Uutuus

AzoritMerenkulkijoita, mystiikkaa ja tulivuoria

TEMAn suosittu matka Azoreille, joilla jo muinaiset kreikkalaiset ja katalonialaiset merimiehet ovat näyttäytyneet 1300-luvulla. Saariin liittyy paljon erilaisia myyttejä, tarinoita ja legendoja. Portugalilaiset alkoivat asuttaa saaria 1400-luvulla. Amerikan löytymisen myötä Azoreista muodostui merkittävä pysähdyspaikka merenkulkijoille ympäri maailmaa eri mantereiden välillä. Tervetuloa kanssamme satumaisille Azoreille, joka yllättää vierailijan myös ainutlaatuisella luonnollaan.     

Tärkeää tietoa

Maat: Portugali

Matkatyyppi: Kiertomatka

Matkan pituus: 12 päivää

Ryhmän koko: 18-24 henkeä

Viisumi tarvitaan: Ei

Kohokohdat

 • Angran kaupunki
 • Valaiden ja delfiinien katselua Picolla
 • Picon viiniviljelmät
 • Tulivuoren kraatteri Furnasissa
 • Sete Citadesin järvet

Päiväohjelma
Syksy 2024

Päivä 1 – Matka ainutlaatuisille Azoreille alkaa
Azorit on Atlantilla sijaitseva Portugalille kuuluva autonominen saariryhmä. Azorien saaret sijaitsevat noin 1 500 kilometrin päässä Lissabonista ja noin 3 900 kilometrin päässä Pohjois-Amerikan rannikolta. Historiallisen merimatkan korvaa tänä päivänä nopeasti taittuva lentomatka.

Matkamme jatkuu Lissabonista lentäen Terceiran saarelle. Lentoyhteyksien vuoksi on mahdollista, että yövymme Lissabonissa ja heti seuraavana aamuna matkamme jatkuu Terceiralle. Tämä järjestely ei vaikuta matkan päiväohjelmaan, mutta sen järjestystä voidaan joutua muuttamaan.

Azoreille saavuttaessa on helppoa aistia heti, että olemme saapuneet keskelle jotain hyvin ainutlaatuista. Azorien väestö, historia, luonto ja elinkeinot ovat teemoja kiertomatkallemme. Azorit käsittävät yhdeksän tuliperäistä saarta. Saaristo on varsin suuri – idässä sijaitsevasta Santa Mariasta Floresiin, joka sijaitsee saariston läntisimmässä osassa, on matkaa 600 km. Tosiasia onkin, että Flores ja Corvo sijaitsevat Amerikan mantereella ja seitsemän muuta saarta puolestaan Euroopan mantereella.

Portugalilaiset, jotka rantautuivat saarille 1400-luvun alkupuolella, näkivät tuttuja kanahaukkoja, joiden mukaan saaret nimettiin. Myöhemmin kuitenkin havaittiin, että haukat eivät olleetkaan kanahaukkoja, mutta saaret olivat jo saaneet nimensä.

Azorit ovat Atlantin keskiselänteen huippu, joka kohoaa merenpinnan yläpuolelle. Vesialueella kohtaa kolme mannerlaattaa, minkä takia saarilla on aktiivista vulkaanista toimintaa. Keskiajalla uskottiin, että saaret olisivat olleet sen mantereen jäännöksiä, joka yhdessä yössä vajosi maailmanmerten syvyyksiin – Atlanttiin.

Matkan aikana tutustumme tämän arvoituksellisen saariston merkittävimpiin nähtävyyksiin. Tutuiksi tulevat alueen kasvillisuus, geologia ja meribiologia. Kuulemme saarten asukkaiden vaikeuksista ja siirtolaisuudesta, joka on aina ollut merkittävä osa saarelaisten elämää.

Terceiran saarella meitä odottaa bussi ja lyhyen ajomatkan jälkeen saavumme hotellillemme, joka sijaitsee Angra de Hereismossa.

Päivä 2 – Atlantin ainutlaatuinen satama
Aamiaisen jälkeen aloitamme tutustumisen Terceiran saareen mielenkiintoisen kiertoajelun merkeissä. Saari on saariryhmän kolmanneksi suurin ja sen pinta-ala on noin 400 km2. Terceiraa suuremmat saaret ovat São Miguel ja Pico. Tarkkaa tietoa siitä, milloin saarta alettiin asuttaa ei ole tiedossa, mutta portugalilaiset saapuivat tänne 1400-luvun aikana.

Azorit on tapana jakaa maantieteellisesti kolmeen eri ryhmään – itäiset saaret, keskimmäiset saaret ja läntiset saaret. Terceira kuuluu neljän muun saaren kanssa keskimmäiseen saariryhmään. 1500- ja 1600 lukujen aikana Terceirasta muodostui tärkeä hallinnollinen keskus sekä portugalilaiselle että espanjalaiselle merenkululle. Valtavia rikkauksia lastattiin Angrassa laivoihin, jotka purjehtivat täältä edelleen Espanjaan ja Portugaliin. Ihmiskaupan uhriksi joutuneita afrikkalaisia orjia kuljetettiin myös tätä kautta.

Päivän kiertoajelun aikana tutustumme lähemmin Terceiraan yhteiskuntana ja näemme hyvin vaihtelevia, toinen toistaan upeampia maisemia. Vierailemme kahdella mahtavalla näköalapaikalla. Ensin Pico das Cruzinhasilla, josta näemme Angran pääkaupungin ympäristöineen. Serra de Cumen näköalapaikalta meille avautuu kaunis tilkkutäkki, näemme vihreän ja keltaisen sävyisiä viljelmiä, jotka kattavat suurimman osan saaresta. Lähes kaikkien teiden varsille jää pieniä, merkillisen näköisiä kappeleita, jotka muistuttavat alttaritauluja. Näistä kuulemme enemmän päivän aikana.

Päivän ohjelmaan kuuluu myös vierailu Algar do Carvãolla, ikivanhalla laavavirralla, joka sijaitsee saaren keskiosassa. Näemme myös Biscoitosissa sijaitsevat luonnon muodostamat uima-altaat.

Nyt on vuorossa lounas, joka koostuu paikallisista herkuista.

Azorit ovat täynnä merkillisiä geologisia luomuksia, jotka paitsi pelottivat saarten ensimmäisiä asukkaita, myös herättivät heissä suurta kunnioitusta. Jumalalliset voimat ovatkin aiheuttaneet tuhoja täällä – niin tulivuorenpurkaukset kuin maanjäristyksetkin ovat muodostuneet osaksi saarelaisten historiaa ja kulttuuria.

Myöhään iltapäivällä saavumme takaisin Angraan ja ilta on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 3 – Maailmanperintökohde Angra do Heroismo
Historiallisesti mielenkiintoiseen Angra do Heroismon satamaan tutustumme jalkaisin.

Angra transatlanttisena satamana ja ponnahduslautana uuteen maailmaan ei houkutellut ainoastaan seikkailijoita ja epäilyttäviä merenkulkijoita, vaan myös aatelisia ja kuninkaallisia. Pian tänne saapuivatkin myös katolisen kirkon pyhät miehet. Enimmillään Angrassa oli yhdeksän luostaria ja siitä tulikin pian katolisen kirkon pääpaikka. Kaupunkiin rakennettiin katedraali, josta käsin Paavi toimi. Vastoin kaikkia odotuksia kehittyi Angra do Heroismosta muutaman vuosisadan kuluessa pieni kosmopoliittinen kaupunki Atlantin kantilla, joka ylpeili vaikuttavilla rakennuksilla ja upealla keskusaukiolla.

Vuonna 1980 tapahtui tuhoisa maanjäristys keskisaarilla, jonka seurauksena monia ihmisiä loukkaantui ja lukuisia rakennuksia tuhoutui. Saarelaisilla oli valtava halu rakentaa kaupungin historiallinen keskusta uudelleen ja myöhemmin tämä palkittiinkin, kun kaupunki nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1983. Nyt saatiin myös taloudellista apua ja tämä sekä historiallisesti että kulttuurisesti ainulaatuinen kohde voitiin restauroida loppuun saakka. Tänä päivänä Angra on yksi Azoreiden pääkaupungeista, kaupungissa sijaitsee muun muassa korkeimman oikeuden tuomioistuin. Kaksi muuta pääkaupunkia, joissa myös vierailemme matkamme aikana, ovat Horta Faialin saarella ja Ponta Delgada São Miguelin saarella.

Lounaan jälkeen matkamme jatkuu Lajesin lentoasemalle ja noin puolen tunnin lentomatkan jälkeen saavumme Picon saarelle, joka on saariryhmän yhdeksästä saaresta toiseksi suurin.

Picon saari on kuuluisa samannimisestä tulivuorestaan, joka on myös koko Portugalin korkein huippu. Se kohoaa 2351 metriin merenpinnan yläpuolelle. Mahtavat, voimakkaat ja dominoivat tulivuoren kartiot tekevät katsojaan kuin katsojaan kerrassaan lähtemättömän vaikutuksen. Asukkaille vastapäisellä Faialin saarella tämä vaikuttava näkymä kertoo säätilan muutoksista – pilvimuodostelmista vuoren huipulla voi ennustaa helposti tulevien päivien sään.

Huolimatta saaren suuresta koosta se on varsin harvaan asuttu, johtuen maastamuutosta. Maastamuutto Yhdysvaltoihin on ollut hyvin suurta. Pääasiassa Azoreilta suunnattiin Massachusettsiin, tarkemmin sanottuna New Bedfordiin, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Bostonista etelään. Myös Torontossa on merkittävä yhteisö, joka puhuu äidinkielenään portugalia.

Yhdysvalloissa asuu enemmän azorilaisia kuin Azoreiden saarilla. Maastamuutosta onkin tullut osa azorilaisten arkipäivää ja kulttuuria. Saarilta löytyy tuskin yhtään asukasta, jolla ei ole lähisukulaisia Yhdysvalloissa.

Saavuttuamme perille Picoon, odottaa meitä lyhyt matka saaren pääkaupunkiin Madelenaan, jossa hotellimme sijaitsee. Iltapäivä ja ilta ovat vapaita omille tutkimusretkille.

Päivä 4 – Venäläisen Tsaarin suosikkiviini
Picon maisemat ovat hyvin erikoisia, saarelta löytyy niin rehevää kasvillisuutta kuin mustaa laavaakin.

Tänään tutustumme paikallisiin viiniviljelmiin, jotka ovat maailmankuluja. Portugalin kielellä viiniviljelmistä käytetään nimitystä Criação Velha, joka tarkoittaa vanhoja viljelmiä. Viiniviljelmiä ympäröivät kauniit laavakivestä tehdyt muurit, jotka suojaavat viinirypäleitä voimakkaalta tuulelta. 1800-luvulla Picon viinit olivat erittäin arvostettuja eurooppalaisten aristokraattien keskuudessa. Näitä jaloja viinejä nautittiin jopa Pietarin hovissa. 1900-luvun myöhemmällä puoliskolla Picon viinien suuruuden aika oli enää vain muisto entisestä, johtuen muun muassa viinikirvasta, toisesta maailmansodasta ja maastamuutosta. Nyt saarella tuotetaan jälleen arvostettuja laatuviinejä.

Päivän aikana teemme ikimuistoisen kävelyretken laavakivimuurien ja viiniköynnösten keskellä, jonka jälkeen meitä odottaa viininmaistajaiset ja maukas lounas.

Iltapäivä ja ilta on varattu omille aktiviteeteille. Voit pulahtaa kristallinkirkkaaseen meriveteen, jonka lämpötila on mieluisa vuoden ympäri. Miltä kuulostaisi uintiretki delfiinien kanssa tai tulivuorikävelyretki Picon korkeimmilla paikoilla? Lisätietoja näistä retkistä löydät tämän matkan Hyvä tietää -osiosta.

Päivä 5 – Valaita ja delfiinejä
Tämän päivän ohjelmassamme on valaiden ja delfiinien katselua, mikäli sääolosuhteet niin sallivat.

Azoreiden läheisillä merivesillä uiskentelee kokonaista 28 valas- ja delfiinilajia. 15 näistä on melko yleisiä lajeja ja niitä näkyy suhteellisen usein, riippuen säätilasta. Suurin on sinivalas, jolla voi olla pituutta jopa yli 30 metriä ja pienin on atlantintäplädelfiini, jonka pituus on 1.5 – 2.5 metriä.

Tänään on vuorossa bussimatka Lajes do Picoon, joka sijaitsee Picon saaren eteläisemmässä osassa. Lajes oli merkittävä satama valaanpyynnille, jonka huippu oli toisen maailmansodan aikana. Valaanrasvaa käytettiin sotakoneiden hienomekaniikassa.

Herman Melvillen Moby Dick -nimisessä romaanissa vuodelta 1851 mainitaan azorilaiset valaanpyytäjät, jotka olivat tunnettuja rohkeudestaan. Valaanpyynti on lopetettu, mutta niin sen historia kuin onneksemme valaatkin ovat jäljellä. Lajes do Picossa on mielenkiintoinen museo, joka kertoo valaanpyynnin historiasta, keskipisteenä ihmiset ja käsityöt. Museovierailun jälkeen nautimme lounaan viehättävässä paikallisessa ravintolassa.

Iltapäivän koittaessa on vuorossa päivän kohokohta – valaiden ja delfiinien katselu.

Hotellille saavumme myöhään iltapäivällä ja ilta on varattu omille tutkimusretkille Picon saarella.

Päivä 6 – Lautta Faialin saarelle ja kaupunkikävely Hortassa
Aamupäivällä on tullut aika jättää Picon saari ja matkamme jatkuu seuraavalle saarelle, Faialille ja Hortan kaupunkiin, jonne majoitumme seuraavaksi kolmeksi yöksi.

Hotelliin sisäänkirjoittautumisen jälkeen tutustumme lähemmin Hortan kaupunkiin yhteisen kävelykierroksen merkeissä. Kirkot ja kappelit on rakennettu noudattaen silmiä hivelevää 1700- ja 1800-luvun tyypillistä arkkitehtuuria. Hortan satama on yksi kuuluisimmista maailman merimiesten keskuudessa. Se on käyntisatama niin Atlantin- kuin maailmanympäripurjehtijoillekin.

Café Sport ja Peter’s Café ovat suosittuja tapaamispaikkoja purjehtijoille ympäri maailmaa. Vierailemme Scrimshawin museossa, joka on tunnettu ainutlaatuisesta veistettyjen ja kaiverrettujen valaiden hampaiden kokoelmasta.

Kävelyretki vierassatamassa on kuin käynti taidemuseossa. Nykyisen perinteen mukaisesti, taikauskoa unohtamatta, purjehtijat maalaavat satamassa veneisiinsä mitä erilaisimpia symboleita – tämä takaa heille satamasta lähdettyäkin onnistuneen merimatkan. Satamassa keinuu niin pieniä yksimastoisia veneitä kuin suuria tonnikala-aluksiakin. Juuri tämä luo sen ainutlaatuisen tunnelman Hortan satamaan, jonka mekin pääsemme kokemaan.

Ilta on varattu omille tutkimusretkille Hortassa.

Päivä 7 – Luomiskertomus
Päivän retki Faialin saarella kuljettaa meidät halki viehättävien viljelysmaisemien, 1 043 metrin korkeudessa sijaitsevalle Cabeço Gordolle saakka. Täältä, sään niin salliessa, näemme yli koko saaren, joka on ainoastaan 173 km2 suuruinen. Täällä näemme jo muilta saarilta tuttuja erikoisia tuliperäisiä kalliomuodostelmia sammuneine kraattereineen, joista jotkut ovat niin suuria, että koko São Miguelin (Azoreiden suurin saari) saaren asukkaat mahtuisivat asumaan niissä. Faialin kraatteri on halkaisijaltaan 2 km ja sillä on syvyyttä kokonaiset 2 km. Kraatterissa on ylenpalttinen määrä tuhkaa ja viherkasveja, ja muutaman kuukauden ajan vuodessa kraatteria koristavat kauniit vaaleansiniset hortensiat. Säihkyvän sinistä Atlanttia katsellessa voi vain kuvitella näiden arvoituksellisten saarten ihmisiä ja elämää, millaista se mahtaakaan olla.

Lounaan jälkeen matkaamme tuhkan ja laavan niemimaalle, joka muodostui Capelinhosin tulivuoren purkauksessa 1957-1958. Viimeisin tulivuoren purkaus laajensi Faialin saaren pinta-alaa yli kahden neliökilometrin verran. Täällä vierailemme jännittävässä tulivuorimuseossa "Interpretação do Vulcão dos Capelinhosissa".

Riippuen sääolosuhteista päiväohjelma voidaan tehdä eri järjestyksessä.

Hortaan palaamme takaisin iltapäivän aikana ja loppupäivä on varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 8 – Metropoli pienoiskoossa
Aamupäivällä sinulla on vielä aikaa nauttia Hortasta omin päin, ennen kuin lähdemme kohti lentoasemaa. Iltapäivän aikana matkamme jatkuu lentäen kohti Azoreiden suurinta saarta, São Miguelia ja sen pääkaupunkia Pont Delgadaa. Pääkaupunki on sekä saarten taloudellinen keskus että saarten ”kasvot muulle maailmalle”. Täällä sijaitsee Azoreiden suurin satama. Keskustan historiallisista alueista on pidetty erittäin hyvää huolta. Näemme kauniita valkoisiksi kalkittujen 1700- ja 1800-luvun rakennusten julkisivuja, jotka on hienostuneesti kehystetty mustalla basaltilla.

Azoreiden saarten vihreys on silmiä hivelevää – kukkien ystäville São Miguel on oikea paratiisi. São Miguel on todellinen luonnon monimuotoisuuden ”mallikartta” ihmisten tänne vuosisatojen aikana tuomille puille, pensaille ja kasveille, lintuja unohtamatta.

Hotelille sisäänkirjoittautumisen jälkeen on loppupäivä varattu jälleen omille tutkimusretkille, tällä kertaa São Miguelin saarella.

Päivä 9 – Kaupunkikävely Ponta Delgadassa ja Tulijärven kauneus
Aamiaisen jälkeen teemme Ponta Delgadassa kävelykierroksen, joka vie meidät kaupungin keskeisimpiin osiin. Kävelykierroksen aikana pääsemme tutustumaan myös paikallisiin markkinoihin.

Nautimme maukkaan lounaan Ponta Delgadassa, jonka jälkeen päivämme jatkuu saaren pohjoisimmissa osissa.

Ensimmäisen pysähdyksen teemme Caldeira Velhan kuumilla lähteillä, joita ympäröivä rehevä kasvillisuus muistuttaa trooppista viidakkoa. Täältä matkamme jatkuu ylös kohti Tulijärveä, joka sijaitsee 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Nämä satumaiset maisemat jäävät mieleen vielä pitkäksi ajaksi matkan jälkeenkin.

Järveä ympäröivä luonto on niitä harvoja paikkoja, jossa kasvaa São Miguelin alkuperäistä kasvillisuutta. Uudisasukkaiden saapumisen jälkeen, noin 500 vuotta sitten, on luonto kokenut valtavan muutoksen.

Sääolosuhteet saattavat joskus rajoittaa luonnon helmien näkemistä suurella osalla saarta, varsinkin ylemmissä korkeuksissa ja etenkin Lagoa do Fogon alueella, jossa luonnon jumalat saattavat ottaa ylivallan. Mikäli näin tapahtuisi, muutamme päiväohjelmaa niin, että retki tehdään São Miguelin saaren vierailun lopussa. Säätila Azoreilla vaihtuu tunnetusti muutamassa minuutissa, mikä kannattaa pitää mielessä.

Saavuttuamme hotellille on loppupäivä varattu omille aktiviteeteille.

Päivä 10 – Seitsemän kaupungin kraatterit
Tämän päivän retki vie meidät saaren läntisiin osiin, missä sijaitsee Azoreiden kraattereista kaikkein suurin, Sete Cidades. Sen pohjalla on kaksi eri väristä järveä, jotka hätkähdyttävät katsojaa lähes epätodellisella kauneudellaan, paikka on kuin suoraan satujen maailmasta. Kraatterin halkaisija on kokonaista 5 km ja syvyyttä sillä on huomattavat 500 metriä. Ylhäältä Vista do Rei’n kuninkaalliselta näköalapaikalta näemme yli vaikuttavan kraatterin, järviä sekä pienen viehättävän kylän.

Lounaan jälkeen jatkamme tutustumista saaren läntisin osiin. Päätämme saarikierroksen arvostetulle ananasviljelmälle, jossa hedelmiä käsitellään yhtä varovasti kuin pieniä lapsia. Niiden täytyy olla ainutlaatuisia ananasten maailmassa, tähän yhtyvät myös saarelaiset itse. Ananasten myynnin huippukohta ajoittuu joulukuuhun ja näin ollen se on myös arvostettu herkku azorilaisten joulupöydässä.

Kun trooppiset sairaudet 1800-luvulla tuhosivat saaren tärkeimmän elinkeinon, appelsiininviljelyn, alettiin etsiä ja kokeilla uusia viljelykasveja, joista yksi oli juuri ananas. Tämän päivän merkittävimmät tulonlähteet São Miguelin asukkaille ovat karjanhoito, erilaiset maitotuotteet ja turismi.

Päivä 11 – Vulkaaninen lihapata ja kylpy kuumavesilähteessä
Aamiaisen jälkeen on aika jättää Ponta Delgada. Ajelemme pitkin saaren eteläistä rannikkotietä, päämääränämme São Miguelin ensimmäinen pääkaupunki, Vila Franca. Tähän historialliseen kohteeseen tutustumme jalkaisin. Vierailtuamme Vila Francassa, matkamme jatkuu ylös tulivuorille ja alas salaperäiseen luonnonkauniiseen Furnasin laaksoon. Täältä löytyy yli 20 lähdettä, toiset kylmiä ja toiset kuumia. Portugalin ja ehkäpä koko maailman kuumin lähde löytyy juuri täältä – sen vesi on 98-asteista.

Ensimmäisen pysähdyksen teemme tulivuoren kraatterin yläpuolella, kauniin Furnas-järven kupeessa. On vaikea kuvitella olevansa keskellä Atlanttia, kun tutkailee idyllisen yllättävää ympäristöä.

Saaren pohjoisosan maankuori on niin kuumaa, että paikalliset asukkaat käyttävät sitä keittiönään. Kattilat, jotka ovat pullollaan herkullista lihaa ja maukkaita vihanneksia kaivetaan kypsentymään maan alle. Ruoan nimi on Cozido, joka on Portugalin kansallisruoka, mutta tämä on azorilaisten oma versio siitä. Lounaaksi saammekin maistella tätä paikallista herkkua viehättävässä ravintolassa, joka sijaitsee Furnasin kylässä, mahtavien tulivuorten kraattereiden alapuolella.

Maittavan lounaan jälkeen tutustumme yhteen Euroopan kauneimmista kasvitieteellisistä puutarhoista, Terra Nostraan, jossa on ainutlaatuinen kokoelma puita, pensaita ja kukkia kaikilta maailman mantereilta. Tämän jälkeen tarjoutuu tilaisuus nauttia miellyttävästä kylvystä noin 36-asteisessa vulkaanisessa vedessä – kokemus, jota emme suosittele jättämään väliin.

Takaisin Ponta Delgadaan ajelemme pitkin saaren pohjoista tietä, jonka varrelle jää kauniita teeviljelmiä, joiden historia ulottuu jo 1800-luvulle. Pysähdymme yhdellä teeviljelmällä, jolla saamme maistella tätä huippulaatuista teetä.

Illalla on vuorossa yhteinen matkanpäätösillallinen.

Päivä 12 – Kotimatka
Nyt on tullut aika sanoa hyvästit Azoreille, ainakin tällä kertaa, ja aloitamme matkan kohti lentoasemaa, josta matka kohti Helsinkiä alkaa. Riippuen lentoyhteyksistä, saatamme yöpyä yhden yön kotimatkalla Lissabonissa. Lisätietoja tästä löydät matkan Hyvä tietää -osiosta. Kiitos tästä kerrasta ja tervetuloa uudelleen TEMAn jännittävään maailmaan.


Kaikki tämä sisältyy matkaan

• Edestakaiset lennot
• Muut kuljetukset ohjelman mukaisesti
• Majoitus
• 11 aamiaista
• 8 lounasta ruokajuomineen
• 1 illallinen ruokajuoman kanssa
• 8 lounasta ruokajuomineen
• 1 illallinen ruokajuoman kanssa
• Sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti, mukaan lukien valassafari
• 3 maan sisäistä lentoa
• Tema-oppaan palvelut

MATKATIETOA

Päivä 1
Helsinki – Terceira. Lennoilla tarjoiltavat ateriat. Kaksi hotelliyöpymistä Angra de Heroismossa

Päivä 2
Kokopäiväretki Terceiralla. Aamiainen ja lounas.

Päivä 3
Terceira – Pico. Kaupunkikierros Angrassa. Lentoasemakuljetus ja lento Picolle. Aamiainen ja lounas. Kolme hotelliyöpymistä Picolla.

Päivä 4
Tutustuminen historiallisiin viiniviljelmiin. Aamiainen ja lounas.

Päivä 5
Lentoasemakuljetus Lajes do Picoon. Vierailu Lajesin valasmuseossa. Valaiden ja delfiinien katselua. Aamiainen ja lounas.

Päivä 6
Pico – Faial. Venematka Faialin saarelle ja kaupunkikävely Hortassa. Aamiainen. Kaksi hotelliyöpymistä Hortassa.

Päivä 7
Kokopäiväretki Faialilla. Aamiainen ja lounas.

Päivä 8
Faial – São Miguel. Lentomatka Ponta Delgadaan. Aamiainen. Neljä hotelliyöpymistä Ponta Delgadassa.

Päivä 9
Kaupunkikierros Ponta Delgadassa. Retki Caldeira Velhaan, Tulijärvi ja Pohjoisrannikko. Aamiainen ja lounas.

Päivä 10
Kokopäiväretki Sete Cidadesiin. Vierailu ananasviljelmällä. Aamiainen ja lounas.

Päivä 11
Kokopäiväretki Furnasiin. Vierailu teeviljelmällä. Aamiainen, lounas ja matkanpäätösillallinen.

Päivä 12
Kotimatka. Aamiainen ja lennoilla tarjoiltavat ateriat.

Portugali

Asukasluku 10,8 milj.
Pinta-ala 92 391 km² (sisältäen Azorien ja Madeiran saaret)
Uskonto Kristittyjä 96 %, joista roomalaiskatolilaisia 95 %. Lisäksi vähemmistönä juutalaisia ja muslimeja.
Kieli Portugali
Valuutta Euro
Aikaero Suomen aika -2 t.

Hyvä tietää

Matkan hintaan sisältyy
Lento Azoreille, majoitus jaetussa kahden hengen hotellihuoneessa, Tema-oppaan palvelut sekä ohjelman mukaiset kuljetukset, ateriat, retket ja sisäänpääsymaksut, ellei toisin mainita.

Yhden hengen huone lisämaksusta (tarkista hinta kotisivuiltamme varauksen hintaerittelystä tai asiakaspalvelusta.

Valuutta
Euro (EUR)

Tavallisimmilla pankki- ja luottokorteilla voi nostaa käteistä useimmista pankkiautomaateista ja ne käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Matkan hintaan sisältyvät ohjelman mukaiset ateriat. Matkakassaa arvioidessa kannattaa huomioida muut ateriat, ruokajuomat (myös yhteisillä aterioilla), kahvit, virvokkeet ja juomarahat sekä mahdolliset tuliaiset ja matkamuistot.

Turistivero
Tietyissä kaupungeissa ja kohteissa Portugalissa paikalliset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että matkustajilta peritään yöpymisen yhteydessä erillinen turistivero tai -maksu. Sen suuruus vaihtelee hotellista riippuen 0.5-2 e/yö/matkustaja. Koska turistivero muuttuu tietyin väliajoin, on sitä vaikea sisällyttää matkan hintaan. Näin ollen matkustaja maksaa sen itse suoraan hotelliin sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Juomarahat
Juomarahat eivät sisälly matkan hintaan. Suosittelemme, että varaat noin 50 EUR / henkilö juomarahoja varten. Tema-opas kerää juomarahat matkan aluksi yhteiseen kassaan ja huolehtii sen jälkeen juomarahojen antamisesta koko ryhmän puolesta kuljettajille, laukunkantajille, mahdollisille paikallisoppaille sekä ravintoloiden henkilökunnalle yhteisillä aterioilla. Jos haluat lisäksi jättää oman, henkilökohtaisen juomarahan, se ilahduttaa varmasti aina sen saajaa. Tema-oppaalta voit kysyä, millainen summa kulloinkin on sopiva.

Ilmasto ja vaatetus
Sää Azoreilla vaihtuu erittäin nopeasti, myös saman päivän aikana. Paikkojen korkeus ja meren läheisyys vaikuttavat merkittävästi säätilaan. Tuuli voi olla tietyissä paikoissa voimakkaampaa, kuin mihin me Suomessa olemme tottuneet. Vähän ennen lähtöpäivää kannattaa tarkistaa netistä esimerkiksi www.foreca.fi tai www.bbc.com/weather ajan tasalla oleva lähipäivien sääennuste.

Suosittelemme, että otat mukaan mukavat jalkineet, kesäisten vaatteiden lisäksi myös lämpimämpiä vaatteita, uimavarusteet, sadevarusteita unohtamatta. Näillä varusteilla pärjää säällä kuin säällä.

Lisämaksullisia retkiä
Vaellus Picon huipulla

Päivän vaellus vie Picon huipulle, joka sijaitsee 2 531 metrin korkeudessa meren pinnan yläpuolella. Vaelluksen pituus on 11 km ja korkeusero 1 200 metriä. Vaellus alkaa 1 236 metrin korkeudesta. Pico on Portugalin korkein vuori, niin kutsuttu kerrostulivuori ja kaksi kertaa niin korkea kuin muut vuoret Azoreilla. Vaelluksen taso on keskivaikea.

Hinta 85 EUR (2022). Hintaan sisältyy englanninkielinen vuoristo-opas ja retkieväspaketti. Ilmoittautuminen matkan toisena päivänä paikan päällä Tema-oppaalle.

Uintia delfiininen kanssa

Ui delfiinien kanssa avomerellä! Retken pituus on noin 2-3 tuntia ja tehdään niin kutsutulla horoskooppiveneellä. Mikäli maski ja snorkkeli ovat sinulle vieraita, saat lyhyen kurssin niiden käytöstä paikan päällä.

Hinta: 80 EUR

Lue lisää Portugalista
Hyödyllisiä ja mielenkiintoisia lisätietoja maasta sekä ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet löydät ministeriön nettisivuilta www.formin.fi, Maat ja alueet -osiosta.

Lue myös
Yleistä passi- ja viisumiasioista sekä rokotuksista ja matkailuterveyteen liittyvistä asioista Hyvä tietää -osiosta ja Matkailijan terveysoppaasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Hotelli/majoitus

Kaikkiin matkoihimme sisältyvät ohjelman mukaiset

 • Suomenkielisen Tema-oppaan palvelut
 • Huolellisesti valitut lennot ja hotellit
 • Ateriat
 • Sisäänpääsymaksut päiväohjeman mukaisesti
 • Maistiaisia
 • Katso päiväohjelma

Suosittelemme myös Kiertomatkat

 
XClose
 
XClose
Tilaa TEMA-matkojen uutiskirje!

Uutiskirje pitää sinut ajan tasalla TEMA-maailman tapahtumista. Saat suoraan sähköpostiisi viimeisimmät matkauutuudet, houkuttelevat tarjoukset ja kertomukset kaukaisista maailmankolkista. .

Täytä vain tiedot alle ja lähetä tilaus matkaan!


Jokaisen Teman Uutiskirjeen alalaidassa on peruutuslinkki, jota klikkaamalla voit päättää tilauksesi koska tahansa.