Pohjois-Italian järvialue- Bernina Express -juna ja Milano

Pohjois-Italian helmiä, Como- ja Luganojärviä ympäröi henkeäsalpaavan upea luonto. Laivan kannelta ihailemme viehättäviä kyliä, upeita huviloita ja vaikuttavia palatseja. Junamatka Alpeilla lumihuippuisine vuorineen, alppijärvineen ja kukkaniittyineen tuo mieleen maiseman kauniista maalauksesta. Kiertomatkamme tukikohta on keskiaikainen Comon kaupunki ja viikko päättyy retkeen muodin ja arkkitehtuurin mekkaan Milanoon.

Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se/

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 17-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Veneretket kahdella järvellä
 • Kapearaiteinen rata St. Moritziin
 • Köysirata Monte Brunatelle
 • Näkymät Alpeille
 • Kaupunkikierros Milanossa

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Matka alkaa
Laskeudumme Milanon Malpensan lentokentälle, jossa Tema-opas on ryhmää vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla Comoon, joka on tukikohtamme koko matkan ajan. Hotellissa on uima-allas (avoinna kesä–syyskuussa) ja kattoterassi, jolla on mukava istuskella retkien välissä ja sulatella kokemuksia.

Comon juuret ulottuvat Rooman vallan aikaan ja renessanssin aikakaudella se oli tärkeä silkkiteollisuuden keskus. Kaupunki levittäytyy mahtavien keskiaikaisten muurien ulkopuolelle, mutta muurien sisäpuolella katedraali ja raatihuone ovat edelleen tärkeitä maamerkkejä.

Eri puolilla kaupunkia on vilkkaita aukioita kahviloineen ja suihkulähteineen. Kahviloissa on mukava lepuuttaa välillä jalkoja, kun kiertelet omilla tutkimusretkilläsi kaupungin kapeilla, mutkittelevilla kujilla. Como on melko suuri kaupunki (n. 85 000 asukasta) ja kauppoja ja ravintoloita on runsaasti. Päivän aikana teemme yhdessä noin kahden tunnin pituisen kävelyretken kaupungissa, jotta tulevan viikon "kotikaupunki" tulee tutuksi. Pituutta kävelykierrokselle yhteen suuntaa kertyy noin 2 km. Hotellille voit palata joko ominpäin tai yhdessä oppaan kanssa.

Päivä 2 – Monte Brunate
Lähdemme aamupäivällä kävelemään noustaksemme funikulaarilla Monte Brunatelle Comon yläpuolelle. Täältä alkaa useita vaellusreittejä. Kävelemme näköalapaikalle josta näemme vaihtelevat maisemat, metsistä avoimiin niittyihin, kukkuloihin ja vuoriin. Pohjoisessa näet lumen peittämät Alpit ja alapuolella kimmeltää Comojärvi. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretlille Comon ympäristössä.

Päivä 3 – Bernina Express
Lähdemme aikaisin aamulla bussilla noin 2,5 tunnin matkalle Comojärven itärantaa seuraillen ja läpi ihastuttavien viininviljelymaisemien kohti Tiranoa, joka sijaitsee Sveitsin rajalla. Tiranossa nousemme kapearaiteisella radalla kulkevan Bernina Express -junan kyytiin. Junan ikkunasta saamme ihailla alpiinista luontoa, korkeita lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä, alppijärviä ja kukkaketoja. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat seuraavat toinen toistaan ja jokainen radanpätkä on erilainen. Radan korkein kohta on Ospizio Berninassa noin 2 250 metrin korkeudessa, eikä mikään muu junarata kulje näin korkealla Alpeilla. Matkaamme 196 sillan yli ja 55 tunnelin läpi, ja nautimme suurista ikkunoista avautuvista maisemista.

Keskipäivällä juna saapuu historialliseen ja muodikkaaseen St Moritzin kylään. Täällä on järjestetty talviolympialaiset vuosina 1928 ja 1948. Nautimme maittavan lounaan St Moritz -järven rannalla ympärillämme kuusimetsiä ja perinteistä alppiarkkitehtuuria.

Iltapäivällä palaamme Comoon bussilla.

Päivä 4 – Veneretki Comojärvellä
Comojärveä ympäröivät dramaattiset, vaikuttavat maisemat ovat Alppien ulokkeen ansiota. Näkymät vuorille ja kallioisille järven rannoille tuovat mieleen Norjan vuonot. Huolimatta Comon melko pohjoisesta sijainnista seutua hallitsee Välimeren kasvillisuus. Comojärveä ympäröivä alue on yksi Italian eksklusiivisimmista ja täällä on paljon tyylikkäitä palatseja ja huviloita, joilla on puistomaisia puutarhoja. Ne koristavat järven rantaan viettäviä rinteitä ja terasseja kuin kauniit korut.

Saavuttuamme veneellä viehättävään Lennon kylään, teemme muutaman sadan metrin pituisen kävekyretken rannan tuntumassa. Matkamme jatkuu pienemmällä veneellä loistavaan, 1700-luvulla rakennettuun Villa Balbanielloon, joka sijaitsee parhaalla paikalla järven rannalla. Teemme kierroksen palatsissa ja ihailemme puiston väriloistoa ennen kuin nousemme laivaan, joka vie meidät Bellagioon. Bellagion maalauksellinen kylä puolivälissä järveä on tunnettu kauneudestaan ja sitä kutsutaankin Comojärven helmeksi. Mutkaisten kujien, eloisien aukioiden ja kadunvarsien hauskojen pikkuputiikkien ansiosta kaupunki on täydellinen paikka muutaman tunnin pysähdykselle. Nautimme Bellagiossa lounaan ja sen jälkeen ehdit kierrellä omin päin – myös ostoksilla, sillä sunnuntainakin osa kaupoista on avoinna – ennen kuin palaamme laivalla takaisin Comoon. Palattuamme kävellen satamasta hotelliin, on ilta Comossa omaa aikaa.

Päivä 5 – Retki Luganojärvelle
Tänään lähdemme retkelle Sveitsiin, kauniiseen Luganoon, joka sijaitsee samannimisen järven rannalla. Italian ja Sveitsin raja kulkee järven poikki, mutta Luganossa kaikki puhuvat italiaa ja ravintolat tarjoilevat italialaista ruokaa. Monilla sveitsiläisillä on kesämökkinsä täällä seudun miellyttävän ilmaston vuoksi. Sveitsiläinen järjestys ja järjestelykyky sekoittuvat täällä italialaiseen charmiin ja hienostuneisuuteen.

Perillä Luganossa kävelemme keskusaukiolle, Piazza della Riformalle ja rantakatua pitkin laivalle, joka vie meidät veneretkelle Luganojärvelle. Veneretken aikana näemme järveä ympäröivät sokeritoppavuoret.

Sinulla on aikaa lounastaa ja kierrellä kaupungilla omin päin ennen kuin palaamme bussilla takaisin Comoon. Sen jälkeen ehdit vaikkapa levähtää hotellissa muutaman tunnin ennen kuin kävelemme ravintolaan yhteiselle illalliselle.

Päivä 6 – Viiniä ja kukkaloistoa
Tremezzossa on 1600-luvulla rakennettu Villa Carlotta, jonka taidekokoelmassa on useita Thorvaldsenin ja Canovan töitä. Huvilan ympärillä on 70 000 neliömetrin laajuinen kasvitieteellinen puisto, joka on Comojärveä ympäröivistä puutarhoista kaikkein suosituin. Puisto on kauneimmillaan maaliskuusta toukokuuhun, jolloin alppiruusut, atsaleat ja kameliat kukkivat.

Tutustuttuamme Villa Carlottaan ajamme bussilla läpi järven länsirannan pienien kylien, joissa on värikkäitä rakennuksia. Aikoinaan viiniköynnökset peittivät näitä vuoren rinteen terasseja. Nyt jäljellä on vain muutama viinitarha, joka valmistaa puna-, valko- ja roseviinejä. Käymme viinikanttiinissa maistelemassa viiniä ja syömässä lounaan.

Palattuamme Comoon ja ilta on omaa aikaa.

Päivä 7 – Retki Milanoon
Milano on Lombardian alueen pääkaupunki, rahoituskeskus ja Italian todellinen muotipääkaupunki. Vuonna 2015 katseet kääntyivät kohti Milanoa sen kuuluisan maailmannäyttelyn vuoksi. Kaupunki tunnetaan kuitenkin ehkä parhaiten sen maamerkistään, pitsimäisestä goottilaisesta katedraalista. Kaupunkikierroksen aikana, jonka teemme sekä bussilla että jalkaisin tutustumme kaupungin merkittävimpiin nähtävyyksiin, kuten San Siro -jalkapallostadioniin, Victor Emanuel -ostoskeskukseen, La Scala -oopperataloon, Castello Sforzan keskiaikaiseen linnoitukseen ja Tuomiokirkon aukioon, jolla sijaitsee kaunis katedraali (jota ihailemme ulkopuolelta).

Kaupunki on tärkeä nykymuotoilun keskus. Lounastauon aikana sinulla on aikaa vierailla yhdellä Italian tärkeimmistä muotikaduista, Via Monte Napoleonella. Ennen Milanosta lähtöä vierailemme uudessa Porta Nuovan kaupunginosassa, jossa näemme jännittävää modernia arkkitehtuuria, muun muassa Bosco Verticale -ekologiset kerrostalot, joiden julkisivuissa kasvaa tuhansia puita ja pensaita.

Iltapäivällä palaamme Comoon ja kävelemme yhteiselle matkanpäätösillalliselle.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Elämystentäyteisen viikon – upeiden maisemien, hienojen kaupunkien, hyvä ruoan ja mielenkiintoisten kohtaamisten – jälkeen on matka tullut nyt päätökseensä. Ehdit vielä sulatella kokemuksiasi päivän ennen kuin bussi vie meidät Milanon Malpensan lentoasemalle, josta paluulento lähtee Helsinkiin.

Arrivederci – Näkemiin ja lämpimästi tervetuloa uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Milano.
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta 
• 3 illallista 
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Milano (Malpensa). Bussikuljetus lentoasemalta Comoon, noin 50 km. Kaupunkikävelyä Comossa noin 4 km. Tervetuloillallinen. Seitsemän hotelliyöpymistä Comossa.

Päivä 2
Bergbana Como – Monte Brunate, funikulaari (meno-paluu, kävelyä noin 5 km). Lisäksi Monte Brunatella noin yhden kilometrin pituinen kävelyretki. Vapaa iltapäivä. Aamiainen.

Päivä 3
Como – Tirano, bussimatka noin 135 km. Bernina Express -juna, Tirano – St Moritz, noin 3 tuntia. Noin tunnin pituinen rantakävely St Morotzissa. St Moritz – Como, bussimatka noin 140 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Aamukävely Comon keskustan halki Villa Balbanielloon ja sieltä edelleen satamaan. Kokopäivän veneretki Como-järvellä rantautumisineen. Päivän kävelyn pituus on noin 4 km hotellista laivaterminaaliin (edestakainen matka) ja noin 200 metrin pituinen rantakävely Lennossa. Aamiainen ja lounas. Vapaailta.

Päivä 5
Como – Lugano, bussimatka noin 65 km (meno-paluu). Veneretki Luganojärvellä. Kävelyä Luganossa noin yhden kilometrin verran ja noin 3 km illallisravintolaan ja takaisin. Aamiainen ja illallinen.

Päivä 6
Como – Domaso Winery – Tremezzo – Como, bussimatka noin 110 km. Tutustuminen Villa Carlottaan ja sen kasvitieteelliseen puistoon ja käynti viinitilalla ja lounas. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Como – Milano, bussimatka noin 100 km (meno-paluu). Kaupunkikiertoajelu Milanossa bussilla ja jalkaisin (kävelyä noin 3 km) ja noin 4 km illallisravintolaan ja takaisin. Aamiainen ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Como – Milano (Malpensa), bussikuljetus lentoasemalle, noin 50 km. Aamiainen.

Italia

Asukasluku: 58 milj.
Pinta-ala: 301 230 km²
Uskonto: Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia.
Valuutta: Euro
Kieli: Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka
Aikaero: Suomen aika -1 t

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Milano, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR)

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 30 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kesää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Kesällä Comossa (n. 200 m mpy) on päivän ylin lämpötila keskimäärin noin 26 astetta ja päivän alin noin 18 astetta. Sadekuurojakin voi esiintyä. Ylhäällä vuoristossa on keskikesälläkin viileämpää kuin rannikolla tai lähempänä merenpintaa. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Pakkaa mukaan säähän ja luonnossa ja kaupungissa liikkumiseen sopivia vaatteita, myös lämpimämpi pusero tai takki sekä sadetakki. Tärkeää on, että mukana on mukavat, pitäväpohjaiset kengät. Sillä vaikka tämä ei ole vaellusmatka, kävelemme päivittäin yhdestä neljään kilometriä kaupungeissa, vierailukohteissa ja päivällisille mennessämme. Ota mukaan myös pieni selkäreppu ja muista aurinkovoide.

Muuta
Hotelli Como. TEMA on esittänyt hotellille toiveen, että TEMAn asiakkaat sijoitettaisiin parvekkeellisiin huoneisiin. Hotelli on luvannut tehdä parhaansa, mutta emme voi taata toiveen toteutumista.

Lue lisää Italiasta
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.