Päiväohjelma
2024
Päivä 1 - Matka alkaa
Finnairin reittilento lähtee Helsingistä iltapäivällä Madridiin, jossa olet perillä illalla. TEMA-opas on lentoasemalla vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla kaupungin halki hotelliin, johon majoitumme kahdeksi yöksi.
Illalla ei ole yhteistä ohjelmaa, ja heti hotelliin sisäänkirjoittautumisen jälkeen sinun kannattaakin lähteä iltakävelylle ja haukkaamaan jotain iltapalaksi.
Päivä 2 - Kaupunkikiertoajelu ja Prado
Madrid on yksi Euroopan suurimpia pääkaupunkeja. Asukkaita on kaupungissa kuusi miljoonaa, mutta keskustan kortteleissa Puerta de Solin ja Plaza Mayorin ympäristön kävely- ja liikekaduilla on kodikkaan pikkukaupungin tunnelma.
Kaupunkikiertoajelulla näemme Madridin puistokadut, sen monumentaalisen, tyylikkään arkkitehtuurin ja kauniit suihkulähteet sekä vanhan kaupunginosan, jossa teemme kierroksen kävellen. Käymme myös yhdessä maailman merkittävimmistä taidemuseoista, El Pradossa. Yhteisen museokierroksemme aikana keskitymme erityisesti espanjalaisiin mestareihin: El Grecoon, Murilloon, Velazqueziin ja Goyaan. Museon kokoelmat ovat ainutlaatuisia lajissaan.
Museossa on myös sekä italialaisten että flaamilaisten mestareiden teoksia, ja Hieronymus Boschin triptyykit, kuten "Maallisten ilojen puutarha" ja "Pyhän Antoniuksen kiusaukset" ovat mielikuvituksellisine, monine yksityiskohtineen pysäyttäviä. Jos haluat palata Pradoon uudelleen myöhemmin iltapäivällä, voit pyytää leiman lippuusi, jolloin se on voimassa ilman lisämaksua koko päivän ajan. Tema-opas neuvoo, kuinka sinun tulee toimia leiman saadaksesi.
Jos haluat vielä lisää taide-elämyksiä, on kaupungissa muitakin maailmanluokan museoita. Museo Reina Sofiassa on modernia taidetta ja mielenkiintoisia kansainvälisiä vaihtuvia näyttelyitä. Museossa on myös yksi 1900-luvun tunnetuimmista maalauksista, Pablo Picasson Guernica. Toinen taiteenystäviä kiinnostava taidemuseo on Museo Thyssen-Bornemisza, jossa on laaja yksityinen kokoelma niin vanhojen kuin uusienkin mestareiden töitä.
Ilta on omaa aikaa.
Päivä 3 - El Escorial, Segovia ja Ávila
Jätämme jäähyväiset Madridille ja suuntaamme pohjoiseen kohti Guadarraman vuorenhuippuja. Monte Abanton juurella sijaitsee valtava El Escorialin kuninkaallinen palatsi, jonka Filip II rakennutti 1500-luvun jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin Espanja oli yksi maailman suurimpia ja mahtavimpia valtioita. Kolossaalisessa rakennuksessa on kuninkaallisen palatsin lisäksi luostari, kirjasto ja basilika. Filip II antoi Euroopan merkittävimpien ja tunnetuimpien taiteilijoiden huolehtia palatsin sisätilojen koristelusta.
El Escorialista jatkamme matkaa seuraavaan maailmanperintökohteeseen, Segovian maailmanperintökaupunkiin, joka sijaitsee pohjoisessa noin 55 km päässä.
Segovia on ollut muurien ympäröimä Rooman valtakunnan ajoista alkaen ja sitä koristaa yksi sen ajan sulavalinjaisimmista rakennelmista: 28 metrin korkuinen ja yli 720 metrin pituinen akvedukti.
Koska on jo lounasaika, aloitamme vierailumme Segoviassa oikealla segovialaisella lounaalla yhdessä Espanjan klassisimmista ja tunnetuimmista ravintoloista El Mesón de Cándidossa. Ravintola tunnetaan erityisesti kokonaisena paistetusta juottoporsaasta.
Lounaan jälkeen teemme jalkaisin kierroksen Segovian historiallisissa kaupunginosissa, ja saat ihailla muun muassa erikoista Casa de los Picosia, segovialaista säätyläiskotia 1300-luvulta. Sen seiniä koristavat timantinmuotoiset kivet, jotka aikaansaavat valon ja varjojen leikin julkisivulla. Samalta vuosisadalta on peräisin Alcázarin kuninkaallinen linna, joka kauempaa katsoen näyttäisi olevan peräisin satumaailmasta. Sitä onkin monesti käytetty kulissina seikkailuelokuvissa.
Sitten jatkamme matkaa seuraavalle yöpymispaikkakunnallemme Ávilaan, Espanjan korkeimmalla sijaitsevaan kaupunkiin (1131 m).
Ávilalla on ollut niin uskonnollisesti kuin poliittisestikin tärkeä rooli Espanjan historiassa. Joillain Espanjan mahtavimmista perheistä on juurensa täällä. Kaupunki tunnetaan kuitenkin parhaiten kahdesta merkittävästä pyhimyksestä: Pyhästä Teresasta ja Ristin Johanneksesta, jotka asuivat ja vaikuttivat kaupungissa 1500-luvulla. Ávila on Salamancan, Cáceresin, Méridan ja Toledon tapaan Unescon maailmanperintöluettelossa. Yli 2,5 km pituisen, 1000- ja 1300-luvuilla rakennetun kaupunginmuurin sisällä on paljon keskiaikaisia rakennuksia, jotka muurin tapaan ovat hyvässä kunnossa.
Vietämme Ávilassa seuraavan yön.
Päivä 4 - Yliopisto Salamancassa
Tänään aloitamme päivän tekemällä kävellen kaupunkikierroksen Ávilassa ja nautimme vielä kevyehkön lounaan kaupungissa ennen kuin jatkamme matkaa pohjoiseen kohti Salamancaa. Salamanca on yksi Espanjan tärkeimmistä kaupungeista. Täällä on yksi espanjankielisen maailman merkittävimmistä ja vanhimmista yliopistoista. Se on perustettu vuonna 1215.
Majoituttuamme hotelliin teemme Salamancan historiallisissa kortteleissa kierroksen jalkaisin. Näemme mielenkiintoisia rakennuksia kuten muun muassa uuden ja vanhan katedraalin, erikoisen Simpukkatalon (Casa de Las Conchas) ja yliopiston.
Vietämme Salamancassa yhden yön ja illalla sinulla on omaa aikaa. Voit vaikkapa istuskella jossain Plaza Mayorin terassikahviloista ja ihmetellä tämän kansainvälisen yliopistokaupungin ihmisvilinää.
Päivä 5 - Gredos, keisarin lepopaikka ja paprikajauhetta
Tänään jätämme Kastilia - Leónin alueen ja Salamancan provinssin taaksemme, ja vaihdamme kaupunkimaisemat kauniiseen maaseutuluontoon Extremadurassa. Extremadura koostuu kahdesta provinssista Cáceresista ja Badajozista. Maasto muuttuu melko tasaisesta yhä mäkisemmäksi ja vuoristoisemmaksi ja pian näemme Gredosvuoriston, Kastilian mahtavan selkärangan, jonka huipuilla on lunta vielä toukokuussakin. Pysähdymme hieman pidempään Candelarion vuoristokylässä, jonka historia ulottuu kauas. Kylä, jossa nykyisin on noin 950 asukasta, on tyypillisine taloineen ja kujineen hyvin säilynyt.
Olemme pian keskellä Extremaduraa, joka on yksi Espanjan harvimmin asutuista alueista. Täällä on hyvin säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja kyliä ja paljon maailmanperintökohteita. Kylien ja kaupunkien nimistä tutuilta kuulostavat varmaan myös Trujillo ja Guadalupe. Juuri täältä olivat kotoisin monet Espanjan suurista valloittajista, konkistadoreista kuten Hernán Cortez ja Francisco Pizarro. Siksi seudun monet maantieteelliset nimet ovat tuttuja myös Latinalaisen Amerikan kartalta. Sen vuoksi on myös helppo ymmärtää, miksi juuri täällä kasvatettiin Euroopan ensimmäiset tomaatit ja perunat. Se selittää myös, miksi paprikamausteen pääkaupunki on täällä "keskellä ei mitään" Jaraíz de la Verassa, jossa valmistetaan kuuluisaa pimentón de la Vera -paprikajauhetta. Paikallisten asukkaiden mukaan se on maailman paras paprikajauhe ja sitä suojelee alkuperämerkintä samalla tavoin kuin laatuviinejä ja -oliiviöljyjä. Jaraízin paprikamuseossa kuulemme lisää tästä kehutusta mausteesta.
Lyhyen matkan päässä Jaraízista on luostari, Monasterio de Yuste, jonne keisari Kaarle V vetäytyi luovuttuaan kruunusta poikansa Filip II:n hyväksi. Kuolemansa jälkeen Kaarle V haudattiin tänne pieneen kirkkoon, mutta Filip II siirsi myöhemmin isänsä arkun mausoleumiin Escorialiin. Tämä idyllinen paikka ympäröivine kastanjapuineen ja tammineen muodostaa vahvan vastakohdan keisarin mahdille.
Mielenkiintoisen ja pitkän päivän päätteeksi saavumme sitten perille Jarandilla de la Veraan. Hotelli, jossa vietämme seuraavan yön, on ns. parador. Se oli alun perin palatsi, jossa mm. Kaarle V asui aika ajoin.
Loppupäivä on omaa aikaa. Espanjalaisissa paradoreissa on yleensä erinomaisia teemaravintoloita ja niistä saa usein myös laadukasta, paikallista kotiruokaa. Kysy oppaalta vinkkejä siitä, mitä kannattaa maistella.
Päivä 6 - Hernán Cortezin kotikaupunki
Cáceres on samannimisen provinssin pääkaupunki ja yksi Espanjan 15 maailmanperintökaupungista. Paikkansa luettelossa se sai jo vuonna 1986 hyvin säilyneen historiallisen keskustansa ansiosta. Teemme kaupungissa kierroksen jalkaisin ja tuntuu kuin siirtyisimme ajassa taaksepäin 1400- ja 1500-lukujen Espanjaan. Yksi kaupungin tunnetuimmista henkilöistä oli Hernán Cortez, Meksikon valloittaja, ja monilla Espanjan mahtavimmilla perheillä oli kaupungissa residenssinsä 1500- ja 1600-luvuilla.
Kaupunkikierroksen jälkeen nautimme yhdessä lounaan paradorissa vanhankaupungin keskellä.
Vietämme Cáceresissa seuraavan yön ja loppupäivä on omaa aikaa.
Päivä 7 - Konkistadoreja ja roomalaisia
Lähdemme jo aamiaisen jälkeen aikaisin liikkeelle kohti etelää ja tämän kiertomatkan eteläisintä kohdetta Méridaa, jossa vietämme seuraavan yön. Rooman valtakunnan aikaan kaupungin nimi oli Augusta Emerita ja siitä tuli silloisen Espanjan suurin ja merkittävin kaupunki. Kaupungin loistokausi oli ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua, jolloin se oli roomalaisen Lusitanian provinssin pääkaupunki. Asukkaita oli silloin 120 000. Myöhemmin 600-luvulla Méridasta tuli länsigoottien Espanjan pääkaupunki kunnes Pohjois-Afrikasta saapuneet muslimit valloittivat alueen. Kristittyjen armeijat valtasivat kaupungin takaisin vuonna 1230. 1980-luvulta alkaen Mérida on ollut Extremaduran autonomisen alueen pääkaupunki.
Méridassa on hämmästyttävä kokoelma hyvin säilyneitä roomalaisia rakennuksia, joista vaikuttavimpia ovat varmaan amfiteatteri, teatteri, temppeli, velodromi, akveduktit ja 790 metrin pituinen silta yli Guadianajoen. Kaupungissa on myös yksi Euroopan kauneimmista museoista, Roomalainen museo, jonka on suunnitellut arkkitehti Rafael Moneo. Sama arkkitehti on suunnitellut myös Tukholman Modernin museon. Teemme Méridassa mielenkiintoisen kaupunkikierroksen ja kuulemme lisää sen historiasta ja näemme sen tärkeimmät monumentit.
Kaupunkikierroksen jälkeen sinulla on omaa aikaa aina yhteiseen illalliseen saakka.
Päivä 8 - Guadalupe – kaikkien espanjaa puhuvien suojeluspyhimys
Tällä kiertomatkalla olemme nähneet joitain Espanjan mielenkiintoisimmista paikoista ja niin yllättävän dramaattista kuin kaunistakin luontoa. Tänään käymme vielä Guadalupessa ja majoitumme sitten Espanjan vanhaan pääkaupunkiin Toledoon matkan kahdeksi viimeiseksi yöksi. Maisema on tänään paikoin avointa tasankomaata, joka on läntistä osaa suuresta La Manchan tasangosta, jossa Cervantesin sankari Don Quijote teki hämmentäviä urotekojaan.
Noin 1,5 tunnin ajomatkan jälkeen olemme edelleen Extremadurassa ja saavumme Guadalupen kaupunkiin. Guadalupe on nykyään pieni yhteisö, mutta sen rooli Espanjan historiassa on ollut merkittävä. Guadalupen madonna on tärkeä espanjalais-katolisessa maailmassa, koska hän on kaikkien espanjankielisten maiden suojeluspyhimys.
Historiallisten dokumenttien mukaan Kristoffer Kolumbuksen ehdotus uraauurtavalle löytöretkelle hyväksyttiin Guadalupen ylellisessä luostarissa ja luostarin kirkossa kastettiin ensimmäiset intiaanit, jotka espanjalaiset toivat löytöretkiltään kotimaahansa. Pysähdymme täällä hetkeksi ja kuulemme lisää näistä historian vaiheista. Vierailun jälkeen jatkamme matkaa pohjoiseen kohti Toledoa, jonne saavumme myöhään iltapäivällä.
Toledo, jota kutsutaan joskus El Grecon kaupungiksi, sijaitsee ainutlaatuisen kauniilla paikalla kalliolla Tajojoen ympäröimänä ja suojaamana. Saatat tunnistaa kallion laelta yhden El Grecon suosikkiaiheista: Alcázarin yksinäisen majesteettisen hahmon keskiaikaisen kaupungin yllä.
Majoituttuamme hotelliin sinulla on ilta aikaa omille löytöretkille tässä kiehtovassa vanhassa pääkaupungissa.
Päivä 9 - Kaupunkikierros Toledossa
Omistamme aamupäivän Toledolle, joka on yksi Euroopan kiehtovimpia kaupunkeja. Vain harva kaupunki kertoo Espanjan historiasta yhtä hyvin kuin Toledo. Kaupunkikävely mutkaisten katujen ja kujien labyrintissä vie meidät jäykän, mahtavan katedraalin luo. Sen sakastissa on arvokas taidekokoelma. Käymme katsomassa lähempää myös joitain kaupungin helmiä kuten muun muassa Santo Tomén kirkkoa, jossa on El Grecon tunnettu mestariteos "Kreivi Orgazin hautajaiset", sekä kaunista San Juan de Los Reyesin luostarikirkkoa. Luostarikirkon rakennutti "katolinen kuningaspari" Isabella ja Ferdinand ennen muslimien hallitseman Granadan valtausta.
Opastetun kaupunkikävelyn jälkeen sinulla on omaa aikaa siihen asti kun illalla kokoonnumme uudelleen yhteiselle matkanpäätösillalliselle paikalliseen ravintolaan.
Päivä 10 - Kotiinpaluu
Tänään lähdemme jo aikaisen aamiaisen jälkeen takaisin kohti Madridia ja lentokenttää, josta Finnairin paluulento Helsinkiin lähtee. Perillä Helsingissä olet iltapäivällä.
Kaikki tämä sisältyy matkaan
• Edestakainen reittilento Helsinki–Madrid
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 9 aamiaista
• 4 lounasta
• 3 illallista
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut
MATKATIETOA
Päivä 1
Reittilento Helsinki – Madrid. Bussikuljetus hotelliin. Kaksi hotelliyöpymistä Madridissa.
Päivä 2
Kaupunkikiertoajelu Madridissa ja vierailu Prado-museossa. Aamiainen.
Päivä 3
Madrid – El Escorial – Segovia – Ávila, bussi n. 165 km. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Ávilassa.
Päivä 4
Avila – Salamanca, bussi n. 150 km. Kaupunkikierrokset Ávilassa ja Salamancassa. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Salamancassa.
Päivä 5
Salamanca – Candelario, Gredos – Jarandilla de la Vera, bussi n. 190 km. Aamiainen. Yöpyminen paradorissa Jarandilla de la Verassa.
Päivä 6
Jarandilla de la Vera – Cáceres, bussi n. 150 km. Aamiainen ja lounas. Hotelliyöpyminen Cáceresissa.
Päivä 7
Cáceres – Mérida, bussi n. 78 km. Aamiainen ja ilallinen paradorissa. Yöpyminen paradorissa Méridassa.
Päivä 8
Mérida – Guadalupe – Toledo, bussi n. 336 km. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Toledossa.
Päivä 9
Kaupunkikävely Toledossa. Aamiainen ja illallinen.
Päivä 10
Toledo – Madrid, bussikuljetus lentoasemalle n. 85 km. Reittilento Madrid – Helsinki. Aamiainen.
Katso hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot hotelleista ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.
Espanja
Asukasluku 46,6 milj.
Pinta-ala 504 782 km²
Uskonto Katolilaisia 82 %, agnostikkoja ja ateisteja 14 %, muslimeja ainakin 1,2 %, protestantteja 0,1 %, muita n. 2,7 %
Valuutta Euro
Kieli Espanja, katalaani, gallego, baski
Aikaero Suomen aika -1 t.