Päiväohjelma
2023
Päivä 1 – DobrodošliTervetuloa matkalle Balkanille, Illyriaan ja entisen Jugoslavian osaan! Kiertomatkamme vie kolmeen mielenkiintoiseen maahan: Kroatiaan, Montenegroon ja Bosnia-Hertsegovinaan. Aloitamme Kroatiasta – "jossa Välimeri on sellainen kuin se oli ennen".
Lento vie sinut Helsingistä Dubrovnikiin, jossa Tema-opas on lentoasemalla vastassa. Siirrymme yhdessä bussilla hotelliimme Dubrovnikissa, jonne majoitumme kiertomatkamme kolmeksi ensimmäiseksi yöksi.
Mlinin kylä on saanut nimensä kroatiankielisestä myllyä tarkoittavasta sanasta. Kylässä olikin aiemmin useita vesimyllyjä, joiden avulla lähialue sai makean vetensä. Mlini on vielä nykyäänkin merelle päin viettävällä rinteellä kasvavine sypressi- ja oliivipuineen vihreä keidas.
Päivä 2 – Satumainen, ainutlaatuinen Dubrovnik
Dubrovnik on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja; merikaupunki, jolla on loistava menneisyys. Kun kaupungin nimi vielä oli Ragusa, se oli monta vuosisataa itsenäinen tasavalta, jonka tunnuslause oli Libertas ja jolla oli vaikuttava kauppalaivasto. Kauppalaivaston alukset purjehtivat Pohjois-Amerikkaan saakka.
Kaupunkikävelyn aikana tutustumme lähemmin Vanhaankaupunkiin, joka on tärkeä nähtävyys ja nykyisin myös Unescon maailmanperintöluettelon kohde. Se restauroitiin nopeasti vuoden 1991 sodan vaurioista ja näemme tyylikkäitä kirkkoja, kauniita palatseja ja kivitaloja Stradun-pääkadun varrella. Rehtorin palatsi oli tasavallan ajan hallinnon keskus ja muistuttaa ehkä vähän Dogen palatsia Venetsiassa. Käymme myös maailman vanhimmassa apteekissa.
Päivän aikana käymme myös kävelyllä hyvin säilyneellä vanhalla kaupunginmuurilla. Näköala toisaalla kimaltelevalle merelle ja toisaalla Vanhankaupungin tyypillisten oranssinpunaisten kattojen yli on ainutlaatuinen elämys ja se on innoittanut myös runoilija Alfred Jenseniä.
Päätämme kävelymme lounaaseen yhden kaupunginportin luona sijaitsevassa ravintolassa.
Päivä 3 – Montenegro, Välimeren helmi
Tänään suuntaamme etelään läpi hedelmällisen Konavlenlaakson, jossa on hedelmä- ja viinitarhoja, sypressejä ja muuta vehmasta kasvillisuutta. Laakson nimi tulee latinan kielestä, sanasta canale, josta tuli paikallisten asukkaiden suussa ensin Konali ja sitten Konavle. Päämäärämme on tänään naapurimaa Montenegro. Maa ei pinta-alaltaan ole suuri (14 000 km²), mutta Kotorin alue on yksi Unescon luonto- ja kulttuuriperintökohteista. Luonnonsatamaa ja lahtea ympäröivät korkeat kalliot, Adrianmeressä on seitsemän saarta ja rannoilla on keskiaikaisia, muurien ympäröimiä kaupunkeja.
Kotorin kaupungin vanhassa osassa kiertelemme kapeilla mukulakivikujilla ja näemme sekä bysanttilaista että venetsialaista tyyliä edustavia rakennuksia. Nautimme täällä myös lounaan ja sinulla on sen jälkeen hetki omaa aikaa kierrellä kaupungilla ennen kuin palaamme lautalla lahden yli. Palaamme myöhään iltapäivällä Kroatiaan ja hotelliimme, josta ehdit ihailla auringonlaskua Adrianmeren taa. Ilta on siis varattu omille aktiviteetille.
Päivä 4 – Mostar, Bosnia-Hertsegovinan kulttuurin keskus
Tänään jätämme Kroatian ja suuntaamme kahdeksi päiväksi Bosnia-Hertsegovinaan, "sydämenmuotoiseen maahan". Mostarin itämainen ilmapiiri ja tunnelma ovat perua Turkin vallan ajoilta. Kaupunkikävelyllä tutustumme "Turkkilaiseen taloon", joka edustaa tyypillistä ottomaaniarkkitehtuuria. Kuuluisa Mostarin marmorisilta rakennettiin 1500-luvulla yli Neretvajoen ja siitä tuli kansojen rinnakkainelon symboli. Kun se sodan aikana pommitettiin rikki, siitä tuli hajonneen Jugoslavian symboli. Silta rakennettiin uudelleen vuonna 2004 ja monet toivoivat, että se jälleen muistettaisiin rauhanomaisen rinnakkainelon symbolina. Ympäröivät historialliset rakennukset on myös kunnostettu, mutta monissa julkisivuissa on edelleen luodinreikiä.
Sitten jatkamme matkaa luonnonkaunista tietä Neretvajokea myötäillen kohti Sarajevoa, jossa vietämme matkan seuraavat kaksi yötä.
Sarajevoon ovat jättäneet perintönsä ja jälkensä niin idän bysanttilainen ja ottomaanien kulttuuri kuin lännen venetsialaiset ja habsburgilaiset valtiot. Kaupunki on varsinainen kulttuurien sulatusuuni ja se on nimetty ehdokkaaksi Unescon maailmanperintöluetteloon, koska se on "erityinen monikulttuurisuuden symboli".
Illalla nautimme yhdessä tyypillisen bosnialaisen päivällisen.
Päivä 5 – Kaupunkikävely Sarajevossa
Sanotaan että vieraatkin tuntevat olonsa kotoisaksi Sarajevossa, jossa vaurautta ei mitata rahan vaan ystävien määrällä.
Lähdemme aamulla kaupunkikävelylle historiallisesti kiintoisaan ja monikulttuuriseen Sarajevoon. Tutustumme erityisesti Bascarsijaan, Sarajevon vanhaan kaupunginosaan. Kaupunki on ulkonaisesti suurimmaksi osaksi toipunut vuosien 1992–95 piirityksen aiheuttamista sodan arvista, mutta saat kierroksellamme käsityksen siitä, millaista elämä oli noiden vaikeiden vuosien aikana. Kuljemme myös kauemmas menneisyyteen, ohi vuoden 1984 ja talviolympialaisten, sen sillan luo, jossa Itävallan arkkiherttua Franz Ferdinand ja hänen puolisonsa murhattiin vuonna 1914. Tapahtuma on saanut epiteetin "Sarajevon laukaukset", ja siitä tuli ensimmäisen maailmansodan lähtölaukaus.
Menneen ajan perintö on nähtävissä myös ottomaanikortteleissa, joissa vielä nykyäänkin käsityöläiset takovat kuparia ja muita jaloja metalleja. Täällä voit ehkä pysähtyä nauttimaan kupillisen vahvaa kahvia ja jotain makeaa, lokumin tai hurmasicen.
Iltapäivällä sinulla on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Kysy oppaalta ajankohtaiset vinkit. Suosittelemme esimerkiksi käyntiä Tunnelimuseossa ja tietysti Sebiljin suihkulähteellä. Sanotaan, että kun juo lähteen vettä, palaa ennemmin tai myöhemmin uudelleen Sarajevoon.
Päivä 6 – Neum, Bosnia-Hertsegovinan rannikkokaupunki
Tänään jätämme Sarajevon taaksemme Jablanicajärven rantoja seuraillen. Kun saavumme Neretvajoelle pysähdymme viihtyisällä viinitilalla, jossa saamme maistaa tilan omaa viiniä. Nautimme tilalla myös maittavan lounaan.
Pysähdyksen jälkeen jatkamme matkaa Bosnia-Hertsegovinan lyhyelle rannikkokaistaleelle ja maan ainoaan rannikkokaupunkiin Neumiin, jossa vietämme kaksi yötä miellyttävässä hotelli Suncessa aivan rannan läheisyydessä. Ajankohdasta ja säästä riippuen saattaa Adrianmeren kirkas vesi houkutella sinut uimaan.
Päivä 7 – Viiniä ja ostereita Pelješacin niemimaalla
Tänään suuntaamme Bosnia-Hertsegovinasta Kroatiaan Pelješacin niemimaalle, jota katselimme lahden toiselta rannalta Neumista. Pelješacilla vihreys on silmiinpistävää vuodenajasta riippumatta ja sen ilmasto sopii loistavasti viininviljelyyn. Tiemme vie maaseutuidyllin ja pienten kylien halki, ja tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Kivimuurit ja viljelmät kuvioivat rinteitä ja tien varressa kasvaa sitruuna-, viikuna- ja mantelipuita.
Täällä viljellään pääasiassa Plavac Mali -rypälettä ja siitä saadaan tummaa, rotevaa punaviiniä, joka kuuluu Kroatian parhaimpiin. Jotta rypäleestä saadaan laadukasta viiniä, sitä viljellään ravinneköyhässä maaperässä hyvin jyrkillä, mereen viettävillä rinteillä. Paras tällainen alue (appellaatio) on Pelješacilla nimeltään Dingac. Aamupäivän aikana maistelemme viiniä sekä hieman suuremman viinituottajan että erään perheen luona.
Stonissa, yhdessä tärkeimmässä Dubrovnikin tasavallan (1358–1808) puolustusvartiossa, otetaan vielä nykyäänkin talteen merisuolaa. Mali (pikku) Stonissa pysähdymme maistelemaan merenherkkuja yhteisellä lounaalla. Mali Stonin lahdella, Pelješacin niemimaan ja mantereen välissä, on erinomaiset olosuhteet äyriäisille. Suuret viljelmät tuottavat laadukkaita ostereita ja erilaisia simpukoita, minkä voit itsekin maistiaisista todeta.
Päivä 8 – Kotiinpaluu
Tänään on tullut aika jättää jäähyväiset tälle hienolle Balkanin alueelle ja aloitamme kotimatkan kohti Helsinkiä.