Pohjois-Italian järvialue

Lähde ihailemaan Como- ja Luganojärvien luontoa, kukkaniittyjä ja lumisia vuorenhuippuja. Matkaat bussilla, laivalla ja jalkaisin sekä teet upean junamatkan yli 2 000 m korkeudessa.

Pohjois-Italian helmiä, Como- ja Luganojärviä ympäröi henkeäsalpaavan upea luonto. Laivan kannelta ihailemme maalauksellisia kyliä, upeita huviloita ja palatseja ja junamatkalla Alpeilla on maisema lumihuippuisine vuorineen, alppijärvineen ja kukkaniittyineen kuin taulu. Kiertomatkamme tukikohta on keskiaikainen Comon kaupunki ja viikko päättyy retkeen muodin ja arkkitehtuurin mekkaan Milanoon.

Tärkeää tietoa

Maat: Italia

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 20-25 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Veneretket kahdella järvellä
 • Kapearaiteinen rata St. Moritziin
 • Köysirata Monte Brunatelle
 • Näkymät Alpeille
 • Kaupunkikierros Milanossa

Päiväohjelma
Heinäkuu 2017

Päivä 1 - Matka alkaa
Kun Finnairin reittilento laskeutuu Milanon Malpensan lentokentälle, on TEMA-opas ryhmää vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla Comoon, joka on tukikohtamme koko matkan ajan. Hotellissa on uima-allas (avoinna kesä–syyskuussa) ja kattoterassi, jolla on mukava istuskella retkien välissä ja sulatella kokemuksia. 

Comon juuret ulottuvat Rooman vallan aikaan ja renessanssin aikakaudella se oli tärkeä silkkiteollisuuden keskus. Kaupunki levittäytyy mahtavien keskiaikaisten muurien ulkopuolelle, mutta muurien sisäpuolella katedraali ja raatihuone ovat edelleen tärkeitä maamerkkejä.  

Eri puolilla kaupunkia on vilkkaita aukioita kahviloineen ja suihkulähteineen. Kahviloissa on mukava lepuuttaa välillä jalkoja, kun kiertelet omilla tutkimusretkilläsi kaupungin kapeilla, mutkittelevilla kujilla. Como on melko suuri kaupunki (n. 85 000 asukasta) ja kauppoja ja ravintoloita on runsaasti. Illalla, ennen päivällistä teemme yhdessä pienen kävelyretken kaupungissa, ja kävelemme päivällisen jälkeen parin kilometrin matkan takaisin hotelliin. 

Päivä 2 - Veneretki Comojärvellä
Comojärveä ympäröivät dramaattiset, vaikuttavat maisemat ovat Alppien ulokkeen ansiota. Näkymät vuorille ja kallioisille järven rannoille tuovat mieleen Norjan vuonot. Huolimatta Comon melko pohjoisesta sijainnista seutua hallitsee Välimeren kasvillisuus. Comojärveä ympäröivä alue on yksi Italian eksklusiivisimmista ja täällä on paljon tyylikkäitä palatseja ja huviloita, joilla on puistomaisia puutarhoja. Ne koristavat järven rantaan viettäviä rinteitä ja terasseja kuin kauniit korut.  

Aloitamme päivän lyhyehköllä noin kahden kilometrin kävelyllä Lavedouddeniin ja loistavaan, 1700-luvulla rakennettuun Villa Balbanielloon, joka sijaitsee parhaalla paikalla järven rannalla. Teemme kierroksen palatsissa ja ihailemme puiston väriloistoa ennen kuin nousemme laivaan, joka vie meidät Bellagioon. Bellagion maalauksellinen kylä puolivälissä järveä on tunnettu kauneudestaan ja sitä kutsutaankin Comojärven helmeksi. Mutkaisten kujien, eloisien aukioiden ja kadunvarsien hauskojen pikkuputiikkien ansiosta kaupunki on täydellinen paikka muutaman tunnin pysähdykselle. Nautimme Bellagiossa lounaan ja sen jälkeen ehdit kierrellä omin päin – myös ostoksilla, sillä sunnuntainakin osa kaupoista on avoinna – ennen kuin palaamme laivalla takaisin Comoon. Palattuamme kävellen satamasta hotelliin, on ilta Comossa omaa aikaa. 

Päivä 3 - Bernina Express
Lähdemme aikaisin aamulla bussilla noin 2,5 tunnin matkalle Comojärven itärantaa seuraillen ja läpi ihastuttavien viininviljelymaisemien kohti Tiranoa, joka sijaitsee Sveitsin rajalla. Tiranossa nousemme kapearaiteisella radalla kulkevan Bernina Express -junan kyytiin. Junan ikkunasta saamme ihailla alpiinista luontoa, korkeita lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä, alppijärviä ja kukkaketoja. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat seuraavat toinen toistaan ja jokainen radanpätkä on erilainen. Radan korkein kohta on Ospizio Berninassa noin 2 250 metrin korkeudessa, eikä mikään muu junarata kulje näin korkealla Alpeilla. Matkaamme 196 sillan yli ja 55 tunnelin läpi, ja nautimme suurista ikkunoista avautuvista maisemista.  

Keskipäivällä juna saapuu historialliseen ja muodikkaaseen St Moritzin kylään. Täällä on järjestetty talviolympialaiset vuosina 1928 ja 1948. Nautimme maittavan lounaan St Moritz -järven rannalla ympärillämme kuusimetsiä ja perinteistä alppiarkkitehtuuria. 

Iltapäivällä palaamme Comoon bussilla.  

Päivä 4 - Monte Brunate
Aamupäivällä nousemme funikulaarilla Monte Brunatelle Comon yläpuolelle. Täältä alkaa useita vaellusreittejä ja halutessasi voitkin lähteä vaellukselle. Maisemat vaihtelevat metsistä avoimiin niittyihin, kukkuloihin ja vuoriin. Pohjoisessa näet lumen peittämät Alpit ja alapuolella kimmeltää Comojärvi. 

Loppu päivästä on omaa aikaa ja voit tehdä omia tutkimusretkiä Comossa ja sen ympäristössä. 

Päivä 5 - Retki Luganojärvelle
Tänään lähdemme retkelle Sveitsiin, kauniiseen Luganoon, joka sijaitsee samannimisen järven rannalla. Italian ja Sveitsin raja kulkee järven poikki, mutta Luganossa kaikki puhuvat italiaa ja ravintolat tarjoilevat italialaista ruokaa. Monilla sveitsiläisillä on kesämökkinsä täällä seudun miellyttävän ilmaston vuoksi. Sveitsiläinen järjestys ja järjestelykyky sekoittuvat täällä italialaiseen charmiin ja hienostuneisuuteen.  

Perillä Luganossa kävelemme keskusaukiolle, Piazza della Riformalle ja rantakatua pitkin laivalle, joka vie meidät veneretkelle Luganojärvelle. Veneretken aikana näemme järveä ympäröivät sokeritoppavuoret.  

Sinulle on aikaa lounastaa ja kierrellä kaupungilla omin päin ennen kuin palaamme bussilla takaisin Comoon. Sen jälkeen ehdit vaikkapa levähtää hotellissa muutaman tunnin ennen kuin kokoonnumme yhteiselle päivälliselle.   

Päivä 6 - Viiniä ja kukkaloistoa
Tremezzossa on 1600-luvulla rakennettu Villa Carlotta, jonka taidekokoelmassa on useita Thorvaldsenin ja Canovan töitä. Huvilan ympärillä on 70 000 neliömetrin laajuinen kasvitieteellinen puisto, joka on Comojärveä ympäröivistä puutarhoista kaikkein suosituin. Puisto on kauneimmillaan maaliskuusta toukokuuhun, jolloin alppiruusut, atsaleat ja kameliat kukkivat.   

Tutustuttuamme Villa Carlottaan ajamme bussilla läpi järven länsirannan pienien kylien, joissa on värikkäitä rakennuksia. Aikoinaan viiniköynnökset peittivät näitä vuoren rinteen terasseja. Nyt jäljellä on vain muutama viinitarha, joka valmistaa puna-, valko- ja roseviinejä. Käymme viinikanttiinissa maistelemassa viiniä ja syömässä lounaan.  

Palattuamme Comoon on ilta omaa aikaa.  

Päivä 7 - Milano
Milano on Lombardian hallinnollisen alueen pääkaupunki, talouden keskus ja Italian merkittävin muodin metropoli. Vuonna 2015 kaikki katseet kohdistuivat Milanoon EXPO-maailmannäyttelyn ansiosta, mutta kaupunki tunnetaan kuitenkin kaikkein parhaiten maamerkistään: goottilaistyylisestä katedraalistaan. 

Kaupunkikierroksella, jota teemme sekä bussilla että jalkaisin, näemme kaupungin tärkeimmät ja tunnetuimmat paikat: jalkapallostadionin, Victor Emanuel -gallerian, La Scalan oopperatalon, Castello Sforzan keskiaikaisen linnoituksen, monumentaalisen hautausmaan ja Duomon aukion katedraaleineen, vaikka sisällä katedraalissa emme vierailekaan.

Eataly on maailman suurin italialainen markkinapaikka. Täällä on ruoanlaittokoulu ja valtava valikoima ruokaa, juomaa, ravintoloita, ostosalue pasta- ja oliiviöljyosastoineen kuin myös kosmetiikkatuotteita ja keittiötarvikkeita. Eataly tekee yhteistyötä Slowfood-liikkeen kanssa, jolla on juurensa täällä Italiassa. Milanossa käydessä on ehdottomasti käytävä maistelemassa Eatelyn runsasta valikoimaa, joten pidämme täällä lounastauon.   

Iltapäivällä palaamme Comoon ja illalla kokoonnumme vielä yhteiselle jäähyväispäivälliselle.  

Päivä 8 - Kotiinpaluu
Elämystentäyteisen viikon – upeiden maisemien, hienojen kaupunkien, hyvä ruoan ja mielenkiintoisten kohtaamisten – jälkeen on matka tullut nyt päätökseensä. Ehdit vielä sulatella kokemuksiasi päivän ennen kuin bussi vie meidät Milanon Malpensan lentoasemalle, josta paluulento lähtee Helsinkiin illansuussa. Arrivederci – Näkemiin!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Milano
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta ruokajuomineen (viini ja vesi)
• 3 päivällistä ruokajuomineen (viini ja vesi)
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Milano (Malpensa). Bussikuljetus lentoasemalta Comoon, n. 50 km. Päivällinen. Seitsemän hotelliyöpymistä Comossa.

Päivä 2
Aamukävely Comon keskustan halki Villa Balbanielloon ja edelleen satamaan. Kokopäivän veneretki Comojärvellä rantautumisineen. Aamiainen ja lounas. Vapaa ilta.

Päivä 3
Como – Tirano, bussi n. 135 km. Bernina Express -juna, Tirano – St Moritz, n. 3 t. St Moritz – Como, bussi n. 140 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Como – Monte Brunate, funikulaari (meno-paluu, kävelyä n. 4 km). Aamiainen. Vapaa iltapäivä.

Päivä 5
Como – Lugano, bussi n. 65 km (meno-paluu). Veneretki Luganojärvellä. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 6
Como – Domaso Winery – Tremezzo – Como, bussi n. 110 km. Tutustuminen Villa Carlottaan ja sen kasvitieteelliseen puistoon ja käynti viinitilalla ja lounas. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Como – Milano, bussi n. 100 km (meno-paluu). Kaupunkikierros Milanossa bussilla ja jalkaisin (kävelyä n. 3–4 km). Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 8
Como – Milano (Malpensa), bussikuljetus lentoasemalle, n. 50 km. Aamiainen.


Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot alustavia, muutokset mahdollisia.

Italia

Asukasluku 58 milj. Pinta-ala 301 230 km² Uskonto Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia. Valuutta Euro Kieli Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka Aikaero Suomen aika -1 t.

Päiväohjelma
Kesä 2018

Päivä 1 – Matka alkaa
Kun Finnairin reittilento laskeutuu Milanon Malpensan lentokentälle, on TEMA-opas ryhmää vastassa ja siirrymme yhdessä bussilla Comoon, joka on tukikohtamme koko matkan ajan. Hotellissa on uima-allas (avoinna kesä–syyskuussa) ja kattoterassi, jolla on mukava istuskella retkien välissä ja sulatella kokemuksia.

Comon juuret ulottuvat Rooman vallan aikaan ja renessanssin aikakaudella se oli tärkeä silkkiteollisuuden keskus. Kaupunki levittäytyy mahtavien keskiaikaisten muurien ulkopuolelle, mutta muurien sisäpuolella katedraali ja raatihuone ovat edelleen tärkeitä maamerkkejä.

Eri puolilla kaupunkia on vilkkaita aukioita kahviloineen ja suihkulähteineen. Kahviloissa on mukava lepuuttaa välillä jalkoja, kun kiertelet omilla tutkimusretkilläsi kaupungin kapeilla, mutkittelevilla kujilla. Como on melko suuri kaupunki (n. 85 000 asukasta) ja kauppoja ja ravintoloita on runsaasti. Illalla, ennen päivällistä teemme yhdessä pienen kävelyretken kaupungissa, ja päivällisen jälkeen kävelemme parin kilometrin matkan takaisin hotelliin.

Päivä 2 – Veneretki Comojärvellä
Comojärveä ympäröivät dramaattiset, vaikuttavat maisemat ovat Alppien ulokkeen ansiota. Näkymät vuorille ja kallioisille järven rannoille tuovat mieleen Norjan vuonot. Huolimatta Comon melko pohjoisesta sijainnista seutua hallitsee Välimeren kasvillisuus. Comojärveä ympäröivä alue on yksi Italian eksklusiivisimmista ja täällä on paljon tyylikkäitä palatseja ja huviloita, joilla on puistomaisia puutarhoja. Ne koristavat järven rantaan viettäviä rinteitä ja terasseja kuin kauniit korut.

Aloitamme päivän lyhyehköllä noin kahden kilometrin kävelyllä Lavedouddeniin ja loistavaan, 1700-luvulla rakennettuun Villa Balbanielloon, joka sijaitsee parhaalla paikalla järven rannalla. Teemme kierroksen palatsissa ja ihailemme puiston väriloistoa ennen kuin nousemme laivaan, joka vie meidät Bellagioon. Bellagion maalauksellinen kylä puolivälissä järveä on tunnettu kauneudestaan ja sitä kutsutaankin Comojärven helmeksi. Mutkaisten kujien, eloisien aukioiden ja kadunvarsien hauskojen pikkuputiikkien ansiosta kaupunki on täydellinen paikka muutaman tunnin pysähdykselle. Nautimme Bellagiossa lounaan ja sen jälkeen ehdit kierrellä omin päin – myös ostoksilla, sillä sunnuntainakin osa kaupoista on avoinna – ennen kuin palaamme laivalla takaisin Comoon. Palattuamme kävellen satamasta hotelliin, on ilta Comossa omaa aikaa.

Päivä 3 – Bernina Express
Lähdemme aikaisin aamulla bussilla noin 2,5 tunnin matkalle Comojärven itärantaa seuraillen ja läpi ihastuttavien viininviljelymaisemien kohti Tiranoa, joka sijaitsee Sveitsin rajalla. Tiranossa nousemme kapearaiteisella radalla kulkevan Bernina Express -junan kyytiin. Junan ikkunasta saamme ihailla alpiinista luontoa, korkeita lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä, alppijärviä ja kukkaketoja. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat seuraavat toinen toistaan ja jokainen radanpätkä on erilainen. Radan korkein kohta on Ospizio Berninassa noin 2 250 metrin korkeudessa, eikä mikään muu junarata kulje näin korkealla Alpeilla. Matkaamme 196 sillan yli ja 55 tunnelin läpi, ja nautimme suurista ikkunoista avautuvista maisemista.

Keskipäivällä juna saapuu historialliseen ja muodikkaaseen St Moritzin kylään. Täällä on järjestetty talviolympialaiset vuosina 1928 ja 1948. Nautimme maittavan lounaan St Moritz -järven rannalla ympärillämme kuusimetsiä ja perinteistä alppiarkkitehtuuria.

Iltapäivällä palaamme Comoon bussilla.

Päivä 4 – Monte Brunate
Aamupäivällä nousemme funikulaarilla Monte Brunatelle Comon yläpuolelle. Täältä alkaa useita vaellusreittejä ja halutessasi voitkin lähteä vaellukselle. Maisemat vaihtelevat metsistä avoimiin niittyihin, kukkuloihin ja vuoriin. Pohjoisessa näet lumen peittämät Alpit ja alapuolella kimmeltää Comojärvi.

Loppu päivästä on omaa aikaa ja voit tehdä omia tutkimusretkiä Comossa ja sen ympäristössä.

Päivä 5 – Retki Luganojärvelle
Tänään lähdemme retkelle Sveitsiin, kauniiseen Luganoon, joka sijaitsee samannimisen järven rannalla. Italian ja Sveitsin raja kulkee järven poikki, mutta Luganossa kaikki puhuvat italiaa ja ravintolat tarjoilevat italialaista ruokaa. Monilla sveitsiläisillä on kesämökkinsä täällä seudun miellyttävän ilmaston vuoksi. Sveitsiläinen järjestys ja järjestelykyky sekoittuvat täällä italialaiseen charmiin ja hienostuneisuuteen.

Perillä Luganossa kävelemme keskusaukiolle, Piazza della Riformalle ja rantakatua pitkin laivalle, joka vie meidät veneretkelle Luganojärvelle. Veneretken aikana näemme järveä ympäröivät sokeritoppavuoret.

Sinulla on aikaa lounastaa ja kierrellä kaupungilla omin päin ennen kuin palaamme bussilla takaisin Comoon. Sen jälkeen ehdit vaikkapa levähtää hotellissa muutaman tunnin ennen kuin kävelemme ravintolaan yhteiselle päivälliselle.

Päivä 6 – Viiniä ja kukkaloistoa
Tremezzossa on 1600-luvulla rakennettu Villa Carlotta, jonka taidekokoelmassa on useita Thorvaldsenin ja Canovan töitä. Huvilan ympärillä on 70 000 neliömetrin laajuinen kasvitieteellinen puisto, joka on Comojärveä ympäröivistä puutarhoista kaikkein suosituin. Puisto on kauneimmillaan maaliskuusta toukokuuhun, jolloin alppiruusut, atsaleat ja kameliat kukkivat.

Tutustuttuamme Villa Carlottaan ajamme bussilla läpi järven länsirannan pienien kylien, joissa on värikkäitä rakennuksia. Aikoinaan viiniköynnökset peittivät näitä vuoren rinteen terasseja. Nyt jäljellä on vain muutama viinitarha, joka valmistaa puna-, valko- ja roseviinejä. Käymme viinikanttiinissa maistelemassa viiniä ja syömässä lounaan.

Palattuamme Comoon on ilta omaa aikaa.

Päivä 7 – Retki Milanoon
Milano on Lombardian hallinnollisen alueen pääkaupunki, talouden keskus ja Italian merkittävin muodin metropoli. Vuonna 2015 kaikki katseet kohdistuivat Milanoon EXPO-maailmannäyttelyn ansiosta, mutta kaupunki tunnetaan kuitenkin kaikkein parhaiten maamerkistään: goottilaistyylisestä katedraalistaan.

Kaupunkikierroksella, jota teemme sekä bussilla että jalkaisin, näemme kaupungin tärkeimmät ja tunnetuimmat paikat: jalkapallostadionin, Victor Emanuel -gallerian, La Scalan oopperatalon, Castello Sforzan keskiaikaisen linnoituksen, monumentaalisen hautausmaan ja Duomon aukion katedraaleineen, vaikka sisällä katedraalissa emme vierailekaan.

Eataly on maailman suurin italialainen markkinapaikka. Täällä on ruoanlaittokoulu ja valtava valikoima ruokaa, juomaa, ravintoloita, ostosalue pasta- ja oliiviöljyosastoineen kuin myös kosmetiikkatuotteita ja keittiötarvikkeita. Eataly tekee yhteistyötä Slowfood-liikkeen kanssa, jolla on juurensa täällä Italiassa. Milanossa käydessä on ehdottomasti käytävä maistelemassa Eatelyn runsasta valikoimaa, joten pidämme täällä lounastauon.

Iltapäivällä palaamme Comoon ja illalla kävelemme vielä yhteiselle jäähyväispäivälliselle.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Elämystentäyteisen viikon – upeiden maisemien, hienojen kaupunkien, hyvä ruoan ja mielenkiintoisten kohtaamisten – jälkeen on matka tullut nyt päätökseensä. Ehdit vielä sulatella kokemuksiasi päivän ennen kuin bussi vie meidät Milanon Malpensan lentoasemalle, josta paluulento lähtee Helsinkiin illansuussa. Arrivederci – Näkemiin!

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Milano
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 3 lounasta ruokajuomineen (viini ja vesi)
• 3 päivällistä ruokajuomineen (viini ja vesi)
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Reittilento Helsinki – Milano (Malpensa). Bussikuljetus lentoasemalta Comoon, n. 50 km. Päivällinen. Seitsemän hotelliyöpymistä Comossa.

Päivä 2
Aamukävely Comon keskustan halki Villa Balbanielloon ja edelleen satamaan. Kokopäivän veneretki Comojärvellä rantautumisineen. Aamiainen ja lounas. Vapaa ilta.

Päivä 3
Como – Tirano, bussi n. 135 km. Bernina Express -juna, Tirano – St Moritz, n. 3 t. St Moritz – Como, bussi n. 140 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Como – Monte Brunate, funikulaari (meno-paluu, kävelyä n. 4 km). Aamiainen. Vapaa iltapäivä.

Päivä 5
Como – Lugano, bussi n. 65 km (meno-paluu). Veneretki Luganojärvellä. Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 6
Como – Domaso Winery – Tremezzo – Como, bussi n. 110 km. Tutustuminen Villa Carlottaan ja sen kasvitieteelliseen puistoon ja käynti viinitilalla ja lounas. Aamiainen ja lounas.

Päivä 7
Como – Milano, bussi n. 100 km (meno-paluu). Kaupunkikierros Milanossa bussilla ja jalkaisin (kävelyä n. 3–4 km). Aamiainen ja päivällinen.

Päivä 8
Como – Milano (Malpensa), bussikuljetus lentoasemalle, n. 50 km. Aamiainen.

Ks. hotellitiedot matkan Hyvä tietää -osiosta. Tiedot alustavia, muutokset mahdollisia.

Italia

Asukasluku 58 milj. Pinta-ala 301 230 km² Uskonto Roomalaiskatolisia 85 %, lisäksi mm. muslimeja, protestantteja, Jehovan todistajia, buddhisteja ja juutalaisia. Valuutta Euro Kieli Italia sekä vähemmistökielet sardinia, latina, saksa, ranska, albanian kieli, sloveenin kieli ja kreikka Aikaero Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Milano Malpensa (Finnair), majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei muuta mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta, huom. varattavissa ei ole nais- tai miespaikkoja).

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Euro (EUR).

Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa ja niillä voi nostaa käteistä pankkiautomaateista monissa pienemmissäkin kaupungeissa. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa myös käteistä ainakin ensimmäisiä päiviä varten, jottet joudu heti etsimään pankkiautomaattia.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), juomarahat, kahvit ja virvokkeet sekä matkamuistot.

Juomarahat
Tämän matkan hintaan sisältyvät kesällä 2017 tietyt yhteiset, kohtuulliset juomarahat kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Kesällä 2018 juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 42 e juomarahoja varten. Tema-opas kesää juomarahat matkan alussa yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, mahdollisille paikallisoppaille, hotellien laukkujen kantajille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla.

Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Heinäkuussa Comossa (n. 200 m mpy) on päivän ylin lämpötila keskimäärin n. 26 astetta ja päivän alin n. 18 astetta. Sadekuurojakin voi esiintyä. Ylhäällä vuoristossa on keskikesälläkin viileämpää kuin rannikolla tai lähempänä merenpintaa. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esim. www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Pakkaa mukaan säähän ja luonnossa ja kaupungissa liikkumiseen sopivia vaatteita, myös lämpimämpi pusero tai takki sekä sadetakki. Tärkeää on, että mukana on mukavat, pitäväpohjaiset kengät. Sillä vaikka tämä ei ole vaellusmatka, kävelemme päivittäin yhdestä neljään kilometriä kaupungeissa, vierailukohteissa ja päivällisille mennessämme. Ota mukaan myös pieni selkäreppu ja muista aurinkovoide.

Muuta
Hotelli Como.Tema on esittänyt hotellille toiveen, että Teman asiakkaat sijoitettaisiin parvekkeellisiin huoneisiin. Hotelli on luvannut tehdä parhaansa, mutta emme voi taata toiveen toteutumista.

Lue lisää Finnairin reittilennosta: www.temamatkat.fi / Hyvä tietää / Lentomatka

Lue lisää Italiasta!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös:
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotellitiedot

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Lennot & majoitus
 • Palvelumaksut
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut
 • Maistiaisia
 • Tema-oppaan palvelut
 • Katso päiväohjelma
 
XClose