Balkanin parhaat palatKroatia, Bosnia ja Hertsegovina ja Montenegro

Matkamme kolmessa maassa on matka synkästä historiasta valoisaan tulevaisuuteen. Se vie meidät yli vihreiden kukkuloiden taivaansinisen meren rantaan. Kohtaat erilaisia kansoja, kuulet heidän tarinansa ja tutustut erilaisiin ruokakulttuureihin. Kulttuuriperintöä on ryyditetty sopivasti viininmaisteluilla ja uintitauoilla Adrianmeren rannoilla. Kuljemme Sarajevon katuja, yli Mostarin kuulun sillan ja pitkin Dubrovnikin kaupunginmuuria. Koe unohtumaton Balkan!


Halutessasi matkasi opastuksen ruotsin kielellä, tutustu matkavalikoimaamme klikkaamalla seuraavaa linkkiä. https://www.temaresor.se

Tärkeää tietoa

Maat: Kroatia, Montenegro, Bosnia ja Hertsegovina

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 8 päivää

Ryhmän koko: 15-26 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Viehattävä, keskiaikainen Kotorin kaupunki ja sen lahti
 • Kaupunkikävely monikasvoisessa Sarajevossa
 • Viininmaistelu Peljesacin niemellä
 • Dubrovnikin maailmanperintökaupunki
 • Viehättävä, keskiaikainen Kotorin kaupunki

Päiväohjelma
2024

Päivä 1 – Dobrodošli
Tervetuloa matkalle Balkanille, Illyriaan ja entisen Jugoslavian osaan! Kiertomatkamme vie kolmeen mielenkiintoiseen maahan: Kroatiaan, Montenegroon ja Bosnia-Hertsegovinaan. Aloitamme Kroatiasta – "jossa Välimeri on sellainen kuin se oli ennen".

Lento vie sinut Helsingistä Dubrovnikiin, jossa Tema-opas on lentoasemalla vastassa. Siirrymme yhdessä bussilla hotelliimme Dubrovnikissa, jonne majoitumme kiertomatkamme kolmeksi ensimmäiseksi yöksi. 

Mlinin kylä on saanut nimensä kroatiankielisestä myllyä tarkoittavasta sanasta. Kylässä olikin aiemmin useita vesimyllyjä, joiden avulla lähialue sai makean vetensä. Mlini on vielä nykyäänkin merelle päin viettävällä rinteellä kasvavine sypressi- ja oliivipuineen vihreä keidas.

Päivä 2 – Satumainen, ainutlaatuinen Dubrovnik
Dubrovnik on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja; merikaupunki, jolla on loistava menneisyys. Kun kaupungin nimi vielä oli Ragusa, se oli monta vuosisataa itsenäinen tasavalta, jonka tunnuslause oli Libertas ja jolla oli vaikuttava kauppalaivasto. Kauppalaivaston alukset purjehtivat Pohjois-Amerikkaan saakka.

Kaupunkikävelyn aikana tutustumme lähemmin Vanhaankaupunkiin, joka on tärkeä nähtävyys ja nykyisin myös Unescon maailmanperintöluettelon kohde. Se restauroitiin nopeasti vuoden 1991 sodan vaurioista ja näemme tyylikkäitä kirkkoja, kauniita palatseja ja kivitaloja Stradun-pääkadun varrella. Rehtorin palatsi oli tasavallan ajan hallinnon keskus ja muistuttaa ehkä vähän Dogen palatsia Venetsiassa. Käymme myös maailman vanhimmassa apteekissa.

Päivän aikana käymme myös kävelyllä hyvin säilyneellä vanhalla kaupunginmuurilla. Näköala toisaalla kimaltelevalle merelle ja toisaalla Vanhankaupungin tyypillisten oranssinpunaisten kattojen yli on ainutlaatuinen elämys ja se on innoittanut myös runoilija Alfred Jenseniä.

Päätämme kävelymme lounaaseen yhden kaupunginportin luona sijaitsevassa ravintolassa. 

Päivä 3 – Montenegro, Välimeren helmi
Tänään suuntaamme etelään läpi hedelmällisen Konavlenlaakson, jossa on hedelmä- ja viinitarhoja, sypressejä ja muuta vehmasta kasvillisuutta. Laakson nimi tulee latinan kielestä, sanasta canale, josta tuli paikallisten asukkaiden suussa ensin Konali ja sitten Konavle. Päämäärämme on tänään naapurimaa Montenegro. Maa ei pinta-alaltaan ole suuri (14 000 km²), mutta Kotorin alue on yksi Unescon luonto- ja kulttuuriperintökohteista. Luonnonsatamaa ja lahtea ympäröivät korkeat kalliot, Adrianmeressä on seitsemän saarta ja rannoilla on keskiaikaisia, muurien ympäröimiä kaupunkeja.

Kotorin kaupungin vanhassa osassa kiertelemme kapeilla mukulakivikujilla ja näemme sekä bysanttilaista että venetsialaista tyyliä edustavia rakennuksia. Nautimme täällä myös lounaan ja sinulla on sen jälkeen hetki omaa aikaa kierrellä kaupungilla ennen kuin palaamme lautalla lahden yli. Palaamme myöhään iltapäivällä Kroatiaan ja hotelliimme, josta ehdit ihailla auringonlaskua Adrianmeren taa. Ilta on siis varattu omille aktiviteetille.

Päivä 4 – Mostar, Bosnia-Hertsegovinan kulttuurin keskus
Tänään jätämme Kroatian ja suuntaamme kahdeksi päiväksi Bosnia-Hertsegovinaan, "sydämenmuotoiseen maahan". Mostarin itämainen ilmapiiri ja tunnelma ovat perua Turkin vallan ajoilta. Kaupunkikävelyllä tutustumme "Turkkilaiseen taloon", joka edustaa tyypillistä ottomaaniarkkitehtuuria. Kuuluisa Mostarin marmorisilta rakennettiin 1500-luvulla yli Neretvajoen ja siitä tuli kansojen rinnakkainelon symboli. Kun se sodan aikana pommitettiin rikki, siitä tuli hajonneen Jugoslavian symboli. Silta rakennettiin uudelleen vuonna 2004 ja monet toivoivat, että se jälleen muistettaisiin rauhanomaisen rinnakkainelon symbolina. Ympäröivät historialliset rakennukset on myös kunnostettu, mutta monissa julkisivuissa on edelleen luodinreikiä.

Sitten jatkamme matkaa luonnonkaunista tietä Neretvajokea myötäillen kohti Sarajevoa, jossa vietämme matkan seuraavat kaksi yötä.

Sarajevoon ovat jättäneet perintönsä ja jälkensä niin idän bysanttilainen ja ottomaanien kulttuuri kuin lännen venetsialaiset ja habsburgilaiset valtiot. Kaupunki on varsinainen kulttuurien sulatusuuni ja se on nimetty ehdokkaaksi Unescon maailmanperintöluetteloon, koska se on "erityinen monikulttuurisuuden symboli".

Illalla nautimme yhdessä tyypillisen bosnialaisen päivällisen.

Päivä 5 – Kaupunkikävely Sarajevossa
Sanotaan että vieraatkin tuntevat olonsa kotoisaksi Sarajevossa, jossa vaurautta ei mitata rahan vaan ystävien määrällä.

Lähdemme aamulla kaupunkikävelylle historiallisesti kiintoisaan ja monikulttuuriseen Sarajevoon. Tutustumme erityisesti Bascarsijaan, Sarajevon vanhaan kaupunginosaan. Kaupunki on ulkonaisesti suurimmaksi osaksi toipunut vuosien 1992–95 piirityksen aiheuttamista sodan arvista, mutta saat kierroksellamme käsityksen siitä, millaista elämä oli noiden vaikeiden vuosien aikana. Kuljemme myös kauemmas menneisyyteen, ohi vuoden 1984 ja talviolympialaisten, sen sillan luo, jossa Itävallan arkkiherttua Franz Ferdinand ja hänen puolisonsa murhattiin vuonna 1914. Tapahtuma on saanut epiteetin "Sarajevon laukaukset", ja siitä tuli ensimmäisen maailmansodan lähtölaukaus.

Menneen ajan perintö on nähtävissä myös ottomaanikortteleissa, joissa vielä nykyäänkin käsityöläiset takovat kuparia ja muita jaloja metalleja. Täällä voit ehkä pysähtyä nauttimaan kupillisen vahvaa kahvia ja jotain makeaa, lokumin tai hurmasicen.

Iltapäivällä sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy oppaalta ajankohtaiset vinkit. Suosittelemme esimerkiksi käyntiä Tunnelimuseossa ja tietysti Sebiljin suihkulähteellä. Sanotaan, että kun juo lähteen vettä, palaa ennemmin tai myöhemmin uudelleen Sarajevoon.

Päivä 6 – Neum, Bosnia-Hertsegovinan rannikkokaupunki
Tänään jätämme Sarajevon taaksemme Jablanicajärven rantoja seuraillen. Kun saavumme Neretvajoelle pysähdymme viihtyisällä viinitilalla, jossa saamme maistaa tilan omaa viiniä. Nautimme tilalla myös maittavan lounaan.

Pysähdyksen jälkeen jatkamme matkaa Bosnia-Hertsegovinan lyhyelle rannikkokaistaleelle ja maan ainoaan rannikkokaupunkiin Neumiin, jossa vietämme kaksi yötä miellyttävässä hotelli Suncessa aivan rannan läheisyydessä. Ajankohdasta ja säästä riippuen saattaa Adrianmeren kirkas vesi houkutella sinut uimaan.

Päivä 7 – Viiniä ja ostereita Pelješacin niemimaalla
Tänään suuntaamme Bosnia-Hertsegovinasta Kroatiaan Pelješacin niemimaalle, jota katselimme lahden toiselta rannalta Neumista. Pelješacilla vihreys on silmiinpistävää vuodenajasta riippumatta ja sen ilmasto sopii loistavasti viininviljelyyn. Tiemme vie maaseutuidyllin ja pienten kylien halki, ja tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Kivimuurit ja viljelmät kuvioivat rinteitä ja tien varressa kasvaa sitruuna-, viikuna- ja mantelipuita.

Täällä viljellään pääasiassa Plavac Mali -rypälettä ja siitä saadaan tummaa, rotevaa punaviiniä, joka kuuluu Kroatian parhaimpiin. Jotta rypäleestä saadaan laadukasta viiniä, sitä viljellään ravinneköyhässä maaperässä hyvin jyrkillä, mereen viettävillä rinteillä. Paras tällainen alue (appellaatio) on Pelješacilla nimeltään Dingac. Aamupäivän aikana maistelemme viiniä sekä hieman suuremman viinituottajan että erään perheen luona.

Stonissa, yhdessä tärkeimmässä Dubrovnikin tasavallan (1358–1808) puolustusvartiossa, otetaan vielä nykyäänkin talteen merisuolaa. Stonissa pysähdymme maistelemaan merenherkkuja yhteisellä lounaalla. Pelješacin niemimaan ja mantereen välissä, on erinomaiset olosuhteet äyriäisille. Suuret viljelmät tuottavat laadukkaita ostereita ja erilaisia simpukoita, minkä voit itsekin maistiaisista todeta.

Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on tullut aika jättää jäähyväiset tälle hienolle Balkanin alueelle  ja aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä.

Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakainen reittilento Helsinki–Dubrovnik
• Muut ohjelman mukaiset kuljetukset
• Majoitus
• 7 aamiaista
• 4 lounasta

• 3 illallista
• Viininmaistiaiset sekä Bosniassa että Kroatiassa
• Osterin maistiaiset Stonessa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti.
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Lento Helsinki – Dubrovnik/Kroatia. Bussikuljetus lentoasemalta hotellille, noin 20 km. Tervetuloillallinen. Kolme hotelliyöpymistä Dubrovnikissä.

Päivä 2
Kaupunkikävely Dubrovnikin vanhassa kaupungissa. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Retki Kotorinlahdelle Montenegroon, bussimatka noin 160 km. Aamiainen ja lounas.

Päivä 4
Mlini – Sarajevo, bussimatka noin 280 km. Vierailu Mostarissa. Aamiainen ja illallinen. Kaksi hotelliyöpymistä keskeisellä paikalla sijaitsevassa hotellissa Sarajevossa.

Päivä 5
Kaupunkikävely Sarajevossa. Aamiainen.

Päivä 6
Sarajevo – Neum, bussimatka noin 215 km. Viininmaistajaiset. Aamiainen ja lounas. Kaksi hotelliyöpymistä Neumissa.

Päivä 7
Kokopäiväretki Pelješaciin sisältäen viininmaistajaiset ja vierailun Stonissa. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 8
Lento Dubrovnik – Helsinki. Bussikuljetus Neumista lentoasemalle, noin 85 km. Aamiainen.

Kroatia

Asukasluku 4,1 milj.
Pinta-ala 56 542 km²
Valuutta Euro
Kieli Kroaatti (virallinen kieli) ja serbia
Uskonto Roomalaiskatolisia n. 76 % ja ortodokseja 11 %, lisäksi muslimeja ja protestantteja
Aikaero Suomen aika -1 t.

Montenegro

Asukasluku n. 645 000
Pinta-ala 13 812 km²
Valuutta Euro
Kieli Montenegro (virallinen kieli), serbia
Uskonto Ortodokseja n. 72 %, muslimeja 19 %, roomalaiskatolisia 3 % ja muita n. 5 %
Aikaero Suomen aika -1 t.

Bosnia-Hertsegovina

Asukasluku 3,86 milj.
Pinta-ala 51 197 km²
Valuutta Konvertibilna marka (BAM)
Kieli Bosnia ja kroaatti (viralliset kielet), serbia
Uskonto Muslimeja n. 40 %, ortodokseja 31 %, roomalaiskatolisia 15 % ja muita 14 %
Aikaero Suomen aika -1 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Edestakainen reittilento Helsinki – Dubrovnik, majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä matkaohjelman mukaiset ateriat, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ellei muuta mainita. 


Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta nettisivuilta varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Jos varaat lennot itse tai haluat muusta syystä osallistua vain itse kiertomatkalle, saat matkan hinnasta alennuksen.

Valuutta
Kroatia: Euro (EUR)
Montenegro: Euro (EUR)
Bosnia-Hertsegovina: Konvertibilna marka (BAM, valuutanvaihtomahdollisuus perillä Sarajevossa)

Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa. Markkinoilla ja kioskeissa käy vain käteinen raha. Kaupoissa hinnat ovat kiinteät, mutta markkinoilla voit kokeilla taitojasi tinkimisessä.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Juomarahat
Juomarahat eivät enää sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat matkakassaasi noin 40 EUR / henkilö juomarahoja varten.Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja pitää sen jälkeen huolen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla ja mahdollisille paikallisoppaille.

Jos haluat lisäksi jättää oman henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti saajaa. Tapana on yleensä antaa juomarahaa noin 10 % laskun loppusummasta – myös ravintoloissa, joissa palveluraha on mukana laskussa. Baareissa ja takseissa on tapana pyöristää laskun loppusummaa ylöspäin. Tema-oppaalta voit kysyä tarkemmin, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Varhain keväällä ja myöhään syksyllä voi sää olla vaihtelevaa. Kesä- ja syyskuussa päivän ylin lämpötila on Dubrovnikissa tilastollisesti 25 asteen ja alin 17 asteen paikkeilla. Sisämaassa Sarajevossa on hieman viileämpää ja siellä päivän alin lämpötila voi laskea alle 10 asteen. Meriveden lämpötila on kesäkuussa keskimäärin n. 20 astetta ja syyskuussa n. 23 astetta. Lähempänä lähtöpäivää kannattaa tarkistaa ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste netistä, esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather.

Ravintolaillallisille on tapana pukeutua asiallisesti, siistimpään asuun, mutta muuten mukaan ei tarvitse pakata muodollisempia vaatteita. Hienompiin ravintoloihin ei ole tapana mennä lenkkitossuissa, mutta muuten suosittelemme, että otat mukaan kumipohjaiset, mukavat kengät, sillä sileäksi kuluneet katukivet voivat olla liukkaita. Muista uimapuku!

Muuta
Matkan hotellit ovat keskitasoa ja tason lisäksi olemme niitä valitessamme huomioineet hotellin sijainnin ja palvelun. Jos hotelli joudutaan vaihtamaan toiseen ennen lähtöä, noudatamme samoja valintakriteereitä vaihtoehtoisten hotellin kohdalla.

Lue lisää Kroatiasta ja muista kohdemaista!
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maista sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ulkoministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Kroatian matkailutoimiston nettisivut löydät osoitteesta www.croatia.hr, Montenegron matkailutoimiston nettisivut osoitteesta www.visit-montenegro.com ja Bosnia-Hertsegovinan osoitteesta www.bhtourism.ba.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.