtöselvityksessä ja näyttää siitä pyydettäessä matkan keston.

Muista tarkistaa ajoissa, että passisi on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisesta ja ilmoita ajoissa täydentävät matkustajatiedot (mm. syntymäaika, suku- ja kaikki etunimet kuten passissa ja passin tiedot) kirjautumalla varauksellesi Minun matkani -sivulla! Lue lisää www.temamatkat.fi, Hyvä tietää/Passi ja viisumi.

Valuutta
Vietnamin dong (VND)

Vietnamin valuuttaa voi vaihtaa alkukassaksi Suomessa ennen lähtöä. Muuten käteinen matkakassa kannattaa ottaa mukaan euroina tai US-dollareina. Tavalliset pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä hotelleissa ja monissa kaupoissa ja niillä voi nostaa dongeja pankkiautomaateista.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), virvokkeet, juomarahat ja matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan ei sisälly juomarahoja. Suosittelemme, että varaat matkakassaan noin 60 USD juomarahoja varten. Tema-opas kerää matkan alussa juomarahat yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta paikallisoppaille, tarjoilijoille yhteisillä aterioilla ja hotellien laukkujen kantajille. Jos haluat lisäksi jättää oman juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa.

Ilmasto
Muodoltaan pitkän maan ilmasto vaihtelee alueittain. Pohjoisessa voi vielä maaliskuussa olla viileää ja tihkusateista, mutta ilmasto muuttuu hiljalleen Vietnamin keskiosissa etelään päin mentäessä trooppisemmaksi. Maaliskuussa päivän ylin lämpötila on tilastollisesti Hanoissa n. 23 ja Ho Chi Minh Cityssä 33 astetta, ja päivän alin vastaavasti Hanoissa n. 18 ja Ho Chi Minh Cityssä n. 24 astetta.

Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Vaatetus ja varustautuminen
Parhaiten viihdyt kevyissä, ilmavissa ja pitkähihaisissa vaatteissa. Hihat suojaavat liialta auringonpaahteelta ja pistäviltä hyönteisiltä. Suosittelemme myös kunnollisia, mukavia kenkiä kävelyretkiä ajatellen. Mukaan kannattaa pakata sateenvarjo ja/tai kevyt sadeasu sekä lämpimämpi takki tai neule, sillä bussin ilmastointi voi tuntua hartioilla viileältä. Muista myös uima-asu!

Lue lisää Vietnamista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.